فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1394)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم ابراهیمی*، سید مسلم علوی، مهدی نجفی سیاهرودی، علیرضا مسیبی صفحات 7-38
    پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی/ پیمایشی و با هدفی کاربردی به بررسی عواملی که می تواند بر انتخاب نشان های سیاسی از جانب رای دهندگان موثر باشد، پرداخته است. 560 پرسشنامه در میان کسانی که تصمیم داشته اند در انتخابات ریاست جمهوری 1392 شرکت کنند در سه شهر تهران، شیراز و رشت توزیع گردید. در سنجش روایی پرسشنامه از روش روایی ظاهری/ محتوایی و برای تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ (79%) استفاده شد. یافته ها نشان داد که مهم ترین عوامل موثر در انتخاب برند سیاسی رییس جمهور، شامل ویژگی هایی همچون قانون مداری، مشورت پذیری، نقدپذیری، سخنرانی در میان اقشار مختلف جامعه و برگزاری جلسه رودررو با مردم می گردد. همچنین نتایج نشان داد که از نظر بزرگ ترین خوشه رای دهندگان عواملی مانند درک نیاز مردم، تخصص کاری و قدرت بیان و توانایی در سخنرانی دارای بیشترین اهمیت و ویژگی هایی همچون ظاهر نامزد (پوشش، چهره و فیزیک بدنی)، حزب یا گروهی که نامزد به آن تعلق دارد و دارا بودن شعار یا نماد متمایز از سایر نامزدها کم ترین اهمیت را در انتخاب رییس جمهور داشته است.
    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، نشان شخصی، نشان سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری
  • محسن خلیلی* صفحات 39-66
    لیبرالیسم، از پربسامدترین واژه گان اندیشه ی سیاسی مدرن است. هنگام پارسی گردانی لیبرالیسم، از واژه گان گوناگون، بهره گرفته شده است: آزاده گری، آزادمنشی گری، فلسفه ی آزادی طلبی، آزادگی، آزادی خواهی، آزادی گرایی، آزادی جویی، آزادمنشی، اعتدال گروی، آزاده گروی، و، اباحی گری. پیروزی انقلاب اسلامی، کشاکش انقلابیون، بر سر هم راهی و ناهم راهی با لیبرالیسم را پدید آورد. منظور نوشتار، نشان دادن این نکته است که پارسی گردانی های ناهمانند لیبرالیسم، نمایان گر باور های ایده ئولوژیک است و ترجمه ی ایده ئولوژیک(Ideological Translation)از مقوله ی ترجمه های دست کاری شده، است.
    کلیدواژگان: ترجمه، ایده ئولوژی، ترجمه ی ایده ئولوژیک، لیبرالیسم
  • حسین معین آبادی *، اصغر سلطانی صفحات 67-94
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش دانشگاه در بهبود مولفه های آموزش سیاسی در دانشجویان است. این مولفه ها شامل چهار حوزه دانش سیاسی، نگرش سیاسی، مهارت سیاسی و رفتار سیاسی هستند. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دوره های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید باهنر کرمان بودند که از این بین نمونه ای 321 نفری برای گردآوریی داده ها انتخاب گردید. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه محقق ساخته سنجش مولفه های آموزش سیاسی دانشجویان بود که پایایی آن برابر 98/0 آلفای کرونباخ برآورد گردید. نتایج نشان دادند که دانشجویان بیشترین تاثیر برنامه های دانشگاه را بر افزایش اندیشه های آزادی خواهی، عدالت جویی و برابری طلبی در کنار بهبود آگاهی ها و اطلاعات سیاسی، بهبود نگرش خود نسبت به رابطه دولت و ملت، افزایش تمایل شان به اطاعت از قوانین کشور، افزایش قابلیت تصمیم گیری سیاسی (قانون گذاری و وضع سیاست) و تقویت