فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور اللهیاری، سارا هدایتی*، حمیدرضا خلخالی، فریبا قادری صفحات 1-8
    مقدمه
    جابجایی دستی بیمار یکی از ریسک فاکتورهای مهم در بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کارکنان مراقبتهای بهداشتی می باشد. هدف این مطالعه تخمین بار مکانیکی وارده بر کمر در وظایف جابجایی دستی بیمار در کارکنان است.
    روش ها
    در این مطالعه، 10 نفر از کارکنان مراقبتهای بهداشتی وظایف معمول جابجایی دستی بیمار را به صورت یک نفره و دو نفره انجام دادند. از این افراد جهت تعیین پوسچر از دو بعد مقابل و پهلو فیلمبرداری شد و به وسیله Force plateمقدار باری از وزن بیمار که کارکنان جابجا می کنند تعیین گردید. سپس با داده های جمع آوری شده نیروهای وارد به کمر طی انجام وظایف جابجایی دستی بیمار به وسیله 3DSSPP برآورد شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد در بین 4 وظیفه مورد مطالعه بیشترین نیروی فشاری وارد بر دیسک مهره های L4/L5 و L5/S1و نیروی برشی وارد بر دیسک بین مهره های L4/L5 به ترتیب 863±3591، 827±3342 و 122±252 نیوتن مربوط به نشاندن بیمار روی ویلچر و بیشترین نیروی برشی L5/S1، 36±432نیوتن به ترتیب مربوط به نشاندن بیمار روی تخت می باشد. میانگین نیروی های وارد بر کمر طی انجام وظایف به جز وظیفه نشاندن بیمار روی ویلچر به صورت یک نفره و دو نفره اختلاف قابل ملاحظه ای وجود ندارد(P> 0.05) بحث: در بین وظایف مورد مطالعه تنها وظیفه نشاندن بیمار روی ویلچر نیرویی بیش از حد توصیه شده NIOSH را بر کمر وارد می کند. حمل دستی دو نفره در بیشتر وظایف این مطالعه کاهش قابل ملاحظه ای ایجاد نکرده است لذا برای کاهش نیروهای وارد بر کمر نیاز به انجام مداخلات ارگونومیکی از جمله طراحی تخت، استقرار مناسب تختها و آموزش می باشد.
    کلیدواژگان: جابجایی دستی بیمار، کمردرد، نیروهای وارده برکمر
  • قاسم حسام، مجید معتمدزاده، قاسم خاکباز، زهرا مرادپور* صفحات 9-19
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی از شایع ترین نوع بیماری ها و آسیب های شغلی می باشد. اهمیت کنترل و کاهش این ناراحتی ها به قدری است که بسیاری از کشورها، پیشگیری از ناراحتی های اسکلتی عضلانی ناشی از کار را به عنوان یکی از اولویت های ملی مورد توجه قرار داده اند.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مداخله ای در یکی از کشتارگاه های مرغ انجام گرفت. در ابتدا به منظور تعیین شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی از پرسشنامه کرنل استفاده شد. با مشخص شدن وظایفی که ناراحتی های اسکلتی عضلانی در آنها زیاد می باشد اقدام به ارزیابی پوسچر گردید و سپس متناسب با سطح ریسک وظایف، اقدامات مهندسی و مدیریتی صورت گرفت. با توجه به اینکه بیشتر وظایف از نوع کار دستی و حمل بار می باشد از روش KIM جهت ارزیابی پوسچر در قبل و بعد از مداخلات استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پرسشنامه کرنل نشان داد که بالاترین سطح ریسک متعلق به قسمت های گردن، شانه، پشت، بازو و کمر می باشد. همچنین ارزیابی توسط روش KIM بیشترین سطح ریسک را در وظیفه جعبه انداز و بلند کردن یخ با امتیاز سطح ریسک 4 برآورد نمود که پس از مداخله این امتیاز به 2 کاهش یافت. میزان بهبود بطور میانگین برای تمام مداخلات در حدود 46/37درصد بدست آمد. طبق آزمون مک نمار نیز تفاوت معنی داری بین نتایج قبل و بعد از مداخلات حاصل شد (0/023=P).
