فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه امامی میبدی، کیومرث اشتریان صفحه 7
    نوشتار حاضر با بهره گیری از رهیافت نهادی به طراحی نظام ارزیابی سیاست های عمومی در ایران می پردازد. با توجه به توزیع نقش های ارزیابی در نهادهای مختلف و ضرورت نگاه سیستمی برای انسجام فعالیت های ارزیابانه، این مقاله ابتدا به صورتبندی مدل نهادی به عنوان پایه مفهومی طراحی نظام ارزیابی سیاست می پردازد. آنگاه بر اساس آن روش ها و مدل های مناسب برای هر نهاد را تجویز کرده و نقش ها و مسئولیت های نظام ارزیابی را تعیین می کند. مدل نهادی چند رهیافتی و چند روشی است و چهار مولفه هدف ارزیابی، وظایف قانونی، حوزه سیاستی و ویژگی های سازمانی را برای گزینش مدل ارزیابی ملاک قرار می دهد. بدینسان در نظام ارزیابی سیاست پیشنهادی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور از مدل های نظام اطلاعات مدیریت، پاسخگویی با تاکید بر پرداخت نتیجه گرا و حسابرسی سیستم های اجتماعی، مرکز پژوهش های مجلس از مدل های تحلیل هزینه- فایده، تصمیم- تئوریک، هدف محور، آزمایش و مورد پژوهی، دیوان محاسبات کشور از مدل تحلیل هزینه- فایده و مجمع تشخیص مصلحت نظام از مدل های پایش قانونی و نقد و خبرگی برای اجرای وظایف خود استفاده می کنند. همچنین نیاز به اخذ بازخورد از منابع غیر دولتی و ضرورت تقویت نهادهای خصوصی برای ارزیابی های مستقل و عمومی مورد توجه قرار می گیرد. در این نظام مجمع تشخیص مصلحت نظام متولی ارزیابی سیاست های کلی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی متولی سیاست های اجرایی و عملیاتی و مجلس شورای اسلامی متولی ارزیابی سیاست های تقنینی است.
    کلیدواژگان: نظام ارزیابی سیاست، نهادهای کلان، مدل های ارزیابی، مدل نهادی، جمهوری اسلامی ایران
  • رسول افضلی، اسلام یاری شگفتی صفحه 49
    بحرانهای سیاسی همیشه برآمده از عوامل انسانی نیستند و ممکن است در اثر عوامل طبیعی چون زلزله، سیل، آتشفشان، خشکسالی و... بروز کنند. فرض اصلی این است نمودن نظام سیاسی ایران را با چندین بحران سیاسی دارد که مهمترین آنها بحران اقتدار و مشروعیت است. از منظر جامعه شناسی سیاسی آسیب پذیری دو عامل «نقش» و «نهاد» که به ترتیب به «کارگزارن سیاسی» و «نهادها» اشاره دارند، نظام را درگیر بحران اقتدار می سازد. ماهیت تمرکز گرای نظام سیاسی ایران و به تبع آن تمرکز همه نهادهای سیاسی در تهران به عنوان یکی از زلزله خیزترین شهرهای ایران، امکان این آسیب پذیری را بیشتر ساخته است. با وقوع زلزله ای مخرب در تهران علاوه بر اینکه نخبگان تصمیم گیرنده نظام(که طیف کوچکی راتشکیل می دهند) و نهادهای سیاسی(که اغلب در مجاورت گسلهای زلزله قرار گرفته اند)آسیب پذیر می شوند، محیط پیرامونی داخلی وخارجی نظام سیاسی نیز مهیای حرکتهای بحران خیز می شود. فائق آمدن بر این بحران مستلزم انجام اقدامات مدیریتی کوتاه مدت و بلند مدت است که به طور همزمان باید اتخاذ شوند.
