فهرست مطالب

ارگونومی - سال یکم شماره 2 (پاییز 1392)

مجله ارگونومی
سال یکم شماره 2 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم حسام، محسن علی آبادی*، مریم فرهادیان، وحید افشاری دوست صفحه 1
    مقدمه
    استفاده کاربران از نمایشگرهای تصویری به ویژه رایانه می تواند عوارض بهداشتی را ایجاد نماید که بر عملکرد ذهنی و فیزیکی افراد تاثیرات منفی داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شرایط ارگونومیکی کار با نمایشگرهای تصویری با میزان احساس خستگی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی به عنوان کاربران دائمی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 70 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی همدان بصورت تصادفی انتخاب گردیدند. پرسشنامه استانداردی با ضریب پایایی 8/0 جهت تعیین میزان احساس خستگی کاربران بین دانشجویان توزیع و تکمیل گردید. پرسشنامه حاوی30 سوال که پوشش دهنده سه معیار شامل خواب آلودگی یا گیجی، ناتوانی در تمرکز و ناراحتی جسمی بود. اطلاعات شرایط محیطی و ارگونومیکی کار نیز تعیین مقدار و ثبت گردید. علاوه بر این اندازه گیری شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی در محدوده فرکانس خیلی پایین با استفاده از دستگاه مدل HI-3603 شرکت HOLADAY، مطابق با روش استاندارد IEEE std 1140-1994 صورت گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بین دانشجویان میانگین نمره شاخص گیجی 5/6±8/17، شاخص ناتوانی در تمرکز 4/4±7/18، شاخص ناراحتی جسمی 9/6±9/11 و در نهایت شاخص کل خستگی 7/15±5/48 بود. بین مدت زمان پیوسته کار با رایانه و میزان خستگی ارتباط معناداری وجود دارد(05/0< P). بین مدت زمان کار روزانه با رایانه و میزان خستگی ارتباط معناداری یافت نگردید(05/0> P). بین نوع نمایشگر مورد استفاده و میزان خستگی ارتباط معناداری یافت شد(05/0< P). علاوه براین ارتباط معناداری بین شرایط محیطی مکان کار با رایانه و میزان خستگی کاربران وجود نداشت (05/0> P) البته نتایج نشان دهنده روند افزایشی نمره خستگی در شرایط محیطی و وضعیت های نامناسب ارگونومیک کار با رایانه بود. علاوه بر این اختلاف شدت میدان های الکترومغناطیسی با توجه به نوع نمایشگر معنادار بود (05/0< P).
    نتیجه گیری
    معیار ناتوانی در تمرکز بیشترین نمره خستگی را به خود اختصاص داده است که می تواند بر عملکرد آموزشی دانشجویان تاثیر منفی گذارد. رعایت اصول ارگونومیک کار با رایانه به ویژه کاهش مدت زمان پیوسته کار با رایانه و استفاده از نمایشگر های با تکنولوژی روز و همچنین بهینه نمودن شرایط روشنایی و آکوستیکی محیط می تواند خستگی دانشجویان را بطور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.
    کلیدواژگان: احساس خستگی، رایانه، نمایشگرهای تصویری، کاربر
  • مهدی جهانگیری*، کیوان ساربان زاده، اورانوس بشر، حمزه صالح زاده صفحه 10
    زمینه و هدف
    عملیات ساختمانی با توجه به گستردگی و تنوع فعالیت ها و خطرات، در صدر فعالیت های حادثه آفرین قرار دارند. با توجه به نقش سرپرستان در ایمنی و پیشگیری از حوادث در کارگاه های ساختمانی، این مطالعه با هدف بررسی درک ریسک، نگرش و عملکرد ایمنی در سرپرستان کارگاه های ساختمانی شهر شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی توصیفی بر روی 200 نفر از سرپرستان کارگاه های ساختمانی که حاضر به همکاری شدند انجام گرفت. ابزار مورد استفاده برای بررسی پرسشنامه ای ساختار یافته ای متشکل از سوالاتی در زمینه های اطلاعات کلی، درک ریسک، نگرش ایمنی و عملکرد ایمنی بود که به روش خود گزارش دهی تکمیل گردید.
