فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1397)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیف الله آقاجانی *، رقیه قربانی صفحات 7-26
    هدف این پژوهش شیوع شناسی لکنت زبان در دانش آموزان دوره ابتدایی و عوامل خانوادگی مرتبط با آن بود. روش پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی مقطعی و علی-مقایسه ای(مورد شاهدی)بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1395- 1394 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و شناسایی شدند. بعد از شناسایی تعداد 30 نفر دارای لکنت و 30 نفر بدون لکنت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با پرسشنامه های الگوهای ارتباطی خانواده، رتبه بندی والد- کودک، تعارضات والدین و کیفیت زندگی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات باآزمون آماری تحلیل ممیزی صورت گرفت. یافته ها نشان داد میزان شیوع لکنت زبان 91/4 درصد (پسر 08/6درصد و دختر 16/3 درصد) می باشد. بعلاوه جلب حمایت فرزندان، رابطه فردی باخویشاوندان و رابطه خانوادگی با همسر و دوستان در والدین کودکان بدون لکنت زبان بیشتر بود. الگوی جهت گیری گفت و شنود در دانش آموزان بدون لکنت زبان و الگوی جهت گیری همنوایی در دانش آموزان با لکنت زبان بیشتر بود. همچنین رابطه والد با فرزند و کیفیت زندگی و مولفه های سلامت روانی و سلامت محیط در والدین دانش آموزان بدون لکنت زبان بیشتر از گروه دیگر بود. در نتیجه می توان بیان کرد شیوع لکنت در بین دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اردبیل همپا با دیگر مناطق بوده و نقش برخی از متغیرهای خانوادگی در شیوع لکنت پررنگ تر می باشد.
    کلیدواژگان: لکنت زبان، تعارضات والدین، الگوهای ارتباطی خانوادگی، کیفیت زندگی، رابطه والد، کودک
  • علی اکبر ارجمندنیا *، سعید غیاثی ندوشن صفحات 27-49
    مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی وضعیت نیروی انسانی برنامه تربیت بدنی در مدارس ویژه کم توان ذهنی شهر تهران به اجرا درآمد. در این تحقیق که به روش تحقیق و توسعه (R & D ) اجرا شده است، پس از تشکیل کمیته ارزیابی و روشن ساختن هدف های مورد ارزیابی، عوامل مورد ارزیابی، ملاک ها، و وزن آنها مشخص شدند. عواملی که در نهایت بر روی آنها توافق به عمل آمد عبارت بودند از: مربی تربیت بدنی، مدیر مدرسه، کمیته فنی - انضباطی مسابقات ورزشی سازمان ،و انجمن ورزشی کم توان ذهنی سازمان. پس از تعیین معیارهای قضاوت درباره هر یک از عوامل، منابع اخذ داده ها مشخص گردیدند. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار های محقق ساخته جمع آوری گردیدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه ویژه مدیر مدرسه، پرسشنامه ویژه مربی ورزش، پرسشنامه ویژه کارشناسان.این ابزارها بر اساس مستندات موجود در مورد برنامه درسی مورد نظر و متناسب با عوامل مورد ارزشیابی تهیه و تدوین گردیدند. نمونه های مورد بررسی عبارت بودند از 20 مدیر و20معلم ورزش از 20 مدرسه ویژه کم توان ذهنی شهر تهران که به صورت گزینشی انتخاب شده بودند.کلیه کارشناسان حوزه ستادی نیز به روش تمام شماری انتخاب شدند.نتایج بررسی ها و تحلیل ها که به صورت کمی و کیفی انجام شده بود نشان داد که مجموع وزن های مشاهده شده در ارتباط با کل برنامه عبارت بود از 6/63% (از 100 درصد). می توان این گونه نتیجه گرفت که برنامه مورد نظر از نظر نیروی انسانی خوب است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه درسی، نیروی انسانی، تربیت بدنی، کم توان ذهنی
  • داریوش افروز، یوسف نامور *، صدرالدین ستاری صفحات 50-65
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شایستگی های رهبری دانش در تعمیق یادگیری دانش آموزان است. روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی(کیفی – کمی) بود. جامعه ی آماری پژوهش کلیه مدیران شاغل در مدارس دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل سال تحصیلی 96- 1395 تشکیل می دهند. نمونه آماری از میان آنها با استفاده از کفایت نظری داده ها 70 نفر در مرحله کیفی و 178 نفردر مرحله کمی با استفاده از روش نمونه گیری مورگان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه گروه های کانونی وپرسشنامه محقق ساخته 5 رتبه ای لیکرت استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری تی تست تک نمونه ای مورد بررسی قرارگرفت و چهار مولفه شایستگی های رهبری شناسایی شد که دانش یکی از این مولفه با مقدار ویژه 54/28 درکل عامل ها اثربخشی تاثیر گذار شناسایی و تایید شد. با این وصف، دانش از طریق زمان اضافات مجاز بعنوان مولفه شایستگی های رهبری در یادگیری فردی دانش آموزان در مرحله ارزشیابی تشخیصی تدریس تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: شایستگی های رهبری دانش، یادگیری، ارزشیابی تشخیصی