    کلیدواژگان: زلزله، تهران، نظام سیاسی، بحران اقتدار و مشروعیت، مدیریت بحران
  • غلامرضا جعفری نیا صفحه 87
    پیوند انسان در گروه های اجتماعی و سیاسی، ضرورت مشارکت اجتماعی افراد را فراهم ساخته و نوع مسئولیت و کارکرد و جایگاه واقعی و یا آرمانی فرد را معین می سازد، انسان اجتماعی برای داشتن نظام حکومتی مورد علاقه خود نیازمند به مسئله مشارکت سیاسی بوده و لذا بدون حضور فعال در عرصه سیاست جایگاه مورد نظر خود را نمی یابد. هدف این تحقیق، بررسی میزان تمایل به مشارکت سیاسی در شهر خورموج و عوامل اجتماعی موثر بر آن بود. روش این تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه افراد 18 ساله و بیشتر شهر خورموج تشکیل می داد که با توجه به پراکندگی متغیر اصلی تحقیق و سطح اطمینان 95 درصد، 341 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند و با آنها مصاحبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از مهمترین نتایج تحقیق می توان به موارد زیر اشاره کرد: میزان تمایل به مشارکت سیاسی مردان بیشتر از زنان بود، با افزایش تحصیلات، میزان تمایل به مشارکت سیاسی نیز افزایش می یافت، طبقات اجتماعی بالا نسبت به طبقات اجتماعی پایین، میزان تمایل به مشارکت سیاسی بیشتری داشتند. بین سن، محل سکونت و وضعیت تاهل با میزان تمایل به مشارکت سیاسی رابطه وجود نداشت. در بین متغیرهای تحقیق، متغیرهای تحصیلات و روابط سازمانی به ترتیب با بتای 47/0 و 28/0 شدیدترین تاثیر معنی دار را بر میزان تمایل به مشارکت سیاسی داشتند. با استفاده از واریانس ترکیب خطی متغیرهای مستقل 5/52 درصد از واریانس میزان تمایل به مشارکت سیاسی تبیین شد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، شهروندان، خورموج
  • امیر محمد حاجی یوسفی، مهدی فرازی، راضیه کیوان آرا صفحه 123
    یکی از مسایل مهم جامعه شناسی سیاسی بررسی رفتار رای دهندگی مردم در انتخابات های مختلف است. برای جامعه شناسان سیاسی، کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران که در آن حداقل در هر سال یک انتخابات برگزار شده می تواند مورد مطالعاتی بسیار جالبی باشد اما متاسفانه مطالعات کمی انتخابات در ایران در سه دهه گذشته به ندرت یافت می شود. یکی از فواید مطالعات کمی انتخابات این است که می توان با مطالعه روندهای انتخاباتی گذشته به پیش بینی نتایج انتخابات در آینده پرداخت. در این مقاله با تمرکز بر پایگاه های اجتماعی در ایران و مفروض دانستن وجود ارتباط میان پایگاه اجتماعی و رفتار رای دادن این سوال اصلی مطرح می شود که چگونه شناخت پایگاه های اجتماعی در ایران در انتخابات نهم ریاست جمهوری، می توانست موجبات پیش بینی رفتار رای دهندگان را برای نامزدهای انتخابات فراهم سازد؟ فرضیه پژوهش آن است که، شناخت پایگاه های اجتماعی که بر مبنای درآمد، شغل و تحصیلات در کشور پراکنده هستند می توانست، پیش بینی رفتار رای دهندگان در انتخابات نهم ریاست جمهوری را برای سیاست مداران و نامزدهای انتخاباتی تسهیل نماید. این مقاله با تصدیق این نکته که متغیرهای گوناگونی در نحوه انتخاب نامزدها در انتخابات تاثیر دارند، بر این نکته تاکید دارد که با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور در انتخابات 1384 و فضای حاکم بر جامعه در این انتخابات، شناخت پایگاه های اجتماعی در آن برهه زمانی، می توانست نیازها و خواست های هر یک از پایگاه ها را به گونه ای ملموس تر نشان دهد و نامزدها با تمرکز بر این خواست ها، به پیروزی در انتخابات دست یابند.
