فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 110 (اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید صدوقی*، فاطمه حسامپور صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    شناسایی عوامل مرتبط با بهزیستی روانشناختی دانشجویان علوم پزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به نظر می رسد بخشودگی به عنوان فرایندی که به التیام رنجش ها، بهبود روابط بین فردی و کاهش هیجان های منفی کمک می کند می تواند در بهزیستی آنان موثر باشد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روانشناختی دانشجویان علوم پزشکی براساس مولفه های بخشودگی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. تعداد 250 نفر از دانشجویان رشته های پزشکی و پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی 95-96 با روش نمونه گیری چندمرحله ای طبقه ای انتخاب شده و به مقیاس های بخشودگی بین فردی احتشام زاده و بهزیستی روانشناختی Ryff پاسخ دادند. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی Pearson، و آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین بخشودگی بین فردی در دانشجویان 14/9 ± 73/66 و بهزیستی روانشناختی 70/10 ± 32/76 بود. میانگین نمره کل بخشودگی بین فردی (01/0=P) و بهزیستی روانشناختی (01/0P<) دانشجویان دختر در مقایسه با پسران بطور معنی داری بالاتر بود. اما بین دانشجویان پزشکی و پرستاری در متغیرهای بخشودگی و بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی داری وجود نداشت. بهزیستی روانشناختی با هر سه مولفه ارتباط مجدد و کنترل انتقام جویی (32 01/0P<)، کنترل رنجش (01/0P<) و درک و فهم واقع بینانه (01/0P<) رابطه معنی داری داشت و کنترل رنجش (001/0P<) و درک و فهم واقع بینانه (05/0P<) به ترتیب قوی ترین پیش بینی کننده های بهزیستی روانشناختی در دانشجویان علوم پزشکی بودند.
    نتیجه گیری کلی: بخشودگی موجب افزایش بهزیستی روانشناختی دانشجویان پرستاری و پزشکی می شود. بنابراین، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی جهت افزایش ویژگی های مثبت اخلاقی مانند بخشودگی می تواند از طریق پیشگیری از رنجش و ارتقاء درک و فهم واقع بینانه به بهبود سلامت روانشناختی دانشجویان علوم پزشکی کمک نماید.
    کلیدواژگان: بخشودگی، بهزیستی روانشناختی، دانشجویان پرستاری، دانشجویان پزشکی
  • لیلا نیسانی سامانی، آغا فاطمه حسینی، میترا مدرس گیلانی، سودابه نیرومند* صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    سرطان اندومتر شایع ترین سرطان دستگاه تناسلی در زنان می باشد. اگرچه پیشرفت های وسیع در زمینه درمان سرطان موجب افزایش طول عمر این بیمارن شده، اما تشخیص این بیماری و به دنبال آن روش های تهاجمی نظیر جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی منجر به پیدایش عوارض ناخوشایندی در زندگی آنان می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزشی - حمایتی بر استرس زنان مبتلا به سرطان اندومتر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای که در سال 1393 انجام شد، 140 زن مبتلا به سرطان اندومتر مراجعه کننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران با استفاده از روش تصادفی انتخاب شدند. مداخله شامل برنامه ای آموزشی- حمایتی بود که طی سه جلسه در گروه مداخله انجام شد. گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس Hari گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های تی تست، کای اسکوئر و واریانس با اندازه های مکرر با در نظر گرفتن حداکثر خطای نوع اول برابر با 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله میانگین نمره استرس بعد از برنامه آموزشی- حمایتی، یک ماه و دو ماه بعد به طور معنی داری کاهش یافته بود (001/0P<).
