فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1396)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بابایی *، ملک محمد مهر علی صفحات 7-39
    نقش آفرینی صداوسیما در عرصه های مختلف سیاسی اجتماعی در ایران این روزها بیش از پیش مورد توجه پژوهشگران است. راهپیمایی های سالانه 22 بهمن و روز قدس از جمله رویدادهای جمعی مهمی است که نحوه نقش آفرینی این رسانه در آنها در قالب تولید و ارسال پیام به منظور همراه سازی مخاطبان کمتر مورد مطالعه علمی قرار گرفته است. به نظر می رسد خلاء مطالعات جدی و علمی در این باره سبب تداوم برخی رویه های سنتی رسانه ای و به ویژه تلویزیونی شده است.مطالعه علمی این موضوع نیز می تواند سبب شناخت بهتر و ارائه راهکارها به منظور بهبود عملکرد رسانه ها در این مناسبت ها بشود. از این رو پرسش اصلی پژوهش این است که «مسئولان صداو سیما از کدام الگو، محتوا، تکنیک و نیز شیوه های رسانه ای ( و در اینجا تلویزیون ) برای همراه سازی مردم در راهپیمایی های سالانه بهره می گیرند؟» فرضیه ای که به آزمون گذاشته خواهد شد این است که« تلویزیون در ارسال پیام برای این دو مناسبت تقریبا به یک شکل عمل می کند و تولید و ارسال پیام های همراه کننده با توجه به ویژگی های مخاطبان این دو رویداد نیست». پژوهش به دو روش اسنادی (برای داده های بخش نظری) و تحلیل محتوا (برای مطالعه محتوای برنامه های تلویزیون) انجام شده است. داده ها نیز با نرم افزار spss پردازش شده اند. توجه بیشتر برنامه های سیما به راهپیمایی 22 بهمن به نسبت روز قدس، غلبه قالب های غیر تبیینی ساخت برنامه و ارسال پیام در دو راهپیمایی، غلبه شیوه های مستقیم و ترغیبی انتقال پیام بر شیوه های غیر مستقیم و اقناعی،کم توجهی به علایق، ویژگی ها و سلایق مخاطب در تولید و ارسال پیام و بهره گیری نامتوازن از موضوعات و شرایط سیاسی روز مهمترین یافته های پژوهش اند.
    کلیدواژگان: راهپیمایی 22 بهمن، روز قدس، صداوسیما، بسیج، تبلیغات سیاسی
  • وحید بهرامی عین القاضی *، روح الله اسلامی صفحات 45-72
    مساله جانشینی و ولیعهدی شاهان در شاهنامه فردوسی، یکی از مشکلات اساسی در ساختار سیاسی آن دولت به شمار می رفت که در مقاطعی دولت و کشور را با بحران و جنگ داخلی مواجه می ساخت. پادشاهان و بزرگان کشور، بر اساس قاعده ی داشتن فره ایزدی و نژاد(فره شاهی)، دست به انتخاب جانشین می زدند. با وجود این قاعده، اختلاف و ستیز بین شاهزادگان، گروه بندی در بین درباریان، پهلوانان و نظامیان به عنوان عوامل موثر در این مساله را به دنبال می آورد و در مقاطعی با تردید در شیوه انتخاب ولیعهد و جانشین، باعث تشدید بحران و نیز جنگ داخلی گردید. سوال اصلی و عمده این پژوهش در راستای مساله اساسی تحقیق بر محور انگیزه ها و دلایل و عوامل موثر در پدیده جانشینی شاهان در شاهنامه فردوسی و تبعات و نتایج آن استوار است. روش فهم ما برای استخراج شیوه انتخاب جانشین و تبعات آن، بازخوانی متن شاهنامه فردوسی همراه با توصیف است که در این خوانش متن بایسته های جانشین، طریقه گزینش و بحران های این انتخاب ها را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فره مندی، جانشینی، بحران
  • محمد تباشیر *، ابوالفضل شکوری صفحات 73-96
    عرفان، چه نسبتی با سیاست دارد؟ آیا می توان از عارف سیاستمدار یا حاکم حکیم سخن گفت؟ در نوشتار حاضر به منظور پاسخ به این پرسش ها، به خوانش مهابهاراتا پرداخته شده است. بدین منظور، ابتدا به تعریف سیاست و ابعاد مختلف آن دست زده شده و نگاه عرفای هندی را نسبت به آن ها مورد بررسی قرار داده ایم. بررسی ها، نشان از آن داشت که عرفا و برهمنان درزمینهٔ مقولاتی همچون زندگی اجتماعی، دوستی و دشمنی، خیر مشترک و زور به عنوان داده بنیادین، پیش فرض، هدف و وسیله سیاست با سیاستمداران اختلافات اساسی دارند. بدین خاطر، آن ها، با هرگونه جمع شدن عرفان و سیاست در وجود یک شخص، مخالفت کرده اند. اما جریان دیگری از اندیشه نیز در مهابهاراتا وجود دارد که از سوی طبقه جنگجویان هندی هدایت می شود و به دنبال معنوی کردن سیاست است.
