فهرست مطالب

ارگونومی - سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

مجله ارگونومی
سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا شریفی، رضا اسکویی زاده *، سید فرهاد طباطبایی قمشه صفحات 1-9
    مقدمه
    میزان رضایت و بهره وری کارکنان در صنعت، متاثر از عوامل متنوع به ویژه چگونگی طراحی و تناسب ایستگاه کاری با خصوصیات و ابعاد جسمانی آن ها می باشد. در این رابطه، صندلی صنعتی بواسطه تاثیر مستقیم بر تناسب بیومکانیکی و آنتروپومتریکی، نقش مهمی را در بهینه سازی تعامل فرد با محیط کاری ایفا می نماید. این مطالعه نیز، با هدف ارتقا جایگاه دانش و فناوری ارگونومی در فرایند طراحی این محصول، مورد اجرا قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش در قالب طراحی و بصورت ترکیبی تعریف شد، که در بخش کمی آن 12 بعد آنتروپومتریک مرتبط با صندلی صنعتی بر روی 90 شرکت کننده مورد سنجش قرار گرفته؛ و در بخش کیفی با رویکرد ارگونومی شناختی، ابعاد ذهنی مرتبط با طراحی این محصول مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع، تنوع وظائف و ایستگاه های کاری منجر به بوجود آمدن شرایط و ملزومات جسمانی مختلفی شده که کار را برای متخصصین جهت طراحی یک صندلی صنعتی با کاربرد گسترده در شرایط مختلف تا حدودی دشوار می نماید. با این وجود، نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از موفقیت آمیز بودن جلب مشارکت کارکنان در طراحی محیط کار و رفع مشکلات موجود می باشد.
    نتیجه گیری
    داده های خام آنتروپومتری دارای توزیع نرمال بوده و بصورت توصیفی جهت تعیین ابعاد صندلی پردازش شدند. از دیدگاه شناختی نیز، تعامل بین پارامترهای شکل و نرمی تکیه گاه، و شیب مناسب نشیمنگاه، از جمله عوامل تعیین کننده میزان احساس راحتی در هنگام استفاده از صندلی صنعتی تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: ارگونومی، صندلی صنعتی، طراحی، آنتروپومتری
  • فریده دهقان منشادی، غلامرضا حاج ولیئی *، رشید حیدری مقدم، خسرو خادمی کلانتر، علیرضا یاوری کیا، منوچهر کرمی صفحات 10-16
    مقدمه
    در بیماران با اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک، درد همزمان در مفصل زانو و عضلات مرتبط با آن قابل پیش بینی است، با این حال، رابطه بین شدت درگیری مفصل زانو به ویژه در ناحیه قدام زانو و شدت اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک همچنان مورد بررسی و مطالعه است. در مطالعه حاضر به ارزیابی رابطه بین شدت درد کمپارتمان زانو و اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 100 بیمار با شکایت درد زانو انجام شده بود که به منظور ارزیابی درد خود به کلینیک ارتوپدی مراجعه نموده بودند. شدت درد در زانو از طریق سیستم نمره دهی درد قدامی زانو یا AKPS تعیین و طبقه بندی شد. اختلاف متوسط نمره درد در افراد با اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک و بدون اختلال عملکرد مفصل با آزمون t-test مقایسه و گزارش شد.
    یافته ها
    میانگین نمره AKPS در بیماران با اختلال عملکرد مفصل سکروایلیاک برابر 12.1 ± 33.2 و در گروه فاقد اختلال عملکرد مفصل سکروایلیاک برابر 18.6 ± 62.6 بود (P < 0.001). شیوع درد زانو در افراد با اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک 56 درصد و در گروه بدون اختلال عملکرد مفصل 10 درصد بود (P < 0.001).
