فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال شانزدهم شماره 5 (پیاپی 100، امرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان* صفحات 393-394
    در سخن سردبیری یکی از شماره های پیشین مجله دانشگاه، به موضوع بسیار مهم «باز پس گیری مقالات منتشر شده به دلیل اشتباهات آماری» پرداختیم ]1[. در همان شماره، با تکیه بر شواهد موجود، اشاره کردیم که استفاده ناصحیح از آزمون های آماری ممکن است منجر به باز پس گیری مقالات منتشر شده گردد [2].
    در ادامه آن چه که گفته شد و در تجزیه و تحلیل داده های مربوط به سلامت، گاهی اوقات پیش می آید که محققین قصد دارند یک پیامد مشخص نظیر فشارخون و یا چاقی را بین دو گروه تحت مطالعه نظیر مردان و زنان و یا بیماران و افراد سالم، مورد مقایسه قرار دهند. در این حالت نیز، انتخاب آزمون آماری مناسب از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد ]3[. بنابراین، هدف از نگارش این سخن سردبیری، معرفی آزمون های آماری مناسب برای مقایسه یک پیامد در بین دو گروه می باشد.
    برای انتخاب یک آزمون آماری مناسب، همان طور که نمودار 1 نشان می دهد، نخست باید به این سوال پاسخ داد که داده های مورد بررسی از چه طبیعتی برخوردار هستند ]4[. چرا که آزمون های آماری مناسب برای داده های طبقه بندی شده (Categoric) مانند جنسیت با داده های عددی (Numeric) مانند طول قد و یا اندازه وزن متفاوت است ]3[. پس از مشخص شدن طبیعت داده ها، سوال مهم دیگری که مطرح می شود این است که آیا نمونه های تحت مطالعه نمونه های زوج شده (Paired) هستند یا خیر؟
    اگر برای داده های طبقه بندی شده دوحالتی (Binary)، نمونه های مورد بررسی زوج شده باشند، آزمون مناسب آزمون مک نمار (McNemar’s test) می باشد، در غیر این صورت، اگر تعداد مشاهدات کمتر از 20 باشد و یا اگر تعداد مشاهدات بین 20 تا 40 باشد و کوچک ترین فراوانی مورد انتظار کمتر از 5 باشد، آزمون مناسب، آزمون دقیق فیشر (Fisher’s exact test) در غیر این صورت، اگر حداکثر 20% فراوانی های مورد انتظار کمتر از 5 باشد، آزمون مجذور کای(Chi-square test) ، آزمون مناسب قلمداد می گردد ]5[.
    اما در خصوص داده های عددی، قبل از این که سوال زوج بودن داده ها مطرح شود، سوال مهم دیگری مطرح می گردد و آن این است که آیا داده ها از توزیع نرمال (Normal distribution) برخوردار می باشند؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت باشد و ما قصد آن را داشته باشیم که داده های زوج شده را مورد مقایسه قرار دهیم، آزمون آماری مناسب، آزمون t زوجی (Paired t-test) می باشد. هم چنین، اگر داده ها از توزیع نرمال برخوردار بوده و ما قصد داشته باشیم که داده های غیر زوجی را مورد آزمون قرار دهیم، آزمون مناسب، آزمون t دو نمونه مستقل ((Independent two-sample t test می باشد] 4[.
    بالاخره در خصوص داده های عددی که از توزیع نرمال برخوردار نمی باشند، در صورتی که مقایسه داده های زوج شده مورد نظر باشد، آزمون آماری مناسب، آزمون ناپارامتری رتبه های علامت دار ویلکاکسون (Wilcoxon signed ranks test) و اگر مقایسه داده های غیر زوجی مورد نظر باشد، آزمون آماری مناسب، آزمون ناپارامتری من - ویتنی یو (Mann-Whitney U test) می باشد. لازم به توضیح است که در داده های طبقه بندی شده، نسبت ها (Proportion) مورد مقایسه قرار می گیرند در حالی که در داده های عددی با توزیع نرمال، میانگین ها (Means) و در داده های با توزیع غیر نرمال، میانه ها (Medians) مورد مقایسه قرار خواهند گرفت [4].
