فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم افتخاری صفحات 7-46
    دستاوردهای شگفت انگیز روش پژوهش علمی زیست جهان انسان را در مدت نسبتا کوتاهی به طور بنیادی دگرگون ساخت، دشواری های زندگی سنتی و راه حل آنها جای خود را به مسائل نوظهوری داد که هیچ کدام در گفتمان پیشینیان درباره ی روابط انسان و جهان نیامده بود. روش پژوهش علمی برای پاسخیابی به دشواری های مادی و معنوی انسان در جهان دگرگون شده وارد میدان شد و به عنوان بهترین روش برای فهمیدن مشکلات جدید و شناسایی راه حل آنها، روش های معرفت شناختی سنتی را از اعتبار انداخت و خود جانشین آنها گردید ولی طولی نکشید که کامیابی های روش پژوهش علمی مایه درد سر آن گردید. گروه روز افزونی از دانشمندان بر آن شدند که روش پژوهش علمی دو کمبود بنیادی دارد 1- تفاوتی میان هستی های طبیعی و انسانی از لحاظ روش شناختی نمی بیند و 2- روایت ها یا قوانین کلی اجتماعی مورد جستجوی آن پاسخ گوی نیازهای گروه های زور افزون اجتماعی و فردی شدن زندگی شخصی در جهانی پیچیده تر شده ی امروزی را برآورده نمی سازد. از این رو لازم است در پژوهش پدیده های اجتماعی راه دیگری در پیش گرفت که بتواند به مسایل جزیی و فردی زندگی انسانها با ژرفای بیشتر بپردازد. این استدلالها در نهایت به پافشاری در کاربست شیوه پژوهش کیفی بطور انحصاری در پژوهش پدیده های انسانی و اجتماعی انجامید، چشم پوشی از کاربرد گسترده شیوه پژوهش کیفی در مطالعه پدیده های طبیعی به منظور جا انداختن آن بعنوان یک روش پژوهش متفاوت گفتمان پر سر و صدایی را به دنبال داشت که بر سر ارتباط میان «روش» های (کمی) و (کیفی) پژوهش به راه افتاد. بن مایه ی این گفتمان را از یک سود یگانگی یا چند گانگی روش پژوهش علمی و از سوی دیگر رویکرد تجربی یا تفسیری به عنوان راه های درست دستیابی به واقعیات اجتماعی تشکیل می دهد. هدف این مقاله نشان دادن این امر است که هر دو عنصر این گفتمان یعنی دوگانگی بنیادی شیوه های پژوهش کمی و کیفی و دوگانگی رویکرد تجربی و تفسیری پیش فرضهای نادرستی می باشند. چرا که هر دو این شیوه ها و رویکردها با دارا بودن زیربنای تجربی و روبنای منطقی تفاوت بنیادی با یکدیگر ندارند ولی در مقام کاربرد بسته به درونمایه موضوع پژوهش از شیوه های مناسب با موضوع استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: روش شناسی علمی، روش پژوهشی، روش پژوهش کمی، یگانگی روش پژوهش، چندگانگی روش پژوهش
  • حاتم قادری، محرم طاهرخانی صفحات 47-78
    نظریه پردازی و نگرش فلسفی به تاریخ یکی از راه های تحلیل و فهم مسایل اجتماعی و سیاسی ایران در دوران معاصر بوده است. فردید یکی از مهمترین اندیشمندان چند دهه اخیر است که می کوشد با طرح حکمت معنوی و حوالت تاریخی نسبت اندیشه و تاریخ مدرن جامعه ایرانی را با اندیشه و تاریخ تمدن غربی قابل فهم و مشخص سازد. او تحولات فکری و اجتماعی جوامع شرقی را با مقایسه با تاریخ تفکر غربی و پیدایی متافیزیک در قالب ادوار تاریخی مطرح می کند، که جابجایی دوره های تاریخی بنا بر حوالت اسماء الهی و هویت غیب انجام می پذیرد. سیر دوره های تاریخی با حتمیت و ضرورت خود و اندیشه جبر تاریخ و گریز ناپذیری حوادث و رویدادها را فردید با حوالت تاریخی و مکر لیل و نهار توضیح می دهد. مهمترین تضمن سیاسی حکمت تاریخ فردید نادیده گرفتن و بی توجهی به مقوله کنش سیاسی می باشد که نوشته حاضر ضمن توصیف و تحلیل اندیشه فردید در باب تاریخ چگونگی ارتباط و تاثیر پذیری یا تاثیر گذاری کنش انسانی را در نظریه تاریخ و همچنین درمبانی فکری او مورد لحاظ و توجه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حوالت تاریخ، حکمت معنوی، کنش سیاسی، ادوار تاریخ، فلسفه جوهری تاریخ، مکر لیل و نهار
