فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1395)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا محمدی، سید محمد علی تقوی*، مهدی نجف زاده صفحات 7-40
    نظریه منازعه تمدن ها از جمله نظریات حوزه سیاست بین الملل است که مورد توجه بسیار پژوهش گران و کارگزاران سیاسی در سطح جهانی قرار گرفته است. در این پژوهش، بازتاب نظریه منازعه تمدن ها در میان گروه های سیاسی و روشنفکران دانشگاهی ایرانی مورد بررسی واقع شده است. تحلیل بازتاب این نظریه در ایران می تواند نشانه هایی برای شناخت جهت گیری های ایرانیان بخصوص در باب نحوه تعامل با غرب در اختیار ما قرار دهد. بدین ترتیب پرسش این پژوهش آن است نظریه منازعه تمدن ها چه واکنش هایی در میان گروه های سیاسی و محافل آکادمیک ایران برانگیخت. فرضیه پژوهش آن است که نظریه منازعه تمدن ها موجب موضع گیری متفاوت گفتمان های سیاسی رقیب در ایران شد به نحوی که یکی آن را موید ضرورت منازعه با غرب و دیگری آن را موید ضرورت تنش زدایی در روابط با غرب شمرد. در این پژوهش با ارجاع به اظهارنظرهای شخصیت ها و افراد وابسته به دو جناح سیاسی موجود در ایران و نیز پژوهش گران دانشگاهی علوم سیاسی و روابط بین الملل در مورد نظریه منازعه تمدن ها و شاخص سازی از این نظرات، تلاش می شود تا پاسخ سوال پژوهش یافته شود.
    کلیدواژگان: نظریه منازعه تمدن ها، اصول گرایان، اصلاح طلبان، ایران، اسلام و غرب
  • سیمین حاجی پور ساردویی، مجتبی مقصودی* صفحات 41-70
    یک مشکل اساسی در فرآیند دموکراتیزاسیون حضور کم رنگ برابری جنسیتی در سطح رهبری سیاسی و در جایگاه های تصمیم گیری و تصمیم سازی در سطح جهان است. امروزه، نمایندگی زنان در مجالس قانونگذاری سراسر دنیا به طور متوسط 23.33 درصد (IPU، 2017) است و 10 زن در جایگاه ریاست جمهوری و 9 زن به عنوان نخست وزیر در سطح جهان خدمت می کنند (UN، 2017). در ایران، در انتخابات سال 1394، 17 زن توانستند به دهمین دوره مجلس شورای اسلامی راه یابند. اگر نرخ رشد زنان در هر دوره در همین سطح حفظ شود، می توان انتظار داشت زنان 60 سال دیگر به برابری در پارلمان ایران دست یابند. عوامل متعددی به عنوان مانع در دستیابی به این موقعیت عمل می کنند که می توان در میان آنها به موانع ساختاری و نهادی اشاره کرد. اما نقش فرهنگ سیاسی در این فرآیند چیست؟ آیا نگرش جامعه نسبت به حضور زنان به عنوان نماینده مجلس نقش مهمی در جلوگیری از توانمندسازی آنها ایفا می کند؟ فرضیه های این مطالعه عبارتند از: (الف) نگرش های سنتی یک مانع مهم برای انتخاب زنان در مجلس به شمار می روند؛ (ب) فرهنگ نفوذ و تاثیر عمده ای بر نسبت زنان نماینده دارد و (ج) موانع فرهنگی در میان نسل جوان در نتیجه فرآیند مدرنیزاسیون و تغییر ارزش ها در حال کم رنگ شدن است. برای تحلیل این گزاره ها از روش کمی پیمایشی با ابزار پرسشنامه و روش کیفی مصاحبه نیمه ساختاری عمیق استفاده شد. به این ترتیب، یافته های غنی پیرامون نگرش فرهنگی فعالان سیاسی نسبت به برابری جنسیتی به دست آمد. نتایج نشان داد گرچه تغییر نگرش های عمیق و ریشه دار نسبت به نقش های جنسیتی به احتمال زیاد فرآیند راهیابی تعداد بیشتری از زنان به مجلس شورای اسلامی را تسهیل خواهد کرد، اما اگر این تغییر سنت ها همراه با اصلاحات نهادی باشد می تواند فضایی را برای دستیابی به یک سناریوی خوش بینانه تر پیش از 60 سال آینده فراهم کند.
