فهرست مطالب

فصلنامه معرفت فلسفی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهیر بلندقامت پور*، غلامرضا فیاضی صفحه 7
    علیت را می توان به علیت خارجی و تحلیلی تقسیم کرد. در علیت خارجی، علت و معلول وجود منحاز و جداگانه ای از یکدیگر دارند؛ اما در علیت تحلیلی علت و معلول وجود جداگانه ای از یکدیگر ندارند؛ اعم از اینکه هر دو به وجود واحد بسیط موجود باشند و یا اینکه از معانی عدمی باشند. در کلمات فلاسفه به تقسیم علیت به خارجی و تحلیلی تصریح نشده است؛ اما مسائلی در فلسفه ایشان وجود دارد که جز با قبول علیت تحلیلی توجیه پذیر نیست. این مسائل را می توان دلیل بر قبول ارتکازی علیت تحلیلی توسط فلاسفه اسلامی دانست. شاید مهم ترین دلیل بر اثبات علیت تحلیلی، جریان برهان لم در قیاس اقترانی حملی است. در برهان لم، حد وسط علت ثبوت الاکبر للاصغر است؛ با اینکه در قیاس اقترانی حملی همه حدود برهان به وجود واحد موجود شده اند. این مقاله به بررسی این دلیل و دیگر ادله اثبات علیت تحلیلی می پردازد.
    کلیدواژگان: علیت، علیت خارجی، علیت تحلیلی، معنا، برهان لم
  • محمد میری* صفحه 29
    صدرالمتالهین بر آن است که نفس، از جهت کینونت عقلی خود در نشئات پیشین، به نحو عقلی موجود بوده است و در عین حال، از آن جهت که نفس مدبر بدن است و در نحوه وجود خود، تعلق ذاتی به بدن دارد، جسمانیه الحدوث است. او بین این دو نظریه به ظاهر متهافت، به خوبی جمع کرده است. اگرچه این نگاه صدرایی در حوزه فلسفی، کاملا ابتکاری است، اما در آثار عارفانی همچون ابن عربی نیز به وضوح رد پای این نظریه به چشم می خورد؛ به این معنا که ابن عربی نیز از سویی بر وجود نفس در نشئات سابق بر دنیا تاکید دارد و از سوی دیگر، بر حدوث جسمانی نفس در نشئه دنیا اصرار می ورزد.
    کلیدواژگان: حدوث نفس، قدم نفس، نشئات سابق نفس، جسمانیه الحدوث
  • محمدعلی محیطی اردکان* صفحه 49
    بیشتر فیلسوفان در طول تاریخ نه تنها نتوانسته اند شعور همگانی موجودات را به لحاظ فلسفی به اثبات برسانند، بلکه بر اساس برخی ادله، شعور مادیات را انکار کرده اند. حکمت متعالیه در مقام ارائه تبیینی فلسفی از این آموزه دینی گام هایی ارزنده برداشته و صدرالمتالهین و تابعان حکمت متعالیه در مقام تبیین عقلی و استدلال بر آن برآمده اند. در این مقاله با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی تطبیقی و انتقادی، تبیین سریان ادراک در مادیات با توجه به حیثیت تجردی آنها بررسی شده است. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که هرچند صدرالمتالهین و بسیاری از اندیشمندان، تبیین یادشده را پذیرفته و آن را به عنوان یکی از راه های جمع بین اعتقاد به شعور همگانی موجودات بر اساس دلیل مساوقت از یک سو و پذیرش ادله تجرد علم از سوی دیگر مطرح کرده اند، درستی آن کانون تردید است. البته به اعتقاد نویسنده، هرچند نمی توان با این دلیل به اثبات شعور همگانی موجودات پرداخت، با استناد به آیات و روایاتی که به دلالت مطابقی و یا التزامی بر سریان ادراک در موجودات دلالت دارند می توان به این نتیجه دست یافت که هر موجودی از جمله مادیات از آن جهت که مادی هستند بهره ای از علم دارد.
