فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 102 (آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سبحانه کوچک زاده طالمی *، آسیه نمازی، شیوا علیزاده صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    هوش هیجانی یکی از عوامل تاثیرگذار در ابعاد مختلف زندگی افراد می باشد که منجر به درک احساسات خود برای تصمیم گیری مناسب گردیده و زمینه موفقیت فرد را در آینده فراهم می کند. با توجه به اینکه در مطالعات مختلف در مورد نقش هوش هیجانی در پیشرفت تحصیلی تناقض وجود دارد، لذا این پژوهش با هدف تعیین همبستگی بین هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان پرستاری و مامایی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی، به روش سرشماری بر روی 350 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال 93-1392 انجام شد. جهت تعیین میزان هوش هیجانی از پرسشنامه Sibria Shiring استفاده شد. پیشرفت تحصیلی دانشجویان بر اساس نمره معدل ترم قبلشان بررسی شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 16 و آزمونهای آماری تی مستقل، مجذور کای و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره هوش هیجانی در دانشجویان پرستاری 56/13± 01/82 و مامایی 11/16± 06/76 بود. نتایج حاکی از وجود اختلاف آماری معنی دار بین میانگین نمره هوش هیجانی در گروه های مختلف سنی دانشجویان (05/0>P) بوده، همچنین بین معدل دانشجویان پرستاری با نمره کل هوش هیجانی (05/0>P) و بین معدل دانشجویان مامایی با بعد مهارت های اجتماعی (05/0>P) اختلاف آماری معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: براساس نتایج به دست آمده که نشانگر همبستگی بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان است، انتظار می رود بتوان با گنجاندن مفهوم هوش هیجانی در برنامه ریزی آموزشی دانشگاه ها به دانشجویان کمک کرد تا بهتر با فشارهای تحصیلی و اجتماعی مقابله کرده و کمتر دچار افت تحصیلی گردند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، دانشجویان پرستاری و مامایی، پیشرفت تحصیلی
  • حسن شیخ شرفی *، کمال صالحی صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    فشارخون بالا یکی از عوامل خطرزای بسیار مهم در ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی محسوب می شود اما نشانه های بیشتر این بیماری ها در دوره جوانی مشهود نیست. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط فشارخون و فشار متوسط شریانی با شاخص توده بدن و همچنین بررسی شیوع آن ها در سن جوانی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، یک تحقیق همبستگی- توصیفی می باشد. جمعیت موردمطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد مهاباد بودند که به روش غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه داده های جمعیت شناختی، دستگاه فشارسنج، ترازوی دیجیتالی و متر جمع آوری شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار نسخه 16SPSS و آزمون های پیرسون، اسپیرمن و کای- اسکوئر استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 1050 نفر از دانشجویان در فاصله سنی 18 تا 30 سال شرکت کردند. 32 درصد آقایان و 27 درصد خانم ها دارای شاخص توده بدن بین 25 تا 30 بودند. 38 درصد افرادی که شاخص توده بدن بین 25 تا 30 داشتند در مرحله پیش فشارخون و پنج درصد افرادی که شاخص توده بدن بیشتر از 30 داشتند دارای پرفشاری خون درجه یک بودند. آزمون کای- اسکوئر تفاوت معنی داری از لحاظ شاخص توده بدن بین دو جنس نشان نداد (106/0P=). آزمون اسپیرمن ارتباط معنی داری بین شاخص توده بدن و فشارخون نشان داد (001/0P<). همچنین آزمون پیرسون ارتباط معنی داری بین فشار متوسط شریانی با شاخص توده بدن نشان داد.
    نتیجه گیری کلی: نتایج نشان داد که شاخص توده بدن در بین جوانان و فشارخون در مردان جوان، بالا می باشد و این می تواند یک هشدار جدی برای مسئولین جهت شناسایی موارد خطر و کاربرد معیارهای پیشگیری برای این گروه سنی باشد.
    کلیدواژگان: فشارخون، شاخص توده ی بدن، فشار متوسط شریانی، دانشجو
  • آمنه عیسی زاده * صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تنظیم هیجان در فرسودگی شغلی و رضایت زناشویی، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با فرسودگی شغلی و رضایت زناشویی در بین پرستاران زن می باشد.
