فهرست مطالب

پژوهشنامه فلسفه دین (نامه حکمت)
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد سعید اکبری دهقان، نعیمه پورمحمدی * صفحات 1-18
    در سنت برهان آوری کلاسیک، برهان های اخلاقی برای اثبات خدا اقامه شده است. به موازات این برهان ها و هم ارز با آنها براهین اخلاقی برای انکار خدا اقامه شده است. این سوال مطرح می شود که آیا وجود برهان های اخلاقی در رد خدا به معنای بی اعتباری براهین اخلاقی در اثبات خداست؟ و آیا این براهین ضد باعث نمی شود ایمان خداباوران نامعقول باشد؟ ادعای ما این است که طرحی در زمینه بازتعریف برهان یافته ایم که می تواند سبب برون رفت براهین اخلاقی خداباوری از چالش برهان های اخلاقی ضد باشد. در این پژوهش هشت برهان اخلاقی الحادی را در تاریخ فلسفه استخراج کردیم و طرح اصلاح ماهیت برهان از سوی ماورودس را بر آنها پیاده کردیم و نشان دادیم که خداباور می تواند همچنان از براهین اخلاقی خداباورانه دفاع کند و در باور به وجود خدا معقول باشد. البته توجه داریم که طرح اصلاح ماهیت برهان هزینه ای معرفت شناختی در پی دارد و آن این که براهین ضد نیز می توانند در چشم اندازها و دیدگاه های مورد پذیرش خود معقول انگاشته شوند.
    کلیدواژگان: براهین اخلاقی خداباوری، براهین خداناباوری، ماورودس، ماهیت برهان
  • غزاله حجتی* صفحات 19-40
    از منظر مصالحه گرایان، پس از بروز اختلاف نظر در همتایان معرفتی، دیگر نمی توان به نحو معقولی بر باور یا میزان اطمینان قبلی خود استوار ماند. از این منظر، رویکرد باوری معقول در مواجهه با اختلاف نظر تعلیق داوری یا کاستن از درجه اطمینان به باور قبلی است. بنا بر مصالحه گرایی دینی، تنوع ادیان چالشی جدی را پیش روی توجیه باورهای دینی قرار می دهد که واکنش معرفتی معقول به آن یا تعلیق کردن داوری تا زمان یافتن شاهد مناسبی است که برتری یک موضع را بر موضع دیگر محرز سازند، یا پایین آوردن سطح اطمینان به باور «وجود/ عدم خدا» تا جایی که اختلاف نظر برطرف شود و باور طرفین تا حد ممکن به هم نزدیک شود. در این رویکرد، تا زمانی که شاهد مرجحی پیدا شود و سطح اطمینان به باور یکی از طرفین را تا حد باور بالا ببرد، هر دو طرف باید در همین وضعیت بمانند. به مصالحه گرایی سه اشکال جدی گرفته شده است: توجیه آسان، شکاکیت و خودمتناقض بودن. مصالحه گرایان برای اثبات درستی موضع خود ناگزیر از پاسخ دادن به اشکالات هستند. در پایان مقاله، نشان داده خواهد شد که هیچ یک از پاسخ های آنان پذیرفتنی نیست.
