فهرست مطالب

ارگونومی - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله ارگونومی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد حاجی حسنی *، منیژه کاوه صفحات 1-10
    مقدمه
    اشتیاق شغلی حالتی پایدار و مثبت ذهنی است که مرتبط با کار است و نقطه مقابله فرسودگی شغلی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم جهت گیری هدف، حمایت سازمانی ادراک شده و پنج عامل بزرگ شخصیت در پیش بینی اشتیاق شغلی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل معلمان زن در شهرستان شهرکرد بود که در سال تحصیلی 94-1393 در دوره متوسطه مشغول به تدریس بودند. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 230 نفر برآورد گردید که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های جهت گیری هدف وندول(1997)، حمایت سازمانی ادراک شده ایزنبرگر و همکاران(1986)، پنج عامل شخصیت مک کری و کاستا(1985) و اشتیاق شغلی شوفلی و بکر (2003) استفاده شد.
    یافته ها
    جهت تحلیل داده ها از رگرسیون به روش گام به گام استفاده شد. رگرسیون انجام شده در پنج گام نشان داد که دو مولفه جهت گیری هدف(جهت گیری هدف برای تایید عملکرد و جهت گیری هدف برای رسیدن به هدف)، دو مولفه شخصیت(باز بودن به تجربه و روان رنجوری) و حمایت سازمانی ادراک شده سهم معناداری در پیش بینی اشتیاق شغلی دارند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد مولفه های متفاوت شخصیتی، جهت گیری هدف و نیز حمایت سازمانی ادراک شده می توانند اشتیاق شغلی را پیش بینی کنند. این یافته ها مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، حمایت سازمانی ادرک شده، پنج عامل شخصیت، اشتیاق شغلی
  • مجید فلاحی، مجید معتمد زاده *، زهرا شریفی، رشید حیدری مقدم، علیرضا سلطانیان صفحات 11-18
    مقدمه
    پیشرفت فن آوری و استفاده از سیستم های پیچیده در محیط های کار بار کار فکری زیادی به اپراتورها تحمیل می کند از این رو پایش پیوسته آن می تواند به پیشگیری از عوارض روانی و حفظ سلامت روانی آنها کمک کند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح بار کار فکری بر پاسخ های فیزیولوژک و ذهنی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بر روی 16 نفر از دانشجویان سالم در شرایط آزمایشگاهی در سال 1393 انجام گردید. شاخص های فیزیولوژیک: الکتروکاردیوگرافی و الکترومیوگرافی سطحی در شش مرحله (استراحت، کارفکری زیاد، متوسط، کم، خیلی کم و استراحت بعد) با استفاده از دستگاه NeXus-4 اندازه گیری شدند و شاخص بارکار ناسا بلافاصله پس از انجام هر سطح از کار فکری تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه21 در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری تی تست تفاوت معنی داری را برای میانگین شاخص بار کار ناسا در بین سطوح مختلف بار کار فکری نشان داد (P<0.05). نتایج آنالیز واریانس اندازه گیری های تکراری نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین شاخص ضربان قلب و برخی از پارامترهای تغییرپذیری ضربان قلب در شش مرحله وجود داشت (P<0.05) اما برای فعالیت عضلات شانه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    سطوح مختلف بار کار فکری بر پاسخ ذهنی و برخی از پاسخ های فیزیولوژیک افراد می تواند تاثیر بگذارد. از این رو در چنین محیط کاری اجرای برنامه ارگونومی برای مدیریت سلامت روانی، ضروری به نظر خواهد رسید.
