فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1393)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن خلیلی، امیر عباسی خوشکار، مجید شمس الدینی نژاد صفحات 7-36
    نگارندگان با بررسی نقش فرهنگ سیاسی نخبگان دوره ی رضاشاه در ظهور و سقوط وی، در این مقاله، به این دستاورد نظری رسیدند که مولفه های مبتنی بر دو سطح مشروعیت بخشی به نظام و شرکت در فرآیندهای سیاست گذاری که آغشته به فرهنگ سیاسی محدود و غیردموکراتیک نخبگان سیاسی است از عوامل موثر در برآمدن و فروپاشی نظام پهلوی اول بود. مولفه های غیردموکراتیک عبارتند از قهرمان پرستی، وفاداری به فرد به جای نهادهای سیاسی، اولویت منافع فردی در مقابل منافع ساختاری، بی اعتمادی سیاسی و روش حذف و تخریب در حل اختلافات سیاسی. نگارندگان در نوشتار پیش رو با توجه به الگوی نظری آلموند، چهره ای دیگر از فرهنگ سیاسی نخبگان روزگار رضاخانی/ رضاشاهی را ترسیم نمودند. رویکرد پژوهش، تبیینی و روش بررسی، اسنادی/ مقایسه ای است. برای دست یابی به داده ها، از روش کتابخانه ای بهره گرفته شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، نخبگان، رضاشاه، برآمدن پهلوی اول، برافتادن پهلوی اول
  • شهروز شریعتی، مهدی عباسی شاهکوه صفحات 37-62
    تا پیش از تاسیس سلسله پهلوی به اجتماعات و نهادهایی اتکا داشت که از درجات قابل توجهی از استقلال در برابر دولت برخوردار بودند؛ در این میان علمای شیعه به واسطه استقلال اقتصادی از دولت و در اختیار داشتن منابر برای بسیج توده های مردم و همچنین اختیار انحصاری تفسیر شریعت بیش از سایر رهبران محلی در جامعه ایران می توانستند مقابل سیاست های دولت مرکزی ایستادگی کنند و در صورت لزوم اقدامات دولت را نامشروع جلوه دهند. با این وجود رضاشاه که در بدو سلطنت نسبت به قدرت علما برای مدیریت سازمان اجتماعی در ایران آگاهی داشت و حتی از اندیشه تشکیل جمهوری در ایران به واسطه تقاضای رهبران مذهبی در قم صرف نظر کرده بود به تدریج تلاش کرد تا از طریق تهدید، بازی دوگانه، پنهان کاری و همچنین دسیسه، ترور، قتل و استفاده از ارتش به ایجاد تغییرات بنیادین در جامعه روی آورد؛ در مقابل این اقدامات، برخی رهبران مذهبی، زعمای محلی، سروران و متنفذان جامعه ایرانی به نمایندگی از جامعه مدنی و در عین حال شبکه ای ایران در برابر خواست های حکومت ایستادگی کردند و کوشیدند تا به هر نحو ممکن ضمن تضعیف نقش دولت از قدرت روزافزون آن بکاهند. این مقاله با روش تبیینی پسارویدادی و مطالعه موردی و بازخوانی کنش های سیاسی سیدحسن مدرس به عنوان یکی از مجتهدان و رهبران مذهبی و سیاسی در جامعه ایرانی و با استفاده تلفیقی از آموزه های نظریه جامعه شبکه ای میگدال و نظریه جامعه مدنی آیزنشتات کوشیده است تا ضمن تبیین مفهوم «جامعه مدنی شبکه ای»، فرایند ستیهندگی (تقابل آنتاگونیستی) این جامعه مدنی شبکه ای را با دولت در جامعه ایرانی عصر پهلوی اول، واکاوی کند.
