فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 69 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاظم دزفولیان*، فواد مولودی صفحات 7-28
    شازده احتجاب هوشنگ گلشیری از نظر به کارگیری صناعات و تکنیک های روایی فراوان یکی از ارزشمندترین تجربه های ادبیات داستانی ایران است. گلشیری در شازده احتجاب از مولفه های متعدد روایی بهره گرفته است؛ اما می توان گفت که پیچش صناعت روایی این اثر تا حد زیادی به سبب بهره گیری هنرمندانه گلشیری از دو مولفه «صدای راوی» و «کانونی شدگی» بوده است. انتخاب راوی سوم شخص محدود به ذهن دو شخصیت اصلی اثر (شازده احتجاب و فخری) و ارائه اندیشه ها و گفته های این دو شخصیت در قالب گفتمان مستقیم و غیرمستقیم سبب شده است صدای راوی (یا راویان) متن روایی با نگاه کانونی گر (یا کانونی گر های) آن در هم تند و درک رابطه راوی و کانونی گر و نیز درک تفکیک این دو از هم دشوار شود. بر اساس این، در پژوهش حاضر دو مولفه «صدای راوی» و «کانونی شدگی» در متن روایی شازده احتجاب با پرهیز از یکی انگاشتن این دو مولفه تحت عنوان «زاویه دید» بررسی و تحلیل می شود تا کاربست هنرمندانه این دو مولفه در متن روایی شازده احتجاب نشان داده شود.
    کلیدواژگان: شازده احتجاب، هوشنگ گلشیری، صدای راوی، کانونی شدگی، شخصیت
  • احمد رضی*، الله یار افراخته صفحات 29-58
    ایجاد ارتباط از اهداف اصلی زبان است. ارتباط زبانی معمولا با سایر شیوه های ارتباطی مانند رفتارهای حرکتی همراه می شود که به آن ارتباط غیرکلامی یا برون زبانی می گویند. رفتارهای غیرزبانی افراد سبک ارتباطی و ویژگی های شخصیتی آنان را نشان می دهد، از این رو داستان پردازان و تاریخ نگاران تلاش می کنند تا کمیت و کیفیت ارتباطات غیرکلامی شخصیت ها را در روایت خود بازتاب دهند.
    این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی و نگاهی میان رشته ای، به بازخوانی ماجرای بردارکردن حسنک وزیر از تاریخ بیهقی بپردازد و نشان دهد که چگونه بیهقی با دقت در رفتارهای برون زبانی و روایت آن ها، موفق به مجسم سازی، عینیت بخشی و تصویر گری رویدادهای دوران غزنویان شده و بر ظرفیت نمایشی متن تاریخی افزوده است. این تحقیق نشان می دهد که بیهقی ارتباطات غیرکلامی را بیشتر برای کامل کردن پیام ارتباطات کلامی به کار گرفته است، اما آن ها در بسیاری از موارد جایگزین رفتار کلامی می شوند یا رفتارهای کلامی را کنترل می کنند.
    کلیدواژگان: علوم ارتباطات، تاریخ بیهقی، زبان بدن، روایت، داستان
  • اکبر شامیان ساروکلایی*، زهرا دلپذیر صفحات 59-89
    در ایران باستان موبدان همواره یکی از مقامات برجسته جامعه به شمار می آمدند و در دربار شاهان نفوذی فوق العاده داشتند. این امر به خوبی در مشهورترین حماسه ملی ایران نمود یافته است و به حدی اهمیت دارد که با بررسی نقش و جایگاه موبدان در شاهنامه چگونگی ارتباط دین و حکومت در ایران باستان مشخص می شود. خویشکاری موبدان در شاهنامه منحصر به اجرای مناسک دینی نیست. آن ها هم در اداره کشور اختیارات گسترده ای دارند، هم از نظر علمی سرآمد زمان خویش اند، هم تعلیم و تربیت را به عهده دارند و هم راوی داستان های کهن هستند. نظارت بر امور اقتصادی و پرچم داری در جنگ ها نیز از دیگر کارکردهای موبدان به شمار می رود. شایان یادآوری است واژه موبد در شاهنامه همیشه به معنای عالم دینی نیست، بلکه توسع معنایی یافته و بر دانا و خردمند نیز اطلاق شده است. نگارندگان می کوشند کنش ها و سلسله مراتب موبدان را بر اساس متن شاهنامه و با استفاده از برخی متون پهلوی و تواریخ عهد اسلامی بازنمایند.