    یافته ها
    همه سرپرستان مورد بررسی از درک ریسک متوسط و بالا (به ترتیب 5/35 و 5/64 درصد)، نگرش ایمنی متوسط و بالا (به ترتیب 6/78 و 4/21 درصد) و عملکرد ایمنی متوسط و بالا (4/41 و 6/58درصد) برخوردار بودند. از بین متغیرهای مورد بررسی، اندازه کارگاه ساختمانی تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد ایمنی سرپرستان داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین درک ریسک و نگرش با عملکرد ایمنی سرپرستان کارگاه های ساختمانی ارتباط معنی داری وجود دارد به نحوی که با افزایش نگرش ایمنی در سرپرستان کارگاه های ساختمانی عملکرد ایمنی آنها نیز افزایش یافته بود.
    کلیدواژگان: کارگاه ساختمانی، سرپرستان، ایمنی، درک ریسک، نگرش ایمنی
  • محسن علی آبادی، ندا مهدوی، مریم فرهادیان، مسعود شفیعی مطلق صفحه 19
    مقدمه
    آلودگی صدا در حین فعالیت آموزشی باعث ایجاد خستگی ذهنی، اختلال در تمرکز و افت یادگیری می گردد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی آلودگی صدا و سطح آسایش صوتی در کلاس های معمول درس و ارائه روش های اصلاحی جهت بهبود شرایط آسایش آکوستیکی می باشد.
    مواد و روش ها
    طی این مطالعه مقطعی، سطح آسایش صوتی در 20 کلاس درس در 7 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی همدان با استفاده از پرسشنامه ای با ضریب پایایی77/0 که بین 413 نفر از دانشجویان تکمیل گردید، تعیین شد. اندازه گیری تراز صدا در کلاس های درس با استفاده از صدا سنج مدل TES - 1358 مطابق با روش ANSI S12.6 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تراز صدای زمینه dB(A) 3±97/46، و تراز صدا در خارج کلاس ها dB(A) 8/4 ±16/57 بود. میزان تراز صدای زمینه در کلاس ها بالاتر از حد توصیه شده dB(A) 45 قرار داشت(01/0 P<). فعالیت های ساختمانی مهم ترین منبع ایجاد صدا و اختلال در تمرکز مهم ترین عارضه ناشی از صدا تعیین گردید. نسبت سیگنال به صدا در داخل کلاس هاdB(A) 54/3 ±14/13 بود که در مقایسه با حد توصیه شده dB(A) 15 نامطلوب بود(01/0 P<). اختلاف میزان قابلیت فهم گفتار دانشجویان نیز در سطوح مختلف نسبت سیگنال به صدا معنی دار بود (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    نتایج تایید نمود که کلاس های درس از شرایط آکوستیکی مناسبی برخوردار نیستند. تراز صدای زمینه در داخل کلاس ها نیز عمدتا تحت تاثیر صدای خارج از کلاس قرار دارد. با توجه به اثبات اثرات صدا بر کاهش تمرکز دانشجویان اقداماتی جهت بهبود شرایط آکوستیکی کلاس ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسایش آکوستیکی، کلاس درس، قابلیت فهم گفتار، آلودگی صدا
  • بهزاد کرمی متین، آذر مهرابی متین، منصور ضیایی*، زینب نظری، حامد یارمحمدی، فرامرز قره گوزلو صفحه 28
    زمینه و هدف
    کارگران معادن سنگ و صنایع سنگبری، وظایفی از جمله حمل و جابجایی بارهای سنگین را به صورت مکرر و طولانی مدت انجام می دهند و در معرض ریسک بالایی از اختلالات ترومای تجمعی می باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و ریسک پوسچرهای کاری در بین کارگران سنگبری ها و معادن سنگ می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 1392 بر روی 63 نفر از کارگران سنگبری و 46 نفر از کارگران معادن سنگ کرمانشاه انجام پذیرفت. