فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1389)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا تخشید، فریبرز ارغوانی پیر سلامی صفحه 7
    شاید بتوان مهم ترین تاثیری را که فروپاشی شوروی در سال 1991 به عنوان نماد پایان نظام دوقطبی بر حوزه های کلان بین المللی گذارد، در قلمرو امنیتی دانست. این رخداد سبب شد بسیاری از کشورها با درک الزامات و شرایط جدید (ساختاری نوین با منطقی متفاوت از ساختار پیشین)، تداوم بقا و موجودیت خود را در راهبرد های جدید تعریف کنند. نوشتار حاضر با هدف تبیین ماهیت راهبردهای امنیتی اروپا بعد از جنگ سرد، با در نظر گیری نظریات واقع گرایانه ساختاری والتز و چهارچوب تک قطبی هنسن، معیارهایی را در نظر می گیرد که ضمن بررسی تعاملات اروپا با تک قطب، می توان راهبردهای امنیتی این واحد را استخراج کرد. با توجه به این موضوع، گرچه اروپا در عمل تلاش هایی را برای عملکرد مستقل انجام داد اما ناتوانی در مدیریت مسائل امنیتی درونی و نزدیکی ایدئولوژیک به تک قطب سبب شد تا راهبرد امنیتی آن بیش از آنکه بر عملکرد مجزا و مستقلانه از تک قطب ابتنا شود، عمدتا در عملکرد نزدیک با تک قطب تعریف شود.
    کلیدواژگان: راهبرد های امنیتی، اروپا، ایالات متحده، نظم تک قطبی، عملکرد مستقل
  • اصغر جعفری ولدانی صفحه 35
    ژئوپلیتیک تنگه هرمز یکی از عوامل موثر و پایدار در روابط ایران و عمان است. ایران و عمان به ترتیب در بخش شمالی و جنوبی تنگه هرمز واقع شده اند. این امر به رغم تحولات منطقه ای و جهانی دو کشور را ملزم به داشتن روابط حسنه با یکدیگر کرده است. ایران و عمان رابطه تنگاتنگی میان حفظ امنیت تنگه هرمز و امنیت خود قائل هستند. این مسئله انگیزه دو کشور را به داشتن روابط نزدیک و دوستانه تشدید می کند. ایران و عمان به این حقیقت واقف هستند که هرچه تغییر کند، عامل جغرافیایی تغییر نمی کند. نزدیکی جغرافیایی ایران و عمان در تنگه هرمز، دورافتادگی جغرافیایی عمان از جهان عرب و اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژی تنگه هرمز ایران و عمان را ملزم به داشتن روابط حسنه با یکدیگر کرده است. بر همین اساس و به رغم اینکه عمان همواره روابط نزدیکی با امریکا داشته و به تازگی نیز روابط خود را با اسرائیل توسعه داده، اما این امر در روابط دوستانه ایران با آن کشور تاثیری نداشته است. در این مقاله نقش تنگه هرمز از نظر تاریخی، اقتصادی، استراتژیکی و امنیتی در روابط ایران و عمان مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، تنگه هرمز و اقیانوس هند، امنیت، نفت و گاز، چرخش حاکمیت
  • محمدحسن دریایی صفحه 69
    با توسل به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای، بیش از هفت سال است که فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران تحت مکانیزم های شدید راستی آزمایی آژانس قرار دارد. سیستم راستی آزمایی مزبور در قالب قرارداد پادمان جامع، بر بررسی صحت فعالیت های اعلام شده کشورها متمرکز است. نظارت و بازرسی از مواد هسته ای، کانون سیستم مزبور است. مکانیزم های پیچیده راستی آزمایی در زمینه حسابرسی از مواد هسته ای، ایجاد نظام نگهداری سوابق مواد هسته ای، سیستم گزارش دهی دقیق کشورهای عضو در مورد میزان صادرات و واردات مواد هسته ای، ارائه اطلاعات طراحی ها و بررسی صحت اطلاعات ارائه شده توسط آژانس، در قالب بازرسی ها و بازدیدها در حال اجراست. کارایی موثر هریک از این مکانیزم ها مستلزم استفاده بهینه از تکنیک ها، ابزارها و تجهیزات خاص خود است. این مقاله آثار مستقیم و غیرمستقیم رشد فناوری را بر ابزارها و تجهیزات مورد استفاده در سیستم راستی آزمایی در بازرسی و نظارت از ایران مورد بررسی قرار می دهد و به این نتیجه می رسد که رشد علم و فناوری هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم سبب تحول در مکانیزم های سیستم راستی آزمایی شده و با فراهم آوردن زمینه ها و ابزارهای نوین سبب تحول در اجرای موثر قرارداد پادمان شده به طوری که این کشور را در وضعیتی قرار داده که فارغ از تعهدات حقوقی، اقدامات نظارتی و بازرسی شدیدتری را بپذیرد.
