فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس حاتمی صفحه 7
    از دهه 1970 به این سو ما شاهد رشد ادبیاتی هستیم که بازگرداندن دوباره دولت به مطالعات علوم سیاسی را دنبال می کند. در این ادبیات به طور خاص، نظریه های دولت سازی اهمیت بالایی یافته اند. همین اهمیت باعث شده است تا ما با تعدد و تکثر نظریه های دولت سازی مواجه شویم که ادبیات مربوطه را دچار نوعی آشفتگی متنی ساخته است. بدین سان در مطالعات جدید دولت سازی این ضرورت وجود دارد تا از طریق یکی از شیوه های چارچوب بندی یعنی رهیافتهای نظری، آشفتگی متنی مزبور را سامانی تئوریک داده و سازه های نظری منسجمی را در حوزه نظریه های دولت سازی بنا نهیم. در شیوه ای که نظریات بر اساس استدلا لهای تقریبا مشابه، برنامه های پژوهشی و نیای نظری مشترک دسته بندی می شوند، مقاله نظریه های دولت سازی را از حالت پراکنده به شکل چهار رهیافت نظری که به ترتیب بر متغیر جنگ، متغیر بحران ها و پویایی های اقتصادی و اجتماعی فئودالیسم، متغیر های فرهنگی و نهایتا موضوعات مربوط به جهان سوم تاکید می کنند، متحول می سازد. در مرحله بعد و پس از ایجاد این رهیافتهای نظری، با نقدی آسیب شناختی از نظریه های دولت سازی موجود، بایسته های تئوریکی را به بحث می گذاریم که این سازه های نظری بدان نیازمند هستند. در این آسیب شناسی مشخص می سازیم که نظریه های دولت سازی در غرب باید رویکرد تک علیتی در نظریه های دولت سازی را به نفع رویکرد چند علیتی وانهند. همین طور با نگاهی آینده پژوهی و برای تکمیل نظریه های دولت سازی در کشورهای جهان سوم، نوعی دستورکار پژوهشی تدارک می بینیم.
    کلیدواژگان: دولت سازی، رهیافتهای نظری، جنگ، بحران های فئودالیسم، اصلاحات دینی، جهان سوم
  • سجاد ستاری صفحه 45
    «نظریه دولت» و برداشت های مختلف و متعارض از آن، رهیافتی مسلط در دانش سیاسی معاصر به شمار می آید. الگوهای مختلف لیبرالی، مارکسیستی و جهان سومی «نظریه دولت»، همواره بازتاب گسترده ای در مطالعه سیاست در جوامع مختلف غربی و غیر غربی داشته و تئوری مرکزی غالب بویژه در ادبیات اقتصاد سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و جامعه شناسی تاریخی بوده است. موضوع و هدف اصلی این مقاله، تلاش در جهت صورت بندی یک رهیافت نظری جدید و جایگزین نظریات «دولت» و «نظام سیاسی» به گونه ای است که این رهیافت نظری جدید (تحت عنوان رهیافت «پارادایم قدرت») در عین اجتناب از برخی تقلیل گرایی های موجود در نظریات «دولت» و «نظام سیاسی»، از قابلیت ها و مطلوبیت های معرفتی، روشی و نظری بیشتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: پارادایم قدرت - عاملیت و ساختار - جاذبه و دافعه ساختی، گردش نخبگان وابسته و پارادایمی، اسطوره چارچوب و معمای بازتولید، بحران باز ت
  • وحید سینایی، احمد محقر، سمیه زمانی صفحه 75
    با پایان جنگ، موضوع بازسازی و سازندگی مطرح و دوران جدیدی در سیاست ایران آغاز شد. برنامه ها و سیاست های این دوران در راستای جبران خسارت ها و خرابی های ناشی از جنگ، بهبود وضعیت اقتصادی، تحکیم زیرساخت های اقتصادی کشور و چارچوب آن ها برنامه ی اول توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بود. در سیاست گذاری های بازسازی و برنامه اول توسعه نهادها و سازمان های چندی تاثیرگذار بودند. در این مقاله نقش سومین دوره ی مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از نهادهای حکومتی دخیل در فرآیند سیاست-گذاری و تصویب برنامه ی اول توسعه بررسی شده است. این تحقیق نشان می دهد در فرآیند گذار به سازندگی و سیاست گذاری های مربوط به آن مجلس کم اثر بوده و بیشتر نق ش تبعی و تاییدکننده داشته است.