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه استاندارد نوردیک، چارت نقشه بدن و روش ارزیابی ریسک REBA جمع آوری گردید. آزمون های Independent t-test و Mann-Whitney برای مقایسه ها و آزمون های Pearson و Spearman برای سنجش همبستگی به کار برده شد. سطح معنا داری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در هر دو گروه کارگران سنگبری ها و معادن سنگ مربوط به ناحیه کمر و به ترتیب 54% و 39% بود. امتیاز نهایی REBA در کارگران سنگبری ها و معادن سنگ به ترتیب برابر 45/1±06/9 و 18/1±6/4 بود. در کارگران سنگبری ها بین سن، سابقه کار و BMI با اختلالات اسکلتی-عضلانی و در کارگران معادن بین سن، سابقه کار با این اختلالات ارتباط معناداری یافت شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سطح ریسک REBA و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در اندام های بدن کارگران سنگبری ها در نواحی شانه، مچ دست، دست، کمر، ران، زانو، ساق و مچ پا بیشتر از کارگران معادن سنگ بود.
    کلیدواژگان: اختلالات ترومای تجمعی، معادن سنگ، سنگبری
  • نرمین حسن زاده رنگی، علی اصغر فرشاد*، مجید معتمدزاده، یحیی خسروی، سکینه ورمزیار صفحه 36
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی (MSDs) علت اصلی آسیب ها و ناتوانایی های مرتبط با کار در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه صنعتی هستند. مطالعاتی محدودی وجود دادند که به طور همزمان اثر تعاملی بین ویژگی های فردی، شغلی و محیط کار را بر MSDs بررسی کرده باشند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه داده های گردآوری شده از پرسشنامه نوردیک و QEC به منظور بررسی رابطه میان میزان شیوع و شدت MSDs با ویژگی های فردی، کاری و محیط کار با استفاده از یک مدل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بیش از نیمی از شرکت کنندگان (6/61 درصد) اظهار داشتند که در شش ماه گذشته از شکل خاصی از ناراحتی های ناشی از MSDs رنج برده اند. نتایج نشان داد ریسک فاکتورهایی نظیر استرس در کار، نحوه خوابیدن، کم تحرکی و پوسچر نقش مهمی در شیوع و شدت MSDs داشته اند.
    بحث: با توجه به یافته های مطالعه، تاثیر یک ریسک فاکتور همواره در تعامل با سایر ریسک فاکتورها بوده و توسط مداخله-گرهای مختلفی تعدیل می گردد. برنامه های مداخله ای ارگونومی مشارکتی، مداخله ایستگاه کار، مداخله ارگو استرس و مداخله سبک زندگی به منظور کاهش شیوع و شدت MSDs پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، عامل خطر، تحلیل رگرسیون، رویکرد ارگونومی مشارکتی
  • زهره کرمی، رستم گلمحمدی*، احمد حیدری پهلویان، رشید حیدری مقدم، جلال پورالعجل صفحه 49
    مقدمه
    استفاده از نوردرمانی در درمان بیماری های روانی از قبیل افسردگی فصلی و اختلالات ریتم سیرکادین بسیار رایج است. نوردرمانی با استفاده از نور طبیعی یا مصنوعی انجام می گیرد که می تواند نقش پیشگیرانه در ایجاد اختلالات مذکور داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر نور روز بر بهبود عوامل ذهنی سلامت سالمندان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای، 19 نفر (7مرد و 12زن) از واجدین شرایط ورود به مطالعه ساکن در مراکز نگهداری سالمندان همدان انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد، روزانه دو ساعت از ساعت 9:00 تا 10:00 صبح و ساعت 4:00 تا 5:00 عصر به مدت یکماه در معرض نور خورشید قرار گیرند. میزان سلامت عمومی و خواب آلودگی سالمندان قبل و بعد از مداخله با پرسشنامه سلامت عمومی GHQ و مقیاس خواب آلودگی کرولینسکا (KSS) ارزیابی شد.