    کلیدواژگان: مصالحه گرایی، نامصالحه گرایی، ناقض مرتبه بالاتر، وزن دهی برابر، اصل استقلال
  • اعظم سادات حسینی حسین آباد، زهرا خزاعی *، محسن جوادی صفحات 41-64
    مقاله حاضر دیدگاه موزر را درباره توجیه خداباوری به تصویر می کشد. وی با انکار کارامدی عقل نظری محض در ارائه قرینه ای بر وجود خداوند، ضمن تاکید بر مرجعیت خداوند در توجیه و با رویکردی اخلاقی، نوعی معرفت ارادی را پیشنهاد می کند. او راهبرد مطلوب به معرفت راستین خداوند را قرینه ای بی واسطه و هدفمند می داند که نحوه دستیابی به آن باید متناسب و در راستای صفات الهی و اهداف برآمده از آنها باشد. خداوند به منظور رستگاری انسان، پیش و بیش از دخالت افکار و عواطف، خواستار تحول اخلاقی و ارادی او از خودخواهی به عشق کامل و ناخودخواهانه است. موزر بر این اساس قرینه گرایی فیض محوری را مطرح می کند که در آن انسان می تواند در ضمیر خود دعوت خدا به دوستی با عشق کامل را بپذیرد، و در نتیجه موهبتی خدادادی و تحول بخش را در مرکز ارادی و انگیزشی خود تجربه کند. تجربه مذکور خودآشکارگی خداوند و قرینه ای بی واسطه و غیراستدلالی است، که در پی آن فرد با دریافت صفات اخلاقی و عشق کامل خداوند و نمایان ساختن آن بر دیگران، خود «قرینه تجسم بخشی خداوند» می شود. افزون بر آن، موزر با شیوه «استنتاج بهترین تبیین موجود» و بر مبنای قرینه تجربی و غیرگزاره ای مذکور، استدلالی را نیز برای معقولیت معرفتی باور به خدا تنظیم می کند. بدین ترتیب، دیدگاه موزر رهیافتی وجودی و اخلاقی بنا می نهد که با وجود نقدهایی همچون شخصی بودن، نسبی بودن و عدم حجیت تجربه های دینی، مبانی مغفول مانده ای را در حوزه خداشناسی احیا می کند.
    کلیدواژگان: پل موزر، توجیه، خداباوری، خودآشکارگی الهی، قرینه تجسم بخش خدا
  • هاجر دربندی داریان، اعظم قاسمی *، مالک شجاعی جشوقانی صفحات 65-86
    یکی از مهم ترین مسائل کلام و فلسفه دین مشکل وجود «شر» و ارتباط آن با خدا و صفات خیرخواهی مطلق و قدرت مطلق اوست. الهی دان و فیلسوف معاصر، دیوید ری گریفین، تلاش هایی را که تاکنون برای پاسخگویی به مسئله شر انجام شده، چندان مثمر ثمر نمی داند. او خداباوران سنتی را که به دخالت ماوراء طبیعی خداوند در سلسله علت و معلولی حوادث قائل اند «فراطبیعی گرایان» می خواند و بر این باور است که آنها وقوع شر را به گونه ای توجیه می کنند که گویی اصلا شر واقعی وجود ندارد و در ظاهر شر می نماید. گریفین تلاش کرده تا آموزه هایی از الهیات سنتی را که برای سازگاری وجود خدا و شر مشکل ساز هستند ریشه یابی کند و عدم صحت آنها را نشان دهد. وی با وارد آوردن نقدهایی بر جهان بینی های سنتی، نشان می دهد که الهیات سنتی بر اثر انتساب قدرت مطلق به خداوند، با مشکل تناقض افعال خدا درباره شرور مواجه است که نهایتا منجر به توجیه این نوع از افعال خداوند می شود، و با پذیرش آموزه خلق از عدم، در عمل نمی تواند مسئله شر را حل کند. اساس اندیشه های گریفین درباره مسئله شر این باور است که به طور کلی دفاعیه نمی تواند پاسخ مناسبی برای خداباوران معاصر فراهم آورد، بلکه ارائه تئودیسه مقبولی از جانب الهی دانان فلسفی لازم است تا اثبات کند تفسیر خداباورانه می تواند همه تجارب ما، از جمله تجربه شر، را بهتر از تفاسیر خداناباورانه روشن کند.