    نتیجه گیری
    انجام مداخلات مهندسی و مدیریتی در این مطالعه توانست سطح اقدامات اصلاحی را به مقدار قابل توجهی کاهش داده و سبب بهبود وضعیت کاری کارکنان در قسمت های مختلف شرکت گردد.
    کلیدواژگان: مداخلات ارگونومی، روش شاخص کلیدی، کشتارگاه طیور
  • محمد علی زمانی، رضا اسکویی زاده*، سید فرهاد طباطبایی قمشه صفحات 20-28
    مقدمه
    گسترش روزافزون محاورات نوشتاری در دنیای مجازی از یک طرف، و فراگیر شدن زبان انگلیسی در این فضا از طرف دیگر، بهره گیری از زبان فارسی را، حتی در بین فارسی زبانان، در این رابطه محدود نموده است. نبود داده های تجربی پیرامون کیفیت خوانایی و روانخوانی در متون چاپی و الکترونیک فارسی، تئوری مقدماتی انجام این تحقیق بود، که با هدف بررسی ارتباط سبک قلم (فونت) و کارایی قرائت، مورد طراحی و اجراء قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    84 نفر دانشجوی فاقد مشکلات بصری در این مطالعه شرکت نمودند. فونت های پرکاربرد فارسی با اندازه و نسبت مساحت پیکسلی یکسان، جهت انجام دو تست خوانایی با استفاده از تکنیک تشخیص سریع کلمه، و روانخوانی با بهره گیری از تکنیک جستجوی کلمه ی هدف، در شرایط یکسان تعامل بصری مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج
    بررسی های آماری ارتباط معنی داری میان پارامترهای تایپوگرافیک فونت های فارسی و کارایی قرائت (بمانند زبان انگلیسی) نشان دادند. از بین 6 فونت رایج انتخاب شده، قلم «یکان» بالاترین میزان خوانائی t (83)= -2.694، p=0.012 و قلم «زر» بهترین روان خوانی t (83)= -2.194، p=0.037، را دارا بودند.
    بحث: بطور کلی، رویکرد متخصصین خط و نوشتار زبان فارسی پیرامون دسته بندی قلم ها، موید یافته های تحقیق فعلی می باشد. به بیان دیگر، فونت های پرکاربرد فارسی مربوط به طراحی متن دارای بهترین نرخ روانخوانی نسبت به فونت های دیگر دسته های نوشتاری بوده، و قلم های رایج جهت نمایش نیز دارای بالاترین میزان تشخیص یا خوانایی می باشند.
    کلیدواژگان: خوانایی، روانخوانی، فونت، کارایی قرائت
  • کاملیا فتحی، فاطمه قربانی*، رشید حیدری مقدم، حسین مجتهدی صفحات 29-37
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه تاثیر 6 هفته تمرین هوازی ایروبیک استپ بر آمادگی قلبی عروقی، ترکیب بدنی، انعطاف پذیری، توان بی هوازی پا و کیفیت زندگی دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 91-1390 بود.
