فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1396)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین بهارزاده*، فریده امینی صفحات 1-30
    در منابع حدیثی شیعه،تنها در یک روایت، ضمن اشاره به پدیده «دحو الارض» به موضوع «مرکزیت کعبه در زمین» پرداخته شده است.روایت مزبور را شیخ صدوق در کتاب عیون اخبار امام رضا (ع) به نقل از محمد بن سنان از امام رضا(ع) که در پی تبیین علل برخی احکام است. این روایت در سایر آثار شیخ صدوق ونیز در وسائل الشیعه به صورت تقطیع شده واز یک طریق واحد گزارش شده است.درکتب حدیثی نیز تا قبل از قرن چهارم هجری، ناقلی جزشیخ صدوق (ره) نداشته است ، شایان ذکراست که برخی ادیان دیگر نیز بر مرکزیت اماکن دینی خود اذعان دارند.
    در این مقاله کوشش شده حاکی از آن است که حدیث مورد بحث از اعتبارلازم نزد رجالیان برخوردار نیست ، در بررسی محتوایی حدیث و با فرض صحت آن ،چنانکه «وسط بودن کعبه در زمین» از حیث علمی سنجیده شود با توجه به بافت کامل حدیث، مراد از«الارض» مکه است،و منظور از «وسط» بودن کعبه در زمین،مرکزیت کعبه در مکه خواهد بود ؛اما چنانکه محتوای روایت از حیث معنوی مورد بررسی قرار گیرد، منظور از وسط بودن کعبه در زمین شرافت و منزلت این مکان بر سایر مکان هاست.
    کلیدواژگان: کعبه، زمین، وسط، دحوالارض، ارزیابی سندی و متنی
  • محمد فاروق آشکار تیزابی*، عبدالکریم بی آزار شیرازی، عباس مصلایی پور، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 31-55
    تعیین ترتیب زمانی نزول قرآن یا تاریخ گذاری آن عبارت از این است که به کمک روایات مختلف مکی و مدنی، اسباب نزول، ترتیب نزول، ناسخ و منسوخ، تاریخ[زندگی] پیامبر(ص) و بهره گیری ازتلویحات یا تصریحاتی که در قرآن راجع به رویدادهای زمانمند تاریخ رسالت آن حضرت(ص) وجود دارد؛ زمان و ترتیب تاریخی هر یک از واحدهای نزول قرآن، شناسایی و معین گردد. ملاحویش آل غازی در «بیان المعانی علی حسب ترتیب النزول» با توجه به روش تفسیری و صبغه تاریخی خود، بیش ترین تلاش را در این مورد با استفاده از آیات قرآن، فهرست های ترتیب نزول و منابع روایی انجام داده است. تحلیل و بررسی رویکرد خاص مفسر نسبت به تاریخ گذاری قران از مهم ترین اهداف این نوشتار است. او با اعتقاد به اصول و مبانی خاص خود که از باورهایش در زمینه علوم قرآنی و مباحث تاریخی به دست آمده، روش هایی را در تاریخ گذاری قرآن به کار می گیرد و به نتایج جدیدی پیرامون زمان وقوع و چگونگی حوادث تاریخ صدر اسلام دست یافته است. مهم ترین شیوه های او را می توان تحت عناوین: طبقه بندی و اولویت بندی منابع، مرتب کردن سوره ها بر مبنای آیات آغازین آن ها، تکیه بر مستندات تاریخی، استناد به روایات اسباب نزول آیات، دقت در مراحل تاریخی تشریع احکام شرعی و دقت در زمان نزول آیات متشابه در یک موضوع خاص، بیان و تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، تاریخ گذاری، روش تفسیرتنزیلی، ملاحویش آل غازی، تفسیر بیان المعانی علی حسب ترتیب النزول
  • ابوالحسن مومن نژاد*، علی راد صفحات 57-79
