فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 46 (تابستان 1397)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 46 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده سنماری صفحات 1-9
    به منظور بررسی گذر مزوزوئیک به سنوزوئیک بر اساس نانو فسیل های آهکی، برش تنگ بوالفارس در شرق رامهرمز مورد مطالعه قرار گرفت. این گروه فسیلی در تعیین سن نسبی لایه های مزوزوئیک و سنوزوئیک اهمیت زیادی دارند. در این گذر، رسوباتی به ضخامت 32 متر از نهشته های شیلی و آهکی مورد مطالعه قرار گرفت و برای اولین بار 35 گونه از نانوفسیل های آهکی شناسایی شد. در نتیجه این مطالعه بیوزون (UC18/CC24) Reinhardtites Levis Zone و قاعده زون (CC25/UC19) Zone cymbiformis Arkhangelskiella به سن کرتاسه فوقانی (اواخر ماستریشتین پیشین تا شروع ماستریشتین پسین) و زون Zone (NP6) kleinpellii Heliolithus به سن سلاندین/تانتین که با زون بندی های استاندارد جهانی مطابقت دارد، شناسایی شد. بر اساس بیوزون های به دست آمده، بازه زمانی گذر مورد مطالعه ماستریشتین پیشین - سلاندین/تانتین (Middle/Late Paleocene) و مرز بین گذر کرتاسه به پالئوژن در این برش از نوع ناپیوستگی تعیین شد. حضور گونه های شاخص از نانو فسیل های آهکی بیانگر آن است که برش مورد مطالعه در عرض های جغرافیایی پایین و تحت شرایط آب و هوایی گرم اقیانوسی نهشته شده است.
    کلیدواژگان: ایذه، پالئوژن، چینه شناسی زیستی، کرتاسه، نانوفسیل
  • لیلا عبادی، سید احمد علوی ، محمدرضا قاسمی صفحات 11-31
    جنوب بلوک ایران مرکزی تحت تاثیر چندین گامه دگرریختی شدید در زمان سنوزوییک قرار گرفته است. این پژوهش یک مورد از دگرریختی تداخلی چین های فرانهاده در جنوب ایران مرکزی ارائه می نماید و با تحلیل تنش دیرینه حاصل از داده های لغزش گسلی، توالی دگرریختی و رژیم های زمین ساختی در طی کوتاه شدگی پوسته را بازسازی می نماید. داده های مستخرج از چین های فرانهاده نشان می دهد،گستره جنوب رفسنجان دو رژیم زمین ساختی ترافشاری را تجربه نموده که موقعیت عمود به محور چین ها داشته اند و سبب فرانهادگی چین ها با روندWNW-ESEبرروی چین ها با روند NE-SW شده اند. از سوی دیگر تحلیل ساختاری و مطالعه داده های لغزش گسلی در گستره دو میدان تنش همزمان با چین خوردگی را در سنوزوییک نشان می دهد. اولین گامه زمین ساختی تا اوایل میوسن، رژیم ترافشاری با روندNW می باشد که منجر به توسعه چین های با روند NEو ایجاد کوتاه شدگی عمود به گستره شده است. این رویداد زمین ساختی احتمالا به چرخش پادساعت گرد بلوک ایران مرکزی وابسته است. رویداد زمین ساختی ثانویه در اواخر میوسن تا عهد حاضر، رژیم ترافشاری NNE-SSW می باشد که انقباض چین های با روند WNW-ESE را ایجاد نموده و سبب فرانهاد گی چین ها در گستره شده است. از نظر ژئودینامیکی، گامه زمین ساختی اخیر احتمالا در ارتباط با همگرایی صفحه عربی به سمت صفحه اوراسیا می باشد.