    کلیدواژگان: سیاست، عرفان، هند باستان، مهابهاراتا
  • عباس حاتمی * صفحات 97-130
    این مقاله با استفاده از تحلیل ثانویه شاخص های جهانی شدن کف تلاش می کند تا رشد شاخص جهانی شدن اقتصادی و سیاسی را در دولت خاتمی و احمدی نژاد مقایسه نماید. این مقایسه دو یافته اصلی داشت. اولا مشخص گردید در حالیکه در دولت خاتمی جهانی شدن سیاسی 26/16 و جهانی شدن اقتصادی 41/9 شاخص رشد داشته است، اما در دوره احمدی نژاد این رشد به ترتیب 39/2 و کمتر از یک یعنی 85./. شاخص بوده است. بالتبع نتیجه یافته اول این است که نوع دولت در ایران با میزان جهانی شدن مرتبط بوده است.ثانیا و علیرغم این تمایز، همین طور مشخص گردید که در هر دو دولت خاتمی و احمدی نژاد به شیوه ای مشابه نوعی جهانی شدن نامتوازن حادث گردیده است که در آنها جهانی شدن اقتصادی به ترتیب 15/28 و 6/39 شاخص از جهانی شدن سیاسی عقب مانده است. بدین سان نتیجه یافته دوم مبین این موضوع است که میزان جهانی شدن در ایران باید به مقوله ای کلی تر از دولت نیز مرتبط باشد. در این جا مشخص ساختیم این عقب ماندگی مشابه باید کمتر متاثر از نوع دولت و بیشتر متاثر از ساختارهای قوام یافته داخلی مشابه تحلیل شود. به همین دلیل پیشنهاد شد در مطالعات جهانی شدن ایران، واحد تحلیل به جای آنکه صرفا دولتها دیده شود، «درون» در نظر گرفته شود؛ یعنی واحد تحلیلی که تاثیر دولت و ساختارهای قوام یافته تاریخی بیرون از دولت را توامان در بر گیرد. نهایتا تمامی یافته های مزبور مشخص ساختند جهانی شدن در ایران چگونه به جای آنکه مقوله ای سراسر بیرونی باشد، جریانی است که تا حد زیادی به «درون» کشور متصل است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن اقتصادی، روش مقایسه ای، دولت خاتمی، دولت احمدی نژاد
  • ابوالفضل شاه علی * صفحات 131-166
    پژوهش حاضر درصدد است با رویکردی تلفیقی به بازنمایی مفاهیم قدرت، مشروعیت و نابرابری های اجتماعی مطرح شده از سوی ماکس وبر (1968) در گفتمان محمدرضاشاه و امام خمینی در چارچوب دستور نقش گرای نظام مند هلیدی-متیسن (2014) بپردازد. بدین منظور، 7 نطق و پیام از هرکدام از این دو شخصیت در خطاب به مردم به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. یافته ها حاکی از این است که سه فرایند اصلی مادی، ذهنی و رابطه ای نقش بسزایی در بازنمایی مفاهیم قدرت، مشروعیت و نابرابری های اجتماعی داشته اند. توزیع پر بسامد ضمیر «من»، «ما» و «شما» گفتمان را عرصه تعامل این دو شخصیت و مردم نموده است. آغازگر مبتدایی بی نشان نیز مسئولیت اصلی پیام مطرح در گفتمان را برعهده دارد. در تحلیل انسجام متن نیز، عناصر انسجام دستوری بیشتر از عناصر واژگانی در سلاست و روانی کلام آن دو نقش داشته اند. در پایان مشخص شد که گفتمان هر دو شخصیت به دنبال کسب اقتدار بوده، مشروعیت محمدرضاشاه موروثی، لیکن در تلاش برای کسب مشروعیت کاریزماتیک است و این در حالی است که مشروعیت رهبری امام کاریزماتیک و مبتنی بر مشروعیت الهی است. هر دو گفتمان نیز عرصه توجه به حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مخاطب است، لیکن گفتمان محمدرضاشاه در موضوع کشف حجاب برخلاف این ادعاست.
