فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عادله اصلی پور*، حسین کاویان فر، مهناز خسروجاوید، سهیلا هاشمی صفحات 7-19
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تصمیم گیری اخلاقی، پیش بینی هیجان اخلاقی و سبک حل مساله اجتماعی در دانش آموزان تک والدی و عادی انجام شد. طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری را دانش آموزان دختر و پسر سنین 10 تا 15 سال تشکیل دادند که در سه ماهه (اردیبهشت، خرداد و تیر) سال 1396 برای مشاوره فردی به مرکز مشاوره تداوم در شهر ساری مراجعه نمودند (43N =). نمونه شامل14 دانش آموز تک والد و 18دانش آموز عادی (براساس تمایل به شرکت و همکاری در پژوهش) بود. در این پژوهش از معماهای اخلاقی و پرسشنامه حل مساله اجتماعی استفاده شد. داده های تصمیم گیری اخلاقی و پیش بینی هیجان های اخلاقی با استفاده از آزمون آماری مجذور خی و داده های پرسشنامه حل مساله اجتماعی با استفاده از آزمون تی مستقل تحلیل گردید. نتایج نشان داد در تصمیم گیری اخلاقی، هیجان اخلاقی پیش بینی شده و سبک حل مساله اجتماعی بین دانش آموزان تک والدی و عادی تفاوت معنا داری وجود ندارد. بنابراین می توان چنین بیان کرد که علاوه بر نقش آموزش توسط والدین، الگوبرداری از والدین، احتمالا تعامل با همسالان، تحصیلات و فرهنگ نیز در رشد هیجان های اخلاقی، رفتارهای اخلاقی و سبک حل مساله فرزندان موثر هستند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، هیجان اخلاقی، حل مساله اجتماعی، دانش آموزان، تک والدی
  • سیف الله آقاجانی*، مینا طاهری فرد، جابر علی زاده گورادل صفحات 20-38
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای (TDCS) بر بهبود کارکردهای شناختی و حل مساله دانش آموزان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان در سال تحصیلی 96-1397 تشکیل دادند (1029=N). از این افراد، 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. تحریک الکتریکی مستقیم مغز (TDCS) در 10 جلسه برای گروه آزمایش انجام شد. درحالی که آزمودنی های گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکردند. جهت گردآوری اطلاعات از آزمون شناختی مونترال و آزمون برج لندن استفاده شد. برای آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره و یک متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی مستقیم مغز(TDCS) موجب افزایش میانگین نمرات عناصر کارکردهای شناختی و عملکرد حل مساله دانش آموزان شده است (01/0>P). با استفاده از رویکرد درمانی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای می توان حل مساله و کارکرد شناختی دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، کارکرد شناختی، حل مساله، دانش آموزان
  • زهرا پورامینی، محمد باشکوه*، سمیه فروزنده، حسن باشکوه صفحات 39-53
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، آن چنان نیرویی را در عرصه های گوناگون حیات بشری دارد که بی تردید می توان آن را نماد یک تمدن جدید، یا ظهور یک موج تمدنی جدید دانست. از آن جائی که این مهم تاثیر شگرفی بر ابعاد مختلف از جمله یادگیری دارد، این موضوع اهمیت یافته است. از این رو هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات بر یادگیری رسمی و غیر رسمی مدیران و معاونان مدارس متوسطه شهرستان اصفهان است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی، از حیث نوع روش توصیفی- همبستگی و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش تحقیق میدانی است. جامعه آماری این پژوهش 169 نفر از مدیران و معاونان مدارس متوسطه شهرستان اصفهان بودند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است که بین افراد نمونه توزیع شد. یافته های پژوهش نشان داد بین کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات و یادگیری رسمی و غیر رسمی مدیران و معاونان مدارس متوسطه شهرستان اصفهان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از این رو می توان نتیجه گرفت که با به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری رسمی؛ مخصوصا میزان یادگیری غیر رسمی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کاربست فناوری اطلاعات، یادگیری رسمی و یادگیری غیر رسمی
  • مرضیه حسینی*، تورج هاشمی صفحات 54-68