    کلیدواژگان: رفسنجان، تنش دیرینه، چرخش بلوکی، فرانهادگی چین، چند گامه
  • لیلی فتحیان، فرهاد آلیانی، علی اکبر بهاری فر ، محمدحسین زرین کوب صفحات 33-48
    توده گرانیتوئیدی مغانلو با سن پرکامبرین در شمال غربی زون ساختاری ایران مرکزی واقع گردیده است. بر اساس مشاهدات صحرایی و مطالعات میکروسکوپی، توده مورد مطالعه از گرانودیوریت، مونزوگرانیت و تونالیت تشکیل شده است. با توجه به مطالعات ژئوشیمیایی، تونالیت ها از نوع I با ماهیت کالک آلکالن و پرآلومین می باشند. این توده بر اساس مطالعات ایزوتوپی Sr-Nd (نسبت 87Sr/86Sr و Ndɛ اولیه 710544/0 و01/7- به ترتیب) ، نسبت La/Yb ،Sr/Y ، Nb/Ta، Ni و Cr پایین، الگوی کمتر تفریق یافته عناصر نادر خاکی و بی هنجاری منفی Eu حاصل ذوب پوسته آمفیبولیتی است که از ذوب پوسته مافیک ضخیم شده یا بازالت های زیر صفحه ای (در ناحیه پایداری پلاژیوکلاز) در اعماق و فشار پایین و در محیط زمین ساختی کمان های حاشیه فعال قاره ای (قوس) تشکیل شده است. مونزوگرانیت ها با توجه به نمودار های ژئوشیمیایی از نوع S با ماهیت پرآلومین و کالک آلکالن هستند که در محدوده کمان ماگمایی و برخوردی با غنی شدگی از LREE و LILE و تهی شدگی از HFSE همراه با بی هنجاری منفی Nb, Ti, Ba و Sr و عدد منیزیم (20-11#Mg) همراه می باشند و از ذوب سنگ های پوسته ای (ذوب خاستگاه با سنگ های پلیتی غنی از پلاژیوکلاز) تشکیل شده اند. گرانودیوریت ها از نوع I با ماهیت کالک آلکالن و پرآلومین هستند. که بر اساس مطالعات ایزوتوپی Sr-Nd (نسبت 87Sr/86Sr و ɛNd اولیه 71713/0 و 55/10- به ترتیب) ، عدد منیزیم (33-31#Mg) و بی هنجاری منفی و مشخص ازNb و Sr، همچنین بی هنجاری مثبت La و Th، حاصل ذوب بخشی پوسته قاره ای زیرین- میانی می باشند که در نتیجه ضخیم شدگی و کوتاه شدگی ناشی از برخورد قاره- قاره (برخورد ورقه ایران به عربی) تشکیل شده اند. با توجه به موقعیت جغرافیایی توده مغانلو و سن واحد-های تشکیل دهنده آن، به نظر می رسد که توده گرانیتوئیدی مغانلو روی حاشیه فعال قاره ای ناشی از همگرایی ایران مرکزی و البرز- آذربایجان با صفحه عربی در طول پرکامبرین شکل گرفته باشد.
    کلیدواژگان: مغانلو، تونالیت، پوسته زیرین، ذوب بخشی، ایزوتوپ Sr-Nd
  • مرتضی خلعت بری جعفری، صدیقه اعتصامی صفحات 49-64
    در این مقاله، پترولوژی و جایگاه تکتونوماگمایی سنگ های آتشفشانی ائوسن منطقه آهوان، خاور سمنان، مورد بحث قرار گرفته است. سنگ های مورد مطالعه، شامل گدازه های آتشفشانی بازیک-حدواسط، اسیدی و دایک، همراه با میان لایه های سنگ آهک نومولیت دار، رسوبات کم عمق، هیالوکلاستیت و برش هیالوکلاستیک هستند. گدازه های بازیک-حدواسط در زیر و گدازه های ریولیتی همراه با گدازه های آندزیتی در بالای سری آتشفشانی، برونزد دارند که معرف ولکانیسم دوگانه است. به نظر می رسد که فعالیت های آتشفشانی ائوسن، در محدوده مورد مطالعه، در محیط کم عمق آب دریا تا محیط خشکی رخ داده است. براساس بررسی های پتروگرافی، سنگ های آتشفشانی، دارای ترکیب بازالت، آندزیت بازالتی، آندزیت، داسیت، ریولیت و توف های اسیدی اند. انواع گدازه ای، دارای بافت فیریک تا آفیریک بوده و انواع فیریک دارای فنوکریست های پلاژیوکلاز، اوژیت و هورنبلند هستند. گدازه ها دارای خمیره هیالومیکرولیتیک، میکروکریستالین و دایک ها دارای خمیره اینترگرانولار هستند. منطقه-بندی نامتعادل و بافت غربالی در فنوکریست های پلاژیوکلاز و خمیره شیشه ای نامتجانس را شاید بتوان با پدیده اختلاط ماگمایی توجیه نمود. بررسی آنالیزهای شیمیایی این سنگ ها، حکایت از روندهای ماگمایی کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی دارد. نمودارهای عنکبوتی عناصر فرعی و کمیاب بهنجارشده، نشان از غنی شدگی از عناصر نادر خاکی سبک و تهی شدگی واضح از عناصر نیوبیوم و تیتان را دارند. در نمودارهای تکتونوماگمایی، این نمونه ها در محیط کششی اولیه پشت کمان، ترسیم شده اند. به نظر می رسد که، ذوب بخشی گوه گوشته ای تعدیل شده، در بالای صفحه فرورونده، منشا ماگمای والد در این محدوده بوده که تحت تاثیر سیالات-مذاب ناشی از ذوب بخشی رسوبات بالای صفحه فرورونده، غنی شده است.
