فهرست مطالب

ارگونومی - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله ارگونومی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا صمدی، رضا کلانتری *، فاطمه مصطفوی، احمد زنجیرانی فراهانی، احسان بخشی صفحات 1-7
    مقدمه
    خستگی مرتبط با کار یکی از عوامل ایجاد نگرانی حتی در بسیاری از کشورهای صنعتی است. یکی از مهمترین شرایط تاثیرگذار بر وضعیت جسمی و روحی کارکنان، میزان توانایی فرد در بازیابی از خستگی و استرس بعد از اتمام کار می باشد. عوامل مختلفی مانند بار کاری می توانند باعث ایجاد خستگی شوند. هدف این مطالعه کاربرد مقیاس نیاز به بازیابی برای بررسی بار کاری کارگران معدن و رابطه آن با متغیرهای زمینه ای می باشد.
    روش کار
    80 نفر از کارگران یک معدن بصورت مقطعی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و مقیاس نیاز به بازیابی بودند. این مقیاس با یازده سوال دو جوابی میزان بار کاری کارگران را مورد بررسی قرار داد. میانگین، انحراف معیار و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون به منظور آنالیز آماری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین میزان نیاز به بازیابی کارگران (93/23) 22/55 به دست آمد که نشان دهنده بار کاری نسبتا بالای آنهاست. 7/58% افراد مورد مطالعه دارای بار کاری بالا بودند. از بین متغیر های دموگرافیک، تنها وزن افراد با امتیاز مقیاس نیاز به بازیابی رابطه معنی دار داشت (P-value برابر با 043/0).
    نتیجه گیری
    با توجه به نیاز به بازیابی نسبتا زیاد در کارگران مورد مطالعه، راهکارهایی جهت کاهش میزان بار کاری از جمله استفاده از چرخه های کار استراحت، انجام دادن کارهای سنگین بصورت گروهی و ایجاد شرایط لازم برای بازیابی مناسب و کافی بعد از کار می تواند باعث افزایش سطح سلامتی کارگران شود.
    کلیدواژگان: بار کاری، مقیاس نیاز به بازیابی، کارگران معدن
  • محمد بابامیری، بابک معینی *، حجت طهماسیان، مجید براتی، قدرت الله روشنایی صفحات 8-13
    مقدمه
    در برخی از مشاغل مانند شغل پرستاری به دلیل شرایط خاص شغلی کیفیت خواب پایین است و با توجه به اهمیتی که کیفیت خواب دارد این مطالعه به بررسی تاثیر آموزش بهداشت خواب بر کیفیت خواب پرستاران پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای و نیمه تجربی بود. جمعیت مورد مطالعه آن پرسنل پرستاری شاغل در بیمارستان های منتخب لرستان بودند که از میان آنها به صورت تصادفی 50 نفر به عنوان گروه کنترل و 50 نفر بعنوان گروه مداخله انتخاب شد. پرسشنامه های مربوطه شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و کیفیت خواب پیتزبورگ بود. مداخله آموزشی برای گروه مداخله صورت گرفت و مجددا بعد از 45 روز هردو گروه برای تکمیل پرسشنامه ها مورد پیگیری قرار گرفتند. از نرم افزار SPSS، و آزمون های تی مستقل و مک نمار جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه حاکی از اختلاف معنی دار بین میانگین نمره وضعیت خواب بعد از مداخله آموزشی بود (05/0 > P) که نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بهبود یافته بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد آموزش مهارت های بهبود کیفیت خواب می تواند نقش بسزایی در ارتقاء کیفیت خواب پرسنل پرستاری داشته باشد و برگزاری دوره های آموزشی در این زمینه برای پرسنل می تواند مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، کیفیت خواب، آموزش بهداشت
  • سید سجاد عطایی، پیام حیدری، سکینه ورمزیار* صفحات 14-23
    مقدمه
    از جمله عوامل خطر موثر در بروز ناراحتی های اسکلتی-عضلانی می توان به وزن زیاد بار یا فاکتورهای شغلی و فردی متفاوت اشاره کرد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین توانایی انجام کار و حد مجاز بلند کردن بار با شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان آشپزخانه می باشد.
