فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1395)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین جناابادی* صفحات 7-30
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی رابطه احساس تنهایی و حمایت اجتماعی با اعتیاد به تلفن همراه در دانش آموزان انجام گرفت. این مطالعه توصیفی - همبستگی (از نوع رگرسیونی) بوده که به شیوه نمونه گیری تصادفی – طبقه ای تعداد 250 دانش آموز دختر و پسرسال چهارم متوسطه شهرخاش از طریق سه پرسشنامه ی استاندارد اعتیاد به تلفن همراه، احساس تنهایی و حمایت اجتماعی در سال 1393 مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزار 21 SPSSمورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد میانگین نمره های دانش آموزان در دو متغیر احساس تنهایی و اعتیاد به اینترنت بالاتر و در متغیر حمایت اجتماعی پایین تر از میانگین نظری یعنی 3 قرار دارد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین احساس تنهایی و اعتیاد به تلفن همراه رابطه مثبت و معنادار (001/0P<) و بین حمایت اجتماعی و اعتیاد به تلفن همراه رابطه منفی و معنادار (001/0P< ) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که از بین مولفه های تنهایی، مولفه های تنهایی خانوادگی و اجتماعی و از بین مولفه های حمایت اجتماعی، مولفه حمایت خانواده توان پیش بینی اعتیاد به تلفن همراه در دانش آموزان را دارند. بنابراین پیشنهاد می شود در مدارس طی جلساتی ضرورت ایجاد روابط حسنه و دوستانه والدین با نوجوان مطرح شود، والدین از خطرهای استفاده بی رویه نوجوان از اینترنت آگاه شوند و نوجوانان خود را مورد حمایت عاطفی، وسیله ای و اطلاعاتی قرار دهند.
    کلیدواژگان: تنهایی، حمایت اجتماعی، اعتیاد به تلفن همراه، دانش آموزان
  • محمد حسنی*، مهسا اصغری، مهدی کاظم زاده بیطالی، جواد عبدلی سلطان احمدی صفحات 31-51
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی بر رضایت از زندگی دانش آموزان با توجه به اثر میانجی رضایت از مدرسه، شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی عمومی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه ناحیه 2 شهر ارومیه به تعداد 7167 نفر بوده که از این تعداد 365 نفر به عنوان نمونه آماری به وسیله ی جدول مورگان به صورت نمونه گیری در دسترس، جهت مطالعه انتخاب گردید. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد حمایت اجتماعی واکس و همکاران، رضایت مندی (رضایت از زندگی و رضایت از مدرسه) گیلمن و همکاران، شایستگی تحصیلی هارتر و استراتهوف و ترفوس و خودکارآمدی شرر و همکاران استفاده شد. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی ، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین حمایت اجتماعی با شایستگی، خودکارآمدی، رضایت از مدرسه و رضایت از زندگی رابطه مثبت و معنی دار هستند. هم چنین بین متغیرهای شایستگی، خودکارآمدی و رضایت از مدرسه با رضایت از زندگی رابطه مثبت و معنی داری دیده شد. در عین حال با میانجی گری رضایت از مدرسه، شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی عمومی ، حمایت اجتماعی مدارس می تواند رضایت از زندگی دانش آموزان را پیش بینی کند. براساس یافته های پژوهش نتیجه می گیریم که هر گونه افزایش در حمایت اجتماعی مدارس همراه با افزایش در رضایت از زندگی، رضایت از مدرسه، شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی عمومی از طرف دانش آموزان می باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، رضایت از مدرسه، شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی
  • ناصر یوسفی، احمد امانی، صالح حسینی* صفحات 52-74
    اضطراب امتحان دانش آموزان از جمله مهمترین مسائلی است که نوجوانان را درگیر خود می کند. عوامل متعددی در شکل گیری و تقویت اضطراب امتحان نقش دارند که از آن جمله می توان به عملکرد خانواده و سطح تمایزیافتگی افراد اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عملکرد خانواده و اضطراب امتحان با توجه به نقش واسطه ای تمایز یافتگی در بین دانش آموزان پسر است. پژوهش حاضر با روش کمی ، توصیفی و از نوع همبستگی به روش تحلیل مسیر انجام شد بدین منظور نمونه ای مشتمل بر140 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از میان دانش آموزان پسر دبیرستانی شهرستان ملایر انتخاب شدند و به ابزار پژوهش یعنی پرسشنامه های عملکرد خانواده (FAD)، سطح تمایز یافتگی (DSI) و اضطراب امتحان (TAQ) پاسخ دادند. داده های پژوهش که با استفاده از روش های همبستگی و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار های SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، نشان دادند که عملکرد خانواده به صورت مستقیم (298/0-) و غیر مستقیم یعنی از طریق تمایز یافتگی (037/0-) بر اضطراب امتحان تاثیرگذار است و هر کدام از متغیر های عملکرد خانواده و تمایز یافتگی رابطه منفی معناداری با اضطراب امتحان دارند.