    روش شناسی: روش تحقیق از نوع نیمه تجربی بود و تعداد 31 نفر از دانشجویان دختر 24 تا 30سال دانشگاه اصفهان به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه آزمودنی شامل 16 دانشجوی دختر(میانگین سن2±27، وزن 6/27±58/34، قد 4±1/61) و گروه کنترل شامل 15 دانشجوی دختر(با میانگین سن1±25، وزن 7/32±54/7، قد6 ±1/61)بودند. اندازه گیر های پیش آزمون و پس آزمون شامل استقامت قلبی عروقی، انعطاف پذیری، توان بی هوازی پا، درصد چربی بدن و کیفیت زندگی از طریق پرسشنامه(WHOQOL) بود. از آزمون آنالیز کوواریانس برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق افزایش معنی داری در استقامت قلبی عروقی(p=0.001) و کاهش معنی داری در ترکیب بدنی(p=0.046) مشاهده شد ولی توان بی هوازی پا(p=0.180) و انعطاف پذیری(p= 0.109) افزایش معنی داری را نشان نداد. در نمره کل شاخص های کیفیت زندگی(p=0.00) افزایش معنی داری مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش حاضر نشان داد که شش هفته تمرین هوازی ایروبیک استپ موجب بهبود کیفیت زندگی و ترکیب بدنی و استقامت قلبی عروقی می شود
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ایروبیک استپ، آمادگی قلبی عروقی، ترکیب بدنی، انعطاف پذیری
  • محمد سعید مرادی، داود افشاری*، طاهر حسین زاده، کامبیز احمدی انگلانی صفحات 38-48
    مقدمه
    تابلوهای ایمنی به عنوان واسطه های تصویری برای انتقال پیام به حساب می آیند و نقش مهمی در کاهش حوادث به ویژه در صنایع پتروشیمی دارند. این تابلوها به شرطی می توانند موثر واقع شوند که طراحی آنها منطبق با اصول ارگونومی و بر اساس عوامل انسانی و ویژگی های شناختی طراحی انجام شود. لذا هدف از این مطالعه اثرات روانشناختی تابلوهای ایمنی در انتقال پیام با توجه به ویژگی های طراحی تابلوها در یک صنعت پتروشیمی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- توصیفی بر روی 100 نفر از شاغلین پتروشیمی ماهشهر انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه 2 بخشی استفاده شد. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم ویژگی های طراحی تابلوها (آشنایی، عینیت، سادگی، معنا داری، و نزدیکی معنایی) بود. ضرایب همبستگی بین ویژگی های تابلو ها و امتیازات داده شده توسط شرکت کنندگان با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف استاندارد نمرات درک پیام تابلوها به ترتیب 60/73 و 4/36 بود. کمترین و بیشترین نمره ی ویژگی های شناختی تابلوها به ترتیب مربوط به ویژگی آشنایی و نزدیکی معنایی تابلوها با میانگین نمره 49/15 و 66/78 بود که تعیین گردید. عوامل سابقه کار، سن و سطح تحصیلات اثر معنی داری بر روی عملکرد حدس معنای تابلو نداشت (p>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین ویژگی های شناختی تابلوها و نمرات انتقال پیام ارتباط معنی داری وجود ندارد و انتقال پیام تابلوهای ایمنی تحت تاثیر عوامل دیگری بجز ویژگی های طراحی تابلوها می باشد. لذا به منظور ارتقائ سطح آگاهی افراد در خصوص آشنا شدن کارکنان با مفاهیم خاص تابلوها، پیشنهاد می شود تابلوهای ایمنی بصورت ارگونومیکی طراحی شده و در خصوص درک مفاهیم تابلوها آموزش لازم و کافی داده شود.
    کلیدواژگان: تابلوهای ایمنی، ویژگی های شناختی طراحی، عوامل انسانی، انتقال پیام
  • مهدی جهانگیری*، سعیده جعفری، فرزانه میری، ساره کشاورزی صفحات 49-56
    مقدمه
    یکی از حوادث نسبتا شایع در محیط های کاری سرخوردن، سکندری خوردن و سقوط است که می تواند باعث آسیب کمر، رگ به رگ شدن، کشیدگی، کبودی و خون مردگی، شکستگی، خراش و پارگی و حتی مرگ شود. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک سرخوردن در بخش های مختلف یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی ریسک سرخوردن با استفاده از نرم افزار ارزیابی ریسک سرخوردن(SAT) اداره اجرایی ایمنی و بهداشت انگلیس(HSE) انجام شد. اطلاعات مربوط به شیوع حوادث سرخوردن در بین 178 نفر از کارکنان با استفاده از یک پرسشنامه خود ساخته جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 20 انجام شد. برای اندازه گیری ضریب زبری از دستگاه زبری سنج مدل TQC-SP 1560 استفاده شد.
