فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بیگدلی، حسین علی ترکمانی *، فرامرز میرزایی صفحات 1-34
    از عوامل مهم تطور لفظی و معنایی واژگان یک زبان، ظهور آیین جدید است. نزول قرآن که طلایه دار این ظهور است، موجب تحول معنایی واژگان عربی شده و در حقیقت، در بستر عرف معیار زمان نزول، عرف ویژه ای پرورانده است که بدون آگاهی از این عرف، امکان درک و ترجمه صحیح زبان آن، وجود ندارد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که اولا، منظور از عرف ویژه ی قرآن و ویژگی های زبان شناختی آن چیست؟ و ثانیا، نسبت واژگان مرتبط با این مقوله در قرآن، با به فهمی معنای این واژگان به چه صورت می باشد؟ لذا با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، ابتدا تحلیل دقیقی از عرف ویژه قرآن و عوامل شکل گیری آن، ارائه شده و در ادامه، مظاهر تاثیر آن در تطور معنایی واژگان عربی با ذکر مصادیق، مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که: عرف ویژه قرآن، محصول شاخص های منحصر به فردی چون: گزینش وحیانی الفاظ؛ هدایت محوری؛ جاودانگی؛ فراگیری گستره مخاطبان؛ اعجاز بیانی؛ تعدد لایه ها و سطوح معنایی، نظم شبکه ای و فراخطی قرآن می باشد که تطور واژگان عربی در شکل های گوناگون مانند؛ توسعه و یا تخصیص دلالی، دگرگونی دلالت، تغییر مجال استعمال، نقل دلالت معنایی از ضعیف به قوی و بالعکس، تنزل و ترفیع دلالت، استعمال واژه در معنای غریب را رقم زده است. این بحث با توجه به چگونگی پردازش مفسران به این پدیده و تاثیرپذیری مترجمان از آن ها، و نیز پیشرفت مباحث زبان شناسی، اهمیت و گستردگی خاصی یافته و منجر به کشف زوایای پنهان واژگان قرآنی شده است.
    کلیدواژگان: عرف ویژه، قرآن، واژگان جاهلی، تطور معنایی واژگان
  • سیده خدیجه حسینی *، مهرداد عباسی صفحات 35-65
    اگرچه در اندیشه غالب در الهیات اسلامی، نظریه «صرفه» کمتر محل توجه بوده و به عنوان وجهی از وجوه اعجاز قرآن مقبولیت چندانی نیافته است، سیدمرتضی علم الهدی (د. 436) ، عالم سرشناس امامی قرن چهارم و پنجم، از مدافعان جدی این نظریه بوده و در کتاب الموضح عن جهه اعجاز القرآن (الصرفه) به تفصیل آن را اثبات کرده است. در پژوهش حاضر، که به بررسی ابعاد گوناگون این نظریه در الموضح سیدمرتضی اختصاص دارد، نشان داده شده است که سیدمرتضی، به عنوان یکی از مدافعان سرسخت این نظریه، برخلاف نقد مشهور بر معتقدان به صرفه، به هیچ روی منکر اصل اعجاز قرآن نیست و همچنین، به رغم برخی تلاش ها برای مبرا کردن او از اعتقاد به صرفه، او در این کتاب به جد مدافع نظریه صرفه است، و این امر خود اهمیت و ضرورت بررسی علمی و دقیق این نظریه و این کتاب را نشان می دهد. در این پژوهش، رویکرد کلی عقل گرایانه سیدمرتضی و استدلال های مبسوط او تبیین شده و مبانی متفاوت او در بیان معجزه، تحدی و معارضه معرفی شده است. همچنین روش کلی سیدمرتضی در اثبات نظریه صرفه، که رد دیگر وجوه پیشنهادشده از جانب عالمان مسلمان برای اعجاز قرآن است، به تفصیل شناسانده شده است.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، صرفه، سیدمرتضی علم الهدی، الموضح
  • سیدعلی اصغر حسینی محمدآباد *، محمدحسن رستمی، ابوالفضل غفاری صفحات 67-102
    این پژوهش با هدف مقایسه جایگاه احساسات در تربیت اخلاقی از نگاه رویکرد دلمشغولی و آموزه های اخلاقی قران کریم انجام شده است. روش انجام این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای است؛ به این شکل که ابتدا، اهداف و روش های تربیت اخلاقی در رویکرد دلمشغولی، با مراجعه به کتابها و مقالات مرتبط، بیان گردید. سپس، اهداف و روش های تربیت اخلاقی در قران، با مراجعه به آیات قران و کتابهای مرتبط، استخراج شد و در سه محور اندیشه، احساس و رفتار، ارائه گردید. در نهایت، با مقایسه اهداف و روش های تربیت