    کلیدواژگان: دستور نقش گرای نظام مند، محمدرضاشاه، امام خمینی، قدرت، مشروعیت، نابرابری های اجتماعی
  • رضا غلامی جمکرانی، علی لعل بار، بهارک ترخونی * صفحات 167-190
    سودآوری نسبی شرکت در صنعت به عنوان یک سنجه رقابت پذیری، نقاط قوت و ضعف تجاری شرکت را منعکس می کند. سودآوری نسبی تحت تاثیر تصمیمات عملیاتی شرکت است که با تصمیمات سایر شرکت های صنعت ارتباط دارد. بنابراین، این وابستگی عملیاتی بین شرکت های رقیب، جریان های نقدی شرکت ها را تحت تاثیر قرار داده و بر رفتار بازده سهام شرکت ها تاثیر می گذارد ، لذا در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر حمایت سیاسی دولت بر سودآوری نسبی پرداخته شده است. نمونه آماری مشتمل بر 141 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1389 تا 1393 بوده که با روش حذف سیستماتیک انتخاب شده و در مجموع 705 سال- شرکت می باشند، برای بررسی فرضیات پژوهش از آزمون رگرسیون خطی، جهت تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیات تحقیق از نرم افزار Eviews استفاده شده که نتایج رگرسیون حاکی از آن است که بین حمایت سیاسی دولت و سودآوری نسبی شرکت ارتباط مستقیم و معنی داری، بین بعد اقتصادی حمایت سیاسی دولت و سود آوری نسبی شرکت ارتباط مستقیم و معنی داری و بین بعد اجتماعی حمایت سیاسی دولت و سود آوری نسبی شرکت ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سودآوری نسبی، حمایت سیاسی، بعد اجتماعی حمایت سیاسی، بعد اقتصادی حمایت سیاسی
  • علی اشرف نظری * صفحات 191-220
    درک وضعیت رشته علوم سیاسی و ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن یکی از دغدغه های اصلی پژوهشگران و استادان علوم سیاسی در یک دهه اخیر بوده است. ضرورت بحث در این زمینه این مسئله باز می گردد که تاکنون پژوهشی میدانی برای درک نظر استادان علوم سیاسی دانشگاه تهران – به عنوان یکی از بازیگران اصلی رشته علوم سیاسی- و تحلیل دیدگاه های آنان درباره وضعیت کنونی و آینده احتمالی رشته علوم سیاسی در ایران انجام نشده است. بنابراین، پرسش اصلی این است که وضعیت و جایگاه رشته علوم سیاسی را در حال حاضر و آینده چگونه ارزیابی می کنید؟
    محور اصلی بحث در مقاله حاضر، سنجش نگرش استادان علوم سیاسی دانشگاه تهران در رابطه با وضعیت آموزشی و پژوهشی رشته علوم سیاسی است. به منظور سنجش وضعیت موجود، متغیرهایی در رابطه آموزش، پژوهش، میزان علاقمندی به رشته، میزان رضایت از رشته، میزان تمایل به انجام کارهای پژوهشی و فعالیت های گروهی انتخاب شده که بیانگر نگرش استادان در این زمینه باشد. جامعه آماری نیز شامل کلیه استادان گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1396-1397 است که تعداد آنها 29 نفر بوده است. هدف اصلی نوشتار حاضر، توصیف و تحلیل نقاط قوت و ضعف رشته علوم سیاسی برای ارتقای جایگاه آن در ساختار دانشگاهی کشور است.