    تعمیم مفاهیم قرآنی و انطباق آنها درطول زمان بر شرایط و مصادیق جدید یکی از قواعد مهم تفسیری است که به جری و تطبیق شهرت دارد. اختصاص بخش مهمی از روایات تفسیری شیعه به این موضوع از یک طرف و نقدها و طعن های برخی مخالفان بر این گونه روایات از طرف دیگر و نیز ارتباط وثیق این مسئله با خاتمیت و جاودانگی قرآن، مبناشناسی و تحلیل درست این قاعده ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، مبانی و دلایل این قاعده تفسیری از جنبه ادبی و زبان شناسی استخراج و بررسی شده اند. مهم ترین این مبانی عبارت اند از: پایان ناپذیری معانی نص، استعمال لفظ در بیش از یک معنا، العبره بعموم اللفظ لا بخصوص السبب، وضع لفظ برای روح معنا. تحلیل صحیح مبانی این قاعده نشان می دهد که معصومین (ع) که مبتکران این سنت تفسیری هستند، راهی را برای جاودانگی مفاهیم قرآنی و نو بودن آن در هر عصری به ما معرفی کرده اند و این قاعده تفسیری با اصول ادبی و زبان شناسی کاملا منطبق است؛ لذا با اجرای آن، مفاهیم قرآنی از حصار زمان و مکان خارج می شوند و همیشه می توان از آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر فرا ظاهر، مبانی، جری و تطبیق، زبان شناسی
  • مجتبی شکوری*، محمدحسین فریدونی صفحات 81-107
    یکی از مشکلات علمی در حوزه فعالیت های آموزشی و تبلیغی ترویجی قرآنی، فقدان شاخص های دقیق، مدون و ‏طبقه بندی شده برای سنجش میزان و سطح انس افراد با قرآن کریم است. نبود این شاخص ها به عدم ارزیابی دقیق نتایج ‏بسیاری از فعالیت ها مخصوصا در حوزه آموزش منجر می شود. ‏
    نویسندگان در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با تکنیک بحث گروهی با حضور برخی از اساتید و فعالان ‏این حوزه، شاخص هایی طبقه بندی شده به عنوان پیامد دانشی و مهارتی انس با قرآن کریم مطرح ساخته اند تا به کمک آنها ‏بتوان ارزیابی دقیق تری در خصوص میزان و سطح انس با قرآن کریم در افراد مختلف نمود. دو شاخص «آشنایی با متن ‏قرآن» و «آشنایی با مفاهیم قرآن» به عنوان دو شاخص کلان و شاخص های «تشخیص متن قرآن از سایر متون«، «تشخیص ‏کاربرد یا عدم کاربرد کلمات در قرآن»، «تشخیص جایگاه کلمات در آیات، آیات در سوره ها و سوره ها در قرآن»، ‏‏«خواندن درست و روان آیات قرآن از روی انواع خطوط و مصاحف»، «آشنایی با ضبط کلمات قرآن» و «آشنایی با نگارش ‏کلمات قرآن» ذیل شاخص کلان «آشنایی با متن قرآن» و شاخص های «درک معنای آیات قرآن» ، «توانایی یافتن مفاهیم در ‏قرآن»، «توانایی استشهاد به قرآن در گفتار و نوشتار»، «توانایی تدبر و دریافت معارف از آیات»، «تشخیص مضامین آیات ‏قرآن در سایر متون» و «توانایی قضاوت ارزشی نسبت به مفاهیم مختلف بر اساس قرآن» ذیل شاخص کلان آشنایی با ‏مفاهیم قرآن، به عنوان شاخص های اصلی مشخص و در سه سطح شاخص های مقدماتی، پیشرفته و عالی طبقه بندی شده اند. ‏
    کلیدواژگان: انس با قرآن، تلاوت قرآن، شاخص، شاخص سازی انس با قرآن
  • محمد مولوی*، محمد علی داستان، یعقوب فتحی صفحات 109-136
    بخش فراوانی از آیات قرآن کریم را بیان داستان های پیشینیان تشکیل می دهد. خداوند در این داستان ها از روش ها و اسلوب های خاصی برای بیان رویدادهای تاریخی و سرگذشت پیشینیان بهره برده است که در سایه آنها تصاویر زیبایی را می آفریند و حوادث و رویدادهای تاریخی را به بهترین شکل بیان می نماید، و از این طریق پیام های قرآن در دل و جان مخاطب نفوذ می کند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به مطالعه علمی این روش ها در داستان های قرآن می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد خداوند از روش های متعددی برای بیان داستان ها بهره برده است، برخی از مهم ترین این روش ها عبارتند از: تکرار برخی فرازهای داستان ها، معرفی و شناساندن اسوه ها در داستان های قرآن، بهره گیری از روش تبلیغ غیر مستقیم، بهره گیری از روش شخصیت پردازی در داستان های قرآن، بهره گیری از روش گفتگو در ارائه هر چه بهتر مقصود، بهره گیری از اسلوب استفهام، بارز کردن نقش توده مردم در سازندگی و جهت دهی به جامعه از طریق داستان و برخی موارد دیگر.