    کلیدواژگان: ادراک، تجرد، رب النوع، ملکوت، حکمت متعالیه، مادیات
  • محمدحسین زاده* صفحه 65
    منطق ارسطویی سینوی با غفلت از وجود و بر پایه نگاه ماهوی به واقعیت خارجی بنا شده است. نگاه متفاوت صدرالمتالهین به واقعیت خارجی و نحوه آگاهی انسان از آن، موجب تغییر بنیان های منطق ماهوی می شود. صدرالمتالهین در آثار منطقی خود به ارائه نظام مند منطق وجودی خود نپرداخته، اما در آثار فلسفی خود به نحو پراکنده برخی از مطالب منطق وجودی را ارائه کرده است. در دیدگاه صدرالمتالهین وجود، فصل یا صورت اخیر تامین کننده جهت اتحاد بین نوع، فصل اخیر و دیگر جنس ها و فصل های پیشین است؛ برخلاف دیدگاه جمهور که ترکیب انضمامی ماده و صورت، تنها وحدت اعتباری ماهیت را افاده می کند و نمی تواند توجیه گر جهت اتحاد در حمل کلیات ذاتی بر یکدیگر باشد. در دیدگاه مشهور ماده و صورت واقعیت خارجی و از معقولات اولی به شمار می آیند، اما جنس و فصل صرفا لحاظ ذهنی و از معقولات ثانی منطقی هستند؛ ولی در نگاه وجودی صدرالمتالهین آنچه واقعیت دارد و در خارج محقق است، وجود فصل است که به دنبال آن نوع، جنس، فصل های پیشین و امور عرضی به همان وجود موجودند. ازاین رو جنس و فصل و نوع، صرفا لحاظ ذهنی و از معقولات ثانی منطقی به شمار نمی آید. صدرالمتالهین اعتبارات لابشرطی در کلیات خمس را از احکام خارجی ماهیت می داند و آن را به وجود و احکام وجود ارجاع می دهد. همچنین در نگاه وجودی او، سنخ صورت و فصل اخیر از سنخ ماهیات نوع و جنسی کاملا جداست و این دو داخل در ذات ماهیت نیستند.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، منطق وجودی، جنس، فصل، ماده، صورت، ترکیب اتحادی
  • سیدمحمدعلی دیباجی*، زینب یوسف زاده صفحه 81
    در نظریه مجموعه ها نه تنها صفر و یک، بلکه میزان عضویت مجموعه ای از اعداد میان صفر و یک مطرح است؛ این اصل اساسی تفکر فازی است. دیگر جهان پیرامون تنها سیاه و سفید نیست، بلکه خاکستری نیز هست و هر عضوی در این مجموعه خاکستری، دارای ارزش عددی میان صفر تا یک است. از سوی دیگر نظام فلسفی صدرالمتالهین بر پایه اصالت وجود شکل گرفته و نوآوری و نقطه اوج آن طرح تشکیک در مراتب حقیقت وجود است. با توجه به مبنای اصالت وجود، وجود حقیقت واحدی است که تمام هویت و متن خارج را تشکیل می دهد. این حقیقت واحد وجود که در موجودات کثیر و حقایق خارجی مشترک است، به نحو تشکیکی و ذومراتب در خارج موجود است. بهره مندی از تفکر تشکیکی در حکمت متعالیه، دارای آثاری سودمند در شناخت موجودات خارجی به عنوان حقایق متکثر است و به نوعی با تفکر فازی قرابت دارد. اکنون پرسش این است که آیا میان تفکر فازی و اصل تشکیک وجود قرابت و رابطه ای هست یا نه؟ این جستار درصدد پاسخ به این پرسش، به مولفه های متعددی رسیده است که این قرابت را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: منطق فازی، صدرالمتالهین، اصالت وجود، تشکیک وجود
  • امین رضا عابدی نژاد داورانی* صفحه 97
    در این مقاله برای شناخت چیستی تفکر و فلسفه از نظر هایدگر، ابتدا به تمایز میان تفکر و فلسفه اشاره شده است. موضوع فلسفه موجود است و موضوع تفکر، وجود. وجود به خلاف موجود امری پیش نهاده و تصورشده نیست. تفکر، تذکر نسبت به وجود و یادآوری آن است. وجود از سویی از ما می گریزد و از سوی دیگر ما از او غافلیم. غفلت از وجود در فلسفه، آن را دچار انحراف ساخته است. موجود از سویی حجاب وجود و از سوی دیگر نشانه آن است. برای تفکر باید به وجود نزدیک شویم؛ اما این امر چگونه ممکن است؟ تنها دروازه گشوده به سوی وجود، دازاین است. ویژگی ترس آگاهی دازاین، شرط عدمیدن عدم است. هنگامی که عدم بر دازاین ظهور می یابد، هستی می هستد و ما به وجود، تذکر می یابیم. البته وجود حتی در حال غفلت از آن با ما نسبتی دارد. در پرتو نسبتی که وجود با انسان دارد، ذات فلسفه، ماهیت انسان، ذات هنر و ذات تکنیک تقرر می یابند. در پایان مقاله به نقد و بررسی آرای هایدگر می پردازیم.
