فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 121، اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان* صفحات 105-106

    استفاده از گروه های کوچک در یادگیری و آموزش سابقه بسیار طولانی دارد. شواهد موجود نشان می دهند که کنفسیوس (Confucius) و سقراط (Socrates) در بیش از دو هزار و پانصد سال پیش از پتانسیل های آموزشی موجود در گروه های کوچک استفاده های بسیار موفقیت آمیزی را به عمل آورده اند [1]. اگرچه ممکن است که گروه های کوچک در تعداد و ساختار خود بر اساس فرهنگ و نهادهای آموزشی موجود در جامعه، متفاوت باشند، اما در مجموع، هر گروه آموزشی مشتمل بر 10 فراگیرنده است که به طور فعال و در یک محیط صمیمی به یادگیری می پردازند [2].
    برای موفقیت هر گروه کوچک آموزشی، سه مشخصه خاص در نظر گرفته شده است که عبارتند از: مشارکت فعال (Active participation) اعضاء برای انجام یک فعالیت مشخص همراه با ارائه بازتاب های (Reflections) لازم. بنابراین، هر گروه آموزشی زمانی به موفقیت دست پیدا می کند که اعضاء شرکت کننده آن از انگیزه های لازم برای مشارکت فعال در یک کار گروهی برخوردار باشند. این مشارکت فعال پیرامون فعالیت مشخص گروه خواهد بود که همان فعالیت های یادگیری می باشد. در طی تعاملات بین اعضاء گروه، آن ها باید این امکان را داشته باشند تا در یک محیط صمیمی بتوانند به طور آزاد به بازتاب نظرات و تجربیات خود پیرامون موضوع مورد نظر پرداخته و به علاوه از نظرات و تجربیات سایر اعضاء گروه به منظور یک یادگیری عمیق برخوردار می شوند [2].با توجه به اهمیتی که آموزش و یادگیری در گروه های کوچک دارد، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان قصد دارد که در قالب چند مقاله آموزشی کوتاه به جنبه های مختلف آموزش و یادگیری در گروه های کوچک بپردازد. از این رو و در شماره حاضر مقاله ای، با عنوان "نقش هماهنگ کننده در آموزش و یادگیری گروه های کوچک" تقدیم خوانندگان فرهیخته می گردد [3]. ذکر این نکته ضروری است هرگونه مشارکت خوانندگان و نویسندگان محترم در قالب ارسال مقاله آموزشی، پژوهشی و نامه به سردبیر پیرامون آموزش و یادگیری در گروه های کوچک مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، گروه های کوچک
  • فخرالسادات قریشی راد، فریبا پورجبار آخونی* صفحات 107-120
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش میزان رفتارهای پرخطر در بین دانشجویان، آگاهی از وضعیت رفتارهای پرخطر دانشجویان و شناسایی عواملی که با این رفتارها ارتباط دارند، می تواند به مسئولان دانشگاه ها در برنامه ریزی حوزه های رفتارهای دانشجویان کمک شایانی نماید. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سلامت اجتماعی و صفات شخصیتی با رفتارهای پرخطر دانشجویان علوم پزشکی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 300 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 97-1396، انتخاب و با روش نمونه گیری طبقه ای در دسترس و به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت نمودند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه محقق ساخته رفتارهای پرخطر، پرسش نامه سلامت اجتماعی Keyes و پرسش نامه شخصیتی NEO-FFI بود. داده ها با استفاده از ضریب هم بستگی Pearson و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیرهای جنس (001/0p= ) ، وضعیت تاهل (005/0p= ) و محل سکونت (002/0p= ) در نمره رفتارهای پرخطر دانشجویان تاثیر معنی داری دارد. هم چنین سلامت اجتماعی (41/0r= ) با رفتارهای پرخطر هم بستگی معنی دار معکوسی دارد (001/0p<). صفات شخصیتی برون گرا (50/0r= ) و گشودگی به تجربه (52/0r= ) با رفتارهای پرخطر هم بستگی معنی دار مستقیمی دارد (001/0p<). اما صفات شخصیتی روان رنجورخویی (36/0r= ) ، سازگاری (47/0r= ) و باوجدانی (49/0-r= ) با رفتارهای پرخطر رابطه معنی دار معکوسی دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیان گر آن است که سلامت اجتماعی و صفات شخصیتی نقش موثری در رفتارهای پرخطر دانشجویان دارند. بنابراین، برنامه ریزی در جهت افزایش سلامت اجتماعی دانشجویان و افزایش آگاهی آنها در زمینه مدیریت هیجانات، مهارت های زندگی و بهداشت روانی احتمالا بتواند نقش به سزایی در کاهش رفتارهای پرخطر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، صفات شخصیتی، رفتارهای پرخطر، دانشجویان، تبریز
