فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، تابستان 1395)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین زاده یزدی صفحه 7
    واژه شناسی علم و معرفت، و امکان تعریف حقیقی و تحلیل آنها یکی از بحث های مهم و دشوار در معرفت شناسی معاصر است که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم. از سویی، از نگاه متفکران مسلمان، مفهومی که بدیهی است نیاز به تعریف ندارد، بلکه تعریف حقیقی آن ممکن نیست؛ از سوی دیگر باید پرسید چگونه بسیاری از کسانی که این مفهوم را بدیهی دانسته اند، در مبحث هستی شناسی علم، به تعریف و تحلیل فلسفی علم پرداخته اند؟ آیا تعریف کردن مفهوم علم با بدیهی دانستن آن سازگار است؟ در پاسخ بدین مسئله، دو راه حل ارائه کرده، در راه حل برگزیده بدین نتیجه دست می یابیم که نگاه هستی شناختی به علم، با نگاه معرفت شناختی بدان متفاوت است. کسانی که مفهوم علم را بدیهی دانسته و در عین حال آن را تعریف کرده اند، در مقام تبیین حقیقت علم و دستیابی به ماهیت و اجزای ذاتی یا لوازم آن بوده اند. با این راه، تعارض میان بدیهی دانستن مفهوم علم و نظری انگاشتن چیستی آن رفع می شود.
    کلیدواژگان: معرفت، تحلیل، ماهیت علم، مفاهیم بدیهی، علم به علم، تعریف هستی شناسی
  • رضا باذلی، حسن عبدی صفحه 27
    اغلب حکمای مسلمان در حوزه تصورات و تصدیقات به قرائت خاصی از مبناگرایی قایل اند. یکی از این فلاسفه، فیلسوف معاصر علامه طباطبائی است. در مبناگرایی علامه، ابتنای نظریات بر بدیهیات در تصورات از طریق تعریف، و در تصدیقات تنها از راه برهان شکل می گیرد. وجه تمایز مهم مبناگرایی علامه از دیگر حکمای مسلمان، منحصر ساختن بدیهیات در اولیات است. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که دیدگاه علامه در باب مبناگرایی چیست و چه اشکالاتی بر آن وارد است؟ در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی این پرسش پرداخته شده است. به نظر می رسد با توجه به اینکه علامه، از سویی مبناگرایی خود را بر بدیهیات به ویژه اولیات بنیان نهاده و از سوی دیگر معیار صدق گزاره های نظری را ارجاع آنها به بدیهیات در ماده و صورت دانسته است، اشکالات مطرح شده درباره مبناگرایی وارد نیست و مبناگرایی اسلامی از چنان ظرفیتی برخوردار است که توان پاسخ گویی به انتقادات مطرح شده را داراست؛ هرچند مبناگرایی علامه به جهت منحصر کردن بدیهیات در اولیات، مشکلاتی نیز دارد.
    کلیدواژگان: ابتنای تصدیقی، مبناگرایی، بدیهیات، اولیات، ارجاع نظری به بدیهی، علامه طباطبائی، شبهات مبناگرایی
  • محمد بنیانی صفحه 83
    مسئله عالم خارج از ذهن از مباحث مهم و بحث انگیز فلسفی بوده است؛ به گونه ای که برخی از فلاسفه وجود چنین عالمی را به لحاظ فلسفی نمی پذیرند و برخی قایل به اثبات و برخی دیگر معتقد به بداهت آن شده اند. در این نوشتار ابتدا به بیان مهم ترین نظرات در این زمینه پرداخته و آنها را نقد و بررسی کرده ایم. نظریه مختار این است که فاصله میان ذهن و عالم خارج به گونه اثباتی و استدلالی قابل حل نیست، ولی با تبیین وجودی از اصل امتناع تناقض، یعنی وجود و عدم، می توان به نقطه ای رسید که فاعل خود را عین خارجیت بیابد، و براین اساس عالم خارج تبیین فلسفی می یابد.