    کلیدواژگان: مسئله شر، دفاعیه، تئودیسه، قدرت مطلق خدا، دیوید ری گریفین
  • انشاالله رحمتی* صفحات 87-107

    در این نوشتار به دیدگاه اوتو درباره وحدت و کثرت عرفان پرداخته شده است. وی از سویی به کثرت و تنوع عرفان و از سوی دیگری به همگرایی انواع (همگرایی تیره های معنوی) معتقد است. به اعتقاد او گونه های عرفان یا تیره های معنوی در ساحتی فراتر از فرهنگ ها، نژادها و سرزمین های مختلف شکل می گیرد و می توان این واقعیت را بر مبنای ساحت «پیشاتجربی» امر قدسی تبیین کرد. در این نوشتار این موضوع از دیدگاه اوتو به تفصیل بررسی می شود. در حقیقت اوتو، که بحث خویش را از یک عزیمتگاه کانتی آغاز می کند، در نهایت به لحاظ سنت فلسفی به فیلسوفان افلاطونی، و به لحاظ سنت دینی به الهی دانانی چون لوتر نزدیک می شود. به علاوه، نشان داده شده است که بر این مبنا می توان مقایسه یا حتی تطبیق سازنده ای میان این دیدگاه وی با آنچه در سنت اسلامی پیرامون ازلیت نفس و انتخاب ازلی مطرح است، انجام داد.

    کلیدواژگان: امر قدسی، امر پیشاتجربی، همگرایی انواع، تنوع عرفان
  • یدالله رستمی* صفحات 109-126
    شوپنهاور زندگی انسان را بی معنا می داند. می توان ادله او را بر ناسازگاری معنای زندگی این گونه بیان کرد: او وجود خدا را به علت وجود درد و رنج های فراوان در زندگی منکر شده، معتقد است که انسان به طور ناموجهی آن را برای معنادار ساختن زندگی فرض می گیرد و آفریدن این جهان را یک اشتباه می داند. زندگی انسان ها در این عالم فرایندی است که هدف مشخصی در ساحت آگاهی آنها نیست و فقط تداوم یک امر بیهوده است. او زندگی انسان را به علت غلبه ناملایمات و آلام و متحمل شدن هزینه های فراوان بی ارزش می داند. او همچنین با تاکید بر نقش اراده در انسان معتقد است که با اعمال آن زندگی اش یک فرایند پایان ناپذیر را دنبال می کند، زیرا خواسته های او نامحدود هستند و این باعث درد و رنج و بی معنایی زندگی اش می شود. دیدگاه او قابل نقد است، زیرا او فایده و هدف زندگی را در لذت می داند، در حالی که این تنها فایده و هدف زندگی نیست و چیزهای دیگری ممکن است نسبت به لذت ارزش بیشتری داشته باشند. به علاوه، چنین نیست که به کارگیری اراده همیشه با رنج همراه باشد، زیرا پیشروی به سوی هدف معمولا با احساس خوشی همراه است، به خصوص اگر فرد هدف متعالی در نظر داشته باشد.
    کلیدواژگان: شوپنهاور، بی معنایی، هدف، ارزش، درد و رنج، اراده
  • امیرحسین زادیوسفی، محمد سعیدی مهر *، حسین زمانی ها صفحات 127-150
    مایکل. ای. مارمورا، یکی از ابن سیناپژوهان پرآوازه معاصر، در مقاله ای با عنوان «جنبه هایی از نظریه ابن سینا درباره علم خداوند به جزئیات» تفسیر خاصی از نظریه ابن سینا درباره علم خداوند به جزئیات ارائه کرده است. در این مقاله، که از دو بخش تشکیل شده است، با رویکردی توصیفی انتقادی به بررسی خوانش وی می پردازیم. در بخش اول، تقریری از خوانش وی از ابن سینا ارائه می کنیم. از نظر مارمورا خداوند به اشیاء جزئی ای که فرد منحصر در نوع خود هستند، و به رخدادهایی که به چنین اشیائی منسوب اند، به صورت منفرد، علم دارد. همچنین وی بر اساس این که نظریه ابن سینا علم خداوند به همه جزئیات را تبیین نمی کند نتیجه می گیرد ابن سینا بر این باور است که خداوند به همه جزئیات، به صورت منفرد، علم ندارد. در بخش دوم، به نقدهایی پیرامون خوانش وی اشاره می کنیم. برخی از این نقدها عبارت اند از: عدم مشخص کردن مسائلی که نظریه ابن سینا قصد پاسخگویی به آنها را دارد، عدم اشاره به نقش صور در نظریه ابن سینا، عدم اشاره به علم از طریق علل در نظریه ابن سینا، تفسیر اشتباه از مثال کسوف در نظریه ابن سینا.