    کلیدواژگان: ایران، پهلوی اول، مدرس، جامعه شبکه ای، جامعه مدنی
  • مسعود غفاری، محمد رادمرد صفحات 63-93
    پژوهش حاضر در راستای واکاوی اندیشه روشنفکری در جریان دو انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی، به مقایسه تحول خواهی در اندیشه میرزاملکم خان و علی شریعتی می پردازد. مسئله پژوهش حاضر این است که چه تفاوتی میان اندیشه تحول خواهی در اندیشه این دو متفکر با توجه به شرایط زمانه شان وجود دارد؟ در این راستا، این مقاله با استفاده از رهیافت توماس اسپریگنز(کشف بحران، شناسایی علل آن و ارائه بدیل و راهکار) اندیشه این دو روشنفکر را مورد تحلیل قرار می دهد. جوهر اندیشه ملکم بر رویارویی با عقب ماندگی و ترویج آیین ترقی استوار است و با تمجید مدرنیزاسیون، دین را تنها برای توجیه و یاری اندیشه خود مورد تاکید قرار می دهد. وی با دغدغه رفع عقب ماندگی در پاسخ به مسئله چه باید کرد، پیروی از غرب را مطرح می کرد. در مقابل او، شریعتی به احیای هویت دینی و طرح و ساخت الگو برای مقابله با برداشت های سطحی از غرب و مدرنیته و مدرنیزاسیون پرداخت و در پاسخ به مسئله چه باید کرد، احیای اندیشه های عدالت خواهانه و ازادیخواهانه(بازگشت به خویشتن) را مطرح می کرد. ایران امروز برای تاکید بر بنیان های هویتی خود و همچنین دستیابی به پیشرفت، به رویکردهای اندیشه ای و الگوهای مناسب توسعه نیاز دارد که بتواند ضمن جمع میان پیشرفت و هویت، هیچ کدام از آنها را به مخاطره نیاندازد و هیچ یک را برتر جلوه ندهد. زیرا تاریخ معاصر ایران نشان داده ارجحیت هریک از این دو باعث برهم خوردن تعادل جامعه و موجب ناپایداری آن در بلندمدت می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، انقلاب اسلامی، پیشرفت، هویت، میرزا ملکم خان، علی شریعتی
  • ادب و قدرت: مطالعه نشانگرهای تقویت/ تعدیل در زبان سیاسی
    مریم سادات غیاثیان*، طاهره ذاکری صفحات 95-122
    یکی از راهبردهای ادب در سخنرانی های سیاسی کاربرد نشانگرهای تقویت/ تعدیل است. تاثیر عامل قدرت در نظریه های زبان شناسی ادب همواره مورد تاکید بوده است، اما شیوه ی این تاثیر در همه ی بافت ها یکسان و الزاما مطابق با پیش بینی نظریه ها نیست. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی کاربرد نشانگرهای تقویت/ تعدیل را در ارتباط با ادب، قدرت سیاسی و وجهه در ده کنفرانس مطبوعاتی سیاسی داخلی روسای دو قوه رئیس قوه مجریه (دوره دهم) و رئیس قوه مقننه (دور هشتم) در سال های 1388 و 1389 مورد بررسی و مقایسه قرار داده است. در بافت مورد بررسی راهبردهای ادب مثبت و منفی در راستای حفظ وجهه گوینده و مخاطب مستقیم یا مخاطب هدف و مهم تر از آن کنش تهدید وجهه مثبت و منفی (در برابر جناح مخالف و مخاطب خارجی) مشاهده شد. عامل قدرت نیز در تعامل با عواملی چون نوع سوال، مخاطب و هم چنین سبک گفتار شخصی بروز پیدا کرد.