    یافته ها
    میانگین نمره سلامت عمومی پس از مداخله از 31/36 به 89/29 کاهش یافت (003/0= P). نتایج حاکی از افزایش سطح خواب آلودگی از ساعت 3:00 تا 7:00 بامداد و کاهش آن در طول روز بویژه از ساعت 13:00 تا 20:00 بود (001/0= P).
    نتیجه گیری
    نوردرمانی می تواند باعث تنظیم ریتم بیولوژیک و چرخه خواب - بیداری و در نهایت اصلاح وضعیت سلامت روانی سالمندان شود. پیشنهاد می شود سالمندان به صورت برنامه ریزی شده صبح و عصر در معرض نور خورشید قرار گیرند. این روش می تواند به عنوان یک روش کمکی در پیشگیری و درمان اختلالات خلقی و خواب در سالمندان به کار رود.
    کلیدواژگان: نور درمانی، افسردگی، اضطراب، سالمندان، پرسشنامه GHQ، پرسشنامه KSS
  • علیرضا چوبینه، هادی دانشمندی*، مریم پرند، رضوان قبادی، عبدالله حقایق، فروغ زارع دریسی صفحه 56
    مقدمه
    با توجه به پیچیدگی و رقابت روز افزون در سازمان ها و بازار کار، توجه به نیروی انسانی و به دنبال آن کیفیت زندگی کاری اهمیت روزافزونی یافته است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری و تعیین عوامل موثر بر آن در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 218 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با گستره ی سنی 23 تا 54 سال داوطلبانه شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول ویژگی های دموگرافیک و شغلی و بخش دوم سوالات مربوط به کیفیت زندگی کاری را در بر می گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری Pearson Correlation، Kruskal-Wallis و Mann-Whitney U و به وسیله نرم افزار SPSS (V.16) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    نتایج
    میانگین و انحراف استاندارد نمره ی کیفیت زندگی کاری 61/16±51/127 محاسبه شد. آزمون های آماری نشان دادند که بین جنسیت و درآمد افراد مورد مطالعه با نمره کیفیت زندگی کاری ارتباط معناداری وجود دارد (05/0>p)، به گونه ای که کیفیت زندگی کاری در زنان و افراد پردرآمد بیش از مردان و افراد کم درآمد می باشد. از طرفی نتایج نشان دادند بین سن، سابقه کار، وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، میزان تحصیلات، نوع استخدام و محل خدمت افراد مورد مطالعه با نمره کیفیت زندگی کاری ارتباط معناداری وجود ندارد.
    بحث: متغیرهایی همچون جنسیت و سطح درآمد افراد از جمله عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری در جامعه ی مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: سازمان، کیفیت زندگی کاری، NIOSH
  • مهدی محمدیان مستان آباد، مجید معتمدزاده*، جواد فردمال صفحه 63
    مقدمه
    سه روش OCRA Index، Strain Indexو ACGIH HALبرای ارزیابی ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی اندام فوقانی پیشنهاد شده اند، بررسی همبستگی و سازگاری این سه روش در محیط های کار موضوعی حائز اهمیت است. به همین جهت هدف از این مطالعه تعیین میزان همبستگی نتایج روش های فوق الذکر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 150 وظیفه شغلی از وظایف کارگران چهار صنعت بررسی قرار گرفته اند. برای هر وظیفه به مدت یک چرخه ی کامل کاری ویدئویی تهیه شده و طبق دستورالعمل هر روش مورد ارزیابی قرار گرفت. سطح ریسک مواجهه با اختلالات اسکلتی عضلانی با آزمون های همبستگی و ضریب توافق کاپا در نرم افزار SPSS 16 و R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان همبستگی نتایج ارزیابی ریسک دست راست و چپ با روش های OCRA و SI بترتیب همبستگی قابل قبول (751/0) و (726/0) را نشان می دهد. همچنین نتایج ضریب توافق بین روش های OCRA و HAL برای دست راست و چپ بترتیب (526/0) و (595/0) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که هیچ دو روشی با هم توافق کامل ندارند، از دلایل این امر می توان به تفاوت در تعداد و نوع متغیرها و میزان تاثیر آنها در امتیاز نهایی روش های مورد مطالعه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، روش OCRA، روش SI، روش HAL
|
  • Ghasem Hesam, Mohsen Aliabadi *, Maryam Farhadian, Vahid Afshari Doust Page 1
    Background
    The use of visual monitors especially in relation to computer can cause health effects which have negative impacts on mental and physical performance of users. This study aims to determine the relation between ergonomic conditions in use of visual monitors and subjective feeling of fatigue in master science students as permanent users.
