فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه زرسازان* صفحات 1-37
    مقاله شفاعت اثر مستشرق آمریکایی خانم والری جف هافمن است که در دائره المعارف قرآن لایدن، یکی از دائره المعارف های برجسته و مورد رجوع جهانی پیرامون قرآن کریم منتشر شده است. از آنجا که نقد و ارزیابی اینگونه آثار زمینه آشنایی افکار عمومی با اسلام حقیقی را فراهم می سازد لذا پژوهش حاضر به منظور مشخص نمودن فضای فکری مستشرقان در خصوص آموزه های قرآنی برای پژوهشگران مسلمان به ارزیابی این مدخل پرداخته است. نوشتار پیش رو ضمن اشاره به محتوای مقاله، نظریات نادرست هافمن درباره شفاعت را با استفاده از مصادر معتبر اسلامی و استدلال های متقن در بوته نقد قرار می دهد. در این جستار مشاهده می شود نظریه های ذکر شده با تتبع اندک و سطحی از آیات قرآن و متاثر از مبانی فکری گروهی از اهل تسنن و برگرفته ازبرخی روایات در کتب ایشان بوده که مخالف دلالت های قرآنی و احادیث قطعی صادر شده در این زمینه است .
    کلیدواژگان: قرآن، شفاعت، روایت، دائره المعارف قرآن لایدن
  • محمد سلطانی رنانی* صفحات 39-63
    یکی از مباحث مهم فلسفه و کلام اسلامی، مبحث علم الهی است. علم از صفات ذاتی خداوند است که همه معلوم ها را به طور مطلق، و بدون هیچ قید و شرطی دربرمی گیرد. آیات پرشماری نیز در قرآن کریم با علم خداوند و گستره و خصوصیات آن ارتباط دارند. از آن جمله آیاتی است که علم خداوند را بر حصول شرط یا پدیدار شدن حالتی متوقف می کند. بنابراین مفسر قرآن، به پیروی از اصول و مبانی اعتقادی باید از ظاهر این آیات بگذرد و بر پایه سازوکارهای تفسیری، معانی سازگاری با اصول اعتقادی برای این دست آیات بیابد.
    متکلمان و مفسران شیعه امامی بر پایه ادله عقلی و نقلی در این حوزه، دیدگاه ها و وآراء خویش را بیان می کنند. در این میان، شخصیت شیخ طوسی بسیار قابل توجه است. شیخ طوسی، زعیم و مرجع دینی شیعه، بزرگ فقیه، متکلم و مفسر قرآن است. وی را به حق می توان از سرآمدان عرصه کلام و تفسیر دانست. شیخ طوسی در تفسیر گرانسنگ التبیان به گونه ای آیات مرتبط با علم الهی را تفسیر نموده است که با اصول و مبانی کلامی سازگار آمده است. وی در تفسیر این دست آیات، وجوهی را بیان می کند که در چهار عنوان قابل بررسی است. از میان این وجوه، تفسیر حدوث علم به تحقق معلوم رجحان دارد.
    توجه به سازوکارهای شیخ طوسی در تفسیر این آیات می تواند در تفسیر قرآن کریم، به ویژه آیاتی که به ظاهر خویش با اصول و مبانی کلامی ناسازگار است، راهگشای همه پژوهشگران عرصه تفسیر قرآن کریم باشد.
    کلیدواژگان: شیخ طوسی، علم الهی، علم حادث، تفسیر آیات علم حادث
  • سیده زینب طلوع هاشمی*، سید کاظم طباطبایی، مهدی جلالی، سید محمد امام زاده صفحات 65-95
    از دیدگاه محدثان عوامل گوناگونی در پذیرش روایات راویان دخیل است که آسیب در هر یک از آن ها می تواند منجر به تردید در پذیرش روایات راوی گردد. گرچه در شرایطی خاص می توان از برخی از آسیب های وارد شده بر متن یا سند روایات چشم پوشی نموده و به صحت آن ها حکم نمود، اما دروغ گویی و اشتهار راوی به بدعت گذاری به سبب خلل جدی که در عدالت راوی وارد می سازند، از جمله عواملی هستند که از دیدگاه حدیث پژوهان فریقین بدون هیچ استثنایی منجر به سقوط قطعی روایات راوی از حجیت می گردند. در این مقاله با تامل در شواهد و توصیفاتی که در کلام پیشوایان معصوم (ع) درباره راویان بیان گشته و نیز بررسی اقوال دانشمندان علم رجال، این فرضیه به اثبات رسیده است که دو عامل دروغ گویی و بدعت گذاری در میان گستره راویان حدیث شیعی، بیش از همه در غالیان نمود داشته و اشتهار غالیان به این دو امر از مهمترین دلایل جرح آنان بوده است.