اخلاقی در رویکرد دلمشغولی و آموزه های قرانی، جایگاه احساسات در تربیت اخلاقی، در آموزه های قرانی و رویکرد دلمشغولی، مقایسه شد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که از نظر رویکرد دلمشغولی و آموزه های اخلاقی قران، تربیت عواطف اخلاقی، جایگاهی والا و نقشی مهم و اثرگذار، در تربیت اخلاقی دارد؛ اما بر خلاف نادینگز که عاطفه را، ملاک اساسی در اخلاق قرار داده، قران مجید، در تربیت اخلاقی انسان، به هر سه بعد شناخت، احساس و رفتار او، توجه کرده است؛ افزون بر این، از نگاه قران، تربیت احساسات و عواطف اخلاقی انسان نیز باید بر مبنای تعقل و تفکر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: قران، تربیت اخلاقی، عواطف و احساسات، دلمشغولی، نادینگز
  • کوثر چاپچی بهبهانی زاده *، انسیه خزعلی صفحات 103-130
    از دیر باز تصویر پردازی به عنوان یکی از جنبه های ادبی کلام مورد استقبال ادیبان بسیاری بوده است ؛دراین میان نظریه پردازان معاصر،همواره با جستجوی تصویرگری در قرآن کریم به ریشه یابی این صنعت بلاغی پرداخته اند. در میان سوره قرآنی ،سوره هود دربردارنده تصاویر متعددی از سرگذشت اقوام پیامبران بوده است ، شاکله ی اصلی سرنوشت اقوام پیشین را، حرکت و تکاپو تشکیل داده ؛ بدین جهت در مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی افعال حرکتی در تصویر پردازی این داستان ها اقدام خواهد شد وسپس نوع افعال حرکتی و دلیل سیطره و غلبه آنها بررسی خواهد شد. غلبه افعال حرکتی انتقالی بر سایر افعال ،دال بر تصویر گری موزون و ملموس داستان ها بوده است ؛درمیان افعال حرکت انتقالی نیز ،حرکت انتقالی افقی بیش از سایر افعال نمود پیدا کرده که این امر نشان دهنده بازتاب اعمال آدمی به خود است. زیرا شاخص های افعال حرکت انتقالی افقی که همان آمد وشد ، مدت غیاب و حضور، سرعت و قدرت است با شاخص های برگشت عمل هر انسان به خود هم مسیر است. نتیجه عمل انسان ها مدتی غیاب دارد و سپس حاضر می شود و با سرعت وقدرت متناسب در هر زمان خود را درزندگی فرد بروز می دهد. خیر و شر تماما در سیر افقی خود در حرکتند که نتیجه آن به آدمی خواهد رسید از این رو دراین سوره که مالامال از ترسیم سرنوشت اقوام گذشته است شاهد به کارگیری این نوع فعل حرکتی هستیم که همواره دال بر بازگشت عمل هر انسان به خود است
    کلیدواژگان: تصویر پردازی، حرکت، سوره هود
  • سیدمحمود طیب حسینی* صفحات 131-155

    اسباب نزول از دانش‏های علوم قرآنی است که درباره زمینه‏ها و مقتضیات نزول آیات و سوره‏های قرآن بر رسول خدا بحث می‏کند. به طور طبیعی وظیفه نقل اسباب نزول بر عهده صحابیانی بوده که شاهد نزول و ابلاغ وحی توسط پیامبر بوده اند. اینکه رسول خدا ص در بیان اسباب نزول چه جایگاهی دارد سوالی است که تاکنون به آن پرداخته نشده و مقاله حاضر به روش تحلیل و توصیف در صدد پاسخ به آن است. نتیجه بررسی نشان می دهد که در مورد همه آیات دارای سبب نزول، رسول خدا همواره یک طرف ثابت جریان سبب نزول بوده اند و به طور طبیعی معنا ندارد که رسول خدا ناقل سبب نزول باشد. نقل اسباب نزول آیات قرآن شان و وظیفه اصحاب پیامبر، یعنی شاهدان نزول و ابلاغ وحی می باشد. با این حال فرض روایت سبب نزول آیاتی از قرآن توسط پیامبر هم امکان دارد و هم به صورت محدود گزارش شده است. همچنین از آنجا که نزول وحی امر غیبی است و اصحاب پیامبر اغلب بر ابلاغ وحی واقف می شدند نه نزول وحی، گاه تلاوت رسول خدا ص را با نزول اشتباه گرفته درباره آن تعبیر نزول به کار می بردند، این خطا سبب شده که بعضی از متاخران نظریه بی اساس تکرار نزول آیات را مطرح کنند. ادعای مقاله آن است که در همه مواردی که رسول خداص آیه یا آیاتی از قرآن را درباره ماجرایی یا افرادی قرائت کرده باشند، تطبیق و قرائت رسول خدا می تواند به منزله نزول دوباره آیه شریفه به شمار آید.