    نتیجه گیری
    اگرچه نتایج مطالعه دال بر تفاوت معنی دار نمره شدت در افراد با اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک و بدون اختلال عملکرد مفصل بود. بااین وجود انجام مطالعه با حجم نمونه بالاتر و بر روی جمعیت بزرگ تر با هدف افزایش تعمیم پذیری نتایج توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مفصل ساکروایلیاک، درد زانو، کمپارتمان، عضله
  • راضیه مرشدی، مطره بوعذار، داود افشاری *، کامبیز احمدی انگالی، مریم ملک زاده صفحات 17-24
    مقدمه
    وظایف بلند کردن دستی بار بطور گسترده در بسیاری مشاغل وجود دارد. پرسنل شاغل در بخش های درمانی به به دلیل بلند کردن دستی بار، در معرض ریسک بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی هستند. شیوه نادرست بلند کردن بار، یک ریسک فاکتور مهم برای ایجاد کمردرد محسوب می شود. هدف از انجام این مطالعه، تحلیل بیومکانیکی بارهای وارد بر کمر کمک بهیاران در فعالیت جابه جایی دستی کارتن های سرم 12.5 کیلوگرمی در بیمارستان و ارائه راهکارهای ارگونومیکی موثر در پیشگیری از کمردرد می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تحلیلی در یکی از بیمارستان های شهرستان اهواز در سال 1392 انجام شده است. پوسچرهای مورد ارزیابی از طریق مشاهده و عکس برداری، نمونه برداری شدند. سپس شاخص بلند کردن بار کمپلکس، بوسیله معادله NIOSH و تخمین نیروهای فشاری وارده به مهره های L5/S1 به عنوان شاخص کمی با استفاده از نرم افزار3DSSPP، طی2 مرحله قبل و بعد از مداخله محاسبه شد. سپس نتایج با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین مقدار RWL در ردیف بالا 9.89 کیلوگرم و کمترین مقدار آن در ردیف پایین 5.44 کیلوگرم می باشد. بیشترین و کمترین میزان نیروی فشاری نیز در ردیف های پایین و بالا به ترتیب 6727 و 3707 نیوتن می باشد. نتایج آزمون های آماری نشان داد کاهش معنی داری بین مقادیر شاخص کمپلکس بلند کردن بار (CLI) و همچنین میانگین نیروی فشاری در قبل و بعد از اعمال اصلاحات در ایستگاه کار می باشد.
    نتیجه گیری
    از طریق تحلیل بیومکانیکی ایستگاه های کار به صورت کمی و کیفی می توان ارزیابی دقیق تری انجام داد و شرایط ارگونومیکی ایستگاه های کار را با دقت بیشتری اصلاح و تعدیل نمود.
    کلیدواژگان: بلند کردن دستی بار، NIOSH، کمردرد، نرم افزار3DSSPP، کمک بهیاران
  • آتنا رفیعی پور، الناز رفیعی پور، مرضیه صادقیان * صفحات 25-32
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از مشکلات رایج در میان کاربران رایانه می باشد که در طی سالیان دراز مورد توجه محققین قرارگرفته و راهکارهای متفاوتی از سوی آن ها برای رفع مشکل پیشنهاد گردیده است. در مطالعه حاضر نیز به بررسی تاثیر آموزش ارگونومی بر کاهش سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی کاربران رایانه پرداخته می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 110 نفر از کاربران رایانه بخش اداری دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب به طور مساوی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله در برنامه آموزشی آشنایی با اصول ارگونومی کار با رایانه شرکت داده شدند. بررسی شیوع دردهای اسکلتی-عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک انجام شد و شیوه ارزشیابی RULA برای تعیین سطح ریسک قبل و 6 ماه بعد از آموزش به کار گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع ناراحتی عمدتا در اندام های کمر (55.4%) و گردن (54.5%) گزارش شد و نمره سطح ریسک حدود 31% برای افراد تحت مطالعه قبل از مداخله در محدوده خطر بود. پس از اجرای برنامه آموزشی، به طور قابل ملاحظه ای در گروه مداخله کاهش یافت (P<0.05) اما این تفاوت در گروه کنترل معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اجرای برنامه مداخله ای صحیح می تواند سطح مواجهه کارگران به ریسک فاکتورهای ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی را کاهش دهد و به عنوان یک عامل مکمل برای ارتقاء کارایی اقدامات ارگونومیک در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارگونومی، کاربران رایانه، مداخله آموزشی، اختلالات اسکلتی، عضلانی