    کلیدواژگان: راستی آزمایی، فعالیت های هسته ای ایران، بازرسی، نظارت، عدم اشاعه، سلاح هسته ای، پادمان، آژانس بین المللی انرژی اتمی
  • مهدی ذاکریان صفحه 107
    فرایند رویدادهای دهه گذشته و خواسته های امروزی جامعه بین المللی نشان می دهند که چگونه گسترش، فراگیری و جهان شمولی اعلامیه جهانی حقوق بشر و پیمان نامه های حقوق بشری سازمان ملل متحد در راستای منافع همه ملت ها و کشورهای عضو سازمان ملل است. همچنین هم اندیشی جامعه بین المللی بر روی یک سری قواعد حقوق بشر مانند ممنوعیت شکنجه، بردگی، حق حیات، آزادی بیان و مانند این که قواعد بنیادین حقوق بشر نامیده می شوند غیرقابل نقض هستند. این دو مفروض بر نهادینه سازی هنجارهای حقوق بشری و پشتیبانی از حقوق بشر در هر کجایی از دنیا از جمله کشور ما اثرگذارند. به همین روی ایران در برابر فرایند جهان شمولی حقوق بشر از چه راهبردی می تواند بهره بگیرد؟
    درحالی که به ادعای بسیاری از دانشمندان روابط بین الملل و حقوق بین الملل، جهان شمولی حقوق بشر پلی است برای امنیت و پیشرفت کشورها. با قرار دادن این ادعا در حاشیه، این پرسش کلیدی را مطرح می کنیم که راهبرد بهینه ایران در برابر فرایند جهانشولی حقوق بشر چیست؟ این پژوهش این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که از آنجا که فرهنگ و باورهای بومی و دیرینه فرهنگی، مذهبی و ملی هر کشوری در موضوع حقوق بشر از زمینه نسبی فراگیری و جهان شمولی برخوردار است، راهبرد بهینه ایران دنبال کردن میان فرهنگی بودن قواعد بنیادین حقوق بشر است. در راستای آزمون این فرضیه، چگونگی شکل گیری پیمان نامه های حقوق بشری و مواضع ایران، تمایزات فرهنگی ایران و انواع جهان شمولی ها، حق شرط و تفسیرهای ویژه از حقوق بشر، گفت و گوهای نظری و دانشگاهی در زمینه جهان شمولی حقوق بشر، نسبیت گرایی فرهنگی و تاثیر میان فرهنگی بودن قواعد بنیادین حقوق بشر بر آشتی بین نسبی گرایی و جهان شمولی حقوق بشر مورد بررسی قرار می گیرد. رویکردها است.
