فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 54-55 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد پارسا صفحه 5
    شکوه بر باد رفته ایوان مدائن از دیرباز تاثر روحی بینندگان این بنای تاریخی را به دنبال داشته است. خیام، بحتری، خاقانی، شیخ رضا طالبانی و معروف الرصافی از جمله کسانی هستند که حاصل تاثرات و انفعالات درونی خود را از مشاهده بازمانده های این بنای سترگ در سروده هایی نغز و پرمغز ارائه داده اند که در این میان سروده خاقانی به دلیل سادگی و روانی، فرم و محتوای اثر و موتیف تاثر برانگیز آن از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که آیا خاقانی آن گونه که بسیاری از پژوهشگران معاصر پنداشته اند این چامه را بر اساس حس میهن دوستی سروده یا بی اعتباری دنیا و عبرت گرفتن از آن عامل سرایش این چامه به شمار می رود. نتیجه نشان خواهد داد که با این پژوهش می توان به درک درست تری از این چامه دست یافت.
    کلیدواژگان: ایوان مدائن، خاقانی، بی اعتباری دنیا، ایران دوستی
  • تقی پورنامداریان صفحه 19
    اغلب بر این باورند، که ساختمان شعر، چیزی جدا و کم اهمیت تر از معنا و پیام آن است؛ اما صورت شعر، اولین چیزی است که خواننده را تحت تاثیر قرار می دهد. نیما با حساسیت و تکیه بر بینشی مستقل، ارزش ساختمان شعر را، در ادب فارسی، احیا کرد. در شعر معاصر غالبا، نیما را شاعر «آی آدم ها» می دانند. سوال این است، که راز اهمیت شعر «آی آدم ها» در چیست؟ به نظر می رسد آن چه باعث برجستگی شعر «آی آدم ها» و ساخت های مشابه در شعر معاصر است، ترفندها و انتظارات تعبیه شده در فرم تازه آن هاست، نه پیام و محتوای تکراری. تکرار عنصر مسلط «آی آدم ها» در ساختمان شعر مذکور، علاوه بر استحکام و اسکلت بندی، توازن نحوی، تقویت موسیقی، واسازی ساختار و پایان پذیری خلاق، به شعر وحدت اندیشه و احساس و یکپارچگی عاطفه و لحن، بخشیده است. این مقاله، با نقد شعر «آی آدم ها» از منظر انتظارات و تنظیمات فرمالیستی، سعی دارد تا علاوه بر تقویت حساسیت خوانندگان، آن ها را مهیای کشف انواع اشارت های کمتر آشنا، در ساختمان شعر معاصر کند.
    کلیدواژگان: نیما، شعر آی آدم ها، عنصر مسلط، فرم و معنا
  • محمد تقوی صفحه 41
    شطح در اصطلاح صوفیان سخنی وجدآمیز است که از اهل معرفت به اضطرار و اضطراب صادر می شود. این اصطلاح از حیث زبانی و معرفتی و دینی در معرض نقد و تحلیل های مختلفی قرار گرفته است. در این مقاله با استناد به اقوال گذشتگان درباره شطح، دیدگاه های معاصران نیز مورد توجه قرار گرفته است و به موضوعاتی از جمله: عوامل ابهام و متناقض نمایی شطح، نسبت شطح با شعر و حقیقت و تجربه عرفانی، امکان یا عدم امکان شرح شطح، عاطفی یا معرفتی بودن شطح پرداخته شده است. اگر شطح مقوله ای اعتقادی و مبین حقیقت عرفانی است، چرا شرح و تفسیر آن دشوار است؟ و اگر مقوله ای زبانی و هنری است، چرا در رد و قبولش این همه سخن گفته اند؟ به نظر می رسد ابتنای شطح بر ذوق باعث شده است که این نوع سخن هم واجد ویژگی های بیان شعری باشد و هم با آثار دینی و عرفان تعلیمی همانندی هایی داشته باشد. با این تفاوت که در اغلب موارد ابهام یا متناقض نمایی سخن شاعر قصدی و ارادی است اما ابهام شطح ناخواسته و ناگزیر است. گفتن شطح و درک آن نیاز به تجربه ها و کیفیت های روحی ویژه ای دارد. توجیه شطح بیشتر از شرح آن مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شطح، زبان، تصوف، تجربه عرفانی، شعر، رمز، متناقض نما
  • حمیرا زمردی صفحه 77
    خواجه یوسف همدانی از عارفان بزرگ قرن پنجم هجری است. او یکی از موجدان بزرگ طریقت نقشبندیه و پیشرو طریقت خواجگان و از عارفان صاحب کرامت است و به اعتبار کراماتش از ارتباطات ذهنی خاصی برخوردار بوده است.