  • لیلا امیریان، تقی زوار *، جواد مصرآبادی صفحات 67-82
    تشخیص و سنجش عوامل عاطفی موثر بر پیشرفت تحصیلی از حوزه های فعال و با اهمیت در روانشناسی تربیتی است. در این مطالعه روایی و پایایی پرسشنامه خوداثرمندی کودکان و نوجوانان(SEQ – C) مورد بررسی قرار داده شده است. این پرسشنامه شامل 23 سوال است که سه مولفه خوداثرمندی تحصیلی، خوداثرمندی اجتماعی و خوداثرمندی هیجانی را اندازه می گیرد. آزمودنی های پژوهش 245 نفر از دانش آموزان دختر سال اول دبیرستانی بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای- تصادفی انتخاب شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مولفه های اصلی و برای بررسی میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرانباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که با حذف هفت سوال از کل پرسشنامه و تحلیل عاملی بقیه سوالات و چرخش نتایج با روش واریماکس سه مولفه آشکار می شود. همچنین نتایج تحلیل موازی برای شناسایی دقیق مولفه ها انجام گرفت که نتایج این تحلیل نیز این سه مولفه را مورد تایید قرار داد. همچنین مشخص شد که کل پرسشنامه و مولفه های آن از ضریب پایایی بالایی برخوردار بودند. در نگاهی کلی، نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه خوداثرمندی (SEQ – C) برای سنجش این ویژگی در میان دانش آموزان مناسب است و تاحدودی می تواند نیازهای حال حاضر را برآورده کند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، خوداثرمندی، تحلیل عاملی
  • عظیم امیدوار، امیر دانا *، امیر حمزه سبزی، محمد پورپناهی کل تپه صفحات 84-101
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش براساس تربیت بدنی رشدی بر حافظه کاری دانش آموزان پسر بود. تعداد 60 دانش آموز پسر شهر گرگان، به صورت تصادفی در دو گروه (تجربی و کنترل) در یک طرح تحقیق پیش آزمون – پس آزمون شرکت کردند. آزمون حافظه کاری شرکت کنندگان قبل و پس از انجام سه ماه تمرینات تربیت بدنی رشدی از هر دو گروه بعمل آمد. برنامه تربیت بدنی رشدی به صورت بازی هایی طرح ریزی شده بود که هدف آنها افزایش توانایی های ادارکی-حرکتی، جسمانی و شناختی شرکت کنندگان بود. جهت جمع آوری داده ها از آزمون حافظه کاری کوراندو استفاده شد. داده های حاصله با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پس از کنترل سطوح پیش آزمون، بین نمرات حافظه کاری دو گروه تفاوت معنی داری یافت شد به طوری که نمرات پس آزمون گروه تجربی به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود. در کل می توان گفت که برنامه های استاندارد تربیت بدنی رشدی سبب افزایش توانایی های شناختی دانش آموزان می شود و پیشنهاد می شود که معلمین تربیت بدنی در کلیه مقاطع تحصیلی از برنامه های استانداردی که در جهت ارتقاء قابلیت های حرکتی و شناختی دانش آموزان است استفاده کنند.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، رشد شناختی، تربیت بدنی رشدی، یادگیری حرکتی
  • سارا تقی زاده هیر، محمد نریمانی *، گودرز صادقی هشجین، سجاد بشرپور صفحات 103-120
    هدفپژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش ادراک دیداری بر بهبود توجه دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. این پژوهش به صورت آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان پسر دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی که در مقطع پیش دبستانی شهر اردبیل در سال تحصیلی 95-96 مشغول به تحصیل بودند تشکیل داد، که از بین آن ها تعداد 30 نفر به شیوه غربالگری، پس از مصاحبه بالینی ساخت مند انتخاب و به طور تصادفی و با نسبت های مساوی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار های مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل آزمون توجه تولز-پیرون و فرم کوتاه و تجدید نظر شده ی مقیاس درجه بندی کانرز والدین بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل در توجه بعد از ارائه آموزش ادراک دیداری تفاوت معنی داری وجود دارد. این یافته ها نشان می دهد که آموزش ادراک دیداری در بهبود توجه کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر است.