    کلیدواژگان: غلو، کذب، بدعت گذاری
  • علی اکبر کلانتری* صفحات 97-117
    رویکرد عمومی وتلقی رایج در میان دانشمندان اسلامی به خصوص محدثان ،مفسران وفقی هان ،همواره این بوده که این حدیث است که میتواند مبین و مفسر قرآن باشد و از ایفای این نقش توسط قرآن نسبت به حدیث ، غفلت شده است . و این در حالی است که با واکاوی آیات مرتبط با روایات ، به این حقیقت دست می یابیم که در پاره ای موارد ، می توان وضعیت و مضامین روایات را نیز با بهره گیری از آیات تبیین نمود .
    هم چنان که تخصیص حدیث با حدیث نیز جای بحث به نظر نمی رسد و می توان برای آن به حدیث نبوی لاتنتفعوا من المیته باهاب ولاعصب [ از پوست و پی مردار استفاده نکنید .] مثال زد ضرورت عرضه داشتن احادیث بر قرآن -در صورت مشکوک بودن آن ها یا به گونه مطلق – سخن به میان آمده است .می توان این روایات را به دو دسته کلی تقسیم نمود ، دسته نخست روایاتی که بر لزوم کنار نهادن احادیث نا موافق با قرآن تاکید مصادیق مهم و قابل ذکر در این فرایند عبارتند از : تبیین صحت و سقم حدیث با قرآن ، تخصیص ، تفسیر و نسخ حدیث با قرآن و استدلال بر مضمون حدیث با قر آن .
    کلیدواژگان: حدیث، قرآن، تبیین حدیث با قرآن
  • مهدی لطفی* صفحات 119-139
    حوزه معنایی با دو رویکرد درزمانی و هم زمانی قابل بررسی است که در بررسی درزمانی تغییراتی معنایی همچون تعمیم یا گسترش معنایی، تخصیص معنایی، مجاز، استعاره، ترفیع معنایی و تنزل معنایی مورد توجه قرار می گیرند. بر این اساس، پاره ای از واژگان قرآنی در مقایسه با دوره جاهلی دچار توسعه مفهومی و افزایش مدلول های خود شده اند و برخی دیگر مفهومی تخصصی یافته و کاهشی در مدلول های آنها رخ داده است. همچنین فرایندهایی همچون مجاز، استعاره، ترفیع و تنزل نیز در بخشی از واژگان های قرآنی قابل مشاهده است. شناسایی این دسته از تغییرات و دسته بندی آنها می تواند در روشن شدن معنای واژگان قرآنی تاثیر بسزایی داشته باشد. همچنین با بررسی هم زمانی حوزه معنایی و در نظر گرفتن باهم-آیی های همنشینی و متداعی واژه ها، امکان دست یافتن به روابط موجود بین واژگان های قرآنی و ترسیم آنها بصورت شبکه ای از مفاهیم به پیوسته در قالب ترسیم روابط افقی و عمودی واژگان ها وجود دارد. مقاله حاضر با روشی توصیفی به بررسی درزمانی و هم زمانی حوزه معنایی می پردازد و در صدد تبیین کاربرد این موضوع در بررسی واژگان قرآنی است.
    کلیدواژگان: قرآن، معناشناسی، حوزه معنایی، باهم آیی همنشینی، با هم آیی متداعی
  • رسول محمدجعفری* صفحات 141-167
    حدیث معروفی از پیامبر(صلی الله علیه و آله) روایت شده که برابر با آن خداوند در هر قرنی کسی را در میان این امت بر می انگیزد تا دین را تجدید کند. این حدیث ابتدا در سنن ابی داود و سپس در بسیاری از جوامع روایی اهل سنت نقل شده و برخی نیز بر صحت حدیث از نظر سند و محتوا اجماع دارند، در شیعه نخستین بار شیخ بهایی آن را گزارش کرده است. شهید مطهری در آثار خود نسبت به اصالت این حدیث تشکیک کرده و آن را از نظر سند به جهت وجود ابوهریره، ضعیف دانسته است و از جهت مضمون نیز، چهار اشکال بر آن وارد کرده است. به نظر می رسد، این اشکالات در رد حدیث ناتمام باشد، زیرا صرف وجود ابوهریره موجب ضعف حدیث نخواهد بود، چنان که بسیاری از محدثان شیعه از او روایت نقل کرده اند. درباره اشکالات محتوایی نیز: اولا؛ واژه «راس» در حدیث قید اتفاقی می باشد، ثانیا؛ «من» در حدیث از الفاظ عام بوده و بر بیش از یک نفر نیز دلالت دارد، ثالثا؛ اشتباه در تعیین مصادیق دلیلی بر وضع حدیث نخواهد بود. رابعا؛ بنابر دلایلی چند نمی توان روایت مجدد را متاثر از اندیشه فلسفی ایرانیان باستان دانست.