  • محمدحسین قاسمی، عابد سلیمی، مهرداد عنبریان *، معصومه فدایی، سارا مقدسی، حامد اسماعیلی صفحات 33-40
    مقدمه
    امروزه رایانه ها در بسیاری از خانه ها و محل های کار استفاده می شوند. رابطه بین استفاده از رایانه و اختلالات اسکلتی-عضلانی در نواحی گردن و اندام فوقانی اثبات شده است. یکی از شایع ترین مشکلات گزارش شده در کاربران رایانه، خستگی عضلانی در نواحی بالاتنه است. حمایت اندام فوقانی، به عنوان راهی برای کاهش استاتیکی بار روی عضلات شانه و گردن حین استفاده از صفحه کلید پیشنهاد شده است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثر حمایت آرنج و ساعد بر خستگی عضله ذوزنقه ای فوقانی حین تایپ کردن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه آزمایشی، 8 نفر از دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا شرکت نمودند. فعالیت الکترومیوگرافی سطحی (sEMG) عضله ذوزنقه سمت برتر حین تایپ کردن در 3 وضعیت بدون حمایت آرنج، با حمایت عادی آرنج (حمایت با میز)، و حمایت آرنج با پد ثبت و مقایسه شد. شاخص خستگی عضلات در سه وضعیت تایپ کردن با محاسبه شیب فرکانس میانه از روی سیگنال های خام الکترومیوگرافی به دست آمد. از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    شیب فرکانس میانه در وضعیت تایپ کردن حمایت عادی در مقایسه با وضعیت بدون حمایت بیشترین مقدار کاهش را نشان داد (0.04=p). تفاوت معنا داری در شیب فرکانس میانه بین حمایت آرنج با پد و دو وضعیت دیگر مشاهده نشد (0.05
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهند که حمایت عادی آرنج می تواند به عنوان راه کاری برای دیرتر خسته شدن عضله ذوزنقه و در نتیجه افزایش راندمان کاری در نظر گرفته شود. با این حال، به نظر می رسد تحقیقات بیشتری برای مشخص نمودن مزیت و یا عدم مزیت استفاده از انواع پدها لازم می باشد.
    کلیدواژگان: تایپ کردن، حمایت آرنج، خستگی، عضله ذوزنقه
  • پریسا حسینی کوکمری، عبدالزهرا نعامی، تیمور اللهیاری * صفحات 41-49
    مقدمه
    عملکرد انطباقی به عنوان میزان قابلیت های کارکنان در مواجه با تغییرات به وجود آمده در محل کار و موقعیت های جدید و غیرمعمول تعریف می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی ساختار عاملی پرسشنامه عملکرد انطباقی است. عملکرد انطباقی سازه ای چندبعدی است که شامل پنج متغیر نهفته می شود. هدف این پژوهش بررسی پایایی و روایی این پرسشنامه بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که از نوع اعتبارسنجی است، پس از برگردان پرسشنامه به فارسی، فرم نهایی آن بر روی 210 نفر از پرستاران بیمارستان دولتی شهر اهواز که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا گردید. برای تشخیص عامل های سازه عملکرد انطباقی از روش تحلیل عامل اکتشافی چرخش واریماکس و برای برازش الگو از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 0.89 محاسبه گردید. ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عاملی بررسی شد. ضریب KMO و آزمون کرویت بارتلت به ترتیب 0.88 و 1639.093 به دست آمد و معنی دار است. هم چنین چرخش واریماکس نشان داد که تمامی سوالات آزمون بر روی عوامل بار دارند.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه عملکرد انطباقی از ویژگی های روان سنجی رضایت بخش و پایایی و روایی قابل قبولی برای استفاده در جمعیت پرستاران برخوردار است. درنتیجه سازه عملکرد انطباقی شامل پنج بعد مجزا از هم؛ یعنی مقابله با موقعیت های اضطراری و غیرمترقبه، مدیریت استرس کاری، حل خلاقانه مشکلات، یادگیری و سازگاری بین فردی می شود. یافته ها مبنی بر چند وجهی بودن این سازه با مطالعات پیشین مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد انطباقی، پرسشنامه، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تائیدی، پرستاران