    کلیدواژگان: ادراک دیداری، توجه، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • یاسر حبیبی *، سجاد قبادزاده، عیسی محمدی، امیر مهدی زاده صفحات 122-138
    امروزه اعتیاد به تلفن همراه از بزرگترین معضلات جوامع بشری است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش فشار اجتماعی و هوش هیجانی در پیش بینی رفتار های اعتیادآور به تلفن همراه در دانش آموزان بود. روش این پژوهش توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان مقاطع دوم و سوم متوسطه شهرستان بابلسر که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دادند. 225 نفر از دانش آموزان مقاطع دوم و سوم دبیرستان شهرستان بابلسر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های هوش هیجانی شات، اعتیاد به تلفن همراه کوهای و مقیاس اجتناب وآشفتگی اجتماعی واتسون و فرند استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار spss -16 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که اعتیاد به تلفن همراه با هوش هیجانی (50/0- =r ؛ (01/0>P) و فشار اجتماعی (44/0 =r ؛ (01/0>P) رابطه معنی داری دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه با استفاده از روش ورود همزمان نشان داد که در مجموع متغیر های پژوهش 70 درصد از واریانس متغیر ملاک یعنی اعتیاد به تلفن همراه را تبیین می کنند (70/0 =2r ؛ (001/0>P) بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر افراد بتوانند رفتار های هیجانی خود را تنظیم کرده و توانایی کنترل فشار های اجتماعی را داشته باشند، اعتیاد به تلفن همراه می تواند به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یابد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، هوش هیجانی، فشار اجتماعی، دانش آموزان
  • فاضله حیدری *، وحید فلاحی، جلیل حاجیلو صفحات 139-152
    سازگاری دانش آموزان با مدرسه یکی از ملزومات آموزش می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شیوه های فرزندپروری و سبک های دلبستگی در سازگاری دانش آموزان با مدرسه انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان مراغه که درسال تحصیلی 95-1394مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند. نمونه مورد مطالعه، 222 نفر از این دانش آموزان بود که به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های شیوه های اقتدار والدینی، سبک های دلبستگی وسازگاری با مدرسه استفاده شد. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که سازگاری دانش آموزان با مدرسه باسبک فرزندپروری مقتدر (33/0 r= ، 001/0 ≥p) و سبک دلبستگی ایمن(43/0 r= ، 001/0 ≥p) ارتباط مثبت ولی با دلبستگی ناایمن (32/0- r=، 001/0 ≥p) ارتباط منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد سبک فرزندپروری مقتدر و سبک دلبستگی ایمن به صورت مثبت و سبک دلبستگی ناایمن به صورت منفی قادر به پیش بینی سازگاری دانش آموزان با مدرسه می باشند. نتایج این مطالعه نشان دهنده الگوی انعکاسی کیفیت روابط والد - فرزندی در سایر روابط اجتماعی به ویژه در ارتباط با مدرسه است.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی، سازگاری دانش آموزان، مدرسه
  • ماهرخ دهقانی * صفحات 153-168
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه تاثیر تمرینات وای فیت بر مهارت های روانی-حرکتی بنیادی (مهارت های دستکاری و جابجایی) دانش آموزان پسر مبتلا به اختلالات حرکتی بود. جامعه مورد نظر در این پژوهش را کلیه دانش آموزان 6 تا 10 سال دارای اختلال حرکتی شهر تهران در سال تحصیلی 97- 96 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. در نهایت 20 نفر که متناسب با اهداف تحقیق بودند انتخاب و به صورت همگن و مساوی بر اساس پیش آزمون مهارت حرکتی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. برای ارزیابی مهارت های حرکتی کودکان از چک لیست آزمون اولریخ استفاده شد. سپس گروه تجربی تحت تاثیر تمرینات وای فیت قرار گرفتند. تمرینات به مدت 8 هفته طی دو روز در هفته در جلسات 55 دقیقه ای اجرا شد. از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن توزیع ها و از تحلیل کوواریانس برای مقایسه گروه ها استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد بین میانگین باقیمانده نمرات مهارت های حرکتی بنیادی آزمودنی ها برحسب عضویت گروهی تفاوت معنی داری مشاهده می شود (01/0P<). بنابراین، با ارائه مداخلات مرتبط می توان مهارت های حرکتی درشت کودکان مبتلا به اختلالات حرکتی را توسعه داد.