  • کاظم نصرتی، فروزان احمدی صفحات 65-73
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر فصل بهار و پاییز بر تولید رسوب حوضه طالقانی، خرم آباد، استان لرستان با استفاده از ردیاب های ژئوشیمیایی و مدل ترکیبی منشایابی رسوب است. به این منظور 39 نمونه خاک از منابع رسوب با کاربری های مختلف (کشاورزی 17، مرتع 12 و جنگل 10 نمونه) برداشت گردید و همچنین جهت برداشت نمونه های رسوب معلق هنگام رخداد بارندگی، 7 نمونه رواناب از خروجی حوضه طی سال 1390 تا 1391 (3 نمونه در فصل پاییز و 4 نمونه در فصل بهار) نیز برداشت شد. پس از آماده سازی نمونه ها 11 عنصر ژئوشیمیایی شامل آهن، روی، مس، منیزیم، سدیم، کلسیم، پتاسیم، منگنز، کربن آلی، نیتروژن و فسفر به عنوان ردیاب های اولیه در نمونه های منابع رسوب و نمونه های رسوب معلق اندازه گیری شد. با استفاده از تحلیل آماری کروسکال والیس و تحلیل آماری تابع تشخیص، ردیاب های روی، کربن آلی، منیزیم و کلسیم به عنوان ترکیب بهینه ردیاب در تفکیک منابع رسوب انتخاب شدند. با انتخاب ترکیب بهینه ردیاب ها، نمونه های منابع رسوب با نمونه های رسوب معلق در رواناب در دو فصل متفاوت به صورت جداگانه مقایسه شدند. نتایج نشان داد که سهم کاربری اراضی در تولید رسوب در فصل پاییز برای کشاورزی، مرتع و جنگل به ترتیب برابر با 9/67 درصد، 1/32 درصد و صفر درصد است. نتایج مقایسه منابع رسوب با نمونه های رسوب معلق در رواناب در فصل بهار نشان داد که سهم کاربری اراضی در تولید رسوب برای کشاورزی 3/44 درصد، مرتع 3/44 درصد و جنگل 4/11 درصد است. این نتایج نشان می دهد که در فصل پاییز کاربری کشاورزی بیشترین سهم تولید رسوب را دارد که لازم است در این فصل مدیریت پوشش گیاهی اراضی کشاورزی مورد توجه قرار گیرد تا از فرسایش و تولید رسوب جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: حوزه آبخیز طالقانی، فرسایش فصلی، تولید رسوب، کاربری اراضی، منابع رسوب، منشایابی رسوب
  • رضا امیدی، عباس صادقی، محبوبه حسینی برزی ، نرگس اکبری بس کلایه صفحات 75-92
    به منظور مطالعات زیست چینه ای سازندهای سروک و ایلام در جنوب فروافتادگی دزفول، دو برش تحت الارضی در چاه های 1و 14 میدان نفتی آب تیمور انتخاب گردید. سازند سروک در چاه شماره1، 98/812 متر و در چاه شماره 14 به دلیل عدم حفاری تا قاعده سازند سروک، 234 متر ضخامت دارد و از لحاظ لیتولوژی به طور عمده از سنگ آهک همراه با میان لایه های رسی و دولومیتی تشکیل شده است. مرز زیرین آن در چاه شماره 1 با سازند کژدمی، هم شیب و در چاه شماره 14 به دلیل عدم حفاری نامشخص است؛ ولی مرز بالایی آن در هر دو چاه با سازند ایلام ناپیوسته می باشد. سازند ایلام در دو چاه شماره 1 و 14 به ترتیب 72/151 و 136 متر ضخامت دارد و از لحاظ لیتولوژی شامل سنگ آهک و میان لایه هایی از آهک های شیلی و مارنی و دولومیتی است. مرز بالایی سازند ایلام با سازند گورپی هم شیب و همراه با تغییرات قاطع در لیتولوژی است. در مطالعات بایواستراتیگرافی ضمن تشخیص 71 گونه متعلق به 57 جنس از فرامینیفرها، یک بایوزون (بایوزون1) در سازند ایلام و سه بایوزون (بایوزون های 2 و 3 و 4) در سازند سروک به اسامی زیر شناسایی گردید. 1- Rotorbinella-Pararotalia Assemblage Zone 2- Nezzazatinella picardi-Dicyclina schlumbergeri Assemblage Zone 3- Rotorbinella mesogeensis Total Range Zone 4- Nezzazata-alveolinid Assemblage Zone بر اساس بایوزون های شناسایی شده، سن سازند سروک سنومانین- تورونین و سازند ایلام سانتونین- کامپانین؟ تعیین شده است.