    کلیدواژگان: موبد، خویشکاری، دین، سیاست، فرهنگ، ایران باستان، شاهنامه فردوسی
  • وحید عیدگاه طرقبه ای* صفحات 91-111
    این پژوهش کوششی است صورت گرایانه که در آن دو هدف اصلی دنبال شده است؛ نخست پاسخ دادن به این پرسش که ماهیت فرایند آشنایی زدایی چیست و آشنایی زدایی وزنی چگونه روی می دهد. دوم نشان دادن اینکه در شعر ناصرخسرو ویژگی عروضی ای هست که می توان آن را نمونه برجسته ای از آشنایی زدایی وزنی به شمار آورد. به این منظور هفت وزن نامانوس در دیوان وی یافته شد که به دلیل تفاوت ساختاری به دو دسته یک و شش تایی بخش شدند. شش وزن دسته دوم که پرداختن بدان هدف اصلی این جستار است در یک ویژگی عروضی مشترک اند و آن اینکه امتداد زنجیره هجایی آن ها با وزن های رایج و هم خانواده هریک متفاوت است. راز آشنایی زدایی وزنی برخی قصیده های ناصرخسرو را باید در همین ویژگی عروضی جست.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، وزن، بحور نامطبوع، عروض، سبک، دیوان ناصرخسرو
  • عباس ماهیار*، حمیدرضا جدیدی صفحات 113-136
    دهخدا از برجسته ترین چهره های فرهنگ و ادب این مرز و بوم است که علاوه بر عرصه های سیاست، روزنامه نگاری، پژوهش و تالیف، در نویسندگی و شاعری نیز نقش مهمی ایفا کرده است. او متعلق به روزگار پرفراز و نشیبی است که جامعه ایرانی رویدادهای مهمی چون نهضت مشروطیت، جنگ های جهانی اول و دوم، استبداد رضاخانی و ملی شدن صنعت نفت را پس پشت نهاده است. وی به عنوان پژوهشگری آگاه به مسائل سیاسی و نویسنده ای دارای ذوق شاعری بر وقایع اثر گذاشته یا از آن ها تاثیر پذیرفته است. بعضی از این وقایع در اشعار باقی مانده او بازتابی درخور تامل یافته که دقت در آن ها مبین اهمیت واقعه و نظر دهخدا درباره آن است؛ در این گفتار سعی می شود ضمن توضیح مختصری درباره زندگانی، آثار، خدمات فرهنگی و قدرت شاعری دهخدا، بازتاب این وقایع بر سروده هایش با روش تحلیلی توصیفی نشان داده شود. بدیهی است نقد و ارزیابی عملکرد اشخاصی که به بهانه ای از آن ها نام برده می شود هدف این مقاله نبوده و مجالی درخور می طلبد. حاصل این پژوهش عرضه شناختی تازه از دهخدا در عرصه سیاست و نمایش اتفاقات مهمی است که ذهن او را به خود مشغول داشته و گذر زمان بر اهمیت آن ها صحه گذاشته است.
    کلیدواژگان: بازتاب وقایع، اشعار، آزادی خواهی، دهخدا، مشروطیت
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد*، مهدی رضایی صفحات 137-174
    عرفان و تصوف اسلامی یکی از جریان های مهم فکری و فرهنگی است که از زمان پیدایش تاکنون تاثیرات فراوانی بر فرهنگ ایرانی اسلامی و زبان و ادبیات فارسی بر جای گذاشته است. از این جهت ضروری است تا ابعاد مختلف این طریقه فکری و عملی شناخته شود. یکی از راه های شناخت هدف، موضوع و غایت این طریقه و پی بردن به ابعاد تاریخی، محتوایی و سیر تحولات آن بررسی و تحلیل تعاریفی است که مشایخ این طریقه از صوفی، عارف، تصوف و عرفان ارائه کرده اند. این مقاله بر آن است تا با نقد و بررسی این تعاریف به شناخت بهتر این جریان فکری عملی برسد و باعث آشکارشدن زوایای پنهان آن شود تا شناخت بهتری درباب مسائل مربوط به این جریان به دست دهد. برای رسیدن به این هدف، ضمن مراجعه به دیدگاه های بزرگان و پیروان عرفان و تصوف، سعی در ترسیم کردن چارچوب فکری و عملی این طریقه و تبیین دیدگاه صوفیان و عارفان می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، عارف، صوفی، تعریف
  • سید مرتضی هاشمی، اشرف خسروی * صفحات 175-202

    نقد روان شناختی از شاخه های پویای نقد ادبی معاصر است که خود زیرشاخه های متعددی دارد. یکی از آن ها نقد از دیدگاه کارل گوستاو یونگ است. آثار هرمان هسه را می توان از دیدگاه روان کاوانه یونگ به خوبی نقد و تحلیل کرد، زیرا اندیشه ها و افکار او در موارد زیادی به یونگ شبیه است. آن ها با هم ارتباط مستقیم داشتند. هردو به سمبل ها و نمادها علاقه مند بوده آن ها را تفسیر و تحلیل می کردند. هسه نیز مانند یونگ درون گرا بود و به حقایق روانی فرد توجه داشت و در آثارش جنبه های اجتماعی کم رنگ است. هسه و یونگ علاقه مند به عرفان شرق از جمله عرفان هندی اند. هند حلقه زنجیری بود که یونگ و هسه را به هم پیوند داد. هندی ها در جهان سمبل ها زندگی می کنند، بر سمبل ها تاثیر می گذارند و از آن ها تاثیر می گیرند، اگرچه علاقه ای به تفسیر آن ها ندارند. سمبل ها از موضوعات مورد علاقه یونگ و هسه اند و فراوانی آن ها در آثار هسه زمینه مناسبی برای نقد و تحلیل از دیدگاه یونگ فراهم می کند. تفحص در سمبل ها که به آن ها نماد و رمز نیز گفته می شود و نقد کهن الگویی آثار ادبی، به ویژه آن دسته از آثاری که از اعماق روح و روان انسان برخاسته و درون گرایانه اند، شیوه ای مناسب برای درک معانی پنهان و نهفته در لایه های روساختی و بیرونی است. این تحلیل ها مشترکات و حقایق موجود در روان بشر را نیز نمایان می کند. در این مقاله سعی می شود با دیدگاهی روان کاوانه به نقد کهن الگویی داستان «سیذارتا»ی هرمان هسه پرداخته شود. الگوهای کهنی مانند رویا، سفر، قهرمان، آب، رودخانه و گذار از آن، آنیما، درخت و پیر خرد از نمادهای مهمی است که به گونه ای هماهنگ در این داستان گرد آمده و بیانگر تلاش انسان در فرآیند خودیابی و تفرد هستند. در این مقاله به بررسی این نمادها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سیذارتا، یونگ، کهن الگو، نماد، خودیابی