    یافته ها
    ریسک سرخوردن در 5 بخش از جمله راه پله های بیرون، بخش جراحی، آی سی یو و پذیرش اتفاقات در سطح قابل توجه بود. بیشترین و کمترین سطح ریسک سرخوردن به ترتیب مربوط به راه پله ها و واحد فیزیوتراپی بود. شیوع حوادث سرخوردن در افراد مورد مطالعه 47/2 درصد گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مهمترین عامل موثر بر ریسک سرخوردن در بیمارستان مورد بررسی مربوط به نوع آلودگی و نیز نحوه و تعداد دفعات شستشوی کف می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، سرخوردن، ارزیابی ریسک
  • سمیه قره بایی، حبیب الله دهقان*، بهزاد مهکی، فیروز ولی پور صفحات 57-66
    مقدمه
    مواجهه با گرما یکی عوامل زیان آور محیط های کار است. مواجهه کارگران با دمای بالای محیط موجب بروز استرین حرارتی هستند. هدف از این مطالعه بررسی قابلیت خنک کنندگی جلیقه ایرانی حاوی بسته های ماده تغییر فاز در شرایط گرم و مرطوب خلیج فارس بود.
    روش کار
    مطالعه مداخله ای حاضر بر روی 6 نفر از دریانوردان بخش موتورخانه یک کشتی نفتکش در تابستان سال 92 انجام گرفت. شاخص نمره استرین گرمایی، دمای دهانی و فشار خون افراد، در هر دو حالت با و بدون استفاده از جلیقه خنک کننده به مدت دو ساعت، اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از آزمون t زوجی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین دمای دهانی در دقیقه سی ام مواجهه با گرما برابر °C 0/22±36/98 در وضعیت بدون جلیقه خنک کننده و °C 0/2± 36/68در وضعیت با جلیقه خنک کننده بود (p <0.035). و در دقیقه شصتم مواجهه با گرما میانگین دمای دهانی در وضعیت بدون جلیقه خنک کننده برابر °C 0/25±37/06 در وضعیت با جلیقه خنک کننده برابر و °C 0/16±36/78 بود(p <0.042) بدست آمد هم چنین شاخص نمره استرین گرمایی بدون استفاده از جلیقه خنک کننده 03 /3±72/12 و در حالت استفاده از جلیقه خنک کننده 9/2±65/8 بدست امد (p <0.039). ولی اختلاف میانگین فشار خون دیاستول و سیستول در دو حالت با و بدون استفاده از جلیقه خنک کننده معنی داری نبودند (p>0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد که جلیقه خنک کننده حاوی بسته های ماده تغییر فاز ایرانی موجب کاهش استرین گرمایی (دمای دهانی و گرمای درک شده) در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب خلیج فارس می شود.
    کلیدواژگان: جلیقه خنک کننده نوع ماده تغییر فاز، استرین حرارتی، دریانوردان کشتی نفتکش
  • منصور ضیایی، حامد یارمحمدی، بهزاد کرمی متین، سودابه یارمحمدی، زینب نظری، فرامرز قره گوزلو* صفحات 67-74
    مقدمه
    فرسودگی شغلی پرستاران می تواند منجر به افزایش غیبت، کاهش انرژی و افت کیفیت ارائه خدمات توسط آن ها گردد. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع فرسوگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در پرستاران یکی از بیمارستان های شهر کرمانشاه در سال 1392 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی 189 پرستار شاغل به روش تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه دموگرافیک و Maslach Burnout Inventory (MBI) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس در سطح معناداری کمتر یا مساوی 0/05 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره فرسودگی شغلی 61/89 بود. 39/2% پرستاران خستگی هیجانی زیاد، 37/6% مسخ شخصیت زیاد و 73/5% کفایت شخصی کم را گزارش کردند. بین خستگی هیجانی با وضعیت استخدامی (p=0.015) و سطح تحصیلات (p=0.041)، بین مسخ شخصیت با وضعیت استخدامی (p=0.022) و شیفت کاری (p=0.023) و همچنین بین احساس کفایت شخصی با سن (p=0.010)، سابقه کار (p=0.002) و شیفت کاری (p=0.045) ارتباط معنادار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    میزان فرسودگی شغلی در پرستاران در حد متوسط رو به بالا قرار داشت. از دلایل آن می توان به بار کاری بالا، محیط کاری ناامن و خسته کننده و استرس زیاد اشاره نمود. با مدیریت صحیح منابع انسانی از قبیل تعیین وظایف و خط مشی ها متناسب با توان پرستاران، رویکردهای جدید جهت تشویق و ایجاد انگیزه و برگزاری کارگاه کنترل استرس، می توان تعهد، احساس مثبت نسبت به کار و احساس کفایت شخصی را در افراد تقویت کرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستاران، پرسشنامه ماسلاچ
|
  • Teymour Allahyari, Sara Hedayati *, Hamidreza Khalkhali, Fariba Ghaderi Pages 1-8
    Background
    Patient Manual handling is one of the major risk factors in musculoskeletal disorders among healthcare workers (HCWs). Therefore، the purpose of this study was to estimate the mechanical force on the low back of the staff responsible for patient manual handling and to exam in the effect of patient manual handling by two people on the level forces exerted on HCWs low back.