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، سازند ایلام، سازند سروک، میدان نفتی آب تیمور
  • جهانبخش دانشیان، محسن یعقوبی، علیرضا طهماسبی سروستانی صفحات 93-120
    مطالعات چینه نگاری سکانسی می تواند در درک و تحلیل حوضه رسوبی کمک نماید. به همین جهت برش چینه شناسی تنگ عبدی (یال جنوبی تاقدیس احمدی) واقع در فارس ساحلی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. سازند آسماری در این برش با ناپیوستگی هم شیب (پیوسته نما) بر روی نهشته های سازند جهرم قرار دارد و مرز بالایی این سازند با سازند رازک بوده که این مرز به صورت ناپیوسته و فرسایشی است. این برش شامل توالی از سازند های جهرم (10 متر) ، آماری (35 متر) و رازک (5/172 متر) بوده که به طور عمده از سنگ آهک، سنگ آهک رسی، مارن و به مقدار کمتر ماسه سنگ، کنگلومرا و نهشته های شیلی و دولومیتی تشکیل شده است. به طورکلی 84 نمونه مورد مطالعه قرار گرفت که بر اساس گسترش روزنبران کف زی، سن سازند جهرم ائوسن پسین، سازند آسماری روپلین و سازند رازک روپلین و اکیتانین پیشنهاد می شود. مطالعات میکروفاسیس ها در این تحقیق منجر به تعیین چهار کمربند رخساره ای شامل محیط جزرومدی، لاگون، پشته های ماسه ای و دریای باز شد و با توجه به اطلاعات به دست آمده از مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی، چهار سکانس رسوبی و چهار مرز سکانسی تعیین گردید که از این تعداد، دو مرز سکانسی از نوع اول SB (1) و دو مرز سکانسی از نوع دوم SB (2) تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، سازندهای آسماری و رازک، الیگو-میوسن، جنوب شرق شیراز، فارس
  • مجتبی قره محمودلو ، مصطفی سید ، سید مصطفی خضری، کمال خدایی ، سید محمد سید خادمی صفحات 121-132
    فیلتراسیون کف رودخانه می تواند به عنوان یک روش ارزان و موثر در تصفیه آب رودخانه ها برای مصارف شرب مورد استفاده قرار گیرد. در زمین های آبرفتی متشکل از رسوبات سست و منفصل، شامل شن و ماسه و یا قلوه سنگ با سطح آب نزدیک به سطح زمین، یکی از اقتصادی ترین روش های استحصال آب در حجم زیاد، استفاده از چاه های دهان گشاد نظیر فلمن می باشد. در این تحقیق به بررسی تاثیر چاه های فلمن و فرآیند فیلتراسیون آبرفت کف رودخانه در بهبود پارامترهای کیفی آب های سطحی برای مصرف در بخش شرب پرداخته شده است. ازاین رو، به طور همزمان از آب رودخانه دوغ و چاه فلمن در یک دوره پنج ماهه نمونه برداری شده است. برای تعیین تفاوت معنی دار داده های حاصل از آنالیز کیفی، از نرم افزارSPSS و آزمون t استفاده شد. مقایسه پارامترهای کیفی رودخانه دوغ و چاه فلمن نشان داد که فیلتراسیون بستر رودخانه می تواند نقش مهمی در کاهش بیشتر پارامترهای فیزیکی و میکروبی آب در چاه فلمن حفر شده در مجاورت یک رودخانه داشته باشد. این تحقیق همچنین به بررسی کیفیت آب رودخانه دوغ و چاه فلمن با استفاده از شاخص جهانی NSFWQI برای مصرف شرب پرداخته است. این شاخص برای آب رودخانه دوغ از 50 تا 57 متغیر است که این عدد نشان دهنده کیفیت متوسط آب رودخانه دوغ می باشد. درحالی که این شاخص برای چاه فلمن بین 64 تا 75 می باشد که بیانگر کیفیت خوب آب در چاه فلمن است. نتایج این تحقیق نشان داد چاه های فلمن حفر شده در مجاورت بستر رودخانه می توانند نقش مهمی در بهبود پارامترهای کیفی آب های سطحی برای مصرف شرب داشته باشند.