    کلیدواژگان: آزمون های آماری
  • مجید صدوقی، ولی الله مهرزاد، زهرا محمدصالحی صفحات 395-408
    زمینه و هدف
    درحالی که دریافت تشخیص سرطان پستان می تواند منجر به پریشانی روانشناختی شود و کیفیت زندگی بیماران را کاهش دهد، به نظر می رسد اما تاب آوری می تواند به عنوان عاملی حفاظتی عمل کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سرطان پستان با کیفیت زندگی آنان با توجه به نقش تعدیل کننده تاب آوری بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی تعداد 92 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان سیدالشهدای اصفهان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران سرطانی، پرسش نامه تاب آوری Kremen & Block و مقیاس اضطراب افسردگی بیمارستانی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین اضطراب 46/3±81/10، افسردگی 04/4±56/8، تاب آوری 89/8±57/45 و کیفیت زندگی بیماران 46/18± 95/62 بود. نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان با افسردگی (001/0>p، 74/0-=r)، اضطراب (001/0>p، 60/0-=r) و تاب آوری (001/0>p، 45/0=r) رابطه معناداری وجود داشت و تاب آوری نقش تعدیل کننده در رابطه میان اضطراب و افسردگی با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان ایفا می کرد.
    نتیجه گیری
    اضطراب و افسردگی، کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد اما تاب آوری می تواند این تاثیر را تعدیل نماید. بنابراین، به نظر می رسد در کنار درمان های پزشکی، اجرای مداخله های روانشناختی مناسب به منظور افزایش تاب آوری توسط روانشناس، پرستار و مددکار اجتماعی، بتواند در افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، اضطراب، افسردگی، کیفیت زندگی، تاب آوری، اصفهان
  • معصومه حسینی، فاطمه اکبری قرا صفحات 409-420
    زمینه و هدف
    سطوح پلاسمایی مولکول های چسبان و نیمرخ لیپیدی به عنوان شاخص های مهمی در برآورد خطر بیماری های قلبی-عروقی به شمار می رود. فعالیت ورزشی می تواند اختلال عملکرد اندوتلیال را بهبود ببخشد. هدف پژوهش حاضر، تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت متوسط به همراه مصرف کورکومین بر مقادیر سرمی 1-VCAM و ICAM-1 در موش های چاق یائسه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 28 سر موش ماده یائسه مسن نژاد ویستار 24 ماهه به طور تصادفی به 4 گروه (کنترل، مکمل، تمرین، تمرین+مکمل) تقسیم شدند (7 سر در هر گروه). برنامه تمرینی شامل 8 هفته، 3 جلسه در هفته، هر جلسه 10 مرتبه فعالیت 1 دقیقه ای با شدت 50% و 2 دقیقه استراحت بین تکرارها بود که در هفته اول با 14 متر در دقیقه شروع شد و در هفته هشتم به 28 متر در دقیقه رسید. 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرین نمونه خونی از آزمودنی ها گرفته شد و سطوح ICAM-1، VCAM-1، تری گلیسیرید و کلسترول تام اندازه گیری شد. از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی Pearson استفاده شد.