    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، سیاست حضور، مجلس شورای اسلامی ایران، نگرش های فرهنگی - اجتماعی، اصلاحات نهادی، فرهنگ سیاسی
  • امیر راقب *، احسان کیانی، سید مجید حسینی صفحات 71-96
    منطق کنش سیاسی امیرالمومنین(ع) در طول حیات سیاسی ایشان در مواجهه با مسائل روزگار خود چه بوده است؟ بر اساس چه سامانه ی مفهومی تحلیلی، می توان کنش سیاسی امام علی(ع) را - به عنوان یک کنش گر سیاسی- مورد ارزیابی قرار داد؟ به نظر می رسد، این هدف، مستلزم گذار از خوانش درون ماندگار دینی، از سیره ی امیرالمومنین(ع) به بازخوانی سیاسی از این تاریخ است. این گذار و نتایج حاصله از آن، خصوصا در ذیل گفتمان سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی که آشکارا استوار بر تقلای دستیابی به مدلی از سیاست ورزی در انطباق با منطق عمل سیاسی امام علی(ع) به عنوان بنیان گذار سپهر سیاسی شیعه است؛ اهمیتی دوچندان خواهد داشت و می تواند روزنه ای نو در پیوند میان مطالعات انقلاب اسلامی با مطالعات تاریخ تشیع نیز قلمداد شود.
    در این مقاله در این راستا تلاش خواهیم کرد با اخذ الگوی «آگونیستی» به مثابه الگویی که بدون نادیده گرفتن تعارضات بنیادین محرک سیاست در پی طراحی سامانه ای برای تحقق بس گانه گرایی و انسجام سیاسی میان نیروهای متعارض است و در آرای «شانتال موف» و «ارنستو لاکلائو» ارائه شده است؛ به اخذ اصولی برای «اعتدال سیاسی» از درون این چارچوب مفهومی پرداخته و سپس با تطبیق احکامی برای کنش سیاسی که از چارچوب مذکور اخذ شده؛ با سیره ی سیاسی امیرالمومنین(ع)؛ به طور مشخص در خلال تحولات پس از قتل عثمان تا جنگ جمل؛ مدلی از کنش سیاسی امام علی(ع) به دست دهیم که بتواند پاسخ گوی نیازها و مسائل پیش روی سیاست ورزی در زمینه و زمانه ی ما باشد.
    کلیدواژگان: امرسیاسی، آگونیسم، اعتدال، امام علی(ع)، جنگ جمل
  • عظیم زارعی*، وحید شرفی، مهسا بهمنی صفحات 97-124
    استفاده از اصول، مفاهیم و ابزارهای بازاریابی در فعالیت ها و رقابت های سیاسی یکی از کارکردهای نوین و جذاب بازاریابی می باشد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیرگذاری ارتباطات یکپارچه بازاریابی سیاسی در بستر رسانه های اجتماعی بر ترجیح و انتخاب کاندیدها است. جامعه آماری شامل رای دهندگان دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سه شهر شیراز، سمنان و ایلام است. روش تحقیق، از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری می باشد. با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری اتفاقی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد می باشد که جهت روایی و بومی سازی پرسش نامه ها از دیدگاه خبرگان و متخصصان دانشگاهی، برای پایایی آن ها نیز از پایایی ترکیبی و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از معادلات ساختاریافته با استفاده از نرم افزار آماری لیزرل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که ارتباطات یکپارچه بازاریابی سیاسی و رسانه های اجتماعی بر انتخاب کاندید تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین ابعاد ارتباطات یکپارچه بازاریابی سیاسی (تبلیغات سیاسی، پیشبرد فروش سیاسی، روابط عمومی سیاسی و بازاریابی مستقیم سیاسی) نیز بر انتخاب کاندید تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، ارتباطات یکپارچه بازاریابی سیاسی، رسانه های اجتماعی، انتخابات
  • نعیما محمدی *، علی محمد حاضری صفحات 125-152
    مقاله حاضر با هدف بررسی اندیشه روحانیون معاصر در خصوص نسبت دین و دولت طی سال های1340 تا 1357 نوشته شده است. در این مقاله با استفاده از روش «تحلیل محتوای کیفی» و استمداد از نظریه «چرخش دیالکتیک فرم و محتوا» فرضیه جانشینی فرم و محتوای جدید در ساختار دین و سیاست جامعه ایران مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان داد در فرم قدیم، محتوای «اسلام محافظه کار» و «اسلام اصلاح طلب» با پذیرش مفهوم «سلطنت» و «پادشاه» هویتی مستقل میان فرم سیاست و فرم دین را به رسمیت شناختند. از این رو، اندیشه «دین برای دین» و «دین برای سیاست» دو محتوای تولید شده در اندیشه این گروه از روحانیون در ایران قلمداد می شدند. از اوایل دهه 40 در نتیجه برخی تحولات صوری نظیر: تشدید اقدامات اسلام ستیزانه رژیم، سرخوردگی اندیشمندان ایرانی از ایدئولوژی های رقیب (لیبرالیسم، مارکسیسم و ناسیونالیسم)، شکل گیری ظرفیت های جدید برای طرح اسلام مدرن در جامعه، فاصله گرفتن اندیشه امام خمینی (ره) از دیگر روحانیون در حوزه علمیه و هژمونیک شدن اندیشه او پیوند جدیدی در عرصه سیاست و دین به وجود آمد که زمینه ادغام دو فرم دین و سیاست را فراهم آورد. محصول این تلفیق ساختاری شکل گیری «اسلام سیاسی» بود که متولی محتوای جدیدی تحت عنوان «سیاست برای دین» شد.