    روش کار
    این مطالعه تحلیلی-مقطعی به صورت سرشماری (60 =n ) در بین کارکنان شاغل در آشپرخانه بیمارستان های آموزشی شهر قزوین در سال 1395 انجام شد. داده ها توسط پرسش نامه های شیوع درد، شاخص توانایی انجام کار و حد مجاز بلند کردن بار صورت گرفت. داده ها با آزمون های رگرسیون تک و چندگانه و توسط نرم-افزار 20 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیش ترین میزان شیوع در ناحیه کمر (%3/78) گزارش شد. %7/61 از کارکنان در سطح خوب شاخص توانایی انجام کار و %3/58 ایستگاه ها از نظر جابجایی بار در شرایط ناایمن قرار داشتند. شرایط غیرمجاز حمل بار به تنهایی حدود 7 برابر، شیوع گردن و شانه درد و 5 برابر شیوع کمردرد را افزایش می دهد و در تعامل با سایر ریسک فاکتورها شیوع گردن 25 برابر و شیوع شانه 28 برابر افزایش می یابد. افراد با سطح توانایی خوب نسبت به افراد با سطح توانایی عالی، 9 برابر بیش تر در معرض شیوع کمردرد قرار دارند.
    نتیجه گیری
    ریسک فاکتورهایی نظیر شاخص توده بدنی، توانایی انجام کار و حد مجاز بلند کردن بار می توانند بر شیوع ناراحتی اسکلتی-عضلانی تاثیرگذار باشند لذا انتخاب افراد با سطح توانایی خوب و عالی و رعایت حد مجاز بلند کردن بار از جمله روش های موثر در افزایش بهره وری و کاهش شیوع اختلالات در کارکنان آشپرخانه می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، شاخص توانایی انجام کار، حد مجاز بلند کردن بار
  • محمدرضا مرتضوی، کامران رئیسی *، سیدحامد هاشمی صفحات 24-32
    مقدمه
    بررسی عملکردی خلبان در زمانی که چندین وظیفه مختلف بر عهده وی گذاشته می شود، مستلزم رویه ای می باشد که بر مبنای آن، بتوان مشخصه های یک سناریو را با کمک شبیه ساز طی یک روند سیستماتیک بدست آورد. سیمولاتور عملکرد چند وظیفه ای خلبان یک شبیه ساز استاندارد از وظایف کلی خلبان می باشد که در سازمان ناسا توسعه یافته است.
    روش کار
    با بهره گیری از تئوری اطلاعات، نرخ تبادل داده تولید شده در زیرسیستم های مختلف شبیه ساز محاسبه شده و با برآیند گرفتن از آن ها، یک ملاک عددی واحد جهت تخمین بارکاری کلی ارائه گردید. پس از آن به منظور بررسی اعتبار شاخص استخراج شده، سه تست طراحی گردید که در آن ها سطوح مختلف بارکاری شامل کم، متوسط و زیاد بر مبنای نرخ تبادل داده بکار رفته در هر یک برچسب زده شد. این تست ها توسط سوژه های انسانی در جایگاه خلبان اجرا شده و در خلال آن ها، نظر شخصی هر فرد پیرامون بارکاری ادراک شده توسط او به وسیله پرسشنامه ناسا-تی ال ایکس ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حکایت از آن دارد که میانگین نمره اختصاص داده شده از سوی سوژه ها به بارکاری کلی، در سه سطح تعریف شده با استفاده از تئوری اطلاعات، دارای اختلاف معنادار آماری می باشد (P<0/001)؛ به صورتی که این مقدار از سطح کم به متوسط و از متوسط به زیاد، روند صعودی قابل توجهی را از خود نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    شاخص کمی پیشنهاد شده، در تعیین میزان بارکاری موجود در شبیه ساز ناسا از کارایی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شبیه ساز عملکرد چند وظیفه ای خلبان، تعامل انسان و ماشین، بارکاری، تئوری اطلاعات، نرخ تبادل داده
  • مهدی ابن علی حیدری *، کمال اعظم، احمدرضا ناظری، مجید ابن علی حیدری، علیرضا شاطری صفحات 33-40
    مقدمه
    رانندگی یک فعالیت پیچیده است که نیازمند سطوح بالایی از فرایندهای شناختی و حرکتی است. از طرفی فعالیت های ثانویه غیردیداری جزء فعالیت هایی هستند که بواسطه درگیری های شناختی و توجه تقسیم شده، ممکن است عملکرد رانندگی را تحت الشعاع قرار دهند. همچنین محدودیت های شناختی مرتبط با افزایش سن، چالش های بیشتری را در عملکرد رانندگان سالمند ایجاد می کند. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری می یابد که شاهد افزایش قابل توجه رانندگان سالمند هستیم.
