فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1389)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جواد امام جمعه زاده، رضا محموداوغلی، امید عیسی نژاد صفحه 7
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص های توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به شمار می رود. یکی از گروه های عمده جامعه که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضروری به نظر می رسد، دانشجویان هستند. مشارکت سیاسی دانشجویان که بزرگ ترین گروه جمعیتی در کشورهای در حال توسعه و مسئولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان دینداری و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه اصفهان است.
    روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی است. این مطالعه بر روی 188 نفر از دختران و پسران دانشجوی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده که اعتبار آن به روش صوری، و پایایی آن به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده و داده ها از طریق نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. با تقسیم دینداری به دو متغیر (اعتقادی مناسک و اخلاق)، به همراه در نظر گرفتن دو وجه از مشارکت سیاسی یعنی عوامل روان شناختی نگرشی و شیوه مشارکت (رسمی یا غیررسمی) مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد دینداری و میزان مشارکت سیاسی پاسخ گویان وجود دارد. یافته ها نشان داد که ارتباط مستقیمی بین سطح دینداری و مشارکت سیاسی وجود دارد؛ بر اساس این یافته ها می توان انتظار داشت در جوامع مذهبی میزان مشارکت سیاسی افراد بالاتر باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دینداری، نگرش سیاسی، دانشجویان
  • ابراهیم برزگر صفحه 35
    روان شناسی سیاسی ناصرالدین شاه که پنجاه سال بر ایران در دوره حساس گذار ایران به عصر جدید حکمرانی کرد، از جهات مختلف حائز اهمیت است. بررسی شخصیت سیاسی وی می تواند در فهم تحولات سیاسی اجتماعی دوره قاجاریه بسیار کارساز باشد. محقق با دستمایه قرار دادن نظریه کارن هورنای، شخصیت سیاسی و چرخه حیات ناصرالدین شاه از تولد، دوره کودکی، دوره ولیعهدی، پادشاهی را مورد بررسی قرار داده است. فرضیه این نوشتار آن است که ناصرالدین شاه در دوره های زمانی متفاوت زندگی سیاسی به ترتیب شخصیت های مردم گریزی، مهرطلبی و مردم گرایی، و سلطه طلبی داشته است. ویژگی های هریک از این دوره ها و حوادث و واقعیت های تعیین کننده آن در وجه روان شناسانه سیاسی آن در کانون توجه قرار گرفته است. سیاست ایران در دوره ناصری همگام با تحولات روحی ناصرالدین شاه دستخوش تحول شده است. به دلیل شخصی شدن سیاست، مسائل شخصی شاه بازتابی در سیاست داشته است. خلقیات روانی شاه نه تنها حلقه حرم و دربار بلکه شعاع تاثیرگذاری آن همه سرزمین ایران و شئون آن را در بر گرفته است.
    کلیدواژگان: ناصرالدین شاه، روان شناسی سیاسی، کارن هورنای، دولت قاجاریه
  • محسن خلیلی، فاطمه صلواتی طرقی صفحه 75
    نظام سیاسی پهلوی برای کسب، نگهداشت و افزایش قدرت، به دلایلی تاریخی نتوانسته بود بر پایه های حقانی قدرت سیاسی (دین، عرف و قانون) تکیه کند. نظام خودکامه در محیط سیاسی داخلی بر دو بنیان استوار می شود: از یک سو، مخالفان خود را به شیوه های گوناگون سرکوب می کند؛ از دیگر سو، برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای گسترده سازی کارویژه های دولت به تصاحب اقتدارگرایانه منابع کشور می پردازد. در محیط بین المللی، نظام سیاسی خودکامه اجاره دار تلاش می کند با جلب حمایت قطب های قدرت بین المللی به جبران ضعفی بپردازد که در محیط داخلی با آن روبه روست. آموزه نیکسون کیسینجر در سیاست خارجی امریکا، این امکان را فراهم کرد تا بازیگر دست نشانده بتواند در محیط بین المللی با وابستگی به یک ابرقدرت، منافع قابل توجهی را به دست آورد. در دکترین نیکسون کیسینجر، ثبات در ساختار نظام بین المللی، از طریق تنظیم سازوکار توازن قدرت پدید می آمد. در این معادله قدرت، ایران به عنوان ژاندارم منطقه، از سویی با کاهش هزینه های امنیتی امریکا، به ثبات ساختار بین المللی کمک می کرد. از سوی دیگر، افزایش ناامنی و سرکوب داخلی، میدان عمل کارگزار انقلابی را گسترش می داد. از نظر نگارندگان، مبنای نظری ساختار توازن قدرت، در آموزه نیکسون کیسینجر، به تناقض نمای زبرنظری میان ساختار توازن قدرت و کارگزار انقلابی، اشاره دارد که می توان با تکیه بر آن، وقوع انقلاب اسلامی و گسست پیوند ژنرال ژاندارم را بررسی کرد.