    کلیدواژگان: ایران، جهان شمولی، حقوق بشر، میان فرهنگی، استراتژی
  • سید اصغر کیوان حسینی صفحه 127
    «ضد امریکاگرایی» تا پایان جنگ سرد از جمله مقوله هایی بود که به طور عمده در چهارچوب مباحث ژورنالیستی بر واکنش و رفتارهای (مقطعی) اعتراض آمیز برخی دولت ها، گروه های روشنفکری وگروه های مردمی علیه رفتار خارجی امریکا تمرکز داشت. به دنبال تحولات دهه نود و به ویژه حادثه یازدهم سپتامبر، عرصه نظریه پردازی در این زمینه از سوی تحلیلگران مسائل سیاست خارجی امریکا با استقبال خوبی مواجه شد؛ روندی که در پی تهاجم نظامی به عراق در سال 2003 با تحول ماهوی خاصی روبه رو شد. در واقع، دوره رهبری بوش و همراهان نومحافظه کارش بر این دولت که با شاخصه هایی چون یک جانبه گرایی و اتکای فزاینده بر شیوه های امنیتی نظامی همراه بود، به مقدمه ای برای تقویت امواج ضد امریکا گرا تبدیل شد؛ جریانی که دامنه هستی شناختی آن به محافل دانشگاهی و تحقیقاتی نیز کشیده شد. در این نوشتار، ضمن بررسی خاستگاه نظری این مقوله (ضد امریکاگرایی) که به چهارچوب تحلیلی «چیره طلبی» (هژمونیسم) بازمی گردد، روند تحول (نظری) آن در دوره های جنگ سرد و پس از آن مورد توجه قرار می گیرد. در همین راستا، بر آرای نظریه پردازان و سیاست مداران اروپایی در مورد رویارویی با رفتار و الگوی نقش آفرینی امریکا خاصه در دوره بوش در قالب «ضد امریکاگرایی اروپایی» تاکید می شود.
    کلیدواژگان: ضد امریکاگرایی، چیره جویی (هژمونیسم)، کنش های ضد هژمونی، توازن نرم، ضد امریکاگرایی اروپایی
  • مسعود موسوی شفایی صفحه 157
    از جمله دغدغه های بازیگران موثر در حوزه انرژی، تدوین راهبرد انرژی در چهارچوبی است که بر مبنای آن، دستگاه سیاست خارجی بتواند نیازهای بخش انرژی را در راستای توسعه ملی تا مین، و ظرفیت های حوزه انرژی نیز به تحقق منافع ملی و اهداف سیاست خارجی کمک کند. فرضیه مقاله حاضر این است که ماموریت راهبرد انرژی ایجاد این پیوند ارگانیک بین بخش انرژی و دستگاه سیاست خارجی است و امنیت انرژی محور این پیوند محسوب می شود؛ ازاین رو راهبرد انرژی ماهیتی فرابخشی دارد و باید با رهیافت «اقتصاد سیاسی بین الملل» و از منظر الزامات سیاست خارجی توسعه گرا درک شود. مقاله در راستای بررسی فرضیه فوق به این استدلال متوسل می شود که نخستین گام برای برقراری تعامل هم افزا میان حوزه های انرژی و سیاست خارجی تبیین فلسفه وجودی و تعریف جایگاه مفهومی راهبرد انرژی، به منظور تبیین رابطه مطلوب میان این دو حوزه است.
    کلیدواژگان: راهبرد انرژی، سیاست خارجی، توسعه، امنیت انرژی، ایران، امنیت ملی
  • ناصر هادیان، شانی هرمزی صفحه 179
    آنچه به طور معمول در مورد هدف ایران از پیگیری برنامه هسته ای عنوان می شود محدود به دو گزینه است: نخست برخورداری از توانمندی هسته ای صرفا در مصارف علمی، پزشکی و انرژی که در محافل داخلی طرح می شود و دوم دستیابی به سلاح هسته ای که از جانب غرب به ایران نسبت داده می شود. این در حالی است که گزینه های دیگری از جمله «توانایی قانونمند» و «توانایی کامل» هسته ای نیز در این میان وجود دارد.