    کلیدواژگان: ذهن، اثبات عالم خارج، پدیدار، ناپدیدار، بداهت
  • محسن مقری، احمد مقری، مریم حسن پور صفحه 105
    جرج ادوارد مور، فیلسوف برجسته انگلیسی (18731958) مکتبی را بسط می دهد که بر پایه آن تنها به کمک فهم متعارف و تحلیل معانی معمول کلمات، می توان ادعاها را سنجید و به رغم اظهارات شکاکانه و ایدئالیستی، به امور یقینی دست یافت. وی در آثار خود، تلاش کرده است تا ادله و شواهدی را به نفع فهم متعارف، و بر ضد شکاکیت و ایدئالیسم ارائه دهد. برخی صاحب نظران فلسفه ذهن و فلسفه زبان از دستگاه فلسفی مور که گاه با عنوان «واقع گرایی موافق فهم متعارف» از آن یاد می شود، حمایت کرده اند؛ چنان که ویلیام. جی. لایکن، فیلسوف معاصر امریکایی کوشیده است تا با پیروی از روش خاص مور در مقابله با شکاکیت، به دفاع از فهم متعارف وی بپردازد. نوشتار حاضر درصدد است تا استدلال های مور و لایکن در دفاع از فهم متعارف را مورد سنجش قرار داده و از رهگذر تامل انتقادی، کاستی های آن را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: فهم متعارف، جرج ادوارد مور، ویلیام جی، لایکن، برهان عالم خارج، ایدئالیسم
  • موسی ملایری صفحه 123
    نظریه بساطت حقیقت وجود از دستاوردهای حکمت متعالیه است. صدرالمتالهین پس از پذیرش این نظریه سه نتیجه معرفت شناختی مهم از آن استنباط می کند. این نتایج بدین قرارند: اولا حقیقت وجود عقلا و به علم حصولی غیرقابل تصور و ادراک ناپذیر است؛ ثانیا حقیقت وجود عقلا و به علم حصولی تصدیق ناپذیر است؛ ثالثا راه درک و تصدیق آن منحصر به علم حضوری است. در این مقاله نخست اصل نظریه بساطت حقیقت وجود مورد چالش قرار گرفته و اثبات می شود که نمی توان وجودهای محدود و ماهوی را بسیط شمرد و بیان می شود که وجود ماهوی، تنها زمانی می تواند بسیط شمرده شود که بشرط لای از ماهیت ملاحظه گردد و وجود با چنین ملاحظه ای، تنها در موطن ذهن موجود است نه در عالم خارج. در ادامه مقاله فروع معرفت شناختی مزبور مورد نقد قرار می گیرند، و آشکار می شود که آن فروع نیز، با انتقادهایی روبه رویند. نگارنده کوشیده است تا نشان دهد التزام به فروع معرفت شناختی اصالت وجود و نیز التزام به فروع معرفت شناختی نظریه صدرا در وجود ذهنی، مستلزم آن است که نوصدراییان از نتایج معرفت شناختی نظریه بساطت وجود دست بردارند.
    کلیدواژگان: بساطت حقیقت وجود، مجهول بودن حقیقت وجود، علم حضوری به حقیقت وجود، تعریف ناپذیری حقیقت وجود، برهان ناپذیری حقیقت وجود، فلسفه نوصدرایی
  • حسینعلی شیدان شید صفحه 145
    حکیم سبزواری در مسئله اصالت وجود، چه با اقامه استدلال های جدید و چه با کوشش در رد شبهات واردشده بر این نظریه، نوآوری هایی در حکمت متعالیه به میراث گذاشته است. این مقاله به گزارش، تحلیل و بررسی استدلال های وی که بر اساس خیریت وجود، محال بودن تشکیک در ماهیت، خروج ماهیات از حالت استوای نسبت، توحید ذاتی و توحید فعلی، نفی ماهیت خداوند سبحان، و ارتباط صادر نخستین با خداوند اقامه شده اند، و نیز بررسی رویکردهای وی به دو شبهه اصالت ماهیت در عرض اصالت وجود و دشواری توجیه کثرت عرضی در وجود اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: حکیم سبزواری، اصالت وجود، خیریت وجود، تشکیک وجود، اصالت ماهیت، صادر نخستین، کثرت عرضی
  • احمد محمدی پیرو صفحه 171
    معیار برهان صدیقین از نگاه صدرالمتالهین این است که از اصل وجود آغاز شود. چیزی غیر از واجب تعالی اصل وجود نیست. بنابراین در این برهان استدلال از ذات به ذات صورت می گیرد. گرچه ظاهر این تعبیر مصادره به مطلوب است، در واقع چنین نیست؛ زیرا پس از نظر به اصل وجود می فهمیم که اصل وجود با واجب یکی است و استدلال از ذات به ذات صورت گرفته است؛ نه اینکه از قبل، وجود واجب مفروض باشد تا مستلزم تناقض و مصادره گردد. این استدلال، برهان «لم» نیست، چون واجب علت و سببی ندارد تا مشمول ملاک این گونه براهین شود. این در صورتی است که معیار «لمیت» را علیت خارجی بدانیم. ازاین رو می توان آن را برهان شبه «لم» دانست؛ از این جهت که افاده یقین می کند. همچنین می توان از راه تعمیم برهان «لمی» به علیت های تحلیلی، این برهان را نیز «لمی» دانست و ازآنجاکه علیت تحلیلی نیز علیت حقیقی است، «لم» بودن آن نیز حقیقی خواهد بود.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، اثبات واجب الوجود، اصل وجود، حقیقت وجود، استدلال از ذات به ذات
|
  • Muhammad Hussein, Zade Page 7