  • مرتضی بحرانی صفحات 79-96
    به نظر می رسد داشتن توافقی بر سر موضوع سیاست، سمت و سوی فعالیت های نظری و عملی هر قوم را سامان می بخشد. موضوع سیاست آن گاه که جامع و مانع باشد، «امر سیاسی» نامیده می شود. امر سیاسی، مولود مشاجرات و نقدهای حدودا یک صدساله اخیر معرفت شناسان حوزه علوم سیاسی است. به ویژه آن گاه که پوزیتویسم در اوج اقتدار، هرگونه رقیب معرفتی غیرتجربی و غیراثباتی را در مقام معرفتی «غیرعلمی» و در نتیجه غیراطمینان آور و نهایتا غیرمصرفی، طرد کرد. در این زمان بود که تازه به میدان آمدگان مدعی علم اثباتی سیاست (و سپس از منظری دیگر، فلاسفه سیاسی از قافله وامانده) تلاش کردند تا حضور و حیات خود در عرصه معرفت شناسی را با پاسخ به رقیب از طریق علم کردن «امر سیاسی» به رسمیت بشناسند. در این خصوص، تلاش های زیادی انجام شد تا برداشتی متفق علیه از امر سیاسی ارائه شود. مقاله حاضر به بررسی این روند می پردازد و به نحو ضمنی بیان می کند که داشتن برداشتی از امر سیاسی، زمینه ساز پیگیری درست و متناسب توسعه سیاسی در میان هر ملتی است.
    کلیدواژگان: امر سیاسی، فلسفه سیاسی، علم سیاسی، توسعه سیاسی
  • حسن ملائکه صفحات 97-123
    مقاله در پی توضیح و تبیین الاهیات سیاسی و رویکرد های گونا گون آن است. الاهیات سیاسی در تعبیری عام دربرگیرنده انواع ارتباط و پیوستگی میان دین و سیاست است. این تعبیر اگرچه به یک معنا کهن است، اما محتوی و منظور از این واژه در دوره های مختلف زمانی متفاوت بوده است. دین و سیاست بطور مشترک ابعاد گوناگون اجتماعی و فردی سپهر زندگی انسان را تعیین می کنند. در مقاله پیوستگی دین و سیاست بعنوان موضوع یکی از زیر شاخه های علوم سیاسی تحت نام «علوم سیاسی دین» معرفی می شود. این زیر شاخه از علوم سیاسی بعنوان گرایش جدید آکادمیک شناخته می شود. در ادامه به سه نوع الاهیات سیاسی پرداخته می شود: نهادی، حقوقی دولتی و الاهیات سیاسی عدالتگرایانه. نمایندگان فکری برجسته هر کدام از سه نحله معرفی و به شرح دیدگاه آنان می پردازد.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی دین، الاهیات سیاسی نهادی، الاهیات سیاسی حقوقی، دولتی، الاهیات سیاسی عدالتگرایانه
  • سید جواد صالحی*، الله کرم مشتاقی صفحات 123-150
    قدرت به مثابه کانونی ترین مفهوم علم سیاست،موضوعی است که کمتر در خصوص تعاریف آن میان صاحبنظران و نویسندگان اتفاق نظر وجود ندارد.این عدم اجماع سبب گردیده تا دامنه گسترده ای از تعاریف در قالب مکاتب و گفتمانهای مختلف شکل گیرد.در پژوهشهای علمی برای خروج از این توسع مفهومی و چالش واژگانی،شیوه های متفاوتی همچون سنخ شناسی مکتبی(ساخت گرائی،تکوین گرائی،واقع گرائی،آرمانگرائی و...)، تطور زمانی،بررسی تطبیقی و شیو های انطباقی به کار رفته است.