  • فوزیه جوادپور، ساره کشاورزی *، علیرضا چوبینه، ماندانا آقابیگی صفحات 50-58
    مقدمه
    خستگی درک شده مرتبط با کار، مسئله مهمی است، زیرا می تواند بر کارایی کارگران اثر سو داشته باشد. همچنین، خستگی کارگران یکی از عوامل اصلی رخداد حوادث در محیط های کار شناخته شده است. با توجه به پیامدهای خستگی درک شده مرتبط با کار، ارزیابی خستگی در محیط های کار، زیربنایی ترین اقدام جهت مدیریت ریسک خستگی می باشد. از این رو، این مطالعه با هدف سنجش پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه خستگی شغلی سوئدی (SOFI-20) در کارکنان ایرانی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 501 نفر از کارکنان دو شرکت پتروشیمی به روش نمونه گیری آسان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. از نسخه فارسی پرسشنامه SOFI-20 برای جمع آوری داده ها استفاده شد. این پرسشنامه طی فرآیند ترجمه و باز ترجمه تهیه گردید. سنجش پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه فوق، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ انجام شد.
    یافته ها
    برای دستیابی به برازش بهتر، با همبسته در نظر گرفتن برخی از آیتم های ویرایش فارسی پرسشنامه SOFI-20، تحلیل عاملی تاییدی مجددا انجام شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه از برازش مطلوبی برخوردار است. مقدار ضریب آلفای کرونباخ کلی پرسشنامه SOFI-20، 0.95 محاسبه شد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ ابعاد مختلف پرسشنامه SOFI-20، در گستره 0.69 تا 0.887 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه SOFI-20 جهت ارزیابی ابعاد خستگی مرتبط با کار در جمعیت ایرانی، قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: خستگی مرتبط با کار، پرسشنامه خستگی شغلی سوئدی، پایایی، روایی
  • منصور ضیایی، قباد رضایی، حامد یارمحمدی، الهه خوشبو، فرامرز قره گوزلو * صفحات 59-64
    مقدمه
    درگیری شغلی به میزان دلبستگی روانی فرد به شغل خود اطلاق می شود و از دیدگاه ارگونومی، کارکنان با درگیری شغلی بالا به شغلشان اهمیت بیشتری داده و عملکرد مطلوب تری دارند. هدف مطالعه حاضر، تعیین میزان درگیری شغلی و ارتباط آن با مشخصات دموگرافیکی معلمان مقطع راهنمایی شهرستان دالاهو (کرمانشاه) بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 211 نفر از معلمان (161 مرد و 50 زن) انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه درگیری شغلی کانونگو جمع آوری گردید. داده ها با آزمون های آماری اسپیرمن، تی تست مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری، 0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    معلمان دارای میانگین سن 32.21 و سابقه کاری 8.49 سال بودند. 22.3%، 54.5% و 23.2% معلمان به ترتیب سطح درگیری شغلی کم، متوسط و بالا را داشتند. درگیری شغلی افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد (p=0.027) و افراد بدون شغل دوم، بیشتر از افراد دارای شغل دوم (p=0.006) بود. بین سن، جنس، سابقه کار و سطح تحصیلات با میزان درگیری شغلی رابطه معناداری یافت نگردید P>=0.05
    نتیجه گیری
    به طورکلی سطح درگیری شغلی معلمان کم و متوسط بود. از مهم ترین دلایل آن حقوق نسبتا پایین، دو یا چندشغله بودن و نداشتن جایگاه اجتماعی بالا بود. افزایش حقوق، تسهیلات ویژه مانند وام های کم بهره و ایجاد شرایط ارتقاء سطح علمی برای معلمین شبیه به اعضای هیئت علمی می تواند در درگیری شغلی و وابستگی روانی آن ها به شغل شان موثر باشد.
