فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 99-100 (اردیبهشت و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فرج زاده، میمنت حسینی *، جمیله محتشمی، محمد فتحی، بلال کریمی، بختیار یوسفی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    وقفه های تنفسی خواب یکی از شایع ترین اختلالات خواب بوده و یک بیماری مزمن است که در سالمندان شیوع بالایی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی وقفه های تنفسی خواب و عوامل مرتبط با آن در سالمندان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در سال 1393 بر روی 175 سالمند ساکن شهرستان سقز که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند انجام شد. برای جمع آوری داده از پرسشنامه برلین استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری تی مستقل و کای اسکوئر در نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه ها در این مطالعه 5/7±5/68 سال بود. نتایج مطالعه نشان داد که 49 نفر (28 درصد) در معرض خطر بالای وقفه های تنفسی خواب بودند. هم چنین بین وقفه های تنفسی خواب با جنسیت (038/0=P)، سیگار (001/0=P) و اندازه دور گردن (007/0=P) ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به فراوانی بالای وقفه های تنفسی خواب در سالمندان و پیامدهای آن، اجرای روش های غربالگری جهت شناسایی افراد در معرض خطر بالا و پیشگیری وکنترل عوارض بالقوه این مشکل ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خواب، وقفه های تنفسی خواب، سالمندی
  • غلامرضا رجبی *، خدیجه گشتیل، عباس امان الهی صفحات 10-21
    زمینه و هدف
    نقش همسری و مادری از یک سو و شاغل بودن در محیطی مملو از تنش از سوی دیگر زنان پرستار را بیشتر در معرض فشارهای روانی ناشی از مسئولیت های خطیر قرار می دهد.
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین متغیرهای نشخوار فکری و نگرانی به عنوان میانجی های بین خوددلسوزی و افسردگی در میان پرستاران زن متاهل شهر اهواز بود.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- همبستگی بود. 193 پرستار زن متاهل به شیوه نمونه گیری نسبتی طبقه ای از بیمارستان های امام خمینی (ره)، گلستان، شفا، آریا و مهر شهر اهواز انتخاب شدند، و پرسشنامه افسردگی بک ویرایش، مقیاس پاسخ های نشخواری، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و پرسشنامه فرم کوتاه خوددلسوزی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی همزمان و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیر خوددلسوزی با متغیرهای افسردگی، نشخوار فکری و نگرانی همبستگی منفی معنادار و بین متغیرهای نگرانی و نشخوار فکری با افسردگی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد (05/0P<). همچنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی به روش بارون و کنی و آزمون سوبل نشان دادند که نگرانی و نشخوار فکری میانجی های بین خوددلسوزی و افسردگی هستند.
    نتیجه گیری کلی: به طور کلی، نتایج ما قویا مدل های ما را که شفقت خود با سطوح پایین تر نشانه های افسردگی در ارتباط است، حمایت می کند، اما نشخوارهای فکری و نگرانی ها مابین شفقت خود و نشانه های افسردگی دخالت دارند.
    کلیدواژگان: افسردگی، خود دلسوزی، نشخوارفکری، نگرانی
  • امیر عزیزی، رعنا اسماعیلی، سید مسعود دهقان منشادی *، سودابه اسماعیلی صفحات 22-33
    زمینه و هدف
    طلاق به عنوان یکی از غم انگیزترین پدیده های اجتماعی، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. ارتقای رضایت زناشویی از طریق آموزش مهارت های زندگی ضروری به زوج ها، یکی از راهکارهای مقابله با اثرات منفی ناشی از طلاق است. به همین منظور هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های زندگی، بر رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و انتساب تصادفی) بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 32 نفر (16 نفر برای هر گروه) از متقاضیان طلاق مراجعه کننده به دادگاه های خانواده شهر تبریز در سال 94 -1393 انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه رضایت زناشویی Enrich و اتمام 10 جلسه آموزش مهارت های زندگی گروهی در گروه مداخله (3 ساعت/ دو بار در هفته به مدت یک ماه و نیم)، مجددا پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ به عنوان پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، آموزش مهارت های زندگی در گروه مداخله به طور معنی داری بر افزایش رضایت زناشویی موثر بوده است (001/0>P). به غیر از مولفه های مدیریت مالی، فعالیت های اوقات فراغت و جهت گیری مذهبی زوجین که مداخله بر آنها تاثیر معناداری نداشته است.