    یافته ها
    غلظت ICAM-1 در گروه های تجربی کاهش یافت که در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنادار بود (05/0p>). غلظت VCAM-1 در گروه های تجربی کاهش داشت اما معنادار نبود (05/0p>). بین مقادیرICAM-1 وVCAM-1 چهار گروه ارتباط معناداری وجود نداشت. مقادیر تری گلیسیرید و کلسترول تام گروه های تجربی کاهش یافت اما در مقایسه بین گروهی معنادار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    اجرای تمرینات تناوبی با شدت متوسط و مصرف کورکومین با کاهش عوامل خطرساز قلبی-عروقی ممکن است برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی مفید باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، ICAM-1، VCAM-1، چاقی، موش صحرایی
  • سید قاسم سیدهاشمی، بهزاد شالچی، حسن یعقوبی صفحات 421-436
    زمینه و هدف
    اختلال فزون کنشی جنسی به تلاش های ناموفق متعدد افراد برای کنترل یا کاهش مدت زمان صرف شده، درگیر شدن در تخیلات، تمایلات و رفتارهای جنسی تعریف می شود که در پاسخ به حالت های خلقی ملال آور یا رویدادهای استرس زا می باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلال فزون کنشی جنسی در دانشجویان بر اساس دشواری در تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی بود که 300 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 95-1394 به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای بر اساس دانشکده و کلاس انتخاب شدند و پرسش نامه های رفتار فزون کنشی جنسی، دشواری در تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون های همبستگی Pearson و رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دشواری در تنظیم هیجان (001/0p<، 51/0r=) و بهزیستی روانشناختی (001/0p<، 39/0- r=) با اختلال فزون کنشی جنسی دانشجویان، همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین دشواری در تنظیم هیجان (2/30%=R2) و بهزیستی روانشناختی (8/17%=R2) با توان مطلوبی، اختلال فزون کنشی جنسی دانشجویان را پیش بینی کردند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه ضرورت توجه به مشکلات تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی را در اختلال فزون کنشی جنسی دانشجویان نشان می دهند. شروع مداخلات مناسب و موثر برای پرداختن به این مشکلات و آموزش راهبردهای تنظیمی مثبت در دانشجویان می تواند از شیوع و وقوع این اختلال و مشکلات بهداشتی بعدی (از جمله بارداری های ناخواسته و بیماری های منتقله از راه جنسی) جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: اختلال فزون کنشی جنسی، دشواری در تنظیم هیجان، بهزیستی روانشناختی، دانشجویان، تبریز
  • لادن شهرکی مجاهد، سیده داوری، محمدرضا حاجی نژاد صفحات 437-448
    زمینه و هدف
    هیپرلیپیدمی، یک اختلال متابولیکی پیش رونده و جهانی است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر عصاره های هیدروالکلی سالویا شریفی و سالویا ویرگاتا بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم در موش های صحرایی نر هیپرلیپیدمیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 40 موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه مساوی: شاهد، هیپرلیپیدمی، هیپرلیپیدمی و تیمار با عصاره های هیدروالکلی سالویا ویرگاتا و سالویا شریفی (200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم و یک ماه با جیره پرچرب تغذیه شدند. با سنجش کلسترول و تری گلیسرید سرم، هیپرلیپیدمی تایید شد و عصاره ها به مدت 21 روز خورانده شد. در پایان، کلسترول، تری گلیسرید و آنزیم های کبدی سرم اندازه گیری و داده ها توسط تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey آنالیز شد.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه هیپرلیپیدمی، کلسترول، تری گلیسرید و لیپوپروتئین با دانسیته کم سرم در گروه های درمان کاهش معنی داری یافت که این کاهش در گروه درمان با سالویا شریفی برجسته تر بود (05/0>p). هر دو عصاره، لیپوپروتئین با دانسیته بالا را افزایش دادند، اما این افزایش تنها در گروه درمان با سالویا شریفی معنی دار بود (05/0>p). آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز سرم در گروه های درمان در مقایسه با گروه هیپرلیپیدمی کاهش معنی داری یافت (به ترتیب 05/0>p و 01/0>p)؛ اما کاهش بین دو گروه درمان معنی دار نبود (05/0˃P).
    نتیجه گیری
    هر دو عصاره توانستند سبب بهبود پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی در موش های صحرایی هیپرلیپیدمیک شوند، اما بهبود در گروه درمان با سالویا شریفی بارزتر بود.