    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، سیاست گذاری، برنامه ی اول توسعه، ساختار، کنشگر
  • محمد علی شیرخانی، فریبرز ارغوانی پیرسلامی، زکیه یزدانشناس صفحه 107
    با آغاز بحران مالی در عرصه اقتصادی ایالات متحده آمریکا بسیاری از تحلیل گران در بررسی ریشه ها و دلایل آن به مسیرهای متفاوتی نظیر مداخله دولت یا عدم حضور به موقع آن در عرصه اقتصادی اشاره می کنند. اولین و مهم ترین اثر این بحران درحوزه داخلی سقوط شاخص های مالی دربازارهای این کشور کاهش رفاه عمومی بود. نوشتار حاضر با تمرکز بر بحران اقتصادی آمریکا در چارچوبه ساختارهای درونی آمریکا براین نظر است که این بحران به تضعیف دولت رفاه در ایالات متحده آمریکا منجر شد زیرا گزینش و کاربست راهکارها جهت کنترل بحران توسط دولت در این کشور نظیر کاهش اخذ مالیات از طبقات و موسسات مالی و نیز تخصیص منابع مالی حمایتی به شرکت ها و موسسات و نیز افزایش حضور نظامی در مناطق مختلف باعث خلاء و کسری در آمدی دولت جهت ایفای کار ویژه رفاهی برای طبقات آسیب پذیر شده است. ایجاد چارچوبی مفهومی با تکیه برنظریات لیبرالیسم پوششی ونیز نئولیبرالیسم برای درک پویایی ها و تحولات درونی اقتصادآمریکا، اشاره به ریشه هاو عوامل و نیز نتایج بحران و در نهایت تاثیرآن بر تضعیف کارویژه دولت رفاه بخش های مختلف این مقاله برای تبیین موضوع می باشد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، بحران مالی، دولت رفاه، لیبراسیم اقتصادی، موسسات مالی
  • ابراهیم گرجی، علیرضا اقبالی صفحه 137
    امروزه نظریه بی ثباتی های سیاسی ناشی ازیک اقتصاد رانتی و دولت رانتیر بار دیگر مورد توجه محافل دانشگاهی و نظریه پردازان علوم اقتصادی و سیاسی قرار گرفته است. از آنجائیکه بی ثباتی های یاد شده می تواند از طریق تاثیر منفی بر عواملی همچون سرمایه گذاری بخش خصوصی و یا بهره وری نیروی کار اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد، این سئوال می تواند طرح گردد که آیا بی ثباتی های یاد شده می توانند بخشی از نوسانات کلی و یا سیکل های تجاری در اقتصاد را نیز توضیح دهد. نویسندگان معتقدند که تاثیر یاد شده می تواند در قالب ادبیات سیکل های تجاری سیاسی نیز مورد بررسی قرار گیرد. براین اساس آنها تلاش دارند که نشان دهند که اصولا اقتصاد های رانتی و دولت های رانتیر حامل بی ثباتی های سیاسی هستند و این بی ثباتی سیاسی می تواند بخشی از عوامل ایجاد نوسانات اقتصادی را توضیح دهد. در حقیقت آنها به دنبال طرح نوع جدیدی از سیکلهای تجاری سیاسی هستند که مختص اقتصاد های رانتی است. به نظر می رسد که این چارچوب تئوریک می تواند مقدمه ایی برای طراحی مدلهای کمی در حوزه مطالعات سیکلهای تجاری تلقی گردد.
    کلیدواژگان: رانت اقتصادی، دولت رانتیر، سیکل تجاری سیاسی، بی ثباتی سیاسی
  • عباس مصلی نژاد صفحه 155
    سیاست گذاری منطقه ای مفهومی ارتباطی است. در این مدل پیوندهای منطقه ای بین دولت ها، شرکت های چندملیتی و نهادهای اقتصادی شکل می گیرد. این بازیگران بدون توجه به مولفه های اجتماعی و فرهنگی نمی توانند زمینه همکاری بادوام بین خود را به وجود آورند. به عبارت دیگر، منطقه گرایی نمی تواند بدون تقویت پیوندهای انجمنی میان مردم، گروه ها و جوامع پراکنده درون منطقه ای پیشرفت موثری داشته باشد.
    این مقاله براساس تجارب منطقه گرایی در حوزه آسیای شرقی و آسیای جنوب شرقی تنظیم شده است. طبعا می تواند برای کشورهایی که در حوزه آسیای جنوب غربی قرار دارند؛ نیز موثر و کارساز باشد. انسجام انجمنی در آسیای شرقی توانست اولا «جهان شهرهای» متنوعی را بوجود آورد، ثانیا زمینه عبور از «همگرایی منفعلانه» به سوی «همگرایی فعالانه» را نیز فراهم سازد.