    Methods
    the participants of this study were 10 health care workersdoing patient manual handling individually and by two people. To determine the posture of these people، we filmed them both from front and side and force plate was used to determine the weight of the patient handling by HCWs. 3DSSPP was used to estimate theforces exerted on the their low back during patient manual handling.
    Results
    Results showed that among the four studied tasks، the maximum compression forces exerted on discs L4/L5 and L5/S1 were 3591 ± 863 and 3342 ± 827 respectively when the patient was seated on wheelchair. The Maximum shear force exerted on the disc L4/L5 and L5/S1 were 252 ± 122 432 ± 36 N respectively when patient was seated on the bed. No significant difference was seen in the average forces exerted on low back except seating patient on wheelchair. (P> 0. 05)
    Conclusions
    The comparison of exerted force on disks with recommended limits revealed that only the task of placing patient on wheelchair exerted force on low back exceed NIOSH recommended weight limit. patient manual handling by two people most tasks of this study does not created significant difference. Therefore to reduce exert force on low back need ergonomic intervention including bed design، beds appropriate stabilization، training.
    Keywords: patient manual handling, low back pain, forces exerted on low back
  • Ghasem Hesam, Majid Motamedzade, Ghasem Khakbaz, Zahra Moradpour * Pages 9-19
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are the most common occupational diseases and injuries. The importance of control and reduction the discomfort to the extent that in many countries، Prevention of work-related musculoskeletal disorders among workers has been considered as one of the national priorities.
    Methods
    the cross-sectional study was carried out as an intervention in a chicken slaughterhouse. In order to determine the prevalence of musculoskeletal disorders، Cornell questionnaire was used. By identifying the tasks that are very high in musculoskeletal disorders posture evaluate was conducted and then the proportional to risk level tasks، engineering and management measures was performed. Given that most tasks are the kind of manual handling and carrying، were used the KIM methods for evaluating posture before and after of intervention.
    Results
    The results of the Cornell questionnaire showed that the highest risk level Belongs to the neck، shoulders، back، arms and waist. Also evaluate by the KIM method the highest level of risk was estimated، the task of throwing the box and pick up the ice with the risk level 4 score، that after the intervention، decreased to the 2 score. Improvement obtained for all interventions on the average about 46. 37 percent. The McNemar test was also significant difference between the results obtained before and after intervention.
    Conclusion
    ergonomic problems have undesirable effects on employee health and productivity. This study، engineering and management interventions could significantly reduce the amount of corrective measures to improve working conditions in different parts of the company.
    Keywords: ergonomics intervention, key Indicators method, Poultry slaughterhouse
  • Mohammad Ali Zamani, Reza Osqueizadeh *, Seyyed Farhad Tabatabai Ghomshe Pages 20-28
    Introduction
    The extensive development of written interactions in the current world of technology in one hand، and on the other hand noticeable dominance of English language in this milieu، has led to inadequate utilization of Farsi in such settings، even amongst native speakers. Lack of experimental data regarding legibility and readability of the printed and electronic texts related to this language has been the main theory behind the current research، which was designed to evaluate correlations between typography and reading performance.