قدرت تفکر در مورد مسائل و سیاست های عمومی کشور، افزایش تعهد ملی و احترام به اراده عمومی می دانند. همچنین از نظر دانشجویان کم ترین تاثیر برنامه های دانشگاه نیز بر بهبود و گسترش سواد انتقادی دانشجویان نسبت به مسایل سیاسی کشور، میل و انگیزه برای مشارکت سیاسی بیشتر و حس رقابت جویی سیاسی، افزایش قابلیت یادگیری سیاسی و بهبود رفتار سیاسی نهادها و گروه های عضو بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش سیاسی، دانش سیاسی، نگرش سیاسی، مهارت سیاسی، رفتار سیاسی، دانشجویان، دانشگاه
  • وحید سینایی* صفحات 95-118
    با ایجاد دولت ملت و برقراری حاکمیت ملی نظام وظیفه به یکی از روش های اصلی تامین منابع انسانی ارتش های نوین تبدیل و شهروندان ذکور موظف شدند به عنوان تکلیف ملی مدتی را در نیروهای مسلح خدمت کنند. در ایران نظام وظیفه از سال 1305 به این سو اجرا و در خلال آن به ویژه در سال های اخیر همواره بر تعداد دانش آموختگان مشمول افزوده شده است. به نحوی که با رشد کمی دانشگاه ها و افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو سهم دانش آموختگان دانشگاه ها در کل مشمولین به حدود پنجاه درصد در اواخر دهه 1390 خواهد رسید. این امر در شرایطی که خدمت نظام وظیفه در زمره مهم ترین دغدغه های دانشجویان است شناخت نگرش آنان به نظام وظیفه را به موضوع با اهمیتی تبدیل کرده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد دانشجویان در مجموع خواستار کاهش مدت خدمت و دوره آموزش، افزایش تسهیلات و در نظرگرفتن انواع خدمات جایگزین هستند. آن ها از وضعیت کنونی ارتباط خدمت وظیفه با رشته تحصیلی ، حفظ منزلت خود در ایام خدمت، قوانین نظام وظیفه و معافیت های موجود ناراضی و خواهان کاهش مدت خدمت، متناسب با افزایش سطح تحصیلات هستند. اما در شرایطی که خدمت نظام وظیفه با توجه به سیاست و ساختار کنونی تامین منابع انسانی نیروهای مسلح الزامی و با امنیت ملی پیوند خورده است از سویی باید خواسته های دانشجویان با ملاحظات ملی و راهبردی کشور درباره تامین امنیت مطابقت داده شود و از سوی دیگر نهادهای مرتبط نقش فعال و خلاق تری در مدیریت اصلاحات ضروری و پاسخگویی به تقاضاهای دانشجویان برعهده گیرند.
    کلیدواژگان: نظام وظیفه، خدمت سربازی، دانشجویان، ایران
  • محمد عبدالله پور چناری *، یحیی کمالی صفحات 119-166
    هدف پژوهش: هدف این پژوهش تجربی کشف موانع موجود در راه کاربردی سازی علم سیاست از دیدگاه مدیران اجرائی و دولتی استان کرمان است.
    روش شناسی پژوهش: روش پژوهش، روش کیفی «داده بنیاد» آنسلم اشتراوس و ژولیت کربین است. جامعه پژوهش شامل مجریان، مدیران و مسولین اجرایی و دولتی استان کرمان است و شیوه نمونه گیری به صورت نظری باز و هدفمند با انتخاب موارد بارز و شاخص برای رسیدن به معرف بوده است. نحوه جمع آوری داده ها به صورت میدانی با فنون مصاحبه و شیوه تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار اطلس تی.آی بوده است. تدوین سوالات مصاحبه در ابتدا مبتنی بر مطالعات قبلی و سپس در حین مصاحبه تغییر یافته اند و در مجموع 6 سوال از 35 مدیر استانی در طی 5 ماه پرسیده شده است.
    یافته های پژوهش : یافته های پژوهش اشاره به کشف و شناسایی 6 مقوله با 29 مفهوم در خصوص موانع کاربردی شدن علم سیاست دارد و این مقولات عبارتند از: «سیاست»، «فرهنگ»، «سازمان»، «روش»، «نیروی انسانی»، «ارتباطات».
