فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی اسمعیلی صدر آبادی، محمدحسین برومند*، امیر جودوی صفحات 1-21
    یکی از مباحثی که توجه قرآن پژوهان را به خود جلب نموده و بنوعی زیباترین ویژگی های قرآن را رقم زده بحث وجود ارتباط، انسجام و تناسب میان آیات سور است. طرفداران این دیدگاه معتقدند هر سوره دارای هدف یا اهداف خاصی است که تمامی آیات سوره حول محور این هدف یا اهداف سامان می یابد؛ این پژوهش با هدف پاسخ به این سوال که آیا آیات سوره بقره نیز با هم ارتباط دارند و خطوط ارتباطی در آن به چشم می خورد به بررسی و کشف ارتباط و انسجام میان آیات این سوره پرداخته است. با روش کیفی توصیفی تحلیلی با استخراج موضوعات، دسته بندی آیات به صورت موضوعی و سازماندهی موضوعات اثبات شده که آیات این سوره از رابطه ای تنگاتنگ و منسجم برخوردار است. در این سوره خطوط اصلی ارتباطی خداوند، موافقان حق، مخالفان حق، نبوت، احکام، پیامد اعمال و... وجود دارد که هر خط به خطوط فرعی و فرعی تر تقسیم می گردد. جهت اثبات حقانیت قرآن، بیان فلسفه نحوه چینش و تعداد آیات سوره ، تقویت نگرش کل گرایانه در تفسیر و کشف شبکه معنایی بین آیات به ظاهر پراکنده و حتی ارزیابی اسباب نزول آیات این پژوهش کارآمد خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارتباط آیات، تناسب آیات، خط ارتباطی، انسجام سوره، وحدت موضوعی، سوره بقره
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی *، محمد ابراهیم روشن ضمیر صفحات 22-40
    از آن جا که تواتر روایات یکی از راه های اطمینان به صدور آن هاست، عالمان دانش درایه، پژوهش های دراز دامنی درباره آن انجام داده اند اما درباره یکی از گونه های نوپیدای آن با عنوان «تواتر اجمالی» تعریف جامع و مانعی ارائه نشده است. از عبارات آنان ، سه تعریف برای تواتر اجمالی قابل استفاده است: الف) روایات متعددی که نه در مدلول مطابقی بلکه در مدلول تضمنی یا التزامی با هم مطابقت دارند. ب) علم اجمالی به صدور برخی از روایاتی که دارای مضمون واحد نیستند. ج) روایات زیادی که در لفظ و معنی با هم اختلاف دارند و دلالت آن ها هم از جهت وسعت و ضیق متفاوت است اما علم اجمالی داریم که برخی از این روایات از معصوم صادر شده است و آن روایت اخص است. برخی از ایراد های این تعریف ها عبارتند از: الف) روشن نبودن وجه تمایز آن با تواتر معنوی؛ ب) تردید در حصول علم به صدور یک روایت نامعین؛ ج) بی اثر بودن علم اجمالی به صدور یک روایت نامعین؛ د) بی فائده بودن تواتر اجمالی با توجه به اثبات قدر متیقن به دلائل دیگری مانند سیره عقلاء، حدیث صحیح محفوف به قرائن و...،. افزون بر این، بنابر دیدگاه آخوند خراسانی درباره تواتر اجمالی که مقتضای آن را اعتبار روایتی می داند که از باقی احادیث در مضمون اخص باشد؛ اگر خبری با این ویژگی وجود داشته باشد که مضمون آن اعتبار خبر ثقه به طور مطلق است، حجیت قول ثقه، ثابت می گردد؛ اما وجود چنین خبری تنها صرف فرض است.
    کلیدواژگان: تواتر، تواتر اجمالی، قدر متیقن، قدر مشترک، اعتبار روایت
  • حسن رضایی هفتادر *، صفر نصیریان صفحات 41-64
    نظریه روان کاوی فروید، یکی از نظریات مهم در قرن نوزدهم بوده که تاثیر شگرفی در تربیت داشته است. این نظریه از منظر روش، بر روش تجربه گرایی در غرب تکیه دارد و از منظر ماهوی، با مکتب مادی گرای اومانیسم هم سان است. نظریه پیش گفته دو رکن اساسی دارد؛ یکی ساختهای سه گانه ذهنی و دیگری حالات سه گانه روانی. به باور فروید، از میان ساخت های سه گانه ذهنی، نهاد برترین و بنیادی ترین ساخت است و منبع انرژی های غریزی جنسی به شمار می آید. وی ناخودآگاه را عامل اساسی در تربیت معرفی می کند. نظریه فروید از منظر معارف دینی به ویژه نهج البلاغه، در هر دو رکن پیش گفته، مخدوش است: نخست، روش تجربه گرایی انحصارگرا، روشی درست در شناخت انسان نیست. دوم، اومانیسم مکتبی انحرافی در شناخت انسان است که به ابعاد مترقی انسان توجهی ندارد. سوم، انسان دارای ساختهای سه گانه ذهنی نیست و صرفا یک ساخت ذهنی دارد و چهارم، برخلاف نظر فروید، ضمیر ناخودآگاه بیشترین تاثیر را در رفتارهای انسان ندارد.
