فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1396)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه ایزدی فرد، ناصر صبحی قراملکی، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 7-25
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی درمان تعامل والد-کودک در بهبود توجه پایدار دانش آموزان صورت گرفت. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه این پژوهش را، تمام دانش آموزان پسر مقطع دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 93-92 تشکیل داده اند. نمونه پژوهش شامل 20 نفر از مادران دانش آموزانی بود که حاضر به شرکت در پژوهش بوده و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پس از پاسخگویی به آزمون عملکرد پیوسته به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شد. مادران دانش آموزان گروه آزمایشی به مدت 12 جلسه تحت درمان تعامل والد- کودک قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد که توجه پایدار آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طورمعناداری افزایش یافت. این درمان راهبردی موثر برای افزایش توجه کودکان است. بر مبنای نتایج این پژوهش به مشاوران و روان شناسان کودک می توان پیشنهاد نمود که با استفاده از این روش درمانی در افزایش دامنه توجه و تمرکز دانش آموزان بکوشند.
    کلیدواژگان: درمان تعامل والد، کودک، توجه پایدار، دانش آموزان
  • سیده صغری پوررضوی، مریم حافظیان صفحات 26-47
    آموزش مهارت های مثبت اندیشی برای کودکان و نوجوانان، به منظور تقویت و بهبود ارتباط مثبت با خود، ارتباط مثبت با دیگران و زندگی و نیز افزایش عزت نفس و موفقیت تحصیلی آنان بسیار مفید و سودمند به نظر می رسد. با توجه به اهمیت مثبت اندیشی و جنبه های گسترده آن از جمله نقش آن در سازگاری نوجوانان، پژوهش حاضر به بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی دانش آموزان پرداخت. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری همه دختران دانش آموز دبیرستان های شهر ساری بودند . نمونه آماری تعداد 30 نفر از دانش آموزان که به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه سازگاری سینگ و سینها بود که قبل و بعد از ارائه آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر گروه آزمایش، برای هر دو گروه گواه و آزمایش اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین و انحراف معیار و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی دانش آموزان تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی، سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی، دانش آموزان
  • سمانه دهقان نژاد، منصوره حاج حسینی، جواد اژه ای صفحات 48-65
    پژوهش حاضر باهدف شناسایی اثر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر سازگاری اجتماعی و سرمایه روان شناختی دختران نوجوان ناسازگار انجام پذیرفت، پژوهش از نوع آزمایشی و در چارچوب طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه گواه اجرا گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان های دولتی در سال تحصیلی 94-93 شهر هشتگرد بود که به روش تصادفی مرحله ای، دو دبیرستان انتخاب شد و بر اساس نمره کسب شده از اجرای اولیه پرسشنامه سازگاری اجتماعی نمونه ای شامل 60 نفر از نمرات پایین تر از میانگین، برای پژوهش برگزیده شده و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گرداوری اطلاعات به واسطه دو ابزار، پرسشنامه سازگاری دانش آموزان و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتاتزوهمکاران صورت پذیرفت. به منظور اجرای پژوهش و مطابق با طرح پیش آزمون–پس آزمون ابتدا هر دو گروه در پیش آزمون سنجیده شدند، سپس گروه آزمایش طی هشت جلسه تحت آموزش مهارت های مثبت اندیشی قرار گرفتند و مجددا در پس آزمون هر دو گروه به سنجش درآمدند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد و نتایج تفاوت معنادار میان گروه آزمایش و گواه را در هر دو متغیر سازگاری اجتماعی و سرمایه روان شناختی نشان داد (05/0p<). بر این اساس می توان گفت آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر افزایش سازگاری دانش آموزان موثر بوده و منجر به بهبود سرمایه روان شناختی در کلیه مولفه های آن شامل خودکارآمدی، امید، خوش بینی و تاب آوری می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی، سازگاری اجتماعی، سرمایه روان شناختی، دختران نوجوان
  • رضا عبدی، غزال فرنگی زاده صفحات 66-80
    تعداد زیادی از واژگان زبان انگلیسی به دلیل داشتن دو یا چند معنی دانش آموزان را در یادگیری دچار چالش می نمایند. زمانی که این دسته از واژه ها در قالب عبارات یا اصطلاحات مورد استفاده قرار گیرند یافتن معنی صحیح برای دانش آموزان دشوارتر می گردد. به منظور یافتن روش و ترتیب تدریس موثر، در این مطالعه یادگیری سه نوع اصطلاح معادل، مشابه، متفاوت انگلیسی تعداد 54 دانش آموز سطح پیشرفته و متوسط زبان انگلیسی که شامل 28 دانش آموز در سطح پیشرفته و 26 دانش آموز در سطح متوسط بودند مورد مطالعه قرار گرفته است. به این منظور دانش آموزان هر سطح به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و شاهد تقسیم شدند. در ابتدا از هر چهار گروه یک تست پیش آزمون که شامل اصطلاحات بود گرفته شد. سپس، گروه های آزمایشی تمرین هایی را به شکل مکالمه های کوتاه دریافت ولی گروه های شاهد هیچ تمرینی دریافت نکردند. در جلسه پایانی مجددا یک تست پس آزمون فوری از هر چهار گروه گرفته شد و بعد از یک ماه همان آزمون به صورت پس آزمون تاخیری تکرار شد. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری و آزمون تی جفتی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که در هر چهارگروه و در هر دو تست درک مطلب و ترجمه و در هر سه آزمون برگزار شده، بیشترین یادگیری متعلق به اصطلاحات معادل و به دنبال آن اصطلاحات مشابه بود و اصطلاحات متفاوت دشوارترین برای یادگیری بودند. به علاوه، دانش آموزان در کلیه آزمون ها و گروه ها در درک مفهوم اصطلاحات بهتر از ترجمه و بیان آنها عمل کردند.
