فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 99، تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحات 291-292
    کارآزمایی ها، بهترین و کامل ترین نوع مطالعات اپیدمیولوژیک هستند که می توانند منجر به تایید یا رد یک رابطه علیتی شوند [1]. از همین رو، در طراحی این گونه مطالعات و نگارش نتایج آنها، می بایست ظرافت و دقت زیادی به خرج داد [2]. انواع گوناگونی از کارآزمایی ها با طراحی های متفاوت وجود دارند که از جمله می توان به کارآزمایی های بالینی، کارآزمایی های میدانی و کارآزمایی های مداخلات اجتماعی اشاره نمود [3].
    معمولا برای هر کارآزمایی می توان پنج مرحله در نظر گرفت: تولید ایده کارآزمایی و برنامه ریزی آن، ثبت کارآزمایی، انجام کارآزمایی، تجزیه و تحلیل داده ها و انتشار نتایج حاصل از مطالعه. تمامی جزئیات این پنج مرحله باید ابتدا در پروتکل (Protocol) مطالعه شرح داده شوند. نگارش پروتکل کارآزمایی و تایید آن در یک کمیته اخلاق معتبر، از جمله پیش شرط های لازم برای انجام هر کارآزمایی است [4]. با وجود این ، آنچه که در سال های اخیر بر روی آن تاکید شده است ثبت، چاپ و انتشار پروتکل کارآزمایی ها در یک نشریه معتبر می باشد [5-4].
    این نکته سبب خواهد شد که قبل از اجرای کارآزمایی، پروتکل آن توسط داوران مجله مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت نیاز، کیفیت آن ارتقا پیدا کند [5]. همچنین، ایده خلاقانه و نوین کارآزمایی خیلی زود و قبل از اجرای آن، به اسم طراحان کارآزمایی ثبت گردد. به علاوه، جزئیات بسیار دقیق و موشکافانه کارآزمایی که ممکن است نتوان آن را در مقاله نهایی به تفصیل شرح داد، در پروتکل منتشر شده به صورت کامل آورده شوند. در نهایت، برای کارآزمایی هایی که انجام آنها ممکن است چند سال طول بکشد، چاپ پروتکل آن در اولین فرصت ممکن، اقدامی بسیار مفید خواهد بود [4].
    با توجه به اهمیت حیاتی کارآزمایی ها در سلامت فرد و جامعه و با توجه به ضرورت چاپ پروتکل این مطالعات، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان آمادگی خود را برای انتشار چنین پروتکل هایی اعلام می کند. بدیهی است که مانند سایر مقالات، پروتکل های ارسالی نیز مورد مرور همتایان قرار خواهند گرفت. از همین رو، پیش از چاپ، حداقل یک داور روش شناس و یک داور تخصصی، پروتکل مطالعه را به دقت مورد بررسی قرار خواهند داد.
  • رضا عبدی، راضیه پاک صفحات 293-306
    زمینه و هدف
    تنظیم هیجان نقش مهمی در آسیب شناسی روانی دارد و در تصریح روابط بین شخصیت و بدتنظیمی هیجان، جنبه های نابهنجار شخصیت می تواند از اهمیت شایانی برخوردار باشد. با توجه به وجود تفاوت های فردی قابل ملاحظه در راهبردهای تنظیم هیجانی، مطالعه حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری بین ابعاد نابهنجار شخصیت و بدتنظیمی هیجانی در دانشجویان شهید مدنی و دانشگاه هنر اسلامی تبریز در سال 1395 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر به روش توصیفی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان و دانشگاه هنر اسلامی شهر تبریز در سال 1395 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 289 نفر انتخاب شدند. فرم کوتاه پرسش نامه شخصیت برای DSM-5 Personality Inventory for DSM-5: Brief Form (PID-5-BF) و مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون ضریب همبستگی Pearson و معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، مسیرهای عاملی معنادار نشان داد که شاخص های ابعاد نابهنجار شخصیت با بدتنظیمی هیجانی ارتباط مثبت دارد (010/0p<)؛ به این شکل که عاطفه منفی با عدم وضوح هیجانی (022/0= p، 19/0= β) و مخالفت ورزی با عدم پذیرش پاسخ های هیجانی (021/0= p، 27/0= β) و مهارگسیختگی با دشواری در کنترل تکانه (011/0= p، 19/0= β) و روان پریش خویی با دشواری در انجام رفتار هدفمند (034/0= p، 23/0= β)، همبستگی قوی تری دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر به نظر می رسد که ابعاد نابهنجار شخصیت با بدتنظیمی هیجانی رابطه معناداری دارد و این رابطه می تواند بسیاری از مشکلات هیجانی و بین فردی مرتبط با صفات نابهنجار شخصیت را تبیین کند. بنابراین با ارائه راهکارهای روان شناختی می توان تا حدودی این مشکلات را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ابعاد نابهنجار شخصیت، بدتنظیمی هیجان، دانشجویان، تبریز