|
  • Kazem Dezfoulian*, Foad Moloudi Pages 7-28
    Shazdeh Ihtejab by Houshang Golshiri is one of the most valuable examples of Iran’s fictional literature in terms of its use of narrative techniques and devices. Golshiri in Shazdeh Ihtejab has benefitted from various narrative elements; however, it can be argued that the complexity of the narrative techniques of the work is to a great extent due to his use of two elements of “the voice of narrator” and “focalization.” Selecting the limited third person narrator which is restricted to the minds of two main characters of the work (Shazdeh Ihtejab and Fakhri) and offering the thoughts and sayings of these two characters in direct and indirect discourse has caused the voice of the narrator or narrators to be mixed with the perspective of the focalizer or focalizers and has rendered understanding the relation between narrator and focalizer and the difference between the two difficult. Based on this, in the present article, the two elements of “voice of the narrator” and “focalization” in the narrative text of Shazdeh Ihtejab are discussed in order to present the artistic use of the two elements in the narrative text of Shazdeh Ihtejab.
    Keywords: Shazdeh Ihtejab, Houshang Golshiri, Voice of the Narrator, Focalization, Character
  • Ahmad Razi*, Allahyar Afrakhte Pages 29-58
    Communication is one of the main functions of language. Linguistic communication usually combines with other modes of interaction such as nonverbal communication. People’s nonverbal behaviors display their styles and personality characteristics. Therefore, the fictionists and historians tend to reflect the quality and quantity of the character’s nonverbal relationship in their narration. The present study examines the adventure of Hanging of the Hasanak Minister in Tarikh-e Beyhaqi in order to show how Beyhaqi succeeds to imagine, objectify and portray the events of Qaznavi's periods and how it could improve the dramatic capacity of historical text with accuracy in nonverbal communication using a descriptive-analytical method and an interdisciplinary approach. This study displays that Beyhaqi often uses nonverbal communication in order to complete the verbal communication; but in many cases, they are replaced by verbal behavior or control the verbal behaviors.
    Keywords: Communication Science, History of Beyhaqi, Body language, Narration, Story
  • Akbar Shamian Saroukalaei*, Zahra Delpazir Pages 59-89
    In ancient Iran, mubeds were always among the most prominent authorities of the country and were highly influential in kings’ courts. This role is well depicted in Iran’s most famous national epic, and it is of such an importance that by examining their roles and positions in Shahnameh, one can find how religion and government were closely related in ancient Iran. In Shahnameh, the mubads’ responsibilities were not just limited to conducting religious ceremonies and rites. They enjoyed power and authority in country’s administration and were the most educated people of their age. They were responsible for the education and also narrated ancient stories. Observing the economic affairs and bearing the flag in battles were other responsibilities of the mubeds which are also well depicted in Shahnameh. It should be noted that “mubed” in Shahnameh is used as a generic term and it is not always used to mean a “clergy”. Rather, its meanings had expanded and the term was attributed to wise and erudite people. In this paper, the authors attempt to explain the functions and hierarchies of mubeds according to Ferdowsi’s Shahnameh.