    Methods
    In this study، 40 students in the Hamadan University of Medical Scienceswere selected based onsimplerandomapproach. For determining subjective feeling of fatigue، the standard questionnaire with reliability coefficient equal to 0. 8 was distributed and completed among students. This questionnaire has 30 questions which was covered three criteria included drowsiness، difficulty of concentration and physical impairment. The data about environmental and ergonomic conditions of the workstations was also recorded. Exposure to electromagnetic radiation in very low frequency was measured using instrument model HI 3603 front of the studied monitors. Data was analyzed with SPSS 16 software.
    Results
    The results showed mean score of drowsiness، difficulty of concentration and physical impairment were 17. 8±6. 5، 18. 7±4. 4 and 11. 9±6. 9، respectively. Totally، mean score feeling of fatigue was 48. 5±15. 7. The relation between continuous work time and feeling of fatigue was significant (P<0. 05). The relation between work day time and feeling of fatigue was not significant (P>0. 05). The relation between type of used monitor and feeling of fatigue was significant (P<0. 05). Moreover، the relation between environmental conditions of the workstations and feeling of fatigue was not significant (P>0. 05). However، descriptive results showed growing trend of feeling of fatigue in unsuitable environmental and ergonomic conditions. Moreover، exposure to electromagnetic radiation between to type monitors was statistically difference (P<0. 05).
    Conclusion
    Criterion of difficulty of concentration was allocated the maximum score of feeling of fatigue which can cause negative impacts on educational performance. Compliance with the ergonomic principles especially reduction continuous work time and use of updated monitors and optimization of lighting and acoustic conditions of the workstations can reduce feeling of fatigue among students، considerably.
    Keywords: Feeling of Fatigue, Computer, Visual Monitor, User
  • Mehdi Jahangiri *, Keyvan Sareban Zadeh, Oranoos Bashar, Hamze Saleh Zade Page 10
    Background
    Given the breadth and diversity of construction activities and their hazards، it is at the top of accident cause lists. According to the supervisor''s role in safety and prevention of accidents at construction sites، this study was conducted to study the risk perception، safety attitude and safety performance in the supervisors of construction sites in Shiraz city.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 200 supervisors who agreed to participate in the study. The study was by conducted using a structured questionnaire consist of questions regarding general information، risk perception، safety attitude and safety performance. The questionnaire was completed through self-statement.
    Results
    All studied supervisors had medium and high risk perception (35. 5 and 64. 5% respectively)، medium and high safety attitude (78. 6 and 21. 4% respectively)، medium and high safety performance (41. 4 and 58. 6% respectively). Among studied variables، size of construction site، had positive and significant effect on safety performance of supervisors.
    Conclusions
    The result of this study showed that there is a significant relationship between risk perception and safety attitude with safety performance among supervisors in construction sites. Somehow، by increasing safety attitude in supervisors، their safety performance were increased too.
    Keywords: Construction site, Supervisor, Safety, Risk perception, Safety attitude
  • Mohsen Aliabadi, Neda Mahdavi, Maryam Farhadian, Masoud Shafie Motlagh * Page 19
    Introduction
    Noise pollution cause mental fatigue، concentration disturbance and learning loss in students during the training activities. This study aims to evaluate Noise pollution and the level of acoustical comfort in typical classrooms، and present treatment methods for improving acoustic comfort.
