فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1397)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شبنم آقایان*، سیامک همت پور، سعید سادات منصوری، زهرا محمودی صفحات 56-62
    سابقه و هدف
    تاثیر مثبت کلرهگزیدین بر شاخصهای پریودنتال در بسیاری از مطالعات به اثبات رسیده است،اما ایجاد رنگدانه توسط این ماده،مانع از استفاده طولانی مدت آن می گردد.در نتیجه در این تحقیق،سعی شده است تا به بررسی تاثیر کلرهگزیدین باغلظت پایین بر شاخصهای پریودنتال و میزان stain در بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت پرداخته شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت single blind randomized clinical trial بر روی 20 بیمار تحت درمان ارتودنسی ثابت در رده سنی 30-14 سال انجام شد.به گروه اول دهانشویه ارتوکین 06/0% chx و به گروه دوم خمیردندان ارتوکین 08/0% chx داده شد.در این تحقیق 3 ماهه پس از wash out 3 هفته ای بین دو مرحله، جای گروه ها به صورتover cross تعویض شد. جهت بررسی اماری متغیرهای ) plaque index (SI)،Gingival index(GI)،(PI Stain indexدر داخل گروه ها از آزمون Wilcoxon sign Rank test و بین گروه ها از آزمون Mann-Whitney test و جهت بررسی آماری متغیر(Gingival Bleeding index(GBI، در داخل گروه ها از آزمون Paired T-test و بین گروه ها از آزمون Independent T-test استفاده شد.
    یافته ها
    کاهش معنادار GIوGBI نسبت به Baseline در هر دو مرحله مشاهده شد(0.005> P).در مورد شاخص PI،در مرحله اول کاهش معناداری نسبت به Baseline1 در هر دو گروه وجودداشت (005/0>P). در مورد شاخص SI، در مرحله دوم، هر دو ماده به صورت معناداری موجب افزایش stain شدند. (005/0> P).
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد،محصولات ارتوکین حاوی کلرهگزیدین با غلظت پایین ،نقش موثری بر کاهش GI،GBI،PI در بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت دارند.اما در مورد تاثیر این مواد بر ایجاد stain، مطالعاتی با حجم نمونه بیشتر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خمیردندان، دهانشویه، ژنژیویت، شاخصهای پریودنتال، ارتودنسی ثابت
  • اسحاق لاسمی، مهدی سزاوار، علیرضا مدرسی*، عطیه تقوایی، مرضیه نظری، پدرام خدادادزاده صفحات 63-67
    سابقه و هدف
    درد ضمن تزریق تقریبا در ھمه بیماران شایع است . با توجه به کمبود مطالعات انجام شده در این حوزه ،به منظور مقایسه درد ضمن تزریق آرتیکایین و لیدوکایین، این تحقیق روی مراجعین به بخش جراحی فک و صورت واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 96-1395انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش randomized single blind split mouth clinical trial انجام گرفت . کلیه بیمارانی که نیاز به تزریق بلاک دو طرفه فک پایین داشتند مطالعه شدند . هر طرف فک به طور تصادفی به دو گروه شاهد ( لیدوکایین 2% ) و مورد ( آرتی کایین 4% ) تخصیص پیدا کرد. برای هر فرد یک تزریق انجام شد و میزان درد حین تزریق با مقیاس VAS ده گزینه ایی، که در آن صفر نبود درد و ده بیشترین درد است، با پرسش از بیمار، ثبت شد . سپس در هفته بعد تزریق در طرف دیگر فک انجام شده و میزان درد به طریق فوق ثبت گردید . محلول های مورد استفاده لیدوکایین 2% با اپی نفرین 1/80000ساخت شرکت دارو بخش و آرتی کایین 4% با اپی نفرین000000 1/1 ساخت کارخانه septodent فرانسه بود. سوزن مورد استفاده 27 گیج بلند ساخت کارخانه NRK ایران بود. هر کارتریج طی 60 ثانیه تزریق شد و در هر دو سمت تزریق توسط یک نفر انجام شد.در نهایت نتایج بدست آمده با آزمون MANN_U _WHITNEY مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته ها
    تحقیق بر روی 20 نفر (40 نمونه) انجام شد که میزان درد ضمن تزریق لیدوکایین 85/. ± 1/9 و آرتیکایین 71/. ± 1/1بود که درد ضمن تزریق آرتیکایین 8/. واحد ویا 42% کمتر از لیدوکایین بود. (05/0>P)
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد میزان درد حین بلاک عصب آلوئولار تحتانی(IANB) در آرتی کایین کمتر از لیدوکایین است.
