فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1396)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورعلی غلامحسین نیا سماکوش*، علی اکبر امینی صفحات 7-26
    توسعه علوم انسانی بخشی مهم از توسعه ساختار سیاسی اجتماعی محسوب می شود. بررسی وجوه توسعه علوم انسانی برای کشورهای در حال توسعه بسیار مهم و ضروری است. در مباحث مربوط به توسعه علوم انسانی در ایران و کشورهای در حال توسعه، دو جریان مهم معرفتی «بومی گرایی کارکردی» و «بومی گرایی معرفت شناسانه» قرار دارند و همواره تقابل های رویکردی را با یکدیگر داشته اند که موجب کندی تحول در توسعه علوم انسانی گشته است.
    در این پژوهش قصد آن داریم که با یک روش کیفی و بهره گیری از ابزارگردآوری داده ها کیفی به این سوال پاسخ دهیم (سوال اصلی) که «تقابل رویکرد بومی گرایی کارکردی و رویکرد بومی گرایی معرفت شناسانه در بومی سازی و توسعه علوم انسانی چگونه سبب کارآمدی و یا ناکارآمدی این حوزه می گردد؟».
    فرضیه اصلی ما در این پژوهش بیان می دارد که «تقابل رویکرد بومی گرایی کارکردی و رویکرد بومی گرایی معرفت شناسانه سبب کندشدن فرآیند توسعه علوم انسانی و عدم تحقق بومی سازی در ایران شده و حرکت به سمت رویکرد تلفیقی ترکیبی در این حوزه، راهگشای وضعیت فوق می باشد».
    کلیدواژگان: توسعه علوم انسانی، بومی سازی، رویکرد کارکردی، رویکرد معرفت شناسانه، رویکرد دگرواره
  • احسان کاظمی *، علی علی حسینی، سید جواد امام جمعه زاده، علیرضا آقاحسینی صفحات 27-56
    امر سیاسی تنها یک مفهوم نیست، بلکه اشاره ای هستی شناختی به ماهیت و چیستی روابط و فرآیندهای سیاسی در یک جامعه دارد. به طوری که با درک ماهیت و چیستی امر سیاسی در یک اجتماع سیاسی می توان به بنیادها و منطق سیاسی حاکم بر آن پی برد. در این میان پرداختن به امر سیاسی در اجتماع های سیاسی یونان باستان علاوه بر این که موجب درک ما از کیفیت و ساختار سیاست در یونان باستان می شود، می تواند بنیاد های تفکر سیاسی در یونان باستان را نیز آشکار سازد. در واقع امر سیاسی محصول تلاقی ساخت سیاسی یک جامعه با تفکر سیاسی حاکم بر آن می باشد. در همین راستا نگارندگان ابتدا به عنوان تمهیداتی نظری به آراء اندیشمندانی همچون کارل اشمیت، ژاک لاکان و شانتال موف در باب امر سیاسی می پردازند. سپس به ساخت و روابط سیاسی حاکم بر یونان باستان اشاره می شود؛ در اینجا پولیس به عنوان متعین ساخت سیاسی یونان باستان به مثابه یک گفتمان تشخیص داده می شود که امر سیاسی برساخته آن می باشد. در واقع رویکرد پژوهش حاضر به امر سیاسی گفتمانی می باشد و به امر سیاسی در بستر گفتمان اندیشیده می شود. بعد از نشان دادن پولیس به مثابه یک گفتمان که امر سیاسی را بر می سازد، به برآمد آن که ظهور امر سیاسی در یونان باستان است، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: امر سیاسی، اشمیت، یونان باستان، پولیس، رویکرد گفتمانی
  • سیدعلی محمودی* صفحات 57-85