    سوال مطرح آن است که چه عواملی ایجاب می کند جمهوری اسلامی ایران به دنبال کسب «توانایی قانونمند» هسته ای باشد؟. نوشتار حاضر بر این فرضیه استوار است که امنیت ملی، اهداف میان مدت سیاست خارجی و اهداف برنامه هسته ای ایران، کسب «توانایی قانونمند» هسته ای را ایجاب می کند. از جمله اهداف میان مدت سیاست خارجی «حفظ وضع موجود» محسوب می شود. بازدارندگی، ارتقای شان و منزلت داخلی، خارجی، ارتقای سطح توسعه، نقش آفرینی در قالب بازیگر فعال منطقه ای و بین المللی و کسب جایگاه شایسته و افزایش قدرت «جهان اسلام» از اهداف برنامه هسته ای ایران قلمداد می شود. در این راستا بدین پرسش نیز پاسخ داده می شود که کدام استراتژی قادر به تحقق اهداف یادشده است و چنین فرض می شود که استراتژی «تعامل همه جانبه» گزینه ایران در قبال غرب است. در این استراتژی کلیه موضوعات مهم دوجانبه و چندجانبه از قابلیت طرح و مذاکره برخوردار است.
    کلیدواژگان: توانایی قانونمند هسته ای، توانایی کامل هسته ای، استراتژی تعامل همه جانبه، برنامه هسته ای ایران، اهداف میان مدت سیاست خارجی، امنیت ملی
  • شقایق حیدری صفحه 215
    متن حاضر نمایه «پژوهشنامه علوم سیاسی» فصلنامه علمی پژوهشی انجمن علوم سیاسی ایران، از شماره یکم (زمستان 1384) تا هجدهم (بهار 1389) را شامل می شود. این شمارگان حاوی 119 «مقاله علمی پژوهشی» است که از شماره اول تا هفتم، هر مجلد حاوی شش مقاله، و از شماره هشتم تا هجدهم، دربرگیرنده 7 مقاله علمی است. نمایه حاضر در سه بخش، «نمایه عنوان»، «نمایه پدیدآورندگان» و «نمایه موضوعی» تنظیم شده و امید است دسترسی پژوهشگران به مطالب شمارگانی را که تاکنون منتشر شده، تسهیل سازد.
|
  • Mohammadreza Takhshid, Fariborz Arghavani Page 7
    Probably the most important impact of the collapse of the Soviet Union in 1991, as the symbol of ending the bipolar world order, on major international subjects could be realized in the security domain; in a way that this event caused many countries to understand the new security requirements and conditions (a new structure with a different logic from the old structure) and define their survival and existence by designing different new strategies. The aim of this article is to explain the nature of new European security strategies in the post cold war era. To do this, we use the theoretical framework proposed by Waltz as the theory of Structural Realism and modified by Hansen. We will use the following criteria i.e., international institutions, macro policies, macro policies in action and major international issues, in order to understand the European security strategies, while examining the European interactions with the unipolar power. Regarding this issue, our main argument is that although Europe has made some efforts, in practice, for its independent role in the unipolar order, failure in managing internal security issues as well as ideological closeness to the unipolar power, made its security strategy more in accordance with the unipolar power than independent from it.