  • نسترن عطارد، محمد نریمانی*، گودرز صادقی، اکبر عطادخت، مجید محمود علی لو صفحات 121-132
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای اختلال های اضطرابی و افسردگی در دانشجویان و نقش انعطاف ناپذیری روان شناختی در طیف وسیعی از مسائل روان شناختی، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مولفه های انعطاف ناپذیری روان شناختی در دانشجویان مبتلا به اختلالات افسردگی اساسی، اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی و دانشجویان عادی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی، 30 فرد مبتلا به افسردگی اساسی، 30 فرد مبتلا به اضطراب فراگیر و 30 فرد مبتلا به اضطراب اجتماعی به روش نمونه گیری هدف مند و 30 فرد به هنجار به روش نمونه گیری در دسترس، از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه های مشخصات جمعیت شناختی و مقیاس ارزیابی جامع فرآیندهای درمان پذیرش و تعهد گردآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و Scheffe test استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که افراد به هنجار در تمام مولفه های انعطاف ناپذیری روان شناختی نمرات پایین تری از سه گروه بیمار کسب کردند (001/0p<). در بین سه گروه بیمار نیز افراد افسرده در مولفه هم جوشی شناختی و اجتناب تجربه ای (37/240=F، 001/0p<) و افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در مولفه خود مفهوم سازی شده و تسلط گذشته و آینده (76/108=F، 001/0p<) ، به طور معنی داری نمرات بالاتری از دو گروه دیگر کسب کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد که مولفه های انعطاف ناپذیری روان شناختی می توانند به عنوان عواملی مهم در آسیب شناسی روانی افراد مبتلا به اختلالات افسردگی و اضطرابی مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب اجتماعی، دانشجویان، تبریز
  • ملیحه رحمانی، عبدالله امیدی* صفحات 133-146
    زمینه و هدف
    تحقیقات نشان داده است که اضافه وزن با افزایش خطر اختلالات خوردن و در نتیجه کاهش سطح کیفیت زندگی همراه است و لذا  درمانی که هم اختلال پرخوری و هم اضافه وزن را مورد هدف قرار دهد، حیاتی به نظر می رسد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به چاقی، اضافه وزن و اختلال پرخوری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی، جامعه پژوهش شامل تمام زنان مبتلا به چاقی، اضافه وزن و پرخوری شهرستان کاشان در سال 1394 بود. 60 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 10 هفته در 20 جلسه تحت رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ درمان روان شناختی دریافت نکرد. گروه ها قبل و بعد از درمان از نظر کیفیت زندگی توسط پرسش نامه کیفیت زندگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با تحلیل کوواریانس یک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن گروه آزمایش 91/7±82/29 سال و گروه کنترل 22/7±47/31 سال بود (340/0P=). نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که از لحاظ متغیر کیفیت زندگی بین گروه مداخله و گروه کنترل در پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، به نظر می رسد رفتاردرمانی دیالکتیکی، با آموزه هایی مثل تغییر سبک زندگی، بهبود روابط بین فردی، راهبردهای تنظیم هیجان، تحمل پریشانی و ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک مداخله روان شناختی موثر و مکمل در بیماران مبتلا به پرخوری به منظور ارتقاء کیفیت زندگی آن ها، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، اضافه وزن، اختلال پرخوری، کیفیت زندگی، زنان
  • فرزانه نظری سرنجه، نیلوفر دربندی*، آتنا یادگاری، حمیدرضا مومنی صفحات 147-160
    زمینه و هدف
    مطالعات متعدد نشان می دهد که مورفین سبب اختلال در اعمال شناختی می گردد. از طرفی، هورمون گرلین علاوه بر تغذیه، بر فرآیند حافظه و یادگیری نیز اثرگذار است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر تزریق گرلین به درون ناحیه تگمنتوم شکمی (VTA) بر فراموشی ناشی از مورفین در موش صحرایی نر بود.