    پیوند میان آزادی و برابری به عنوان دو اصل در فلسفه سیاسی جان رالز، نقطه عزیمت او در برساختن نظریه ای درباره عدالت بود. رالز با تکیه بر میراث فیلسوفان دوران روشنگری و به ویژه با بهره گیری از پشتوانه های فلسفی ایمانوئل کانت در انسان شناسی و اخلاق، بنیان های نظریه خویش را تبیین کرد و به بحث پیرامون چیستی، چرایی و چگونگی دستیابی به عدالت پرداخت. سنت شکنی و نوگرایی رالز در نظریه ای درباره عدالت، برصدر نشاندن برابری در کنار آزادی بود. در مقاله حاضر، با بهره گیری از روش تحلیل مفهومی و ارزیابی انتقادی، پیش زمینه های دو اصل عدالت و هم چنین منطق اولویت آزادی نسبت به برابری را مورد بحث و ارزیابی قرار خواهم داد. هرچند رالز به دلایل انسان شناختی در چارچوب نظریه فلسفی خویش درباره عدالت، به فرض تقدم آزادی نسبت به برابری دست یافت، اما می توان دریافت که او با رهیافت های فلسفی و سیاسی، و در پرتو استدلال های منطقی، روابط همسایگی و همبودی میان آزادی و برابری پدید آورد تا در سایه سار آن، امکان تحقق عدالت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جامعه های انسانی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: آزادی، اخلاق، انسان، برابری، عدالت
  • فاتح مرادی* صفحات 85-118
    دستیابی به فضای ذهنی سوژه جنگ نیازمند مطالعه جامعه موردنظر است. در این پژوهش نیز با استفاده از مصاحبه عمیق به نمونه موردی سوژه های جنگ ایران و عراق از منظر تاثیر اقتدار بر جنگ و مرگ پرداخته شده است. اقتدار در فضای اجتماعی به صورت های مختلف وجود دارد، اما در جنگ در حد اعلای خود بازتولید می شود و بر فراوانی مرگ نیز ممکن است اثرگذار باشد. اما اقتدار در جنگ تولید نمی شود و ریشه آن منشا بیرونی دارد. در پژوهش حاضر مشخص شد که در جنگ و پس از جنگ با تکثر و گونه گونی رفتاری سوژه ها مواجه هستیم. بر همین اساس یازده نوع سوژه بر اساس ویژگی های رفتاری آنان در جنگ و سه نوع الگوی رفتاری آنها پس از جنگ از پژوهش استخراج شده است. ازاین رو تنوع رفتاری سوژه های جنگ و بعد از جنگ با ساختار شخصیتی متفاوتی همراه است که نشان می دهد آنها ویژگی های شخصیتی متفاوتی دارند. اما اقتدار به منزله تجمیع و همپوشانی این تنوعات در جنگ عمل می کند. ساختار و الگوهای گوناگون رفتاری موجود در سوژه های جنگ در فضای فرهنگی و سیاسی ایران بعد از جنگ و اکنون نیز اثرگذار است. بنابراین بدون توجه به تنوعات رفتاری سوژه های جنگ، مدیریت ساختار سیاسی و فرهنگی کارآمد، در جامعه ممکن نیست و نیازمند توجه به تنوعات رفتاری موجود در سوژه ها و الگوهای رفتاری شان است. اقتدار موجود در جنگ از نظر سوژه ها می تواند به طرق مختلف به عرصه فرهنگی و سیاسی کنونی منتقل شود، یعنی از شکل قدرت به اقتدار تبدیل شود.
    کلیدواژگان: مرگ، اتوریته، سوژه، جنگ، روایت
  • علی اشرف نظری *، شهره پیرانی صفحات 119-150
    فهم دلایل و زمینه های شکل گیری خشونت و تروریسم یکی از حوزه های اصلی روان شناسی سیاسی است. اینکه چگونه اقدامات خشونت بار شکل می گیرد و متاثر از چه دلایلی شاهد تصاعد اقدامات خشونت بار در نیمه اول قرن بیست ویکم هستیم. توجه به مولفه های محرومیت مادی و غیر مادی، همواره به عنوان یکی از مهمترین دلایل ارائه شده برای فهم خشونت سیاسی توسط اندیشمندان سیاسی مطرح شده است. در این مقاله تلاش خواهد کنش های معطوف به خشونت داعش در چارچوب نظریه منازعه واقع گرایانه مورد تحلیل قرار گیرد.