    کلیدواژگان: سالویا شریفی، سالویا ویرگاتا، موش صحرایی، هیپرلیپیدمی، آنزیم های کبدی
  • الهه فرومندی، نسرین عباسزاده، پروین سربخش، ملیحه زرگری، لیلا خلیلی صفحات 449-464
    زمینه و هدف
    غذا خوردن احساسی منجر به افزایش دریافت انرژی و به تبع آن مشکلات مربوط به وزن و شکل بدن می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط احساسات غذایی با شاخص های تن سنجی در دانشجویان دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی در تیرماه سال 1394 بر روی 130 نفر از دانشجویان دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت. وضعیت احساسات غذایی با پرسش نامه (Emotional eater questionnaire) EEQتعیین شد. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی خطی Pearson و مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط بین نمایه توده بدن و نمره احساس غذایی معنی دار بود (248/0r=- ،002/0p=)؛ به طوری که افراد با نمایه توده بدنی بالاتر از 30 کیلوگرم بر مترمربع، نمره احساس غذایی کمتر و کنترل ضعیف تری بر غذا خوردن داشتند (69/1±23/4). همچنین، میانگین و انحراف معیار نمره احساس غذایی در افراد با دور کمر غیرنرمال (84/1±71/5) و در افراد با دور کمر نرمال (33/1±82/6) بود (038/0p=). همبستگی مثبت و معنی داری بین سن و نمره احساس غذایی به دست آمد (21/0r=، 017/0p=). ارتباط معنی داری بین وضعیت زندگی (بومی یا غیربومی بودن) و نمره احساس غذایی مشاهده شد (021/0p=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد احساسات غذایی منفی با پرخوری، چاقی، سن، سابقه چاقی در بستگان درجه یک و مصرف مکمل ارتباط دارند. ضروری به نظر می رسد با ارائه آموزش های تغذیه ای و روان شناختی مناسب در سطح جامعه، احساسات غذایی و انتخاب های غذایی ناشی از آن را کنترل نمود تا شاهد اثرات مفیدی در جامعه بود.
    کلیدواژگان: احساسات غذایی، شاخص های تن سنجی، دانشجویان، تغذیه، تبریز
  • معظمه حسن آبادی، محمد زارع بیدکی، محسن رضاییان صفحات 465-478
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین شاخص های نشان دهنده کیفیت آموزش عالی، کیفیت محیط آموزشی است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت محیط آموزشی بر اساس مدل (DREEM) Dundee Ready Educational Environment Measure از دیدگاه دانشجویان پزشکی مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه 50 سوالی DREEM بود. پرسش نامه در اختیار 370 نفر دانشجوی پزشکی مشغول به تحصیل دانشگاه قرار گرفت که تعداد 260 نفر پرسش نامه ها را تکمیل کردند و تحویل دادند. داده های به دست آمده با کمک شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آمار استنباطی t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری در آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار کلی امتیاز جو آموزشی 74/22±01/89 از 200 امتیاز به دست آمد. کیفیت آموزش از نظر اکثریت دانشجویان، 165 نفر (5/63%)، نیمه مطلوب ارزیابی شد. جو کلی آموزش از نظر دانشجویان در حیطه های پنج گانه، متاثر از جنس، وضعیت تاهل، سن، معدل و مقطع تحصیلی نبود (05/0
    نتیجه گیری
    به طورکلی، محیط حاکم بر آموزش از نظر دانشجویان نیمه مطلوب ارزیابی گردید. بنابراین، توجه بیشتر به محیط یادگیری و برنامه ریزی دقیق تر برای بهبود وضع آموزشی از طرف مسئولان دانشگاه و خودارزیابی های مداوم آموزشی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانشجوی پزشکی، محیط آموزشی، درک دانشجویان، رفسنجان
  • نرگس سلطانی، فرزانه صفاجو، زهرا آموزشی، الهام ضامنی صفحات 468-479
    زمینه و هدف
    تصویر بدن نماینده تصوری است که فرد از بدن خود دارد و مهم ترین بخش تصور فرد از خود است؛ زیرا ظاهر فیزیکی فرد، اولین ویژگی است که در برخورد افراد با فرد دیگر، مورد قضاوت قرار می گیرد. از طرف دیگر، یکی از معیارهای مورد توجه سلامت روانی، رضایت از تصویر ذهنی بدنی و نگرش مثبت به جسم می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تصویر بدن با سلامت روان دانشجویان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 372 نفر از دانشجویان محصل در شهر بیرجند در سال تحصیلی 1395 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه سلامت عمومی (General Health Questionnaire; GHQ-28) و پرسش نامه تصویر بدنی (Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire; MBSRQ) بود. داده ها با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون های همبستگی Spearman، Kruskal-Wallis، Mann-Whitney، و رگرسیون خطی ساده تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین تصویر بدنی و سلامت روان همبستگی معکوسی وجود داشت که از لحاظ آماری نیز معنی دار بود (001/0p<). بین نمره تصویر بدنی کل و دو خرده مقیاس خود بدن و رضایت از بدن با نمره سلامت روان کل و تمامی ابعاد آن نیز همبستگی معکوس و معنی داری وجود داشت (05/0p<). نتایج رگرسیون خطی ساده نیز نشان داد که میانگین سلامت روان به ازای یک واحد افزایش نمره تصویر بدنی، 372/0 نمره کاهش می یابد