  • لطفعلی خانی، منصور حقیقیان، رضا اسماعیلی صفحات 307-322
    زمینه و هدف
    شایستگی فرهنگی، سلامت و حمایت اجتماعی و شجاعت اخلاقی در فرهنگ سازی اهدای عضو نقش اساسی دارند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شایستگی فرهنگی، سلامت و حمایت اجتماعی با نگرش نسبت به اهدای عضو با میانجی گری شجاعت اخلاقی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، توصیفی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بر روی 369 نفر از افراد دارای کارت اهدای عضو ساکن در استان های شمال غرب کشور (زنجان، اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی) در سال 1395 که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه نگرش به اهدای عضو Tihana وIzvorni ، پرسش نامه شایستگی های فرهنگی Perng وWatson ، پرسش نامه سلامت اجتماعی Keyes، مقیاس حمایت اجتماعی Ghasmipor و Jahanbakhsh Ganjeو مقیاس شجاعت اخلاقی Sekerka استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و Bootstrap تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از برازش مناسب مدل بوده و ارتباط مستقیم متغیرهای شایستگی فرهنگی (15/0=r، 044/0=p)، سلامت اجتماعی (62/0=β، 001/0=p)، حمایت اجتماعی (13/0=β، 049/0=p) و شجاعت اخلاقی (22/0=β، 019/0=p) با نگرش نسبت به اهدای عضو معنادار به دست آمد. ارتباط غیرمستقیم شایستگی فرهنگی (25/0=β، 001/0=p)، سلامت اجتماعی (25/0=β، 001/0=p) و حمایت اجتماعی(23/0=β، 002/0=p) با میانجی گری شجاعت اخلاقی معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد با تقویت شایستگی فرهنگی، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی و شجاعت اخلاقی از طریق آموزش های فردی و گروهی، می توان نگرش مثبت افراد نسبت به اهدای عضو را افزایش داد و نیازمندی پیوند عضو را برطرف نمود.
    کلیدواژگان: شایستگی فرهنگی، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، شجاعت اخلاقی، نگرش، اهدای عضو
  • علیرضا مرتضی پور، سحرناز نجات، مهدی سپیدارکیش، سید ابوالفضل ذاکریان، ابراهیم آزادگان، علیرضا اعتمادی دیلمی، فاطمه شکری صفحات 323-337
    زمینه و هدف
    مدل عدم توازن تلاش-پاداش به عنوان یکی از روش های بررسی استرس شغلی شناخته شده است. با توجه به اینکه هنوز مطالعه ای در خصوص تعیین پارامترهای فردی و سازمانی موثر بر آن در ایران انجام نپذیرفته است، هدف از انجام پیمایش حاضر تعیین پارامترهای موثر بر تلقی از عدم توازن تلاش-پاداش در کارگران ایرانی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر با استفاده از نتایج پیمایش روان-اجتماعی محیط های کاری که در سال 1394 بر روی 1116 نفر از کارکنان سطوح مختلف کاری کشور ایران به انجام رسیده بود، اجرا شده است. اطلاعات به وسیله پرسش نامه عدم توازن تلاش-پاداش و لیست جامعی از متغیرهای مهم از قبیل پارامترهای فردی و سازمانی جمع آوری گردید. جهت شناخت عوامل مرتبط با عدم توازن تلاش-پاداش از رگرسیون لجستیک چندمتغیره استفاده شد. نتایج به صورت نسبت شانس (Odds Ratio; OR) و با حدود اطمینان 95 درصد گزارش شد.
    یافته ها
    نسبت عدم توازن تلاش-پاداش در نزدیک به نیمی از کارگران بالاتر از نرمال گزارش گردید. پس از حذف مخدوش کننده ها، مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات (507/1OR=،033/0P=)، داشتن شغل دوم (069/2 OR=،008/0P=)، داشتن رژیم ورزشی (375/1OR=،034/0P=)، داشتن شیفت کاری (822/1OR=،001/0>P)، داشتن حق انتخاب در مرخصی ها (878/1OR=،002/0P=) و ادراک از کمبود نیرو در واحد مربوطه (415/2 OR=،001/0> P) با ادراک کارگران از میزان عدم توازن بین تلاش و پاداش در ارتباط می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان اظهار داشت برای انجام مداخله به منظور کاهش استرس شغلی از طریق کمتر نمودن میزان فهم کارگران از عدم توازن بین تلاش و پاداش، احتمالا می توان بر بهبود وضعیت متغیرهایی مثل وضعیت شیفت کاری، دادن حق انتخاب در زمان های کار و استراحت، بالا بردن تعداد نیروی کمکی در مواقع ضروری و تنظیم برنامه ورزشی برای کارگران تمرکز نمود.