    کلیدواژگان: اسباب نزول، پیامبر، شان نزول، تکرار نزول، تلاوت پیامبر
  • فرشته قبادی *، قاسم درزی صفحات 157-185
    منشا و عامل اصلی کنش های انسانی در زمره مهمترین مسائلی محسوب می شود که همیشه دغدغه اندیشمندان بوده است. قرآن کریم نیز در آیه 84 سوره إسراء، با مقوله کلیدی شاکله به این مساله اساسی پرداخته است. البته به غیر از انگاره «شاکله» در گفتمان قرآنی مفاهیم مرتبط دیگری نیز وجود دارد. مفاهیمی از قبیل: تاثیرات مشیت الهی، اختیارات فردی و عوامل اجتماعی، در عملکرد انسان. انگاره شاکله، با اهمیت ترین واژه در این ارتباط محسوب می شود که مفسرین در طول تاریخ تفسیر، نظرات مختلفی را پیرامون معنای آن مطرح کرده اند. به شکل خاص در دو دوره ی: پیدایش (دوران پیامبر و ائمه) و کلاسیک (از نیمه دوم قرن سوم تا ششم) شاهد تحول و تکامل روی آوردها به این انگاره هستیم؛ در دوره پدایش، عموما نظرات مفسران مجمل و بسیط است. اما هر چه به جلو پیش می رویم، به شکل خاص در دوره کلاسیک، روش های مختلفی برای تبیین معنای این انگاره و پرده برداشتن از ابهام آن اتخاذ شده است. اولین روی آورد تبیین، استفاده از روایاتی است که میان «شاکله» و «نیت مومن» ارتباط برقرار می نمایند. پس آز آن نظریات ترکیبی قابل رصد هستند. همچنین استفاده از پیش فرض های کلامی، عرفانی و ادبی نیز برای تبیین معنای شاکله قابل مشاهده هست. بنابراین مشاهده تطور دیدگاه ها پیرامون معنای شاکله از یک توسعه معنایی در معنای این انگاره خبر می دهد.
    کلیدواژگان: شاکله، تاریخ انگاره، دوره پیدایش تفسیر، دوره کلاسیک، مکاتب تفسیری
  • محمد هادی قهاری کرمانی* صفحات 187-208
    محکم و متشابه از مهم ترین مباحث علوم قرآنی است. پژوهش های آیت الله معرفت در این مبحث دارای نوآوری هایی است؛ اما با این حال، ملاحظاتی بر دیدگاه های ایشان وجود دارد. در مقاله حاضر، این ملاحظات در پنج محور معنای اصطلاحی متشابه، انواع تشابه، معنای تاویل متشابه، علت وجود متشابه در قرآن و معانی تاویل قرآن مطرح شده است. مهم ترین ملاحظات مطرح شده این است که ظهور آیه هفتم آل عمران تشابه شانی را بر نمی تابد. همچنین تشابه عرضی به این معنا که آیات متشابه در زمان نزول، محکم بوده و در دوران های بعد متشابه شده اند، با ظهور آیه هفتم آل عمران سازگار نیست. علت تشابه در قرآن منحصر به کوتاهی لفظ و بلندی معنا نبوده، بلکه امتحان مردم در رجوع به اهل بیت علیهم السلام مهم ترین علت تشابه در قرآن است؛ و تاویل قرآن علاوه بر معانی باطنی، شامل مصادیق باطنی نیز می گردد. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی – تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: متشابه، آیت الله معرفت، انواع متشابه، علت تشابه، تاویل متشابه
|
  • ali bigdeli, hossein ali Torkamany*, faramarz mirzaie Pages 1-34
    the important factors in the verbal and semantic development of the vocabulary of a language is the emergence of a new religion. The descent of the Qur'an, which is the hallmark of this emergence, has brought about the transformation of the meaning of the Arabic vocabulary, and in fact, in the context of the custom of the time of descent, there is a special custom, which, without knowledge of this custom, does not allow the correct perception and translation of the language. The present study seeks to answer one, firstly, what is the meaning of the particular Quranic traditions and its linguistic characteristics? And secondly, what is the ratio of the vocabulary related to this category in the Quran, with the understanding of the meaning of these words? Therefore, based on the descriptive-analytical method, first, a detailed analysis of the special rules of the Qur'an and its formation factors have been presented, and then the manifestations of its effect on the semantic evolution of Arabic vocabulary with mention of the examples have been investigated. The Qur'an is the development of Arabic vocabulary in various forms, such as the development or assignment of signification, the change of the use of the right, the transfer of meaning from weak to strong, and vice versa, the degradation and promotion of signification, the use of the word in a whimsical sense, Has struck This discussion has, in view of how the interpreters are processed by this phenomenon and the influence of translators from them.