    Method
    In cross sectional study، twenty classrooms in the seven faculty of Hamadan University of medical sciences، were studied using questionnaire with reliability coefficient equal to 0. 8 was completed among 413 students. Measurement of noise level was performed using sound level meter (model TES-1358) according ANSI S12. 6 in classrooms.
    Result
    The results showed the background noise level and outdoor noise level were equal 46. 97 ± 3 dB (A)، and 57. 16 ± 4. 8 dB (A)، respectively. The background noise was higher than the recommended limit equal to 45 dB (A) (P<0. 01). The construction activities are most important annoying factor and concentration disturbance are most complication of noise. Signal to noise ratio within the classroom was 13. 14±3. 54 dB (A)، which was inappropriate compared with the recommended limit 15 dB (A) (P<0. 01). The difference in speech intelligibility at various levels of signal to noise ratio was significant (p<0. 05).
    Conclusion
    The results confirmed the studied classrooms haven’t acceptable acoustic conditions and background noise level was affected by outdoor noise. In regard to confirmation of the effects of noise on the student attention، the acoustic interventions is must be considered.
    Keywords: Acoustical comfort, Classroom, Speech intelligibility, Noise pollution
  • Behzad Karami Matin, Azar Mehrabi Matin, Mansour Ziaei *, Zeinab Nazari, Hamed Yarmohammadi, Faramarz Gharagozlou Page 28
    Background And Aim
    the workers in Quarry and Stone Industries done frequently some duties including lifting and carrying of heavy loads and they are exposed to high risk of cumulative trauma disorders. The aim of this study was to comparing the prevalence of musculoskeletal disorders and risk of work postures in Quarry and Stone Industries workers.
    Material And Methods
    this cross-sectional and analytical study was done on 63 workers of Stone Industries and 46 workers of Quarries in Kermanshah. Data were collected using by Nordic standard questionnaire، Body map chart and REBA method. The gathered data was been analyzed by Independent t-test، Mann-Whitney، Spearman and Pearson tests. P was 0. 05.
    Results
    The most prevalence of musculoskeletal disorders in both Stone and Quarry industries was related to low back that was 54% and 39% respectively. Mean and standard deviation of final scores of REBA in Stone and Quarry workers were 9. 06±1. 45 and 4. 6±1. 18 respectively. Results shows that a significantly correlation between age، work history and BMI with musculoskeletal disorders in Stone Industries and between age and work history with this disorders in Quarries (P<0. 05).
    Conclusion
    the results shows that the risk level of REBA and prevalence of musculoskeletal disorders of Stone Industries was more than Quarries in shoulder، wrist، hand، lumbar، femur، knee، leg and ankle.
    Keywords: cumulative trauma disorders, Quarry, Stone Industries
  • Narmin Hassanzadeh, Rangi, Ali, Asghar Farshad *, Majid Motamenzadeh, Yahya Khosravi, Sakineh Varmazyar Page 36
    Introduction
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are the main causes of work related injuries and disabilities in developed as well as developing countries. Few studies have considered different interactive effects of individual and work-related factors on MSDs، simultaneously. Methods and Materials: Data were gathered by Nordic questionnaire and Quick Exposure Check (QEC) method; and were analyzed using logistic regression model in order to study the correlation between the prevalence and intensity of MSDs and individual and work-related factors.
    Results
    More than half of all participants (61. 6%) reported suffering from one form of MSDs during the past 6 months. Results showed that risk factors such as work stress، sleeping position، lifestyle and poor posture had an important role in the prevalence and intensity of MSDs.
    Discussion
    The effect of a risk factor is constantly in interaction with other risk factors، and is modified by other factors. Participatory ergonomic intervention programs، work station intervention، ergo stress intervention and life-style interventions were suggested in order to decrease the prevalence and intensity of MSDs.