    کلیدواژگان: عبارات اصطلاحی، درک اصطلاحات، ترجمه و بیان اصطلاحات، اصطلاحات معادل، اصطلاحات مشابه و اصطلاحات متفاوت
  • علیرضا کاکاوند، شقایق نیک اختر، مهران سرداری پور صفحات 81-98
    هدف از این پژوهش، پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده، احساس تنهایی و هراس اجتماعی بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع مدل های همبستگی بود. جامعه پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان (دوره دوم متوسطه) شهر کرج تشکیل می دادند که در نیمسال اول تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 140 دانش آموز بود که برای نمونه گیری، از روش خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی ادراک شده، احساس تنهایی و هراس اجتماعی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استاندارد شده تحلیل شد و نتایج نشان داد که دو متغیر احساس تنهایی و هراس اجتماعی پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت هستند و می توانند به طور معنی داری تغییرات اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کنند (05/0>P). همچنین متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده، به تنهایی پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت نیست (05/0 کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی ادراک شده، احساس تنهایی، هراس اجتماعی
  • سیده هایده کریمی یوسفی، عباس ابوالقاسمی، بهنام خشنودنیای چماچایی صفحات 99-114
    هدف این مطالعه، مقایسه ابعاد سرشت و منش در دانشآموزان با و بدون نشانه های وسواس بود. روش پژوهش از نوع علی-مقایسهای میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشآموزان مقطع دبیرستان شهر اردبیل در سال تحصیلی 1393 تشکیل میدادند. در یک مطالعه مقطعی، 1200 دانشآموز به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای از بین مدارس دولتی شهرستان اردبیل انتخاب و پس از غربالگری به وسیله پرسشنامه وسواس فکری و عملی و مصاحبه بالینی، در دو گروه با (80 نفر) و بدون نشانه های وسواس (80 نفر) قرار گرفتند. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه سرشت و منش استفاده شد. نتایج نشان داد دانشآموزان دارای نشانه های وسواس در پشتکار، خود راهبری، خود فراروی و همکاری، از دانشآموزان بدون نشانه های وسواس میانگین نمرات کمتری داشتند. در صورتی که میانگین نمرات آسیب پرهیزی آن‏ها نیز بیشتر بود (001/0>P). همچنین بین میانگین نمرات نوجویی و پاداش وابستگی تفاوت معناداری بدست نیامد. این نتایج تلویحات مهمی در آسیبشناسی اختلال وسواسی-اجباری دارد. بر این اساس، متخصصان می توانند از این نتایج برای پیشگیری و درمان اختلال وسواس استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سرشت، منش، نشانگان وسواس، دانش آموزان
  • محمد نریمانی، وحید فلاحی، یاسر حبیبی، بهمن زردی صفحات 115-129
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه همدلی و همدردی در بین دانش آموزان بود. بدین منظور 350 نفر دانش آموز (130 پسر و 220 دختر) از دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان پارس آباد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه همدلی و همدردی پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار LISREL 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ برای مولفه های همدلی شناختی 84/0، همدلی عاطفی 81/0 و همدردی 78/0 و ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 82/0 به دست آمد. اعتبار باز آزمایی نیز در فاصله 2 هفته اجرا در دامنه 71/0 تا 78/0 به دست آمد. یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم نشان داد که این مدل از برازش مناسبی برخوردار است ( 056/0 =RMSEA). با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت که پرسشنامه همدلی و همدردی ابزاری مناسب برای سنجش همدلی و همدردی در دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: همدلی، همدردی، تحلیل عاملی تاییدی، همسانی درونی، روان سنجی
  • ایرج نیک پی، سعید فرحبخش، مریم زندکریمی صفحات 130-158
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سرمایه ی روان شناختی درکاهش سکوت سازمانی دبیران می باشد. روش تحقیق از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات توصیفی(همبستگی) و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دبیران مدارس دوره ی دوم متوسطه ی شهر خرم آباد به تعداد 1055 نفر می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 285 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی سکوت سازمانی«ونداین، انگ و بوترو، 2003» و سرمایه ی روان شناختی لوتانز و آوولیو(2007) بود. داده های گردآوری شده به کمک نرم افزار آماری 18 SPSS و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، بین سرمایه ی روان شناختی و سکوت سازمانی رابطه ی منفی و معنادار (01/0P<) وجود دارد. بین مولفه های سرمایه ی روان شناختی، خودکارآمدی، امیدواری و خوش بینی به غیر از تاب آوری با سکوت سامانی رابطه ی منفی و معنادار (05/0P<) وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه ی روان شناختی، سکوت سازمانی، دبیران