    کلیدواژگان: چرخش دیالکتیک فرم و محتوا، روحانیون معاصر، دین برای دین، دین برای سیاست و سیاست برای دین
  • احمد نقیب زاده، بهزاد عطارزاده* صفحات 153-204
    در این مقاله کوشیده ایم تا، از چشم انداز رویکرد ایماژینر، شرحی از نسبت میان مصلحت عمومی و ایماژ ایدئولوژی ارائه دهیم. چهارچوب تحلیل ایماژینری که کرنلیوس کاستریادیس مطرح کرده است می تواند مبنای نظری مفیدی برای توضیح مناسبات پیچیده اجتماعی-سیاسی باشد که قابل تقلیل به روابط کارکردی نیستند. امر ایماژینر، در اساس، تصویری است که نسبت میان ابژه یا حیثیت برون ذات زندگی اجتماعی و سوژه یا حیثیت درون ذات آگاهی اعضاء جامعه را ممکن می سازد؛ به عبارتی، امر ایماژینر اجتماعی را می توان صورتی از آگاهی بلاواسطه یک اجتماع انسانی دانست. در این مقاله، ذیل شرحی که از نهاد ایماژینر جامعه و تفسیری که از فقراتی از مفهوم امر ایماژینر کاستریادیس آوردیم، در پی آن بوده ایم که تبیینی از سرشت افسون ساز ایدئولوژی ارائه دهیم. امر ایماژینر، که بنیاد آگاهی اجتماع می تواند باشد، دارای دو وجه است: یکی وجه آفرینندگی و دیگری وجه اختفاء. اولی مبنای تاسیس و رهایی بخشی و شرط امکان خودآیینی است و دومی تصویر کاذبی است که، با پنهان ساختن قوه خلاقیت انسان در جامعه و واقعیت مناسبات اجتماعی-سیاسی، منشاء امور اجتماعی را به منبعی بیرونی نسبت می دهد موجب تفوق اصل «دگرآیینی» می شود. چنان که استدلال کرده ایم،اگر مصلحت عمومی،به عنوان امر ایماژینر وحدت بخش شهروندان آزاد یک دولت، ناظر بر وجه خلاق امر ایماژینری باشد که متضمن آگاهی از حقوق و آزادی های فردی در عین تامین منافع ملی است، ایماژ ایدئولوژی ناظر بر وجه کاذب امر ایماژینر است که امر جزئی یا منافع خصوصی را جای امر کلی و منافع عمومی قالب می کند. ایدئولوژی صورت ایماژینر افسون سازی که، با قلب واقعیت زندگی در تصویری کاذب، افراد جامعه را مریدانی می خواهد و منابع عمومی را ابزارهایی در خدمت مقاصد سیاسی و حفظ یا تصاحب ابزار سلطه می داند. با تعریف کاستریادیس، ایدئولوژی عبارت است از «مجموعه ای از ایده ها که در ارتباط با واقعیت اند اما نه برای آشکار ساختن و تغییر آن، بلکه به منظور پنهان کردن و توجیه آن در امر ایماژینری که مردم را ملزم به گفتن یک چیز و ظاهر شدن یکسان با دیگران می کند».
    کلیدواژگان: امر ایماژینر، مصلحت عمومی، ایدئولوژی، افسون زدگی، کاستریادیس
  • علی محمد ولوی ولوی، هانیه بیک* صفحات 205-237
    خطبه 216 نهج البلاغه سهم قابل توجهی در تبیین رابطه حکومت و مردم در اندیشه ی سیاسی علی(ع) دارد. این پژوهش با رویکرد توصیفی و بهره گیری از روش تحلیل گفتمان، به صورت بندی گفتمانی این خطبه در شش مرحله ی معنایابی، معناکاوی، مفهوم یابی، مقوله یابی، محوریابی و گفتمان یابی پرداخته است. حاصل این صورت بندی، شناسایی الگوی «هرم گفتمانی نقد حاکمیت» در فضای گفتمانی حق است. شرایط و نتایج تحقق و عدم تحقق این گفتمان در جامعه نیز، از دستاوردهای دیگر آن است.