    کلیدواژگان: بار کار فکری، الکترومیوگرافی سطحی، الکترکاردیوگرافی، شاخص بار کار ناسا
  • علیرضا پرهیز *، آرام تیرگر، مریم نیکپور، سیمین محبی، فرشته شانه ای صفحات 19-25
    مقدمه
    نوبت کاری علاوه بر اثرات جسمی، روانی و اجتماعی ممکن است بر سلامت دهان و دندان هم موثر باشد. مطالعه اخیر با هدف ارتباط نوبت کاری و سلامت دهان و دندان در پرستاران نوبت کار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت مقطعی در میان 120 پرستار زن شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های1393 و 1394 انجام پذیرفت. وضعیت سلامت دهان و دندان با استفاده از شاخص(Decayed Missing Filling Teeth )DMFT index مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، مجذور کای و رگرسیون چند متغیره مورد پردازش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه مشخص کرد که میانگین شاخص DMFTدر پرستاران نوبت کار و غیر نوبت کار بترتیب 10. 4±8.10 و 2.80±9.41 بود و بین دو گروه لز نظر میانگین دندان های پوسیده، ترمیم شده، خارج شده و شاخص پریودنتال ( (DMFTاختلاف آماری معنی داری یافت نشد. البته آنالیز رگرسیون چند متغیره نشان داد که بین متغیر سن و DMFTارتباط معنی داری وجود دارد(P<0.001). به علاوه با متغیرهای دیگری چون تعداد بارداری و زایمان، سابقه کار، اضطراب و وضعیت اقتصادی ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نوبت کاری به عنوان یک فاکتور مستقل اثر گذار بر سلامت دهان و دندان نیست. اما با توجه به میانگین شاخص DMFT و مسئولیت شغلی پرستاران، ضرورت توجه بیشتر به سلامت آنان احساس می گردد.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، سلامت دهان و دندان، پرستاران، شاخص DMFT
  • مژگان ذواکتافی، سید ابوالفضل ذاکریان *، علیرضا چوبینه، سمانه نعمت الهی صفحات 26-32
    مقدمه
    پیشرفت فناوری و تکنولوژی مدرن، محیط های کاری جهان امروز را تغییر داده و افراد شاغل در این محیط ها را متحمل خواسته ها و نیازهای ذهنی و شناختی بیشتری کرده است. اتاق کنترل، نمونه ای از این محیط های کاری است. در حال حاضر، ارزیابی بارکاری ذهنی نقطه ای کلیدی در تحقیق و توسعه ی روابط انسان- ماشین می باشد. هدف مطالعه ی حاضر، اعتبارسنجی یک روش تحلیلی در ارزیابی بارکاری ذهنی موردنیاز اپراتورهای اتاق کنترل نیروگاه سیکل ترکیبی فارس می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر، مطالعه ای بنیادی- کاربردی از نوع مقطعی می باشد که در ابتدا، به منظور آشنایی با مراحل انجام کار اپراتورهای اتاق کنترل، تجزیه و تحلیل وظایف انجام گرفت. سپس، با استفاده از تکنیک VACP، میزان بارکاری ذهنی موردنیاز برای انجام هر یک از مراحل کار تعیین گردید. نهایتا، با بررسی ضریب همبستگی پیرسون مقادیر تعیین شده از تکنیک VACP با نتایج حاصل از پرسشنامه NASA-TLX که از 18 اپراتور جمع آوری شده بود، اعتبارسنجی روش موردنظر، انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، همبستگی میان مقادیر تعیین شده از تکنیک VACP و مقادیر به دست آمده از پرسشنامه NASA-TLX، مثبت و معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود همبستگی بالا میان نتایج تکنیک VACP و نتایج حاصل از پرسشنامه ی NASA-TLX، و با توجه به قابلیت به کارگیری تکنیک VACP در مراحل ابتدایی طراحی در مقایسه با روش NASA-TLX، این روش پیشنهادی به عنوان یک ابزار بررسی برای پیش بینی بارکاری ذهنی اپراتورهای اتاق کنترل، مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بارکاری ذهنی، تکنیک VACP، پرسشنامه NASA، TLX، اتاق کنترل نیروگاه
  • وفا فیضی، اکرم جعفری رودبندی *، سلمان فرحبخش، هوشیار رضایی صفحات 33-40
    مقدمه
    کیفیت زندگی پرستاران و بهیاران متاثر از عوامل مختلفی از جمله شغلشان می باشدکه بر میزان کیفیت خدمات آنها تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی عوامل شغلی و دموگرافیک موثر بر کیفیت زندگی پرستاران و بهیاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1393بر روی620 نفر از پرستاران و بهیاران انجام شد. نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود. اطلاعات با استفاده از فرم کوتاه ( پرسشنامه ) کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی مورد بررسی قرار گرفت. نوبت کار بودن، داشتن شغل دوم، وضعیت تاهل، مدت ازدواج و اشتغال همسر در نظام نوبتکاری به عنوان متغیر های مستقل وارد مطالعه شدند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن افراد، مدت تاهل و سابقه کار در بیمارستان به ترتیب 84/7 ±81/32 ،30/7±61/10 و 68/7 ±29/10 بود. تعداد فرزندان، داشتن شغل دوم، رضایت از ساعات سپری شده با خانواده و اعتقاد به تاثیر شبکاری بر زندگی خانوادگی عوامل موثر بر کیفیت زندگی بودند (05/0> p). بیشترین ارتباط کیفیت زندگی با بعد سلامت محیطی (001/0= p ،87/0r=) و کمترین ارتباط با بعد سلامت اجتماعی (002/0= p ،75/0r=) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    اجتناب از اشتغال در شغل دوم، تنظیم علمی برنامه های نوبتکاری و آموزش های مرتبط با مهارت های زندگی در نوبت کاران به افزایش ارتقاء کیفیت زندگی پرستاران و بهیاران کمک میکند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران و بهیاران، پرسشنامه WHOQOL، BREEF