    کلیدواژگان: برنامه تمرینات وای فیت، اختلالات حرکتی، مهارت های روانی، حرکتی
  • علی شیخ الاسلامی *، سعید خاکدال قوجه بیگلو صفحات 169-184
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه در نمونه ای از دانش آموزان ایرانی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان مدارس دوره ی متوسطه ی دوم شهر پارس آباد (استان اردبیل) در سال‏تحصیلی 1396 تشکیل می دادند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 323 دانش‏آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند که در نهایت، پرسشنامه ی 303 دانش آموز قابل تحلیل بود. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی ذهنی نوجوانان در مدرسه استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، علاوه بر عامل کلی نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه، سه عامل استقلال، ارتباط و شایستگی را برای مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه تایید کرد. نتایج ضرایب همبستگی پیرسون برای بررسی روایی همزمان مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه نشان داد که بین نمره ی دانش‏آموزان در خرده مقیاس های نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه با دو خرده مقیاس فرم کوتاه مقیاس بهزیستی ذهنی نوجوانان در مدرسه (رضایت از مدرسه و عاطفه در مدرسه) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همسانی درونی مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه بر حسب ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شد و با ضرایب همبستگی 70/0 تا 82/0 مورد تایید قرار گرفت (01/0>P). پایایی بازآزمایی مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش‏آموزان در مدرسه براساس نتایج دو بار اجرای آزمون محاسبه شد و با ضرایب همبستگی 68/0 تا 78/0 برای نمره‏ی کل مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه و خرده مقیاس‏های آن، مورد تایید قرار گرفت (01/0>P). بنابراین، براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش‏آموزان در مدرسه برای سنجش این سازه در نمونه های دانش آموزان ایرانی از روایی و پایایی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دانش آموزان در مدرسه، استقلال، ارتباط، شایستگی
  • آسیه مرادی، کسری شریفی * صفحات 185-220
    هدف مطالعه حاضر بررسی ادراک دانش آموزان از اهداف پیشرفت مورد تاکید والدین و معلمان در درس ریاضی و رابطه این اهداف با اهداف پیشرفت، باورهای خودکارآمدی و راهبردهای مقابله آنان است. نمونه این مطالعه 825 دانش آموز سال سوم راهنمایی شهر تهران بود که در سال تحصیلی 94-93 مشغول تحصیل بودند و به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش ادراک دانش آموزان از اهداف مورد تاکید والدین و معلمان و نیز اهداف شخصی و باورهای خودکارآمدی از پرسشنامه الگوهای یادگیری سازگار میدگلی و همکاران و برای سنجش راهبردهای مقابله تحصیلی از پرسشنامه راهبردهای مقابله تحصیلی ترو وکانل استفاده شد. نتایج بیانگر نقش واسطه ای اهداف تبحری و عملکردی دانش آموزان بین ادراک آنها از اهداف مورد تاکید معلمان و والدین، باورهای خودکارآمدی و راهبرهای مقابله آنان در درس ریاضی می باشد.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدفی شخصی، ادراک جهت گیری هدفی معلمان و والدین، خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای مقابله تحصیلی
|
  • S. Aghajani *, R. Ghorbani Pages 7-26
    The aim of this study was Epidemiology of stuttering in primary school students and family factors associated with tithe research is descriptive and causal-comparative and also a cross-sectional survey. The target population included all elementary school students in Ardabil city in the school year 1395- 1394.This study was a multi-stage cluster sampling method that based on this method after the identification, 30 individuals with stuttering and 30 individuals were selected for comparison. Data collection took place with revised questionnaire Family communication patterns, ratings of parent-child, parent conflict and the World Health Organization Quality of Life. Data analysis was performed using discriminant analysis. The results showed that 4.91 percent of the studied samples were stuttering. The prevalence of stuttering in male studentswas 6.08 percent and