    روش بررسی
    در پژوهش توصیفی همبستگی حاضر، شرکت کنندگان شامل 140 نفر پرستار زن (اعم از کارشناس پرستاری، کاردان پرستاری و بهیاری) شاغل در بیمارستان های سطح استان اردبیل که از این نمونه ای به تعداد با لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه های فرم کوتاه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، فرسودگی شغلی Maslesh و مقیاس سازگاری زناشویی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد و داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که راهبردهای پذیرش، ارزیابی مجدد مثبت و نشخوار فکری توانایی معنی داری برای پیش بینی رضایت زناشویی دارند و راهبردهای ملامت دیگران، پذیرش و نشخوارفکری توانایی معنی داری برای پیش بینی فرسودگی شغلی پرستاران زن دارند. همچنین بین رضایت زناشویی با فرسودگی شغلی و راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان رابطه معکوس معنی دار و بین رضایت زناشویی و فرسودگی شغلی با راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان رابطه مستقیم معنی داری به دست آمد.
    نتیجه گیری کلی: نتایج پژوهش حاضر ارتباط بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با فرسودگی شغلی و رضایت زناشویی در بین پرستاران را آشکار نمود. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی و پیشگیری از تنظیم هیجان به عنوان عاملی موثر و مرتبط با رضایت زناشویی و فرسودگی شغلی در پرستاران استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پرستاران زن، فرسودگی شغلی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، رضایت زناشویی
  • محبوبه مظهری، کیانوش زهراکار، محمد شاکرمی، رضا داورنیا *، عادل عبدالله زاده صفحات 32-44
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین عواملی که موجب بروز ناسازگاری و تعارض در زندگی زناشویی می گردد، مشکلات ارتباطی زوج ها است که نتیجه فقدان مهارت های مناسب و ضروری برای برقراری روابط سالم و صمیمانه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه غنی سازی ارتباط بر کاهش تعارضات زناشویی زوج های هر دو شاغل انجام شد.
    روش بررسی
    روش مطالعه نیمه تجربی و از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه پژوهش را کلیه زنان متاهل شاغل در اداره آموزش و پرورش شهرستان شهریار در سال 1392 تشکیل می دادند که خواستار شرکت در جلسات آموزشی بودند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 20 نفر از معلمان زن که در پرسشنامه تعارضات زناشوبی براتی و ثنایی بیشترین میزان تعارض را با همسرشان را نشان داده بودند، انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند. جلسات برنامه غنی سازی ارتباط در هشت جلسه به شیوه گروهی برای گروه مداخله برگزار شد اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس چند متغیره در نرم افزار نسخه 16 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش برنامه غنی سازی ارتباط باعث کاهش معنی دار تعارضات زناشویی زنان گروه مداخله درمرحله پس آزمون (92/13 = F و 01/0 > P) و همچنین تمامی مولفه های این متغیر شامل کاهش همکاری، کاهش رابطه جنسی، افزایش واکنش های هیجانی، افزایش جلب حمایت از فرزند، افزایش رابطه فردی با خویشاوندان خود، کاهش رابطه خانوادگی با خویشاوندان همسر و دوستان، و جدا کردن امور مالی از یکدیگر شده است.
    نتیجه گیری کلی: یافته های این پژوهش نشان داد که برنامه غنی سازی ارتباط توانسته بر کاهش تعارضات زناشویی زوج های هر دو شاغل موثر واقع شود. پیشنهاد می گردد در پژوهش های آتی، کارآیی برنامه غنی سازی ازدواج بر روی سایر متغیرهای زناشویی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعارض، آموزش، ازدواج
  • مصطفی زراعتی *، مجتبی حقانی زمیدانی، جواد خدادادی سنگده صفحات 45-54
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی سالمندان تحت تاثیر عوامل فیزیکی و اجتماعی گوناگونی قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه افسردگی و اضطراب مرگ در سالمندان مقیم و غیر مقیم در سرای سالمندان در شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی- مقایسه ای بود که 250 سالمند مقیم و غیر مقیم در سرای سالمندان در شهر تهران در آن شرکت کردند. نمونه گیری با روش در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه افسردگی سالمندان (Geriatric Depression Scale) و پرسشنامه اضطراب مرگ ( ColletوLester ) بود. داده ها به صورت خودگزارش دهی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و انجام آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    افسردگی و اضطراب مرگ در بین سالمندان مقیم سرای سالمندان به طور معنی داری بیشتر از سالمندان غیر مقیم بود (05/0=P).