    کلیدواژگان: علم خداوند به جزئیات، ابن سینا، مایکل، ای، مارمورا
  • مصطفی شعبانی *، ایرج نیک سرشت، ابوالفضل کیاشمشکی صفحات 151-172
    جهان نیوتن شامل اتم هاست که با حرکت در فضای خالی پدیده های طبیعی را ایجاد می کنند. نیرو عنصر مهم دیگری در جهان نیوتن است. نیوتن منکر این است که گرانش یکی از ویژگی های ذاتی ماده است. این مسئله پایبندی نیوتن به برداشت سنتی جوهر را نشان می دهد. به علاوه این مسئله دلیلی برای اعتقاد به حضور همه جایی خدا فراهم می کند. مولفه مهم دیگر هستی شناسی نیوتن فضا و زمان است. نیوتن به فضا و زمان مطلق اعتقاد داشت. به علاوه معتقد بود خداست که با حضور همه جایی اش فضا و زمان را حفظ می کند. هر موجودی و از جمله خداوند، فقط در زمان و مکان وجود دارد و از آنجایی که فضا و زمان چارچوب کنش خداوند است، تامل در طبیعت راهی برای شناخت خدا نیز هست. نیوتن معتقد بود که فلسفه طبیعی او در مقابل فلسفه های ماتریالیستی است و حضور طراحی هوشمند و کنش مدام او در جهان را نشان می دهد. این مقاله قصد دارد با بررسی آرای نیوتن در باب جهان مادی، فضا و زمان و خداوند، تصویر جامعی از هستی شناسی نیوتن ارائه کند.
    کلیدواژگان: نیوتن، نیرو، ماده، فضا و زمان، خدا
  • سید احمد فاضلی* صفحات 173-195
    صدق، در اخلاق عرفانی، در لایه ای سطحی عبارت از تطابق گفتار و عمل با مراد و نیت است. این کاربرد از صدق، در اخلاق عرفانی با تحلیلی عمیق همراه گشته، و این تحلیل موجب شده است صدق در شش گونه پایه و بنیاد دیگر فضایل شمرده شود، که از این طریق می توان فهمید بسیاری از فضایل، بدون صدق، فضیلت نیستند. این شش گونه در واقع معانی مهم و متنوعی از فضیلت پایه را در متون عرفانی به دست می دهند. با توجه به این تبیین ها، می توان مراتب و انواع مختلفی از فضیلت صدق را در عرفان یافت و تعارض ها و چالش های مهمی را بر سر راه آن تشخیص داد. تحلیل عمیق از کذب و تشخیص خودفریبی در صدق از نتایج مهم این رویکرد ویژه به صدق است.
    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، صدق، فضیلت پایه، مراتب صدق، خودفریبی
  • محمد فیروزکوهی، علی اکبر احمدی افرم جانی * صفحات 197-210
    افلاطون در مواجهه با مسئله شر بیش از هر چیز می کوشید تا تنزه و تعالی خیر و مثل را از دخالت در ایجاد شر حفظ کند. از این رو جز این که سبب برخی شرور را خود آدمیان برمی شمرد، از عنصری به نام ضرورت سخن می گوید که در کنار عقل در کی هان و ساماندهی آن نقش می آفریند. وجود ضرورت به مثابه مانع و مزاحمی در مسیر کار عقل، تبیینی برای بروز نظام مند شر در جهان است. در واقع افلاطون برای یافتن راه حل بار دیگر به ثنویت روی می آورد. در این نگرش خیر می خواهد جهان را تا جایی که برایش مقدور است بدون نقص بیافریند و تا جایی که کار به دست عقل است امور بر مدار خیر می گردد، ولی ضرورت با دخالت خود در این روند اخلال می کند. در این مقاله می کوشیم با تبیین و تحلیل ضرورت، نقش هایی که می آفریند، انواع شر، عناصری مانند ایده خیر و دمیورژ در نسبت با ضرورت، نشان دهیم که افلاطون به رغم کوشش های فراوان نتوانسته از زیر بار سنگین ثنویتی که در جای جای فلسفه او به چشم می خورد شانه خالی کند.