  • آرام تیرگر *، زهرا آقالری، فاطمه سالاری صفحات 41-49
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از پیامدهای اجتناب ناپذیر غفلت از اصول ارگونومی می باشد. استفاده روز افزون از کامپیوتر در دانشجویان ممکن است چنین آسیب هایی را در پی داشته باشد. از اینرو، پژوهش حاضر با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی اثربخشی یک مداخله آموزشی ارگونومیک در دانشجویان اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی و مداخله ای در گروهی از دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی انجام پذیرفت. نمونه ها به روش آسان انتخاب گردیدند. در مرحله نخست، داده ها با استفاده از یک فرم محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد نوردیک جمع آوری شد. سپس کتابچه ای جهت آشنایی با اصول ارگونومی در کار با کامپیوتر (مداخله آموزشی) در اختیار دانشجویان قرار گرفت. در مرحله دوم، اثربخشی مداخله، در 42 تن از دانشجویان از طریق آزمون کتبی و آزمون شبه آسکی مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت پردازش داده ها از نرم افزار Spss15، شاخص های آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    از 205 دانشجوی شرکت کننده در مرحله نخست، 44/62 درصد (128 نفر) طی سال گذشته حداقل در یک ناحیه از سیستم اسکلتی-عضلانی دچار درد یا ناراحتی بوده اند، حال آنکه کمتر از 10 درصد آنان از ملاحظات ارگونومیک کار با کامپیوتر آگاهی داشتند. پس از واگذاری مطلب آموزشی، آگاهی دانشجویان از ملاحظات ارگونومیک در کار با کامپیوتر بطور معنی داری (001/0>p) بهبود یافته و عملکرد بیش از 95 درصد از آنان متوسط یا خوب ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی بر آگاهی دانشجویان در خصوص ملاحظات ارگونومیک کار با کامپیوتر موثر بود. اما پیشگیری از اختلالات اسکلتی عضلانی علاوه بر آموزش، نیازمند تدابیر مکمل مانند حذف عوامل خطر و کنترل های مدیریتی می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، ارگونومی، مداخله آموزشی، دانشجویان علوم پزشکی، آسکی
  • محمد حسنی، فرحناز دهقانی، مهدی کاظم زاده بیطالی * صفحات 50-58
    مقدمه
    ازآنجاکه کارکنان از مهم ترین سرمایه های هر سازمان از جمله مراکز آموزش عالی به شمار می روند، بررسی و شناسایی عوامل تاثیر گذار بر عملکرد و تنش شغلی آن ها از اهمیت روزافزونی برخوردار است. براین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین پاسخگویی فردی و عملکرد شغلی با آزمون نقش میانجی مهارت‎های سیاسی و تنش شغلی در بین کارکنان دانشگاه شیراز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه شیراز که دارای مدرک بالای دیپلم هستند بودند که شامل 726 نفر بودند که از میان آنان 248 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی- همبستگی بود. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد پاسخگویی هاچوارتر و همکاران (2005)، عملکرد شغلی پاترسون (1990)، استرس شغلی هاوس و ریزو (1972) و مهارت سیاسی فریز و همکاران (2005) استفاده شد. روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی با استفاده از مدل معادلات ساختاری تعیین شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد شغلی کارکنان تحت تاثیر پاسخگویی فردی قرار دارد و کارکنانی که دارای مهارت سیاسی بودند هست بر پاسخگویی آن ها اثر می گذارد و اثر معنی داری بر عملکرد شغلی آن ها خواهد داشت. تنش شغلی نیز رابطه منفی و معنی دار بر عملکرد شغلی داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، مهارت سیاسی و تنش شغلی رابطه بین پاسخگویی فردی با عملکرد شغلی را تحت تاثیر قرار می دهند. این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی مهارت سیاسی و تنش شغلی در بررسی رابطه علی پاسخگویی فردی با عملکرد شغلی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی فردی، عملکرد شغلی، مهارت سیاسی، تنش شغلی
  • رشید حیدری مقدم، محمد بابامیری، قدرت الله روشنایی، شیوا رستگاری یکتا *، اقبال زندکریمی صفحات 59-65
    مقدمه