    نتیجه گیری کلی: نتایج نشان داد که برنامه آموزشی- حمایتی در کاهش استرس بیماران مبتلا به سرطان اندومتر موثر است. پیشنهاد می شود محتوای برنامه به صورت نوشتاری مثل پمفلت، کتابچه و یا از طریق اینترنت در اختیار بیماران مبتلا قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، استرس، سرطان اندومتر
  • پروین صالحی، شهناز پولادی*، محمدرضا یزدانخواه فرد، کامران میرزایی صفحات 21-32
    زمینه و هدف
    اختلال در ارتباط کلامی از مهمترین مشکلات بیماران تحت تهویه مکانیکی، است که اضطراب و کاهش رضایتمندی را در پی دارد. هدف از مطالعه حاضر طراحی و روانسنجی پرسشنامه رضایتمندی بیماران دارای راه هوایی مصنوعی از ارتباط غیرکلامی پرستاران در حین مراقبت های پرستاری می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناسی است که به روش (2010) walts طی چهار گام تعریف مدل مفهومی؛ تعیین اهداف طراحی ابزار؛ تدوین طرح اولیه؛ تعیین روایی و پایایی در سال 1395 طراحی گردید. جامعه پژوهش تمامی بیماران دارای راه هوایی مصنوعی در سه بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نمونه پژوهش 240 بیمار بود که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ارزیابی روایی پرسشنامه با روایی صوری، روایی محتوا و روایی سازه انجام شد. ضریب همبستگی پیرسون برای محاسبه پایایی بیرونی و ضریب آلفای کرونباخ برای محاسبه پایایی درونی پرسشنامه استفاده شد. نرم افزار SPSS نسخه 19جهت تحلیل و تجزیه داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نسخه ابتدایی پرسشنامه با 27 گویه طراحی شد. پس از طی فرآیند روایی صوری و محتوی، نسخه دوم پرسشنامه با 24 گویه و با کسب امتیاز تاثیر بالاتر از5/1 برای تمامی گویه ها و نمره CVI معادل 89/0 وCVR معادل 88/0 استخراج گردید. در روایی سازه بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی تعداد گویه ها به 12گویه تقلیل یافت و پرسشنامه نهایی با 12 گویه در سه بعد رضایتمندی در رفع نیازهای فیزیولوژیک، اجتماعی و عاطفی- روانی با توان پیشگویی 706/47 استخراج شد. پایایی درونی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ 67/0 تایید شد و ضریب همبستگی پیرسون نیز معادل 67/0 ثبات ابزار را نشان داد.
    نتیجه گیری کلی: نظر به محدودیت دسترسی به ابزار اختصاصی سنجش رضایت بیماران دارای راه هوایی مصنوعی از ارتباط پرستاران، این پرسشنامه می تواند جهت شناخت خلاءهای ارتباطی بیمار- پرستار و شناخت نیازهای بیماران در حیطه های مختلف کارآمد باشد؛ همچنین می تواند در ارتقاء کیفیت خدمات مراقبتی کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: طراحی پرسشنامه، رضایتمندی بیمار، ارتباط غیرکلامی
  • علیرضا فتحی زاده*، رضا زارع، اکبر بهمنی صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    رفتار شهروندی سازمانی نقش مهمی در ارائه ی اثربخش کالاها و خدمات به ارباب رجوعان و مشتریان داخل و خارج سازمان دارد و از طریق بهبود در استفاده ی بهینه از منابع موجب بهبود عملکرد و افزایش بهره وری در سازمان می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر عجین شدن با شغل بر رفتار شهروندی سازمانی با تبیین نقش میانجی گری رضایتمندی شغلی است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی از نوع مقطعی است و از روش تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار smart-pls7 بهره می برد. در این پژوهش از سه پرسشنامه ی استاندارد با مقیاس پنج گزینه ای لیکرت به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. نمونه ی آماری این تحقیق را 195 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های شهرستان سیرجان در سال 1395 تشکیل می دادند که این تعداد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و به کارگیری فرمول کوکران بدست آمد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که رابطه مستقیم و معنی داری به مقدار 44/0 در سطح خطای 01/0 میان عجین شدن با شغل و رفتار شهروندی سازمانی در میان پرستاران این پژوهش وجود دارد. همچنین نتایج از وجود اثر میانجی گری رضایتمندی شغلی در رابطه میان عجین شدن با شغل و رفتار شهروندی سازمانی حکایت دارد و رابطه میان رضایتمندی شغلی و رفتار شهروندی به مقدار 19/0 در سطح خطای 05/0 در جامعه آماری این پژوهش یافت شد.