    کلیدواژگان: خطبه 216، نهج البلاغه، تحلیل گفتمان، نقد حاکمیت، صورت بندی گفتمانی
|
  • Hamid Reza Mohammadi, Seyed Mohammad Ali Taghavi *, Mehdi Najafzadeh Pages 7-40
    Huntington’s theory of the clash of civilizations has widely attracted the attention of scholars as well as practitioners in politics. In this article, the reaction of the Iranian political factions and academics towards the theory is explored. As it contains specific views on the Islamic civilization, it has enthusiastically been discussed in Iran. Such views can clarify the attitudes of the Iranian political activists and academics towards the interaction with the West. Hence, the article’s main question is: what is the response of Iranian political groups to the theory of the clash of civilization? The study’s hypothesis is that the theory of the clash of civilizations has provoked different views of rival political discourses in Iran, as one took it to emphasize the continuation of confronting the West and the other arrive at the need for détente in relation with the West. The answer to the question is explored through the analysis of the views of activists relating to competing dominant political discourses as well as those of academics in Iran.
    Keywords: Theory of the Clash of Civilizations, Fundamentalists, Reformists, Iran, Islam, the West
  • Simin Hajipour Sarduie, Mojtaba Maghsoudi * Pages 41-70
    A fundamental problem facing the process of democratization is the lack of gender equality in political leadership and decision-making positions. Today, only 23.33 per cent of all national parliamentarians are women and 10 women are serving as Head of State and 9 as Head of Government worldwide. In Iran, 17 women were elected to be present in the 10th Islamic Consultative Assembly in 2016. If growth at this level is maintained, we can expect that Iranian women parliamentarians will achieve parity with men 60 years from now. Multiple factors have contributed towards this situation, including social structural and institutional barriers, but what is the role of political culture in this process? Do the attitudes towards women as parliamentarians play a significant role in hindering their empowerment? Hypothesis of this study are (a) traditional attitudes are a major barrier to the election of women to parliament; (b) culture continues to prove a significant influence on the proportion of women parliamentarians; and (c) cultural barriers have been fading among younger generation as a result of modernization. The data for this research are provided from parliamentary survey study and qualitative interviews with political activists regarding their cultural attitudes towards gender equality. The conclusion showed that although the alter of deep-rooted attitudes towards sex roles may facilitate the process of introduction of more women to the Islamic Consultative Assembly, the combination of cultural change in conjunction with institutional reforms will hold considerable promise that can accelerate the move towards a more optimistic scenario before next 60 years
    Keywords: Gender Equality_the Politics of Presence_Iran's Islamic Consultative Assembly_Cultural – Social Attitudes_Institutional Reforms
  • Amir Ragheb *, Ehsan Kiani, Seyed Majid Hosseini Pages 71-96
    What was the logic of political action of Imam Ali (A.S)? What conceptual frame would correctly assess the political action of Imam Ali as a political actor? It seems that we should cross from immanent religious reading to the historical-political reading on Imam Ali's methods of life. The importance of this transition and its results would be doubled under the political discourse of the Iranian Islamic Revolution, where we clearly see trying to achieve the model of politics in compliance with the logic of political action of Imam Ali (A.S). This transition can also be considered as a new aperture to link Islamic revolution studies and Shiism history studies.
    In this research, we try taking advantage of an "agonistic pattern" - as a pattern that without ignoring fundamental conflicts in the political field, is going to design a system for achievement of political cohesion among conflicting forces that has been provided in "Ernesto Laclau" and "Chantal Mouffe" opinions. At first, we try to get out some principles for "political moderation" and then, match those principles with the political method of Imam Ali (A.S) - especially in events from the assassination of Othman to Jamal war. At the end, we try to present a model of political action of Imam Ali (A.S) that respond to the needs and matters of our days in politics.