    Materials and Methods
    Eighty four Farsi speaking university students، having no specific visual impairments، took part in the study. Frequently used Farsi fonts، edited in equal pixel areas and sizes، and were evaluated through legibility and readability tests. Word detection and word search techniques were considered for each test respectively. All trails were designed within similar visual interaction conditions to avoid any background biases.
    Results
    Statistical analyses revealed correlations between typography and readying performance in Farsi (compared to English). Amongst the six frequently used fonts studied، legibility was significantly higher in Yekan، t (83) = -2. 649، p=0. 012. Likewise readability was found to be significantly smoother in Zar font، t (83) = - 2. 194، p=0. 037.
    Conclusion
    On the whole، the current approach towards classification of Persian fonts confirms the outcomes of the present study. In other words، fonts frequently used for development of body of the texts usually have higher legibility، and types being utilized for presentation purposes mainly possess higher readability.
    Keywords: Legibility, Readability, Font, Reading Performance
  • Kamelia Fathi, Fateme Ghorbani *, Rashid Heidari Moghadam, Hossein Mojtahedi Pages 29-37
    Background
    The purpose of present study was to evaluate the effects of six- week aerobic step training on cardiovascular fitness، body composition، flexibility، leg anaerobic power and quality of life of isfahan university female students in academic year 2012-2011.
    Methods
    31 female students of Isfahan university were randomly assigned in experimental group (N=16، mean Age 27±2، Weight 58. 34 ±6. 27، Height 1. 61±4) and control group (N=15، mean Age25 ±1، Weight 54. 7±7. 32، Height 1. 61±6). pre test and post test measurements included cardiovascular fitness، body composition، flexibility، leg anaerobic power and quality of life questionnaire (WHOQOL(. analysis of covariance(ANCOVA) was used to test to effects of aerobic training as intervention (P<0. 05).
    Results
    There was a significant increase in cardiovascular fitness (p=0. 001) and there was a significant decrease in body composition (p=0. 046). There was no significant increase in flexibility (p=0. 109) and leg anaerobic power (p=0. 180). there was a significant increase in total score of quality of life (p=0. 00).
    Conclusion
    a six- week aerobic step training improves quality of life and cardiovascular fitness and body composition of training group
    Keywords: quality of life, aerobic training, cardiovascular fitness, body composition, flexibility
  • M.Saeed Moradi, Davood Afshari *, Taher Hoseinzade, Kambiz Ahmadi Pages 38-48
    Background
    Safety signs are considered as visual intermediates for message transmission and play a crucial role in reducing accidents particularly in petrochemical industries. These signs are effective as long as they are designed in compliance with ergonomic principles، human factors، and cognitive features. Therefore، the present study aimed to investigate the psychological effects of safety signs in transmitting message given their designing features in the petrochemical industry.
    Materials And Methods
    This descriptive-cross-sectional study was carried out on 100 employees in Mahshahr Petrochemical Complex. A 2 partite questionnaire was used to collect data; the first part for demographic information and the second part included designing features of signs (familiarity، objectivity، simplicity، meaningfulness، semantic proximity). The Pearson correlation test was used to identify the correlation coefficients between signs features and scores given by the participants.
    Findings
    Mean and standard deviation of the scores of the signs’ message perception were 60. 73 and 4. 36، respectively. Cognitive features of the signs included familiarity and semantic proximity with a mean of 49. 15 and 66. 78، respectively. The factors of work experience، age، and academic level had no significant effect on guessing the meaning of signs (p>0. 05).
    Conclusion
    The results of this study showed that no significant relationship existed between cognitive features of the signs and transmission of the message and message transmission of safety signs is affected by other features than their design. Therefore، in order to improve individuals’ awareness about familiarity of employees with particular meaning of signs، ergonomic design of safety signs and proper training for perceiving their meaning are proposed.