    کلیدواژگان: ایران، سلامت کارگران، ارگونومی، پاداش
  • شهرزاد سنجری، محمدرضا محمدی سلیمانی صفحات 338-352
    زمینه و هدف
    عفونت های واژن از رایج ترین عفونت ها هستند که زنان به دلایل عمده ای مانند آگاهی و عملکرد ضعیف مبتلا می شوند. تغییر آگاهی و عملکرد، نیازمند در نظر گرفتن عوامل فردی، محیطی و اجتماعی است که مدل پرسید-پروسید برای این منظور کاربرد فراوانی دارد؛ لذا این پژوهش با هدف تاثیر آموزش بر پیشگیری از عفونت های واژن بر اساس مدل پرسید-پروسید در زنان شهر جیرفت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی آموزشی از میان 3 مرکز بهداشتی درمانی شهر جیرفت، دو مرکز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند؛ به طوری که یکی از مراکز (مرکز شادروان مالکی) به عنوان گروه مداخله و مرکز دیگر (مرکز شماره 1) به عنوان گروه شاهد تعیین گردیدند. از هر مرکز 58 زن متاهل به شیوه تصادفی سیستماتیک انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بر پایه مدل پرسید-پروسید بود. مداخلات آموزشی در خصوص عفونت های واژن در طی 8 جلسه برای گروه مداخله اجرا شد. داده ها در دو نوبت، قبل از مداخله آموزشی و دو هفته بعد از اتمام مداخله، جمع آوری و با آزمون های آماری مجذور کای، Mann–Whitney و Wilcoxon تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دو گروه مداخله و شاهد از نظر سطح تحصیلات، سن و وضعیت اشتغال همسان بودند (05/0P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر اجرای برنامه مداخله آموزشی مناسب از طریق مدل پرسید-پروسید بر بهبود رفتارهای پیشگیرانه از عفونت های واژن، شاید بتوان با ارائه برنامه های آموزشی به زنان در ارتقای رفتارهای ایمن درباره عفونت های واژن کمک نمود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، عفونت واژن، مدل پرسید، پروسید، زنان
  • زاهد منتشلو، حیدر صادقی، مهدی خالقی تازجی صفحات 353-364
    زمینه و هدف
    با توجه به بر هم خوردن راستای طبیعی بدن به دلیل از بین رفتن قوس داخلی پا در افراد با پرونیشن پا که ممکن است مقدار و جهت نیروهای وارده به پا و فعالیت الکتریکی عضلات مچ پا را طی حرکت دویدن دچار تغییر کند، هدف از انجام این پژوهش مقایسه نیروهای عکس العمل زمین و فعالیت الکتریکی عضلات مچ پا طی حرکت دویدن در مردان جوان با کف پای پرونیت شده و نرمال بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی از بین دانشجویان مرد رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه خوارزمی در سال 1395، 15 نفر دارای ناهنجاری کف پای پرونیت شده و 15 نفر سالم به عنوان آزمودنی انتخاب شد. از صفحه نیرو برای اندازه گیری نیروهای عکس العمل زمین استفاده شد. ثبت سیگنال های الکترومایوگرافی سطحی در آزمون دویدن با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی که با دستگاه صفحه نیرو هم زمان شده بود، انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار متلب و از میانگین و انحراف استاندارد برای توصیف داده ها و از آزمون تی مستقل برای مقایسه دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری نشان داد اختلاف معنی داری در راستای داخلی-خارجی متغیر اوج نیروی عکس العمل زمین بین دو گروه نرمال و پرونیشن پا طی حرکت دویدن وجود دارد (018/0p=). در متغیر فعالیت الکتریکی عضلات طی حرکت دویدن در عضلات ساقی قدامی (02/0p=) و نازک نی طویل (01/0p=) بین دو گروه کف پای پرونیت شده و سالم تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد پرونیشن پا می تواند به عنوان عاملی اثرگذار بر بیومکانیک دویدن، موجب تغییر در نیروی عکس العمل زمین در راستای داخلی-خارجی و فعالیت الکتریکی عضلات دوقلو داخلی و طاقی طی حرکت دویدن شود.