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای کمک خواهی در بهبود نشانه های استرس تحصیلی و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان متوسطه بود. بدین منظور از جامعه دانش آموزان پایه دوم متوسطه تعداد 60 نفر به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل (هرگروه 30 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 12 جلسه در معرفی آموزش راهبردهای کمک خواهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. متغیرهای وابسته در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون مورد اندازه گیری قرار گرفتند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه استرس تحصیلی کوهن و فرازر و برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی از معدل نیمسال تحصیلی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که با کنترل اثرات پیش آزمون، روش آموزشی اثر معنادار بر بهبود استرس تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارد. این یافته تلویحات عملی در مداخلات توانبخشی دارد که مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، راهبردهای کمک خواهی، عملکرد تحصیلی
  • حسین رحیمی کلور*، رضا کاظم زاده صفحات 69-80
    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه اشتیاق شغلی و بهزیستی روان شناختی با فرسودگی شغلی معلمان است. این تحقیق از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و همبستگی بوده و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش تحقیق مورد نظر پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان (ابتدایی، راهنمایی، متوسطه) شهرستان اردبیل است که تعداد آنها برابر 5185 نفر است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد و تعداد نمونه آماری برابر 200 نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور گرد آوری داده ها، از پرسش نامه های استاندارد اشتیاق شغلی شوفلی، بهزیستی روان شناختی ریف و فرسودگی شغلی مزلاچ استفاده شده است. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار SPSS21 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین شوق کار، وقف در کار و نمره ی کل اشتیاق شغلی با فرسودگی شغلی رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0p<). همچنین بین پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط، رشد فردی و نمره کل بهزیستی روان شناختی با فرسودگی شغلی رابطه منفی معناداری وجود داشت (01/0 p<).
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، بهزیستی روان شناختی، فرسودگی شغلی، معلمان
  • علی شاکر دولق*، آناهیتا اوبالاسی صفحات 81-102
    هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصبی-کلامی بر هوش هیجانی و تفکر انتقادی معلمان بود. این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی معلمان زن شاغل در مقطع ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک تبریز در نیمسال اول سال تحصیلی95-96 بود. نمونه گیری در تحقیق به صورت داوطلبانه و مبتنی بر معیارهای ورود انجام گرفت. سپس اعضا به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (15نفر) و آزمایش (15نفر) قرار گرفتند و بر روی گروه آزمایش طی 12 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش راهبردی برنامه ریزی عصبی-کلامی اجرا گردید. براساس اجرای پرسش نامه هوش هیجانی شرینگ(EQ) و تفکر انتقادی کالیفرنیا (cctst)، اطلاعات لازم جمع آوری شد. نتایج تحلیل داده ها با روش کوواریانس، ضمن همسویی تقریبی با یافته های پژوهشی دیگر نشان داد که آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر هوش هیجانی و تفکر انتقادی معلمان ابتدایی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصبی-کلامی، هوش هیجانی، تفکر انتقادی، معلم
  • صدیقه غفارزاده*، عباس ابوالقاسمی صفحات 103-117
    هدف پژوهش حاضر مقایسه مشکلات هیجانی، سبک های هویت و رفتارهای ایمنی در دانش آموزان زورگو و عادی بود. این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول در شهر اردبیل بودند که 120 نفر با نمره زورگویی بالا بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه سبک های هویتی برزونسکی، پرسش نامه تجدید نظرشده زورگویی قربانی اولویوس، پرسش نامه مقیاس رفتارهای ایمنی پینتو و گوریا، مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی لاویبود و لاویبوند استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) و با استفاده از نرم افزار spss 21تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد میانگین نمرات استرس، اضطراب و افسردگی و رفتارهای ایمنی و هویت سردرگم اجتنابی در دانش آموزان زورگو نسبت به عادی به طور معناداری بیشتر است، درحالی که میانگین نمرات سبک های هویت هنجاری و اطلاعاتی در دانش آموزان زورگو نسبت به عادی کمتر بود. این یافته ها بیان می کند که دانش آموزان زورگو آسیب پذیری هیجانی و مشکلات هویتی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: مشکلات هیجانی، سبک های هویت، رفتارهای ایمنی، زورگویی