    کلیدواژگان: درگیری شغلی، ارگونومی، عملکرد شغلی، معلمان
|
  • Zahra Sharifi, Reza Osqueizadeh *, Seyyed Farhad Tabatabai Ghomshe Pages 1-9
    Introduction
    Job satisfaction and productivity among industrial workforce depend on multiple factors. Among these factors، designing the workstation based on bodily characteristics and dimensions of the workers is of critical significance. Since industrial chairs have direct impacts on biomechanical and anthropometric compatibility، they play a major role in enhancing workers’ interaction with their workplace. The current study approached the redesign of such a product with a focus on ergonomics.
    Materials And Methods
    The present research was a typical combined design project. In the quantitative phase، 90 participants underwent 12 anthropometric measurements (which were important in designing industrial chairs). The underlying cognitive aspects of the question were evaluated via qualitative methodologies.
    Results
    Since normal distribution of the data was confirmed، raw anthropometric data were descriptively processed and reported. Cognitive assessments revealed correlations between correct form and softness of the backrest، and appropriate slope of the seat-pan، being a main factor determining the level of comfort while interacting with industrial chairs.
    Conclusion
    Diverse physical constraints and conditions caused by the variety of duties and workstations have made it somehow difficult for specialists to design a universal industrial chair functioning in all different contexts. Nevertheless، the current study confirmed the effectiveness of involving personnel in redesigning the workplace and easing the challenges.
    Keywords: Ergonomics, Industrial chair, Design, Anthropometrics
  • Farideh Dehghan Manshadi, Gholamreza Haj-Valie *, Rashid Heydari Pages 10-16
    Introduction
    Concurrent pain in the knee joint and its-related muscles is expectable in patients with sacroiliac dysfunction. However، the association between the severity of knee pain and the level of sacroiliac dysfunction is still unclear. The present study aimed to determine the association between the severity of sacroiliac dysfunction and the severity of pain due to involvement of knee compartment.
    Materials And Methods
    One hundred consecutive patients who visited an orthopedic clinic with the primary complaint of knee pain were recruited. According to specific diagnostic tests، 50 had sacroiliac dysfunction and 50 had no history of sacroiliac dysfunction. The severity of knee pain was determined using the Anterior Knee Pain Scale (AKPS). T-tests were then performed to compare the two groups in terms of AKPS scores.
    Results
    The mean AKPS score was 33. 2 ± 12. 1 in patients with sacroiliac dysfunction and 62. 6 ± 18. 6 in those without sacroiliac dysfunction (p < 0. 001). Moreover، anterior knee pain was more frequent in the first group (56% vs. 10%; p < 0. 001).
    Conclusion
    There is a significant association between the severity of anterior knee pain and severity of sacroiliac dysfunction. This association may be due to involvement of knee extensor muscles following the progression of sacroiliac dysfunction.
    Keywords: Sacroiliac joint, Knee pain, Compartment, Muscle
  • Raziyeh Morshedi, Matreh Boazar, Davood Afshari *, Kambiz Ahmadi Angali, Maryam Malek Zadeh Pages 17-24
    Introduction
    Manual handling of loads and carrying tasks widely exists in many occupations. Hospital staff because of Manual carrying of loads، are at increased risk of musculoskeletal disorders. Incorrect lifting methods، is an important risk factor for low back pain. The aim of this study was to analyze the biomechanical loads on the lumbar of nurses-aid in manual handling activities of serum cartons 12. 5 kg in hospital and provide ergonomic solutions is the prevention of back pain.