    کلیدواژگان: هایدگر، فلسفه، مابعدالطبیعه، وجود، عدم، دازاین، موجود
  • عباس قربانی*، ابوالفضل قربانی صفحه 111
    چیستی زیبایی از یونان باستان و حتی پس از تاسیس علم زیبایی شناسی تاکنون به عنوان موضوعی حل ناشده، سخت معرکه آرای اندیشمندان است؛ اما انسان ها فارغ از این کشاکش به زیباسازی محیط و ابزار، و حتی با خطرپذیری به زیباسازی وجود خود می پردازند. واقعا زیبایی چیست که انسان تا پای جان آن را پاس می دارد؟ و از چگونه وجودی برخوردار است؟ این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای و گردآوری اهم آرای محققان این حوزه و تحلیل منطقی آنها، درصدد یافتن پاسخ برای پرسش های پیش گفته و برخی دیگر از پرسش های مربوطه است. تاکید بر عینیت زیبایی و رد ذهنی بودگی آن، رد نظریه تعریف ناپذیری زیبایی و ارائه راه حل برای تعریف آن در قالب تثبیت یا تقویت تعریف پیشین و یا پیشنهاد تعریف جدید با استفاده از جنس و فصل مرکب، از جمله یافته های این تحقیق است.
    کلیدواژگان: زیبایی، هنر، نظم، عینیت، تعریف حقیقی، شباهت خانوادگی
  • حسینعلی نصراللهی*، عباس یزدانی صفحه 131
    پس از آنکه فیلسوفانی مانند لاک، بارکلی و هیوم نقایص ساختمان معرفتی دکارتی را کشف کردند و لوازم شکاکانه نهفته در آن را آشکار ساختند، ناامیدی از دستیابی به معرفت، فضای فلسفی قرن هجدهم را آکنده بود. نخستین کسی که به صورت نظام مند به مقابله با شکاکیت مدرن برخاست، توماس رید بود. او با تکیه بر اصول اولیه فهم عرفی به چالش در نظریه پندارها که شکاکان آن را مسلم فرض کرده بودند پرداخت و آن را منافر با فهم عرفی معرفی کرد. در این نوشتار می کوشیم با استفاده از کتب رید و مکتوباتی که درباره اندیشه های وی نوشته شده است، اشکالات رید علیه نظریه پندارها و نظریه جایگزین او در باب ادراک را شرح دهیم. همچنین استدلال های او در برابر زیاده خواهی های شکاکان را که عبارت اند از استدلال بر اساس عجز، لزوم احتیاط و سابقه، و برهان مانعه الخلو او در باب ناچاری از اعتماد بر قوای باورساز طرح و تبیین خواهیم کرد. در پایان به روش شناسی دلیل از دیدگاه رید می پردازیم و در بخش نتیجه خواهیم گفت ما چاره ای جز اعتماد بر قوای باورساز نداریم.