    این پژوهش در نظر دارد تا ضمن تحلیل توصیفی منحنی تحول واژگانی قدرت بطور عام در مکاتب مادی و غیر مادی،نظرات و دیدگاه های حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری و وجه تمایز آن با سایر دیدگاه ها را مورد واکاوی قرار دهد.
    رویکرد رهائی بخش انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی و پس از ایشان،حضرت آیت الله خامنه ای سبب فاصله گیری و سویه سازی مفهوم قدرت و کاربرد آن شده است و این مقاله بر جنبه های بارزی همچون غایت گرائی، تکلیف محوری،ظلم ستیزی،نظم عادلانه و... در تعریف قدرت از نظر رهبران انقلاب اسلامی و تفاوت ماهوی ان با دیدگاه های غربی اهتمام دارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، آیت الله خامنه ای، قدرت، اسلام، غرب
  • مریم سادات اسعدی فیروزآبادی* صفحات 151-182
    در این نوشتار، اشعار ناسیونالیستی دو شاعر عصر مشروطه، ملک الشعرای بهار و میرزاده ی عشقی، از حیث زبان و شیوه ی بیان، به صورت تطبیقی بررسی و تحلیل می گردد. پس از ذکر مقدماتی پیرامون معرفی پدیده ی ناسیونالیسم و چگونگی ترویج آن در ایران،شرح حال مختصری از زندگی و فعالیت های سیاسی دو شاعر نامبرده ذکر گردیده، آن گاه اشعار ناسیونالیستی آن ها از جهت «لحن»،«عاطفه و احساس»،«باستان گرایی»،«کاربرد عناصر فرهنگ عامه»،«زبان بلاغی»،«زبان شعری» و...با ذکر مهمترین شواهد شعری به دست آمده، به شیوه ی توصیفی –تحلیلی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ناسیو نالیسم، ملی گرایی، ملک الشعرا بهار، میر زاده عشقی، زبان، بیان
  • علیرضا سمیعی اصفهانی صفحات 183-211
    پژوهش فمینیستی، پژوهشی است که زنان را به مثابه نقطه عزیمت بحث در نظر گرفته و باورهای فمینیستی را در فرایند پژوهش به کار می گیرد. این رویکرد، به دنبال کشف و پرده برداری از پویایی ها و روابط پدر سالارانه اجتماعی از منظر زنان و همچنین درپی گنجاندن فمینیسم در درون فرایندها و تمرکز بر معنایی است که زنان به جهان خود می دهند. این رویکرد، به عدم تعادل قدرت بین مرد و زن و میان زنان به عنوان کارگزاران فعال جهان می پردازد. پژوهش فمینیستی، پژوهشی است که اصول و مبانی نظریه فمینیستی را در سراسر مراحل پژوهش، از انتخاب موضوع تا ارائه داده ها به کار می گیرد. این اصول فمینیستی همچنین به تصمیمات پژوهشگر شکل می دهد و به مثابه چارچوبی برای فعالیت پژوهشی محقق عمل می کند. فمینیسم از منظر فلسفه علم، با اتخاذ رویکردی انتقادی، و با واردن کردن «جنسیت» به مثابه موضوع و همچنین ابزار تحلیل، شکل گیری «امپریالیسم» معرفت شناسی و روش شناسی علمی رایج را متاثر از ویژگی های معرفتی «مردانه» می داند و از جنبه ایجابی و پیشنهادی، با اعتقاد به نوعی «پلورالیسم» روش شناختی برآن است که ضمن بهره گیری از تمامی رهیافت ها و روش های موجود باید ویژگی های «زنانه» در معرفت را وارد علم و روش شناسی علمی کرد و بدین ترتیب بنیان هژمونی مردسالارانه این رویکردها را واسازی و اصلاح نمود. حال این سئوال پیش می آید که آیا روش و نظریه فمینیستی توانسته است به هدف فوق الذکر دست یابد؟ و از جنبه عینی به باز تعریف رابطه (جایگاه و نقش) زنان در مناسبات قدرت بویژه در رابطه با دولت توفیق یابد؟جهت پاسخ این سئوال، پژوهش حاضر می کوشد ضمن بررسی بنیان های هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی فمینیستی به ارزیابی نتایج و پیامدهای این رویکرد نظری برای فلسفه علم و معرفت شناسی و روش شناسی های رایج، بویژه درحوزه علم سیاست بپردازد. روش پژوهش این نوشتار توصیفی- تبیینی با تکیه بر منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، علم سیاست
|
  • Ghasem Eftekhari Pages 7-46