    کلیدواژگان: تمایز یافتگی، اضطراب امتحان، عملکرد خانواده، دانش آموزان
  • اکبر عطادخت، سجاد بشرپور، حسین دولتی* صفحات 75-84
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش همدلی و سبک زندگی اسلامی در تبیین رفتار جامعه یار در معلمان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان شهرستان اسفراین در سال تحصیلی 95-94 بودند که از بین آنها تعداد 100 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ی فهرست واکنش های بین فردی دیویس، سبک زندگی اسلامی کاویانی و استدلال جامعه یار آیزنبرگ بودند.داده های گرد آوری شده با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان، ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که، بین همدلی و سبک زندگی اسلامی با رفتار جامعه یار رابطه وجود دارد، هم چنین سبک زندگی اسلامی پیش بینی کننده رفتار جامعه یار است. بنابر این می توان گفت شیوه زندگی اسلامی نقش مهمی در تعاملات اجتماعی جامعه دارد و منجر به کاهش نابهنجاری های اجتماعی می گردد،هم چنین وجود ظرفیت بالای همدلی در هر فردی، سبب تاثیرپذیری، از خود گذشتن، توجه به نیازهای دیگران و همدلی با آنان می شود.
    کلیدواژگان: همدلی، سبک زندگی اسلامی، رفتار جامعه یار
  • بهمن کرد* صفحات 85-100
    هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه جهت گیرهای اهداف پیشرفت با عملکرد ریاضی دانش آموزان و نقش میانجی گری خودنظم دهی در بین جهت گیری های اهداف پیشرفت و عملکرد ریاضی دانش آموزان پایه دوم متوسطه بود. روش نمونه گیری مورد استفاده «روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای» است که 358 نفر بوده است. این پژوهش از نوع همبستگی است و متغیرهای جهت گیری اهداف و راهبردهای خودنظم دهی به عنوان متغیرهای پیش بین و عملکرد ریاضی به عنوان متغیر ملاک مدنظر قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جهت گیری اهداف پیشرفت میدلتون و میدگلی، راهبردهای خودنظم دهی پینتریچ و دی گروت و نمره درس ریاضی به عنوان عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. یافته ها نشان داد: بین خودنظم دهی، متغیرهای جهت گیری اهداف تسلطی و جهت گیری اهداف عملکرد گرایشی و عملکرد ریاضی رابطه معنادار وجود دارد اما جهت گیری اهداف عملکرد اجتنابی با خودنظم دهی و عملکرد ریاضی رابطه معنادار برقرار نیست؛ همچنین یافته ها حاکی از آنست که اثر مستقیم خودنظم دهی و اثرهای مستقیم و غیر مستقیم جهت گیری اهداف عملکرد گرایشی و تسلطی بر روی عملکرد ریاضی مثبت و معنادار است. بنابراین، خودنظم دهی نقش میانجی گری معناداری و تسهیل گری بین جهت گیری های انگیزشی با عملکرد تحصیلی ریاضی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: جهت گیری های اهداف، خودنظم دهی، عملکرد ریاضی، دانش آموزان
  • نسرین محمدحسنی*، هاشم فردانش، جواد حاتمی صفحات 101-116
    اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی به عنوان یکی از شایع ترین اختلال دوران مدرسه با مشکل های تحصیلی بسیاری همراه است که لزوم استفاده از مداخله های مناسب را ایجاب می کند. یکی از راهبردهای موثر در زمینه آموزشی برای این کودکان آموزش مبتنی بر کامپیوتر است. پژوهش حاضر به دنبال یافتن راه حلی برای چالش پیش روی راهبرد مذکور، یعنی تشخیص زمان توجه یادگیرنده برای ارایه آموزش در بهترین زمان ممکن طرح ریزی شده است. بدین منظور طرح آزمایشی برای یافتن ارتباط بین الگوی بصری و توجه تدوین گردید. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 702 دانش آموز 9-11 سال در مقطع ابتدایی تشکیل می دادند که از این تعداد با اجرای آزمون تشخیص اختلال ADHD فرم معلم، تعداد 34 دانش آموز مبتلا به این اختلال به عنوان گروه آزمایش و 30 دانش آموز عادی به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش eye tracker بوده و به منظور یافتن الگوی دیداری ازFC ،FL و تعداد لغت های صحیح به یادآورده شده استفاده شد.نتایج این پژوهش همبستگی بالایی را بین دیدن و به یادآوردن در دو گروه آزمایش و گواه نشان داد که این یافته می تواند در طراحی آموزش های هوشمند برای این کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش های هوشمند، اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی، توجه
