فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین پوراحمدی صفحه 7
    بنابر «فرا نظریه اقتصاد سیاسی اسلامی» که در این مقاله در پی ارائه فرمولی از آن هستیم، با تبین تعامل بین سیاست و اقتصاد در اسلام نیل به اهداف غایی اسلام که همانا کمال انسانی، قرب الی الله و تحقق عدالت است دنبال می شود. به بیانی دیگر اقتصاد سیاسی اسلامی در ظرف معرفتها و ارزشهای معنوی و انسانی و در یک نظام توحیدی مفهوم پیدا می کند. فرا نظریه اقتصاد سیاسی اسلامی ضمن تاکید بر افرایش کارآیی اهداف اقتصادی و سیاسی که هردو در خدمت کمالات معنوی انسانی یعنی فرهنگ اسلامی قرار می گیرند در سه سطح 1- اعتقادات، 2- ارزشهای انسانی و معنوی، 3- عدالت و پیشرفت تبین می شود. در این پژوهش و با طرح این سئوال که: مبانی فرا نظری اقتصاد سیاسی اسلامی چگونه تبیین می گردد؟ به اثبات این حقیقت می پردازیم که اقتصاد سیاسی اسلامی یک پیوند نظام مند با اقتصاد، سیاست و فرهنگ (اخلاق و معنویات) برقرار می سازد که شناخت آن در یک نظام کل و هماهنگ قابل درک است؛ بطوریکه ضمن افزایش کارآیی اقتصادی و سیاسی وسیله ای برای پیشبرد اهداف غایی اسلامی که همانا حصول به مرحله کمال و ارزشهای معنوی انسانی است، میباشد. بنابراین، با تاکید بر ابعاد هستی شناختی و معرفت شناختی سیاست و اقتصاد و رابطه میان ایندو در اسلام به ارائه فرمول فرا نظریه اقتصاد سیاسی اسلامی می پردازیم.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، اسلام، ارزشهای معنوی و انسانی، اقتصاد، سیاست، بازار، دولت، عدالت، رفاه
  • محمدرضا تاجیک صفحه 41
    اکنون دیری است که از شکل گیری پروژه ای انباشتی و جمعی برای تولید دانشی فراگیر و جهان شمول به نام علوم اجتماعی و اعمال قدرت از رهگذر آن می گذرد. علوم اجتماعی آن گونه که در دامان نظام های دانش کلان و مسلط پرورش یافتند، اشکالی از اندیشه و فرهنگ را تجسم بخشیدند که به تعبیر دلوز و گاتاری، به نحوی خشونت آمیز، دانش های «اقلیت»، یا به بیان فوکو، «دانش های تحت انقیاد» را قلمروزدایی کرده اند، و اندیشه غیرغربی را مستمرا از شکل دهی به دانش محلی خود در این عرصه (علوم اجتماعی) محروم کرده اند. اما اکنون زمان شورش دانش های تحت انقیاد فرارسیده است. شاید امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند تاملی اندیشمندانه بر این گفته فوکو باشیم که: طرح احیاء بنیادین دانش های تحت انقیاد، به علنی شدن پیوند پنهان میان دانش و قدرت کمک می کند؛ پیوندی که «از طریق آن، یک جامعه دانش خود را منتقل و حیات آن را تحت نقاب دانش تضمین می کند». و بر این گفته دلوز تاکید ورزیم که: «بازقلمروسازی» دانش های اقلیت را به عنوان «تقویت کننده دستگاه انقلابی آینده» مسلم می گیرد».