    کلیدواژگان: افلاطون، ضرورت، شر، ثنویت، دمیورژ
  • سیدامیررضا مزاری، جهان گیر مسعودی * صفحات 211-224
    یکی از مباحث چالش برانگیز در حوزه فلسفه دین مدل هایی است که در حوزه الهیات از مفاهیم بازی زبانی و نحوه های زندگی ویتگنشتاین اخذ شده است. این مدل ها در ظاهر با این که ریشه فکری یکسانی در خاک اندیشه ویتگنشتاین دارند و گاهی انتقاداتی مشابه به آنها وارد شده است، در باطن امر برخی از این مدل ها بهتر توانسته اند از این انتقادات جان سالم به در برند. در این مقاله، دو مدل معروف ویتگنشتاینی را مورد بررسی قرار می دهیم: مدل زبانی فرهنگی جورج لیندبک در حوزه دین و الهیات؛ و مدل مبتنی بر آرای نوویتگنشتاینی دی زد فیلیپس. هر دوی این مدل ها تلاش کرده اند تا پاسخی درخور به نقدهای عقلانیت جهانی بدهند. در ادامه مقاله نشان خواهیم داد که مدل لیندبک توانسته است پاسخ قاطع تری به نقدها بدهد و از این لحاظ برتری مشخصی بر سایر مدل های ویتگنشتاینی از جمله مدل فیلیپس دارد.
    کلیدواژگان: مدل الهیاتی، مدل زبانی فرهنگی، ویتگنشتاین، جورج لیندبک، دی زد فیلیپس
  • ذوالفقار ناصری *، منصور نصیری صفحات 225-247
    مسئله شر یکی از مسائل مطرح در فلسفه دین معاصر است که تقریرهای مختلفی از آن ارائه شده و فیلسوفان خداباور نیز راه حل های مختلفی را برای حل آن ارائه کرده اند. برایان دیویس با نقادی رویکرد الهیاتی فیلسوفان دین معاصر و بر مبنای رویکرد الهیات سنتی آکوئیناس کوشیده است پاسخی مبنایی و متفاوت به مسئله شر بدهد. وی با رد تصور شخص گرایانه از خدا و نیز نقد یکسان انگاری اخلاق خدا و انسان در فلسفه جدید، اولا طرح مسئله شر در نظر خداناباوران و نیز برخی دفاعیه ها و تئودیسه ها در نظر فیلسوفان خداباور را برنمی تابد، و ثانیا می کوشد با در پیش گرفتن روش اصلاح رویکردی، یعنی با تحلیل برخی مفاهیم اصلی در الهیات سنتی آکوئیناس مانند «وجود» ، «خالق» و «مخلوق» ، و تاکید بر نقص معرفتی انسان، پاسخ مبتنی بر الهیات تومیستی به مسئله شر را بازسازی کند. به باور وی، با توجه به عینیت خدا و خیر در الهیات سنتی، در خدا و افعال او ممکن نیست شری باشد، و بنابراین شر موجود یا به نوعی محروم بودن از وجود است یا شامل محرومیتی است و در واقع اساسا امری عدمی است. در این مقاله تلاش کرده ایم نقدهای برایان دیویس به رویکرد الهیاتی فیلسوفان دین معاصر به مسئله شر و نیز پاسخ رویکرد اصلاحی برایان دیویس به این مسئله را بررسی کنیم و در پایان به بررسی انتقادی دیدگاه وی بپردازیم. نتیجه این که به نظر می رسد هرچند برخی نقدهای وی به فیلسوفان دین معاصر جدی است، در عین حال نوع برداشت و تفسیر وی از مبانی تومیسم و نیز راه حل پیشنهادی خود او برای مسئله شر نیز چندان راهگشا نیست.