    کلیدواژگان: رودخانه، چاه فلمن، پارامترهای کیفی آب، شاخص WQI
|
  • Senemari, S. Pages 1-9
    To study Mesozoic –Cenozoic boundary based on calcareous nannofossils, section of Tang-e- Bulfars in East Ramhormoz was studied. The fossil groups in determining the relative age of the Mesozoic and Cenozoic layers are important. In this interval, a thickness of 32 meters of shale and limestone were studied and for the first time 35 species of nannofossils were identified. As a result, the identified biozones includes Reinhardtites Levis Zone (UC18/CC24) and the base of Arkhangelskiella cymbiformis (CC25/UC19) with Late Cretaceous age and Heliolithus kleinpellii Zone (NP6) with Selandian/Thanetian age. Based on the identified zones, the transition period of Early Maastrichtian-Selandian/Thanetian and the boundary between the Cretaceous to Paleogene was determined as a discontinuity[z1] . The presence of index species of calcareous nannofossils indicates that the studied sediments in the section of Tang-e- Bulfars were deposited in the lower latitudes and under warm climatic conditions.
    Keywords: Izeh, Paleogene, Biostratigraphy, Cretaceous, Nannofossils.
  • Leila Ebadi , S. Ahmad Alavi, MohammadReza Ghassemi Pages 11-31
    The South Central Iran Block has experienced polyphase intensive deformation in the Cenozoic time. Large-scale superposed folds in South Rafsanjan document the Cenozoic tectonic events within the South Central Iran Block. In this study, a case study of this deformation inferred from regional-scale Rafsanjan superposed folds in the south of Central Iran is presented to reconstruct the deformation sequence and tectonic regime during crustal shortening. These data indicate that the superposed folds, dominated by a two-stage tectonic transpression regime which experienced two phases of superposed folding, leading to the orthogonal superposition of WNW–ESE-trending folds onto NE–SW trending folds. Structural analyses and fault kinematic analyses in the Rafsanjan Structural Belt indicate a two-stage syn-folding paleo-stress field during the Cenozoic. The early phase of tectonism is characterized by late Miocene NW-SE transpression, which led to the development of NE-trending fold structures and causing the occurrence of an orogeny perpendicular shortening. This tectonic event was most likely associated with progressive anticlockwise rotation of the Central Iran Block. Subsequent tectonic event from Late Miocene until Quaternary contributed to a phase of contraction that overprinted the early NNE–SSW shortening in the interior parts of the studied area and generated a large-scale NE-convex fold belt and the typical large-scale superposed folds within the South of Central Iran Block. In terms of geodynamics, the later tectonism is likely to have been related to the NE-directed convergence between the Arabian and the Eurasian Plates.
    Keywords: Rafsanjan, Paleostress, Rotation block, Superposed fold, Polyphase.