    نتایج پژوهش: نتایج پژوهش حکایت از این دارد که در میان شش مولفه کشف شده، مولفه سیاست از تعین بخش ترین و در مقابل، مقوله تعامل از متاثرترین موانع بوده است. اما موانع دیگر همچون فرهنگ، سازمان، روش و نیروی انسانی به لحاظ اهمیت در طیف میانه قرار داشته و جزو تاثیرگذارترین موانع به شمار می روند. نتیجه این که حل موانع موجود کاربردی شدن علم سیاست مستلزم اعتمادسازی میان نهاد علم و سیاست، استقلال نهاد علم و درون زا شدن کاربردی سازی است.
    کلیدواژگان: سیاست، علم سیاست، دولت، کاربردی سازی، روش شناسی کیفی
  • فاتح مرادی* صفحات 167-212
    فضا در پیوند با قدرت و میکروفیزیک های آن است. با استنباط از نظریه میشل فوکو می توان گفت، فضا با استفاده از نشانه های قدرت همچون رابطه، مقاومت، دانش و آزادی در ارتباط است. از این منظر قدرت تولید کننده و متکثر است. قدرت بصورت میکروفیزیک های گوناگون اعمال می شود، هم قابل مشاهده و هم نامحسوس است. دانشگاه نشانه های متعددی بلحاظ نرم افزاری و نیز سخت افزاری همچون ساختار بوروکراتیک، اقتدارعلمی و معماری در ارتباط با قدرت را در خود دارد. این فضا به مثابه جریانهای مرتبط با تولید دانش/قدرت عمل می کند و با نشانه هایی همچون وسعت فضای فیزیکی، معماری، گفتمانهای موجود در روند سازمان قدرت قابل بررسی است. بنابراین، میکروفیزیک های قدرت در دانشگاه با تکیه بر میزان اهمیت دانش/قدرت، ایدئولوژی، بوروکراسی های موجود خود را به نمایش می گذارند. در پژوهش حاضر دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شاهد و علوم وتحقیقات مورد بررسی قرار گرفته و با تشابهات و تفاوت هایی دارای فضا به مثابه جریانهای قدرت هستند. روش پژوهش حاضر میدانی است و از طریق مشاهده و مشاهده انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: قدرت، میکروفیزیک قدرت، مکان، فضا، دانشگاه
  • مجتبی مقصودی *، اهورا راهبر صفحات 213-238
    نزدیک به دو دهه پس از انقلاب اسلامی ایران، گروهی از نخبگان، با جهت گیری به سمت دموکراتیزاسیون نظام سیاسی حاکم، تلاش و تکاپوی های نظری و عملی خود را آغاز کردند. این نخبگان و اندیشه ی آنها به نام «اصلاح طلبان» و «اصلاحات» مشهور و سبب تحول مهمی در تاریخ سیاسی و اجتماعی جمهوری اسلامی شدند؛ اما تحقق اهداف آنها با چالش مواجه شد. ناکامی در اصلاحات و «گذار به دموکراسی»، نخبگانی را که به نحوی شگرف، قدرت سیاسی را بدست آورده بودند، از دایره ی آن خارج کرد. هدف اصلی این مقاله، نقد و بررسی عملکرد جریان اصلاح طلب در ساختار جمهوری اسلامی ایران، با نگاهی درونی است و در این راستا، از روش و ابزار مصاحبه با برخی از دولتمردان و متفکران اصلاح طلب و یا نزدیک به آنها (نمونه گیری هدفمند)، استفاده شده است. بر این اساس، با توجه به ماهیت موضوع، از نظریات گذار به دموکراسی در چارچوب نظرات نخبه گرایانه ی اودانل[1] و اشمیتر[2] برای تحلیل و تبیین، بهره گرفته و نیز بر مشی تعاملی و مصالحه جویانه، تاکید شده است. بر اساس یافته های پژوهش، اصلاح طلبان نتوانستند انسجام و مشی واقع گرایانه و میانه روی را حفظ نموده و تعامل مناسبی با مخالفان اصلاحات و نیز بدنه ی اجتماعی خود برقرار کنند؛ لذا به دنبال عدم توفیق در اجماع و مصالحه، که در واقع به معنای ناکامی های سیاسی آنها بود، به تدریج اعتماد جامعه را نیز از دست داده و دچار افول اجتماعی شدند. مجموعه ی این حوادث، به خشونت و بی ثباتی سیاسی- اجتماعی، خروج گسترده ی اصلاح طلبان از دایره ی قدرت و نیز بسته شدن بیش از پیش فضای سیاسی و اجتماعی انجامید و روندهای سیاسی دست کم تا سال 1392، به سوی عکس اهداف اصلاح طلبی، جریان یافت.