was 3.16 percent in female students. Components of children's protection, personal relationship with their relatives and family relationship with spouse and friends in parents of children without stuttering are more than students with stuttering. In addition, pattern-orientated dialogue was higher at students without stuttering and conformity orientation pattern was higher in students with stuttering. The relationship between the parent (mothers and fathers) with children were more in students without stuttering. In addition, quality of life and mental health components and environmental health in the parents of students without stuttering was more than parents with stuttering students. According to these results, it can be said that the prevalence of stuttering among primary school students in Ardabil city is along with other areas and the role of family variables in the prevalence of stuttering is more pronounced.
    Keywords: Stuttering, parent conflicts, family communication patterns, quality of life, parent, child relationship
  • A.A. Arjmandnia *, S. Ghiasi Nodooshan Pages 27-49
    The aim of this study was evaluate human source in physical education curriculum in special schools (that teaches students with intellectual disability) in Iran. In this research conducted with research and development (R&D) method, after forming evaluation committee and diagnosing goals and objectives, factors, criteria, and weights were determined. The factors assigned in this research included physical education teacher, school manager, technical–discipline committee of sports tournaments, and sports association for students with intellectual disability. After planning examination criteria for factors, the committee determined the resource of collecting data. The required data were collected with researcher-made checklists. The scales that were conducted included 1. School manager's checklist, 2. physical educator's checklist, and 3. expert's checklist. These scales were prepared based on documents and professional perspectives. These scales were adapted with factors and evaluation criteria. 20 managers and 20 physical educators from 20 special schools in Tehran were selected as the available sample. All experts in exceptional student's organization were selected too. The results showed that the sum of observed weights was 63.6%. Differential weights for the factors were 72% physical educator, 73.5% school manager, 47.39% technical–discipline committee of sports tournaments, 26.5% sports association for students with intellectual disability. Further information and applied recommendations were presented in the article.
    Keywords: evaluation, curriculum, human source physical education, physical educator, intellectual disability
  • D. Afrouz, Y. Namvar *, S. Sattari Pages 50-65
    The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge leadership competencies on deepening student learning. The research method was exploratory (qualitative-quantitative). The population of the study included all the managers of the first and second grade schools of Ardebil during 2016-2017. The sample was selected using theoretical qualitative data. 70 people were selected in the qualitative stage and 178 persons in the quantitative stage using Morgan sampling method. The data were collected by interviewing the focal groups and a five-point Likert questionnaire. Data were analyzed by one-sample t-test and four components of leadership competency were identified. Knowledge of one of these components, with a specific amount of 54.28 was identified and validated on effective factors. In this regard, knowledge gained through the "admissible admission time" as a component of the competencies of individual admission leadership in students in the stage of diagnostic assessment of teaching was effective.