    روش کار
    به منظور بررسی تاثیر فعالیت ثانویه شناختی بر عملکرد رانندگی افراد، دو آزمون جاده ای (با و بدون ارائه فعالیت ثانویه شناختی گوش دادن به یک مکالمه ضبط شده) انجام شد. 32 مرد با حداقل سن 65 سال (43/5 = SD، 26/7 = M)، در آزمون ها شرکت کردند و متغیرهایی مانند سرعت متوسط رانندگی، مدت زمان رانندگی در محدوده خطر، تعداد سبقت ها و تعداد انحرافات جانبی از طریق سیستم رادار و دوربین فیلم برداری اندازه گیری شد. اطلاعات بدست آمده بعد از بررسی نرمال بودن توزیع داده ها، از طریق آنالیز تی تست جفت شده (paired t-test) و ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    سرعت (P = 0/02)، مدت زمان رانندگی در محدود خطر (P = 0/018) و تعداد سبقت (P<0/001) افراد زمانی که درگیر رانندگی دو- وظیفه ای بودند، نسبت به رانندگی در شرایط عادی به طور معنی داری کاهش یافت. از طرفی میانگین تعداد انحرافات جانبی خودرو افزایش یافت (P<0/001).
    نتیجه گیری
    با وجود اینکه فعالیت ثانویه شناختی عملکرد رانندگان را تحت تاثیر قرار می دهد، رانندگان سالمند به منظور کاهش خطرات رانندگی، از استراتژی های جبرانی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: توجه تقسیم شده، رانندگان سالمند، عملکرد رانندگی، ایمنی رانندگی
  • فریبا کیانی *، محمدرضا خدابخش صفحات 41-47
    مقدمه
    پژوهش ها نشان داده اند که یکی از عوامل موثر بر بروز آسیب های شغلی، آگاهی کارکنان از موقعیت کاری شان می باشد. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر آگاهی موقعیتی از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش خستگی و نارسایی شناختی در پیش بینی آگاهی از موقعیت کاری در میان کارکنان بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی می باشد. نمونه متشکل از 154 نفر از کارکنان شرکت پارس خودرو تهران در سال 1394 بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده و به پرسش نامه های خستگی از چالدر و همکاران (1993)، نارسایی های شناختی از برودبنت و همکاران (1982) و آگاهی از موقعیت کاری از سندون و همکاران (2006) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای خستگی، نارسایی شناختی و آگاهی از موقعیت کاری رابطه معنی داری وجود دارد (01/0 > P). همچنین متغیرهای خستگی و نارسایی شناختی به ترتیب در حدود 14% و 25% از واریانس آگاهی از موقعیت کاری را در میان کارکنان پیش بینی کردند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    کاهش ظرفیت شناختی و هیجانی کارکنان می تواند موجب کاهش آگاهی آنها از موقعیت کاری شود.
    کلیدواژگان: خستگی، نارسایی شناختی، آگاهی موقعیتی، کارکنان
  • حبیب الله دهقان، زهره محبیان *، قاسم یادگارفر صفحات 48-56
    مقدمه
    مطالعات اندکی جهت بررسی اثر روشنایی بر عملکردهای شناختی افراد صورت گرفته است. اما این مطالعات نتوانسته اند به نتیجه ای روشن و قطعی در این زمینه دست یابند. پژوهش حاضر به بررسی عملکردهای شناختی دانشجویان در مواجهه با سطوح مختلف روشنایی در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 33 آزمودنی در محدوده سنی 26-19 سال به انجام آزمون های شناختی پرداختند. افراد درحین انجام آزمون نرم افزاری عملکرد پیوسته که درصد توجه افراد را می سنجد و دستگاه سنجش زمان واکنش که زمان واکنش افراد را اندازه می گیرد، در معرض مواجهه با سه سطح روشنایی معادل 200، 500 و1500 لوکس قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین درصد توجه افراد در روشنایی 1500 لوکس (75/99%) وکمترین درصد توجه در روشنایی500 لوکس (36/99%) بود. تحلیل های آماری نشان داد که اختلاف درصد توجه در سطوح مختلف روشنایی معنی دار است (004/0 =P). همچنین نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد که افزایش شدت روشنایی قادر به ایجاد تغییر معنی دار در میانگین زمان پاسخ (05/0>P) پاسخ صحیح (004/=P) خطای ارائه پاسخ (001/0=P) پاسخ حذف (017/0=P) می باشد. با افزایش شدت روشنایی زمان واکنش افراد کاهش یافته است. زمان واکنش در تمام سطوح روشنایی اختلاف معنی دار دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افزایش شدت روشنایی باعث افزایش درصد توجه و کاهش زمان واکنش در افراد شده است. بنابراین ضروریست عامل سطوح مختلف روشنایی در طراحی پست های کاری که مستلزم استفاده از توجه و یا زمان واکنش می باشند را مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: روشنایی، عملکرد شناختی، توجه، زمان واکنش