    کلیدواژگان: نشانگر تقویت، نشانگرتعدیل، ادب سیاسی، قدرت، وجهه، کنفرانس مطبوعاتی سیاسی
  • حاکم قاسمی، فاطمه معالی صفحات 124-156
    تعداد نمایندگان زن در نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران همواره محدود وانگشت شمار بوده اند. این در حالیست که برای حضور زنان در مجلس شورای اسلامی هیچ گونه محدودیت قانونی وجود ندارد. لذا سوال این است که چرا تعداد نمایندگان زن در نه دوره مجلس شورای اسلامی محدود مانده و افزایش نیافته است؟ و عوامل موثر در بروز این وضعیت کدامند؟ با توجه به اینکه نیمی از جمعیت جامعه را زنان تشکیل می دهند، اگر آنان با مشارکت فعال در انتخابات حضور یابند و به کاندیداهای زن رای بدهند چنین وضعیتی پیش نخواهد آمد. بنابر این باید بخش مهمی از عوامل موثر در محدود ماندن تعداد نمایندگان زن در مجلس را در جامعه زنان و رفتار انتخاباتی آنان جستجو کرد. بر این اساس در این مقاله سعی شده است با مطالعه نظر و دیدگاه زنان درباره مشارکت در انتخابات مجلس، عوامل محدود ماندن تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی بررسی شود. بر این اساس دانشجویان دختر در حال تحصیل در شش دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، علامه طباطبایی، تهران، امیرکبیر، اصفهان و تبریز انتخاب و دیدگاه آنان مورد مطالعه قرار گرفته است. حجم نمونه ی مورد بررسی 300 نفر است که به روش تصادفی انتخاب شده اند. روش تحقیق در این مقاله روش توصیفی- تحلیلی، و روش گردآوری اطلاعات و داده ها پرسشنامه ای است. نتایج پژوهش نشان می دهد عوامل درونی که گرایش زنان را شکل می دهد از یک سو و عوامل مختلف محیطی که فعالیتهای زنان را جهت می دهد از سوی دیگر در بروز وضعیت مورد مطالعه موثر اند. در این میان عوامل فرهنگی و چگونگی جامعه پذیری زنان مهمترین عامل محدود کننده مشارکت سیاسی زنان و محدود ماندن تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، زنان، نمایندگان زن، مجلس شورای اسلامی
  • عبدالعلی قوام، مهدی مالمیر صفحات 157-197
    وجود نظریه های منفرد و متعدد در خصوص روابط بین دولت و جامعه علی رغم داشتن نقاط مثبت، دچار نوعی تقلیل گرایی نظری و روشی هستند که مانع از ایجاد یک چارچوب تحلیلی مناسب جهت انجام مطالعات چندبعدی و چندسطحی در مطالعات تطبیقی-تاریخی می شود. از طرفی همواره این دغدغه وجود داشته که تا چه میزان این تئوری ها در وهله اول قدرت پاسخگویی(توان نظری) به سوال چرایی و چگونگی ایجاد شکاف دولت-ملت را دارند و در وهله دوم اینکه تا چه میزان از قابلیت پیوند خوردن با دیگر تئوری ها(توان تلفیقی) برخوردارند. این مقاله بدون اینکه ادعای نظریه سازی داشته باشد، تلاشی است در تلفیق نظری نظریه های مختلف در یک چارچوب تحلیلی واحد و منسجم با هدف بالا بردن قدرت نظری و تبیینی و میزان موفقیت آن نیز مشروط به نقد و نظر دیگران و آزمودن در میدان عمل و تجربه است. الگو تحلیلی ارائه شده در این مقاله مبتنی بر نظریه عام قدرت است و از اینرو بیش از آنکه حائز ویژگی های نظریه های خاص باشد به عنوان یک الگوی نظری عام معرفی می شود. این مقاله حاصل استفاده از شیوه آزمایش فکری یا تحلیل ذهنی برای بررسی انتقادی نظریه های مختلف است که در نهایت با اتخاذ رویکرد سیستمی در تلفیق نظریه ها، مدل جدیدی را به طور عام برای بررسی روابط بین دولت و ملت و به صورت خاص جهت مطالعه شکاف دولت-ملت پیشنهاد کرده است.