    پرسش اصلی این است که زمینه ها و ساختارهای محرومیت مادی و غیرمادی بروز خشونت گروه داعش کدام است و چه ابعادی از محرومیت در گرایش اعضای داعش به خشونت موثر بوده است؟ فرضیه پژوهش حاضر نیز بر این مبناست که خشونت داعش حاصل مجموعه ای از عوامل از قبیل واکنش به تجربه استعمار، بحران هویت، ناکامی- سرخوردگی، تحقیر، تبعیض و جنگجویان خارجی نیز به خصوص کشورهای غربی، حس تبعیض و تحقیر، شهروند درجه دو بودن و فقر، بیان می کنند که موجب رواج خشونت عریان از سوی داعش شده است. با این وجود، بر اساس نظریات محرومیت- پرخاشگری، محرومیت نسبی و تعارض واقع گرایانه می توان از طریق عطف نظر به سه شاخص اصلی بحث را ارائه نمود: ابتدا تاکید بر ناکامی- سرخوردگی به عنوان دلایل جذب شدن به داعش، دوم تاکید بر محرومیت نسبی و عوامل روان شناختی و سوم تعارض بیناگروهی. در مقاله حاضر، به نحوی دقیق و تحلیلی- انتقادی این سه بعد مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: محرومیت، تعارض واقع گرایانه، درون گروه، برون گروه، داعش
  • هادی نظری*، داود نعمتی انارکی صفحات 151-188
    هدف این مقاله مطالعه بازنمایی «غرب» در اخبار سیمای جمهوری اسلامی ایران است. برای نیل به این هدف بخش خبری ساعت 21 شبکه یک سیما انتخاب و در بازه ای هشت ماهه نمونه ها موردمطالعه قرار گرفت. چارچوب نظری این پژوهش برگرفته از مفاهیم نظری بازنمایی و گفتمان و همین طور شرق شناسی وارونه است. روشی که در این تحقیق مورداستفاده قرارگرفته روش تحلیل گفتمان تئون ون دایک است.
    یافته های حاصل از مطالعه گفتمان خبری شبکه یک درباره غرب نشان می دهد که این شبکه عمدتا بر مبنای مولفه های گفتمانی چون «حمایت از تروریسم»، «نژادپرستی»، «نقض حقوق بشر»، «استعمار»، «استکبار»، «اسلام ستیزی»، «خشونت»، و... هنجارها و فضیلت های غربی را به چالش کشیده است. تبیین گفتمان شبکه یک حاکی از این است که اخبار مربوط به غرب به عنوان یک رویه مندرج در دستورالعمل های سازمانی و فرا سازمانی صورت بندی شده است. این صورت بندی نشان می دهد که بازنمایی غرب در گفتمان خبری سیما از چیزی پیروی کرده که شرق شناسی وارونه نام دارد.
    کلیدواژگان: بازنمایی، گفتمان، غرب، شرق شناسی وارونه
  • عباس نعیمی جورشری *، منصور وثوقی، علیرضا کلدی صفحات 189-223
    هدف عمده مقاله حاضر عبارت است از ارزیابی ساختارهای سیاسی مساعد برای ظهور جنبش ملی نفت براساس نظریه رفرم اسملسر. سوال اصلی مقاله عبارت است از اینکه ماهیت ساختارهای سیاسی در دوره قاجاریه و پهلوی اول چگونه شرایطی مساعد را برای بروز و ظهور جنبش ملی نفت فراهم نموده است. یافته های تحقیق نشان داده است که ساختار سیاسی دوره قاجاریه بر مبنای دو مولفه کلان استبداد شرقی و پاتریمونیالیسم قابل تبیین است. یافته ها همینطور بیان می کند که سال های 1299 و 1305 دوره حاکمیت دوگانه است و ماهیت ساختار سیاسی دوره پهلوی اول نیز به دو بخش دیکتاتوری شبه مدرن (1305-1312) و استبداد شبه مدرن (1312-1320) بوده است. مقاله نتیجه گرفته است که فقدان قانون مندی در ساختار سیاسی بلندمدت، شرایط مساعدی را برای ظهور جنبش ملی نفت در دهه 1320 فراهم نموده است. روش تحقیق مقاله تاریخی بوده و روش گرداوری داده ها نیز کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ساختار سیاسی، جنبش ملی نفت، نیل اسملسر، قاجاریه، پهلوی اول
|
  • Nourali Gholamhossein Samakoush*, Aliakbar Amini Pages 7-26
    Development process has some prerequisites in which the development of humanities constantly plays a significant and considerable role. However, humanities development in Iran and other developing countries is confronted with two main epistemological streams: “functional indigenism” and “epistemological indigenism”. These two streams have always had approach oppositions which have reduced the speed of humanities development. In this paper, using a qualitative method and qualitative data collection tools, it is aimed to address this question that: How the opposition of functional indigenism approach and epistemological indigenism approach in indigenism and development of humanities can make this area efficient or inefficient? The main hypothesis in this paper articulates that the opposition of functional indigenism approach and epistemological indigenism approach slows down the development process of humanities and impedes the realization of indigenism in Iran and the solution is moving toward taking the integrative-synthetic approach in this area.