    کلیدواژگان: نظام پهلوی، آموزه نیکسون، کیسینجر، دست نشاندگی، انقلاب اسلامی، زبرنظریه
  • عبد الحسین رضایی راد صفحه 109
    در این مقاله واگذاری وظیفه امر به معروف و نظارت اجتماعی به عهده دولت و اجرای حکومتی آن، با استفاده از تجربه های تاریخی، مورد بررسی قرار می گیرد و ثابت می شود که دخالت دولت در اجرای امر به معروف، اجتناب ناپذیر است و بدون استفاده از امکانات و اطلاعات نظام حکومتی کاری از پیش نخواهد رفت؛ با این وجود نگرش حکومتی به این مسئله و انحصار آن در روش دولتی و حکومتی، پیامد های نامطلوبی را به بار می آورد و می تواند این اصل مهم دینی و عقلی و ارزشی را در مسیری مخالف با اهداف آن قرار دهد یا به انزوا و بن بست بکشاند. بعضی از این پیامدهای نامطلوب عبارتند از: ظاهر گرایی، کم رنگ شدن بعد مردمی، افراط و تفریط در امور، ایجاد زمینه خودکامگی و ایجاد مصونیت کاذب.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، روش، تاریخ، اجرا، فقه
  • سید امیر مسعود شهرام نیا، صابر ملایی صفحه 135
    از جمله افرادی که در امر تعلیم و تربیت مداخله و مشارکت دارند، قشر بزرگ فرهنگیان هستند که وظیفه افزایش آگاهی و اطلاعات متعلمین را در محیط مدرسه به عهده دارند؛ اما آنچه توجه این پژوهش را به خود جلب کرده، میزان آگاهی آموزش دهندگان، یعنی خود فرهنگیان است؛ به عبارت دیگر میزان آگاهی فرهنگیان در امور سیاسی تا چه اندازه بوده و میزان اثرگذاری آن بر مشارکت در انتخابات (مثبت یا منفی) به عنوان یک شهروند تا چه حد است؟ از جمله افرادی که در زمینه رفتارهای انتخاباتی تحقیق انجام داده است، لیپست است که ویژگی هایی را برای نوع رفتار انتخاباتی افراد برمی شمارد. از افراد دیگری که در زمینه علل شکل گیری رفتار خاص در افراد تحقیق کرده اند آیزن و فیش باین هستند که نوع اطلاعات دریافتی را بر نحوه رفتار اشخاص موثر می دانند. هر دو تئورسین پایه نظری پژوهش قرار گرفته اند. این پژوهش، جامعه آماری خود را فرهنگیان نواحی (1) و (3) آموزش و پرورش شهر اصفهان قرار داده که با ارائه پرسشنامه در قالب 31 سوال باز و بسته به این امر اقدام شده است. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار کامپیوتری SPSS کمک گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آگاهی سیاسی، انتخابات، آموزش و پرورش، مشارکت سیاسی، طبقه اجتماعی، اقتصادی
  • منصور میر احمدی، حسن جباری نصیر صفحه 167
    دولت مطلقه شبه مدرن پهلوی، نخستین دولت شکل گرفته در ایران بود که بر اساس الگوی نظری جان فرانکو پوجی در پرتو شکل گیری و بسط نهادهای بوروکراسی و دیوان سالاری، تمرکز قدرت در پهلوی اول و ارتش مدرن پدیدار شد. این دولت تلاش همه جانبه ای را در تمرکز و انحصار قدرت با سیطره کامل بر منابع اجبارآمیز و غیر اجبارآمیز صورت داد.
    ریشه شکل گیری این دولت را باید در تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی مشروطه و پس از آن جست وجو کرد. برخلاف دولت های مطلقه اروپایی همچون انگلستان و فرانسه که در آنجا یک طبقه نوظهور توانست در محیطی رقابتی همگام با نوسازی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دولت، جامعه ای دموکراتیک و مردم سالار پدید آورد زیرا اتکای دولت به طبقات مختلف، مانع از رویه استبداد دولت شده و مرحله گذار به جامعه ای مردم سالار را هموار ساخت؛ اما در ایران در نبود یا ضعف این طبقات در نهایت دولت مطلقه پهلوی توانست با تمرکزدهی هرچه بیشتر قدرت در دربار و با ایجاد ارتش مدرن و بوروکراسی نوین و با تاکید بر ایدئولوژی ناسیونالیسم، شکل و ماهیت متفاوت تری از دولت های مطلقه اروپایی به خود بگیرد. در این دولت با وجود برخی از نوسازی های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هرگز مقدمات گذار به حکومت و جامعه ای مردم سالار فراهم نشد.