    کلیدواژگان: پرونیشن پا، نیروهای عکس العمل زمین، فعالیت الکتریکی عضلات، دویدن، مردان جوان
  • آرش قنبرزادگان، فواد ایرانمنش، سجاد امیری، علی اسماعیلی ندیمی، محسن رضاییان، پیوند باستانی صفحات 365-380
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت نظام های سلامت، بررسی ابعاد مختلف کیفیت خدمات در این زمینه ضرورت دارد. این ارزیابی تاکنون در دانشکده دندانپزشکی رفسنجان انجام نشده بود. هدف از این مطالعه تعیین شکاف موجود در کیفیت ارائه خدمات در بخش های بالینی این دانشکده بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال تحصیلی 1395-1394 انجام شد. مراجعه کنندگان 180 نفر از بیماران بخش های مختلف بالینی دانشکده دندانپزشکی رفسنجان بودند. داده ها توسط پرسش نامه استاندارد سروکوال که به سنجش کیفیت خدمات در قالب 31 سوال و شش بعد می پردازد، جمع آوری و پردازش شد. در پردازش داده ها از آزمون های t مستقل، t زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    در تمامی ابعاد پرسش نامه بین انتظارات و ادراکات، شکافی معنادار (001/0p<) گزارش شد. بیشترین شکاف در بعد دسترسی به مراقبت (91/0±57/1-) و کمترین شکاف مربوط به بعد تضمین خدمات تعهدشده (58/0±37/1-) بود. میانگین کلی شکاف ابعاد این پرسش نامه برای این دانشکده 34/0±24/1- محاسبه گردید. در بین تمامی سنجه ها نیز سنجه «ارائه خدمات در زمان مقررشده» بیشترین شکاف (06/1±26/2-) را دارا بود. بیشترین شکاف در بین بخش های بالینی نیز در بخش بیماری های دهان و دندان (تشخیص) گزارش شد (63/0±40/2-).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه عدم رضایت نسبی در تمامی ابعاد، سنجه ها و بخش های بالینی مشاهده شد، نیاز به یک برنامه ریزی موثر در جهت کاهش شکاف های هر بخش و ارتقاء کیفیت ارائه خدمات ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ادراکات، خدمات دندانپزشکی، رضایت بیماران، ارزیابی کیفیت خدمات سلامت، رفسنجان
  • نجمه سادات شجاعیان، معصومه شجاعی، عبدالله قاسمی صفحات 381-388
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی مادران در دوران بارداری با ارتقاء مهارت های فرزندان و رشد آن ها همراه است؛ بااین حال، بسیاری از مادران فعالیت خود را طی این مدت کاهش می دهند. با توجه به فقدان مطالعات کافی در این زمینه، هدف این مطالعه تعیین اثرات فعالیت بدنی طی بارداری بر رشد اجتماعی فرزندان در سه ماه اول زندگی بود.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بر روی 40 جفت مادر-فرزند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان بجنورد در سال 95-1394 انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، از یک دوره مداخله حرکتی 16 جلسه ای سود بردند، درحالی که گروه کنترل هیچ فعالیت هدفمندی را به طور منظم دنبال نکردند. سرانجام مهارت های ارتباطی و فردی-اجتماعی فرزندان هر دو گروه با استفاده از پرسش نامه سنین- مرحله 3(Ages and Stages Questionnaire III; ASQ 3) در دو دوره یک ماهگی و سه ماهگی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری (2×2) و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در خرده مقیاس مهارت ارتباطی اثر اصلی گروه (001/0=p، 04/39=1F) و اثر اصلی زمان (001/0=p، 13/90=1F) تفاوت معنادار است، اما اثر تعاملی زمان در گروه معنادار گزارش نشد (487/0=p، 495/0=1F). در مقابل، در مهارت فردی-اجتماعی در متغیرهای گروه (001/0=p، 53/29=1F) و زمان (001/0=p، 95/87=1F) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت. همین طور اثر تعاملی دو متغیر معنی دار بوده و تمرینات منتخب بر مهارت فردی-اجتماعی اطفال در یک ماهگی و سه ماهگی موثر بوده است (015/0=p، 54/6=1F).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد فعالیت مادر طی بارداری می تواند منجر به بهبود مهارت های اجتماعی طفل شده و همچنین اثراتش در طی زمان ماندگار باشد. توصیه می گردد که مادران باردار با تایید پزشکی به فعالیت بدنی در این دوره بپردازند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، بارداری، مهارت های اجتماعی، اطفال
  • سید جواد قاضی میرسعید، فاطمه مسعودی صفحات 389-392
    مقالات از مهم ترین منابع غیرکتابی هستند که با انتشار در مجله به جریان اطلاعاتی جامعه تزریق می شوند و می توانند به عنوان ستون فقرات دانش و پلکانی برای پژوهش های بعدی عمل کنند؛ به همین دلیل باید به گونه ای برچسب گذاری شوند که به راحتی امکان جهانی شدن و قرار گرفتن در چرخه اطلاعات برای آنها فراهم شود. ازاین رو، مرسوم است محتوای هر مقاله به صورت مختصر تحت یک عبارت (عنوان)، یک یا چند پاراگراف (چکیده) و تعدادی واژه (کلیدواژه) به مخاطب معرفی شود. درواقع، سه عنصر عنوان، چکیده و کلیدواژه به عنوان شناسنامه و هویت هر اثر پژوهشی مانند مقاله عمل می کند. بدین جهت، در بیشتر پایگاه های اطلاعاتی معتبر، دسترسی به این سه بخش رایگان است و امکان جستجوی مقالات از طریق واژه های موجود در عنوان و چکیده، جزو جدایی ناپذیر تسهیلات جستجو در بیشتر پایگاه های اطلاعاتی معتبر است. به این ترتیب، چنانچه نویسندگان، پوسته مقاله (عنوان، چکیده و کلیدواژه) را به عنوان بخشی که منجر به معارفه اثر می شود، به خوبی تدوین کنند، مجوز مطالعه گوشته مقاله (مقدمه، مواد و روش ها، بحث و نتیجه گیری) صادر می شود، در غیر این صورت مقاله اقبالی برای خواندن ندارد. بنابراین، همان طور که معماران بزرگ با طراحی سازه های شگفت انگیز می توانند مخاطب را مجذوب هنر معماری خود کنند، نویسندگان مقالات پزشکی به عنوان معماران سازه های متنی این حوزه نیز، باید به گونه ای نما و لایه بیرونی مقاله خود را به رشته تحریر درآورند که خوانندگان را مجذوب ایده و عملکرد علمی خود کنند. با توجه به آنچه ذکر شد، نامه به سردبیر حاضر در تلاش است با معرفی این سه عنصر و نقش آنها در بازیابی اثر، تکنیک هایی برای نگارش هویتی که منجر به رویت پذیری بیشتر مقالات پزشکی شود به نویسندگان این حوزه ارائه دهد.