  • محمد علی محمدی فر *، سکینه کاظمی، الهه زارعی مته کلایی صفحات 117-131
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی رابطه عملکرد خانواده و خودکارآمدی دانش آموزان با سازگاری اجتماعی آنها انجام شد. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه این پژوهش شامل 250 نفر از دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر امیریه بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های سازگاری بل، خود کارآمدی عمومی و ابزار سنجش کارکرد خانواده استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد خانواده و خودکارآمدی با سازگاری دانش آموزان رابطه وجود دارد و عملکرد خانواده و خودکارآمدی، سازگاری دانش آموزان را پیش بینی می کنند. با توجه به اینکه محیط اطراف ما دائما در حال تغییر است، توانایی سازگاری با این شرایط حیاتی است، بنابراین توجه به عوامل اثر گذار بر سازگاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، خود کارآمدی، سازگاری
  • محمد نریمانی، مجتبی رجب پور *، عذرا احمدی، حسن یاقوتی زرگر، زهرا رستم اوغلی صفحات 132-145
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شیوع و عوامل مرتبط با سوء مصرف مواد در بین دانش آموزان متوسطه شهر سمنان انجام پذیرفت. برای اجرای این پژوهش 400 دانش آموز دختر و پسر مقطع متوسطه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای برای حضور در این پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه ی مشخصات عمومی و دموگرافیک و مقیاس های سلامت روانی (28 –GHQ) و علل گرایش به سوء مصرف موادمخدر در جوانان به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. یافته های بدست آمده نشان داد 31 نفر (8/7 درصد) از دانش آموزان حداقل یک بار تجربه مصرف مواد مخدر را داشته اند که از این تعداد 26 نفر پسر و 5 نفر دختر بودند. بین برخی از زیرمقیاس های نگرش دانش آموزان نسبت به مواد مخدر و مصرف آنان نیز رابطه معنی داری مشاهده شد. بین تمامی خرده مقیاس های سلامت روان و مصرف مواد مخدر نیز رابطه معنی داری مشاهده گردید. با این حال یافته های بدست آمده از آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد تنها متغیرهای جنس، علائم جسمانی، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی در مدل مفید بوده و می تواند به عنوان پیش بینی کننده مصرف مواد مخدر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی، مصرف مواد مخدر، دانش آموزان
|
  • H. Hjenaabadi * Pages 7-30
    The present study aimed to examine the relationship between loneliness and social support and addiction to cell phone among students. This was a descriptive-correlational study in which 250 male and female fourth grade high school students studying in Khash in January 2015 were selected using stratified random sampling and were assessed applying three standard questionnaires of Mobile Phone Addiction, Loneliness, and Social Support. To analyze the collected data, the Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression analysis were applied using SPSS version 21. The results indicated that the mean scores of students, considering loneliness and cell phone addiction, were higher than the theoretical mean and regarding social support, their mean was lower than the theoretical mean which was considered 3. The results of correlation coefficient demonstrated that there was a significant positive relationship between loneliness and cell phone addiction (P
    Keywords: Cell phone addiction, loneliness, social support, students
  • M. Hassani *, M. Asghari, M. Kazemzadehbeytali, J. Abdoli Soltanahmadi Pages 31-51