    کلیدواژگان: انتخابات نهم ریاست جمهوری ایران، پایگاه های اجتماعی در ایران، مشارکت سیاسی، انتخابات، رفتار رای دهندگی، مطالعه کمی
  • حبیب الله فاضلی صفحه 151
    تعامل ورزش و سیاست در عصر جدید به یکی از موضوعات مهم تبدیل شده است و حکومت ها می-کوشند تا ازظرفیت های آن به بهانه هایی مختلف بهره گیرند. مهم ترین کارویژه سیاسی ورزش به ویژه ورزش فوتبال کنترل و جهت دهی به افکار عمومی، نشان دادن چهره ای کارآمد از دولت و در نهایت ملت سازی است. اما فوتبال تنها مورد استفاده دولت های ملی نبوده بلکه گروه های اقلیت و اقوام نیز می کوشند تا از پتانسیل بالای این ورزش در جهت نشان دادن مخالفت خود با دولت ها و یا تقویت همگرایی قومی خود بهره بگیرند. دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در مواردی از ظرفیت فوتبال ملی برای تقویت همگرایی و هویت ملی بهره گرفته است.
    این مقاله می کوشد تا تحلیلی نظری بر رابطه ورزش و سیاست ارایه نماید و در پایان تیم تراکتورسازی را بر اساس برخی شعارها و گفتارهای هواداران سیاسی-ورزشی آن بررسی نماید و برآنیم که جریان نژادگرای پان ترک درصدد بهره گیری از فوتبال باشگاهی در جهت ایجاد تعریفی از هویت آذری به مثابه «هویت مقاومت» است و آن را در مقابل هویت ملی ایرانی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ورزش، سیاست هویت، فوتبال، ورزش زورخانه ای، قوم گرایی، پان ترکیسم
  • نعیما محمدی، علی محمد حاضری صفحه 175
    مقاله حاضر با نفی بعضی رویکردهای روان شناسی، علوم سیاسی و حقوق به دنبال بررسی این مفهوم با استناد به تئوری های جامعه شناسی در سطح جنبش های اجتماعی می باشد. از آن جا که پایه های شکل گیری برخی از اشکال تروریسم جدید در جهان بیش از آن که اهداف سیاسی- نظامی باشد ریشه در عوامل اجتماعی- هویتی دارد؛ از این رو تروریسم جدید یک جنبش اجتماعی جدید معکوس در دنیای مدرن سیاست می باشد که «استراتژی زندگی» را که مهمترین مفهوم لیبرال دموکراسی است به چالش کشانده است. گسترش فزایده تروریسم همزمان با مسلط شدن نظام های دموکراسی و جامعه مدنی نشانگر شکل گیری مقاومتی جدید از سوی نیروهای اجتماعی مدافع حقوق اقلیت ها است. مجادلات جامعه شناسان درباره مفهوم تروریسم در قالب 2 دیدگاه طرح می شود:1) دموکراسی می تواند امنیت را به جامعه جهانی بازگرداند. 2) دموکراسی خود عامل تنش زا و تولید کننده تروریسم تلقی می شود. این مقاله با تحلیل های نظری و شواهد آماری اثبات می کند که جنبش های تروریستی مقاومتی علیه گونه های خاصی از نظام های دموکراتیک می باشند.
    کلیدواژگان: خشونت سیاسی، جنگ های تروریستی، دموکراسی، جامعه خطرناک
  • ناصر علی منصوریان، وحید آگاه صفحه 205
    از میان دولتهایی که تاکنون نظام جمهوری اسلامی را به عنوان قالب حکومتی خود پذیرفته اند، موریتانی به عنوان مبدع این نظام و ایران و افغانستان از جهت رویکرد به اسلام و میزان نفوذ آن در نظام حقوقی در این نوشتار مورد نظر قرار گرفته و کشورهایی چون پاکستان و کومور به جهت اجتناب از اطاله کلام و صعوبت مطالعه تطبیقی در بیش از سه کشور از حیطه بررسی خارج گردیده است. ایران، افغانستان و موریتانی علیرغم اشتراکاتی همچون دین رسمی، لزوم مطابقت قوانین با اصول اسلامی و شرط مسلمانی رئیس جمهور، نقاط تمایز قابل تاملی دارند؛ امری که ناشی از دو نگاه متفاوت در عین اعتقاد مشترک به ارزشهای اسلامی است: نگاهی که در ایران به «حضور حداکثری دین در جامعه» و بالطبع نظام حقوقی و در موریتانی و افغانستان به «توازن میان آموزه های اسلامی، دموکراسی و حقوق بشر» تعبیر می شود. با عنایت به مطالعه تطبیقی پیش رو، به نظر می رسد قالب جمهوری اسلامی توان سازگاری حداکثری با بایسته های دموکراسی و حقوق بین الملل بشر را داشته و می توان از آن به تلفیق دین و دموکراسی یاد کرد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، اسلام، قانون اساسی، افغانستان، موریتانی
|
  • Razieh Emami Meibodi, Kiomars Ashtarian Page 7
    Taking advantage of the institutional approach, the present article tries to design and propose an evaluation system of public policies in Iran. Considering the distribution of evaluation roles in various institutions and the necessity of a systematic view for the integrity of evaluative activities, the article formulates an institutional model as a conceptual basis in designing the evaluation system of policy. Then, it prescribes appropriate methods and models for each institution and determines roles and responsibilities of the evaluation system accordingly. The institutional model is a multi-approach and multi-methodological model and holds the four factors i.e. evaluation goal, legal duties, policy area and organizational features as the criteria to select the evaluation model. Thus, in the proposed evaluation system of policy, 1) the