    Keywords: Development of Humanities, Indigenism, Functional Approach, Epistemological Approach, Variable Approach
  • Ehsan Kazemi *, Ali Alihosseini, Seyed Javad Emamjomehzadeh, Alireza Aghahosseini Pages 27-56
    The Political is not only a concept, but refers to the essence of the ontological relations and political processes in a society. So as understanding the essence and nature of the political in a political community can lead us to the realization of its foundations and political logic. Addressing the political in ancient Greek political communities not only originates our understanding of the quality and structure of the policy in ancient Greece, but it can also reveal the foundations of political thought in ancient Greece. In fact, the political is the product of the political structure of a society along with its political thought. In this regard, theoretical ideas of thinkers such as Karl Schmidt, Jacques Lacan and Chantal Mouffe regarding the political are reviewed. Then the political relations in ancient Greece are mentioned. The police here as determined political structure of ancient Greece is recognized as a political discourse that the political is its reconstructed. In fact, the approach of the present study is the political discourse and the political is considered as a discourse. After indicating the police as a political discourse that reconstructs the outcome political, the emergence of the political in ancient Greece will be discussed.
    Keywords: The Political, Schmidt, Ancient Greece, the Police, Discourse Approach
  • Seyed Ali Mahmoudi * Pages 57-85
    Connections between liberty and equality in John Rawls political philosophy was a departure point towards creating the Theory of Justice. Based upon the heritage of philosophers of enlightenment and getting advantage of the origins of Immanuel Kant’s philosophy on anthropology and morality in particular, Rawls explained the foundations of his theory. He also discussed the essence of justice and explained that why and how justice can be achievable. Rawls’ breaking with tradition together with his renewal in a theory regarding justice, promoted equality by putting such a basic right besides liberty. In this article, I will discuss presuppositions of the two principles of justice and also the logic of priority of liberty over equality by applying the methodology of conceptual analysis and critical evaluation. Although Rawls achieved the assumption of the priority of liberty over equality through his anthropological reasons within a framework of a philosophical theory, it is understandable that he applying philosophical and political approaches in the light of reasonable arguments made neighboring and simultaneous relationships between liberty and equality. Therefore, Rawls made his attempts to provide a possibility for the attainment of social, political and economic justice in human societies.
    Keywords: Liberty, Morality, Human Being, Equality, Justice
  • Fateh Moradi * Pages 85-118
    To access the mental atmosphere of war subjects, the intended society should be studied. In this study, a case study has been conducted through in-depth interviews with Iran-Iraq war subjects regarding the impact of authority on war and death. There are different forms of authority in the social space, but it is reproduced in its highest form in war and is also effective on mortality frequency. But authority is not produced in war and is rooted from external sources. In this study, it is found that we face diversity and plurality of subjects during and after war. Accordingly, eleven kinds of subjects based on their behavioral characteristics during war and three types of behavioral patterns after war have been derived from the research. Therefore, the diversity of war and post-war subjects’ behavior is associated with a different personality structure indicating they have different personality traits. But authority acts as an integration and overlap of these variations in war. Existing behavioral structures and patterns are also effective in war subjects in cultural and political atmosphere of Iran after war and now. Accordingly, regardless of the behavioral diversity of war subjects, an efficient management of political and cultural structures is not possible in society, and it is needed to pay attention to the diversity of behaviors in the subject and their behavior patterns. The subjects’ authority in war can be transmitted into the current political and cultural fields in different ways, i.e., it changes from power to authority.