    کلیدواژگان: اجماع ارتدوکس، علوم اجتماعی، دانش مسلط، دانش محلی
  • حسین جمالی صفحه 63
    علوم سیاسی، به مثابه یک رشته دانشگاهی، علمی است متکثر و متنوع، به گستره سیاست در همه ابعاد آن. در ایران بعد از انقلاب اسلامی، بحث در مورد بومی گرایی در همه امور، از جمله علوم مدرن، مطرح بوده؛ اما ظاهرا در سال های اخیر، بومی کردن علوم انسانی و به تبع آن علوم سیاسی، قوت و شدت بیشتری یافته است. حال، سوال این است که بومی گرایی در علوم سیاسی به چه معنا هایی است؟ و کدام یک از آنها، ارجح است؟ بومی شدن یا بومی کردن علوم سیاسی در ایران، حداقل، می تواند به سه گونه زیر، ترسیم شود: 1. افزایش مباحث آموزشی مربوط به جامعه و حکومت ایران در رشته علوم سیاسی 2. کاربردی کردن پژوهش های سیاسی در ایران 3. تغییر ماهیت و محتوای علوم سیاسی. یافته ها و نتایج این پژوهش نشان می دهد که بخش مهمی از بومی گرایی در مباحث آموزشی رشته علوم سیاسی، تحقق یافته و در حال عملی شدن است. پژوهش های سیاسی نیز کاملا جهت گیری بومی داشته و روند قابل قبولی را نشان می دهد. تحول ماهوی علوم سیاسی به دلیل شخصی شدن این دانش، انزوای دانش سیاسی ایران از علوم سیاسی جهان، ناتوانی علمی ایران در نیل به چنین امری خطیر و از دست رفتن ویژگی های انتقادی و حقیقت جویی علوم سیاسی، بی اعتبار و غیر لازم است.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، بومی گرایی، دانش سیاسی ایرانی، پژوهش سیاسی، دانشگاه سیاسی اسلامی
  • امیر محمد حاجی یوسفی، معصومه ثانی جوشقانی، معصومه طالبی صفحه 99
    تاکنون پژوهش های متعددی در باب اسرائیل شناسی در ایران صورت گرفته و محققان مختلف تلاش کرده اند دشمن صهیونیستی را از زوایای گوناگون مورد مطالعه و شناخت قرار دهند. با این حال هیچ تحقیقی درباره وضعیت این پژوهش ها وجود ندارد. این مقاله سعی دارد تا با یک ابتکار، به بررسی پژوهش های نگارش شده و قابل دسترسی درباره اسرائیل در ایران بپردازد. بر این اساس، سوال اصلی این مقاله عبارت است از این که پژوهش های اسرائیل شناسی در ایران چه وضعیتی دارد؟ برای پاسخ به این سوال به بررسی ادبیات موجود درباره اسرائیل شناسی در جمهوری اسلامی ایران می پردازیم تا از این طریق نقشه ای نسبتا کامل از وضعیت مطالعات اسرائیل شناسی در ایران ارایه دهیم و ضمن نشان دادن نقاظ قوت و ضعف این مطالعات خلاهای پژوهشی را که نیاز است توسط پژوهشگران مورد توجه قرار گیرد، برجسته نماییم. بر این اساس در این مقاله به محتوا و داده های موجود در این ادبیات (اعم از توصیف ها و تبیین ها و توصیه ها) کاری نداریم. بررسی و تحلیل و نقد این داده ها خود به مقاله ای دیگر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: اسرائیل، مطالعات اسرائیل شناسی، ایران، علم سنجی، وضعیت پژوهش
  • احمد دوست محمدی، علی اکبر خاصه، مهدی محمودی صفحه 139
    در این پژوهش با استفاده از نمایه نامه های پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی به بررسی وضعیت تولیدات علمی در رشته روابط بین الملل در یک دوره ده ساله (از سال 2000 تا 2009) پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی بوده و جامعه پژوهش را مدارک نمایه شده در حوزه روابط بین الملل در پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی تشکیل می دهند.
    نتایج بررسی نشان داد که میزان تولیدات علمی جهان در پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی در حوزه روابط بین الملل در فاصله زمانی 2009-2000 تعداد 34685 مدرک بوده است که «Freedman» و «Ikenberry» به ترتیب با 140 و 135 تولید علمی (79/0 درصد) پرتولیدترین پژوهشگران در عرصه روابط بین الملل بوده اند. دانشگاه های «»London School of Economics and Political Science«» با 497 تولید علمی (42/1 درصد)، «Harvard University» با 391 تولید علمی (13/1 درصد)، و «King''s College London» با 370 مدرک (07/1 درصد) فعال ترین دانشگاه ها در سطح جهان در عرصه روابط بین الملل بوده اند. روند تولیدات علمی نیز نشان داد که از سال 2005 به بعد نوعی رشد در میزان تولیدات به وجود آمده است. شایان ذکر است که از بین همه مجلات مورد بررسی، مجله «International Affairs» با انتشار 86/8 درصد از کل تولیدات علمی بیشتر مدارک در حوزه روابط بین الملل را به چاپ رسانیده است.
    از جانب دیگر، یافته ها مشخص نمود که سهم ایران از تولیدات علمی جهان در رشته روابط بین الملل تنها 15 مدرک بوده است که معادل 043/0 درصد از کل تولیدات علمی این رشته می باشد. «سریع القلم» و «برزگر» پرتولیدترین پژوهشگران ایران در این حوزه به شمار می روند. از 15 تولید علمی ایران، 5 مدرک در مجله «Middle East Policy» به چاپ رسیده است.