    نتیجه گیری کلی: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که توجه به نیازهای بهداشت روانی و مسائل خانوادگی زوج های متقاضی طلاق، نتایج مهمی در افزایش رضایت زناشویی به همراه دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت، زندگی، رضایت، زناشویی، طلاق
  • بهروز قنبری، سید کاظم ملکوتی *، مرضیه نجومی، کاوه علوی، شیوا خالق پرست اطهری، امین سهراب زاده صفحات 34-44
    زمینه و هدف
    امروزه خودکشی یک مشکل جدی برای سلامتی در همه دنیا می باشد و سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند تا سال 2020 حدود 1.53 میلیون نفر در جهان بر اثر آن خواهند مرد. یکی از اصلی ترین وظایف پرستاران اجرای برنامه های پیشگیرانه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای اقدامات پیشگیرانه پرستاری بر اقدام مجدد به خودکشی طراحی گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه مداخله ای است و جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بهارلوی تهران از تیرماه تا مهر ماه سال 1392 می باشد که بصورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. ابزار ها شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه پیگیری می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار های توصیفی و آزمون تی و نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 248 نفر شرکت کننده، 9/58% شرکت کنندگان در دامنه سنی 27- 18 سال بوده اند. 1/66% شرکت کنندگان را زنان به خود اختصاص داده اند. بیشترین فراوانی شرکت کنندگان مجرد ها با 8/52 درصد می باشد. بیشترین فراوانی شرکت کنندگان از نظر وضعیت شغلی مربوط به بیکاران با 1/43 درصد می باشد. 5/8% افراد گروه مداخله در پایان طرح فقط یکبار اقدام به خودکشی داشته اند و در گروه کنترل 5/10% یکبار و 9/7% دو بار و 3/3% سه بار اقدام به خودکشی داشته اند. بین اقدامات پیشگیرانه پرستاری و اقدام مجدد به خودکشی رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0>P).
    نتیجه گیری کلی: با توجه به کاهش معنی دار اقدام به خودکشی در افراد گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در پایان طرح می توان نتیجه گرفت که اقدامات پیشگیرانه پرستاری در کاهش اقدام مجدد به خودکشی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، پرستاری، پیشگیری
  • مریم حیدری *، صدیقه فیاضی، سید حمید برسی، مونا وفایی زاده صفحات 45-55
    زمینه و هدف
    بیماری مزمن انسدادی ریه به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که منجر به کاهش استقلال و عملکرد بیماران می گردد و این امر سیستم های مراقبتی را با چالش های مهمی مواجهه ساخته است. لذا، مطالعه ی حاضر در راستای یافتن روشی موثر در بهبود وضعیت این بیماران، با هدف تعیین تاثیر برنامه ی خودمدیریتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه انجام شده است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کور نشده، 50 بیمار مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه با درجه ی متوسط و شدید بیماری که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند به طور تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند. گروه کنترل تحت مراقبت معمول بودند و گروه مداخله علاوه بر مراقبت معمول، برنامه ی آموزشی خودمدیریتی را دریافت کردند. بیماران در ابتدا و پایان 3 ماه، با استفاده از پرسشنامه ی اختصاصی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمون های آماری تی زوج، مستقل و کای اسکور در نرم افزار SPSS جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در شروع مطالعه بین گروه کنترل و مداخله از نظر میانگین نمره ی خودکارآمدی، اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (73/0P=)، در حالی که در پایان 3 ماه اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود داشت (05/0>P ). به علاوه، مقایسه ی میانگین تغییرات نمرات خودکارآمدی (ابتدا و پایان 3 ماه) در دو گروه نیز اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری کلی: با توجه به اثر بخش بودن برنامه های آموزشی خودمدیریتی کوتاه مدت بر ارتقا سطح خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه، افزودن این برنامه به برنامه های آموزشی معمول بیماران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی، خودکارآمدی، بیماری مزمن انسدادی ریه