    Keywords: Qur'an, Special praxis, Arab word, Vocabulary semantic evolution
  • seyedeh khadijeh hosseini*, mehrdad abbasi Pages 35-65
    Although in the dominant thought of Islamic theology the theory of Ṣarfa has not been properly considered and not widely accepted as an aspect of the miraculous aspects of the Qur’an, Sayed Murtaḍā ‘Alamulhudā (d. 436 AH), a prominent Imami scholar in the fourth and fifth centuries, was a serious partisan of this theory and proved it in detail in his book Al-Mawḍiḥ ‘An Jahat 'I'jāz al-Qur’an (al-Ṣarfa). The present study, which deals with various aspects of Ṣarfa theory in Murtaḍā's Al-Mawḍiḥ, shows that Sayed Murtaḍā, as a tough advocate of the theory, contrary to common criticism on those support Ṣarfa, did not deny the miraculous aspect of the Qur’an at all. It also argues that he, despite certain attempts to eliminate him from the list of those believing in Ṣarfa, seriously advocated the theory in this book. This implicates to the importance and necessity of a scholarly and precise study on this theory and this book. In this article, Murtaḍā’s general rationalist approach and his detailed arguments are explained and his different foundations in the expression of miracle, challenge (taḥaddī), and conflict (mu'āraḍa) are introduced. It also recognizes his general methodology in proving Ṣarfa theory, which is to reject all other aspects of the miracle suggested by previous Muslim scholars other than Ṣarfa.
    Keywords: I'jaz ul-Qur'an, Sarfa, Sayyid Murtada Alam-ul Hoda, Almudih
  • Sayed Aliasghar Hoseini Mohamadabad*, Mohammadhasan Rostami, Abolfazl Ghaffari Pages 67-102
    This writing aims to investigate the position of emotions in ethical education from the viewpoint of the caring approach and ethical teachings of the Qur’an. Based on the descriptive-analytical and comparative method, firstly the goals and methods of ethical education in caring approach are explained, through referring to relevant researches. Secondly, the goals and methods of ethical education are extracted from the holy Qur’an, represented in three titles of thought, feeling and behavior. Comparing the goals and methods of ethical education in the caring approach with Qur’anic teachings, finally, the position of feelings in the moral education, in the Qur’an and in the caring approach is explained and compared. The results show that, from the viewpoint of the caring approach and ethical teachings of the Qur’an, the education of ethical emotions has a high state and an important and influential role in moral education; in contrast to Noddings, who considers emotion as the basic criterion in morality, the holy Qur’an considering the moral education of man, pays attention to all three dimensions of his perception (knowledge), feeling and behavior; moreover, from the point of view of the Qur'an, the education of feelings and moral emotions of man must be based on intellect and thought.
    Keywords: The holy Qur’an, moral education, emotions, caring approach, Noddings
  • kosar chapchibehbahanizade*, ensieh khazali Pages 103-130
    For a long time, “imagery” has been widely studied as one of the literary aspects of the word by many literary scholars. Contemporary theorists have always been exploring the origins of the rhetorical industry by searching for illustrations in the Holy Qur’an. In the Qur’an, “Sūrah Hūd”contains numerous images of the life of the Prophets' tribes such as Noah, Hood, Shelah (Saleh), Lot, and Jethro (AS), and in fact the main contributor to the fate of these tribes was move and strive. The present paper, based on the descriptive-analytical method, investigates “motion verbs” in the imagery of these stories, and then the type of such verbs and the reason for their dominance are examined. The superiority of motion verbs to other verbs indicate the concise and tangible imagery of stories, which is coherent with images which are full of weird punishments. Among the “trans-motion verbs”, too, the horizontal trans-motion is more than the other verbs, which reflects the human actions to himself. The evil and good are entirely in their horizons, which will affect man himself and thus one can take a deeper understanding of meaning.