    وریدهای واریسی در اندام تحتانی به طور متداولی در جمعیت عمومی رخ می دهد و میتواند کیفیت زندگی افراد را به صورتی منفی تحت تاثیر قرار دهد. یکی از مشاغل پرخطر در این زمینه آرایشگری است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مداخلات ارگونومیک بر کیفیت زندگی آرایشگران زن مبتلا به بیماری واریس در اندام تحتانی می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش تمامی آرایشگران زن شهر همدان بودند که جهت معاینات پزشکی به درمانگاه مهدیه مراجعه کردند. از میان آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده 70 نفرمبتلا به بیماری واریس انتخاب و در دو گروه مورد و کنترل دسته بندی شدند. مداخله مورد نظر شامل پروتوکل ورزشی مخصوص بیماری واریس بود. پژوهش حاضر شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود و آزمودنی ها به سه پرسشنامه وریدهای واریسی آبردین، درد مزمن و خستگی عضلانی پاسخ دادند که به عنوان شاخص های کیفیت زندگی کاری آرایشگران درنظر گرفته شدند. تحلیل داده ها با آزمون تی گروه های وابسته و با استفاده از نرم افزار SPSS16 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که انجام مداخله ارگونومیک بر میزان نمره واریس، نمره درد و تورم و همچنین نمره خستگی عضلانی سمت چپ و راست اندام تحتانی در گروه مورد تاثیرگذار است. میانگین میزان نمره واریس، نمره درد و تورم و همچنین خستگی عضلانی سمت چپ و راست اندام تحتانی درگروه مورد به ترتیب 66/2 و 4/2 و 75/0و 2/1 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرگذاری پروتکل ورزشی بر شاخص های کیفیت زندگی کاری آرایشگران، استفاده از این پروتکل در بیماران دچار وریدهای واریسی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ورید های واریسی، مداخلات ارگونومیکی، کیفیت زندگی کاری، آرایشگران زن
|
  • Dr Mehrdad Hajihasani *, Dr Manizhe Kave Pages 1-10
    Introduction
    work engagement is a stable and positive state of mind which is associated with work and it protects against job burnout. This study was conducted to determine the contribution of goal orientation, perceived organizational support and big five Factor personality traits in predicting job motivation of female teachers in Shahrekord.
    Methodology
    The design of the study was correlational-survey. In addition, the sample was 230 female teachers in Shahrekord who were teaching in high school in 2013-2014. The sample of the study was selected by cluster sampling. To collect the data, Goal-orientation (VandeWalle,1997), perceived organizational support (Eisenberger, etc, 1986), Five Factor inventory (Costa and McCrae, 1985) and job work engagement (Shaufleie and Becker, 2003) were administered to the participants.
    Results
    Correlation and step regression analyses were utilized to analyze the data. Findings of the study showed that there was a significant relationship among goal-orientation, perceived organizational suppor, Big Five factor personality traits and work engagement (p
    Conclusion
    the present study indicated that different components of personality, goal-orientation and perceived organizational support can work engagement. These findings were discussed.
    Keywords: goal orientation, perceived organizational support, big five Factor personality, work engagement
  • Dr Majid Fallahi, Dr Majid Motamedzadeh *, Zahra Sharifi, Dr Rashid Heidari Pages 11-18
    Background
    Advances in technology and the use of complex systems at work imposed high mental work load to operators, so continuous monitoring of mental workload can help to prevent mental problems and maintain mental health. Therefore, this study aimed to investigate the impact of mental work load on physiological and subjective responses.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was performed on 16 healthy university students in 1393 at laboratory setting. Physiological parameters: surface electromyography and electrocardiography in six blocks (resting, high mental work, moderate, low, very low and recovery) were measured using NeXus-4. After performing each block the NASA-TLX questionnaire was completed. The statistical analysis was conducted using SPSS software, version 21.0. A 5% significance level was adopted in all tests.