  • Fathiyan L_Aliani F_Baharifar A A_Zarinkoub M H Pages 33-48
    The Moghanlu granitoid was located in the northwest of central Iranian structural zone with a Precamberian age. Based on field observations and microscopic studies, this body includes tonalite, monzogranite and granodiorite. Based on geochemical studies, tonalites are I-type, calc-alkaline, and weakly peraluminous. Based on isotopic studies [(87Sr/86Sr (i) and εNd (i) values equal to 0.710544, -7.01 respectively)], low values of La/Yb, Sr/Y , Nb/Ta, Ni and Cr, low fractionated patterns (flat pattern) of rare earth elements (REE) and negative anomaly of Eu, it can be concluded that they were resulted from melting of amphibolitic thickened mafic crust or under plate basalts (in the stability field of plagioclase) in low pressures and low depth in volcanic arc granitic area. Monzogranites are S-type, peraluminous and calc-alkaline, which are plotted in collision zone. These rocks are enriched in LILE and LREE and also depleted in HFSE, which represent negative anomaly of Ba, Ti, Nb, Sr with Mg number about 11-20. On the basis of this result, it can be concluded that the granitoids were generated from melting of crustal rocks (melt derived from pelitic rocks with high plagioclase content). Granodiorite are I-type, calc-alkaline and peraluminous. They have 87Sr/86Sr (i) and εNd(i) values of 0.71713, -10.55, Mg number between 31-33, negative anomaly of Sr and Nb, and also positive anomaly of La and Th, which represent that these rocks were generated from partial melting of lower to middle crust. These granodiorites were formed because of thickening and shorting due to continental- continental collision (collision of Iranian-Arabian plates). With respect to geographical location of Moghanlu body and the age of this units, it seems that these granitoide rocks formed on active continental margin during convergence of Central Iran and Alborz-Azarbayjan plates to Arabian platform during Precambrian.
    Keywords: Moghanlu, Tonalite, Lower crust, Partial melting, Sr-Nd Isotope.
  • Khalatbari, Jafari M, Etesami S Pages 49-64
    Petrology and tectonomagmatic setting of the Eocene volcanic rocks exposed in the Ahovan area, east of Semnan are presented and discussed. The studied rocks include basic-intermediate and acidic volcanic lavas and dikes, accompanied by intercalations of nummulite-bearing limestone, shallow water deposits, hyaloclastite and hyaloclastic breccia. The basic-intermediate lavas are exposed at the base and the rhyolitic and andesitic lavas are exposed at the top of the volcanic series, all of which may be attributed to a bimodal volcanism. It seems that Eocene volcanic activity occurred in shallow water to subaerial environments. Based on petrographical investigations, the volcanic lavas show basaltic, basaltic andesitic, andesitic, dacitic, rhyolitic and acidic tuffs compositions. The lavas have phyric to aphyric textures. The phyric lavas include plagioclase, augite and hornblend phenocrysts. They show microlitic, microcrystalline and intergranular groundmass in dikes. Disrupted zoning and sieve texture in plagioclase phenocrysts and heterogeneous groundmass might be interpreted by magma mixing. Study of the geochemical analyses, indicates high-k calc-alkaline to shoshonitic magmatic trends in the Ahovan area. Trace and REE spider diagrams, normalized with standard values, display enrichment of LILE and clear depletion of Nb and Ti.  In tectonomagmatic diagrams, these samples plot in the arc field which tends toward an initial extensional back arc envirenment.  It appears that partial melting of adjusted mantle wedge above a subducted slab provided the parental magma which was enriched by fluids-melt released from partial melting of the subducted slab.
    Keywords: Andesite, Ahovan, Dacite, Rhyolite, Calc-alkaline.
  • Nosrati K _Ahmadi F Pages 65-73
      The objective of this study is to investigate the effect of seasonal changes on erosion and sediment yield in land-use types in Taleghani catchment, using the fingerprinting technique. In view of this, 39 soil samples including 17, 12, and 10 samples were collected from different sources: agriculture, rangeland, and forest, respectively. 7 samples also were collected from suspended sediments in two different seasons (3 samples in autumn and 4 samples in spring) from 2012 until 2013. After preparing the samples, 11 tracers including C, N, P, Na, K, Cu, Zn, Mg, Mn, Fe and Ca were measured as the primary tracers in sediment sources and sediment samples. Based on Kruskal-Wallis test and discriminant function analysis, four tracers including Mg, C, Zn and Ca were selected as the optimum set of tracers that can discriminate 3 sediment sources. Then sediment source samples were compared with suspended sediment samples. The results showed that the contribution of sediment sources is 67.9%, 32.1%, and 0 percent for agriculture, rangeland and forest, respectively in autumn season and the contribution of sediment sources is 44.3%, 44.3% and 11.4% for agriculture, rangeland, and forest, respectively in spring season. These results indicate the role of human activity on the erosion rate and land-use types as a very important factor in accelerating the erosion and sedimentation process in Iranian basins.    
    Keywords: Taleghani, Seasonal erosion, Sediment fingerprinting, Land use, Sediment sources.