    کلیدواژگان: عقلانیت ارتباطی، زنجیره علمی، نظام آموزشی، علوم سیاسی
|
  • Mohammad Babaie *, Malek Mohammad Mehrali Pages 7-39
    Nowadays the study of the Role of IRIB in different political and social arenas of Iran is increasingly considered important by the researchers. The annual rallies of "22nd of Bahman" and "Qod's Day" are of important mass events, which the role of media in producing and transmitting their messages for mobilizing people is less considered in scientific researches. It seems that the lack of scientific and serious studies in this issue has caused the continuity of traditional procedures in media especially in television. The scientific study of this issue could be led to a better recognition as well as presenting strategies to improve the function of media in these events. Therefore, the main question of this study is “which are the patterns, content, techniques and methods that the IRIB (Television in this study) uses for mobilizing people in annual rallies?” The hypothesis is that "TV uses the same type of programs for message transmission in both rallies and neglects the audience features in producing and transmitting messages". The research is done by documentary method (for data of theoretical section) and content analysis (for studying the content of TV programs). The data are also analyzed by the SPSS software. The main findings of this study include "TV program makers pay more attention to ‘22nd of Bahman’ rally than the ‘Qod's Day’ rally”, “the Non-explanatory formats in program- making and transmitting message are more dominating in both rallies”, “direct and motivating methods of transmitting message are more common than indirect and persuasive methods”, “TV program -makers dont pay enough attention to interests, features and tastes of the audiences in producing and transmitting message”, and “TV program -makers make unbalanced use of the political issues and conditions of the society”.
    Keywords: 22nd of Bahman Rally, Qod's Day Rally, IRIB, Mobilization, Political Advertisement
  • Vahid Bahrami Einolghazi *, Rouhollah Eslami Pages 45-72
    The issue of succession and the crown prince of the kings in Shahnameh was one of the main problems in the political structure of the government which faces the country and the government with crisis and civil war at some periods of time. Kings and nobles of the country based upon the rule of divine charisma and race (royal charisma) were to choose a successor. Despite this rule, dispute and conflict among princes and grouping among the courtiers, heroes, and militaries were the effective factors in this matter producing hesitant in the selection style of crown prince and successor, and causing crisis as well as civil war. The main question of this research is based upon motivations, reasons and effective factors in succession selection of the kings in Shahnameh and its consequences and results. Our method of understanding to extract succession and its consequences is to readout the text of Shahnameh with descriptions. In reading the text, the necessities of succession, the way of selection and the crisis of these selections will be examined.
    Keywords: Shahnameh, Charisma, Succession, Crisis
  • Mohammad Tabashir *, Abolfazl Shakouri Pages 73-96
    What does Mysticism have to do with politics? Can we talk about mystic politician or political mystic? In this article to answer this question, Mahabharata’s philosophy as an important work in ancient India has been readout. For this purpose, at first, politics and its aspects have been defined and then we have studied Indian mystics view about politics and its aspects. Our study represented that the mystics view in the fields like social life, friendship and enmity, common good and force, as the fundamental data, assumption, aim and political instruments are different from that of politicians. So Mahabharata has opposed with the fusion of mysticism and politics in one person. But there is another process of thought in Mahabharata that is followed by the Indian warriors seeking to spiritualize politics.
    Keywords: Politics, Mysticism, Ancient India, Mahabharata
  • Abbas Hatami * Pages 97-130
    This paper tries to analyze the growth of the index of economic and political globalization between the governments of Khatami and Ahmadinejad using secondary analysis of KOF Globalization Indexes. The findings of the paper firstly show that the growth of political and economic globalization in Khatami's government was 16.26 and 9.41 respectively, but under Ahmadinejad's government, this growth was 2.39 and less than one, namely, ./85 index, respectively. This means that the type of government in Iran has an impact on the degree of globalization. Secondly, our findings show that in both governments, an unbalanced globalization has been occurred in a similar way, in which the index of economic globalization under the governments of Khatami and Ahmadinejad were lagging behind of political globalization being respectively 28/15 and 39/6. Therefore, it shows that Iran's globalization depends on a more general category than the type of government. It was argued that this similar backwardness is less related to the type of government and is more influenced by similar inside consolidated structures. Therefore, it was suggested that in analyzing globalization studies in Iran, the analysis unit should be considered "inside" the country rather than the type of government. However, this analytical unit incorporates both the influence of the government and the consolidated historical structures outside the government. At the end, all these findings suggest that Iran's globalization is not an entirely external issue, but rather a flow that is largely connected to the "inside" of the country.