  • حسن محمودی، ادریس حسن پور، مرادعلی زارعی پور، حیدر حسین پور، پرشنگ شریفی سقزی، توحید بابازاده* صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    ارتقاء سلامت فرایند توانمندسازی افراد برای افزایش کنترل و بهبود سلامتی شان است و بروز رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، تاثیر قابل توجهی در بهبود سلامت، بهره وری و کیفیت زندگی نیروی انسانی در محل کار دارد. این مطالعه با هدف مقایسه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت پرستاران با کارکنان بهداشتی و اداری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 180 نفر از کارکنان پرستاری، بهداشتی و اداری با استفاده از روش نمونه گیری آسان از بیمارستان امام خمینی و مراکز بهداشتی در شهرستان سقز، جهت مقایسه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و نیم رخ سبک زندگی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یکطرفه، آنالیز چند متغییره و تی مستقل بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل نمرات رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در میان سه گروه (48/0± 68/2) بود. بیشترین نمره رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مربوط به کارکنان مراکز بهداشتی بود که در مقایسه با دو گروه دیگر از لحاظ آماری اختلاف معنی داری داشت (05/0>P). در میان حیطه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت نیز بیشترین نمره کل مربوطه به حیطه های تغذیه و رشد معنوی و کمترین نمره نیز مربوط به حیطه فعالیت فیزیکی بود. همچنین یافته ها نشان داد که نوع شغل و سطح تحصیلات ارتباط معنی داری با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دارند(05/0>P).
    نتیجه گیری کلی: اگرچه میانگین نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در میان سه گروه مورد مطالعه در سطح مطلوب بود اما این مطلوبیت بایستی در همه حیطه های آن خصوصا بعد فعالیت فیزیکی نیز مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، رفتار سلامتی، پرستاران، کارکنان بهداشتی
  • اعظم مولادوست، صبا فرضی، صدیقه فرضی *، مریم شیرازی صفحات 66-75
    زمینه و هدف
    افزایش رشد جمعیت و متعاقب آن تعداد مراکز مراقبت سلامتی منجر به استفاده از وسایل پزشکی قابل دفع و در نتیجه افزایش تولید پسماندهای پزشکی شده است. دفع ناصحیح پسماندهای پزشکی تهدید جدی برای محیط زیست و سلامت عمومی محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی پرستاران از مدیریت پسماندهای پزشکی انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی تحلیلی است که با مشارکت 268 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1393 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود و نمونه گیری با روش غیر تصادفی ساده انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین نمره آگاهی پرستاران و سمت آن ها در مرحله تفکیک، بسته بندی و جمع آوری و مرحله حمل و نقل پسماند ارتباط معنی دار وجود داشت و سر پرستاران نمره آگاهی بالاتری داشتند. در مرحله نگهداری، بی خطر سازی، تصفیه و امحاء این ارتباط معنی دار نبود. همچنین میانگین نمره آگاهی پرستارانی که آموزش های ضمن خدمت در زمینه مدیریت پسماند را گذرانیده بودند در مرحله تفکیک، بسته بندی و جمع آوری، نگهداری و مرحله بی خطر سازی و امحاء بیشتر از پرستارانی بود که در این دوره ها شرکت نکرده بودند. در مرحله حمل و نقل تفاوت بین رده های مختلف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری کلی: تدوین و اجرای برنامه های آموزش مداوم و ضمن خدمت در زمینه مدیریت پسماند موجب ترغیب پرستاران برای یادگیری مستمر در جهت افزایش دانش، نگرش و مهارت می شود که این امر می تواند در مدیریت صحیح دفع پسماند کمک کننده باشد. تشکیل کار گروه مدیریت دفع پسماند در مراکز مراقبت سلامت نیز می تواند گام موثری در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، پرستاران، مدیریت، پسماند پزشکی، بیمارستان
  • رستم جلالی، منصور رضایی، بهنام خالدی پاوه، مظفر اذنب، نسرین امیری فرد، احسان محمدی* صفحات 76-85
    زمینه و هدف