    نتیجه گیری کلی: عجین شدن پرستاران با شغل شان منجر به افزایش رضایتمندی شغلی از یک طرف و افزایش خود باوری آنها شده و بروز رفتارهای شهروندی سازمانی را در شغل شان موجب می شود. دغدغه دستیابی به اهداف و ارزش های سازمانی برای پرستاران و عجین شدن با شغل موجب می شود که آنها از شغل خود لذت ببرند و گذشت و ایثار بیشتری از خود بروز دهند.
    کلیدواژگان: پرستاری، عجین شدن با شغل، رفتار شهروندی سازمانی، رضایتمندی شغلی
  • حمید پیروی، سید سلمان علوی*، مریم غنی زاده صفحات 45-57
    زمینه و هدف
    امروزه نقش درمان های غیردارویی در درمان اعتیاد اهمیت بسیاری دارد. متابعت از درمان یکی از روش هایی است که در کاهش عوارض ناشی از درمان و هزینه های درمانی و از همه مهم تر در ارتقای سلامت افراد مبتلا به سوء مصرف مواد نقش موثری دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر متابعت از درمان به همراه گروه درمانی بر کیفیت زندگی، عملکرد کلی و پذیرش مراقبت های بعد از بیماری در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد افیونی تحت درمان متادون (Methadone Maintainance Therapy or MMT) طراحی شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که بر روی افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر که در فاز بهبود قرار داشتند، در چهار مرکز ترک اعتیاد در شهر تهران در سال 1395 انجام گرفت. تعداد 120 نفر از افراد مبتلا به سوء مصرف مواد که در مرحله بهبود قرار داشتند به صورت تصادفی به چهار گروه شامل: گروه درمانی، گروه درمانی همراه با جلسات متابعت درمانی، گروه جلسات متابعت درمانی و گروه کنترل تقسیم شدند. متغیرهای مورد بررسی شامل کیفیت زندگی، عملکرد کلی و پذیرش درمان به ترتیب از طریق پرسشنامه های QLS- Global Assessment Function، مقیاس متابعت از درمان و مقیاس سنجش عملکرد کلی (GAF) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و آزمون تحلیلی ANOVA و ANCOVA در نرم افزارSPSS نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که اختلاف معنی داری در زیر مقیاس های پرسشنامه کیفیت زندگی شامل ارتباطات بین فردی، فعالیت ها و اهداف مشترک، نمره کل کیفیت زندگی در بین چهار گروه وجود دارد (05/0 (P< اما این تفاوت در بین حیطه پایه های شخصیت و سودمندی نقش مشاهده نشد.
    نتیجه گیری کلی: نتایج مطالعه نشان داد که مراقبت های بعد از درمان نظیر گروه درمانی، متابعت از درمان یا هرگونه درمان روانشناختی در گروه مداخله بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی در درمان اعتیاد موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، متابعت بیمار، گروه درمانی، متادون
  • جهانگیر رضایی، هوشنگ کدیوریان*، علیرضا عبدی، منصور رضایی، حسن علی کریم پور، سعید رضایی صفحات 58-67
    زمینه و هدف
    تعداد زیادی از بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه سوء تغذیه را تجربه می کنند که باعث وخامت بیماری و پیش آگهی نامطلوب آن می شود. حجم باقیمانده مواد غذایی در معده بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) نشان دهنده میزان تحمل غذایی این افراد است. با توجه به بحث انگیز بودن و کمبود اطلاعات در خصوص تاثیر وضعیت قرار گرفتن بدن بر این مسئله، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر وضعیت قرار گرفتن بدن بر حجم مواد غذایی گاواژی معده در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک کار آزمایی بالینی در سال 1393، 90 بیمار دارای تغذیه روده ای در بخش های ICU بیمارستان های آموزشی شهر کرمانشاه وارد مطالعه شدند. این بیماران بصورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند، و برای هر گروه گاواژ در سه وضعیت مختلف خوابیده به پشت، خوابیده به پهلوی راست و خوابیده به پهلوی چپ انجام شد. حجم باقیمانده معده قبل، دو و سه ساعت بعد از قرارگرفتن در سه وضعیت اندازه گیری شد. داده ها در یک چک لیست پژوهشگر- ساخته ثبت شدند و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 18و آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این بررسی کمترین میانگین حجم باقیمانده معده در هر سه گروه مورد مطالعه، در دو ساعت بعد از مداخله 13/18 سی سی و سه ساعت بعد از مداخله 06/2 سی سی مربوط به وضعیت خوابیده به پهلوی راست بود و بین این وضعیت و دو وضعیت خوابیده به پشت و خوابیده به پهلوی چپ تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری کلی: در این مطالعه بهترین وضعیت به دنبال گاواژ، وضعیت خوابیده به پهلوی راست بود. بنابراین توصیه می شود در بخش های مراقبت ویژه بعد از گاواژ برای کاهش سوء تغذیه و بالا بردن تحمل مواد غذایی، بیمار در وضعیت خوابیده به پهلوی راست قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حجم باقی مانده، مراقبت ویژه، تغذیه روده ای