    Keywords: Security Strategies, Europe, United States, Unipolar Order, Independent Function
  • Asghar Jafarie Veldani Page 35
    The geopolitics of the strait of Hormoz is one of the effective and constant factors in Iran-Oman relations. Iran and Oman are located respectively in the northern and southern parts of the strait of Hormoz. Despite all regional and global developments, this makes the two countries to have good relations with each other. Iran and Oman have vital interests in the strait of Hormozl. The two countries have several strategic islands in this strait. There are military bases constructed in some of these islands by Iran, Oman and the United States. The greatest Iranian port, Bandarabbas, is located at the entrance of Hormoz. Bandarabbas is a geostrategic entrance pathway to Iranian plateau. The strategic peninsula of Mosandem is also protruded to the North in the entrance of the strait. The strait of Hormoz is the only rout for the export of Iranian oil and the only communication means of Oman with the Persian Gulf countries. There are several oil and gas fields held in common by Iran and Oman. Moreover, the strait of Hormoz is the most important strategic strait compared to other straits around the world due to its function as a rout for the export of the Persian Gulf oil to the world. On this basis, Iran and Oman believe in a close correlation between the security of the strait of Hormoz and their own security. This issue intensifies the motives of both countries in having close and friendly relations. Iran and Oman both recognize this fact that no matter what changes, the geographic factor will never change. Geographic proximity of Iran and Oman in the strait of Hormoz, geographic isolation of Oman from the Arab world, and geopolitical importance and the geo-strategy of the strait of Hormoz, has made Iran and Oman to have good relationships with each other. On this basis and despite this matter that Oman has always had a close relationship with the US and has recently developed its relationship with Israel, this issue had no impact on the friendly relationship between Iran and that country. This article studies the historic, economic, strategic and security role of the strait of Hormoz in the Iran-Oman relationship. Historically, the strait of Hormoz was part of Iranian territory. Regarding vital and strategic interests of Iran and Oman in this strait, Iran undertook a significant security role in the strait of Hormoz and Indian Ocean, due to its military dominance (and military weakness of Oman). Iran is currently playing a significant role in the establishment of security in the strait of Hormoz. The geographic adjacency of the two countries in Hormoz caused Oman to take moderate positions in developments in the Persian Gulf including the conflict between Iran and the United Arab Emirates over the Iranian islands of Tonb & Abumousa as well as the Iran-Iraq war. Economically, the matter of using the common gas and oil fields in Hormoz, has contributed to the establishment of a closer relationship between the two countries.
    Keywords: Geopolitics, the strait of Hormoz, Indian Ocean, Security, Oil, gas, Sovereignty
  • Mohammadhasan Daryaie Page 69
    It is more than seven years that Iranian nuclear activities are subject to most severe and robust verification system and its obligation according to the Nuclear Non-proliferation Treaty (NPT). This verification system based on Comprehensive Safeguards Agreement focuses on verification of declared activities by countries. The main pillar of the system is surveillance and inspection of nuclear material. Complicated mechanisms of verification of nuclear accounting, establishment of record system for nuclear material, precise reporting system of country members about the amount of import and export of nuclear material, presenting design information and authenticating the presented information by the Agency, based on inspections and visits, are in effect. The efficiency of any of these mechanisms depends on optimal use of its specific techniques, tools and equipments. This article examines the direct and indirect impacts of the new technological development on techniques, tools and equipments used in the process of verification of Iranian nuclear material and activities and the author reaches to this conclusion that the new technological developments have both directly and indirectly caused the evolution in verification system mechanisms and providing the new grounds and tools has caused the evolution of effective implementation of Safeguards Agreement, in a way that this country is put in a situation that accepted more severe surveillance and inspection activities, beyond its initial legal obligations.
    Keywords: Verification, Iranian Nuclear Activities, Inspection, Surveillance, Non, proliferation, Nuclear Weapons, Technology, Nuclear material, Safeguards, IAEA
  • Mahdi Zakerian Page 107
    The trend of the events of previous decades and current demands of the international society reveals that the manner of development, comprehensiveness and universality of the global declaration of human rights and the UN human right conventions are in the same direction as the interests of all nations and country members of the United Nations. The thinking of the international society over a series of human rights rules such as the prohibition of torture, slavery, right to live, freedom of speech, etc., which are called fundamental rules of human rights, Noyau dur, are also inviolable. These two assumptions have impacts on institutionalization of human right norms and supporting human rights anywhere in the world including Iran. So what strategy would be applied by Iran against the process of universality of human rights? This is important since many scholars of International Relations and International Law believe that the universality of human rights is a bridge to security and development of countries. Putting this claim aside, we pose this key question that what is the optimal strategy of Iran against the process of universality of human rights? Our main hypothesis is that: since native/local culture as well as long-standing cultural, religious and national beliefs of every country about the subject of human rights, are relatively comprehensive and universal, the optimal strategy for Iran is to insist on cross cultural characteristics of the fundamental rules of human rights. To survey this issue and test this hypothesis, we will focus on the state of formation of human right conventions and Iran’s positions, cultural distinctions of Iran and various universalities, rights of reservation and special interpretations of human rights, theoretical and academic discussions over the universality of human rights, and finally cultural relativity and the impact of cross cultural strategy of fundamental rules of human rights on the conciliation between relativity and universality of human rights.