    کلیدواژگان: مسئله شر، رویکردهای الهیاتی، توماس آکوئیناس، برایان دیویس
|
  • Mohammad Saeed Akbari Dehghan, Naeme Poormohammadi* Pages 1-18
    In the classical tradition of arguments for the existence of God, a number of moral arguments have been proposed. Parallel to these arguments, moral arguments against the existence of God emerged. Here a question presents itself: does the existence of moral arguments against God discredit the ones for God and make the belief of theists unjustified? Our claim is that we can propose a new notion of argumentation which shields theistic moral arguments existence against atheistic ones. In this research, we have listed eight atheistic moral arguments and modified them with respect to Mavrodes’s theory of the nature of arguments; thereby proving that the theist is able to defend his moral arguments and that his belief is still justified. We are of course aware of the fact that this revision of the nature of arguments indicates the justification of atheistic arguments in their own respective viewpoints.
    Keywords: Theistic Moral Arguments, Theistic Arguments, Mavrodes, The Nature of Argument
  • Ghazaleh Hojjati* Pages 19-40
    Conciliationists believe that after the emergence of disagreement between epistemic peers, one cannot reasonably be committed to her previous belief or her degree of confidence in that. From this viewpoint, reasonable doxastic attitude in confronting disagreement is suspension of judgment or reducing the degree of confidence in the previous belief. Religious conciliationists believe that religious diversity challenges the justification of religious believes so that the reasonable epistemic response is to suspend the judgment till finding some appropriate evidence that demonstrates the advantage of one position over the other, or to reduce the level of confidence in God’s existence/ non-existence to the extent that disagreement disappears and the two parties come close together. They hold that the two parties should be in such a position, unless one of them achieve some preferred evidence that raises her level of confidence close to belief. There are three serious objections to conciliationism: easy justification, skepticism, and self-contradictoriness. So, if they have to demonstrate their view, Conciliationists should inevitably answer these objections. In this paper, I will argue that none of their answers is acceptable.
    Keywords: Conciliationism, Steadfast View, Higher-order Defeater, Equal Weight View, Independence Principle
  • Azam Sadat Hoseini Hoseinabad, Zahra Khazaei*, Mohsen Javadi Pages 41-64
    The present paper depicts Moser’s view on the justification of the belief in God. By debunking the efficiency of mere theoretical reason in proving the existence of God, introducing God as the source of justification, and using a moral perspective, he proposes a kind of voluntary knowledge. He assumes the right path to acquire true knowledge of god to be a direct and purposeful evidence, which is found in accordance to divine attributes. For their own redemption, before the interference of thought and feelings, God wills the voluntary moral revolution of human beings from selfishness to selfless absolute love. In this respect, Moser puts forth a virtue-based evidentialism, on the basis of which people can accept God’s invitation to friendship with absolute love and therefore experience God’s blessing in their motivational core. This experience indicates God’s self-manifestation and offers direct evidence for his existence, which causes the subject, by gaining moral attributes and receiving God’s absolute love and sharing it with others, to become a personified evidence of God himself. Moreover, according to the inference to the best explanation, Moser justifies the belief in God by this empirical and non-propositional evidence. As a result, Moser’s existential and moral account, despite being criticized for its being subjective and relative, and the unreliability of religious experiences, has revived a number of forgotten theological concepts.
    Keywords: Paul Moser, Justification, Theism, God's Self-Manifestation, Personifying Evidence of God
  • Haajar Darbandi Darian, Azam Ghasemi*, Malek Shojaee Joshooghani Pages 65-86
    One of the most important issues in theology and philosophy of religion is the problem of evil and its relation to God and his omnipotence and omnibenevolence. Contemporary theologian and philosopher, David Ray Griffin, regards the efforts to answer the problem of evil as inconclusive. He designates traditional theists, who believe in God’s supernatural interference in the cause and effect chain of events, Supernaturalists. He believes that they interpret evil as only appearing evil. He tries to identify and refute certain beliefs, in traditional theology, which do not tolerate the co-existence of God and evil. Griffin criticizes traditional worldviews and proves that traditional theology, on one hand, by presuming God’s omnipotence, faces serious issues in justifying evil; and on the other hand, considering the idea of creatio ex nihilo, it virtually fails to answer the problem of evil. Allover he holds that defense will not suffice in responding to the problem of evil and that the right path for theists is to propose a theodicy which would explain evil better than atheist accounts.