    نتیجه گیری کلی: به نظر می رسد توجه به شرایط زندگی سالمندان مقیم سرای سالمندان، انجام معاینات دوره ای روانپزشکی و بهره گیری از مداخلات روان شناختی با هدف درمان افسردگی و تسکین اضطراب و همچنین ارتقا کیفیت زندگی سالمندان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • سمانه اسدی *، عباس ابوالقاسمی، سجاد بشرپور صفحات 55-65
    زمینه و هدف
    اضطراب در پرستاران نقش مهم و حساسی را ایفا می کند. درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی سومین نسل از درمان های اختلالات اضطرابی هستند که نظر درمانگران زیادی را به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نارسایی شناختی و پردازش هیجانی در پرستاران مضطرب انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان پرستاران دارای اضطراب شهر اردبیل 40 پرستار به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه مداخله (شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی) و کنترل قرار گرفتند. مداخله شامل هشت جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. جمع آوری داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب (حالت- صفت)، مقیاس ذهن آگاهی، مقیاس نارسایی شناختی، مقیاس پردازش هیجانی و مقیاس افکار اضطرابی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد در گروه مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری موجب بهبود نارسایی شناختی، پردازش هیجانی و اضطراب پرستاران شده است (05/0>P).
    نتیجه گیری کلی: براساس یافته های مطالعه حاضر، آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی عامل تاثیر گذار مهمی در بهبود نارسایی شناختی، پردازش هیجانی و کاهش اضطراب در پرستاران است. همچنین این روش آموزشی می تواند به عنوان یکی از روش های موثر و مفید برای پرستاران باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، هیجان، ذهن آگاهی، شناخت درمانی، شناخت
|
  • S. Kouchakzadeh Talami *, A. Namazi, Sh Alizadeh Pages 1-10
    Background and Aim
    Emotional intelligence can be considered as one of the leading factors influencing different aspects of one's life that leads individuals to percept their feelings for appropriate decision making and fields for future accomplishments. Because of controversies in the studies about the role of emotional intelligence in academic achievement, the aim of this study has been done to determine the correlation between emotional intelligence and academic achievement on nursing and midwifery students.
    Material &
    Methods
    This is a descriptive-analytic study conducted on 350 nursing and midwifery students who are studying at Islamic Azad University of Rasht in 2013-2014 years. The emotional intelligence questionnaire by Sibria Shiring has been used to determine the level of emotional intelligence among the students. The academic success was measured by the prior semester grade point average. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistics (Independent t-test, chi-square and Pearson correlation test) using SPSS (v/16).
    Results
    The mean score of emotional intelligence among nursing and midwifery students was 82/01 ± 13/56 and 76/06±16/11, respectively. The results has been showed significant difference between mean scores of emotional intelligence in different age groups of students (P
    Conclusion
    The results obtained indicate correlation between emotional intelligence and academic achievement of students. The concept of emotional intelligence should be included in educational planning of students. It will be help them to use better strategies when faced with social and academic problems, as a result will be reduced the academic failure.
    Keywords: Emotional Intelligence, Nursing Student, Nurse Midwives, Educational Status
  • H. Sheikh Sharafi *, K. Salehi Pages 11-21
    Background and Aim
    High blood pressure is very important risk factor for cardiovascular disease but more symptoms of this disease are not evident in the adolescent period. This study aimed to investigate the relationship between blood pressure and mean arterial pressure, body mass index, as well as their prevalence at a younger age.
    Material &
    Method
    This study is a descriptive correlational research. The study population includes Mahabad Azad University students who were selected by non-randomized method. Data were collected by demographic questionnaire, pressure gauge, digital scales and meters. SPSS (v/16) software and Pearson, Spearman and Chi-square test were used for data analysis.
    Results
    In this study, 1050 students between the ages of 18 and 30 years were participated. 32 percent of men and 27% of women have a body mass index between 25 and 30, respectively. 38% of people who had a body mass index between 25 and 30 pre-hypertension stage and five percent of people who had a body mass index greater than 30 degrees had high blood pressure. Chi-square test showed no significant difference between genders in terms of body mass index (p=0.106). Spearman test showed a significant relationship between BMI and blood pressure (p
    Conclusion
    The results showed that body mass index among young people and blood pressure in young men is high and this can be a serious warning for the authorities to identify risk factors and applying preventive measures for this age group.
    Keywords: Blood Pressure, Body Mass Index, Mean Artery Pressure, Student
  • A. Easazadeh * Pages 22-31
    Background and Aim
    Emotion regulation strategies are so important in the job burnout and marital satisfaction. Here we investigate the relationships between cognitive emotion regulation strategies, job burnout and marital satisfaction among female nurses.
    Material &
    Methods
    In this descriptive-correlation study, participants included 140 female nurses were practitioner in hospitals in Ardabil (including nurses, nursing technicians and nursing assistants and were selected through convenience sampling and respect to inclusion and exclusion criteria. To gather the data, the short form of Cognitive Emotion Regulation Strategies questionnaire, Job Burnout and Mslesh Marital Adjustment questionnaires were applied. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics including correlation and stepwise regression.