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از آن بود که بین تصویر بدنی با سلامت روان رابطه معکوسی وجود دارد که توجه به این امر می تواند در تهیه و تدوین برنامه های مشاوره ای یا آموزشی راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: تصویر بدن، سلامت روان، سلامت عمومی، دانشجویان، بیرجند
  • فاطمه مسعودی * صفحات 487-490
|
  • M. Sadoughi, V. Mehrzad, Z. Mohammad Salehi Pages 395-408
    Background And Objective
    While being diagnosed with breast cancer can cause psychological disturbances for patients and decrease their quality of life, resilience can evidently act as a protective factor. The purpose of the current study was to explore the relationship between anxiety, depression, and quality of life among women with breast cancer by considering the mediating role of resilience.
    Materials And Methods
    In the present descriptive study, 92 female patients with breast cancer admitted in Seyedoshohada Hospital, Isfahan, were selected through convenience sampling. The participants filled out cancer patient Quality of life Questionnaire, Hospital Anxiety Depression Scale, and Block & Kremen Ego Resiliency Scale. Descriptive statistics and inferential statistics including Pearson product -moment correlation and hierarchical regression analysis were used in SPSS (version 22) to analyze the data.
    Results
    The mean of anxiety was 10.81±3.46, the mean of depression was 8.56±4.04, the mean of resilience was 45.57±8.89, and the mean of quality of life was 62.95±18.46. The results indicated that there wasa statistically significant relationship between these patients’ quality of life and their depression (r=-0.74, p
    Conclusion
    Anxiety and depression can decrease breast cancer patients’ quality of life. However, resilience can moderate this effect. Hence, it seems along with medical treatments, appropriate psychological interventions by psychologists, nurses, and social workers for enhancing resilience can have a significant role in improving breast cancer patients’ quality of life.
    Keywords: Breast cancer, Anxiety, Depression, Quality of life, Resilience, Isfahan
  • Dr M. Hosseini, F. Akbari Gora Pages 409-420
    Background And Objective
    Plasma levels of adhesion molecule and lipid profile have emerged as an important indicator of risk for cardiovascular diseases. Exercise training can be effective in the improvement of the endothelial dysfunction. The purpose of this study was the effect of eight weeks intermittent medium intensity training with curcumin intake on serum levels of ICAM-1 and VCAM-1in menopause fat rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study 28 Wistar menopause fat rats aged 24months divided into four groups randomly: control supplement training and training supplement (7 rats each group). Training program was planed for 8 weeks and 3 session per week each session consisted of 10 sets activity in one minute with intensity of 50% and 2 minutes rest between sets. In the first week subjects started with 14 meters per minute and increase their speed to 28 meters per minute till eight week. Blood samples were taken 48 hours after the last training session and measured the levels of ICAM-1¡VCAM-1, triglyceride and total cholesterol. One-way analysis of variance and Pearson’s correlation coefficient were used.