    کلیدواژگان: حدیث مجدد دین، شهید مطهری، نقد حدیث
  • مصطفی همدانی* صفحات 169-188
    الجامع الصغیر سیوطی، یکی از جوامع روایی معروف اهل سنت است که با روش الفبایی (بر حسب ابتدای روایات) تدوین شده است. این تحقیق به بررسی میزان صحت استنادات کتاب مذکور به راویان و مصادر روایی پیشین که سیوطی از آنها نقل کرده (و در نگاه اول به نظر می رسد ارجاعات وی همگی دقیق هستند) پرداخته است.
    پژوهش حاضر، با روش کتابخانه ای و تحلیل محتوای کمی و بر اساس نمونه ای که به روش سیستماتیک و طبقاتی تهیه شده است، به بررسی 400 روایت از روایات این کتاب پرداخته و طبق قوانین علم احتمال، نتایج آن را با خطای 5 درصد به کل کتاب تعمیم داده است.
    نتایج نشان داده است با خطای 5 درصد می توان گفت در کل کتاب الجامع الصغیر، در % 6/9 موارد ارجاعات بر اساس مصادر روایی موجود در زمان ما نادرست هستند. نادرستی این ارجاعات به علت فقدان روایت در نسخه موجود از آن کتب در زمان ما یا عدم تصریح به نام کتاب و اکتفا به نام نویسنده کتاب (با این که آن نویسنده تالیفات روایی متعدد داشته است) و یا اشتباه در انتساب روایت به راوی است.
    کلیدواژگان: صحت استناد، الجامع الصغیر، سیوطی، مصدرشناسی
|
  • Atefeh Zarsazan * Pages 1-37
    The article “intercession” compiled by American orientalist lady Valerie J. Hoffman by introducing Quran, Muslim sahih and orientalist’s opinions. This article was published in the laiden encyclopedia of the Quran which is among the best references about the Quran.this paper has tried to criticize and evaluate the mentioned entry with aiming to make clear the thought atmosphere of non-Muslim scholars by examining the writings of orientalists specifically in religious teachings especially in the quranic subject. Mention opinions based on some Sunnite’s mental foundation and some tradition in their books that opposed Quranic expresses and certain traditions so this article is criticized.
    This study in addition to mentioning the content of the mentioned article criticizes the opinions of Hoffman about the intercession by referring to authoritative Islamic sources. At first we show parts of article briefly then maintain incorrect instance and criticize it by introducing important sources that writer doesn’t use.
    Keywords: Quran, intercession, tradition, laiden encyclopedia of the Quran
  • Mohammad Soltani Renani * Pages 39-63
    One of the most important issues in Islamic philosophy and theology is the Divine Knowledge. Knowledge is one the essential attributes of God which comprises the entire datum absolutely and without any conditions. Numerous verses of the Qur’an address the issue of Divine Knowledge, its extent and qualifications. Of these verses are those which suspend the knowledge of Allah to attainment of a condition or occurrence of a situation. In these instances, employing interpretational devices, the exegete of the Qur’an should propose an interpretation consistent with the doctrinal principles, while not confining him to the literal meaning of the verses.
    The Shiite theologians and exegetes, based on the rational and traditional arguments, have declared their views on these verses. Among these scholars, Shaykh Tusi is an important personality. He is the head of the Shiite community at his time, a great jurisprudent, theologian and exegete of the Qur’an. It is no exaggeration to say that he is a leading personality in theology and exegesis. In his masterpiece, al- Tebyan exegesis, he interprets the verses on the mentioned issue in complete consistency with theological principles. Addressing the issue, he proposes possible interpretations, which can be studied in four categories. Among these alternatives, identifying the achievement of knowledge as realization of the datum is the most eminent one. Considering Shaykh Tusi’s commentaries of these verses, especially those in literal contradiction with theological principles, is a good model example for all the scholars in this field.