    Keywords: Musculoskeletal disorders (MSDs), Risk factors, Regression analysis, Participatory ergonomic approach
  • Page 49
    This before-after clinical trial investigated the effect of daylight on morning and night melatonin، subjective general health using GHQ questionnaire، sleepiness and alertness on elderly who lived in nursing houses. Nineteen nursing home residents participated voluntarily. They exposed to daylight from 9 to 10 A. M. and from 4 to 5 P. M. for 6 weeks. General health of all participants was evaluated using general health questionnaire (GHQ) as well. Also we used of KSS and VAS questionnaire foe assessment of sleepiness and alertness. Baseline morning and night melatonin levels were 25. 39 (±19. 75) pg/ml، and 40. 3 (±21. 55) pg/ml respectively. Daylight exposure significantly affected morning melatonin at 7:00 A. M. but had no significant effect on night melatonin at 8:00 P. M. Mean score of general health changed 36. 31 to 29. 89 (P=0. 003). Karolinska sleepiness scale (KSS) and Visual Analogue Scale (VAS) showed increase sleepiness and decrease alertness from 3:00 to 7:00 A. M. Sleepiness decreased and alertness increased during 1:00 P. M and 20:00 P. M. Overall day light exposure may delay sleep phase and circadian rhythm problems in elderly people. Anxiety and insomnia could be improved with daylight exposure. Our findings suggest that elders should be exposed to scheduled daylight in morning and evening for prevention and improvement of mental disorders. Adequate light should be provided for elder’s homes and nursing house. We have proposed to further study with a larger sample size be done to assess effect of daylight on GHQ'' subscales.
    Keywords: Daylight, Elderly, KSS, GHQ, anexity, depression
  • Alireza Choobineh, Hadi Daneshmandi *, Maryam Parand, Rezvan Ghobadi, Abdollah Haghayegh, Froogh Zare Page 56
    Introduction
    Regarding to the competing and increasing competitions in organization and markets، paying attention to manpower and his quality of work life have progressively become important. This study was conducted with the objective of investigating of quality of working life and determination of its related factors in Shiraz University of Medical Sciences (SUMS) staff.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study، 218 employees of SUMS participated voluntarily. A questionnaire consisted of two parts was used as data collecting tool. In the first part، demographic and occupational characteristics، and in the second part questions about the quality of working life were included. Data were analyzed using statistical tests including Pearson Correlation، Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U by SPSS software (Version 16. 0).
    Results
    Mean and standard deviation scores for the quality of working life of staff were 127. 51±16. 61. The results showed that there were associations between gender and income with quality of work life score (p<0. 05)، such that the quality of work life scores of women and high-income individuals were higher than those of men and lower- income staff. Age، job tenure، marital status، number of children، level of education، type of employment and job unit had no association with quality of work life score.
    Discussion
    In this study، quality of work life had association with gender and income level of staff.
    Keywords: Organization, Quality of work life, NIOSH
  • Page 63
    Introduction
    Three methods of OCRA Index، Strain Index and ACGIH HAL are proposed to assess risk factors of upper extremity musculoskeletal disorders. These methods are important in work environments to evaluate musculoskeletal disorders. Thus the aim of this study is to determine the correlation between the results of the above mentioned methods.
    Materials And Methods
    In this cross - sectional study، a total of 150 job tasks studied in four industries. For each task، not only video taping was used to record the duration of a full cycle but also tasks were evaluated according to instructions. The correlation coefficient and the coefficient of agreement were analysed using SPSS16 and R software.
    Results
    Correlation between the results of risk assessment methods OCRA and SI for right and left hand، were acceptable correlation (0. 751) and (0. 726) respectively. Also the result of agreement between the methods OCRA and HAL for right and left hands، were (0. 526) and (0. 595) respectively.
    Conclusion
    This study showed that none of the two methods do not fully agree. One of the source of differences is the number and types of variables and their effects on the final score of the methods.
    Keywords: musculoskeletal disorders, OCRA Index, SI Index, ACGIH HAL