    عنوان، نخستین بخش از مقاله است که می تواند کاربر را برای ادامه مطالعه آن، تشویق و ترغیب کند. هدف از عنوان مقاله در یک مجله پزشکی، انتقال موثر موضوع و طرح بررسی های گزارش شده همراه با جلب نظر و اطلاع رسانی به مخاطبان، سردبیران و داوران مقاله است [1]. پس باید در انتخاب، ارتباط و ترتیب کلمات عنوان دقت شود تا کاربر مشکلی در درک آن نداشته و عنوان به آسانی قابل فهم باشد؛ عنوان نباید هرگز حاوی اصطلاحات بیش ازحد تخصصی، اختصارات، فرمول های شیمیایی یا نام های تجاری باشد؛ همچنین همراه با ارائه اطلاعات کافی باید آن را جذاب و تا جای ممکن به طور مختصر نوشت [2]. توجه به این نکته نیز ضرورت دارد که یک عنوان می تواند شامل علامت های ویرگول، پرانتز و نقل قول باشد و بااینکه علامت ویرگول در وسط عنوان و علامت نقل قول تنها برای بخشی از عنوان و نه همه بخش های آن کاربرد دارد، اما هرگز نباید از علامت های نقطه ویرگول و اسلش در عنوان استفاده کرد [3].
    با در نظر گرفتن موارد مذکور، عنوان می تواند به سه صورت خبری، توصیفی یا سوالی نوشته شود. عنوان خبری، یافته ها یا نتیجه گیری را به صورت خبری مطرح می کند. عنوان توصیفی، موضوع مقاله را آشکار می کند، اما نتیجه مشخص نیست و در عنوان سوالی، موضوع اصلی در قالب سوال مطرح می شود [4].
    بااینکه سبک نوشتن و تعداد کلمات عنوان به کسانی که مقاله برای آنها نوشته می شود بستگی دارد، نتایج مطالعات مختلف نشان می دهد مقالات با عنوان سوالی تعداد دانلود بیشتر، مقالات با عنوان خبری و توصیفی تعداد استناد بیشتر و مقالات با علامت دونقطه در عنوان، رویت پذیری بیشتری نسبت به دیگر مقالات داشته اند [5-4].
    چکیده ها، که دومین بخش از پوسته مقاله را تشکیل می دهند، نسخه مینیاتوری از مقاله، شامل خلاصه ای از هر بخشی هستند که در مقاله وجود دارد [6]. به زعم الکساندروف (Alexandrov) و هنریچی (Hennerici)، واژه Abstract که معادل فارسی واژه چکیده است، برگرفته از سه عبارت:ACT – actual data presentation and interpretation STR – straightforward، AB – absolutely، به معنی ارائه و تفسیر داده های واقعی به صورت کاملا ساده می باشد [7]. بدین معنی که چکیده، جایگاهی است که نویسنده باید بدون استفاده از استعاره، ایجاز، ای هام و تزئینات اضافی، فحوای مقاله را با مخاطب به اشتراک بگذارد. با توجه به اینکه چکیده پس از اتمام نگارش مقاله به رشته تحریر در می آید، جمله های آن باید به صورت زمان گذشته، سوم شخص و بدون استفاده از افعال منفی نگارش یابد. همچنین برای درک سریع خواننده، جملات باید به صورت کوتاه نوشته شود. به علاوه، اجتناب از تکرار، عبارات بی معنی، تفصیلی، جزئیات وصفی، مثال ها و پانوشت ها موارد دیگری است که باید در نگارش چکیده مطلوب رعایت کرد [6].
    در اهمیت نگارش چکیده مطلوب، همین بس که اجازه ارسال اصل مقاله برای شرکت در کنفرانس ها یا همایش های علمی، به رای داوران مبنی بر پذیرش چکیده بستگی دارد. به سخن دیگر، چکیده به تنهایی عاملی برای ارزیابی مقاله نانوشته یا خوانده نشده، به شمار می رود.