    Keywords: Knowledge leadership competencies, diagnostic learning, evaluation
  • L. Amirian, T. Zavvar *, J. Mesrabadi Pages 67-82
    Identifying and assessing the emotional factors affecting academic achievement in the areas of active and educational psychology is important. In this study, standardization, validity and reliability of self-efficacy has been studied. The questionnaire contained 23 items measuring the academic, social and emotional components. 247 freshman high school students were selected by random cluster sampling and multi-stage sampling as the sample. To review the questionnaire, confirmatory factor analysis using principal components analysis and Cronbach's alpha were used to assess reliability. The results of the factor analysis showed that removal of seven items of the questionnaire and factor analysis the rest of the questions and results with varimax rotation reveals three components The results of a parallel analysis was employed to identify the exact components of the results of this analysis also confirming those three components. Thus, the number of components as well as questions obtained with high loadings were the three components. It was also found that the entire questionnaire and all sub-tests of reliability were high. At a general look, the results of the study showed that self-efficacy questionnaire (SEQ-C) was suitable for students to measure this feature and can somewhat meet the current needs.
    Keywords: Academic achievement, self, efficacy, factor analysis
  • A. Omidvar, A. Amir Dana *, A. Hamzeh Sabzi, M. Pourpanahi Koltapeh Pages 84-101
    The aim of this study was to examine the effect of education based on growth physical education on working memory of elementary school students. 60 male students from Gorgan city were randomly assigned into two groups (experimental and control) in a pretest-posttest research attempt. Working memory test was administered among the participants before and after three months of training in physical education from both groups. Developmental/physical education program was designed as games whose aim was to enhance perceptual-motor, physical, and cognitive ability of the participants. The working memory test of Korando was used to collect data. The obtained data was analyzed using covariance analysis (p≤0.05). The results showed that there was a significant difference between the scores of working memory among the two groups after controlling for pretest levels, so that the scores of posttest in experimental group was significantly higher than the control group. In general, it can be argued that the standard plans of growth physical education led to increase in cognitive abilities of students, and it is suggested that teachers of physical education in all levels of education use standard programs in order to promote the mobility and cognitive abilities of students.
    Keywords: Working memory, cognitive development, developmental, learning
  • S. Taghizadeh, M. Narimani *, G. Sadeghi, S. Basharpour Pages 103-120
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of visual perception training on improving attention in the students with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). This was an experimental study with the pre- and post-test design and group control. The population included all preschool children in Ardebil in the academic year 2016-2017, who were diagnosed as ADHD students based on DSM-5 diagnostic criteria and Short Form and Revised Conforming Rating Scale for Parents (CPRS-R: S). Among them, 30 were selected by screening method. After a structured clinical interview, they were randomly assigned to equal ratios in the intervention and control group. The research instruments were: Short Form and Revised Conforming Rating Scale for Parents (CPRS-R: S) and Toulouse-Pieron’s attentional Test. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Results showed that there was a significant difference between pretest and posttest after visual perception training in attention. The findings indicated that visual perceptual training is effective in improving attention in students with ADHD. So, in addition to other educational methods, visual perception training can be used to improve the attention of students with ADHD.