  • مریم قراچه*، فهیمه رنجبر، شهدخت آزادی صفحات 68-77
    زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان یکی از مشکلات پس از زایمان است که ممکن است بر کیفیت زندگی زنان تاثیر داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط کیفیت زندگی زنان با افسردگی پس از زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر گچساران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 350 زن زایمان کرده افسرده و غیر افسرده به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افسردگی پس از زایمان با پرسشنامهEdinburgh Postnatal Depression Scale و کیفیت زندگی با پرسشنامه SF-36 اندازه گیری شد و میانگین نمرات کیفیت زندگی در زنان مبتلا و غیر مبتلا به افسردگی پس از زایمان و در داخل هر گروه از هفته چهار تا هفته 16 پس از زایمان مقایسه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل و کای دو در سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که در شش حیطه از هشت حیطه کیفیت زندگی از جمله درد جسمانی، سلامت عمومی، نشاط و شادابی، عملکرد اجتماعی، محدودیت نقش عاطفی و سلامت روانی میانگین نمرات بین زنان افسرده و غیر افسرده به طور معنی داری متفاوت است (001/0P<). مقایسه میانگین نمرات کیفیت زندگی بین هفته چهارم تا هفته 16 بعد از زایمان نیز نشان داد که زنان افسرده در همه حیطه ها نمرات پایین تری را در مقایسه با زنان غیر افسرده کسب کردند و با وجود این که در زنان افسرده، نمرات کیفیت زندگی در هفته 16 در همه حیطه ها افزایش نشان داد اما این تفاوت ها به جز در حیطه درد جسمانی (043/0 P<) از نظر آماری معنی دار نبودند.
    نتیجه گیری کلی: افسردگی پس از زایمان با کاهش کیفیت زندگی زنان همراه است. بنابراین انجام غربالگری افسردگی پس از زایمان در مراقبت های روتین بعد از زایمان و تلاش جهت بهبود کیفیت زندگی زنان از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، کیفیت زندگی، زنان
  • امیر قمرانی، عادل محمدزاده* صفحات 78-87
    زمینه و هدف
    اختلالات تغذیه ای از جمله مسائل و مشکلات کودکان با ناتوانی ذهنی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله گریز- خاموشی بر اختلالات تغذیه ای کودکان با ناتوانی ذهنی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی کودکان 6 -3 سال با ناتوانی ذهنی را شامل می شد که در سال 1395 به مراکز توانبخشی شهرستان ایلام مراجعه کرده بودند. از جامعه ی مذکور، با روش تصادفی ساده 16 کودک به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه هشت نفره آزمون و شاهد قرار گرفتند. سپس گروه آزمون به مدت هشت جلسه و هر هفته سه جلسه تحت مداخله ی گریز- خاموشی قرار گرفت. در این زمان، گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه غربالگری مشکلات تغذیه ای (Matson و Kuhn، 2001) بود. داده های بدست آمده، با آزمون آماری تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین مشکلات تغذیه ای پس از مداخله از 875/52 به 500/32 کاهش پیدا کرده است. همچنین تاثیر مداخله مبتنی بر گریز- خاموشی بر آسپراسیون (012/0=P و 391/8=F)، انتخابی بودن غذا (017/0=P و 445/7=F)، مهارت های تغذیه ای (006/0=P و 680/10=F)، امتناع از خوردن (030/0=P و 951/5=F) و مشکلات رفتاری هنگام غذا خوردن (028/0=P و 121/10=F) در سطح 05/0=α معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری کلی: مداخله ی مبتنی بر گریز- خاموشی می تواند باعث کاهش اختلالات تغذیه ای کودکان با ناتوانی ذهنی شود. لذا استفاده از این مداخله جهت کاهش اختلالات تغذیه ای کودکان با ناتوانی ذهنی در مراکز توانبخشی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مداخله گریز- خاموشی، اختلالات تغذیه ای، ناتوانی ذهنی
|
  • M. Sadoughi *, F. Hesampour Pages 1-10
    Background and Aim
    Identifying the factors related to the psychological well-being of medical sciences students is very important. It seems that forgiveness as a process, helping individuals to reduce resentment, improve interpersonal relationships, and decrease negative emotions can play an vital role in their well-being. The present study aimed to predict the psychological well-being of medical sciences students based on forgiveness components.