    در نهایت، مقاله «The paradox of Iran`s Nuclear consensus» تنها با دریافت 2 استناد پراستنادترین و به عبارتی تاثیرگذارترین مقاله ایران در عرصه روابط بین الملل به شمار می رود.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، تولید علمی، علم سنجی، آی، اس، آی، نمایه نامه های استنادی علوم، ایران
  • حمیرا مشیرزاده صفحه 165
    معمولا از اینکه روابط بین الملل رشته ای «امریکایی» یا «غربی» بوده است سخن می رود. در مقابل، در برخی از کشورهای غیرغربی و به ویژه در ایران لزوم نظریه پردازی بومی در برابر نظریه غربی یا در کنار آن مطرح بوده است. اما این احساس نیاز یا ضرورت با تلاش های جدی در جهت ارائه نظریه ای بومی به اجتماع بین المللی علمای رشته روابط بین الملل همراه نشده است. بحث این نوشته آن است که فضای نظری در اجتماع جهانی علمای روابط بین الملل برای طرح و پذیرش نظریه های بومی پیش از این فراهم نبوده است اما طی سال های اخیر توجه به رشته روابط بین الملل در جهان غیرغربی و به تبع آن نظریه پردازی غیرغربی در روابط بین الملل جلب و زمینه نظریه پردازی بومی فراهم شده است. استدلال اصلی این مقاله آن است که آنچه تا حدی می تواند این گشایش جدید را توضیح دهد، تحولات نظری صورت گرفته در دهه اخیر و به طور خاص ظهور برداشت های ترکیبی در روابط بین الملل، عمل گرایی در نظریه پردازی، اندیشه های پسااستعماری و رجوع به فیزیک کوانتومی در مباحث سازه انگارانه بوده است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، نظریه بین المللی، عمل گرایی، پسااستعمارگرایی، سازه انگاری، نظریه بومی
  • مهدی میرمحمدی صفحه 205
    نگاه پرسشگرانه و پژوهشی به سازمان های اطلاعاتی در فضای دانشگاهی ایران و اکثر کشورهای جهان با نوعی خودداری و عدم تمایل همراه بوده و هست. این مقاله تلاش می کند ضمن تعریف مطالعات اطلاعاتی و بررسی وضعیت هستی شناسی و روش شناسی آن، جایگاه آن به عنوان یک زمینه مطالعاتی دانشگاهی را مشخص کند و تاحدودی ضرورت پرداختن به مطالعات اطلاعاتی در عرصه دانشگاهی را بازبنماید. پرسش اصلی این مقاله آن است که «مطالعات اطلاعاتی چیست؟ و درمیان رشته های دانشگاهی چه جایگاهی دارد؟». نویسنده با توجه به ویژگی های مطالعات اطلاعاتی، ضمن آنکه معتقد به هستی شناسی مستقلی برای این حوزه مطالعاتی است، آن را زیررشته علوم سیاسی و روابط بین الملل معرفی می کند و مطالعات اطلاعاتی را «حلقه مفقوده شناخت سیاسی و بین المللی» می داند.
    کلیدواژگان: مطالعات اطلاعاتی، علوم سیاسی، روابط بین الملل، هستی شناسی، روش شناسی، نظریه پردازی، پژوهش اطلاعاتی
|
  • Hossein Pourahmadi Page 7
    According to the “Islamic Political Economy Meta-theory" for which we would suggest a formulation in this article, ultimate aims of Islam is pursued through the clarification of the interaction between Politics and Economics in Islam. Emphasizing the enhancement of the efficiency of political and economic objectives, both of which serving human spiritual integrity i.e. Islamic culture, the Islamic Political Economy Meta-theory is clarified in three levels: 1- Beliefs; 2- Spiritual and Human Values; and 3- Justice and development. Posing our research question, “How the fundamentals of the Islamic Political Economy Meta-theory are clarified?”, this article would discuss and prove the fact that the Islamic political economy links systematically to Economy, Politics and Culture, recognizing which is comprehensible in a general and harmonious system, to the extent that it is a mean to advance ultimate aims of Islam i.e. the attainment to the stage of human integrity and spiritual values, besides enhancing the political and economic efficiency. Hence, emphasizing the ontological and epistemological aspects of Politics and Economics and their interrelation in Islam, this article would suggest "the Islamic Political Economy Meta-theory" formula.
    Keywords: political economy, Islam, human, spiritual values, economy, Politics, market, government, justice, welfare
  • Mohammadreza Tajik Page 41
    It has been long since the formation of a cumulative and collective project in the production of an inclusive and universal knowledge called social science and the application of power through it. Social science, as developed within the large and dominant systems, has visualized forms of thought and culture that have deterritorialized the “minority” sciences, as Deleuze and Guattari named, or the “subjection” sciences, as Foucault called and deprived continuously the non-western thought from forming its local knowledge in such arena (social science). But it is now the time for the uprising of under subjection sciences. Perhaps a thoughtful reflection on Foucault’s doctrine is needed today more than any other time, saying: Fundamental bringing up of under subjection sciences would contribute to reveal the secret link between knowledge and power; a link “through which a society conveys its knowledge and guarantees its survival behind the veil of knowledge” and Deleuze statement may be emphasized that: “reterritorialization” of minority sciences would definitely act as the “encouragement of a future revolutionary system”.