    مشکلات و اختلالات خواب از عوارض جانبی عمده ای است که بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی، از آن رنج می برند. این مشکلات می توانند بر توانایی بیماران جهت ادامه و تکمیل درمان، بهبودی، بقاء و در نهایت حفظ و نگهداری کیفیت زندگی مناسب تاثیر بگذارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت خواب و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت تحلیلی مقطعی در سال 1392 در شهر کرمانشاه انجام شد. در کل 140 نفر از بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی در دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت خواب Pittsburgh، مقیاس خستگی Piper و مقیاس دیداری درد (VAS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های Chi-square ، Mann–Whitney، Kruskal Wallis و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. در تفسیر نتایج، 05/0 P-value < از نظر آماری معنادار تلقی شد.
    یافته ها
    شیوع کلی کیفیت خواب نامطلوب 4/51 درصد بود. تحلیل های آماری نشان داد مهم ترین عوامل مرتبط با کیفیت خواب نامطلوب، سابقه درمان قبلی جراحی (027/0P=)، بیماران بستری در بیمارستان (047/0P=)، وجود خستگی (012/0P=)، وجود درد (001/0P=) و شدت درد (0001/0P=) بودند.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج مطالعه، طراحی و اجرای مداخلات پرستاری، با تمرکز بر ارزیابی دقیق و مدیریت درد و خستگی جهت بهبود کیفیت خواب این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات خواب، سرطان، درد، خستگی
|
  • M. Farajzadeh, M. Hosseini *, J. Mohtashami, M. Fathi, B. Karimi, B. Yousefi Pages 1-9
    Background and Aims
    Obstructive sleep apnea is one of the most common sleep disorders and is a chronic disease with high prevalence in elders. The present study aimed to investigate frequency of obstructive sleep apnea and its related factors in elderly.
    Material &
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 175 elderly lived in personal homes that were selected using cluster sampling method in 2014. The Berlin questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by independent T-test and Chi-square tests in SPSS (version 18) Statistical software and P value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The mean age of samples in this survey was 68.5 ± 7.5 years. The results of this study showed that 49 persons (28%) were at high risk for Obstructive sleep apnea. There was also a significant correlation between obstructive sleep apnea and gender (P=0.038), smoking (P=0.001) and neck size (P=0.007).
    Conclusion
    Given the high prevalence of obstructive sleep apnea and its consequences in elderly, screening procedure to identify high risk people in order to prevention and control of potential complications seems to be necessary.
    Keywords: Sleep, Obstructive sleep apnea, Elderly
  • Gh Rajabi *, Kh Gashtil, A. Amanallahi Pages 10-21
    Background and Aims
    The role of woman on the one hand as a wife or mother and the other hand as a nurse who working in a stressful environment exposes them to psychological stress of the responsibility.
    The purpose of the current research was to investigate the relationship between thought rumination and worry as mediators of self-compassion and depression among married female nurses in Ahvaz.
    Material &
    Methods
    This research was a descriptive-correlational study and 193 married female nurses were selected using stratified proportional sampling method from Imam Khomeini, Golestan, Shafa, Arya and Mehr hospitals of Ahvaz,Iran. Participants completed Beck Depression Inventory-II, Ruminative Response Scale, Penn State Worry Questionnaire, and Self-compassion Scale-short form. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and concurrent hierarchical regression analysis and using SPSS-16 software.