    Results
    The results of data analysis indicated that acceptance strategies, positive reappraisal and rumination strategies are able to significantly predict marital satisfaction and blaming others. Acceptance and rumination strategies have significant ability to predict job burnout in women in nursing. Also, between marital satisfaction, job burnout and maladaptive emotion regulation strategies was a significant inverse relationship, and between marital satisfaction, job burnout and adaptive emotion regulation strategies was a significant direct relationship.
    Conclusion
    The results of this study revealed the relationship between cognitive emotion regulation strategies, marital satisfaction and job burnout among nurses. It is suggested that emotion regulation strategies should be used in educational and prevention programs for nurses as an effective factor associated with marital satisfaction and job burnout.
    Keywords: Nurses, Burnout Professional, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Marital Satisfaction
  • M. Mazhari, K. Zahrakar, M. Shakarami, R. Davarniya *, A. Abdollah Zadeh Pages 32-44
    Background and Aim
    One of the most important factors that lead to maladjustment and conflict in marital life is relationship problem of couples, which is the result of lacking appropriate and necessary skills for establishing healthy and intimate relationships. The present research was conducted by the aim of investigating the effect of relationship enhancement program on reducing marital conflicts of dual-career couples.
    Materials and Methods
    The current study uses quasi-experimental method; where-in pretest-posttest design with control group has been used. The population of the present research comprised of all married women employed in the department of education of Shahryar city in 2013, who demanded to participate in the training sessions. By using available sampling method, 20 of the female teachers who showed highest levels of conflict with their spouses in marital conflicts questionnaire of Barati and Sanaei were selected and they were placed in two groups of control and experiment by random assignment method. The sessions of relationship enhancement program were held in 8 sessions in groups for the experiment group, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed through methods of descriptive statistics and multivariate covariance analysis in SPSS v.16 software.
    Results
    The results showed that the training of relationship enhancement program (REP) has led to significant decrease in marital conflicts among the women of the experiment group in the posttest stage (F = 13.92 & P > 0.01), and it has led to significant decrease in all the components of this variable, as well; including reduction of cooperation, reduction of sexual relationship, increased emotional reactions, increase in drawing child’s support, increased personal relationship with relatives, reduction of family relationship with relatives of spouse and friends, and separating financial matters from each other.
    Conclusion
    Findings of the present research suggested that relationship enhancement program has been effective in reducing marital conflicts among dual-career couples. It is recommended that future studies examine the effectiveness of marriage enrichment program on marital variables.
    Keywords: Conflict, Education, Marriage
  • M. Zeraati *, M. Haghani Zemeidani, J. Khodadadi Sangdeh Pages 45-54
    Background and Aim
    Different physical and social contexts can be affecting the various aspects of life in elderly people. The aim of present study was to investigate and compare of depression and death anxiety among nursing home resident and non-resident elderlies.
    Material &
    Method
    The research was a descriptive comparative study and 250 nursing home resident and non-resident elderlies were participated. The sampling was done by available sampling method. The research instruments were Geriatric Depression Scale and Collet& Lester death anxiety test. Data gathering was based solely on self-reports. Data were analyzed via SPSS (V. 16) using independent t-test.
    Result
    Depression and death anxiety were significantly greater in nursing home resident elderlies respect to non-resident elderlies (P=0.05).
    Conclusion
    According to our results, it is necessary to improve quality of life in elderly by attention to living conditions of nursing home resident elderlies, periodic psychiatric examinations and using psychological interventions in depression and anxiety.
    Keywords: Depression, Death Anxiety, The Elderly
  • S. Asadi *, A. Abolghasemi, S. Basharpoor Pages 55-65
    Background and Aim
    Anxiety plays an important and sensitive role in nurses. Mindfulness-based therapy is the third generation of anxiety disorders treatments that attracted many practitioners attention. The aim of present research was to examine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on cognitive failure and emotional processing in the anxious nurses.
    Materials and Methods
    This study was pre-test and post-test with control group. For this purpose, 40 nurses were randomly selected from nurses with anxiety in Ardabil and they assigned to intervention (mindfulness-based cognitive therapy) and the control groups. The intervention was 8 sessions (1.5 h per weeks) of a mindfulness-based cognitive therapy courses. Our instruments were the State-Trait anxiety, mindfulness, cognitive failure, emotional processing and anxious thoughts scales.
    Results
    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy in the intervention group significantly improved cognitive failure, emotional processing and anxiety in the nurses (p
    Conclusion
    Based on our research findings, mindfulness-based cognitive therapy is an important effective factor in cognitive failure, emotional processing improvement and reduces anxiety in nurses. Also, this method can be used as one of the effective and useful method for nurses.
    Keywords: Anxiety, Emotion, Mindfulness, Cognitive Therapy, Cognitive