    Keywords: orthodox consensus, social science, dominant knowledge, local knowledge
  • Hossein Jamali Page 63
    Political science, as a discipline, is a plural and diverse science, as politics itself is. Indigenization has been a central concern in all affairs including modern science as well as political science, since the Islamic revolution In Iran, but in recent years, it has apparently increased. In this paper, we evaluate the strict sense of Indigenization in political science and its applications. Indigenization at least in political science may carry three meanings: 1. increasing the educational debates akin to Iranian governance and society. 2. Making political researches applicable in Iran. 3. Changing the nature and essence of political science. Findings show that most educational issues as well as research studies in political science related to Indigenization have been realized and are being applied. Substantial transformation in political science is unnecessary and invalid due to its personalization, isolation of Iranian political knowledge from the world political science, and Iran’s academic failure in this regard, and losing the critical characteristics of this discipline.
    Keywords: Political Science, Indigenization, political research, Iranian political science, Islamic political university
  • Amir Mohammad Haji, Yousefi, Masoumeh Sani Joshaghani, Masoumeh Talebi Page 99
    In Iran one can find numerous researches done on Israel and many researchers have endeavored to study the Zionist regime from various aspects. However, there is no research on the state of the art on Israel studies in the country. This article seeks to shed light on the state of the art on Israel studies in the Islamic Republic of Iran. Accordingly, the main question here would be “what is the status of Israel studies in Iran?” To answer the question, this article will survey the available literature on Israel in the country, so to provide a rather complete map on the status of these studies and highlight the research gaps in this area of knowledge which has to be considered by researchers while revealing weaknesses and strengths of such studies. Accordingly, this article has nothing to do with the content and data existing in this literature (including descriptions, explanations and prescriptions). To study and analyze critically the content of research done regarding Israel in Iran, there would be a need for further research.
  • Ahmad Doost Mohammadi, Aliakbar Khaseh, Mahdi Mahmoudi Page 139
    Using bibliographic records from the ISI database, this paper seeks to give a complete view of scientific products in the field of international relations. The time period considered in this study is 2000-2009. Findings revealed 34685 scientific products indexed in ISI database in the field of international relations during the period of 2000-2009. Results indicated that "Freedman" and "Ikenberry" with 140 and 135 products, respectively, (0.79 %) hold the first rank in producing scientific works in the realm of international relations. "London School of Economics and Political Science" holding 494 records (1.42%), "Harvard University" holding 391 records (1.13%), and "King's College London" holding 370 records (1.07%) have been the most active institutes, worldwide, in the field of international relations. The trend of scientific production also showed some onward increase in products since 2005. It should be noted that among all journals studied, "International Affairs", having published 8.86% of the total social products, has earned the first rank in publishing products in the field of international relations. On the other hand, it revealed that Iran’s share in the world scientific products in the field of the international relations has been only 15 which is equal to 0.043% of the total products in the same field. "Sariolghalam" and "Barzegar" are known as the most productive researchers in the said field in Iran. From among 15 products in Iran, 5 works have been published in the journal of "Middle East Policy". Finally, the article entitled "The paradox of Iran`s Nuclear consensus" which has received 2 citations is considered as the most cited and influential Iranian article in international relations arena.
    Keywords: Discipline of International Relations, Scientific production, Scientometrics, ISI citation indexes of science, Iran
  • Homeira Moshirzadeh Page 165
    International Relations has been seen as an “American” or “Western” discipline for a long time. In some countries such as Iran there have been calls for developing “indigenous” versions of IR theory. Yet this has not been accompanied by serious efforts for introducing new frameworks to the international community of IR scholars. During the last few years, non-Western perspectives on international relations have become more attractive and now there seems to be more chance for non-Western IR scholars to have their voice heard in the field. This article argues that this new opening can be partly explained by recent theoretical developments in the field. Cultural theory, pragmatism, postcolonialism, and quantum perspective can in particular contribute to a more favorable context for different indigenous theorizing in International Relations.
    Keywords: International Relations, International Theory, Pragmatism, Postcolonialism, Constructivism, Indigenous Theory
  • Mahdy Mirmohamady Page 205
    There has been always some unwillingness and refusal in the academic community of Iran and most other countries with respect to issues related to intelligence organizations. Defining the intelligence studies and studying its ontological and methodological status, this article seeks to identify its status as an academic field of study and emphasize the necessity of the intelligence studies in academic arena. The Main question of the article is: “What is the Intelligence Studies and where is its place among other Academic fields of studies? Considering characteristics of intelligence studies, the author believes in an independent ontology for this field of studies and argues that these studies may be said to be a subfield of political science and international relations. He also calls intelligence studies as a necessary, though unattended, factor in political and international understanding.
    Keywords: Intelligence Studies, Political Science, International Relations, Ontology, Methodology, Theorizing, Intelligence Research