    Results
    Pearson correlation coefficients showed that there were significant negative correlations between self-compassion with depression, rumination and worry variables and there were significant positive correlations between worry and rumination with depression variables (p
    Conclusion
    In general, the results largely support our models that self-compassion is associated with lower levels of depressive symptoms among women, but the thought ruminations and worries have involved between self-compassion and depressive symptoms.
    Keywords: Depression, Self, compassion, Rumination, Worry
  • A. Azizi, R. Esmaeli, Sm Dehghan Manshadi *, S. Esmaeli Pages 22-33
    Background and Aim
    Divorce, as tragic social phenomena, has long been of interest to researchers. Marital satisfaction improvement through life skills training is one of the coping strategies with the negative impacts of divorce. The purpose of this study was to determine the effectiveness of life skills training on marital satisfaction in divorce applicant couples.
    Material &
    Methods
    This research was an interventional study (pre-test and post-test with control group and random assignment). By using the simple random sampling, 32 subjects were selected (16 in each group) from divorce applicant couples who referred to Tabriz family courts since (2014-2015). After completion of the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, they randomly divided into control and intervention groups. After 10 sessions of group life skills training (3 hours twice a week for One and a half months) in intervention groups, the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire was conducted again as a post-test in all groups. The data were statistically analyzed using Multivariate Covariance analyses by SPSS.16 software.
    Results
    Results showed that life skills training have significant (P
    Conclusion
    Our results showed that attention to mental health needs and family problems in divorce applicant couples, have important outcome on marital satisfaction.
    Keywords: Education, Skills, life, Satisfaction, Marital, Divorce
  • B. Ghanbari, Sk Malakouti *, M. Nojomi, K. Alavi, Sh Khaleghparast, A. Sohrabzadeh Pages 34-44
    Background and Aims
    Suicide is an important public health issue. An estimated 1530000 suicide deaths will occur worldwide in 2020. Providing the preventive programs is the main task of nursing. This study designed to determine the effectiveness of nursing preventive interventions in suicide reattempt.
    Material &
    Methods
    The clinical trial method using randomization sampling method that has been conducted on patients with suicide attempt(Maclure, 2000 #329;Maclure, 2000 #329). This study conducted on 248 people who attempted suicide and were referred to Baharloo hospital in Tehran, Iran since July to October 2013. The demographic characteristics questionnaire and discharge follow-up questionnaire used for data collection. To analyze the data, SPSS version 16 was used.
    Results
    In this study, out of a total of 248 attempts to commit suicide, woman, singles and unemployed compromised 66.1%, 52.8% and 43.5% of participants respectively. In the intervention group 8.5% of participants committed suicide once. In the control group participants had attempted suicide once (10.5%), twice (7.9%) or three time (3.3%). There was a significant relationship between the nursing preventive program and suicidal attempts (P
    Conclusion
    This study showed that nursing preventive programs play an important and significant role in suicide re-attempts prevention.
    Keywords: Suicide attempt, Nursing, Prevention
  • M. Heidari *, S. Fayazi, Sh Borsi, M. Vafaizadeh Pages 45-55
    Background and Aim
    Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) has been considered as one of the most common chronic diseases that lead to drop in authority and function in patients, and this has caused significant challenges in the care systems. The aim of this study is to investigate the effect of self-management program on self-efficacy in patients with COPD to find efficient method to improve the patients’ health status.
    Material &
    Methods
    This randomized clinical trial was performed on 50 COPD patients with moderate and severe grade who have the inclusion criteria. Patients were randomly assigned to control and intervention groups. Intervention group received the self-management program in addition to the regular care based on 5A model. All Patients were assessed by self-efficacy scale questionnaire at the beginning of the intervention and after 3 months. The t-test and chi square was used in SPSS software to analyze the data.
    Results
    The results show that there was no significant difference between the groups in self-efficacy at first, but there was significant difference after intervention (P
    Conclusion
    Regarding to the effectiveness of short term self-management program on the improvement of self-efficacy in patients with COPD, use of self-management program in addition to routine practice care is recommended.