    Keywords: Shaykh Tusi, Divine knowledge, temporal knowledge, Interpretation of the verses on Temporal Knowledge
  • Sayede Zeynab Toloue Hashemi *, Seyed Kazem Tabatabaeipour, Mahdi Jalali, Seyed Mohammad Emamzadeh Pages 65-95
    From the perspective of scholars of hadith, accepting and trusting the narratives of a narrator depends on a variety of factors, lack of each result in distrust. However in special conditions, some of these inconveniences can be ignored and the narratives can be sentenced to correctness. Among these factors, lying and having reputation in heresy due to the great damage which imposes on the justice of narrators are the ones that according to scholars of both Shia and Sunni sects, without any exception, lead to distrust in a narrator’s narratives. In this article, reflecting on evidences in infallible Imams (PBUT) narratives and studying the statements of the experts on narrators (Rijal)., this theory has been proven that the two factors of lying and having reputation in heresy, can be seen more than all the Shiite narrators, in the extremists (ghalis) and therefore their fame for these two attributions is the most important cause of their weakness.
    Keywords: Extremist (ghali), Lie, Heresy
  • Aliakbar Kalantari * Pages 97-117
    The general attitude and common perception among Islamic intellectuals especially traditionists ,exegetes and jurisprudences is that it is hadith that can elucidate and interpret Qur’an , while Qur’an‘s role in this term for hadith has been neglected .Whereas taking into consideration the verses related to hadiths, it becomes clear that at times these verses clarifies the meaning of the narratives. The important instances of the Qur’an’s contribution to a better understanding of hadiths are as follows: illuminating the authenticity of hadith, interpreting, consecrating and altering hadith and confirming its meaning.
    Keywords: Hadith Quran, Elucidating hadith by Quran
  • Mehdi Lotfi * Pages 119-139
    semantic field can be studied with the two approaches of diachronic and Synchronic. The semantic changes include changes such as Generalization, Semantic narrowing, Metonymy, metaphor, Degeneration and Elevation. Accordingly, some words of the Quran in comparison with the ignorant period have conceptual development and increase its reference-grade And other specialized concept and a decrease in sense occurred. As well as processes such as metaphor, Metonymy, Degeneration and Elevation in the Quranic words are visible. Classifying and identify these changes and clarify the meaning of the Quranic words is very important. Also with reviewing semantic field in diachronic approach and with considering syntagmatic collocation relations between Quranic words can be attainable.To obtain the relationship between the Quranic words and draw networks of the concepts, they should constantly drawn in the form of horizontal and vertical relationships. This paper describes formation of the semantic field and its changs and concerns and seek an explanation of this issue to examine the words of the Quran.
    Keywords: Quran, semantics, semantic field, collocation, syntagmatic collocation
  • Rasul Mohammadjafari * Pages 141-167
    A famous narrative of the Prophet (peace be upon him) narrated that in each century , Allah poses person among the nations to renew religion. First , narrative have been quoted in Abi Dawood Sunan and then quoted in many sunni narrative communities and And some of them have consensus on the authenticity of document and content narrative, the first time , in Shiite, Sheikh Bahai has reported. Martyr Motahhari's works have doubts about the authenticity of this hadith And the document because its narrated by Abu Hurayra . As for the content ,he had four criticals .seems to be, in reject, these critical are incomplete in reject of narrative, because existence of Abu Hurayrah will not make invalid narrative , So that many Shia narrators have narrated his . About content criticals as well: First, the word "ras" in the hadith is adverb Etefaghi. secondly, the "man" in the narrative is common word and implies on more than one, thirdly, mistake in Determining the narrative examples, there is no reason that narrative is imitation; Fourthly, as reasons can not say the philosophical thought of ancient Iranians had impression on Mojaded narrative.
    Keywords: religon Mojaded, narrative, martyr Motahari, criticism of hadith
  • Mostafa Hamedani * Pages 169-188
    Al-Suyuti's Al Jamea Al Saghir is one of well -known narrative collections of Sunnite compiled alphabetically in terms of initial letter of narratives. This study deals with the extent of this book's accuracy of citations by relying on the previous narrators and sources mentioned by Al-Suyuti while in first glance it seems all are correct.
    Present study provided by quantitative content analysis and based on the sample prepared by systematic and stratified methods assesses 400 narratives of this book and with a 5% error rate generalizes its results according to law of possibility.
    According to results it can be said that with a 5% error rate in all parts of Al Jamea Al Saghir, 9.6% citation cases are incorrect according to narrative sources in our time. The inaccuracy of the citations is due to (1) lack of narratives in the present version from those books in our time, (2) lack of specifying name of book and relying just on the name of author (while the author has variety of narrative compilations) or (3) mistake in attributing narratives to narrators.
    Keywords: accuracy of attribution, Al Jamea Al Saghir, Al, Suyuti, sourcology