    Keywords: Mubed, Responsibility, Religion, Politics, Ancient Iran, Ferdowsi's Shahnameh
  • Vahid Eidgah Torghabehei* Pages 91-111
    This article, first takes a formalist approach and attempts to achieve two goals: defining the term defamiliarization, its essence and function. Then, it illustrates one of the prosodic features of Naser khosrow’s poetry which could be considered as an appropriate example of rhythmic defamiliarization. For this purpose, seven meters from his Divān, of which rare meters are usually called unpleasant/ unfamiliar, will be discussed; and, according to their different structures, they will be categorized into two groups: one incorporating six meters, and the other containing only one. The meters of the first group which are mainly analyzed in this study have different length from their current forms. When a poet such as Naser Khosrow employs these infrequent meters in his poetry, it sounds odd to most of Persian readers who are accustomed to the ordinary rhythms. This can be called rhythmic/ prosodic defamiliarization.
    Keywords: Naser Khosrow, Prosodic defamiliarization, Rare meters, Prosody, Personal style
  • Abbas Mahyar*, Hamidreza Jadidi Pages 113-136
    The great scholar Dehkhoda is one of the most outstanding characters of culture and literature of Iran who besides his contributions to political fields played an important role in journalism, research, editing, writing, and versification. He belongs to the time of abundant ups and downs in which Iranian society had passed important events such as Constitutionalism movement, the first and second world wars, Rezakhan’s despotism and nationalization of oil industry. He is indeed a knowledgeable researcher on political issues and a writer whose political talent had influenced the events of his age or was influenced by them. Some of these events left hesitating reflections on his versifications and a closer investigation of them may explain the importance of the events and Dehkhoda's ideas. In this article, beside brief explanation on Dehkhoda’s life, works, cultural services and poetical power, attempts were made to illustrate the reflection of these events on his versification using a descriptive–analytic method. Obviously, the criticism of functional evaluation of those people named for different excuses is not the aim of this article and claims its own proper opportunity. Result of this research offer a new understanding about Dehkhoda in the politics field and give clues to the significant events that engaged his mind, as confirmed through the forthcoming events.
    Keywords: Reflection of events, Poems, Dehkhoda, Constitutionalism, Liberalism
  • Ali. A. Mirbaghrifard*, Mehdi Rezaei Pages 137-174
    Islamic mysticism and Sufism are among important mental and cultural issues which have influenced Islamic – Iranian culture and Persian language and literature profusely. So the various dimensions of this mental and practical school must be revisited. One way to approach the subject and the end of this school as well as the history and content and changes is to examine the definitions which the pioneers and leading Sufis have provided. In this article, we have a critical look at these definitions in order to know this mental- practical school better and to clarify its hidden dimensions of that. To this end, in addition to referring to the leaders and followers of Sufism, their mental and practical framework will be illustrated.
    Keywords: Mysticism, Sufism, Sufi, Critical analysis, definition
  • Seyyed Morteza Hashemi, Ashraf Khosravi Pages 175-202

    One of the dynamic branches of contemporary literary criticism is psychological criticism which, in turn, has several subdivisions. One such subdivision is based on Carl Gustav Jung's viewpoint. Hermann Hesse's works can be well criticized and analyzed through Jung's psychological point of view because his ideas and thoughts are in many ways similar to those of Jung. They were in close contact and communicated with each other. Both of them were interested in symbols and icons, as well as commenting and analyzing them. Hesse was as introvert as Jung was; he paid attention to psychological facts and social aspects are meager in his works. Hesse and Jung liked East mysticism including Indian Gnosticism. India was a link which joined Jung and Hesse. Indians live in the world of symbols; influencing on symbols, being influenced by them, although they didnt like to comment on them. Symbols are favorite subjects for Jung and Hesse and their dominance in Hesse's works provide an appropriate field for a critical analysis from Jung's point of view. An investigation of symbols and archetypical criticism of literary works, especially those works arising from the soul, is a suitable method for exploring the hidden meaning in exterior and surface-structural layers. These analyses may reveal common facts in human soul as well. In this article, the researchers attempt to criticize the Hermann Hesse's "Siddhartha"story based on archetypical approach.Archetypes such as dream, journey, hero, water, river and passing it, anima, tree and old wiseman are within important symbols which are assembled harmoniously in this story. They represent human effort in his individual and self-realization process. These symbols will be examined in details here in this article.

    Keywords: Siddhartha, Jung, Archetype, Symbol, Self-realization