  • سارا دهنوی، عبدالله واحدی *، مجید معتمدزاده طرقبه، عباس مقیم بیگی صفحات 57-67
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WMSDS)، زمانی رخ می دهند که فشار اعمال شده به بافت های اسکلتی-عضلانی، بیشتر از ظرفیت تحمل بافت باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک فاکتورهای ایجادکننده اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با فعالیت های دستی با استفاده از روش ManTRA و اجرای برنامه مداخله آموزشی- مهندسی در بین کارگران صنعت چاپ انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مداخله ای مورد شاهدی می باشد که جامعه آماری آن 40 نفر از کارگران صنعت چاپ که فعالیت دستی انجام می دهند، می باشند. 20 نفر برای گروه مداخله و 20 نفر برای گروه شاهد انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه نقشه بدن (Body map) جهت تعیین میانگین شدت و موضع ناراحتی در اندام های مختلف بدن و روش ارزیابی ManTRA جهت تعیین نمره تجمعی در 4 ناحیه بدن (مچ/ دست/ بازو، شانه/ گردن، پشت، اندام تحتانی) برای هر کارگر در محل کار در قبل و بعد از مداخله (آموزشی-مهندسی) گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین شدت درد در گروه مورد، قبل و بعد از مداخله در نواحی سر وگردن (012/0 = P) شانه و بازوی راست (012/0 = P)، شانه و بازوی چپ (043/0 = P)، کمر (003/0 = P)، دست ومچ راست (028/0 = P)، دست ومچ چپ (027/0 = P)، ران وزانوی راست (005/0 = P)، ران و زانوی چپ (005/0 = P)، پا وساق پا راست (012/0 = P)، پا وساق پا چپ (0028/0 = P) ارتباط معنی داری وجود داشته است. ازنظر نمره تجمعی نیز، ارتباط معنی داری در نواحی بازو/مچ/دست (001/0 = P) و شانه/گردن (001/0 = P) قبل وبعد از مداخله مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان گفت که مداخلات ارگونومی می تواند باعث کاهش میزان شدت درد در قسمت های مختلف بدن و کاهش ریسک فاکتورهای ایجاد کننده آسیب های تجمعی در محیط کار شود.
    کلیدواژگان: ManTRA، اختلالات اسکلتی عضلانی، مداخلات ارگونومیکی، وظایف دستی، نقشه بدن
|
  • Hamidreza Samadi, Reza Kalantari*, Fatemeh Mostafavi, Ahmad Zanjirani Ffarahani, Ehsan Bakhshi Pages 1-7
    Introduction
    Work-related fatigue is a source of concern, even in most industrialized countries. One of the most important factors influencing an employee’s physical and mental condition is the degree to which employees are able to recover from fatigue and stress after work. Factors such as workload can cause fatigue in workers. The aim of this study was using the need for recovery scale to assess workload in mine workers and its relationship with demographics.
    Methods
    In this cross-sectional study, 80 workers of a mine were surveyed. The data gathering tools used in this study were demographic characteristics questionnaire and the need for recovery scale. The scale assesses the workers workload with 11 two-optioned phrases. Mean, standard deviation, and Pearson’s correlation coefficient and ANOVA tests were used in order for data analysis.
    Results
    Mean (SD) score of the need for recovery scale was 55.22 (23.93), indicating moderately high workload in the workers. A total of 58.7% of workers experienced high levels of workload. Among the demographics, only body weight had a significant relationship with the need for recovery score (P value = 0.043).
    Conclusions
    Due to the relatively high need for recovery in the study population, solutions should be employed, such as reducing the workload, use of work-rest schedules, performing heavy tasks within teams, and providing conditions for proper and enough recovery after work, which can increase health conditions of workers.
    Keywords: Workload, Need for Recovery Scale, Mine Workers
  • Mohammad Babamiri, Babak Moeini*, Hojat Tahmasian, Majid Barati, Ghodrat Roshanai Pages 8-13
    Introduction
    In some occupations such as nursing, due to specific job circumstances, sleep quality is poor. Given the importance of sleep quality, this study examined the impact of sleep health education on sleep quality among nurses.