    کلیدواژگان: دولت، ملت، قدرت، رابطه دولت و جامعه، شکاف دولت، ملت
  • امیر نیاکویی* صفحات 199-230
    ریشه های شکل گیری منازعات سیاسی از مباحث پراهمیت در حوزه جامعه شناسی سیاسی می باشد و محققان مختلف، عوامل متعددی را در شکل گیری این منازعات مورد توجه قرار داده اند. این مقاله به دنبال آن است که با بهره گیری از رویکرد جامعه شناختی به بررسی ریشه های اجتماعی کشمکش سیاسی سال 1388 در ایران بپردازد. در این راستا در ابتدا تاثیر عواملی چون نهادمندی سیاسی، شکاف های اجتماعی و همچنین فرهنگ سیاسی نخبگان، بر شکل گیری کشمکش های سیاسی در قالبی نظری مورد بررسی قرار گرفته و سپس این عوامل در خصوص منازعه سیاسی 1388 در ایران مورد آزمون قرار می گیرند. یافته های مقاله حاکی از آن است که ضعف نهادمندی سیاسی در ایران با تاکید بر ضعف احزاب سیاسی، صورت بندی شکاف های اجتماعی در ایران عمق شکاف ها، متراکم بودن آنها، جنبه ایدئولوژیک و هویتی داشتن آنها و معطوف به دولت بودن و هم انگیختگی آنها و در نهایت فرهنگ سیاسی نخبگان سیاسی ایران نفش موثری در شکل گیری منازعه سیاسی 88 در ایران داشته است.
    کلیدواژگان: کشمکش سیاسی، احزاب سیاسی، فرهنگ سیاسی، شکافهای اجتماعی، نخبگان سیاسی
|
  • Mohsen Khalili, Amir Abbasi Khoshkar, Majid Shamsadininejad Pages 7-36
    By examining the role of political culture of elites of Reza Shah’s era in his emerge and fall، the authors have reached this theoretical achievement that the components based on two levels of legitimization of the political system and participation in policy-making processes contaminated by the limited and non-democratic political culture of elites is one of factors for emerge and fall of Reza Shah. The non-democratic components include heroism، loyalty to personalities instead of political institutions، priority of personal interests against structural interests، political distrust and solving political disagreements through omission and destruction. Considering Almond’s theoretical pattern، the authors have depicted a different face of political culture of elites in the Reza Shah’s era. The approach is explanative and the method is documentary-comparative. The data were collected by using library method.
    Keywords: political culture, elite, Reza Shah, emerge, fall
  • Shahruz Shariati, Mehdi Abbasi Shahkuh Pages 37-62
    Before the establishment of the Pahlavi Dynasty, the Iranian society relied on communities and institutions that enjoyed independence at a considerable level. In this regard, the Shiite scholars had the opportunity to criticize the governmental actions due to their financial independence and having the mosque tribunes under their control as well as having the exclusive right to interpret Sharia. Therefore Reza Shah who was aware of the power of the Shiite scholars in Iran and even under the pressure of the scholars in Qum had given up establishing a republic regime, gradually started to show a negative reaction to the scholar oppositions against his suppressive and secular policies, and instead of reinforcing a legal authority, he tried to suppress the social movements through threatening, dual game, assassination, conspirator actions as well as using the militaristic power. As representatives of Iranian civil society and network structure of Iran, some religious leaders, local elites and critics of Iranian society resisted against governmental policies and tried to reduce governmental power through weakening the role of state. By explanative post-event method, this article studies the political actions of Sayyed Hassan Modarres, a member of parliament and one of great religious leaders who resisted the wills of Reza Shah and tried to weaken the suppressive government and reduce his power. Migdal’s theory of web-like societies and Eisenstadt’s civil society theory are used to explain the web-like society and its antagonistic opposition with the suppressive government in the Pahlavi era.
    Keywords: Iran, Pahlavi, Modares, web, like society, civil society
  • Masood Ghaffari, Mohammad Radmard Pages 63-93
    This research is an examination of the intellectual history during the Mashruteh (Constitutional Revolution) and the Islamic Revolution. It compares reforms contemplated by Mirza Malkom Khan and Ali Shariati. The research question is: What are the differences between reformist thoughts of them concerning their temporal situations? In this regard، we have used the findings of Thomas Springer (crisis discovery، identifying the reasons and solutions suggested by the two thinkers) to analyze their thoughts. Malkom’s thoughts were based on the confrontation with backwardness and promotion of development. He praised modernization and emphasized on religion to justify his thoughts. His main concern was to overcome backwardness and proposed the Western Progress Model as a solution. Contrary to him، Shariati concentrated on the revival of religious identity and presenting a model to encounter superficial impressions of the West، modernity and modernization. His answer to the problem was revival of the ideas of justice and freedom (return to self). For emphasizing its identity foundations and achieving progress، contemporary Iran needs thoughtful approaches and proper development models in order to meet both development and identity without endangering or preferring one over the other because the country’s contemporary history has indicated that any bias towards one of these foundations would lead to imbalance in society and its instability in long term.