    The astonishing achievements of scientific research method have radically changed human''s life-world in a relatively short period of time. Troubles of traditional way of life and their solutions were substituted by emerging issues which were not even mentioned in the previous discourse of our ancestors about the relationship between human and the world. Scientific research method entered the scene for responding material and spiritual troubles of human being. As the best method for understanding new problems and recognizing their solutions، scientific method discredited traditional methods of knowledge and substituted them. But after a while، the achievements of scientific research method made troubles for it. An increasing number of scientists concluded that scientific research method has two basic shortages: 1) it does not make distinctions between natural beings and human beings in terms of methodology; and 2) Narratives or social general rules of scientific method do not respond to increasing social groups and individualization of personal life in the contemporary complicated world. Thus it is essential to find another path that deals more deeply with human life''s individual and particular problems. These arguments، finally، culminated in applying qualitative research method in human and social phenomena. The ignoring of widespread application of qualitative research method in studying natural phenomena in order to reset it as a different research method created a controversial discourse over the relationship between quantitative and qualitative methods. The root of this discourse goes back to the issue of unity or multiplicity of scientific research method، on the one hand، and empirical or interpretive approaches towards social reality، on the other. The aim of this article is to show that both of these elements، namely radical duality of quantitative and qualitative research methods and duality of empirical and interpretive approaches، are wrong premises. Both of these approaches and methods have empirical base and rational superstructure so they are not radically different but they are used according to the content of research
    Keywords: scientific methodology, research method, quantitative research method, unity of research method, multiplicity of research method
  • Hatam Ghaderi, Moharram Taherkhani Pages 47-78
    Theoretical and philosophical approach to history is one of the ways for interpreting and understanding Iran''s social and political problems in the contemporary era. Ahmad Fardid is one of the most prominent Iranian philosophers in recent decades who tries to determine and understand the relationship between Iranian modern history and thought with the western civilization and thought throgh proponding spiritual knowledge and historical change. He compares intellectual and social changes of western societies with the history of eastern thoughts and investigates the emergence of metaphysics in the framework of historical eras in which the changes in historical eras are taken place according to the destiny of god''s names and invisible identity. Fardid explains the evolution of historical eras with all its certainty and necessity، historical determinism and inevitability of events through historical change and the tricks of geist. The most significant shortage of Fardid''s philosophy of history is the igniration of political action issue. This article explains and anlyzes Fardid''s thought regarding history and deals with how human action affects or is affected in his theory of history.