    کلیدواژگان: فهم عرفی، توماس رید، شکاکیت، نظریه پندارها
  • الملخص
    صفحه 153
|
  • Zuhair Boland Qamat-Pur*, Gholam-Reza Fayyazi Page 7
    Causality can be divided into external and analytical ones. In external causality, cause and effect have separate and independent existences. In analytical causality, however, they do not have separate existences, whether both of them exist as a unique simple being or are of non-existent meanings. Philosophers have not explicitly referred to this division; however, there are issues in their texts that cannot be justified except by accepting analytical causality. These issues can be considered as the implicit acceptance of analytical causality by Islamic philosophers. Maybe the most important evidence proving analytical causality is the a priori demonstration in categorical syllogism. In a priori demonstration, the middle term causes the major proposition for the minor one, while in categorical syllogism, all terms of the demonstration have come to existence by the same existence. The present article investigates this reason and other reasons for analytical causality.
    Keywords: causality, external causality, analytical causality, meaning, a priori demonstration
  • Muhammad Miri* Page 29
    Mulla Sadra maintains that the soul has – rationally – existed by its intellectual existence in its previous stratums. At the same time, since the soul is the manager of the body and essentially belongs to the body in its mode of existence, it has physical origination. He has successfully reconciled these two apparently floundering views. Although this philosophical view of Mulla Sadra is quite innovative, its traces are clearly found in the works of mystics such as Ibn Arabi. In other words, Ibn Arabi emphasizes the existence of the soul in previous stratums on the one hand, and stresses the physical origination of the soul in its worldly mode, on the other.
    Keywords: origination of the soul, eternity of the soul, previous origination of the soul, physical origination
  • Muhammadali Muhiti Ardakan* Page 49
    Throughout history, most philosophers have been incapable of proving the universal conscience of all creatures in a philosophical term; rather, they have denied any conscience in physical entitites, based on some evidences. Transcendental philosophy has made valuable efforts to present a philosophical explanation for this religious teaching, and Mulla Sadra and the followers of transcendental philosophy have attempted to explain it intellectually and rationally. In the present article, through a descriptive-analytical method and using a comparative-critical approach, an explanation of the generalization of understanding to physical entities by considering their non-physical facet has been investigated. The findings of the present research suggest that although Mulla Sadra and many other thinkers have accepted the abovementioned explanation, putting it forward as one of the ways to reconcile the belief in universal conscience of all beings based on the concomitance on the one hand and the acceptance of the reasons for abstractness of knowledge on the other hand, its verity is doubted. However, the writer believes that although one cannot prove the universal conscience of all beings using this reason, we may adduce those Quranic verses and traditions that denote comparatively or essentially the influence of perception in beings to conclude that any being – including material ones – somewhat enjoy knowledge.
    Keywords: understanding, abstraction, deity, heavens, transcendental philosophy, physical entities
  • Muhammad Hussein-Zada* Page 65
    The logic of Aristotle—Ibn-Sina has been founded on neglecting existence, and on looking at the external reality through quiddity. Mulla Sadra’s different view of the external reality and how the man becomes aware of it, causes a change in the foundations of the logic of quiddity. In his logical works, Mulla Sadra does not present a systematic expression of his existential logic. In his philosophical works, however, he has presented some of the issues related to the existential logics. In Mulla Sadra’s view, existence is the ultimate differentia or form, unifying the type, the ultimate differentia, and previous genuses and differentia. This is in contrast with the general view that organic composition of matter and form denotes the arbitrary union of the essence and cannot justify the modality of union in attribution of essential universals to one another. In the well-known view, the matter and form are regarded external realities and are among the primary intelligible; but genus and differentia are only mental and are among the secondary logical intelligible. In existential view of Mulla Sadra, however, what is real and realized in external world is the existence of differentia which is followed by type, genus, previous differentia and accidental affairs. Thus, genus and differentia as well as type are not merely mental and among the secondary logical intelligible. Mulla Sadra regards non-conditioned conventions in five universals among external judgments of the essence, referring it to the existence and its judgments. Besides, in his existential view, the kind of from and ultimate differentia is quite separate from the kind of essence in type and genus, and those two do not belong to the essence of quiddity.