    Methods
    This study was conducted one of the hospitals in Ahvaz city in year 1392. evaluated Postures were sampled through observation and photography. Then load lifting of complex index، was calculated by NIOSH equation and estimate the compressive forces on vertebras L5/ S1 as a quantitative index using software 3 D SSPP، during 2 stages before and after the intervention. The results of tests using Correlation، Regression and T-test were analyzed
    Results
    The results showed that the highest RWL in the top row 89/9 kg and minimum on the bottom row was 44/5 kg. The highest and lowest compressive force was estimated in the bottom and top rows، respectively، 6727 and 3707 Newton. Results of statistical tests showed significant reduction between the load lifting of complex index (CLI)، and the compressive force average before and after the reform is the work station.
    Conclusion
    Throgh biomechanical analysis of work stations with two methods quantitatively and qualitatively can be made more accurate assessment and ergonomic conditions at work stations can be modified more accurately.
    Keywords: Manual lifting of loads, NIOSH, Back pain, 3DSSPP, Nursing assistants
  • Athena Rafieepour, Elnaz Rafieepour, Marzieh Sadeghian * Pages 25-32
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are one of the leading problems among computer users. They have attracted increasing attention over years and different solutions have been proposed for their resolution. This study evaluated the effects of ergonomic training on reducing the risk of musculoskeletal disorders in computer users.
    Materials And Methods
    This study was conducted among the office workers of a university. A total of 110 computer operators were randomly selected and allocated to intervention and control groups. The intervention group was trained about the ergonomic principles of working with computers. Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders. Moreover، rapid upper limb assessment (RULA) was applied to determine the risk of musculoskeletal disorders before and six months after training. Data was analyzed using independent and paired t-test.
    Results
    The highest frequency of musculoskeletal disorders was seen in the back (55. 4%) and neck (54. 5%). In addition، risk assessment before the intervention suggested 31% of the participants to be high-risk. After the training program، significantly lower risk was detected in the intervention group. No such a significant difference was present in the control group.
    Conclusion
    The results of this study showed that corrective actions can reduce the risk of work-related musculoskeletal disorders (WMSDs). They can thus be implemented to enhance the effectiveness of ergonomic measures.
    Keywords: Ergonomic, Computer operators, Training intervention, Musculoskeletal disorders
  • Mohammad Hosein Ghasemi, Abed Salimi, Mehrdad Anbarian *, Maasome Fadaee, Sara Moghadasi, Hamed Esmaeeli Pages 33-40
    Introduction
    Today، computers are widely used in many homes and workplaces. The relationship between computer use and musculoskeletal disorders in the neck and upper extremities has been well documented. Muscle fatigue in the shoulder and arm regions is one of the most frequently reported problems in computer users. Supporting the upper extremities has been suggested as a way to reduce the static load on upper body muscles while using a keyboard. The purpose of this study was to determine the effect of elbow and forearm support on upper trapezius muscle fatigue while typing.
    Materials And Methods
    Eight students of Bu-Ali Sina University (Hamadan، Iran) participated in this quasi-experimental study. The surface electromyography activity of the upper trapezius muscle of the dominant side was recorded in three positions، namely without elbow support، elbow support with the table، and elbow support with a pad while typing. The muscle fatigue index for the three typing positions was calculated based on the median frequency slope of the raw electromyography signals. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was employed for statistical analyses.
    Results
    Median frequency slope decreased significantly in elbow support with the table in comparison with non-support position (p = 0. 04). There were no significant differences between elbow support with a pad and other two positions.
    Conclusion
    These results suggested elbow support as a mechanism to delay trapezius muscle fatigue and thus increase task efficiency. More research is required to determine the advantages or disadvantages of using different pads.
    Keywords: Typing, Elbow support, Fatigue, Trapezius muscle
  • Parisa Hosseini Koukamari, Abdolzahra Naami, Teimour Allahyari * Pages 41-49
    Introduction
    Adaptive performance is defined as an employee’s ability to deal with changes and new and unusual situations in the workplace. The present study mainly focused on factor analysis of the Adaptive Performance Scale (APS) and determining its validity and reliability. Adaptive performance is a multi-dimensional structure with five latent factors.