    مواد و روش‏ها
    در مطالعه تجربی حاضر، 104 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (250-220 گرم) به طور تصادفی به 13 گروه 8 تایی شامل سالین، گروه های دریافت کننده مورفین (5/7-‏5/0 میلی‏گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و گروه های دریافت کننده گرلین (3-0 نانو‏مول بر میکرولیتر) همراه با دریافت مورفین (5/7 میلی‏گرم بر کیلوگرم وزن بدن) یا سالین تقسیم شدند. سنجش حافظه در دستگاه یادگیری اجتنابی غیر‏فعال انجام گرفت. در کلیه گروه‏ ها بلافاصله پس از آموزش‏، تزریق سالین یا گرلین به درون ناحیه VTA انجام گرفت. پس از 5 دقیقه، سالین و یا مورفین به‏صورت زیر‏جلدی تزریق شد. 24 ساعت بعد آزمون حافظه انجام شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس (یک طرفه و دو طرفه) و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شدند.  
    یافته ‏ها
     نتایج نشان داد تزریق مورفین به صورت پس از آموزش، مدت زمان ورود به ناحیه تاریک را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی‏داری کاهش می دهد (001/0p<). هم چنین تزریق گرلین به داخل ناحیه VTA فراموشی ناشی از مورفین (5/7 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) را کاهش داد (001/0p<). تزریق گرلین به همراه سالین تاثیر معنی‏داری بر به‏خاطر‏آوری حافظه نداشت (05/0<p).
    نتیجه‏ گیری
    نتایج فوق نشان می‏دهد که تزریق گرلین به درون ناحیه VTA از بروز اثر تخریبی مورفین بر حافظه اجتنابی جلوگیری می‏کند.

    کلیدواژگان: گرلین، یادگیری اجتنابی غیر فعال، موش صحرایی نر، مورفین، ناحیه تگمنتوم شکمی
  • آمنه پوررحیم قورقچی*، مهدی پهلوانی صفحات 161-176
    زمینه و هدف
    از آنجایی که یافتن رابطه دامنه حرکتی مفاصل و زمان شنا مهم است، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه دامنه حرکتی مفاصل و زمان 50، 100 و 200 متر قورباغه در پسران شناگر نخبه 13-12 ساله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، از 111 شناگر نخبه پسر 13-12 ساله، شرکت کننده در مسابقات قهرمانی کشور در سال 1395 شهر تهران، 31 نفر در 50 متر قورباغه، 29 نفر در 100 متر قورباغه و 23 نفر در 200 متر قورباغه انتخاب شدند. دامنه حرکتی مفاصل براساس فرم  Rydkov، اندازه گیری شد. برای بررسی رابطه متغیرها ضریب همبستگی Pearson استفاده شد.
    یافته ها
    در شنای 50 متر قورباغه، باز شدن بیش از حد شانه با رکورد (390/0-=r، 030/0=P) رابطه منفی معنی دار داشت. در شنای 100 متر قورباغه، دور شدن پنجه از ساق با رکورد (384/0-=r، 040/0=P) رابطه منفی معنی دار داشت و در شنای 200 متر، خم شدن گردن به جلو با رکورد (446/0-=r، 033/0=P) و باز شدن بیش از حد شانه با رکورد (467/0-=r، 025/0=P) رابطه منفی معنی دار داشت؛ در حالی که خم شدن ران با رکورد (414/0=r، 049/0=P) رابطه مثبت معنی دار داشت. بین 50، 100 و 200 متر قورباغه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد بین دامنه حرکتی مفاصل و زمان 50، 100 و 200متر قورباغه رابطه معنی دار وجود دارد. لذا، پیشنهاد می شود که مربیان هنگام انتخاب شناگران نوجوان به نتایج مطالعات در این زمینه توجه کنند، تا با انتخاب و جایگزینی مناسب شناگران مستعد، در وقت و هزینه صرفه جویی کنند و موفقیت بیش تری در رسیدن به اوج عملکرد ورزشی کسب کنند.