    Keywords: Mulla Sadra, existential logics, genus, differentia, matter, form, organic composition
  • Sayyid Muhammadali Dibaji*, Zeynab Yusef-Zada Page 81
    In the theory of collections, not only zero and one, but also the extent of membership of a collection of numbers between zero and one posed. This is the fundamental basis of Fuzzy thinking. The external world is no more white and black; rather, it is grey as well and any member in this grey collection enjoys the numerical value between zero and one. On the other hand, Mulla Sadra’s philosophical system has been formed on the basis of the principality of existence, and the innovation and the highest point in it is the gradation in the orders of truth of existence. In view of the basis of principality of existence, existence is a unique truth that forms all the external identity and text. This unique truth of existence which is common among so many beings and external truths exists in gradation and with orders in the external world. Enjoying gradational thought in transcendental philosophy has beneficial effects in recognizing external beings as plural truths and is, somehow, similar to fuzzy thought. Now the question is whether there is a relationship and affinity between fuzzy thought and the principle of gradation of existence. In seeking to answer this question, the present enquiry has achieved numerous parameters that prove this affinity.
    Keywords: fuzzy logic, Mulla Sadra, principality of existence, gradation of existence
  • Amin Reza Abedi-Nejad Dawarani* Page 97
    To know the nature of thought and philosophy in Heidegger’s view, in the present article we have firstly distinguished between thought and philosophy. The subject of philosophy is existent and the subject of thought is existence. Unlike the existent, existence is not something presupposed and imagined. The thought is reminding the existence. Existence escapes from us on the one hand, and we are neglecting it on the other hand. Neglecting existence in the philosophy has misled it. The existent is the veil for the existence on the one hand, and it is the sign for it on the other hand. For thinking, we must approach the existent, but how is it possible? The only way to existence is “Dasein”. The fear- consciousness characteristic of Dasein is the condition for non-existence. When non-existence dominates Dasein, existence comes in and we become reminded of existence. Of course, existence is related to us even when we neglect it. In the light of the relationship of existence with human being, the essence of philosophy, the nature of the man, the essence of art and the essence of technique are established. At the end of the article, we review and investigate Heidegger’s views.
    Keywords: Heidegger, philosophy, metaphysics, existence, non-existence, Dasein, existent
  • Abbas Qorbani*, Abolfazl Qorbani Page 111
    Since ancient Greece, and even after the establishment of the science of aesthetics, the question of what beauty is has always been unresolved among scientists. However, apart from these struggles, human beings deal with beautifying their environment and instruments, and even themselves at the expense of risking their life. What is beauty that man protects it with his life? How is the existence it enjoys? The present study uses library resources and gathers the scholars’ views in this sphere and analyzes them logically to find the answers to the aforementioned questions and some other related questions. Stressing the objectivity of beauty and rejecting its subjectivity, rejecting the idea of non-definability of beauty, and suggesting solutions for defining it in the form of establishing or reinforcing previous definitions or offering new definitions using genus and composite differentia are among the findings of the present study.
    Keywords: beauty, art, order, objectivity, true definition, family resemblance
  • Hussein Ali Nasrullahi*, Abbas Yazdani Page 131
    After the discovery of defects in Descartes’ epistemological structure and revealing the skeptical implications in it by philosophers such as Locke, Barkley and Hume, despair of achieving the knowledge and cognition filled the philosophical atmosphere of the eighteenth century. The first who systematically confronted modern skepticism was Thomas Reid. Relying on the basics of common sense, he challenged the theory of thoughts – postulated by skeptics – and introduced it as inconsistent with common sense. In the present article, we attempt to use Reid’s books and other writings regarding his ideas to explain Reid’s objections to the theory of thoughts and his alternative theory on perception. In addition, we will explain his arguments against the skeptics’ avarices including reasoning based on inability, necessity of precaution and precedent, and his argument of regarding having to trust the belief-making forces. At the end, we will deal with methodology of reason in Reid’s view; and in the section of conclusion, we will state that we have no choice except to trust the belief-making forces.
    Keywords: common sense, Thomas Reid, Skepticism, theory of thoughts