  • Omidi R, Sadeghi A, Hosseini, Barzi MA, Akbari N Pages 75-92
    In order to carry out biostratigraphic studies on Sarvak and Ilam formations, two subsurface sections in wells 1 and 14 of Abteymoor oil field were selected in the south of Dezful embayment. Sarvak Formation in well #1 has 812.98 (m) thickness and in Well No. 14 only 234 (m) of this formation was drilled, in terms of lithology the Sarvak Formation consists mainly of limestone with dolomitic and clay interbeds. Its lower boundary in Well # 1 with Kazhdumi Formation is conformable but in Well # 14 it is unclear. The upper boundary is disconformable with Ilam Formation in both wells. Ilam Formation in two wells of 1 and 14, has thickness of 151.72 and 136 (m) respectively and in terms of lithology, it consists of limestone and shaley, marly and dolomitic limestone interbeds. The upper boundary of Ilam Formation with Gurpi Formation is conformable with sharp changes in lithology. In biostratigraphy studies 71 species were detected which belong to 57 genera of foraminifera, a biozones (biozone 1) in Ilam Formation and three biozones (biozones 2, 3 and 4) were identified in Sarvak Formation. They include: 1-      Rotorbinella-Pararotalia Assemblage Zone 2-      Nezzazatinella picardi-Dicyclina schlumbergeri Assemblage Zone 3-      Rotorbinella mesogeensis Total Range Zone 4-      Nezzazata-alveolinid Assemblage Zone Based on identified biozones, age of Sarvak Formation is considered as Cenomanian- Turonian and the age of Ilam Formation is Designated as Santonian- Campanian?
    Keywords: Biostratigraphy, Ilam Formation, Sarvak Formation, Abteymoor Oil Field.
  • Daneshian J, Yaghoobi M, Tahmasbi Sarvestani AR Pages 93-120
    The sequence stratigraphic studies can be of great help in understanding and analysis of sedimentary basins. For this purpose, Oligo-Miocene sediments (Razak and Asmari formations) at the Tang-e-Abdi section (southern flank of Ahmadi anticline) located in Fars province was selected and investigated. The Asmari Formation overlies paraconformably on the Jahrum Formation, and it is overlain by the Razak Formation. The lithologic column of this section includes a succession of the Jahrum (10m), Asmari (35m) and Razak (172.5m) formations, and consists mainly of limestone, argillaceous limestone, marl, sandstone, conglomerate, shale and dolomitic deposits. Totally, 84 samples were investigated, and their age is suggested as Late Eocene for the Jahrum Formation to Rupelian for the Asmari sediments, and Rupelian to Aquitanian for the Razak Formation based on the benthic foraminiferal stratigraphic distribution. The microfacies studies were led to recognition of four facies belts including tidal flat, lagoon, sand shoals and open marine. According to field & laboratory studies, four sequences and sequence boundaries were recognized. Two sequence boundaries are of type one and the other two are of type II sequence boundaries.
    Keywords: Sequence stratigraphy, Asmari, Razak formations, Oligo-Miocene, Southeast Shiraz, Fars.
  • G. Mahmoodlu M_Seyed M_Khezri SM_Khodaei K _Seyedkhademi SM Pages 121-132
    Riverbank filtration can be used as an effective and low-cost method for water treatment of rivers for drinking purposes. In alluvial land consisting of loose sediments (e.g., sand or gravel) with a water table near land surface, one of the most economical methods for extracting water in large volumes is the use of wells with large diameter such as Felmann Well. In this study, we investigated the effect of Felmann Wells and riverbank filtration process on improving the water quality parameters of surface water. For this, Doogh River and a Felmann Well were sampled simultaneously within a 5-month period. SPSS software and T-tset were used to determine the significant difference between data obtained from chemical analysis. Comparison of water quality parameters of Doogh River and Felmann Well showed that riverbank filtration can play an important role in reducing the physical and biological parameters of water in Felmann Well drilled near the river. For drinking water purpose, the water quality of both Doogh River and Felmann Well was investigated using WQI (Water Quality Index). Hence, the WQI for Doogh River water varied from 50 to 57, which indicated the average quality of the water of the Doogh River. While, WQI value varied from 64 and 75 for the Felmann well representing a good water quality in the well. Results of this study showed that the Felmann wells which were drilled near the riverbank can play an important role in improving the water quality parameters of surface water for drinking purposes.
    Keywords: River, Felmann well, Water quality parameters, WQI Index