    طول و فرمت موردنیاز چکیده، از مجله ای به مجله دیگر متفاوت است. بر این اساس چکیده ها متناسب با سبک مجله در دو نوع ساختاریافته و ساختارنیافته تدوین می شوند. معمولا چکیده ساختارنیافته برای انواعی از مقالات مانند: گزارش مورد، مقالات مروری، مقالات تصویری و مقالاتی از نوع نقطه نظرات کاربرد دارند [8] و چکیده ساختاریافته ازاین جهت، برای مقالات پژوهشی و به ویژه مقالات حوزه پزشکی کاربرد دارد که کاربران این حوزه بتوانند با یک نگاه هدف، مواد و روش ها، یافته ها و نتایج مقاله را تشخیص دهند و دقیقا همان بخشی را که در نظر دارند مطالعه کنند.
    ادبیات پزشکی به صورت روزانه در حال رشد است و این واقعیت، اوضاع را هنگام جستجوی اطلاعات پیچیده می کند؛ بنابراین، هنگامی که در مورد کلیدواژه ها و یا توصیف گرها در متون پزشکی صحبت می شود، صرفا به تکنیکی برای کمک و راهنمایی کاربر، هنگام جستجوی اطلاعات اشاره دارد که به عنوان یک گام ضروری در کسب دانش اجازه می دهد یک موضوع خاص، روشن شود و گسترش یابد [6]. به عبارتی، آخرین مرحله برچسب زنی به مقاله که همان افزودن کلیدواژه به انتهای چکیده می باشد، تدبیری است برای اینکه موضوعات اصلی مقاله برجسته شود و دسترسی به مقاله تسریع و تسهیل یابد.
    از بخش آغازین تا بخش انتهایی هر مقاله، به مفاهیم زیادی پرداخته می شود که هریک می توانند به عنوان کلیدواژه به چکیده افزوده شوند؛ اما در انتخاب کلیدواژه ها توجه به دو نکته ضروری است: نخست، محدودیت تعداد کلیدواژه و دوم، استفاده از کلیدواژه هایی که بیشترین تاثیر را بر بازیابی مقاله دارند؛ پس، باید تنها مفاهیمی که دربرگیرنده موضوعات مهم و اصلی مقاله هستند و همچنین نقش مهمی در نمایانی مقاله داشته باشند، انتخاب شوند.
    معمولا مهم ترین موضوعات موجود در مقاله در بخش هدف آن قرار دارد؛ بنابراین بخش هایی همچون مقدمه، بخش ابتدایی چکیده و همچنین عناوین مقالاتی که دربرگیرنده رویکرد و هدف مقاله هستند، می توانند حاوی مفاهیمی باشند که موضوعات اصلی مقاله را پوشش می دهد. در ادامه نیز بایستی کلیدواژه های منتخب را با استفاده از ابزاری مانند MeSH که با هدف یکدست کردن مفاهیم پزشکی و تسریع در جستجوی متون طراحی شده اند صیقل داد تا روند بازیابی دچار اختلال نشود.
    با توجه به مطالب مطرح شده می توان اظهار داشت، استفاده از واژه های مناسب در عنوان و چکیده همانند لینکی هستند که کاربر را به عنوان منتقل می کنند. عنوان خوب، لینکی است برای منتقل کردن کاربر به چکیده و چکیده خوب، لینکی است برای منتقل کردن کاربر به اصل مقاله. بنابراین، هرچه سه عنصر عنوان، چکیده و کلیدواژه های مقالات پزشکی با کیفیت بالاتری نگارش یابند، لینک های ایجادشده توسط نویسندگان این حوزه، عملکرد بهتری در انتقال کاربر به اصل مقاله و رویت پذیری آن خواهند داشت
    کلیدواژگان: عنوان، چکیده، رویت پذیری
|
  • M. Rezaeian Pages 291-292
  • R. Abdi, R. Pak Pages 293-306
    Background And Objective
    Emotion dysregulation plays a vital role in mental pathology and abnormal personality dimensions can be of significant importance in modification of interpersonal relationships and emotion dysregulation. In regard to considerable individual differences in emotion regulation strategies, the present study was conducted aiming at examination of the structural relationship between abnormal personality dimensions and emotion dysregulation in students of Shahid Madani University of Azerbaijan and Islamic Art University of Tabriz in 2016.
    Materials And Methods
    This was a discriptive study. The population included all students of Azerbaijan Shahid Madani University and Islamic Art University of Tabriz in 2016, among whom 289 individuals were selected based on convenient sampling. Emotion Regulation Difficulties Scale and the abridged form of Abnormal Personality Dimensions (PID-5-BF) questionnaire for DSM-5 were utilised as research tools. Data was collected and analyzed using descriptive statistics (avmean and standard deviation), Pearson’s correlation cofficient, and structural equation modeling.