    در این مقاله با استناد به اقدم منابع، به بررسی و نقد و تحلیل زندگی، احوال، آثار، شاگردان، روایات و کرامات او می پردازیم.
    کلیدواژگان: خواجه یوسف همدانی، احوال، کرامات
  • حبیب الله عباسی صفحه 95
    این نوشتار، با تکیه بر این نکته که رویدادهای فرهنگی صد سال اخیر ایران و جهان عرب سخت شبیه هم است، دو نشریه جریان ساز ایرانی و مصری- سخن و آپولو- را مورد بررسی قرار می دهد. هنوز صدای این دو نشریه تاثیرگذار را که حلقه پیوند ادبیات سنتی و مدرن به شمار می روند، می توان از دیواره زمان شنید. در این مقاله ابتدا به اجمال این دو نشریه که به همت خانلری و ابوشادی منتشر می شدند، معرفی شده است. در پایان به برخی قدرمشترک های این دو نشریه اشاره شده است؛ قدر مشترک هایی مانند وارد کردن حال و هوایی جدید در حوزه شعر، گسترش شعر تمثیلی و نمایشی، وضع مبانی و معیارهای جمال شناسی جدید، رویکرد اعتدالی به ادبیات اروپا به ویژه شعر، ترجمه و نقد؛ چاپ و انتشار آثار شعری و تحقیقاتی مدرن، معرفی و شناسایی بسیاری از چهره های شاخص ادبیات عرب و ایران برای اولین بار، به دور بودن هر دو نشریه از گرایش های سیاسی و حزبی و نظریه پردازی و جریان سازی هر دو نشریه در حوزه شعر.
    کلیدواژگان: آپولو، سخن، ایران، عرب، ادبیات جدید، شعر
  • غلامعلی فلاح صفحه 111
    موضوع اصلی این مقاله بررسی رجز و رجزخوانی در شاهنامه فردوسی است. در بخش نخست، پس از بحث از معنای لغوی و اصطلاحی رجز و رجزخوانی، به اختصار پیشینه تاریخی آن در ادبیات یونان، عرب و ایران باستان و ادبیات سده های چهار و پنج هجری بیان شده است. در بخش دوم، هنر فردوسی در پرداخت فن رجزخوانی پهلوانان شاهنامه بررسی شده است و کارکردها و ارزش بلاغی رجز در داستانسرایی فردوسی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حماسه، گفتگو، رجز، رجزخوانی، شاهنامه فردوسی
  • ناصر نیکوبخت، غلامعلی زارع صفحه 137
    یکی از موضوعات اصلی شعر فارسی در عصر مشروطه، «وطن» است و درک صحیح پیام شعر این دوره تا حدی منوط به شناخت جایگاه آن است. مفهوم وطن در نظر شاعران این دوره، با مفهوم آن در نزد گذشتگان متفاوت است. در این مقاله وطن در دو دوره قبل و بعد از اسلام بررسی شده است. ایرانیان پیش از اسلام با مفاهیمی از وطن مثل سرزمین و نژاد آشنا بودند، با پذیرش اسلام و تاثر از آموزه های آن، نگرش آنان نسبت به وطن دگرگون شد. به طور کلی مفاهیم وطن در شعر فارسی این دوران عبارت است از: 1. عالم اسلام؛ 2. عالم برین؛ 3. زادگاه؛ 4. جهان وطنی. بر پایه یافته های این تحقیق، مفهوم «وطن» در شعر مشروطه، با گذشته متفاوت است، هرچند مفاهیم کهن آن نیز کمابیش حضور دارد. «وطن» در این مفهوم جدید، مرکب از مولفه هایی است که می توان این مولفه ها را تحت عناوین زیر جستجو کرد:1. دگرگون شدن نقش مردم در حکومت؛ 2. تعلقات خاکی و نژادی؛ 3. هویت ایرانی با همه شئون آن.
    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، وطن، وطن اسلامی، جهان برین، جهان وطنی
|
  • Sayyed Ahmad Parsa Page 5
    The Lost and gone glory of the once magnificent Sasanid palace, Taq-e Kasra, has posed a grievous emotional impact on the many who have visited it for many years. Poets like Khayyam, Behtari, Khaghani, Sheikh Reza Talebani, and Marouf Alrasafi, among others, have indicated their sad feelings of their visits to the ruined palace through their poems. From among all poetry on that theme, Khaghani's poem enjoys a higher prestige and reputation on such grounds as simplicity, and elegance in terms of both form and content. This article aims at scrutinizing the question whether Khaghani's poem, as assumed by a great number of contemporary researchers, was indeed written according to the motive of national patriotism on the side of the poet or rather stemmed from the poet's feeling of despair and fickleness regarding the unstable world. It is hoped that the findings of this study will shed more lights on the issue.