    کلیدواژگان: اصلاح طلبی، نگرش انتقادی، گذار به دموکراسی، نخبگان، مصالحه، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Abolghasem Ebrahimi *, Seyed Moslem Alavi, Mahdi Najafi Siahroodi, Alireza Mosayebi Pages 7-38
    As an applied study, the current survey has investigated the factors influencing political brand choice by voters. 560 questionnaires were distributed among those who had decided to attend in 11th Iranian presidential election in three large cities including Tehran, Shiraz and Rasht. Face validity approach was used to test the validity. For testing the reliability of the questionnaires, Alpha Cronbach (79%) was applied. Findings showed that the most important factor influencing the choice of president brand possesses some characteristics including law-abiding, acceptance of criticism, seeking consultancy, and speech in public and holding some face to face meetings with people. Also other findings revealed that in the view point of the largest cluster of voters, variables such as well understanding of people needs, expertise, power of utterance and the ability to speech has the highest importance and attributes like as candidate appearance (cloths, face and body physics), candidate party and having a distinctive symbol or slogan has the lowest importance in choosing president brand.
    Keywords: political marketing, personal brand, political brand, president election
  • Mohsen Khalili * Pages 39-66
    Liberalism is one of the most frequent terms of modern political thought. Various words have been used as the equivalent of ‘liberalism’ in Farsi translation, including: Azadehgari, Azadmaneshgari, Azaditalabi, Azadegi, Azadikhahi, Azadigarayi, Azadijuyi, Azadmaneshi, Etedalgeravi, Azadehgeravi and Ebahehgari. The triumph of the Islamic Revolution caused sympathy and empathy towards liberalism. The aim of the article is to show the point that various translations of liberalism in Farsi language represent ideological beliefs and ideological translation is one of manipulated translations.
    Keywords: translation, ideology, ideological translation, liberalism
  • Hosein Moeen Abadi *, Asghar Soltani Pages 67-94
    The main purpose of this study was to examine the impacts of university on improvement of students’ political education components. The components are political knowledge, political attitude, political skills and political behavior. The population was undergraduates and graduates students of Shahid Bahonar University of Kerman. A total of 321 students were selected for collecting data. The tool was the researcher made questionnaire titled “Measurement of Students’ Political Education Components”. The reliability of instrument tested with Cronbach’s alpha coefficient (α) and revealed 0.98 for all of questionnaire. Results show that in students’ points of view, utmost of university impacts are on improvement of liberal thoughts, equality, political knowledge and information, attitude towards nation– government relations, tendency to obeying law, competency of political decision-making, thinking on political issues, national commitment and respect to public expectations. Also, in students’ points of view, least of university impacts are on improvement of students’ critical literacy towards national political issues, motivation for more political engagement and apperception of political competition, improvement of political learning and political behavior of groups that they are members of them.