    کلیدواژگان: داستان های قرآن، گزاره های تاریخی قرآن، اسلوب تاریخی، رویدادهای تاریخی، تصویرآفرینی در داستان
  • محمدرضا نایینی منوچهری، محمد حکیم* صفحات 137-163
    نامه نگاری امام رضا(ع) در پاسخ به سوالات محمد بن سنان زاهری(م.220ق)، پیرامون تبیین علل احکام و شرایع، دارای اسناد متعددی است که در کتاب های عیون اخبار الرضا(ع) و من لایحضره الفقیه مطرح شده اند. این اسناد و طرق، در نگرش ابتدایی و محض رجالی، به دلیل ضعف راویان، غیر معتبر و ضعیف به نظر می آیند؛ علاوه بر ضعف طرق، احتمال جعل مکاتبه به وسیله خود محمد بن سنان نیز مطرح است. در این پژوهش، به ارزیابی انتقادی ضعف طرق این مکاتبه پرداخته شده و وثاقت راویان و اعتبار این اسناد، اثبات گردیده است. احتمال جعل مکاتبه به وسیله محمد بن سنان نیز با ثبوت بسیاری از مضامین مکاتبه با عین الفاظ، و یا عبارات قریب به الفاظ در سایر روایات اهل بیت(ع)، و نیز نقل این مکاتبه توسط محدثان آگاه به احوال محمد بن سنان، دفع می شود. پس از اثبات اعتبار مکاتبه، بر اساس سیره عقلاییه، که بر اجتناب از گفتگو و یا نامه نگاری مفصل با شخصی غیر قابل اعتماد و مشهور به کذب، در مسائل مهم و اثرگذار مانند تبیین علل و فلسفه احکام استقرار یافته است، این مکاتبه مفصل و مهم، کاشف از اعتماد امام(ع) به این راوی دانسته شده، و وی در شمار ثقات اصحاب امامیه پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، محمد بن سنان زاهری، مکاتبه(نامه نگاری)، علل احکام
  • محمد علی همتی*، محمد کاظم شاکر صفحات 165-186
    مفسران مسلمان در تفسیر آیه «فناداها من تحتها الا تحزنی‏ قد جعل ربک تحتک سریا» (مریم، 24)، عبارات «تحتها» و «تحتک» را به معنای «زیر پای مریم» و واژه «سریا» را عمدتا به معنای «جوی آب» و برخی به «عیسی» تفسیر کرده و در نتیجه، این آیه را چنین معنا کرده اند: «پس عیسی مادرش را از زیر پای او ندا که: اندوهگین مباش؛ همانا پروردگار تو زیر پایت جوی آبی پدید آورده است.» کریستف لوکزنبرگ در کتاب «قرائت سریانی-آرامی از قرآن»، این دو را دارای اصلی سریانی دانسته، اولی را به معنای «هنگام زایمان» و دومی را به «حلال زاده» معنا کرده است. از نظر وی، این آیه را باید چنین معنا کرد: «پس، هنگام زایمان او [فرشته‏] مریم را ندا داد که: غم مدار، پروردگارت زایمان تو را حلال (مشروع) دانسته است»
    در این مقاله با بررسی این واژه ها از نظر زبان شناسی تاریخی تطبیقی عربی- سریانی، دیدگاه لوکزنبرگ مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. نویسندگان، با بررسی معاجم سریانی، به این نتیجه دست یافته اند که برداشتهای آقای لوکزنبرگ در تفسیر واژگان یاد شده، گزینشی و غیر دقیق است. از این رو، حتی مطابق منابع سریانی نیز دیدگاه مفسران مسلمان بر دیدگاه لوکزنبرگ ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: قرائت آرامی- سریانی، کریستف لوکزنبرگ، واژگان دخیل، من تحتها، سریا
|
  • Parvin Baharzadeh *, Farideh Amini Pages 1-30
    Shia hadith sources, only in a narrative, alluding to the phenomenon dahw or "spread on earth," the issue of "the centrality of the Kaaba in the ground," said Sheikh Saduq Ast.rvayt discussed''Uyun News Imam Reza (AS) quotes from Muhammad ibn Sinan Imam Reza (aS), which seeks to explain the causes of some sentences. The narrative in other works of Sheikh Saduq Venice Wasael for fractionated and one Ast.drktb Hadith reported by unit until the fourth century AD, Vector Jzshykh Saduq (RA) is not, it is worth mentioning that some other religions also Places to acknowledge the centrality of their faith.