    The terminology of knowledge and the possibility of its true definition and analysis are among important and difficult discussions in contemporary epistemology, dealt with here. On the one hand, for the Muslim thinkers, an axiomatic concept does not need any definition, and even its true definition is impossible. On the other hand, one may ask the following questions: How have many of those who regard this concept as axiomatic, philosophically define and analyze “knowledge” in their discussion of the “ontology of science”? And is defining the concept of knowledge consistent with regarding it as axiomatic? To answer, we have presented two solutions and, in the selected solution, we conclude that the ontological view of knowledge is different from an epistemological view of it. Those who have regarded the concept of knowledge as axiomatic, and at the same time, have defined it have attempted to explain the truth of knowledge, acquiring its nature as well as its essential components or requisites. In this way, the inconsistency of “regarding the concept of knowledge as axiomatic” and “regarding its nature as theoretical” is resolved.
    Keywords: knowledge, analysis, nature of knowledge, axiomatic concepts, knowing one's knowledge, ontological definition
  • Reza BādhilĪ, Hasan AbdĪ Page 27
    Most of Muslim philosophers believe in a certain reading of foundationalism in the sphere of conceptions and affirmations. One of them is Allamahh Tabataba’i. In Allamah’s foundationalism, establishing theoretical conceptions on axioms is done through definition, and it is done just through argument in affirmations. The important difference between Allamah’s foundationalism and that of other philosophers is restricting axioms to primary axioms. The present article investigates Allamah’s view on foundationalism and its drawbacks, using a descriptive-analytical method. Apparently, in view of the fact that Allamah has founded his foundationalism on axioms, the primary axioms in particular, and has regarded the criterion for the verity of theoretical premises to be referring them to axioms both in form and matter, the objections to the foundationalism are not applicable to him, and Islamic foundationalism enjoys the capacity to answer such criticisms. Allamah’s foundationalism, however, suffers from drawbacks due to restricting axioms to the primary ones.
    Keywords: affirmative foundation, foundationalism, axioms, primary axioms, theoretical reference to axioms, Allamah Tabaṭabai, doubts of foundationalism
  • Mahdi Shokri Page 53
    Zagzebski’s view on normal dimension of cognition is a new look, which is seeking to make a new format of rationalism in this sphere based on his approach to virtue-centered morality. In his view, the most important component of any virtue is its motivation and success. Based on permanent integrity of belief, Zagzebski differentiates between knowledge and justified belief. Thus, he identifies knowledge with virtuous action and motivation to consider permanent verity of knowledge and, on the other hand, since such a condition is not there in justification and accepting justified belief is based on rationality, he tries to set accepting the belief by the owner of practical wisdom as the criterion of justification. The present article tries to evaluate this view.
    Keywords: moral virtue, rational virtue, knowledge, justified belief, Zagzebski
  • Muhammad Bonyani Page 83
    The issue of the “world outside the mind” is among the important and controversial discussions in philosophy in a way that some philosophers do not accept the existence of such a world, some maintain that it must be proved, and some others believe in its being self-evident. The present article first reviews the most important theories in this regard and investigates them. Then it accepts the view that the distance between mind and the outside world cannot be bridged through argumentation. However, by an existential explanation for the principle of non-contradiction, we may reach a point wherein the agent finds himself the same as objectivity, and thus the outside world finds a philosophical explanation.