    Keywords: Political Globalization, Economic Globalization, Comparative Method, Khatami's Government, Ahmadinejad's Government
  • Abolfazl Shahali * Pages 131-166
    This study aims to employ an integrative-innovative model to examine the representation of Max Weber’s (1968) concepts of power (authority), legitimization and social injustice in Mohammad Reza Shah and Imam Khomeini’s addresses to people based on Halliday - Matthiessen (2014) Systematic Functional Approach. To do so, 14 (7 for each) speeches and messages were selected using simple random sampling method. The results indicate that material, mental and relational processes play a significant role in representation of the concepts in the mentioned discourses. The high distribution of the pronouns of “I”, “You” and “We” has paved the way for interaction between these two characters and people. Moreover, the analysis of text cohesion shows that the grammatical cohesive devices have contributed to the cohesion of either discourses more than lexical ones. The findings also indicate that their discourses, affected by situational and cultural contexts, seek to gain authority from their addressees. Moreover, Mohammad Reza Shah’s legitimization grows out of tradition, and that of Imam Khomeni comes from the personal charm or the strength of an individual personality, known as charismatic legitimacy with particular emphasis on Divine legitimization. Finally, although they try to establish social, economic and cultural justice in the societies of their time, Mohammad Reza Shah’s support of Kashf-e-Hijab command is a realization of social injustices in his discourse.
    Keywords: Systematic Functional Grammar, Mohammad Reza Shah, Imam Khomeini, Power, Legitimization, Social injustice
  • Reza Gholami Jamkarani, Ali Laalbar, Baharak Tarkhouni * Pages 167-190
    The relative profitability of companies in the industry as a competitiveness measurement reflects company's business strengths and weaknesses. Relative profitability is influenced by the company's operational decisions that are associated with decisions of other companies in industry. Therefore, this operational dependence among competing companies affects company's cash flows and influence the stock returns behavior. So this study assessed “the effect of the government political support on the relative profitability”. The statistical sample is consisted of 141 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the years 2010-2014 that have been selected using Systematic Elimination Method being totally 705 years-firm. To evaluate the hypotheses, the linear regression has been used. To analyze the data and test hypotheses, the EVIEWS software has been used. According to the regression results, the following findings have been achieved:1. There is a direct and significant relationship between the government political support and company’s relative profitability.
    2. There is a direct and significant relationship between the economic dimension of government political support and company’s relative profitability.
    3. There is a direct and significant relationship between the social dimension of government political support and company’s relative profitability.
    Keywords: Relative Profitability, Political Support, Social Dimension of Political Support, Economic Dimension of Political Support
  • Ali Ashraf Nazari * Pages 191-220
    Understanding the status of the political science and evaluating its strengths and weaknesses is one of the major concerns of scholars and political science professors in the latest decade. The need for discussion in this regard is related to this fact that so far field research has not been conducted to understand the views of political science professors of the University of Tehran - as one of the main actors - and to analyze their views on the current status and potential future of political science in Iran. So, the main question is how do you assess the status and position of the political science in present and future? The main focus of the discussion in this paper is to measure the attitudes of political science professors in Tehran University regarding the status of education and research in the field of political science. In order to measure the status quo, the variables affecting the relationship between education, research, degree of interest, degree of satisfaction, degree of willingness to do research works and group activities were selected that reflect the attitudes of professors in this field. The statistical society includes all political science professors of Tehran University in the academic year 1396-1397 (2017-2018), of which 29 persons were. The main purpose of this paper is to describe and analyze the strengths and weaknesses of the political science in order to promote its position in the academic structure of the Iranian universities.
    Keywords: Communicative Rationality, Scientific Chain, Educational System, Political Science