    Results
    The results of t-test showed a significant difference for the average score of NASA-TLX between the different levels of mental work load (P
    Conclusion
    different levels of mental work load, can impact on people's subjective responses and some physiological responses. Thus, in such workplaces, may be it was necessary to conduct an ergonomic program to manage mental health.
    Keywords: mental workload, surface electromyography, electrocardiography, NASA task load index
  • Syed Alireza Parhiz *, Aram Tirgar, Simin Mohebbi, Fereshteh Shaneie Pages 19-25
    Introduction
    Shift work can lead to physiological and psycho-social problems for shift workers; it also may be effective on oral health. The aim of this research was to assess the relationship between shift work and oral health in nurses.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 120 nurses who were working in hospital affiliated to Tehran University of medical sciences in 2014- 2015. Oral health status and DMFT index (Decayed, Missing and Filling Teeth) was performed by a dentist with clinical examination. Finally, the collected data were analyzed using SPSS 22 software through, Chi-square, Independent-Samples T-Test and multiple logistic regressions tests.
    Result
    The results showed that the mean of DMFT index in shift work nurses and non-shift work nurses was 8.10±4.10, 9.41±2.8 respectively, and the mean of decayed, missing and filled teeth and periodontal DMFT index in both groups, was not significantly different. The multiple logistic regression test revealed that the age has a significant effect on the DMFT value (p
    Conclusion
    This study has demonstrated that shift work is not as an independent factor affecting on oral health. However, to the mean DMFT index and nurses job responsibilities, there is a need to paying more attention the occupational group.
    Keywords: shift work, oral health, oral health, nurses, DMFT inde
  • Mojgan Zoaktafi, Seyed Abolfazl Zakerian *, Alireza Choobine, Samane Nematolahi Pages 26-32
    Introduction
    The progress of technology and modern technology has changed today’s workplaces and imposed more mental and cognitive demands to the workers. Control Room is an example of these workplaces. Currently, assessment of mental workload is a key point in the research and development of human-machine relationships in the workplaces. This study aims to validate an analytical approach in evaluating demanded mental workloads for control room operators in Fars combined cycle power plant.
    Methods and Materials: This study is a fundamental-practical and cross-sectional study. First of all, a task analysis was used to understand the operation steps of control room operators. Then, the Visual, Auditory, Cognitive, Psychomotor, VACP, technique was applied to determine the mental workload demanded for performing each step of the works. Finally, the assigned ratings of VACP method were validated by the analysis of Pearson correlation with the answers of the NASA-Task Load Index, NASA-TLX, questionnaire collected from control room operators.
    Results
    Based on the results, the correlation between the assigned ratings of VACP technique and the answers of the NASA-TLX questionnaire was positive and significant.
    Conclusion
    Due to the high correlation between the assigned ratings of VACP technique and the answers of the NASA-TLX questionnaire the proposed VACP technique which can be carried out in the early stage of the design, was suitable as an analysis tool for predicting metal workloads of control room operators.
    Keywords: Mental workload, VACP technique, NASA, TLX questioner, Power plant control room
  • Vafa Feyzi, Akram Jafari Roodbandi *, Salman Farahbakhsh, Hoshyar Rezaei Pages 33-40
    Introduction
    the quality of life of nurses and nurse aides is under the influence of various factors including occupational ones which affect the quality of their services. The purpose of this research was to investigate occupational and demographic factors effective on the quality of life of nurses and nurse aides working in teaching hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    the present research is a cross-sectional one conducted in 2014 on 620 nurses and nurse aides. Simple random sampling method was utilized. The data were collected via the World Health Organization Quality of Life short form (questionnaire). Shift-working, having a second job, marital status, length of marriage and having a shift working spouse were the independent variables of this study. The data were analyzed in SPSS 18 Software using Analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation coefficient, Independent t and linear regression statistical tests.
    Results
    the average age, length of marriage and work experience in hospital were 32.81±7.84, 10.61±7.30 and 10.29±7.68 respectively. The number of children, having a second job, satisfaction from the hours spent with family and belief in the effect of night work on family life were factors effective on quality of life (p>0.05). The highest relationship of quality of life was with environmental health (r=0.87, p=0.001) and the lowest was with social health (r=0.75, p=0.002).
    Conclusion
    avoiding to have a second job, scientific planning of shift work schedules and teachings relevant to life skills in shift workers would help improve the quality of life of nurses and nurse aides.