    Keywords: Self, management, Self, efficacy, Chronic Obstructive Pulmonary Disease
  • H. Mahmoodi, E. Hasanpoor, Ma Zareipour, H. Housaenpour, P. Sharifi, Saqqezi, T. Babazadeh* Pages 56-65
    Background and Aim
    Health promotion is the process of enabling people to increase control over and to improve their health and it has a considerable impact on improving health and quality of life of human resources in the workplace. This study aimed to compare the nurse’s health promoting behaviors with administrative and health care staff.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 180 nurses, administrative and health staff were selected using convincing sampling from health centers and Imam Khomeini hospital, Saqqez, Iran. Data were collected by using demographic and the Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II) questionnaire and it analyzed using one-way analysis of variance, multivariate analysis and independent t-test by SPSS Version 16.
    Results
    Overall, mean score of health promoting behaviors among participants of the present study was 2.68 ± .48. The highest score of health promoting behaviors was related to health centers staff and there was a significant difference between health centers staff and other groups (p
    Conclusion
    However, the mean score of health promoting behaviors was at the desirable level among all the groups but there is need to pay more attention to physical activity dimension.
    Keywords: Health Promotion, Health Behavior, Nurses, Health Personnel
  • A. Moladoost, S. Farzi, S. Farzi *, M. Shirazi Pages 66-75
    Background and Aim
    Increasing the population growth and the number of health care facilities Lead to use of disposable medical equipment, so it caused increasing the medical waste production. Improper disposal of medical waste poses a serious threat to the environment and public health. Thus the aim of the present study was to determine awareness of the nurses about medical waste management.
    Material &
    Methods
    This is a descriptive - analytic study with participation of 268 nurses employed in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences in 2014. Data collection performed using a researcher constructed questionnaire. Sampling method was simple nonrandom. Data analysis performed by descriptive and analytical statistical test and SPSS statistical software, version 14.
    Results
    The study results showed that there were significant differences between the awareness of nurses and their position in the phase separation, packing and collecting and the waste transportation, also the head nurses had higher score. It was not significant in the maintenance, disinfecting, refining and elimination phases. Also, the awareness of nurses’ scores in separation, packing and collecting, maintenance disinfecting, refining and elimination phases were higher in the nurses who participated in the waste management in-service training courses in versus those that did not precipitate. There was no significant difference in the transportation phase.
    Conclusion
    Developing and implementation of continuing education and in service programs in the waste management encourage nurses to continuous learning to improve knowledge, attitude and skills it can help in proper waste disposal management. Establish waste disposal management workgroup in the health care centers could be an effective step in this regard.
    Keywords: Knowledge, Nurses, Management, Medical Waste, Hospital
  • R. Jalali, M. Rezaei, B. Khaledi Paveh, M. Aznab, N. Amirifard, E. Mohammadi * Pages 76-85
    Background and Aims
    Cancer patients undergoing chemotherapy suffer from major side effects including sleep disorders. The Sleep problems affected ability of patients to complete the treatment, recovery, survival and ultimately affected good quality of life. The aim of this study was to determine prevalence of sleep disorder and its related factors in cancer patients undergoing chemotherapy.
    Material &
    Methods
    This cross-sectional study was conducted at Kermanshah, Iran 2013. In overall, 140 cancer patients undergoing chemotherapy in two University affiliated hospitals, recruited in study by random sampling. Data were collected by standard questionnaires and for analyze the data, Chi-square, Mann– Whitney test; Kruskal Wallis test and correlation coefficient were used. P- value
    Results
    The overall prevalence of poor sleep quality was 51.4%. Statistical analysis showed that the history of previous surgical treatment (P= 0.027), hospitalized patients (P= 0.047), having fatigue (P= 0.012), having pain (P= 0.001) and pain intensity (P= 0.0001) were the main factors associated with poor sleep quality.
    Conclusions
    According to results of the present study, design and planning of nursing interventions focused on careful assessments and management of pain and fatigue is recommended to improving the patients sleep quality.
    Keywords: Sleep Disorders, Cancer, Pain, Fatigue