    Results
    In this research, significant factor pathways depicted that abnormal personality dimensions indexes are positively related to emotion dysregulation (p
    Conclusion
    Findings of the present study indicated that abnormal personality traits have significant effect on emotion dysregulation, and this relation can explain a large number of interpersonal difficulties linked to abnormal personality traits; therefore, one can, to some extent, improve these problems by proposing psychological strategies.
    Keywords: Abnormal personality dimensions, Emotion dysregulation, Students, Tabriz
  • L. Kani, M. Hagigatian, R. Smaili Pages 307-322
    Background And Objective
    Cultural competence, health and social support, and moral courage have basic role in promoting the culture of organ donation. This study aimed to determine the relationship between cultural competence and health and social support in attitudes to organ donation with the mediation of moral courage.
    Materials And Methods
    The study was a descriptive study based on the structural model which was conducted on 369 people having organ donation cards and residing in the provinces of North West (Zanjan, Ardebil, East and West Azerbaijan) in 2016. The participants were selectd by simple random sampling method. For gathering the data, Organ Donation Attitude Questionnaire of Tihana and Izvorni, Cultural Competence Questionnaire of Perng and Watson, Keyes’ Social Health Questionnaire, Ghasemipour and Jahanbakhsh Ganje Social Support Questionnaire, and Moral Courage Scale of Sekerka were used. The data was analyzed using Pearson correlational coefficient and Bootstrap.
    Results
    The results indicated that the model was fitted and the direct relationships between cultural competence (P=0.044, r=0.15), social health (P=0.001, β=0.62), social social support (P=0.049, β=0.13), and moral courage (P=0.019, r=0.22) with attitudes to organ donation were significant. The indirect relationships between cultural competence (P=0.001, β=0.25), social health (P=0.001, β=0.25), and social support (P=0.002, β=0.23) with mediating of moral courage were also significant.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it seems that strengthening the cultural competence, social health, social support, and moral courage by individual and group training, can increase people's positive attitudes towards organ donationand obviate the need to transplantation.
    Keywords: Cultural competence, Social health, Social support, Moral courage, Attitudes, Organ donation
  • A. Mortezapour, S. Nejat, M. Sepidarkish, S.A. Zakerian, E. Azadegan, A. Etemadi Deylami, F. Shokri Pages 323-337
    Background And Objective
    Effort-Reward Imbalance (ERI) model is one of the methods for studying occupational stress in the workplaces. Considering there has been no comprehensive study on the determining of effective individual and organizational parameters in Iran, the aim of this survey was to detect the parameters affecting perception of ERI in workers in the workplaces in Iran.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study was executed by using the results of Iran Psychosocial Workplace Survey (IPWS) on 1116 employees of different levels of work in 2015-16. Data gathered using the ERI Questionnaire and a comprehensive list of individual and organizational parameters. To identify factors associated with ERI, multivariable logistic regression model was used. Results were reported as odds ratio (OR)with 95% of confidence interval.
    Results
    ERI is reported in almost 50% of workers. After eliminating confounders, the logistic regression model indicated that parameters like education level (OR= 1.507, P= 0.033), having exercise (OR= 0.375, P= 0.034) and having right for choosing work-rest schedule (OR= 1.878, P= 0.002) as promoters and parameters like having second job (OR=2.069, P=0.008), perception of co-worker shortage (OR= 2.415, P
    Conclusion
    According to the results of this study it can be mentioned that if intervention is requisite for improving Effort-Reward situation, parameters like education level, having exercise and having right for choosing work-rest schedule, having second job, perception of co-worker shortage and having shift work system for work should be adjusted.
    Keywords: Iran, Employee Health, Ergonomics, Reward
  • S. Sanjari, M.R. Mohammadi Soleimani Pages 338-352
    Background And Objective
    Vaginal infections are the most common infections that women are getting for primary reasons such as poor knowledge and practice. Change of knowledge and practice requires consideration of individual, environmental, and social factors that the PRECEDE-PROCEED model is widely used for this purpose. The aim of this study was to examine the effects of educational intervention based on the PRECEDE-PROCEED model on prevention of vaginal infections in Jiroft city women.
    Materials And Methods
    In this educational trial study, among three health centers in the city of Jiroft, two centers were selected by simple random sampling. So that one of the centers (Late Maleki center) was considered as the test group and the other center (number one center) was considered as the control. Of each center, 58 married women were selected by systematic random sampling method. Data gathering tool was a questionnaire constructed by the researcher based on the PRECEDE-PROCEED model. Educational interventions related to women infections were performed in 8 sessions for the intervention group. Data were collected before and two weeks after the intervention and analyzed using chi-square test, Wilcoxon and Mann-Whitney tests.
    Results
    The results showed that both intervention and control groups in terms of education, age, and employment status were matched (p>0.05) The mean difference (before and after) predisposing factors (knowledge and attitude), reinforcement factors, enabling factors, and behavior in the intervention and control groups were significantly different from each other (p
    Conclusion
    Due to the effects of educational intervention through PRECEDE-PROCEED model to improve preventive behaviors of vaginal infection, providing educational programs for women may help them in the promotion of safe behavior about vaginal infections.