    Results
    The results showed ICAM-1 levels decreased in experimental groups that in comparison with control group it was significant (p≤0.05). VCAM-1 levels decreased in experimental groups but was not significant (p>0.05) Between ICAM-1 and VCAM-1 levels was not significant correlation. Triglyceride and total cholesterol levels decreased in experimental groups but were not significant (p>0.05).
    Conclusion
    It is probably effective in preventing cardiac diseases with the implementation of medium intensity interval training and use of curcumin that decrease the cardiac risk factors.
    Keywords: Interval Training, ICAM-1, VCAM-1, Obesity, Rat
  • S.G. Seyed Hashemi, B. Shalchi, H. Yaghoubi Pages 421-436
    Background And Objectives
    The hypersexual disorder is described as multiple unsuccessful attempts to control or diminish the amount of time spent on engaging in sexual fantasies, urges, and behaviors in response to dysphoric mood states or stressful life events. The purpose of the study was to investigate the predictability of hypersexual disorder in students based on difficulties in emotion regulation and psychological well-being.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 300 male students of Azarbaijan Shahid Madani University were selected in the 2016/2017 academic year, based on faculty and major by cluster- random sampling method and completed the Hypersexual Behavior Inventory (HBI), the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) as well as the Ryff Scale of Psychological Well-Being (RSPWB). Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation), Pearson’s correlation coefficient as well as multiple linear regression.
    Results
    The results showed that there were significant correlations between difficulties in emotion regulation (r=0.51, p
    Conclusion
    According to the results of this study, noticing the role of emotion regulation and psychological well-being difficulties in the hypersexual disorders is necessary and beginning the appropriate and effective interventions for addressing these problems and training positive regulatory strategies and effective coping strategies in students can prevent developing these disorders and the following health consequences (like unintended pregnancies and sexully transmitted diseases).
    Keywords: Hypersexual disorder, Difficulties in emotional regulation, Psychological well-being, Students, Tabriz
  • L. Shahraki Mojahed, S.A. Davari, M.R. Hajinezhad Pages 437-448
    Background And Objectives
    Hyperlipidemia is a progressive worldwide metabolic disorder. The aim of the present study was evaluation of effects of Salvia shariffi and Salvia virgata hydroalcoholic extracts on some serum biochemical parameters in hyperlipidemic male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were randomly divided into 4 equal groups including control, hyperlipidemic rats, and hyperlipidemic rats treated with S. virgata and S. shariffi hydroalcoholic extracts (200 mg/kg bw). High-fat diet was administered to rats for one month. Then, hyperlipidemia was confirmed by measurement of serum triglyceride and cholesterol levels and the extracts were orally treated to the groups for 21 days. Finally, serum cholesterol and triglyceride levels and hepatic enzymes were measured and the obtained data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc test.
    Results
    Comparing to the hyperlipidemic group, the serum levels of cholesterol, triglyceride, and low-density lipoprotein were significantly reduced in the treated groups but this reduction was brilliant in the group treated with S. shariffi (P
    Conclusion
    Both extracts could improve lipid profile and liver enzymes in hyperlipidemic rats but this improvement was more pronounced in the S. shariffi treated group.
    Keywords: Salvia shariffi, Salvia virgata, Rat, Hyperlipidemia, Liver enzymes
  • E. Foroumandi, N. Abbaszadeh, P. Sarbakhsh, M. Barzegari, L. Khalili Pages 449-464
    Background And Objective
    Emotional eating leads to more energy intake and consequently problems related to weight and body shape. The aim of this study was to determine the correlation between eating emotions and anthropometric indices.