    Keywords: Constitutional Revolution, Islamic Revolution, progress, identity, intellectual
  • Politeness and Power: a study of boosting and hedging in political language
    Maryam, Al, Sadat Ghiasian*, Tahere Zakeri Pages 95-122
    Some of the strategies of politeness in political speeches are boosting and hedging. The impact of power factor on linguistics politeness theories had been emphasized consistently but the sort of this impact is not necessarily similar in all contexts and according to the theories. By using descriptive-analytical method¡ this research has proceeded to investigate and compare boosting and hedging in respect of political politeness¡ power and prestige in ten political press conferences of the two heads of high-level political powers (executive and legislative) held in Iran from 2009 until 2011. The study demonstrates negative politeness strategies coexist not only with positive politeness strategies regarding the speaker and direct or target audience but¡ more importantly¡ with threat to positive face and negative face (against opposition bench and outside audience). The power factor is manifested with interacting of the kind of question¡ audience¡ as well as¡ personal speech style.
    Keywords: hedging, boosting, political politeness, power, face, political press conferences
  • Hakem Ghasemi, Fatemeh Maali Pages 124-156
    The number of female members of parliament has always been limited in the legislative body of Iran whereas there is no legal limitation for them to be elected. Thus the main question of this article is: Why has not the number of women increased during the nine terms of Islamic Republic of Iran''s parliament? What are the main factors leading to this condition? Given the fact that half of the population is composed of women، if they actively participate in the elections and vote for female candidates، we will not witness such conditions. Therefore the significant factors leading to the limited number of female members of parliament should be probed in their society and also their electoral behavior. Based on this issue، this research aims to probe the roots of this limitation by investigating the attitude of women towards participation for the parliamentary election. On this basis، the female students at six universities (Imam Khomeini International University، Tabriz University، Alame Tabatabaie University، Tehran University، Amirkabir University and Isfahan University) were chosen and their viewpoints were studied. Participants in this research included 300 university students who were sampled randomly. The authors have used descriptive-analytic methodology and questionnaires were used for collecting data. The results show that the domestic factors forming the tendencies and preferences of women along with diverse environmental factors direct the activities of women and are influencing their present mentioned condition. Cultural factors and how they are socialized are the leading factors for restricting the political participation of women and also limiting the number of female MPs in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: women's political participation, female MPs, women studies, Islamic Republic of Iran's parliament
  • Abdolali Ghavam, Mehdi Malmir Pages 157-197
    There are numerous theories about the relationship between the state and society. But despite the positive points، these theories involve theoretical and methodological reductionism that prevents the establishment of an appropriate analytical framework for multidimensional and multilevel studies in comparative-historical studies. Furthermore، there is always the concern that how these theories answer to how and why questions about the nation-state cleavage (theoretical power). And secondly، are these theories capable integrate to other theories (combined power)? Without claiming theory-making، this article is an attempt to combine different theoretical approaches in a unified analytical framework in order to raise its theoretical and explanatory power and its success is conditioned to review and critiques by others and testing in field experience. Analytical framework presented in this paper is based on the general theory and hence it is a general framework that is a specific theory.
    Keywords: state, society, power, relation between state, society, nation, state cleavage
  • Amir Niakouee* Pages 199-230
    Political conflict is a significant topic in political sociology، and different researchers have paid attention to various factors of the formation of these conflicts. The main purpose of this paper is to explain the sociological origins of political conflict in Iran after the presidential election in 2009. The paper uses sociological theories and examines political culture، social cleavages and political institutions in Iran and their impacts on political conflict after the presidential election in 2009. The results indicate that weakness of political institutions in Iran yielded by weakness of political parties، formation of social cleavages، depth of these cleavages، their condense، their ideological and identity dimension، inclination towards the state، and finally the political culture of elite in Iran has an effective role in formation of political conflicts in 2009
    Keywords: social cleavages, political culture, political institutions, political conflict, party