    Keywords: Visual perception training, attention, ADHD
  • Y. Habibi *, S. Ghobadzadeh, I. Mohammadi, A. Mehdizadeh Pages 122-138
    Today, addiction to cell phone is one of the biggest problems of human society. The aim of this study was to investigate the role of social pressure and emotional intelligence in predicting the behavior of the students addicted to cell phone. This approach was descriptive-correlational and the population consisted of all secondary school students in Babolsar city enrolled in the academic year 2015-2016. 225 second and third grade high school students were selected in Babolsar city using multi-stage cluster sampling. To collect data, the questionnaires of emotional intelligence, addiction to cell phone, and the questionnaire to avoid social chaos were used. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multiple regression by SPSS-16. The results showed that addiction to cell phone had a significant relationship with emotional intelligence and social pressure (P
    Keywords: Addiction to cell phone, emotional intelligence, social pressure, students
  • F. Heidari *, V. Fallah, J. Hajiloo Pages 139-152
    Student’s adjustment to school is one of the educational mandates. The present study was conducted in order to investigate the role of parenting and attachment styles in predicting the student’s adjustment to school. The method of this study was descriptive-correlational. The population of this study was comprised of all students of junior high school in Maragheh city during 2015-2016 academic year. The sample included 222 students randomly selected by multistage cluster sampling method. The questionnaires of perceived parenting styles, attachment styles and adjustment to school were used for collecting the data. The data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression analysis. The results of the correlation coefficient showed that students adjustment to school had positive relationships with the authoritative parenting style (r=0.33 p
    Keywords: Parenting styles, attachment styles, student's adjustment, school
  • M. Dehghani * Pages 153-168
    The purpose of this study was to investigate the effects of Wii Fit exercises on fundamental movement skills (manipulation and locomotorskills) of male students with movement disorders. The population of this study was all students aged 7 to 10 years with movement disorders in Tehran city in the academic year 2017-2018. Convenience sampling was used to select the sample. Finally, 20 subjects were selected according to the research objectives. The participants were matched based on movement skills of the pretest and were divided into two groups. TGMD-2 test checklist was used to assess the children's motor skills. The experimental group exercised Wii Fit movements 2 days per week for 8 weeks in 55-minute sessions. The Kolmogorov-Smirnov test was used for normality of the data and the covariance analysis was used to compare the groups. The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the mean score of the fundamental motor skills of the participants in terms of group membership (P
    Keywords: Wii Fit exercises, movement disorders, psycho, motor skills
  • A. Sheykholeslami *, S. Khakdal Gojebagloo Pages 169-184
    The aim of this descriptive-survey study was to investigate the psychometric properties of the students’ basic psychological needs at school scale in Iran. The population included all senior high school students in Parsabad city (Ardabil) in academic year of 2017 and 323 were selected using random cluster sampling and finally 303 were used for the study. For data collection, students’ basic psychological needs at school scale and adolescents’ brief subjective well-being in school scale were used. Results of confirmatory factor analysis, principle factor students’ basic psychological needs at school, three factor of autonomy, relatedness and competence were determined for students’ basic psychological needs at school scale. Results of Pearson correlation to investigate concurrent validity of students’ basic psychological needs at school scale showed that across subscales students’ basic psychological needs at school scale with two component of brief adolescents’ subjective well-being (school satisfaction and affect in school), there was a positive and significant correlation. For the internal consistency of students’ basic psychological needs at school scale, Cronbach's alpha with correlation coefficient of 0.70 to 0.82 was confirmed. Test-retest reliability of students’ basic psychological needs at school scale with correlation coefficient of 0.68 to 0.78 for total scale and subscales were confirmed. The results of students’ basic psychological needs at school scale for assessing this construct among Iranian from validity and reliability.
    Keywords: Student's basic psychological needs at school scale, autonomy, relatedness, competence
  • A. Moradi, K. Sharifi * Pages 185-220
    The aim of this study was to investigate the perceptions of students from achievement goals emphasized by parents and teachers in mathematics and the relationship between these goals with achievement goals, self-efficacy and coping strategies. The sample of this study included 825 eighth grade students in Tehran who were enrolled in academic year 2015-2016 selected by multistage random sampling. To assess student's understanding of the goals emphasized by parents and teachers as well as personal goals and self-efficacy, Midgley et al.'s (2000) questionnaire of adaptive learning patterns, and for assessing their coping strategies of Education, Tero and Connell's (1984) questionnaire were used. The results revealed a mediating role for mastery and performance goals between their perception of the goals emphasized by teachers and parents, self-efficacy beliefs and coping strategies in mathematics.
    Keywords: Individual goal orientation, teachers, parent's perception of goal orientation, academic self, efficacy, education coping strategies