    Material &
    Method
    This was a descriptive, correlational study. In this study, 250 medical and nursing students from Kashan University of Medical Science, were selected via a multistage stratified sampling in 2016- 2017, and completed the Ehteshamzadeh Interpersonal Forgiveness Scale and the Ryff’s Psychological Well-being Scale. Data were analyzed by descriptive statistics (mean & standard deviation) and inferential statistics including Pearson correlation coefficient, independent t test and multiple stepwise regression analysis using the SPSS software version 22.
    Results
    The mean scores for interpersonal forgiveness and psychological well-being were 66.73 ± 9.14, and 76.32 ± 10.70, respectively. The total mean scores for interpersonal forgiveness (t=2.59, P=0.01) and psychological well-being (t=3.31, P
    Conclusion
    The psychological well-being of medical and nursing students could be enhanced by improving the level of forgiveness. Therefore, The development and implementation of educational programs to improve moral virtues such as forgiveness, can promote the psychological health of medical sciences students through preventing anger and promoting realistic understanding.
    Keywords: Forgiveness, Psychological well-being, Nursing students, Medical students
  • L. Neisani Samani, Af Hoseini, M. Modares Gilani, S. Niroomand * Pages 11-20
    Background and Aims
    Endometrial cancer is the most common cancer of the female reproductive organs. Although widespread advances in the treatment of cancer has led to an increase in patients’ longevity, the cancer diagnosis and subsequently invasive procedures such as surgery, radiation therapy and chemotherapy often result in unpleasant complications in their life. The aim of this study is to determine the effect of a supportive educational program on stress in women with endometrial cancer.
    Material &
    Methods
    In this interventional study which has been done in 2014, 140 women with endometrial cancer were randomly selected from Imam Khomeini Hospital Complex in Tehran. The intervention was a supportive educational program conducted in 3 sessions in the intervention group. The control group received routine care. Data were collected by the demographic form and the Hari’s stress Inventory. The SPSS software version 16 and the t test, Chi-square and repeated measure analysis of variance were used to analyze the data. The level of significance was considered 0.05.
    Results
    The stress mean score after the intervention, one month and two months later was significantly less than before the intervention(P
    Conclusion
    The study demonstrated that the supportive educational program was effective in reducing stress in women with endometrial cancer. It is suggested that the content of the program be provided to the patients in writing, such as pamphlets, bulletins, or via the Internet.
    Keywords: Educational program, Stress, Endometrial cancer
  • P. Salehi, Sh Pouladi *, M. Yazdankhahfard, K. Mirzaei Pages 21-32
    Background and Aim
    Verbal communication disorder is one of the most important problems of mechanically ventilated patients which can lead to anxiety and decrease satisfaction. The purpose of this study is designing and psychometric assessment of the questionnaire for artificial airway patients’ satisfaction with nurses non-verbal communication during nursing cares.
    Materials and Methods
    This is a methodological study which was performed using Waltz 2010 method in 4 steps, namely conceptual model definition, determination of goals and tools design, compiling initial plan, and determining reliability and validity in 2016. The study population includes all patients with artificial airway in 3 hospitals under the supervision of Shiraz University of Medical Sciences. Totally, 240 patients were selected for the study, using convenience sampling. The questionnaire validity was evaluated using face, construct, and content validities. Pearson correlation coefficient and Cronbach's alpha were used to evaluate the external and internal reliabilities. SPSS Software V.19 was used for data analysis.