    What is meant by "earth" is Mecca, and for the "middle" of the Kaaba on earth would be central to the Kaaba in Mecca, but as spiritual examined in terms of narrative content, to the middle of the Kaaba in the honor and dignity of this place the other places.
    Keywords: Kaaba, ground, middle, Dhvalarz, evaluate, document text
  • Mohammad Farogh Ashkar Tizabi *, Abdol Alkarim Biazar Sirazi, Abbas Muslai Poor, Abdul Hadi Feghizadeh Pages 31-55
    Specifying the chronological order of revelation of the Quran or its dateline is to identify and determine the time and date of each unit of Quran revelation with the help of different Maki and Madani iterations, revelation reasons, revelation order, abrogating and outdated, biography of Islam prophet(pbuh) and using the implications and reiterates mentioned in Quran about temporal events of Prophet’s history of mission.
    Molla Heveyshe Al-e-Ghazi in “Bayan-o-Al-Maani Ala Hasbe Tartibe Alnozool” based on his interpretation and historical background, has done the greatest efforts in this case using Quranic verses, descending order lists and hadith sources. Believing in his special principles and foundations, obtained from his believes in the field of Quranic Sciences and historical topics,he applied methods in Quran dateline and achieved new results about the event time and state of the events of early Islamic history.
    We can express and analyze his most important methods under these heading: Classification and prioritization of resources, Reordering the Surahs based on their initial verses, Relying on historical documents, Citing to the traditions of revelation verses reasons,Paying attention to historical stages of Canonization of religious orders and Paying attention in revelation time of allegorical verses in a special topic.
    Keywords: Quran, Dateline, Descending order, Descending interpretation method, Bayan-o-Al-Maani Ala Hasbe Tartibe Alnozool Tafsir
  • Aboolhasan Momennejad *, Ali Rad Pages 57-79
    Extension of Quranic concepts and adapt over time to new circumstances and evidences that the current interpretation and implementation of important rules is known. Assign an important part of the traditions of Shia interpretation criticism and irony to this, on the one hand and on the other hand some opposition to these traditions and deep ties this issue with finality and eternity of the Quran, the Foundation Analysis and correct analysis of this rule seems to be necessary. In this study, analytical methods, principles and reasons for the rule of interpretation of literary and linguistic aspects extracted and examined. Foremost among these principles are the end, the meaning of the text, use the word in more than one sense, especially Alsbb La Albrh Bmvm literally, word for spirit means the situation. Correct analysis of the foundations of the rule indicates that the Imams (as) the originator of the tradition of interpretation, the way to immortality and Koran in every age we have introduced the novelty of it and no interpretation is entirely consistent with the principles of literary and linguistics; Therefore, its implementation, Quranic concepts of time and space outside the fence, and they can always be used.