    This study aimed to investigate the role of social support in life satisfaction of students and the mediating effects of school satisfaction, academic competency, and general self-efficacy. The population of the study were all secondary school students (N= 7167) in District 2 of Urmia, from whom 365 students were selected through convenience sampling based on Morgan table. In this descriptive-correlational study, the data were collected using standard questionnaires of social support by Vaux et al., satisfaction (life satisfaction and school satisfaction by Gilman et al.), academic competency by Harter, Straathof, and Treffers, and finally general self-efficacy by Sherer and Maddux. Structural equation modeling was used to evaluate the relations among measured and latent variables in the conceptual model. The results showed that there are significant positive relationships between social competency, self-efficacy, and life satisfaction with social support. Also, there are significant positive relationships between competency, self-efficacy, and school satisfaction with life satisfaction. Moreover, social support can predict life satisfaction of students through mediating role of school satisfaction, academic competency, and general self-efficacy. Based on the findings, we conclude that any increase in the social support of schools leads to an increase in students’ school satisfaction, academic competency, and general self-efficacy.
    Keywords: Academic competency, life satisfaction, school satisfaction, social support, self-efficacy
  • N. Yosefi, A. Amani, S. Hosseini * Pages 52-74
    Students test anxiety is one of the most important issues that influences young people. Several factors are involved in formation and strengthening of test anxiety which can be noted as family function and differentiation of people. This study examined the relationship between family functioning and anxiety with an eye on the mediating role of differentiation between the male students. This quantitative study using a descriptive and correlational approach was performed through path analysis. Using the multi-stage cluster sampling, we selected 140 students from among high school students in Malayer city as our sample. They filled Family Assessment Device (FAD), the Differentiation of Self Inventory (DSI), and Test Anxiety Questionnaire (TAQ). The data were analyzed through correlation and path analysis using the SPSS and AMOS showing that the family function directly (-0.298) and indirectly (through differentiation) (-0.037) has effects on test anxiety. Furthermore, each variable of family function and differentiation has significant negative relationship with test anxiety.
    Keywords: Differentiation, Family function, students, test anxiety
  • A. Atadokht, S. Basharpoor, H. Dowlati * Pages 75-84
    This study was conducted to determine the role of empathy and Islamic lifestyle in explaining prosocial behavior in teachers. Population of this study included all teachers in Isfahan in the school year of 94-95 out of whom 100 teachers were selected through stratified random sampling. In this descriptive-correlational research, the data were gathered through Interpersonal Reactions Inventory by Davis, Eisenberg's Prosocial Reasoning and Kaviani's Islamic Lifestyle Scale. The data were analyzed using regression, Pearson correlation, and the analysis of variance. The results revealed a relationship between empathy and prosocial behavior with Islamic lifestyle. Also, Islamic lifestyle was a predictor of prosocial behavior. Therefore, it can be claimed that Islamic lifestyle plays an important role in social interaction in society and leading to a decrease in the social anomalies. Moreover, there was high capacity for empathy in every individual, due to the influence, devotion, attention to the needs of others and empathizing with them.