    Keywords: Keywords: imagery, motion, S?rah H?d
  • sayedmahmood tayyebhoseini* Pages 131-155

    “The Cause of Revelation” (asbāb al-nuzūl) is an issue of Qur’anic sciences, discussing the events and causes of sending down the Qur’anic verses to the Prophet Muhammad (PBUH). Naturally, the Companions who witnessed the discordance of revelation and narrated it, had the task of narrating asbāb al-nuzūl, as well. “What is the position of the Prophet (PBUH) in expressing asbāb al-nuzūl?” is a question that has not been replied so far. The present article seeks to answer it, using the analytical, descriptive, and historical method. Findings show that the Prophet played an effective role in expressing asbāb al-nuzūl, so that those asbāb al-nuzūl whom the Companions did not observe were retold by the Prophet himself. It is also argued that whenever a verse was repeated by the Prophet, it did not mean that the verse was sending down to him twice, but it was only recited by him again. In addition, when he recited a verse about a person, event or happening, such circumstances may not be accepted as asbāb al-nuzūl and hence they could be applied in interpreting the holy Qur’an.

    Keywords: prophe, dignity of descent, epetition of descent, recitation of the prophet, saboteur
  • fereshteh ghobadi*, ghasem darzi Pages 157-185
    The source and main factor of human actions is among the most important issues have always being concerned by scholars. The holy Qur’an addresses this fundamental issue in the verse 17:84, with the key term of "shākilah". There are other relevant concepts with shākilah in Qur’anic discourse, such as effects of divine providence, individual authority and social factors on human performance. The concept of shākilah is the most important word, which exegetes have put forward different opinions on its meaning in the course of interpretive history. Specifically, in two periods of the emergence (the era of the Prophet (PBUH) and Imams (AS)) and the classics (from the second half of the third to the sixth centuries), we witness the evolution of the attitudes toward this notion; during the period of its origin and development, the commentators’ ideas are mostly simple and short, but by next centuries in the classical era, various methods have been adopted to explain the meaning of this notion and discover its ambiguity. The first approach of explanation is the use of narratives that communicate between the shākilah and “believer’s intention (nīyyah)”. Then, the mixed opinions are observable. Also, the use of verbal, mystical, and literary presuppositions is visible in order to explain its meaning. Therefore, observing the evolution of perspectives on the meaning of shākilah expresses a semantic development in the meaning of this notion.
    Keywords: Keywords: sh?kilah, history of concept, the origin period, the classic period, interpreting schoolsativism
  • mohammad hadi ghahari kermani* Pages 187-208
    “Muḥkam” (firm) and “Mutashābih” (similar) are of the most important topics of Qur’anic sciences. Ayatollah Ma'refat's studies on this topic has innovations, but they may be considered and criticized. In the present paper, these considerations (or comments) are discussed in five subtitles of “the technical meaning of mutashābih”, “types of mutashābih”, “the interpreted (ta’wīl) meaning of mutashābih”, “the cause of existence of mutashābih in the Qur’an” and “the interpreted meanings of the Qur’an”. The most important considerations are that the emergence of the seventh verse of sūrah 'Āl-i 'Imrān does not take on the interpreted tashābuh (similarity). In addition, transversal similarity, i.e. the mutashābih verses at the time of revelation were muḥkam and afterwards in the later periods became mutashābih, is not compatible with the advent of the seventh verse of 'Āl-i 'Imrān. The reason for similarity in the Qur’an is not limited to the short word and long meaning, but testing the people for their referring to Ahlulbayt (as) is the most important cause of tashābuh in the Qur’an. The interpretation of the Qur’an, in addition to the esoteric meanings, includes esoteric examples as well. This research method is descriptive-analytic.
    Keywords: Keywords: Mutash?buh, Ayatollah Ma'refat, types of mutash?buh, cause of tash?buh, interpretation of mutash?buh, interpretation of the Qur’an