    Keywords: Taq-e Kasra, Khaghani, fickleness of the world, nationalism
  • Taghi Pournamdarian Page 19
    Often readers and even critics believe that the ideology and message of poems are more important than their structures. However, it's impossible to draw a distinction between ideology and structure as the structure of a poem is the primary element that influences the readership. Nima, as the architect of the contemporary poetry relying on his own sharp and independent insights, revived the significance of the structure in Persian literature. Many enthusiastic readers and even critics of the field of cotemporary poetry have considered Nima as the poet of 'Ai Adamha'. This paper attempts to explore why Nima has been called Ai Adfamha poet. Obviously, the significance of the poem 'Ai Adamha' and similar poetic structures lies in their literary figures and expectations embedded in their novel forms than their frequent content and message. The repetition of the dominant element of Ai Adamha in the structure of the poem has, in addition to strengthening the skeleton of the poem, enhanced the syntactic integrity, musical system, coherence, and creative opening and ending of the poem. This article attempts to analyze 'Ai Adamha' from a formalistic perspective and in doing so it paves the way for the readership to delve into the less frequently uncovered senses of the contemporary poetry.
    Keywords: Nima's poem, contemporary poetry, dominant element, form, meaning
  • Mohammad Taghavi Page 41
    In Sufi terminology, Shath is a series of aesthetic words expressed involuntarily by mystics during the mystical experiences. There have been multifarious interpretations and judgments concerning these paradoxes ranging from linguistic and epistemic interpretations to religious ones. The Sufis and their opponents have also voiced their diametrically opposing views on this issue. The present study addresses the traditional Sufi doctrines as well as what has been suggested about the various aspects of Shath including its ambiguity, its relationship to poetry, and its paradoxicality as argued by the contemporaries. The central issue of concern is whether these aesthetic words carry more emotional or epistemic content. Another impetus behind this research is to probe whether the linguistic expression of these words is indeed a representation of a special form of life. A deep understanding of these words requires a certain affinity and empathy with this form of life without which it's hardly possible to see the hidden meanings of the words. Thus, it is argued that the justification of Shath is more importand than its explanation.
    Keywords: Shath, language, Sufism, Mystical, Experience, poetry, paradoxicality
  • Homeira Zomorrodi Page 77
    Khaje Yousof-e Hamedani is one of the great mystics of the fifth century. He is, also, considered as one of the pioneering founders of the mystical path of Naghsh Bandiye who enjoys a good reputation for many blessings and unique mental relations. In this paper, the author, based on the early documents, presents detailed analysis of life, states, works, followers, and blessings of the great mystic.
    Keywords: Khaje Yousof-e Hamedani, states, blessings
  • Habibollah Abbasi Page 95
    Appolo in Egept and Sokhan in Iran were two influential literary journals in Arabic and Persian Literature, respectively. They are placed between classic and romantic poetry. This article aims at introducing these two journals and uncovers some resemblances between them. Appolo was the official organ of "Appolo Society" in Cairo and was edited by the great romantic poet, Abu Shady and Sokhan was published under the editorship of Parviz-e Natel-e Khanlary by some college graduates. The present author's account of the resemblances between these two journals zones at introducing a fresh atmosphere in poetry especially romanticism, improving allegoric and dramatic poetry, establishing modern aesthetics, adopting a temperate approach to European literature, and taking a nonpolitical position. Finally, the paper briefs many letter men and poets in Arabic and Persian literature.
    Keywords: Literary journal, Appolo, Sokhan, Persian romanticism, Arabic romanticism
  • Gholam Ali Fallah Page 111
    This article revisits 'brag' and 'bragging' in the battle field in Ferdowsi's Shahname. To this end, in the first section, the denotative and idiomatic meanings of brag and bragging are examined and their historical background in ancient Greek, Arab and Iranian as well as the literature of the fourth and fifth centuries are briefly illustrated. The second section aims at exploring Ferdowsi's artistry in dealing with the techniques of bragging in the battle field by Shahname's champions and presents an evaluation of functions and the rhetorical values of bragging as utilized in ferdowsi's story-telling discourse.
    Keywords: Epics, dialogue, brag, bragging in the battle, Ferdowsi's Shahname