    Results
    The initial version of questionnaire was designed with 27 items. After face and content validation process, the second version was designed in 24 items. The maximum score for all items was 1.5. The values of CVI and CVR were obtained at 0.89 and 0.88, respectively. For construct validity, the items were reduced to 12, based on explanatory factor analysis. The final questionnaire was obtained in 3 satisfaction dimensions namely providing physiologic, social, and emotional-psychological needs with predictive power of 47.706. The Cronbach's alpha value was calculated at 0.67. Pearson correlation coefficient was calculated at 0.67, which suggests the validity and reliability of the questionnaire.
    Conclusion
    Considering the limitation of data availability for evaluating the satisfaction of artificial airway patients with nursing communication, the questionnaire can be an efficient tool for detecting the patient-nurse communicational challenges and patients’ needs in different areas as well as improving care services quality.
    Keywords: Questionnaire design, Patient satisfaction, Non-verbal communication
  • A. Fathiizadeh *, R. Zare, A. Bahmani Pages 33-44
    Background and Aim
    Organizational citizenship behavior has an important role in providing effective products and services for internal and external customers of the organization and by improving effective use of resources it may lead to the improvement of functions and the increase in productivity. The objective of this research is to study the impact of job involvement on the organizational citizenship behavior by exploring the mediating role of job satisfaction.
    Materials and Methods
    The study is a cross-sectional and descriptive-correlational study, and uses a structural equation model by Smart-PLS-7 software. To collect the data, three standardized questionnaires with a five-point Likert scale were used. The Statistical sample included 195 nurses employed in Sirjan hospitals in 2016, selected by the stratified random sampling approach using Cochran’s sampling formula.
    Result
    The results showed that there was a positive and significant relationship between job involvement and organizational citizenship behavior among the nurses at the error level of 0.01 and r=0.44. Furthermore, the results indicated a mediating effect of job satisfaction on the relationship between job involvement and organizational citizenship behavior. Moreover, a relationship between job satisfaction and citizenship behavior was found at the error level of 0.05 and r=0.19 in the study population.
    Conclusion
    Nurses’ job involvement leads to their job satisfaction and the increase in their self-esteem and the emergence of organizational citizenship behaviors. The nurses’ concerns about achieving their goals and organizational values and their involvement in job lead them to enjoy their job and show more empathy.
    Keywords: Nurses, Job Syndrome, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction
  • H. Peyravi, Ss Alavi *, M. Ghanizadeh Pages 45-57
    Background and Aims
    Today, the role of non-drug treatment is important in the treatment of addiction. Compliance therapy plays effective role in improvement of quality of life, reducing the effects sides of treatment and especially in mental health promotion. The present study has been designed to determine the effect of “compliance therapy “with group therapy on quality of life, general function, acceptance and care after illness in opioid addicted under Methadone Meintanance Therapy (MMT).
    Material &
    Method
    The clinical trial methodology was done on the addicted persons who are in recovery phase, in 4 addiction treatment centers in Tehran city during 2016 year. Initially, 120 patients were selected randomly, they were devided in four groups (group therapy, group therapy and compliance therapy, compliance therapy and control group). The variables of study were quality of life (QOL), Global Function, treatment acceptance, this variables were assessed by Quality of Life Questionnaire, and Global Assessment Function and compliance therapy scale. To data analysis we used descriptive and inferential statistic (ANOVA) and ANCOVA via SPSS 20 software.
    Results
    Based on ANOVA analysis, there are significant differences in sub scales of quality of life questionnaire (including interpersonal relationship, activities and Common goals), Global Function Assessment in Social, vocational and educational fields and score of compliance between 4 groups. (P-value
    Conclusion
    The results showed that, care after treatment such as group therapy, compliance therapy or matrix therapy are effectiveness in treatment of addiction.
    Keywords: Quality of life, Patient Compliance, Group Therapy, Methadone
  • J. Rezae, H. Kadivarian *, A. Abdi, M. Rezae, K. Karimpour, S. Rezae Pages 58-67
    Background and Aim
    Malnutrition is experienced by most of the intensive care unit patients, which causes poor prognosis and worsens the disease. Gastric residual volume represents the status of food tolerate. Regarding some controversies and lack of information on the effect of body position on this issue, the current study was conducted to determine the effect of body position on gavage residual volume of gastric in patients of intensive care units.