    کلیدواژگان: دامنه حرکتی مفاصل، زمان عملکرد، شنای قورباغه، پسران، شناگر نخبه
  • زینب شاکران، زهرا شاکران، مختار نصرتی* صفحات 177-192
    زمینه و هدف
    اخیرا عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus; S. aureus) و ایجاد جدایه های مقاوم به آنتی بیوتیک ها افزایش یافته است. بنابراین مطالعات فراوانی به منظور معرفی ترکیبات جدید با فعالیت ضد S. aureus به ویژه ترکیباتی با منشاء طبیعی جهت مقابله با گونه های مقاوم به آنتی بیوتیک انجام گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین غربال گری بیوانفورماتیکی مهارکننده های نوین پروتئین های مرتبط با بروز مقاومت آنتی بیوتیکی موجود در گیاهان دارویی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، ابتدا ساختار سه بعدی ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در سه گیاه دارویی Ferulago angulat، Scrophularia striata و Laurus nobilis از پایگاه داده PubChem دریافت شد. سپس ساختار سه بعدی چهار پروتئین مرتبط با بروز مقاومت آنتی بیوتیکی شامل β-lactamase، پروتئین متصل شونده به پنی سیلین a2 (a2PBP)، ونکومایسین A (VanA) و D-آلانیل D-آلانین دی پپتیداز (VanX) به کمک پایگاه داده های پروتئین به دست آمد. در نهایت، توانایی ترکیبات شیمیایی انتخاب شده جهت مهار پروتئین های مرتبط با مقاومت آنتی بیوتیکی مذکور با استفاده از روش داکینگ مولکولی به وسیله نرم افزار 1. 2iGemdock  بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثر ترکیبات مورد بررسی، برهمکنش های مناسبی با تمامی پروتئین های مورد مطالعه به ویژهVanX  دارند. نتایج هم چنین نشان داد که دو ترکیب Phthalate (ethylhexyl-2)Bis و Palmitic acid قوی ترین برهمکنش ها را با تمامی پروتئین های مورد بررسی دارند.  
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که که دو ترکیب Phthalate (ethylhexyl-2)Bis  و Palmitic acid موجود در گیاهان دارویی بررسی شده کاندیدهای مناسبی برای مطالعات برون تنی و درون تنی مرتبط با فعالیت ضد S .aureus  مقاوم به آنتی بیوتیک می باشند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، گیاهان دارویی، بیوانفورماتیک
  • آمنه خوشوقتی، کیاوش هوشمندی، سیده مریم موسوی، سعید سلامی، غلام حسین دریا* صفحات 193-200
    زمینه و هدف
    گیاه شقایق کوهی دارای اثرات آنتی اکسیدانی می باشد، این مطالعه با هدف تعیین اثر عصاره گیاه شقایق کوهی بر برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی کبدی و کلیوی موش صحرایی دیابتی شده با آلوکسان صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی شامل کنترل، دیابتی، دیابتی تیمار با عصاره شقایق کوهی با دوز 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم و دیابتی تیمار با داروی گلیبن کلامید با دوز 5 میکروگرم برکیلوگرم تقسیم شدند. تجویز خوراکی عصاره به مدت یک ماه پس از القاء دیابت ادامه یافت. در پایان سطوح فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) بافت کبد و کلیه، اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    در بافت کبد و کلیه، فعالیت CAT و GPX در گروه تیمار 250 تفاوت معنی دار با گروه دیابتی داشت (001/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، عصاره شقایق کوهی قادر به افزایش فعالیت آنزیم های اکسیدو ردوکتاز کبدی و کلیوی در موش های صحرایی مبتلا به دیابت ملیتوس می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، شقایق کوهی، آنزیم های اکسیدو رودوکتاز، کبد، کلیه، موش صحرایی، آلوکسان
  • محسن رضاییان* صفحات 201-206

    گروه های کوچک که در حالت بهینه، از 8 تا 12 نفر تشکیل می گردد، فرصت های بی نظیری را برای آموزش و یادگیری به وجود می آورد. تقریبا تمامی محققین بر این باورند که یکی از مهم ترین عواملی که سبب می گردد تا فعالیت های آموزش و یادگیری در گروه های کوچک به بهترین حالت صورت پذیرد، وجود رهبر یا هماهنگ کننده، در یک گروه می باشد. هدف از نگارش مقاله حاضر، بیان مهم ترین دستورالعمل هایی است که به یک هماهنگ کننده کمک می نماید تا فعالیت اعضاء گروه خود را به نحو صحیح هدایت نماید.