    Keywords: Safety signs, designing cognitive features, human factors, message transmission
  • Mehdi Jahangiri *, Saeedeh Jafari, Farzaneh Miri, Sareh Keshavarzi Pages 49-56
    Introduction
    One of the relatively common accidents in work place environments is Slips، Trips and Falls (STF) that can cause back injuries، sprains & strains، bruises، contusions، fractures، tears and even death. Aim of this study was slip risk assessment in different sections of a hospital in Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done using Health and Safety Executive (HSE) Slip Assessment Tool (SAT). Prevalence of slip accidents were investigated using a questionnaire among 178 of hospital staffs. Data analysis was done using SPSS-20 software. Roughness coefficient was measured using Roughness Meter TQC-SP1560.
    Results
    Slip risk level in 5 sections including outside stairs، surgery، ICU and emergency admission was significant. The maximum and minimum slip risk was related to stairs and physiotherapy section respectively. The prevalence of slips incidents were reported 47. 2 percent by healthcare workers.
    Conclusion
    The results of this study showed that the surface contaminant as well as method and frequency of surface cleaning are the most important effective factors on slip risk in the studied hospital.
    Keywords: Hospital, slip, risk assessment
  • Somayeh Gharebaei, Habibollah Dehghan *, Behzad Mahaki, Firouz Valipour Pages 57-66
    Background
    Heat exposure is one of the harmful agents at work environments. Workers in high temperature environments are susceptible to heat strain. The purpose of this study was to evaluate the performance of Iranian cooling vests containing phase change material in hot and humid conditions in the Persian Gulf.
    Materials And Methods
    This interventional study carried out on 6 subjects of oil tanker ship''s engine room staff in summer in 2013. The Heat Strain Score Index (HSSI)، oral temperature and blood pressure measured with and without the cooling vest wearing for two hours، and data were analyzed by paired t test.
    Results
    The mean oral temperature were 36. 98± 0. 22 °C (without cooling vest) and were 36. 68± 0. 68°C (cooling vest) at 30th minutes in heat exposure. The mean oral temperature were 37. 06± 0. 25 °C (without cooling vest) and were 36. 78± 0. 16°C (cooling vest) at 60th minutes in heat exposure. (p <0. 042) and also HSSI was 12. 72 ±3. 03 (without cooling vest) and 8. 65 ±2. 9 (with cooling vest) (p <0. 039) but the mean systolic and diastolic blood pressure were not significant statistically with and without the use of cooling vests (p>0. 05).
    Conclusion
    Our findings showed that cooling vests with phase change material packs reducing heat strain (oral temperature and perceptual heat) in hot and humid climates in Persian Gulf
    Keywords: Iranian cooling vest, phase change material, heat stress, HSSI, Persian Gulf
  • Mansour Ziaei, Hamed Yarmohammadi, Behzad Karamimatin, Soudabeh Yarmohammadi, Zeinab Nazari, Faramarz Gharagozlou * Pages 67-74
    Background
    Nurses’ Burnout can lead to increasing absenteeism and also decreasing energy and quality of service that provided by them. The aim of this study was to determine the prevalence of occupational burnout and its related factors among nurses of a hospital in Kermanshah city in 2013.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive-analytical study 189 nurses were selected randomly. Data were collected by demographic questionnaire and Maslach Burnout Inventory (MBI). The gathered data were analyzed by Pearson، Independent T-test and ANOVA in statistical level of p≤0. 05.
    Results
    Mean score of occupational burnout was 61. 89. 39. 2% nurses reported high emotional exhaustion، 37. 6% high depersonalization and 73. 5% of them had low personal accomplishment. There were statistical relationship between emotional exhaustion with employment status (p=0. 015) and educational degree (p=0. 041)، between depersonalization with employment status (p=0. 022) and working shift (p=0. 023)، and also between personal accomplishment with age (p=0. 010)، working experience (p=0. 002) and shift working (p=0. 045).
    Conclusion
    The level of nurses’ occupational burnout was average to high. The causes may be high workload، unsafe and boring work environment and high stress. It can be increased the commitment، positive sense to work and personal accomplishment can be reinforced by correct management of human resources including the determination of duties and strategies according to nurses’ ability، new approaches for encouragement and motivation as well as running stress management workshops.
    Keywords: Occupational Burnout, Nurses, Maslach questionnaire