    Materials and Methods
    In a clinical trial study in 2014, 90 intensive care patients with enteral feeding were recruited to the study from educational hospital of Kermanshah University of Medical Sciences. The patients were allocated to three groups randomly. The gavage was done for each group in three positions, i.e. back, right, and left. Subsequently, gastric residual contents were measured before, two, and three hours after the three positions. The data were recorded in a researcher-provided checklist. They were analyzed by SPSS-18 software, using descriptive and inferential statistics.
    Results
    In this study, the lowest rate of GRC among the three groups was related to right side position, which was measured at 18.3 cc and 2.06 cc in 2 and 3 hours after gavage, respectively; and there was a significant difference between the right side GRC in comparison with the left and back positions (P
    Conclusion
    In this study, the best position after gavage was right. Hence, it is suggested this topic after gavage will be considered for reducing malnutrition and rising the food tolerance.
    Keywords: Residual Volume, Enteral Nutrition, Critical Care
  • M. Gharacheh *, F. Ranjbar, S. Azadi Pages 68-77
    Background and Aims
    Postpartum depression (PPD) constitutes a major problem following childbirth that may affect women’s quality of life. The current study was performed to assess the relationship between women's quality of life and postpartum depression among women attending Gachsaran’s health care centers in 2013.
    Material &
    Methods
    In this cross-sectional study, 350 postpartum women with and without PPD were selected using the convenience sampling method. PPD was measured by the Edinburg Postnatal Depression Scale and quality of life was assessed using SF-36 questionnaire. Mean scores of SF-36 were compared between postpartum depressed women and non-depressed women at fourth week and sixteenth week after childbirth and within groups. Data analysis was conducted using the paired t-test, independent t-test and Chi square. A P value less than .05 was considered significant.
    Results
    The findings showed that there were significant differences in six out of eight mean scores of quality of life dimensions including bodily pain, general health, social functioning, role-emotional, vitality, and mental wellbeing, between postpartum depressed women and non-depressed women (p˂0.001). Comparison of mean scores of quality of life dimensions from fourth week to sixteenth week of postpartum revealed that postpartum depressed women scored lower on all of quality of life dimensions compared to non-depressed women. Despite the increased scores of quality of life in depressed women at the sixteenth week of postpartum, differences were not statistically significant except bodily pain.
    Conclusion
    Postpartum depression is associated with poor quality of life. Thus, postpartum depression screening during routine postnatal care and efforts to improve women's quality of life is important.
    Keywords: Postpartum Depression, Quality of Life, Women
  • A. Ghamarani, A. Mohamadzade * Pages 78-87
    Background and Aims
    One of the problems in children with intellectual disability is Feeding Disorders. The Purpose of this study was evaluate the effectiveness of Intervention based of Escape-Extinction (EE) on Feeding Disorders in Children with Mild intellectual disabilities.
    Material &
    Methods
    This study was a Quasi-experimental pretest-posttest control group. The Statistical Society of this study included all children with intellectual disability (3-6 years old) that visited to the Rehabilitation Center of Ilam city in 2016. The research sample included 16 children that were selected from this society with Simple Random Sampling, than they allocated in two groups of 8 people (Experimental and control groups). The experimental group received the Escape-Extinction intervention in 8 sessions and 3 sessions in per weeks. The data collection tools consisted the screening tool of feeding problems (STEP) (Matson & Kuhn, 2001). MONCOVA Analysis was used to analysis of data with SPSS 19 software.
    Results
    The results showed that the mean score of Feeding Problems has reduced from 52/875 to 32/500. Also, the Effectiveness of intervention based of EE was significant on Aspiration Risk (P=0/012 & F=8/391), Selectivity (P=0/017 & F=7/445), Skills (P=0/006 & F=10/680), Refusal (P=0/030 & F=5/951) and Nutrition (P=0/028 & F=10/121).
    Conclusions
    The Intervention Based of Escape-Extinction can be causes decrease Feeding Disorders in children with intellectual disability. Therefore, it is recommended to utilize of this intervention for decrease Feeding Disorders in the rehabilitation centers.
    Keywords: Escape-extinction Intervention, Feeding Disorders, Intellectual Disability