  • شبروز قبادی زاده*، ناصر یوسفی، فرزاد قادری صفحات 118-139
    هدف این پژوهش، بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های مقابله ای و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در پیش بینی گرایش به اعتیاد دانش آموزان پسر بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی که در سال 1395- 1396 در مدارس شهر سنندج مشغول به تحصیل بودند، تشکیل دادند. با روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای 250 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های آمادگی اعتیاد، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ، سبک های مقابله ای اندلر و پارکر و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان استفاده شد.تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که طرحوارهای ناسازگار اولیه، سبک های مقابله با استرس و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان به طور مشترک 46 درصد از تغییرات گرایش به اعتیاد دانش آموزان را پیش بینی می کند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که خرده مقیاس های سبک های مقابله ای مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ملامت خویشتن، پذیرش، فاجعه سازی و ملامت دیگران و طرحواره های محرومیت هیجانی، رهاشدگی/بی ثباتی، انزوای اجتماعی/بیگانگی، نقص/شرم، خویشتن تحول نیافته/گرفتار، ایثار، اطاعت، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه، استحقاق/ بزرگ منشی و خویشتن داری ناکافی با گرایش به اعتیاد رابطه مثبت و معنا داری دارد (05/0>P).نتایج حاصل، تلویحات مهمی در سیر پیش بینی، آسیب شناسی و پیشگیری از اعتیاد دارد.
    کلیدواژگان: طرحوارهای ناسازگار اولیه، سبک های مقابله ای، نظم جویی شناختی هیجان، گرایش به اعتیاد
  • سیفاللهمدبر*، اسماعیل صدری دمیرچی، نسیم محمدی صفحات 140-154
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان دانش آموزان براساس باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی و رشد اخلاقی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه دبیرستان های دخترانه و پسرانه دولتی رشت در سال تحصیلی 95-1396 تشکیل دادند که 250 دانش آموز دختر و پسر به روش نمونه گیری چندمرحله ای، به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه سلامت روان، پرسشنامه باورهای دینی، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی و پرسش نامه رشد اخلاقی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی و رشد اخلاقی با سلامت روان دانش آموزان رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 31/0 درصد از کل واریانس سلامت روان دانش آموزان به وسیله باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی و رشد اخلاقی پیش بینی می شود (01/0>P). بنابراین با افزایش باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی و رشد اخلاقی بر میزان سلامت روان دانش آموزان افزوده می شود. به عبارت دیگر باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی و رشد اخلاقی از متغیرهای مهم در سلامت روان دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: سلامت روان، باورهای دینی، خودکارآمدی تحصیلی، رشد اخلاقی، دانش آموز
|
  • A Aslipoor *, H Kavianfar, M Khosrojavid, S Hashemi Pages 7-19
    The purpose of this causal-comparative study was to compare moral decision making, moral emotion expectancy, and social problem solving style in single-parent and normal students. The population consisted of all male and female students aged 10 to 15 years referred to Tadavom Counseling Center in Sari during three months (May, June, and July of 2017) for counseling (n=43). The sample consisted of 14 single-parent students and 18 ordinary students (based on willingness to participate and collaborate on research). In this research, we used moral riddles and social problem solving questionnaires. The data of moral decision making and prediction of moral emotions were analyzed using Chi-square test and data from social problem solving questionnaire were analyzed using independent t-test. Results showed no significant difference in moral decision-making, the predicted moral emotions and the problem solving style between single-parent and normal students. Education by parents, modeling for parents, interacting with peers, education and culture would be effective in the growth of moral emotions, moral behaviors, and the problem solving style of children.