    Methods
    This was an interventional and quasi-experimental research. The study population included the nursing personnel serving at elected Lorestan university hospitals. Among them, 50 were randomly assigned to a control group and 50 were selected as the intervention group. Data collection was organized according to a questionnaire posing demographical questions as well as Pittsburgh Sleep Quality questionnaire. Training intervention for the intervention group was carried out. Consequently passing 45 days, both control and intervention groups were called out for questionnaire filling. Data analysis was conducted using SPSS software, independent t-test and McNemar’s test.
    Results
    The study results showed that after the intervention training, there was a significant difference in terms of the average sleep score among the personnel of nursing, and after the training intervention, the sleep status of the personnel got improved compared to those of the control group (P ≤ 0.05).
    Conclusions
    The study results showed that sleep quality-improving skills trainings had an important and decisive impact on the sleep quality of nursing personnel and holding educational courses in this field for personnel can be useful.
    Keywords: Nursing, Sleep Quality, Health Educattion
  • Seyed Sajad Ataei, Payam Heydari, Sakineh Varmazyar* Pages 14-23
    Introduction
    Heavy load lifting or occupational and individual factors are effective hazard agents in the occurrence of musculoskeletal disorders. Therefore, the aim of the present study was investigating the correlation of musculoskeletal disorders with work ability index and allowable load lifting limit.
    Methods
    This analytical and cross-sectional study was conducted using census (n = 60) among the kitchen workers in Qazvin teaching hospitals in 2016. Data were collected through questionnaires including pain prevalence, work ability index and allowable load lifting limit. Data was analyzed by single and multiple regression logistic using SPSS 16 software.
    Results
    The highest prevalence was observed in the lower back (78.3%). Of the workers, 61.7% reported a good level of work ability index and 58.3% of the workplaces were in unsafe conditions of load handling. Unsafe condition alone increased the prevalence of shoulder and neck pain about 7 times and the lower back pain 4 times, and in interaction with other risk factors, the prevalence of neck and shoulder pains had 25 and 28 times increase, respectively. Also, subjects with good levels of ability compared to subjects with excellent levels of ability were 9 times more in exposure of musculoskeletal disorders.
    Conclusions
    Risk factors such as body mass index, work ability and allowable load lifting limit can affect the prevalence of musculoskeletal disorders. So, selection of subjects with good and excellent work ability levels and compliance with the load limit are the effective solutions in increasing the productivity and reducing musculoskeletal disorders among kitchen workers.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Work Ability Index, Lifting
  • Mohammad Reza Mortazavi, Kamran Raissi*, Seyed Hamed Hashemi Pages 24-32
    Introduction
    Pilot performance investigation during multi-tasking operations requires a procedure, in which the parameters related to the desired scenario of the simulator are obtained in a systematic manner. The multi-attribute task battery (MATB-II) is a standard simulator of generic piloting tasks developed by national aeronautics and space administration (NASA).
    Methods
    Employing information theory concepts, baud rate generated in all subsystems of the MATB-II were calculated and then, a unique numerical index presenting an estimation of overall workload was extracted. In the next step, three tests with different levels of workload were conducted to examine the validity of the offered criteria. These tests were performed by a group of subjects on the role of human pilots, while recording their own experiences about perceived workload via NASA-TLX.
    Results
    The results confirmed that there were significant differences between averages of scores assigned by subjects to the total workload, for three levels of difficulty defined based on information theory (P-value
    Conclusions
    The proposed quantitative index is effective enough for determination of workload levels in the MATB-II simulator.
    Keywords: Multi Attribute Task Battery, Human-Machine Interaction, Workload, Information Theory, Baud Rate
  • Mahdi Ebnali Heidari*, Kamal Azam, Ahmadreza Nazeri, Majid Ebnali Heidari, Alireza Shateri Pages 33-40
    Introduction
    Driving is a complex task engaging high level of cognitive and motor processes. Adding to this complexity, engagement in cognitive secondary tasks such as talking with other passengers, speaking on the cell phone or listening to radio may effect driving performance. In addition, age-related cognitive limitations may adversely challenge driving performance. As the number of elderly drivers is rising, it is important to pay more attention to this matter.
    Methods
    The effects of cognitive secondary tasks on driving performance were explored through two on-road experiments (with and without listening to a recorded dialogue). In this study thirty-two individuals (male, M = 72.6, SD = 5.43) voluntarily took part in the experiments. The mean driving speed, duration of driving in unsafe-zones, numbers of overtaking, and deviation of lateral lane position were recorded, adopting a radar system and video camera. After determination of the normality of data, paired t test and correlation analysis were conducted.