  • |
    • R. Eizadifard, N. Sobhi Gharamaleki, A.A. Arjmandnia Pages 7-25
      The aim of the present research was to investigate the effect of parent-child interaction therapy on improving sustained attention in students. This research method is an experimental with pretest-posttest and control group design. The population was all the elementary students of Tehran primary school students in the 92-93 education. Research samples insists of 20 students and their mothers who volunteered to take parting in the study and chose according to random sampling after took identical test (Continuous Performance Test) and then was divided into two experimental and control groups randomly. Experimental group received parent-child interaction therapy in 12 sessions but control group did not receive any intervention. Data was analyzed through covariance analysis (ANCOVA). Research findings indicate that sustained attention of experimental group increased in compare with control group. Parent-child interaction therapy is an effective method for improvement of sustained attention in students. It is recommended that child counselors and psychologists administer parent-child interaction therapy for the improvement the attention of students.
      Keywords: parent-child interaction therapy, sustained attention, student
    • S.S. Pourrazavi, M. Hafezian Pages 26-47
      It seems the teaching positive thinking skills for children and adolescents in other to reinforcement and improvement positive Relationship with self , positive relationship with others , existence and amplification self – esteem and achievement very useful . According of importance positive thinking and features immense for example designation in adolescents adjustment , this study is about the effect of teaching positive thinking skills on high school female student adjustment ( social , emotional and academic ). The pre - test and post - test control group is applied as an experimental method . The statistical population is all female students in Sari high school. The sample is 30 people that selected in cluster randomly by some process. The test and control group were 15 people. The research tools was Sing and Sinha adjustment questionnairs that conducted before and after teaching positive thinking skills for test group , then both the control group and the test were done. To analyze the data, descriptive and inferential statistics such as mean, standard deviation and covariance analysis was used. The result showed that teaching positive thinking skills have significant effect on adjustment (social, emotional , academic) students.
      Keywords: positive thinking skills, adjustment social, emotional, academic, students
    • S. Dehghannezhad, M. Hajhosseini, J. Ejei Pages 48-65
      The aim of current study was to recognize effect of positive thinking skill training on social maladjusted adolescent girl's social adjustment and psychological capital. Method this study was experimental and in framework of pre- and post-test plans with control group. It was measured by two questionnaires A: student's adjustment for high school. B: Inventory Psychological Capital . Accordingly, a 60-person sample of maladjusted adolescent girls in high schools of Hashtgerd City was elected using cluster sampling method. Then positive thinking skills training were provided for experimental group. The pre- and post-test were performed for both groups before and after of training for experimental group and data obtained by descriptive statistics and data categorizing and in inferential level were investigated by Covariance analysis method. Results of data analysis showed that training influence of positive thinking is effective on increase of adolescent student's adjustment and psychological capital.