    Materials And Methods
    This method validation study was conducted in Ahvaz، Iran. 210 randomly selected public hospital nurses completed the Persian version of the APS. Exploratory factor analysis (varimax rotation) was used to explore the factor structure of the scale. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were applied to fit the model.
    Results
    The overall reliability of the APS was confirmed (Cronbach’s alpha = 0. 89). Factor analysis was used to evaluate the factor structure of the scale. Kaiser-Meyer-Olkin index (0. 88) and Bartlett''s sphericity test result (1639. 093) were both significant. Finally، varimax rotation showed all items to have significant factor loadings.
    Conclusion
    Our findings confirmed the acceptable psychometric properties (reliability and validity) of the APS for administration among nurses. Therefore، the adaptive performance construct contains five distinct dimensions، namely dealing with emergency and unexpected situations، work stress management، creative problem solving، learning، and interpersonal adaptability. These results are consistent with previous studies.
    Keywords: Adaptive performance, Questionnaire, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis, Nurses
  • Fozieh Javadpour, Sareh Keshavarzi *, Alireza Choobineh, Mandana Aghabaigi Pages 50-58
    Introduction
    Perceived work-related fatigue is an important issue since it may adversely impact workers’ performance. Additionally، workers’ fatigue is known as a main cause of occupational accidents in workplaces. Considering the consequences of perceived work-related fatigue، assessing fatigue at workplace is critical to work-related fatigue risk management. Therefore، this study assessed the validity and reliability of the Persian version of the Swedish Occupational Fatigue Inventory (SOFI-20) among Iranian employees.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 501 employees of two petrochemical companies were selected by simple sampling method. The Persian version of SOFI-20 was developed using forward and backward translation processes and used to collect the required data. The validity and reliability of the translated inventory were examined by confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach’s alpha coefficient، respectively.
    Results
    Assuming that some items of the Persian version of the SOFI-20 were correlated، the confirmatory factor analysis was repeated to achieve better fitness. The results of CFA revealed an acceptable fit for the Persian version of SOFI-20. The total Cronbach’s Alpha coefficient for the SOFI-20 was 0. 95. Cronbach’s alpha coefficients for different dimensions of the SOFI-20 were found to range from 0. 690 to 0. 887.
    Conclusion
    The validity and reliability of the Persian version of the SOFI-20 was acceptable for assessing the dimensions of work-related fatigue among Iranian employees.
    Keywords: Work, related fatigue, Swedish Occupational Fatigue Inventory (SOFI, 20), Reliability, Validity
  • Mansour Ziaei, Ghobad Rezaei, Hamed Yarmohammadi, Elahe Khoshboo, Faramarz Gharagozlou * Pages 59-64
    Introduction
    Job involvement is defined as one’s psychological dependence on his/her job. Employees with high job involvement pay more attention to their job. The present study aimed to determine the relationship between teachers’ job involvement and demographic characteristics in Kermanshah (Iran) secondary schools during 2013.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 211 teachers (161 male and 50 female). Data were collected using the Job Involvement Scale. The collected data were analyzed using Spearman’s correlation coefficient، independent t-test، and analysis of variance (ANOVA). P values less than 0. 05 were considered significant.
    Results
    The teachers’ mean age and work experience were 32. 21 and 8. 49 years، respectively. Low، moderate، and high levels of job involvement were detected in 22. 3%، 54. 5%، and 23. 2% of the teachers، respectively. Job involvement was significantly higher in married teachers than single subjects (p = 0. 027). Moreover، teachers without a second job had higher job involvement than those with a second job (p = 0. 006). There were no statistical correlations between job involvement and age، sex، work experience، or level of education.
    Conclusion
    The participating teachers generally had low-moderate levels of job involvement. Low salary، working multiple jobs، and low social prestige were mostly responsible for such low levels of job involvement. Therefore، increasing teachers’ salary، providing teachers with special facilities (e. g. low-interest loans)، and developing a system for teachers’ promotion (similar to that existing for faculty members) can be effective in increasing job involvement among teachers.
    Keywords: Job involvement, Ergonomics, Job performance, Teachers