    Results
    Mean driving speed (P
    Conclusions
    The findings revealed that driving performance of elderly drivers was effected when listening to a recorded dialogue. However, in order to increase driving safety, they adopted some compensating strategies.
    Keywords: Divided Attention, Elderly Drivers, Driving Performance, Driving Safety
  • Fariba Kiani*, Mohammad Reza Khodabakhsh Pages 41-47
    Introduction
    Studies have shown that one of the factors affecting occupational injuries is employees’ awareness of work situation. Therefore, it is important to identify factors affecting situational awareness. The aim of this study was to investigate the role of fatigue and cognitive failures in predicting work situation awareness among employees.
    Methods
    This study was a cross-sectional study with a descriptive-correlational design. The sample consisted of 154 employees of the Tehran Pars Khodro Company in 2015, who was selected by stratified random sampling method and responded to questionnaires of fatigue from Chalder et al. (1993), cognitive failures from Broadbent et al. (1982) and work situation awareness of Sneddon et al. (2006). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    The results showed that there were significant relationships between fatigue, cognitive failures and work situation awareness (P
    Conclusions
    The reduction of employees’ cognitive and emotional capacity could reduce their awareness of work situation.
    Keywords: Fatigue, Cognitive Failures, Work Situation Awareness, Employees
  • Habibollah Dehghan, Zohre Mohebian*, Ghasem Yadegarfar Pages 48-56
    Introduction
    Few studies were conducted to determine the effects of lighting on cognitive performance. However, they could not reach a decisive conclusion. This study investigated cognitive performance of university students exposed to different levels of lighting under laboratory conditions.
    Methods
    In this experimental study, 33 subjects (age range 19-26 years) performed cognitive tests. Participants were exposed to three levels of lighting (200, 500 and 1500lux) in laboratory conditions while performing CPT tests to investigate percentage of attention and reaction time machine that measures reaction time.
    Results
    The results of this study showed that the maximum percentage of attention (99.75%) belonged to lighting of 1500 (lux) and the minimum percentage of attention was related to 500(lux) (99.36%). statistical analysis showed significant differences in percentage of attention in different levels of lighting (P=0.004). In addition, results of data analysis showed that increase in intensity of lighting can make a significant change in the average response time (P˂0.001), correct response (P=0.004), commission error (P=0.001) and omission error (P=0.017). With increasing the lighting intensity, reaction time has decreased. The reaction time showed significant differences at all levels of lighting (P˂0.001)
    Conclusion
    According to the findings of this study, lighting causes a decrease in reaction time and increase in attention. Thus, the lighting should be taken into account while designing of job and tasks which need attention or reaction time.
    Keywords: Lighting, Cognitive Performance, Attention, Reaction Time
  • Sara Dehnavi, Abdollah Vahedi*, Majid Motamedzade Torghabe, Abbas Moghimbeigi Pages 57-67
    Introduction
    Work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) occur when the pressure that applied to musculoskeletal tissue is/be more than tissue tolerant capabilities. This study aimed to assess the risk factors cause musculoskeletal disorders associated with manual tasks using ManTRA and conducted ergonomics intervention program(educational- engineering) among workers in the printing industry.
    Methods
    In this interventional case-control study, 40 workers who performed manual tasks, ( 20 case group and 20 control group) were chosen and were investigated. Nordic Body Map was used to determine the intensity and position of pain in the Different part of the body. ManTRA method was performed to evaluate cumulative scores in four regions of the body (wrist / hand / arm - shoulder / neck - back - lower limb) for each workers before and after the intervention. Data analysis was done using SPSS.
    Results
    Data analysis showed that mean intensity of pain in the control group before and after intervention in the various regions of the body such as head /neck (p=0.012), right shoulder/arm (p=0.012), left shoulder/arm(p=0.043), back (p=0.003), right hand / wrist (p=0.028), left hand / wrist (p=0.027), right knee/ hip (p=0.005), left knee/ hip (p=0.005), right leg (p=0.012) & left leg(p=0.028) were significant.Cumulative score was also significant in the body regions such as arm/wrist /hand (p=0.001) and shoulder /neck (p=0.001) before and after the interventional program.
    Conclusion
    On the basis of the findings of this study, it could be noted that the ergonomic interventional program was effective to reduce the intensity of pain in the various regions of the body and risk factors causing cumulative damage in the workplace.
    Keywords: musculoskeletal Disorders, Ergonomic Intervention, Manual Task, Body Map, ManTRA