    Keywords: Death, Authority, Subject, War, Narration
  • Ali Ashraf Nazari *, Shohreh Shohreh Pirani Pages 119-150
    Understanding the causes and contexts of violence and terrorism is one of the main areas of political psychology. How violence has been shaped and what reasons increased it in the first half of the twenty-first century are the questions that political psychology is going to answer. According to deprivation Theory, material and non-material deprivation is one of the most important explanations for the understanding of political violence has by political thinkers. At this article, efforts have been made to analyze the violent acts of ISIS in the framework of Realistic Conflict Theory. The main question is: What are the material and non-material deprivation areas and structures shaping the violence of ISIS? And what aspects of deprivation have been effective on the tendency of ISIS members to violence? The hypothesis of the present paper is that ISIS violence is the result of a combination factors such as reaction to the experience of colonialism, identity crisis, economic deprivation, humiliation, discrimination and foreign fighters. Especially Western countries stated the sense of discrimination and humiliation, second-class citizenship and poverty as the cause and prevalence of violence on behalf of ISIS. However, based on theories of deprivation - aggression, relative deprivation and conflict realistically, three main indices of the discussion are presented here. Firstly, poverty and economic factors are emphasized as reasons for the attraction to the ISIS. Secondly, special importance is given to the partial deprivation and psychological factors. And thirdly, the in-group conflict is highlighted. In this paper, these three dimensions are carefully reviewed is details and in an analytical way.
    Keywords: Deprivation, Realistic Conflict, In-Group, Out-Group, ISIS
  • Hadi Nazari *, Davoud Neamati Anaraki Pages 151-188
    The purpose of this essay is to study the representation of the west in IRIB news. To fulfill this goal, the news broadcasted on channel one at 21:00 p.m was studied for a period of 8 months. The theoretical framework of this paper is derived from the theoretical comprehension of representation, discourse as well as the orientalism in reverse. The method that has been used in this research is the method of Van Dijk’s discourse analysis. The data gathered from the review of the discourse of news on channel 1 about the West shows that, the news has mainly challenged the western norms based upon discursive components, such as: "supporting terrorism" , "racism", "violation of the human rights", "colonialism", "arrogance", "Islam phobia", and "violence". Reviewing channel 1 discourse shows that the news about the West is formed according to a procedure included in the organization and meta-organization instructions. The category implies that representation of the West in the discourse of news broadcasting is following what is called Orientalism in reverse.
    Keywords: Representation, Discourse, the West, Orientalism in reverse
  • Abbas Naeemi Jourshari *, Mansour Vosoughi, Alireza Kaldi Pages 189-223
    The main aim of the present paper is to assess proper political structures affecting oil nationalization movement based upon Smelser Movement Theory. The main question of the study is that: How did the nature of political structures in Qajar and First Pahlavi periods helped to provide the proper conditions for the emergence of Oil Nationalization Movement? The data shows that the political structure in Qajar period can be explained through two major factors that are despotism and patrimonial. Moreover, collected data indicates that the years between 1920 and 1926 is the era of dual sovereignty and the nature of political structure in the period of First Pahlavi can be divided into two sectors: Pseudo-modern dictatorship (1926-1933) and Pseudo-modern authoritarian (1933-1941) periods. The paper concludes that the lack of rule of law in the long term political structure of Iran has provided proper conditions for oil nationalization movement in 1940’s. Research methodology in this study is historical and the data is gathered through library studies.
    Keywords: Political Structure, National Oil Movement, Neil Smelser, Qajar, First Pahlavi