    همگرایی فعالانه در فرآیندی انجام می شود که سیاست گذاری منطقه ای در روند کاهش و حذف موانعی باشد که مبادلات اقتصادی را در حوزه های تجاری و مالی بین کشورها فراهم سازد. از سوی دیگر عامل تقویت عناصر مشترک و همگرا میان شرکا و مجموعه هایی است که می توانند عامل تقویت مبادله بین بازیگران شوند. این امر از طریق بازار های منطقه ای و تبدیل آن به بازارهای جهانی شکل می گیرد.
    در این مقاله تلاش می شود تا انسجام انجمنی در سیاست گذاری منطقه ای براساس مطالعات بین رشته ای تبیین شود. در چنین شرایطی می توان ترکیبی از «رهیافت های سازه انگاری» و «منطقه گرایی نهادی» را مورد استفاده قرار داد. نشانه های انسجام انجمنی را می توان در سازماندهی «شهرهای منطقه ای» و همچنین «شهرهای جهانی» ملاحظه نمود.
    کلیدواژگان: انسجام انجمنی، انسجام همگرایانه، همگرایی منفعلانه، همگرایی فعالانه، انسجام سازمانی، جغرافیای مکانی، سازمان های منطقه ای، چندجانبه گرایی، منطقه گرایی
  • سید عبدالامیر نبوی صفحه 187
    پیشینه تامل درباره توسعه و نقش دولت در آن، به طور معمول، به دوره قاجاریه و آشنایی جدی ایرانیان با دنیای جدید برگردانده می شود. با این حال، این موضوع همچنان زنده و دغدغه متفکران و دولتمردان ایرانی است و امروزه میراث پرباری از نکته سنجی های نظری و اقدامات انجام شده در این زمینه در اختیار قرار دارد. در مقاله حاضر تلاش بر آن بوده است که با مبنا قرار دادن نظریه دولت دموکراتیک توسعه گرا، برنامه ها و اقدامات توسعه ای دوره پهلوی دوم (1357-1320) بازخوانی و بررسی شود. بر این اساس، در دوره 1332-1320 نوع سیاست اجازه نمی داد دولت ظرفیت لازم برای توسعه گرایی را پیدا کند؛ در سالهای 1341-1332 به دلیل دگرگونی در روابط دولت – جامعه نوعی گسست و تغییر در نوع سیاست رخ می دهد و شرایط اولیه برای توسعه گرایی پدیدار می شود (دوره گذار و انتقال)؛ و در سالهای 1357-1341 با تغییر ظرفیت دولت، به ویژه به واسطه افزایش درآمدهای نفتی، ویژگی توسعه گرایی به طور بارزی نمودار شد. با این حال، شرایط ایران و در نتیجه نوع سیاست بدان گونه نبوده است که این دولت گرایش دموکراتیک نیز پیدا کند.
    کلیدواژگان: دولت، سیاست، توسعه، نظریه دولت دموکراتیک توسعه گرا، پهلوی دوم
|
  • Abbas Hatami Page 7
    Since the 1970s, we have been witnessing an increasing call for "bringing the state back in" to political science studies. In particular, the theories of state-building earned a great importance. This led to the multiplicity and diversity of state-building theories and as a result a kind of textual disorder in this literature. Thus, we argue that it is a must to give some theoretical order to these theories and build some coherent theoretical structures in the field of state-building theories through one of the methods in theory-framing that is theoretical approaches. In doing so, this article offers four main theoretical approaches to state-building theories including war approach, approach of economic and social crisis and dynamics of feudalism, cultural approaches and finally Third World approach. This article then follows a critical and pathological perspective and discusses the theoretical imperatives to be observed by the above-mentioned theoretical approaches.
    Keywords: State, Building, Theoretical Approaches, War, Feudalist Crisis, Religious Reforms, Third World
  • Sajad Sattarim Page 45
    “State theory” and different and contradictory perceptions of it, is counted as a prominent approach in the contemporary political knowledge. Various liberal, Marxist and Third World models of “state theory” have always had a widespread reflection on the study of politics in different Western and non-Western societies and have been the central predominant theory particularly in the literature of political economy, political sociology and historical sociology. The main objective of this article is an attempt to formulate a new theoretical approach and an alternative to “state” and “political system” theories so that the new theoretical approach (titled as “paradigm of power” approach) may enjoy epistemic, methodological and theoretical capacity and desirability, while avoiding some existing reductionism in “state” and “political system” theories.