    Keywords: Prevention, Vaginal infection, PRECEDE-PROCEED model, Women
  • Z. Mantashloo, H. Sadeghi, M. Khaleghi Tazji Pages 353-364
    Background And Objective
    Due to the disruption of the body’s natural posture because of the loss of interior arch of the foot in people with foot pronation, which may change amount and direction of forces and muscles electrical activity exerted on the foot during running movement, the purpose of this study was to compare ground reaction forces and muscles electrical activity of the ankle during running movement in young men with normal and pronation feet.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, from male students of Physical Education and Sport Science in Khwarizmi University (2016), 15 people with pronated foot deformity and 15 healthy people were selected as subject. Force plate was used to measure ground reaction force. Surface electromyography signals were recorded during the running test by using an Electromyography that was simultaneous with force plate. To analyze data, MATLAB was used, and to describe data, mean and standard deviation were measured. Independent t-test was used to compare the two groups.
    Results
    The findings indicated there was a statistically significant difference in the medial-lateral direction between normal and pronated foot groups during the running movement in the variable of peak ground reaction force (p=.018). In the variable of muscles electrical activity during running, a significant difference was observed in the tibialis anterior (p=.02) and peroneus longus (p=.01) muscles between the two groups.
    Conclusion
    According to the results, it seems that foot pronation can be regarded as a factor affecting the biomechanics of side cut with a change in the medial-lateral ground reaction forces and muscles electrical activity during running movement.
    Keywords: Pronation of the foot, Ground reaction forces, Electrical activity of muscles, Running, Young men
  • A. Ghanbarzadegan, F. Iranmanesh, S. Amiri, A. Esmaeili Nadimi, M. Rezaeian, P. Bastani Pages 365-380
    Background And Objective
    According to the importance of health systems, assessing the different aspects of health care service quality comes into necessity. This assessment has not been done in Rafsanjan School of Dentistry yet. The purpose of this study was assesing and analysing the existing gap within service performance quality in clinical departments of this school.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out in 2016-2017 academic year. Participants were 180 patients of clinical departments of Rafsanjan Dental School. Data were collected by SERVQUAL standard questionnaire which assesses quality of services in six dimentions and 31 questions and then analysed. In data analysis, independent t- test, paired t -test and one-way ANOVA were used.
    Results
    A significant gap (p
    Conclusion
    Regarding to lack of relative satisfaction which was seen in all dimentions, measures, and clinical departments, requirement of effective planning for reducing each departments gap and promoting service quality look urgent.
    Keywords: Perceptions, Dental service, Patient satisfaction, Health care quality assessment, Servqual model, Rafsanjan
  • N. Shojaeian, M. Shojaei, A. Ghasemi Pages 381-388
    Background And Objective
    Maternal physical activity during pregnancy has been associated with promoting the skills of offsprings and their development; however, many mothers reduce their activity during this period. Due to lack of sufficient studies in this field, the aim of this study was to determine the effects of physical activity during pregnancy on social development among offsprings in the first and three months of life.
    Materials And Methods
    This trial was performed on 40 mother-infant pairs who were clients of health care centers in Bojnourd during 2015-2016. The samples were randomly assigned into the experimental and control groups. The experimental group benefited from 16 sessions physical intervention and the control group did not have any regular physical activities. Finally, communication and personal-social skills of infants in both groups were evaluated by Ages and Stages Questionnaire III (ASQ 3) in two periods of one and three months. Data were analyzed using repeated measures ANOVA (2 × 2).
    The results showed that in communication skill subscale, the main effect of group (F1=39.04, P=0.001) and the main effect of time (F1=90.13, P=0.001) were significant, but the interaction between the group and time effect (F1=0.495, P=0.487) was not reported significant. In contrast, there was a statistically significant difference in personal-social skill in the variables of group (F1=29.53, P=0.001) and time (F1=87.95, P=0.001). Also, the interaction of two variables was significant and selected training impacted the personal-social skill of infants in one and three months (F1=6.54, P=0.015).
    According to the findings, it seems that activity in pregnancy can lead to improvement of social skills of infants and also, its effects are persistent during the time. Therefore, it is recommended that pregnant women do physical activities with medical approval.
    Keywords: Physical activity, Pregnancy, Social skills, Infants
  • S.J. Ghazi-Mirsaeid, F. Masoudi Pages 389-392
    Three elements of title, abstract, and keywords are a means to introduce knowledge in the article. The title is the first part of the paper that by creating curiosity in user can convince him to continue studying it. The abstract is a concept to offer the important points of the paper by considering the limited part of the user, and keywords are catalysts that by highlighting the main issues of the paper facilitate their access to the paper. Hence, any negligence and irregularity in writing these three elements challenge visibility of the article. Therefore, the present letter to editor focuses on providing the information that leads to improving the performance of medical authors in this area
    Keywords: title, Abstract, Visibility