    کلیدواژگان: گروه های کوچک، آموزش، یادگیری، هماهنگ کننده
|
  • M. Rezaeian* Pages 105-106
  • F. S. Ghoreishi Rad, F. Pour Jabbarakhouni* Pages 107-120
    Background and Objectives
    Considering the increase in the rate of high-risk behaviors among students, understanding their high-risk behaviors and identifying factors associated with those behaviors can contribute to university officials in planning regarding behaviors. The aim of the present study was to study the relationship of social health and personality traits with high-risk behaviors among medical students.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 300 students of Tabriz University of Medical Sciences during 2017-18 were selected via the stratified convenience sampling method and voluntarily participated in the study. The research instruments consisted of the researcher-made high-risk behaviors questionnaire, Keyes's Social Well-being Questionnaire, and The NEO Personality Inventory-Revised (NEO-PI-R). Data were analyzed via Pearson’s correlation coefficient and independent t-test.
    Results
    The results indicated that the variables of sex (p=0.001), marital status (p=0.005) and place of residence (p=0.002) had a significant effect on the points of students' high risk behaviors. Also, social health (r=-0.41) had an important reverse correlation with high risk behaviors (p<0.001). Extroversion personality traits (r=0.50) and openness to experience (r=0.52) had a direct significant correlation with high risk behaviors (p<0.001). However, there was a significant reverse relationship between high risk behaviours and the traits of wretchedness (r=-0.36), compatibility (r=-0.47) and conscientiousness (r=-0.49).
    Conclusion
    The research findings indicate that social health and personality traits play important roles in students' high-risk behaviors. Therefore, planning to increase students' social health and increase their knowledge about emotional management, life skills, and mental health can probably play a significant role in reducing their high-risk behaviors.

    Keywords: Social health, Personality traits, High risk behaviors, Students, Tabriz
  • N. Otared, M. Narimani*, G. Sadeghi, M. Mahmood Aliloo, A. Atadokht Pages 121-132
    Background and Objectives
    According to the high prevalence of anxiety and depression disorders in college students and the role of psychological inflexibility in a wide range of psychological issues, the present study was conducted aiming at comparing components of psychological inflexibility in students with major depressive disorder, generalized anxiety disorder, social anxiety disorder and normal students.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 30 individuals with major depression disorder, 30 individuals with generalized anxiety disorder and 30 individuals with social anxiety disorder were selected through purposive sampling and 30 normal individuals by available sampling method among students of Tabriz University of Medical Sciences in the 2017-2018 academic year. The required information was collected through demographic characteristics questionnaire and the comprehensive assessment of acceptance and commitment therapy processes. MANOVA and Scheffe’s test were used to analyze data.
    Results
    The findings of this study showed that normal individuals got significantly lower scores in all components of psychosocial inflexibility (p<0.001). Among the three groups of patients, depressed individuals got significantly higher scores in the cognitive fusion and experiential avoidance component (F=240.37, p<0.001) and patients with generalized anxiety disorder got significantly higher scores in the self-conceptualized and past and future domination component (F=108.76, p<0.001).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it seems that the components of psychological inflexibility can be considered as important factors in the psychopathology of individuals with depression and anxiety disorders.
    Keywords: Major depressive disorder, Generalized anxiety disorder, Social anxiety disorder, Students, Tabriz
  • M. Rahmani, A. Omidi* Pages 133-146
    Background and Objectives
    Researches have shown that overweight is associated with an increased risk of eating disorders and consequently, leads to a decreased quality of life.. Therefore, the treatment that targets both overweight and eating disorders is vital. So, This study was designed to determine the effect of dialectical behavior therapy on quality of life in women with overweight and binge eating disorder.