    کلیدواژگان: فروید، نظریه روان کاوی، ساخت های روانی، ضمیر ناخودآگاه، نهج البلاغه
  • محمدحسن شیرزاد*، محمدحسین شیرزاد، محسن نورایی صفحات 65-84
    احمد بن محمد بن خالد برقی از جمله چهره‏ های شاخص امامیه در سده سوم است که بنابر نظر رجال‏ شناسان امامی، به دلیل نقل از راویان ضعیف و اعتماد به روایات مرسل، توسط احمد بن محمد بن عیسی اشعری از قم اخراج شده و پس از گذشت زمان، به دلایل نامعلومی به قم بازگردانده شده است. این مقاله برای نخستین بار با بهره‏ گیری از روش تاریخی- تحلیلی، علل اخراج و بازگشت احمد برقی به قم را مورد بازخوانی قرار داده است. با تکیه بر شواهد تاریخی آشکار شد که تعلق برقی به جریان فکری «ادب» و مخالفت احمد اشعری با رویکرد ادب‏گرایانه به احادیث، زمینه اخراج برقی از قم را فراهم آورد. مطالعه حاضر برای تبیین دلایل بازگشت برقی، توازن قدرت‏های سه‏ گانه‏ ی علمی، سیاسی، اقتصادی در قم و نیز چالش‏های میان آنان را بررسی کرد. این مطالعه نشان داد که وابستگی برقی به طیف علمی قدرتمند «ادب» در قم که یارای رقابت با طیف علمی اشعریان را داشت و نیز ظرفیت این طیف علمی بر برقراری روابط سازنده و راهبردی با مراکز قدرت و ثروت (امرا و تجار قم)، امکان بازگشت برقی به قم را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: احمد برقی، المحاسن، جریان فکری ادب، خاندان اشعری، قم
  • رضا امانی، خدیجه فریادرس*، محسن فریادرس صفحات 85-114
    عموما زمخشری در تفسیر کشاف برای فهم معنای آیه از روایات نبوی استفاده می کند؛ یکی از این موارد، در زمینه علوم ادبی است که از میان رسته های مختلف این علم می توان به ساختارهای صرفی و نحوی اشاره داشت. در این راستا، مقاله حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و رویکرد انتقادی، به استخراج کاربست روایات پیامبر برای تحلیل ساختارهای صرفی و نحوی آیات قرآنی در تفسیر کشاف پرداخته و در نهایت با واکاوی و ارزیابی دیدگاه زمخشری در این خصوص، این نتیجه حاصل شده که از یک سو، روایات مورد استناد وی، بجز لای نافیه در ساختار نحوی، ضعیف بوده و از سوی دیگر، کاربست روایت نیز در تمامی موارد صحیح نیست.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، روایات نبوی، تفسیر کشاف، ساخت صرفی و نحوی
  • محسن قاسم پور *، حمیدرضا فهیمی تبار، ابوالفضل عطوفی سلمانی صفحات 115-137
    مبنای اعتقاد به لایه لایه بودن معنا در تفسیر قرآن از منظر علامه ی طباطبایی به این معناست که هر یک از صور و گونه های ترکیبی کلام الهی که امکان نگاه مستقل را داشته باشد می تواند حجت و معتبر تلقی شود به گونه ای که هر معنایی اختصاص به افق و مرتبه ای از فهم و درک باشد. هدف این نوشتار بر آن است تا تاثیر این مبنا را در تفسیر واژه ها ی «سبع سموات» و «شهاب» در تفسیر «المیزان فی تفسیر القرآن» نشان دهد.
    از منظر علامه ی طباطبایی لفظ «شهاب» در قرآن در آیاتی که در آنها به رانده و مطرود شدن شیاطین اشاره دارد با توجه به مبنای لایه لایه بودن معنا در قرآن به مثابه یک مبنای تفسیری معنایی کنایی است که مراد از آن ، این است که شیاطین از ورود و نزدیکی به عالم بالا ممنوع هستند. معنای «سبع سموات» نیز از نظر ایشان در دو قسم آسمان مادی و آسمان معنوی دسته بندی می شود.