    کلیدواژگان: دولت مطلقه، استبداد، مردم سالاری، تمرکز قدرت، دیوان سالاری و ارتش مدرن
  • بهرام نوازنی، آرام یزدی صفحه 201
    یکی از مهم ترین معیارهای درجه توسعه یافتگی یک کشور، جایگاه و اعتباری است که زنان در آن کشور برخوردارند. زنان نه تنها نقش بسزایی در تحقق توسعه اجتماعی و سیاسی دارند، بلکه به عنوان یک نیروی فعال و سازنده می توانند بر سرعت فرایند توسعه اقتصادی و تسریع عدالت اجتماعی بیفزایند. از همین رو است که مشارکت زنان در ساختارهای سیاسی و ایفای نقشی همتراز با مردان در تصدی مشاغل سیاسی به یک ضرورت زمان حاضر تبدیل شده و نیل به توسعه اجتماعی را به حل بهینه این موضوع موکول کرده است.
    این مقاله با مطالعه روند مشارکت فزاینده زنان ایران برای ورود به صحنه های مختلف اجتماعی و سیاسی تلاش می کند تا موانع و مشکلات موجود در این فرایند و همچنین تفاوت ارزشی و اختلاف معیار ارزشیابی در برخورد میان زنان و مردان در تصدی مشاغل دولتی را تبیین نماید و نتیجه ارزشیابی شغلی آنان را در دانشگاه بین المللی امام خمینی به عنوان یک نمونه از دستگاه های دولتی به تصویر بکشاند. این مقاله تلاش می کند تا دریابد چرا با وجود حضور زنان تحصیل کرده دانشگاهی و برخوردار از شایستگی های لازم مندرج در ارزشیابی سالانه مدیران این دانشگاه، هنوز نتوانسته اند بر سمت های مدیریتی تکیه بزنند و در سطوح عالی تصمیم گیری آموزشی و اجرایی دانشگاه مشارکت فعال داشته باشند.
    کلیدواژگان: ایران، زنان، مدیریت، مشاغل دولتی، دانشگاه بین المللی امام خمینی
|
  • Seyed Javad Emamjomezade, Reza Mahmoodoghli, Omid Isanejad Page 7
    Political participation, as one type of participation, is considered as one of the indicators of social and political development. University students are one of the major social groups whose contribution in the process of society management and socio-political and cultural development seems necessary. Political participation of university students who are considered as the largest population group in developing countries and as the future administrators of the society, bears an especial importance in political stability and dynamism of the society. This paper seeks to study the relationship between religiosity and political participation of students of Isfahan University. We do a field research in order to collect our data. We studied 188 male and female students of Isfahan University among whom we distributed a questionnaire, the validity of which was measured by formal method and its reliability was measured through Cronbach`s Alpha test and the data was analyzed using SPSS software package. Dividing religion into two variables (religious-rituals and morality) along with considering two aspects of political participation i.e., psychological-theoretical factors and the manner of participation (formal or informal), some meaningful correlations between religious aspects and the rate of political participation of respondents may be observed. Findings showed that there is a direct correlation between religiosity and political participation. Based on such findings, a higher political participation may be expected in religious communities.
    Keywords: Political Participation, Religiosity, Political Attitude, University Students
  • Ebrahim Barzegar Page 35
    Political psychology of Nasir Al-din Shah who ruled Iran for fifty years in the sensitive period of transition to a new era, bears importance from different aspects. Studying his political character may be useful in understanding the socio-political developments of Qajar period. Using Karen Horney theory, this article surveys the political character and life cycle of Nasir Al-din Shah from his birth through his childhood, prince hood to kingdom. Our main hypothesis is that Nasir Al-din Shah had different personalities of misanthropy, succorance, populism and hegemonism in different periods of his political life. We have focused of features of any of these periods and their events as well as the determining facts in the psychological political aspect. The Iranian politics in the Nasirid period along with Nasir Al-din Shah’s spiritual changes have been changed. Due to personalization of the politics, his personal problems were reflected in the policy. Shah’s mental characteristics has not only affected the court but has also affected the entirety of Iranian society and its affairs.