    Keywords: Moral decision making, moral emotion, social problem solving, students, single–parent
  • S Aghajani *, Null Null, J Alizadeh Goradel Pages 20-38
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of transcendental direct electric stimulation (TDCS) on improving cognitive functions and student problem solving. Its design includes pretest-posttest with a control group. The population of the study consisted of all male high school students in the academic year 2017-2018 (N=1029). 30 of them were selected by multistage cluster sampling. They were randomly divided into two groups of experimental (n=15) and control (n=15). TDCS was performed in 10 sessions for the experimental group and the control group did not receive any intervention. To collect the data, Montreal cognitive test and London Tower test were used. To test the research hypothesis, multivariate covariance analysis and one variable test were used. The results showed that TDCS increased the mean scores of cognitive functions and problem solving skills (p<.01). An over-speech direct electrical stimulation therapy can improve the students' cognitive functioning and problem solving skills.
    Keywords: Transcendental Direct Electric Stimulation (TDCS), cognitive functions, problem solving, students
  • Z Pooramini, M Bashokouh *, S Forouzande, H Bashokouh Pages 39-53
    Nowadays, information and communication technology (ICT) is of such high importance in different aspects of human life that undoubtedly can be considered as the symbol of a new civilization or as an advent of a new civil wave. Since this issue has an outstanding effect on different aspects including learning, it has gains this importance. Therefore, the present study aims at investigating the effect of applying ICT on formal and informal learning of Isfahani high school managers and principals. Regarding purposes, method, and data collection, this study is applied, descriptive-correlational, and field research, respectively. The population of this study is 169 managers and principals of high schools in Isfahan. The instrument was a questionnaire distributed among the sample. The results indicated that there was a significant positive relationship between applying ICT and formal and informal learning of Isfahani high school managers and principals. It can be concluded that by using ICT, formal and especially informal learning will increase.
    Keywords: ICT, formal learning, informal learning
  • M Hoseini *, T Hashemi Pages 54-68
    Present study aimed to determine the effectiveness of help seeking strategies' training in improving symptoms of academic stress and academic performance in high school students. Therefore, the 60 high school students was selected by multi-stage cluster random method and divided into experimental and control group (each group was 30). The experimental group participated in the introduction of training strategies during 12 sessions, and the control group did not receive any intervention. To measure variables, Cohen and Frazer's stressfulness questionnaires were used and the average was used to measure academic performance. Results of multivariate analysis of covariance showed that based on controlling the effects of pre-test, educational method had a significant effect on the improvement of academic stress and academic performance of students. These findings have practical implications in the discussed interventions.
    Keywords: Academic Stress, Help Seeking Strategies, Academic Function
  • H Rahimi *, R Kazemzadeh Pages 69-80
    The present study aimed to investigate the relationship between work engagement and psychological well-being and job burnout in teachers. The present study was applied in terms of objective, and descriptive and correlational based on the type of method. The research method was survey in terms of data collection. The population included all 5185 teachers (elementary, secondary, and high schools). Morgan table was used to determine the sample size which was equal to 200 who were selected using simple random sampling. Schaufeli's work engagement questionnaire, Ryff's psychological well-being questionnaire, and Maslach Burnout Inventory were used to collect the required data. SPSS software was used for data analysis, and Pearson correlation coefficient and multivariate regression were applied to analyze the examine the hypotheses. The results indicated that there were significant negative relationships between work engagement, job burnout, and total work engagement score with job burnout (p<.01). Furthermore, there was a significant negative relationship between self-acceptance, positive communication with others, environmental domination, individual growth and total score of psychological well-being with job burnout (p<.01).