Vice-Presidential Office for Planning and Strategic Supervision uses the analytical models of management information system, accountability emphasizing result-oriented payment and social system audit, 2) the Majlis Research Center uses cost-benefit, decision-theoretic, goal-oriented, test and case research, 3) the Supreme Audit Court uses the analytic model of cost-benefit and 4) the Expediency Council uses the legal monitoring, criticism and expertise model to fulfill their duties. Also, the need to have a feedback from non-governmental sources and the necessity to fortify private institutes in order to have independent and general evaluations are taken into account. In such system, the Expediency Council is the custodian to evaluate public policies, Vice-Presidential Office for Planning and Strategic Supervision is the custodian for executive and operational policies and the Majlis sponsors to evaluate the legislative policies.
    Keywords: Evaluation System of Policies, Macro, institutions, Evaluation Models, Institutional Models, Islamic Republic of Iran
  • Rasool Afzali, Eslam Yari Sheghefti Page 49
    Political crises are not always arisen from human factors and may occur due to some natural disasters including earthquake, flood, volcanic eruptions, drought, etc. A probable earthquake in Tehran may cause tectonic political crises in the Iranian political system. This paper argues that as a consequence of a probable earthquake in Tehran, the political system may face two main crises of authority and legitimacy. From a politico-sociological perspective, the vulnerability of the two factors of “Role” and “Institution” which refer to “Political Agents” and “Institutions”, respectively, would engage the system in the crisis of authority. The centralized nature of Iran’s political system and consequently the centralization of all political institutions in Tehran as one of the major earthquake-prone cities in Iran, has elevated the feasibility of such vulnerability. In the event of a destructive earthquake in Tehran, elite decision-makers of the system (constituting a small scope) and political institutions (often in the vicinity of earthquake faults) would become vulnerable, while the internal and external surroundings of the political system would be ready for crisis-prone movements. Overcoming such crisis requires some long-term and short-term management practices which should be taken simultaneously.
    Keywords: Earthquake, Tehran, Political System, Crisis of Authority, Legitimacy, Crisis Management
  • Gholamreza Jafarinia Page 87
    The human links in social and political groups require the social participation of individuals and determine the responsibility, function and actual and/or idealistic place of the individual. The social man needs political participation to have the state he desires; thus, without an active presence in politics, he would never find his desired place. This study seeks to review the rate of tendency to political participation in Khormoj city and the social factors involved. The method in this research is survey and the data gathering tool is the questionnaire. The population in this study are 18 year-old individuals and over in Khormoj city from among which 341 individuals were selected and interviewed as the sample group with regard to the main variable scatter and 95% confidence level. Data was analyzed via the SPSS software. Some of the most significant findings of the research are as follows: the rate of tendency towards political participation was higher in men compared to women, the more educated individuals the more tendency towards political participation, individuals of higher social classes were more willing to political participation compared to lower social classes. There was no relationship between age, location and marital status and the rate of tendency to political participation. Among variables of the research, education and organizational relationships had the most meaningful effects on the rate of political participation having 47% and 28% Betas, respectively. Using the variance of linear combination of independent variables, 52.5% of the variance was explained as the rate of tendency to political participation.