    کلیدواژگان: شهاب، سبع سموات، علامه طباطبایی، مبنای تفسیری، لایه لایه بودن معنا
  • جواد لطفی، حسن نقی زاده*، فریبرز رحیم نیا، علی اسدی اصل صفحات 138-153
    رهنمودهای علوی ذخیره ارزشمندی در عرصه مدیریت نوین است که در این عصر با رویکرد مطالعات میان رشته ای مورد بررسی قرار می گیرد. البته این رهنمودها گاه در قالب یک سلسله قضایا یا قواعد کلی ارائه شده است که با توجه به آن، این پرسش مطرح است که روش شناسی یا شیوه کشف این قواعد چگونه است و با اصول موجود در مدیریت چگونه پیوند می خورد. بدین منظور باید به سراغ دلالت های روشن متن رفت که مبتنی بر اصول لفظی و اصول عقلایی است و از دانش مدیریت فقط برای تایید بیشتر و ایضاح فزون تر قاعده یاری جست. با این روش، به عباراتی دست یافت که به عنوان قاعده مدیریتی نمایان شوند. قاعده ارائه شده در این مقاله برگرفته از این رهنمود امیر مومنان علیه السلام به مالک اشتر است: «و اجعل لراس کل امر من امورک راسا منهم لا یقهره‏ کبیرها و لا یتشتت علیه کثیرها‏»؛ یعنی بر سر هریک از کارهایت مهتری از آنان بگمار که نه بزرگی کار او را ناتوان سازد و نه بسیاری آن وی را پریشان. این قاعده ناظر به مسئله «ضرورت رعایت تناسب مشاغل با توانمندی ها» در دانش مدیریت است.
    کلیدواژگان: قاعده های مدیریتی، نهج البلاغه و مدیریت، امام علی و قواعد مدیریتی
|
  • Mahdi Esmaeili Sadrabdi, Mohamadhosein Baroomand *, Amir Judavi Pages 1-21
    A topic that has attracted Qur’anic researchers are links, coherence and harmony among Soorahs of Qur’an which, somehow is the most beautiful feature of Holy Qur’an. The followers of this viewpoint are believe that each Soorah has a special purpose and all verses of that Soorah is organized around this aim.
    This research gathers with aim of answering to this question that is verses of Soorah of Baqare also have relations with each other? And examining and discovering these connections lines that make coherence among verses of this Soorah. Moreover, this research for extracting topics utilizes from descriptive – qualitative - analytical method and categorizes verses in a thematic way and organizes proved topics which, verses of this Soorah have a coherence and adjacent relation. In this Soorah main communication lines are God, proponents of the truth, opponents of the truth, prophecy, Ahkam, the consequences of actions and … which, each line divided to more lines. This research, for proofing Qur’an’s Truth expressing the philosophy of ordering and numbering verses of Soorah, reinforcement holistic attitude in interpreting and discovering semantic network among verses, which are apparently scattered, and even evaluating occasions of revelation of verses would be efficient.
    Keywords: the relationship between verses, the symmetry of verses, communicational outline, the fluency of sura, the sura Baqara
  • Seyyed Abolqasem Hoseyni Zeydi *, Mohammad Ebrahim Roshan Zamir Pages 22-40
    How to ensure the issuance of Hadiths from the Infallible (p.b.u.t) is the most important challenge that Hadith scholars faces. Frequency of reporting is one way that can ensure the issuance of Hadiths from Infallible (p.b.u.t). Although there are widespread arguments about it but we dont find a comprehensive definition about a newly appeared kind of it called "brief frequent reported narrations". Three definitions can be deduced from scholar's arguments: a) many hadiths dont agree on explicit meaning but on implicit one. b) Many Hadiths with different contents that are briefly known as uttered by the Infallible (p.b.u.t). Many Hadiths that are different from literal and meaning aspect but agree on implied meaning which is deduced from them. Some defects of these definitions are: a) lack of a clear distinction between the different kind of frequent reported Hadiths. b) uncertainty in the state of issuing of an unknown Hadith and some other ones.
    Keywords: Frequency, Briefly frequent reported hadith, Common meaning, principles of jurisprudence
  • Hasan Rezaee*, Safar Nasirian Pages 41-64
    Freud’s psychoanalytic theory is one of the most important theories of the 19th century with massive effects on education. Regarding its method, the theory relies on Western Empiricism, and concerning the nature, it is aligned with Humanistic Materialism. This theory has two basic principles: the three structures of mind, and the three levels of awareness. In Freud’s view, Id is the superior and the most essential of the triple structures, one which is the source of instinctive sexual energies. Besides, he introduces subconscious as the main element in education. Freud’s theory is defective through the lens of religious knowledge, especially that of Nahj al-Balaghah, for the following reasons. First, the exclusivist Empiricism is not a right method in knowing the human. Second, Humanism is a distorted school in knowing the human which does not take into account humans’ sublime aspects. Third, the human does not have three structures of mind, but rather, has only one mental structure. Finally, contrary to Freud’s opinion, the subconscious mind does not have the most effect on human behaviors.