    Materials and Methods
    In this trial study, the study population consisted of all women diagnosed with obesity, overweight and binge eating disorder in Kashan, Iran in 2015. 60 women were selected through convenience sampling and assigned randomly to experimental and control groups. The experimental group received 20 sessions dialectical behavior therapy in 10 weeks while the control group did not receive any intervention. Subjects in both groups were evaluated for quality of life with WHOQOL-BREF questionnaire before and after intervention. Then data was analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The mean and standard deviation of the experimental group was 29.82±7.91 and for the control group  31.47±7.22 (p=0.340). The results of ANCOVA revealed a significant difference between the experimental and control groups in terms of quality of life in posttest (p<0.001).
    Conclusion
    According to the results, it seems that dialectical behavior therapy with changing life style, improving interpersonal relationships, emotion regulation strategies and distress tolerance and mindfulness, can be suggested as an effective and complementary psychological intervention in binge eater in order to improve their quality of life.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Overweight, Binge eating disorder, Quality of life, Women
  • F. Nazari, Serenjeh, N. Darbandi*, A. Yadegary, H. R. Momeni Pages 147-160
    Background and Objectives
    Extensive evidence shows that morphine impairs cognitive functions. On the other hand, ghrelin is a gastrointestinal hormone that affects learning and memory process. The purpose of the current study was to evaluate the effect of intra-ventral tegmental area (VTA) injection of ghrelin on morphine-induced amnesia in male rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 104 male Wistar rats (220-250 g) were randomly divided into 13 groups (n=8 for all groups) including: saline, morphine treated groups (0.5-7.5 mg/kg), ghrelin treatd groups (0-3 nmol/μl) plus morphine (7.5 mg/kg) or saline. Memory was measured in a step-through type inhibitory avoidance apparatus. All groups received intra-ventral tegmental area (intra-VTA) injection of saline or ghrelin immediately after training. After 5 mins saline or morphine was injected subcutaneously. Testing phase was done 24 hrs after training. Data were analyzed using one-way and two-way ANOVA analysis followed by Tukey’s multiple comparison test.
    Results
    The results showed that post-training administration of morphine significantly reduced step-through latency compared with the saline group (p<0.001). Intra-VTA injection of ghrelin also reduced morphine-induced amnesia (7.5 mg/kg) (p< 0.001). Ghrelin plus saline administration had no significant effect on memory retrieval (p>0.05).
    Conclusion
    The results indicate that intra-VTA injction of ghrelin prevents the disrupting effects of morphine on avoidance memory.
    Key words: Ghrelin, Inhibitory avoidance learning, Male rat, Morphine, Ventral tegmentum area
    Funding: This study was funded by University of Arak.                             
    Conflict of interest: None declared.
    Ethical approval: The Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences approved the study. (1397.139).
    How to cite this article: Nazari-serenjeh F, Darbandi N, Yadegary A, Momeni HR. The Effect of Intra-ventral Tegmental Area Injection of Ghrelin on Morphine-Induced Amnesia in Male Rats: An Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (2): 147-60. [Farsi]
    Keywords: Ghrelin, Inhibitory avoidance learning, Male rat, Morphine, Ventral tegmentum area
  • A. Pourrahim Ghouroghchi*, M. Pahlevani Pages 161-176
    Background and Objectives
    Finding the relationship between the joints range of motion and swimming time is important, so the aim of the present study was to investigate the relationship between the joints range of motion and time of 50, 100 and 200m breaststroke swimming in 12-13 years elite swimmer boys.

    Materials and Methods
    In this descriptive study, subjects were selected from 111 elite swimmers, 12-13 years old, participated in the national championship of the country selection in 2016 in Tehran, 31 participants in 50m breaststroke, 29 participants in 100m breaststroke and 23 participants in 200m breaststroke. Joints range of motion was measured by Rydkov questionnaires. Pearson᾽s correlation coefficient was used to examine the relationship between the variables.