    Keywords: The Problem of Evil, Apology, Theodicy, Omnipotence, David Ray Griffin
  • Enshallah Rahmati* Pages 87-107

    The article grapples with Otto’s idea of unity and diversity in Mysticism. On the one hand, he believes in the diversity of Mysticisms and, on the other hand, he contends that various forms of Mysticism can be considered as a united body. Various forms of Mysticism, as he asserts, is formed in a realm beyond different cultures, ethnic groups and lands. Otto claims that this can be explained by appealing to a realm beyond the empirical. In this article, I shall explore the roots and consequences of this idea. It will be shown that Otto’s idea has a Kantian point of departure. Besides, it is a Platonic as well as Lutheran idea. Finally, I will argue that, understood this way, there is room for a comparison between Otto’s idea and the idea of eternality of the self in Islamic philosophy.

    Keywords: The Holy_The a priori_Unity of Mysticisms_Diversity of Mysticism
  • Yadollah Rostami* Pages 109-126
    Shopenhauer considers humam life to be meaningless. He denied the existence of God due to the existence of a plenty of pain and suffering in life and believes that people unreasonabley assume It to make their life meaningful. He also contends that creation of such a world is a mistake. The life of human being in this world is a process in which they do not have a clear goal. Thus, it is only an aimless continuation. In his view, since the majority of life is surrounded by pain and suffering, it is worthless. He also emphasized the role of free will in the life of human being, asserting that it make human life an endless process. This is because his demands are unlimitated and this causes pain and suffering and meaninglessness of the life. I think there are some mistakes in his view. He considers pleasure to be the benefit and purpose of life. But this is not the only benefit and purpose of life, and there are other things that are more worthy than mere pleasure. Also, it is not the case that the use of free will is always entails suffering, because moving forward to a goal usually indicates a sense of pleasure, especially if one considers a virtuous goal.
    Keywords: Schopenhauer, Meaninglessness, Purpose, Value, Pain, Suffering, Free Will
  • Amirhossein Zadyousefi, Mohammad Saeedimehr*, Hossein Zamaniha Pages 127-150
    Michael E. Marmura, an outstanding Avicenna scholar, has presented a special interpretation of Avicenna’s view concerning God’s knowledge of particulars. In this paper, which consists of two parts, we will examine his interpretation of Avicenna. In the first part, we briefly present Marmura’s reading of Avicenna’s theory of God’s knowledge of particulars. According to Marmura’s interpretation of Avicenna, God only knows, individually, particular entities which are the only member of their species. Also, He knows, individually, particular events which are attributed to such particular entities. Arguing that Avicenna’s theory is not able to explain God’s knowledge of ‘all’ particulars, Marmura concludes that Avicenna ‘believed’ that God does not know all particulars individually. In the second part, we will object his interpretation. The most important criticisms are as follows: he has not determined what problems Avicenna’s theory aims to solve; he has not touched two important elements of Avicenna’s theory, i.e., God’s knowledge of particulars by means of their forms, and God’s knowledge of particulars by means of His causal relation with them; and he presents an erroneous interpretation of Avicenna’s use of the eclipse example.
    Keywords: God's Knowledge of Particulars, Avicenna, Michael E. Marmura
  • Mostafa Shaabani*, Iraj Nikseresht, Abolfazl Kiyashemshaki Pages 151-172
    Newton’s world consists of atoms, which cause natural phenomena with their movement through vacuum. Force is another important element of Newton’s world. Newton denies the idea that gravity is an essential property of matter. This indicates his adherence to the traditional conception of substance. Moreover, it provides a reason for him to believe in divine omnipresence. Other components of Newton’s ontology are space and time. He believes in absolute space and time and that it is God who sustains space and time, with his omnipresence. Every being, including God, exists in space and time. And since absolute space and time are God’s frame of action, contemplating about nature is a way to know God. Newton believes that his philosophy rejects material philosophy and proves an intelligent Creator and his continual action in the world. The aim of this article is to present a comprehensive image of Newton’s ontology, based on an investigation into his ideas about the material world, space, time and God.