    Keywords: quran, interpretation beyond the basics, current, implementation, linguistics
  • Mojtaba Shakouri *, Mohammad Hossein Fereidooni Pages 81-107
    One of the problems in Quranic activities, the absence of accurate codified and stratified indicators, to better assess the ýlevel of familiarity with the Holy Quran. The absence of these indicators leads to a lack ýof accurate assessment of the results of many activities.ý
    Authors using analytical methods and organizing Thought Table with the participation ýof some professors and practitioners, have identified classified indicators as the ýconsequences (knowledge and skills) of familiarity with the Holy Quran. "Acquaintance ýwith the text of Quran" and" Acquaintance with the meanings of Quran" are two ýmacro indicators. "Recognizing Quranic text from other texts", "Detection of applying ýwords in the Quran", "Recognizing the position of words in the verses, verses in ýSurahs and Surahs in the Quran", "Reading accurately and fluently verses of the ývariant types of scripts and codices "," Acquaintance with the record the words of the ýQuran "and" Acquaintance with the writing style of words of the Quran" are the main ýindicators in the field of Text. "Understanding the meaning of the Quran", "Ability to ýfind meaning in the Quran", "Ability to find evidence from the Quran in speech and ýwriting", "Ability to reflect and receive concepts from the verses", "Identify the ýcontents of the Quran in other texts" and "Ability to value judgment about the ýdifferent concepts based on the Quran" are the main indicators in the field of ýMeanings. Also each of the main indicators in three categories divided: basic ýindicators, advanced and excellent.ý
    Keywords: familiarity with Quran_reading Quran_? indicator_index ? construction for familiarity with the Quran
  • Mohammad Hakim* Pages 137-163
    Imam reza's correspondence in response to questions of Mohammad ibn Sanan al-zaheri about the explaining the causes of ordinances and laws has several chains that have raised in Uyun akhbar al-reza and Man la yahzoroho al-faqih books. These chains in basic and pure Rejali attitudes, due to weak narrators, seem to be invalid and weak, in addition to the weakness of the chains, the possibility of forgery correspondence by Mohammad ibn Sanan is also been raised. In this study, the critical assessment of weaknesses of the correspondence chains been discussed and reliability of narrators and the validity of these chains has been proved. The possibility of forging correspondence by Mohammad bin Sanan is also been rejected through conform with many of correspondence concepts with the same words and with phrases close to words in other ahl al-bayt traditions as well as the quotation of the correspondence by traditionists aware of the conditions of Mohammad ibn Sanan. After proving the validity of correspondence in rational manner that is based on avoiding the detailed conversations or correspondence on important and effective issues like explanation for causes and philosophy of Islamic rulings with an unreliable person and who are reputed to lie, this detailed and important correspondence is considered the discoverer of Imam confidence to this narrator and he accepted as a reliable narrator to the Shiite companions.
    Keywords: Imam Reza, Mohammad Ibn Sanan Zaheri, Correspondence, Reasons of provisions, Authentic
  • Mohammadali Hemati *, Mohammadkazem Shaker Pages 165-186
    Commentators have a different views to explain the verse above especially for explaining the «ãöäú ÊóÍúÊöåÇ» (from beneath her) and «ÓóÑöیøðÇ» (streamlet).
    One of the new views based on a camparative historical Linguistics has been presented by christoph Luxemburg in The syro aramaic reading of the quran book to makes clear for the verse above.
    He believes that ãä ÊÍÊåÇ was originaly ãä äÍÊåÇ in syric language which is meaning "at the moment of delivery" and ÓÑیÇ is originally ÔÑیÇ in syric language and it means legitimate.
    Translation of the verse such as his opinion is:“Then he called to her immediately after her delivery: ‘Do not be sad, your Lord has made your delivery legitimate’. ˮ
    Luxenburg belives this recitation is more campatible with this verse.
    With camparative historical Linguistics analictic of syrian Arabic language, luxanburg views has been considered and analyzed.
    camparative historical Linguistics will confirm the Islamic exegesists views