    Keywords: Paradigm of Power, Agency, Structure, Structural Attraction, Repulsion, the Dependent, Paradigmatic Circulation of Elite
  • Vahid Sinaee, Ahmad Mohaghar, Somayyeh Zamani Page 75
    By the end of the Iran-Iraq war, debate on modernization and reconstruction, and a new period of policy-making was started in Iran. Any plan and policy in such period, was aimed at rebuilding of devastation caused by the war, economic improvement and fortification of economic infrastructures. On this basis, the 1st Economic, Social & Cultural Development Plan was formed. This article discusses the role of the 3rd period of the Islamic Consultative Assembly as a state institution involved in the process of policy-making and ratification of the 1st Development Plan. It shows that the Assembly has had a subordinate and affirmative role in the process of transition to reconstruction period and relevant policy-makings.
    Keywords: Islamic Consultative Assembly, Policy, making, 1st Development Plan, Structure, Agent
  • Mohammadali Shirkhani, Fariborz Arghavani Pirsalami, Zakieh Yazdanshenas Page 107
    By beginning of the financial crisis in the U.S economy, many analysts, in their survey to find the roots and causes, point to different aspects such as state intervention or the lack of its timely presence in economic sphere. The first and most critical impact of such depression on domestic area was the fall of financial indexes and reduced public welfare. Focusing on the US depression in the scope of its internal structures, this article argues that it has led to the weakening of the welfare state in the U.S, due to the gap and income deficit and inability of the state in performing its welfare function for the vulnerable classes, resulted from the adoption of some strategies such as tax collection from financial institutes and classes and allocation of supportive financial resources to companies and institutes, along with the intensification of military presence in different regions of the world. To explain our argument, this article first articulate its theoretical framework consisting of imbedded liberalism and neo-liberalism theories in order to better understand the U.S economic dynamics and developments, then in the second section we refer to the roots, causes and also results of the crisis, and finally we investigate its impact on weakening of the U.S welfare state function.
    Keywords: The United States of America, Financial Crisis, Welfare State, Economic Liberalism, Financial Institutes
  • Ebrahim Gorgi, Ali Reza Eghbali Page 137
    Nowadays, the theory of political instabilities resulted from a rentier economy and a rentier state is once again criticized by academic circles and theorists in economic and political science. A majority of critics believe that empirical observations are not so much compatible with the instabilities resulted from this theory. Thus, this article tends to introduce instability as a factor creating economic fluctuations and study the case within the context of political business cycles. In fact, it attempts to discuss a new type of political business cycles which is a characteristic of rentier economies. This theoretical framework may be deemed as an exordium to design quantitative and technical models in the field of business cycles studies.
    Keywords: Political Instability, Rentier Economy, Rentier State, Economic Fluctuations, Political Business Cycles, Theoretical Framework
  • Abbass Mossalanejad Page 155
    Regional policy making is one of the communicative concepts in the field of political economy which shapes the regional connections between governments, multi-national corporations and economic organizations. These effective structures cannot establish sustainable cooperation among them unless they consider the social and cultural characteristics of their partners. In the other hand, regionalism cannot be significantly developed without reinforcing the associative connections between dissociated groups, people and societies. This paper has been prepared in accordance with regionalism experiences in East and South-East Asia. It could also be applicable and a guide model for countries located in South-West Asia. Associative coherence in East Asia firstly organized a variety of "world cities" and then provided the ground for transition process from "passive integration" to "proactive integration". Proactive integration occurs when regional policy making is in line with establishing economic interactions between countries through decreasing or removing the obstacles, on the other hand, integration strengthens the common factors between partners and economic structures. This integration is formed through conversion of regional markets into global markets. This paper attempts to explain the associative coherence in regional policy making based on interdisciplinary studies. To establish such integration, a combination of "Structuralism Approaches" and "Structural Regionalism" may be applicable efficiently. Realization of the associative coherence can be seen in organizing regional and world cities.
    Keywords: Associative Coherence, Integrative Coherence, Passive Integration, Proactive Integration, Physical Geography, Organizational Coherence, Multilateralism, Regionalism
  • Seyed Abdolamir Nabavi Page 187
    The Qajar period, when Iranians first met the modern world, is usually assumed to be the beginning of thinking over development and the role the state plays in it. The issue of development is still alive within the intellectual circles as well as authorities and has led to accumulation of a fruitful literature. Relying on the theory of democratic developmentalist state, the present study attempts to review and analyze the developmental programs during the second Pahlavi era (1941-1979). Our argument is that 1) during the 1941-1953, the type of politics prevented the state from generating the required capacity for developmentalism, during 1953-1962 a transformation in the state-society relation led to some rupture and change in politics and consequently prepared the ground for some efforts for adopting developmentalist policies (the transition period), and during 1962-1979, with an increase in oil revenues, developmentalism flourished and its positive characteristic was significantly revealed. But the country’s situation and the kind of politics did not encourage the Iranian state to become democratized.
    Keywords: State, Politics, Development, Theory of Democratic Developmentalist State, Second Pahlavi Period