    Keywords: Freud, Psychoanalytic theory, Structures of mind, Subconscious, Nahj al-Balaghah
  • Muhammad Hasan Shirzad *, Muhammad Husain Shirzad, Mohsen Nouraei Pages 65-84
    According to early Imami scholar's point of view, Aḥmad bin Muḥammad bin Khālid al-Barqī, one of the most prominent Shiite figures in the third century, was expelled from Qum by Aḥmad bin Muḥammad bin ʿīsā al-Ashʿarī for relying on both weak narrators and unauthentic traditions. Aḥmad al-Barqī, however, has been returned to Qum for unknown reasons after passage of time. Applying historical and analytic methods, this study for the first time makes effort to elucidate the reasons for Barqī's expulsion from Qum as well as his return to Qum. Based upon historical evidences, it became clear that affiliation of Aḥmad al-Barqī with Adab circle on one hand, and antagonistic approach of Aḥmad al-Ashʿarī towards Adab circle on the other hand leads down to exile of Barqī from Qum. To explain the reasons for return of Barqī to Qum, this study discusses the challenges between tripartite powers in Qum, scientific, political and economic. This study indicates that affiliation of Barqī with the powerful scientific circle of Adab paved the way for him to return to Qum. Moreover, strong bonds between Adab circle and political and economic powers in Qum made the social status of Barqī high, and therefore paved the way for him to return to Qum.
    Keywords: A?mad al-Barq?, al-Ma?a?sin, Adab Circle, Ash?ar? Household, Qum
  • Reza Amani, Khadije Faryadres *, Mohsen Faryadres Pages 85-114
    Al-Zamakhshari generally uses the Prophet’s sayings in Al-Kashshaaf Commentary for understanding the meaning of the verse; One of such cases is regarding the literary sciences, which the Syntactical and Morphological Structures can be addressed from its various classes. In this regard, the present article utilizes a Descriptive – Analytical method and a Critical Approach in order to extract the application of the Prophet’s sayings for analyzing the Syntactical and Morphological Structures of the Quranic verses in Al-Kashshaaf Commentary. In the end, upon analysis and evaluation of the perspective of Al-Zamakhshari in this regard, it is concluded that on one hand the sayings cited by Al-Zamakhshari are weak except for the use of the negative Forming “No” (La) in the Syntactical Structure, and then on the other hand application of the sayings was not correct in all cases.
    Keywords: The Holy Quran, Jar Allah a, l-Zamakhshari, the Prophet's Sayings, Al-Kashshaaf Commentary
  • Mohsen Ghasempour *, Hamidreza Fahimitabar, Abolfazl Atoofi Salmani Pages 115-137
    The belief in the layers of meaning in interpretation of the Quran from the perspective of Allameh Tabatabai holds that each of the forms and lexical strings in Divine word that can be viewed independently can be considered authorized and valid for interpretation. In this way each meaning can be assigned assigned to a particular horizon and level of understanding. The purpose of this paper is to discuss the effects of such a belief on the interpretation of the two expressions of "Seven Samavati or Sab’a Samavat" and "Shahab or Meteor" in "Al-Mizan fi Tafsir al-Quran" by Allameh Tabatabai. From the viewpoint of Allameh Tabatabai, the term “Shahab” meaning meteor in the Holy Quran, has afigurative meaning which implies that demons are prohibited from entering heaven and will be prevented by Shahab. "Seven Samavati" in Allameh Tabatabai’s viewpoint is seen in this perspective toi refer to two kinds of skies: the material and the spiritual sky.
    Keywords: Meteor (Shahab), Sama, Samavat, Allameh Tabatabaei
  • Javad Lotfi, Hasan Naghizadeh *, Fariborz Rahimnia, Ali Asadi Pages 138-153
    Alavi guidelines are valuable store in new management area that in this period surveying with interdisciplinary studies attitude. Of course these guidelines occasionally have been presented as a chain of propositions or universal rules that according to that, the question is: how is the methodology or method of finding these rules and how it connects with existing principles in management? For this purpose we have to look for clear reasons that based on textual and rational principles and asking help from management science just for more confirmation and clarification and with this method, accessing expressions as a management rule. The rule that has been presented in this article was took from this guideline of imam ali to malik ashtar: “you must appoint one officer as the head of each important branch of your government that wont defeated by big works and not confused by works’ multiplicity”. This rule is as a witness for “necessity of considering jobs’ appropriateness with abilities” in management science.
    Keywords: Management rules, Nahj Al-Balaghah, Management, Imam Ali, Management rules