    Keywords: Fardid, history, metaphisics, west, east
  • Morteza Bahrani Pages 79-96
    It seems that having a consensus regarding the topic of politics organizes the direction of theoretical and practical activities in every society. When the topic of politics is comprehensive، it is called «the political». The political is the product of disputes and critiques of the past century by epistemologists of political science sphere; particularly when positivism in its zenith rejected all its rivals which were non-empirical and non-positivists as «unscientific»، consequently non-reliant and ultimately useless. At this moment the rookies of positivist science of politics (and backward political philosophers) tried to prove their presence in the epistemological sphere through propounding «the political». In this regard، many attempts have been done in order to present a consensus interpretation about the political. This article deals with this trend and implicitly expresses that having an interpretation about the political paves the way for correct pursuit of political development in every nation.
    Keywords: the political, political philosophy, political science, political development
  • Hasan Malaekeh Pages 97-123
    This article seeks to explain political theology and its different approaches. Political theology in general interpretation entails different kinds of relations and continuity between religion and politics. Although this interpretation is an old one but its content and purpose differs from one period to another. Religion and politics jointly determine different individual and social aspects of human life. The article considers the continuity of religion and politics as one of the sub-branches of political science which is known as “political science of religion”. This sub-branch of political science is known as new academic discipline. The paper deals with three types of political theology، namely institutional theology، legal-governmental theology and political theology for social justice. The representatives of each school of thought are introduced and their viewpoints are explained.
    Keywords: Political science of religion, Institutional political theology, State, legal political theology, justice Political Theology for Social justice
  • Seyed Javad Salehi*, Allahkaram Moshtaghi Pages 123-150
    As the most important concept of politics، power is a topic that experts and authors have little consensus on its definition. This lack of consensus has caused the formation of a spectrum of definitions within the framework of different schools and discourses. In order to exit from this conceptual ambiguity and word conflict in scientific researches، different methods have been used such as school typology (structuralism، constructivism، realism، idealism and so on)، comparative method and so on. This research seeks to analyze the conceptual trajectory of power in general in materialist and non-materialist schools. Then it examines the viewpoints of Imam Khomeini and the Supreme Leader and their distinction with other perspectives. The Islamic Revolution of Iran led by Imam Khomeini and after him، the Supreme leader has a emancipative approach that caused their distance from other schools and redefined the concept of power and its applications. This article deals with prominent aspects in the definition of power from the leaders of the Islamic Revolution such as teleology، duty-oriented، anti-injustice approach، just order and so on. Then it expresses their difference with the western approaches.
    Keywords: Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, power, Islam, west
  • Maryam Asady Firoozabadi Pages 151-182
    In this article، the nationalist poems of two well-known poets of Iranian Constitution Revolution era namely Malekoshoara Bahar and Mirzade Eshghi are exmained and analyzed comparatively. After introducing nationalism as a phenomen and its spreading in Iran، brief biographies of these poets have been mentioned. Then their nationalist poems have been discussed in discrptive-analytical method by mentioning the most important poetic evidence in terms of tone، emotion، ancient-oriented nationalism، elements of folklore، rhetorical language، poetic language and so on.
    Keywords: Nationalism, Malekshoara Bahar, Mirzade Eshghi, rhetoric
  • Alireza Samiei Esfahani Pages 183-211
    Feminist research، among the others، is the one that has considered women as the starting point of discussion and also introduced the women’s beliefs and visions into process of research. This approach is seeking to unveil the patriarchal relationships in society. Feminist research is the one that wants to apply principles and foundations of feminist theory throughout the research، from choosing the subject to presentation of data. Furthermore، these principles are shaped the decisions of researcher. Therefore، by adapting a critical approach، feminism contends that the formation of scientific methodology and epistemology «imperialism» is affected by the feature of masculine epistemology. So، by taking an epistemological and methodological «pluralism»، the advocators of feminism suggest that feminist researches should employ all approaches and methodologies and should enter the features of feminine knowledge in scientific studies and researches. Therefore، the main purpose of this article is to investigate Feminism’s ontology، epistemology and methodology and also the effects of this approach on philosophy of science. Finally، the methodology of this essay is descriptive–analytical.
    Keywords: feminism, ontology, epistemology, methodology, political science