    Keywords: the Political, Agonism, Moderation, Imam Ali (A.S), Jamal war
  • Azim Zareie *, Vahid Sharafi, Mahsa Bahmani Pages 97-124
    Using marketing principles, concepts and tools in political activities and competitions is one of the exciting new functions of marketing. The aim of this study is to investigate the effect of integrated political marketing communications in the context of social media on the selection of candidates in the tenth election of parliament. The population of this study includes voters of the tenth election of Parliament in the cities of Shiraz, Semnan and Ilam. Research methodology, in terms of purpose, is applied, and the method of data collection is descriptive. It is a co-relational study based on structural equations. According to the infinity of the population, 384 persons were selected for sampling. Sampling method is accidental. The data collection tool is a standard questionnaire. Making the questionnaire indigenous and investigating its validity, the researchers have used the views of the academic experts and for its reliability, combination reliability is used. To analyze the data structured equation, LISREL software is used. The results showed that integrated political marketing communications and social media have a positive and significant impact on the selection of candidates. Moreover, dimensions of integrated Political marketing communications (including political advertising, political sales promotion, political PR and direct political marketing) have a significant positive impact on candidate selection.
    Keywords: Political Marketing, Integrated Political Marketing Communications, Social Media, Election
  • Naima Mohammadi *, Ali Mohammad Hazeri Pages 125-152
    This paper has been written to investigate the opinion of contemporary Clergymen about the relationship of religion and state during the years 1961 to 1978. At this paper, using "Qualitative Content Analysis" method and the theory of "dialectic shift of form and content”, the hypothesis of "substitution of new content and form” in the religious and political structure of the Iranian society was investigated. The findings showed that in the old form, "conservative Islam" and " reformist Islam" have recognized separate identities for the politics and religion accepting the concepts of "sovereignty" and "king". Hence, the idea of "religion for religion" and "religion for politics" were two-generated contents on the idea of this group of Shiite Clergymen in Iran. In 1960’s, as the result of the intensive conflict between Islam and regime, frustration of the Iranian Intellectuals from rival ideologies (Marxism, nationalism and liberalism), the emergence of new capacities for the modern Islam in society and the hegemony of the revolutionary character of Imam Khomeini in seminary, a new link was created in the politics and religion and merged them. The result of this structural combination was the emergence of "political Islam" and a new content named “politics for religion".
    Keywords: Dialectic Shift of Form, Content, Contemporary Clergymen, Religion for Religion, Religion for Politics, Politics for Religion
  • Ahmad Naghibzadeh, Behzad Attarzadeh* Pages 153-204
    This article tries to present an explanation of the relationship between public interests and ideology image from the perspective of imaginary approach. Theoretical framework of the imaginary proposed by Cornelius Castoriadis could be a useful base to explain complex social-political interactions which are irreducible to functional relations. The imaginary is basically an image which connects the object or outer perceptions of social life and the subject or inner conscious of citizens; in other words, social imaginary is a form of immediate knowledge of human society. At this article, we present an explanation of the imaginary institution of the society and an analysis of the concept of imaginary proposed by Cornelius Castoriadis to elaborate the charming and illusive nature of ideology. The imaginary, the fundation of collective knowledge, has two characters: creative and covert. The first is the origin of institution and the necessary condition of autonomy. The second is a pseudo-image which links social affairs to an outer source concealing the creative power of human in the society and the reality of social – political relations. This ultimately prioritizes the autonomy principle. As we explained, if public interests as the imaginary unify free citizens of a state respecting the ethic mode of the imaginary which guarantees the individual rights and freedoms providing national interests, ideology imaginary observes the false mode of the imaginary substituting the private or individual interest. Ideology is an illusive imaginary which represents reality by means of an inverted image of life wanting members of the society subordinate and knowing public resources as tools in the service of political purposes and for maintaining hegemony and domination. Therefore, according to Castoriadis, ideology is a set of ideas that relate to a reality not in order to shed light on it and to change it, but in order to veil it and to justify it in the imaginary, which permits people to say one thing and do another, to appear as other than they are.
    Keywords: The Imaginary, Public Interests, Ideology, Illusionary, Castoriadis
  • Ali Mohammad Valavi, Hanieh Beik * Pages 205-237
    Sermon 216 in Nahjulbalaghah greatly contributes in verifying the relation between the state and people according to Imam Ali’s political thought. Adopting descriptive approach along with the efficiency of discourse analysis method, this research provides a discourse format which is designed in six stages: finding and probing lexical meaning as well as finding the concept, category, axis and discourse. The output of this format is a pattern called, “The Discourse Hierarchy of Ruling Power Criticism” which is within the context of “True Discourse”. The conditions and conclusions of this discourse format, whether fulfilled or not in the society, are among the other outputs.
    Keywords: Sermon 216, Nahjulbalaghah, Discourse Analysis, Ruling Power Criticism, Discursive Formation