    Keywords: Political education, Political knowledge, Political attitude, Political skills, Political behavior, students, university
  • Vahid Sinaee* Pages 95-118
    After creation of nation-state and establishment of national sovereignty, conscription became one of the main ways of providing human resources for modern armies and the male citizen were obliged to serve in the military forces as a national duty. In Iran, from 1926 on, conscription have been enforced and the number of educated people have been increased in recent years so that by increasing the number of universities and the capacity for admitting students in general, the ration of educated people in conscripted soldiers will reach 90 percent in the end of 2010s. The issue of military service as one of the main concerns for students has made their attitude towards conscription an important topic. The findings show that the students in general, want the reduction in the military service time and instruction period, increase in facilities and considering different kinds of alternative services. They are dissatisfied with the existing system of conscription because of their academic field, statute during military service, the laws of conscription, and they want the reduction of military service time corresponding to their education level. But while the conscription is related to the existing policy and structure of providing human resources for military forces and national security, it should be adjusted to student's demands and national strategy and considerations on the one hand, and the related institutions should adopt a more innovative and active role in managing necessary reforms and responding student's demands.
    Keywords: conscription system, military service, students, Iran
  • Mohammad Abdollahpur Chenari, Yahya Kamali Pages 119-166
    Aim of research: The aim of this experimental research is to explore the barriers to applying political science from Kerman province executive managers and public administration authoritie's perspective.
    Research
    Method
    The research method is the grounded qualitative method of Anslem Strauss and Juliet Korbyne. The population includes executive managers, public administration authorities of Kerman province. The sampling method has been theoretically open and targeted manner by selecting clear and prominent cases for reaching the representation. The method of collecting data has been field research through interview and analyzing the data was done by Atlas IR software. The interview questions were initially compiled by using previous studies and changed during interview. In sum 6 questions were asked from 35 provincial managers during 5 months.
    Findings: The findings show that there are 6 categories with 29 concepts regarding the barriers of applying political science and these categories include: politics, culture, organization, method, human force, communication.
    Results
    The results indicate that among the six explored components, politics is the most determinant component and interaction is the most determined one. But other barriers such as culture, organization, method and human force are at the middle of the spectrum in terms of importance and they are regarded as the most affecting factors. Consequently solving the problems of applying political science requires trust-building between science and politics as institutions, independence of the institution of science, and internalization of application.
    Keywords: politics, political science, state, application, qualitative methodology
  • Fateh Moradi * Pages 167-212
    Space is in connection with power and its microphysics. Inspired by Michel Foucault's theory, we can say that space finds relationship with power signs such as relation, resistance, knowledge and freedom. From this perspective, power is producer and pluralistic. Power is applied as various microphysics and both is visible and subtle. University has several signs in terms of software and hardware such as bureaucratic structure, scientific authority, and architecture in connect with power. This space acts as flows related to production of knowledge/power. And it is searchable with signs such as the extent of physical space, architecture and available discourses in the organization. So, microphysics of power at university exhibit itself relying on the importance of knowledge/power, ideology and available bureaucracies. The present study checks following universities: Tehran University, Allameh Tabatabaie University, Shahed University, and Science and Research University. Despite the similarities and differences, these universities own space as power flows. The applied method is field research done via observation and interviews.
    Keywords: power, microphysics power, location, space, university
  • Mojtaba Maghsoodi *, Ahoora Rahbar Pages 213-238
    Almost two decades after the triumph of the Islamic Revolution of Iran, a group of elites who adopted a democratic orientation towards the ruling political system, started their theoretical and practical attempts. These elites known as reformists and their thought known as reformism caused an important development in the sociopolitical history of the Islamic Republic but the realization of their goals was challenged. Frustration in reforms and transition to democracy marginalized these elites who had gained political power in a tremendous way. The main aim of this article is to criticize and examine from inside the performance of reformist current in the structure of the Islamic Republic of Iran. In this direction, the authors have used the method of interview with some reformist statesmen and thinkers. On this basis, given the nature of the subject, the author has used the theories of transition to democracy within the elitist theories of ODonnell and Schmitter for analyzing and explaining the case and the strategy of interaction and compromise. The findings show that the reformists could not maintain the realistic and moderate path and could not establish a suitable interaction with the opponents and social body, therefore after frustration in consensus and compromise gradually lost the social trust and faced social decline. these events culminated in violence and sociopolitical instability, widespread outgoing of reformists from power circle and the closure of social and political sphere, at least until 2013, which was against the reformist goals.
    Keywords: reformism, critical view, transition to democracy, elites, compromise, Islamic Republic of Iran