    Keywords: mind, proving the outside world, evident, non, evident, axiomatic
  • Mohsen Maqarri, Ahmad Maqarri Page 105
    The prominent English philosopher, George Edward Moore (1873-1958), develops a school based on which one may assess claims only through common sense and the analysis of normal meanings of words, and in spite of skeptical and idealistic statements, one may achieve certainty. In his works, he has attempted to present evidences for common sense and against skepticism and idealism. Some scholars in the philosophy of mind and the philosophy of language have supported Moore’s philosophical system which is sometimes called “realism in favor of common sense”. Accordingly, William G. Lycan, American contemporary philosopher, has attempted to follow Moore’s special method in confronting skepticism and defend his view on common sense. The present article seeks to assess the reasoning of Moore and Lycan in favor of common sense, and explain the related drawbacks through critical reflection.
    Keywords: commosn sense, George Edward Moore, William G. Lycan, the argument of external world, idealism
  • Musa Malayeri Page 123
    The theory of “the simplicity of the reality of existence” is one of the achievements of transcendental philosophy. Having accepted this theory, Mulla Sadra (Sadr al-Muta’allehin) infers three important epistemological
    Results
    (a) the reality of existence is unimaginable and unperceivable, rationally and through acquired knowledge; (b) the reality of existence is non-affirmable, rationally and through acquired knowledge; (c) knowledge by presence is the only way to perceive and affirm it. In the present article, first the principle of “theory of simplicity of the reality of existence” is challenged and it is proved that we cannot consider limited and substantive beings as simple, and substantive being can only be considered simple when it is negatively conditioned from quiddity. And existence with such consideration exists just in the mind and not in the outside world. The article continues with criticizing related epistemological upshots. It is clarified that those effects face with criticisms as well. The author has tried to show that epistemological upshots of “the principality of existence” as well as commitment to epistemological consequences of Mulla Sadra’s theory in mental existence require that Neo-Sadraites give up the epistemological results of the “theory of simplicity of existence”.
    Keywords: Simplicity of the reality of existence, unknown nature of existence, knowledge by presence, un, definability of existence, un, provability of existence, Neo, Sadraite philosophy
  • Hussein Ali Sheydanshid Page 145
    Regarding the principality of existence, Hakim Sabzewari has made innovations in transcendental philosophy by both presenting new arguments and attempting to refute the doubts casted therein. The present article deals with reporting, analyzing and investigating his arguments which are based on the goodness of existence, the impossibility of gradation in essence, essence’s exit from the state of relational equality, God’s unity in His essence and acts, negating essence from Almighty God, and the relation between the prime emanation and God. It also investigates his approaches to two doubts regarding “the principality of essence alongside existence”, and “the difficulty of justifying horizontal multiplicity in existence”.
    Keywords: Hakim Sabzewari, Principality of existence, goodness of existence, gradation of existence, principality of essence, prime emanation, horizontal multiplicity
  • Ahmad Muhammadi Peyrow Page 171
    For Mulla Sadra, the criterion for “the argument of the truthful” is that it should start from the origin of existence. The origin of existence is nothing except the Almighty Necessary-Being. Thus, in such an argument, reasoning is from essence for essence. Although this seems to beg the question, in fact it is not, because when we look at the origin of existence, we see that the origin of existence is the same as the Necessary-Being and the reasoning is from essence for essence. Indeed, the Necessary-Being has not been assumed in advance to necessitate contradiction and beg the question. This reasoning is not a priori demonstration, because Necessary-Being has no cause to be liable to the rules of such arguments. This is true if external causality is considered the criterion for “a priori argument”. Therefore, we may consider it “semi a priori” since it leads to certainty. Besides, one may extend the a priori argumentation to analytic causes and consider this type of reasoning as a priori as well; and since analytic causality is also true causality, its being a priori will also be a true one.
    Keywords: the argument of the truthful, proving the Necessary, Being, the origin of existence, reasoning from essence for essence