    Keywords: Quality of life, Nurses, health workers, WHOQOL, BREEF questionnaire
  • Dr Aram Tirgar *, Zahra Aghalari, Fatemeh Salari Pages 41-49
    Introduction
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are inevitable consequences of ergonomic principles neglect. Increasing use of computer by students may result these disorders. Therefore, the present study was conducted to determine the prevalence of MSDs and evaluate the effectiveness of ergonomics training intervention among University students.
    Materials And Methods
    This interventional and cross-sectional study was performed among a group of medical and paramedical students. Samples were chosen by simple method. In the first stage, data were gathered by means of a self-made measurement and Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ). Furthermore, an educational booklet regarding the principles of ergonomics in computer using (educational intervention) was offered to the subjects. In the second stage of the study, evaluation of the effectiveness of intervention was evaluated using a written exam and a quasi-objective structured clinical examination (quasi-OSCE) test. Data were analyzed by SPSS15, descriptive and analytical statistical indexes.
    Results
    From 205 students participated in the first round of the study, results showed that 66.44% of them (128 persons) reported at least one complain or limitation in their musculoskeletal system during past year. Less than 10% of the participants were aware about the considerations of ergonomics principals during computer use. After submission of the educational materials, their awareness about the ergonomics considerations in computer use significantly improved (p
    Conclusion
    Training program was effective on the awareness of ergonomics principles in computer use. However, prevention of musculoskeletal disorders requires complementary measures such as elimination of risk factors and administrative controls.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Ergonomics, Educational intervention, Medical Sciences students, OSCE
  • Mohammad Hassani, Farahnaz Dehgan, Mehdi Kazemzadehbeytali * Pages 50-58
    Introduction
    Since faculty members are among the most important assets of higher education institutes, surveying and identifying factors associated with these sources which can be effective on their performance & stress, have gained increasing importance. Accordingly, Present study was conducted to survey the relationship between personal accountability and job performance considering mediating effect of skills and job stress among employees of the University of Shiraz.
    Materials And Methods
    The statistical population of this study consisted all of Shiraz University staff who have a high school diploma, which included 726 patients. A sample of 256 individuals was chosen using Stratified random sampling method. The research method was descriptive-correlative. Data were collected using Hochwarter and et al (2005) accountability, job performance (1990) Paterson, House and Rizzo’s (1972) Job tension and political skills Ferris and et al (2005) satisfaction standard questionnaires. The structural equations Structural Equation Modeling (SEM) was used to study the relationship between latent variables and the measured ones in conceptual model.
    Findings: The results showed that the correlation between job performance and personal accountability of employees affected an employee who is the political skills to meet her significant effect on job performance will be affected.. job tension has significant negative correlation with job performance.
    Conclusion
    According to the results, political skills and job tension affects the relation among individual accountability with job performance. The results put emphasis on the necessity of reassessing the mediating role of political skills and job tension in surveying the causal relation among individual accountability with , job performance.
    Keywords: individual accountability, job performance, political skills, job tension
  • Rashid Heydari Moghadam, Mohammad Babamiri, Ghodratolah Roshanayi, Shiva Rastegari Yekta *, Eghbal Zandkarimi Pages 59-65
    Introduction
    Varicose veins in the lower limbs commonly occur in the general population and can negatively affect their quality of life. One of the high-risk job in the field hairdressers. The aim of this study was to investigate the effects of ergonomic interventions on quality of life of female hairdressers suffering from diseases in the lower extremities is the varicose veins.
    Material and
    Methods
    The study population was all of female hairdressers Hamadan Mahdieh clinic were referred for medical examination. Among them simple random sampling method 70 patients suffering from varicose disease and in both cases and controls were Classification. The intervention was included Exercise protocol for varicose disease. the present study Was Quasi-experimental with pre-test and post-test and participants responded to Aberdeen varicose veins, chronic pain and muscle fatigue questionnaires that were considered as indicators of quality of working life. Data analyzed was performed by paired sample t-test using of SPSS16.
    Results
    The results showed that ergonomic interventions is effective on the rate of varicose score, pain and swelling score and score muscle fatigue the left and right lower limb in case group. The average score of varicose veins, the pain and swelling and the left and right lower extremity muscle fatigue in case group respectively 2/66, 2/4, 0/75, 1/2 decreased.
    Conclusion
    With regard to the impact exercise protocol on quality of working life Barbers, the use of this protocol is recommended in patients with varicose veins.
    Keywords: Varicose veins, Ergonomic interventions, Quality of working life, Female hairdressers