      Keywords: positive thinking, Social adjustment, Psychological capital, maladjusted adolescent
    • R. Abdi, G. Farangizade Pages 66-80
      Second language learners have difficulty in vocabulary learning since many English words have two or more meanings especially when they occur in idioms or expressions and deciding the correct meaning is demanding for EFL learners. So, this study aimed at investiating how 54 Persian students of English in intermediate and advanced level which included 28 advanced students and 26 intermediate students, used their first language knowledge to comprehend and produce 3 types of English idioms, namely, compositional, semi-compositional, and non-compositional idioms. Compositional idioms, which are totally word for word translation of English idioms in learners mother tongue, like: Be on the tip of one’s tongue. Semi-compositional idioms which are syntactically or semantically similar but differ in one or more words, such as: for a rainy day. Non-compositional idioms which are totally different in translation from learners mother tongue, for example: drive someone up the heel. The students were divided into 4 groups; 2 experimental and 2 control. A pre-test which included both comprehension and production tests was administered to each group. Then, the experimental groups received the treatment in the form of small conversations, but the control groups did not receive any treatment. In the last session all groups received an immediate post-test and after one month, a delayed post-test was adminstered. For the analysis of data a t-test and ANOVA were employed. Results in the four groups showed that compositional idioms had the highest correct responses, followed by semi-compositional idioms, and non-compositional idioms were the most difficult to comprehend and produce. In addition, in all groups students performed better in comprehension rather than production test..
      Keywords: Idiomatic expressions, Idiom comprehension, Idiom production, Compositional, Semi-compositional, Non-compositional idioms
    • A. Kakavand, Sh. Nikakhtar, M. Sardaripour Pages 81-98
      The purpose of this research was prediction of internet addiction based on perceived social support, loneliness and social phobia. It was a descriptive research which used correlation models. The research society consisted of high school girls (juniors and seniors) in Karaj who were studying on the first semester of academic year of 2015-16. The sample included 140 students and multi-stage cluster was used as the sampling method. The data was collected by questionnaires of internet addiction, perceived social support, loneliness and social phobia. The data was analysed using Pearson correlation and regression and the result demonstrated that the two variables of loneliness and social phobia can predict internet addiction and could be used to significantly predict internet addiction changes (p0/05). Therefore it could be stated that internet addiction is influenced by various factors among which the role of loneliness and social phobia as anxiety elements are noteworthy.
      Keywords: Internet addiction, perceived social support, loneliness, social phobia
    • S. H. Karimi Yousefi, A. Abolghasemi, B. Khoshnoodnia Chomachaei Pages 99-114
      The purpose of this study was to compare temperament and character dimensions in students with and without symptoms of obsessive–compulsive. The method of the present study was Causal-Comparative. The statistical population of this research includes all high school students in Ardebil city during the academic year of 1393. In a cross-sectional study, 1000 students were selected by multi-stage cluster sampling from among public schools of Ardebil. After screening by Obsessive-compulsive questionnaire and clinical interview, they were assigned to two groups, those with symptoms of obsessive–compulsive (80) and those without symptoms of obsessive–compulsive (80). To collect data, the temperament and character inventory were used. The results showed that the mean scores of students with symptoms of obsessive–compulsive on persistence, self-directiveness, self-transcendence and cooperativeness were significantly less than those without symptoms of obsessive–compulsive. While that the mean scores of harm avoidance were significantly more than those without symptoms of obsessive–compulsive (p
      Keywords: temperament, character, symptoms of obsessive–compulsive
    • M. Narimani, V. Fallahi, Y. Habibi, B. Zardi Pages 115-129
      The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties of empathy and sympathy questionnaire in students. For this purpose, 350 students (130 boys and 220 girls) from high school in Pars Abad were selected by simple random sampling and they responded to the empathy and sympathy questionnaire. Data were analyzed using confirmatory factor analysis and LISREL 8.8 software. The results showed that Cronbach's alpha coefficient for the cognitive empathy, emotional empathy, sympathy components were 0.84, 0.81 and 0.78, respectively. Also, Cronbach's alpha coefficient of the whole questionnaire was obtained by 0.82. Test-retest reliability in interval of two weeks was obtained in range of 0.71 to 0.78. The results of first order and second order confirmatory factor analysis showed that the model has a good fit (RMSEA= 0.056). According to the results, it can be said that empathy and sympathy questionnaire is a useful tool to measure empathy and sympathy in students.
      Keywords: Empathy, sympathy, confirmatory factor analysis, internal consistency, psychometric
    • I. Nikpay, S. Farahbakhsh, M. Zandkarimi Pages 130-158
      The purpose of this research, study was to investigate the role of psychological capital in reduced organizational silence teachers. data gathering procedure is descriptive (correlation) and the aim is practical. The statistical population of the study consisted 1055 entire secondary school teachers of KhoramaBad. What is more, the sample was selected 280 randomly based on the table krejcie and Morgan. Data collection tools, organizational silence questionnaire (Vndayn, Ang & Botero, 2003), and capital psychological questionnaire (Luthanz & Avolio, 2007) in five Likert scale. Using SPSS software version 18 data and with Pearson correlation as well as regression analysis were analyzed. The results revealed that there is a negative significant (P
      Keywords: Family function, self-efficacy, adjustment