    Keywords: Empathy, Islamic lifestyle, prosocial behavior
  • B. Kord * Pages 85-100
    The main aim of this study was to investigate the role of achievement goals orientation in student's math performance and the mediating role of self-regulation. The sample included 358 students of randomly selected through cluster sampling. This research is a correlational study. Predicting variables were achievement goals orientation as well as self-regulation, and math performance was the criterion variable. The instruments were Middleton and Midgley achievement goals orientation as well as Pintrich and de Groot self-regulation questionnaires. Math scores were used to reflect the math performance of the students. The results indicated a significant correlation between the variables of self-regulation, mastery orientation, and achieving goals orientation with math performance, but there was not a significant correlation between achieving goals orientation with self-regulation and math performance. The results also showed a direct effect of self-regulation and the direct and indirect effects of performance-approach and mastery goals orientations on math performance as positive and significant. Therefore, self-regulation plays a significant and facilitative, mediating role between motivational orientations and math performance.
    Keywords: Goal orientations, self-regulation, math performance
  • N. Mohammadhasani *, H. Fardanesh, J. Hatami Pages 101-116
    Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) as the most prevalent deficit in school age associated with many impairment in educational attainment requires the use of appropriate interventions. One of the most effective strategies in the field of education for these students is computer-based instruction (CAI). This study aims to offer a solution to use such a strategy: identifying the time a learner needs for attention in order to prepare and design an appropriate timeframe for instruction. To analyze the connection between visual pattern and attention, the present study, using an experimental design, attempted to find the link between visual attention and memory in ADHD students. The population included 702 students (aged 9-11) and the sample consisted of 34 ADHD students who were selected according to the ADHD diagnostic test (teacher's scale) and 30 normally developing students as the control group. In order to get to our end, we used Word Memory Test, analyzed FL (fixation length), FC (fixation count) and the number of correct remembered words (CRW) parameters which were recorded with an eye-tracking instrument. The results indicated a higher index of coherence between what is seen and what is recalled in both clinical and non-clinical children. The findings could be used in the design of instructional materials for ADHD students.
    Keywords: Emotional processing, coping with stress, gifted students
  • M. A. Mohammadyfar *, S. Kazemi, E. Zarei Matekolaee Pages 117-131
    The present descriptive-correlational study aimed to examine the role of students’ family function and self-efficacy in social adjustment. The sample included 250 high school students of Amiriyeh city who were selected by random sampling. Bell adjustment, general self-efficacy andfamily function questionnaires were administered among the participants.The results showedthat there was a relationship between family function and self-efficacy with students’ social adjustment, and family function and self-efficacy predicted participants’ social adjustment.Since our environment is constantly changing, the ability to adapt to these conditions is crucial; therefore, it is necessary to pay attention to the factors influencing adjustment.
    Keywords: Family function, self-efficacy, adjustment
  • M. Narimani, M. Rajabpour *, A. Ahmadi, H. Yaghooti Zarghar, Z. Rostamoghli Pages 132-145
    This study aimed to investigate the prevalence and factors associated with drug abuse among high school students of Semnan. To this end, 400 male and female high school students using stratified sampling were selected to participate in this study. Demographic questionnaire and mental health scales (28-GHQ) and the scale of causes of drug abuse among young people were used as research instrument. The results revealed that 7.8% of the sample (31 students) had at least once experienced drug abuse of whom 26 were male and five were female. There was a significant relationship between some of the sub-scale's of attitudes towards drugs and their use. There was a significant relationship between all sub-measures of mental health and substance abuse. However, the findings of Logistic regression showed that only gender, physical symptoms, social dysfunction and depression were useful in the model and can be considered as predictors of drug abuse.
    Keywords: epidemiology, drug abuse, students, attitude