    Keywords: Work engagement, psychological well-being, job burnout, teachers
  • A Shaker Dioulagh *, A Obalasi Pages 81-102
    The main purpose of this study is to determine the effectiveness of neuro-linguistic programming training on emotional intelligence and critical thinking strategies of teachers. The data was collected on the basis of quasi-experimental pretest-posttest design with control group and employed emotional intelligence and critical thinking questionnaires. The population consisted of all female teachers in primary schools in Tabriz during 1395-1396 academic year. The main criterion for teachers to participate in this study was to have associate's degree or higher. The sample was chosen by random sampling. During 12 sessions of 90 minutes, neuro-linguistic programming strategy training program was performed. After analyzing the data with covariance analysis, the results showed that neuro-linguistic programming training had significant effects on emotional intelligence and critical thinking strategies of teachers.
    Keywords: Neuro-linguistic programming, emotional intelligence, critical thinking, teachers
  • S Ghaffarzadeh *, ش Abolghasemi Pages 103-117
    This causal-comparative study aimed at comparing emotional problems, identity styles, and safe behaviors of normal and bullying students. The population included all the first grade high school students in the city of Ardabil enrolled in the academic year of 2015. The sample was 120 students with high scores on bullying selected through random sampling. To investigate the variables, Brozonsky Identity Style Inventory, Olweus Revised Inventory of Bullying/Victim, Pinto and Gurya Safe Behavior Scale, and Lavybond and Lavybond Depression, Anxiety and Stress Scale were used. After data analysis, the results of MANOVA and multivariate analysis showed that stress, anxiety, depression, and confused identity avoidance behavior of bullying students were significantly higher than the normal students, while the normative identity style scores of bullying students were lower than the normal students. The results suggest that due to emotional vulnerability, the bullying students have more identity problems. These results have important implications in the field of coping skills training and cognitive-behavioral interventions for students.
    Keywords: Emotional Problems, identity style, safe behavior, bullying
  • SH Ghabadizade *, N Yosefi, F Ghadery Pages 118-139
    This study examines the early maladaptive schemes, coping styles, cognitive emotion regulation strategies in predicting the male students' tendency to addiction.  The method of this study is descriptive-correlational. The population inclues male elite students of Sanandaj high schools of whom through the mono-stage cluster sampling, 250 were selected. In order to collect the data, tendency to addiction questionnaire (Yung), early maladaptive schemes questionnaire (Endler & Parker), Copying Styles Scale, and cognitive emotion regulation strategies were employed. Pearson's correlation analysis shows that copying styles with stress and cognitive emotion regulation strategies predict 46% of changes of students' tendency to addiction. In addition, the step by step regression analysis shows that affective coping style subscale, emotional and avoidance, cognitive regulation strategies of the excitement of self-denial, acceptance, making catastrophe and blaming others, emotional deprivation schemes, rejection/strain, social isolation/alienation, defamation/shame, self-transformed/captured, self-sacrifice, obedience, emotional restraint, stubborn standards, deserving/great secretary and inadequate self-control have a positive and meaningful relationship with tendency to addiction (p<0.5). These results have important implications for prediction, pathology, and prevention of addiction.
  • S.A Modabber *, E Sadri Damirchi, N Mohammad Pages 140-154
    The purpose of this study was to predict students' mental health based on religious beliefs, educational self-efficacy, and moral growth. The design of this study was correlational and the population was comprised of all male and female senior high school students in Rasht during the academic year of 2015-2016. From this population, 250 male and female students were selected using multistage sampling. The instruments were academic mental health questionnaire, religious beliefs questionnaire, self-education questionnaire, and moral growth questionnaire. Data analysis was performed through Person's correlation coefficient and regression analysis. The findings showed a positive significant correlation between religious beliefs, educational self-efficacy, and moral growth with mental health. The results of regression analysis also revealed that 31% of the total variance of mental health can be explained by religious beliefs, educational self-efficacy, and moral growth. Hence, it can be concluded that with increases in the level of religious beliefs, educational self-efficacy, and moral growth, mental health increases. On the other hand, religious beliefs, educational self-efficacy, and moral growth are the most important variables in student mental health.
    Keywords: : Mental health, religious beliefs, educational self-efficacy, moral growth