    Keywords: Political Psychology, Nasir Al din Shah, Horney Theory, Qajar Era
  • Mohsen Khalili, Fateme Salavati Page 75
    For some historical reasons, the Pahlavi despotic political system could not rely on the legitimate bases of political power (religion, common law and law) in order to attain, protect and increase its power. In internal political environment, the political despotic regime relied on two foundations i.e., suppression and authoritarian possession of resources, in order to secure financial resources necessary for increasing government’s functions. In the international setting, the despotic rentier political system tried to attract the support of great powers in order to compensate the weakness it encountered in internal environment. The Nixon /Kissinger's doctrine in the foreign policy of the United States of America made it possible for the client actor to acquire its interests fully, in international environment, through dependence on a superpower. Stability in international structure, in such doctrine, emerged through regulating the mechanism of the balance of power. In such power equation, Iran, as a regional gendarme, helped to stabilize the international structure by decreasing the US security expenses. On the other hand, however, increasing the insecurity and internal suppression, it developed the revolutionary agent’s field of action. This article argues that the theoretical foundation of the structure of the balance of power, in the Nixon/Kissinger doctrine refers to the meta-theoretical paradox between the structure of balance of power and the revolutionary agent, based on which, the coming of the Islamic revolution in Iran and the broken bond between the General and the Gendarme can be studies.
    Keywords: Pahlavi's dynasty, The Nixon, Kissinger Doctrine, Clientalism, Islamic revolution, Meta, theory
  • Abdolhosein Rezaie Rad Page 109
    This article investigates the issue of assigning the duty of religious exhortation and social supervision to government and its public execution using historical experiences. It is argued here that the interference by the government in executing the religious exhortation is inevitable and that there would be no progress without using governmental facilities and information; nevertheless, governmental view to such issue and its exclusivity to governmental and state methods would bring about unfavorable outcomes and may make this important religious, rational and valuable principle lead to conditions opposite to its objectives or lead it to a deadlock and seclusion. Some of such unfavorable outcomes include externalism, decrease in popular aspect of exhortation, extravagance in affairs, formation of the ground for tyranny and establishment of a false immunity.
    Keywords: Virtue, Vice, Method, History, Execution, Jurisdiction
  • Seyed Amirmasoud Shahramnia, Saber Mollaiy Page 135
    Teachers are one source of social awareness and perform this important task in the schools. The purpose of this research is to investigate the social awareness of teachers as sources of awareness. In fact we want to assess the political awareness of teachers and their influence on participation (negative or positive) of other members of the society in the elections. Among the sociologists who have worked on this field, Lipset has studied behaviors and named several characteristics for each behavior. Ajzen and Fishbein believe that the received information can influence these behaviors. These theories are the basis for this research. The statistical population of the research is two educational districts of Isfahan city (districts1 and 3); a questionnaire of 31 questions was used and the data gathered was analyzed by SPSS.
    Keywords: Political Awareness, Election, education, Political Participation, Socio, Economical Classes
  • Mansoor Mirahmady, Hasan Jabbari Nasir Page 167
    The Pahlavi despotic semi-modern state was the first state formed in Iran in accordance to the theoretical model of John Frankopouji. In this state the bureaucratic institutions were formed and developed, power was concentrated and a modern army was established. Having full control over compelling and non-compelling sources, this state had an overall objective of power concentration and monopoly. The root in the formation of such state must be found in the socio-political changes in the Constitutional and post-Constitutional era. Contrary to European despotic states such as England and France where a new class could make a democratic society in a competitive environment parallel to the socio-economic and political modernization of state, since the state’s reliance on various classes prevented the despotic procedure of state and facilitated the passage stage to a democratic society; in the absence or weakness of such classes, the Pahlavi despotic state in Iran could finally have a more different form and nature than of European despotic states by an ever more concentrating of the power in the Court and by making a new army, a new bureaucracy and emphasizing the nationalist ideology. Despite some socio-economic, cultural and political modernizations, the context for transition to a democratic state and society was never provided in such state.
    Keywords: Despotic State, Despotic, Democracy, Power Concentration, Bureaucracy, Modern Army
  • Bahram Navazeni, Aram Yazdi Page 201
    One of the most important factors for a state to acquire a satisfying level of development is the participation of its women in the social life of the country. Women not only play a significant role in social and political development of a country but also can increase the rate of economic development and social equity. Therefore, the participation of women in political and social organizations and playing roles equitable to those of men is a necessity in the current world and may facilitate social development. Studying the increase in the level of Iranian women's participation in different socio-political structures, this article seeks to first understand the main obstacles in this process and secondly shed light on the differences between men and women in acquiring governmental positions. To do this, we study the results of women job assessment in Imam Khomeini International University as an example of a governmental organization. This article also tends to find out why, in spite of the presence of highly educated women with adequate eligibilities according to the annual assessment of the performance of university directors, they still fail to occupy management positions and have an active participation in high levels of educational and executive decision making of the university.
    Keywords: Iran, women, management, governmental positions, Imam Khomeini International University