    Materials And Methods
    This descriptive study was done on 130 students of Tabriz University of Medical Sciences in July 2015. Emotional Eater Questionnaire (EEQ) was used for determining the food emotions state. Data was analyzed using chi-square test, independent t-test, Pearson’s linear correlation, and one-way ANOVA analysis.
    Results
    The results showed a significant relationship between body mass index and eating emotions’ score (p= 0.002, r= 0.248) so that people with body mass index over 30 Kg had poorer control over their eating (4.23±1.69). The mean± SD of eating emotions’ score in people with abnormal waist circumference was 5.71±1.84 and in people with normal waist circumference was 6.82±1.33 (p= 0.038). There was a positive and significant linear correlation between age and the eating emotions(r=0.21, p= 0.017). There was a significant relationship between the life status (being native or non-native) and food emotions score (p= 0.021).
    Conclusion
    By knowing that negative food emotions are related to overeating, obesity, age, family history of obesity, and supplements consumption, we can give essential nutritional and psychological education in public and in this way control food emotions and the consequent choices that can contribute to a healthy life.
    Keywords: Food emotions, Anthropometric indices, Students, Nutrition, Tabriz
  • M. Hassanabadi, M. Zare-Bidaki, M. Rezaeian Pages 465-478
    Background And Objective
    One of the important indices of the quality of higher education is the quality of learning environment. The aim of this study was to assess the educational environment based on the DREEM model (Dundee Ready Educational Environment Measure) from the viewpoints of medical students in Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) in 2016.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, Data was collected using the 50-question DREEM questionnaire. All of 370 medical students in RUMS entered our study in 2016, and finally 260 medical students filled out the questionnaire and gave it back. Data was analyzed using descriptive statistics (Mean and standard deviation), independent t-test, one-way ANOVA, and χ² test. Significant level was set at 0.05.
    Results
    Mean and standard deviation of perception of the educational environment were 89.01±22/74 of 200, showing semi-favorable educational quality in the majority of cases, 165 persons (63.5%). There was no significant difference between the medical students’ viewpoints about the educational environment based on gender, marital status, age, average score, and educational course (p>0.05). In the learning environment domain, only men had affirmative viewpoints (P=0.040). In the social conditions domain, students living at personal houses, had affirmative perceptions (P=0.001).
    Conclusion
    The educational environment of RUMS was assessed as semi-favorable by medical students. So more attention to the learning environment and a more detailed plan for better education of the university authorities and self ongoing training seem necessary.
    Keywords: Medical student, Learning environment, Perception, Rafsanjan
  • N. Soltani, F. Safajou, Z. Amouzeshi, E. Zameni Pages 468-479
    Background And Objective
    Body image represents how one perceives his/her body and acts as the most important part of an individual’s image of oneself. It is because a person's physical appearance is the first feature that is judged by people when they encounter each other. On the other hand, a notable measure of mental health is one’s satisfaction with his/her body image and positive attitude to the body. Therefore, this study aimed to determine the relationship between body image and mental health of university students.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 372 students studying in Birjand in 2016 were selected by convenience sampling method. Data collection tools included demographics form, the General Health Questionnaire (GHQ-28), and the Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ). The data were analyzed using descriptive statistics and Spearman’s correlation test, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test, and simple linear regression.
    Results
    There was a significant, inverse relationship between body image and mental health (P
    Conclusion
    The results showed that there is an inverse relationship between body image and mental health, a finding that can help in better preparation of educational counseling programs.
    Keywords: Body image, Mental health, Public health, Students, Birjand
  • F. Masoudi * Pages 487-490
    The present letter to editor, was conducted with the aim of determining Iran's hallmark of scientific in the field of medicine in the years 1996 to 2016 in the world and the Middle East in the following six dimensions: the number of documents, the number of citable documents, the number of citations, the number of self-citations, the average of citations per document and H index. The assessment scientific grade of medical products in Iran showed that Iran, not only on a global scale, but also in the Middle East does not have the necessary scientific authority in this area.