    Keywords: Political Participation, Residents of Khormoj, gender, education, social class
  • Amir Mohammad Hajiyousefi, Mahdi Farazi, Razieh Keivan Ara Page 123
    One significant issue in the political sociology is to study the voting behaviour of people in different elections. For political sociologists, a country like the Islamic Republic of Iran which holds at least one election each year can be an interesting case study; however, there are unfortunately few quantitative studies conducted on elections in Iran in the last three decades. A main advantage of quantitative studies on elections is that having reviewed the past election procedures, one may forecast the results of elections to be held in future. Concentrating on the social bases in Iran and assuming the existence of a relationship between “social base” and “voting behaviour”, this article seeks to answer the following question: “how could understanding the social bases in Iran during the 9th Presidential election provide the ground for candidates to forecast voters’ behaviour?”. Our main hypothesis is that understanding the social bases which are scattered nationwide based on the income, occupation and education could facilitate forecasting of the behaviour by voters in the 9th Presidential election for policymakers and candidates. Arguing that various variables are affecting the manner of electing candidates in the election, this article emphasizes that considering the economic and social situation of the country in the election of 2005 and the dominant environment of the society, as well as understanding the social bases at that period of time, could show the needs and demands of each social base in a more tangible manner and candidates could win the election by focusing on these demands.
    Keywords: The Iranian 9th Presidential Election, Social Bases in Iran, Political Participation, Elections, Voting Behaviour, Quantitative Study
  • Habibollah Fazeli Page 151
    The interaction between sports and politics in the new age has become an important issue. Various governments try to take advantages of the capacities as well as opportunities sport provides with different manners. The most important political function of sports, specifically soccer, is to control and direct the public opinion, demonstrate an efficient face of the government and finally to help the process of nation-building. However, soccer has been used not only by national governments, but minorities and ethnic groups also try to take advantage of the high potential of this sport in demonstrating their opposition to the governments and/or strengthening their ethnical convergence. The Islamic Republic of Iran has also taken advantages of the capacity of the national soccer, in some cases, to strengthen the national convergence and identity. This article seeks to present a theoretical analysis over the relationship between sports and politics and it studies a soccer team, the Tabrizi Tractorsazi, based on some mottos and expressions by its political-sport fans and it argues that the Pan Turk racist trend is willing to take advantages of the club soccer to establish a definition of Azeri identity as “the resistance identity” and place it opposed to Iranian national identity.
    Keywords: Sports, Identity Politics, Soccer, Zurkhaneh Sports, Ethnicity, Pan, Turkism
  • Naima Mohammadi, Ali Mohammad Hazeri Page 175
    In this article we seek to study terrorism as a new social movement (NSM) with a sociological approach while criticizing the approaches used by other disciplines such as psychology, political science and law to study this issue. Our main arguments is that since terrorism in all around the world is a social and identity phenomenon rather than political and military one, therefore “New Terrorism” may be considered as a counter new social movement which is challenging liberal democracy in modern politics. The simultaneity of expanding terrorism on the one hand and dominating democratic systems and civil society on the other may be said to show new forms of resistance by minorities. The scholars in the discipline of sociology have two general views about terrorism: one is that democracy can bring security back in the global society while the other is that democracy itself produces tension and terrorism. In this article, we seek to argue that the terrorist movements can be said to be mainly against some kind of democratic systems.
    Keywords: Political violence, Terrorist wars, Democracy, Risk society
  • Naser Ali Mansourian, Vahid Aghah Page 205
    Among states who have accepted the Islamic Republic as their governmental framework, we seek to do a comparative study of Mauritania, as the innovator of such a system, Iran and Afghanistan, regarding their approach towards Islam and its influence on the legal system. Pakistan and Comoro have the same Islamic governmental system but are not considered in this study since it is very difficult to compare five countries in an article. Iran, Afghanistan and Mauritania have considerable distinctions despite their common points including the official religion, necessity to adjust laws with Islamic principles and the condition of being Muslim to become president; an issue arisen from two different perspectives while having common belief in Islamic values: a perspective interpreted in Iran as “the maximum presence of religion in the society” and therefore the legal system; and in Mauritania and Afghanistan as “the balance among Islamic teachings, democracy and human rights”. Our main argument in this article is that the governmental/state framework of the Islamic republic is capable of maximum compatibility with democratic musts and international human rights requirements and it may be called the integration of religion and democracy.
    Keywords: Islamic Republic, Islam, Constitution, Iran, Afghanistan, Mauritania