    Results
    There was a significant negative relationship between shoulder hyperextension and time (r=-0.390, p=0.030) in 50m breaststroke. There was a significant negative relationship between ankle plantar flexion and time (r=-0.384, p=0.040) in 100m breaststroke. There were significant negative relationships between neck flexion and time (r=-0.446, p=0.033) and shoulder hyperextension and time (r=-0.467, p=0.025); whereas there was a significant positive relationship between hip flexion and time (r=0.414, p=0.049) in 200m breaststroke. There was no significant difference between 50, 100 and 200m breaststroke swimming (p>0.05).
    Conclusion
    The results showed that there was a significant relationship between the joints range of motion and 50, 100 and 200m breaststroke time. So, it is recommended that coaches pay attention to the studies in this field for choosing swimmers at the early teens to save time and money through  proper choice and substitution of talented swimmers and gain more success in reaching the peak of athletic performance.
    Keywords: Joints range of motion, Performance time, Breaststroke swimming, Boys, Elite Swimmer
  • Z. Shakeran, M. Nosrati* Pages 177-192
    Background and Objectives
    Currently infections caused by Staphylococcus aureus have increased and raised antibiotic resistant isolates. Therefore, lots of studies have been done to introduce novel anti-S.aureus compounds especially natural originated constitutes. Hence, this study aimed to determine bioinformatics screening of novel inhibitors of antibiotic resistance-associated proteins in S.aureus from medicinal plants.
    Material and Methods
    Firstly, in this descriptive study, three-dimension structure of a set of phytochemicals from three medicinal plants including Ferulago angulat, Scrophularia striata, Laurus nobilis were retrieved from PubChem database. Then, three-dimension structure of four antibiotic resistance-associated proteins including β-lactamase, penicillin binding protein 2A (PBP2a), Vancomycin A (VanA) and D-alanyl-D-alanine dipeptidase (VanX) were obtained from Protein Data Bank. Finally, the ability of the selected phytocompounds for inhibition of the mentioned antibiotic resistance-associated proteins was investigated using molecular docking method by iGemdock 2.1 software.
    Results
    The results showed that most of the tested compounds had appropriate interaction to all the studied proteins especially to VanX. The results also revealed that Bis (2-ethylhexyl) phthalate and Palmitic acid had strongest interactions to all the tested proteins.
    Conclusion
    The results of this study showed that Bis (2-ethylhexyl) phthalate and Palmitic acid found in the surveyed medicinal plants are good candidates for more in vitro and in vivo studies about anti-bacterial activity against antibiotic resistant S. aureus.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Antibiotic resistance, Medicinal plants, Bioinformatics
  • A. Khoshvaghti, GH. H. Darya*, K. Hushmandi, S. M. Musavi, S. Salami Pages 193-200
    Background and Objectives
    Since Yellow Horned Poppy (Glaucium flavum) has antioxidative effects, this study was conducted to determine its effect on some antioxidative enzymes of liver and kidney in Alloxan induced diabetic rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats were randomly divided into 5 groups of 8 including: control, Diabetic, Diabetic treated with 250 and 500 mg/kg of the extract, and Diabetic treated with 5 µg/kg of Glibenclamide. Oral administration of the extract continued for one month after diabetes induction. At the end, the activity levels of Catalase (CAT), Superoxide Dismutase (SOD) and Glutathione Peroxidase (GPX) were determined. Data were analyzed by one-way ANOVA.
    Results
    In the liver and kidney tissues, CAT and GPX activity in the Diabetic+250 group had a significant difference with the Diabetic group (p=0.001).
    Conclusion
    Regarding the results, Yellow Horned Poppy extract can increase the activity of liver and kidney oxidoreductase enzymes in diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Glaucium flavum, Oxidoreductase Enzymes, Liver, Kidney, Rat, Alloxan
  • M. Rezaeian* Pages 201-206
    Small groups that optimally consist of 8 to 12 members bring about extraordinary opportunities for teaching and learning. Almost all researchers in this area believe that an experienced group facilitator is amongst the most important prerequisites for achieving the desired outcomes. The aim of the current study therefore is to introduce some of the most important guidelines that help a group facilitator to carry out his job successfully.

    Keywords: Small groups, Teaching, Learning, Facilitator