    Keywords: Iran, Universality, Human rights, Cross cultural, Strategy
  • Seyed Asghar Keyvan Hoseini Page 127
    Until the end of the cold war era, the literature on anti-Americanism, mainly in the framework of journalistic debates, focused on periodic reactions and behaviors of some governments, intellectual and popular groups protesting against the foreign policy of the US government. Following the developments in the 1990s, particularly the terrorist events of September 11, 2001, many efforts were made to theorize anti-Americanism by the US foreign policy specialists. These were accelerated by 2003 when Iraq was invaded by the US military forces. In fact, the period of Bush administration and his neo-conservative team with their policy of unilateralism and increasing reliance on security-military tools, became a prelude for empowering the anti-Americanism waves, a trend whose ontological debates were drawn to academic and research circles. Reviewing the theoretical origin of this issue (anti-Americanism) which refers to the analytical framework of "hegemonism", this paper seeks to give an analysis of the process of theoretical evolution of anti-Americanism during the cold war and post cold war eras. In this regard, the paper will particularly focus on the opinions of the European theorists and politicians about encountering the behavior and role playing pattern of the United States, especially during the period of Bush administration, within the “European Anti-Americanism” framework.
    Keywords: anti, Americanism, hegemonism, anti, hegemonic actions, soft balance, European anti, Americanism
  • Masood Moosavi Shafaie Page 157
    Among the concerns of major actors in the field of energy is planning an "energy strategy" in a way based on which the foreign policy apparatus may secure needs of the energy sector according to the course of national development and meanwhile the capacities of the field of energy may also contribute to the fulfillment of national interests and foreign policy goals. This article suggests that the mission for any "energy strategy" is to create this organic link between the energy sector and foreign policy. In our view, the energy security is considered as the core of this link. Therefore, the "energy strategy" has a very broad nature which may be explained and understood by using the approach of “International Political Economy” and from the point of view of the requirements of a developmentalist foreign policy. To survey the above hypothesis, this article resorts to this reasoning that the first step for the establishment of an incremental interaction between the fields of energy and foreign policy is to clarify the existential philosophy of having an "energy strategy" as well as its conceptual definition.
    Keywords: Energy Strategy, Foreign policy, Development, Energy Security, Iran, National Security
  • Naser Hadian, Shani Hormozi Page 179
    What is usually argued with respect to Iran’s goal in the pursuit of the nuclear program is either Iran seeks nuclear capability only for scientific, medical and energy purposes or Iran intends to achieve nuclear weapons. The former argument is made by Iran while the latter is done by the Western countries. This article proposes to explain two other goals i.e., nuclear “lawful capability” and “full capability” as well. Our main question is that “What factors necessitate that the Islamic Republic of Iran seeks to achieve nuclear “lawful capability”? The main hypothesis is posed in this paper is that the national security, mid-term foreign policy goals and the objectives of the Iranian nuclear program, require the achievement of nuclear “lawful capability”. “Preserving the status quo”, is considered among Iran’s foreign policy objectives. Deterrence, enhancement of regional and foreign dignity and altitude, improvement of the level of development, role play in the form of an active regional and international actor and reaching a proper status and increase in the power of the Islamic world, are considered as objectives of Iranian nuclear program. This paper will also answer this question that “which strategy will provide these objectives?” and it will be argued that the strategy of “comprehensive engagement” is the option taken by Iran against the West. In such strategy, all important bilateral and comprehensive issues are on the table for negotiation.
    Keywords: Lawful Capability, Full Capability, Comprehensive Engagement, Iranian Nuclear Program