    Keywords: Newton, Force, Space, Time, God
  • Seyed Ahmad Fazeli* Pages 173-195
    In Mystical Ethics, honesty at a superficial level refers to the conformation of speech and actions with intention and purpose. This application of honesty has been analyzed in depth in Mystical Ethics and this analysis has resulted in honesty being considered as the foundation and basis of other virtues in five cases from which it can be understood that many of the virtues are not virtues without honesty. In fact, these five cases provide important and various meanings of the foundational virtue in mystical works. Considering these explanations, one can find different levels and types of the virtue of honesty in mysticism and assess the important conflicts and challenges it gives rise to. This specific approach to honesty will help in carrying out an in-depth analysis of dishonesty as well as recognizing self-deception in honesty.
    Keywords: Ethical Mysticism, Honesty, Foundational Virtue, Levels of Honesty, Self-deception
  • Mohammad Firuzkuhy*, Aliakbar Ahmadi Aframjani Pages 197-210
    Plato, when dealing with the problem of evil, more than anything, tries to keep the good and the ideas transcendent and uninvolved in evil. Therefore, apart from the fact that he recognizes humans as the cause of some evil, he talks of a concept called necessity which exists alongside rationality, and plays a vital role in the mechanism of the universe and its regulation. The existence of necessity, as an obstacle in the way of reason, provides an explanation for the systematic emergence of evil in the universe. In fact, Plato, in his attempt to find a solution, once again, resorts to duality. According to this attitude, the good wishes to form a world as perfect as possible, and as far as the reason is concerned, all the affairs will be in accordance with the good but necessity intervenes and interrupts this process. By analyzing necessity and the roles it plays in Plato’s school of thought, and explaining different types of evil in his thought, and concepts such as the idea of good and demiurge and their relation to necessity, this paper tries to show that Plato, despite his serious attempts, was not able to solve the issue of duality which is evident in his philosophy.
    Keywords: Plato, Necessity, Evil, Dualism, Demiurge
  • Seyed Amirreza Mazari, Jahangir Massoudi* Pages 211-224
    One of the controversial topics in philosophy of religion is the Wittgensteinian theological models based on his notions of language game and lifestyle. Ostensibly, all these models result from the thoughts of the same person and have been at times subject to the same criticisms. However, some of the models have been more capable of offering convincing responses to those criticisms. The current study aims to investigate two popular models based on Wittgensteinian ideas. The first one is George Lindbeck’s cultural-linguistic approach in the field of religion and theology and the second is D.Z. Phillips’s model based on the philosophy of later Wittgenstein. They both have sought to provide appropriate responses to the criticisms which are based on the universality of rationality. It will be shown, however, that the approach adopted by Lindbeck has been of more success, because it has managed to compensate for the flaws found in the model Phillips has come up with.
    Keywords: Theological Model, Cultural-linguistic Approach, Wittgenstein, George Lindbeck, D.Z. Phillips
  • Zolfaghar Naseri*, Mansour Nasiri Pages 225-247
    Brian Davies is one of the contemporary philosophers of religion who has given serious critiques of the dominant approach in contemporary philosophy of religion. Based on the traditional theology of Aquinas, he has tried to offer a different answer to the problem of evil. By criticism of the notion of God as personal God in modern philosophy, he first examines some theodicies and defenses, and therefore, he calls into question both the design of the problem of evil and the provided answers for it in the contemporary philosophy of religion. Secondly, he attempts to analyze the concepts of “being”, “Creator”, and “creation" in Aquinas's theological approach to the problem of evil which provides him with a basis for a different answer to the problem. Accordingly, he basically does not consider the problem of evil as a problem for theism, but also he knows it epistemological doubt that its answer will come in the traditional theology. In this article, we have tried to investigate how Davies uses the theological approach of Aquinas to cope with the contemporary formulation the problem of evil and if his attempt is successful.
    Keywords: The Problem of Evil, Theological approach's, Thomas Aquinas, Brian Davies