    کلیدواژگان: بلاک عصب آلوئولار تحتانی، آرتیکایین، لیدوکایین، بی حسی موضعی
  • فرنا سیار*، بهاره حاتمی، نسرین آخوندی، محمد صادق نظری، ساندرا مهرعلیزاده، مهندس ناصر ولایی، مهرداد طاووسی صفحات 68-74
    سابقه و هدف
    آموزش بهداشت دهان و دندان در مدارس با کمک مربیان بهداشت ومعمولا با استفاده از ماکت انجام میگیرد.امروزه، بکارگیری فیلم های کارتون مورد توجه قرار گرفته است. هدف تحقیق حاضر مقایسه روش جدید با روش مرسوم و گروه شاهد آنها در ارتقاء آگاهی دانش آموزان مقطع ششم ابتدایی در یکی از دبستان های شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود.
    مواد و روش ها
    این درمطالعه کارآزمایی بالینی، به کلاس های ششم ابتدایی پرسشنامه ای حاوی 6 سوال چهار جوابی داده شد. نمره سوالات به عنوان نمره پیش از آموزش ثبت گردید.سپس به طور تصادفی دانش آموزان به موارد شاهد(بدون آموزش) و مورد 1( آموزش توسط فیلم انیمیشن و مورد 2 (ماکت) تقسیم شدند و بر اساس نوع گروه مورد ، آموزش ها داده شد.پس از گذشت سه هفته مجددا سوالات پرسشنامه قبلی بین دانش آموزان توزیع گردیدو نمره آن به عنوان امتیاز پس از آموزش ثبت شد. با استفاده از آزمون MC-Nemar(داخل گروهی) و chi-square (بین گروهی) تغییرات آگاهی گروه ها مقایسه گردید.
    یافته ها
    میزان آگاهی گروه ماکت و انیمیشن قبل از آموزش به ترتیب 48/2% و 33/3% بود که پس از آموزش، به 46/3% و 59/7% رسید. هر دو روش آموزش نسبت به گروه شاهد در افزایش آگاهی موثر بود(P<0.01) ولی تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود. (P<0.6).
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد تاثیر این دو روش آموزش در ارتقا آگاهی به یک اندازه باشد. پیشنهاد می گردداستفاده از فیلم که به دفعات می تواند تکرار شود و مقرون به صرفه است ، جایگزین استفاده از ماکت توسط نیروی انسانی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت دهان، انیمیشن، مدرسه مقطع ابتدایی، دانش آموز
  • حمیرا انصاری لاری، محمودرضا مبینی*، شهره دهقانی، یلدا رستمی، پانته آبلندیان صفحات 75-83
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات استفاده از دندان های مصنوعی، تغییر رنگ تدریجی آن ها است. که می تواند سبب نارضایتی بیمار شود. این تحقیق باهدف تعیین تاثیردهانشویه لیسترین بدون الکل ( جانسون و جانسون – ایتالیا )برمیزان تغییررنگ دندان های مصنوعی کامپوزیتی رزینی اپل( ایده ال ماکو ، ایران ) و یاماهاچی(یاماهاچی، ژاپن) انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق تجربی–آزمایشگاهی روی 15 نمونه دندان مصنوعی اپل( ایده ال ماکو ، ایران ) (A1، 17)و 15نمونه دندان مصنوعی یاماهاچی (یاماهاچی، ژاپن) (A1، S8) ، سانترال فک بالا انجام گرفت. رنگ و تغییرات رنگ قبل از قرارگرفتن نمونه ها در دهانشویه، بعد از 14 و 28 روز، به وسیله اسپکتروفتومتر و طبق سیستم CIE Lab مورد ارزیابی قرار گرفت ، سپس تحلیل آماری T-Test انجام شد .باتوجه به تعدادنمونه ها، روش آماریT-Test در مورد هر گروه دندانی انتخاب شد و در نهایت روش PAIRED T-Test برای مقایسه نتایج دو گروه با هم، مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    این تحقیق روی 30 نمونه انجام شد.میزان تغییرات رنگ دندان یاماهاچی در روز 14 پیگیری برابر با 83/.±1/06و دندان اپل 96 /.± 1/65بود (9/0>P) و در روز 28 پیگیری تغییر رنگ دندان یاماهاچی 86/.±1/99و دندان اپل 94/.± 2/32بود (4/0>P).تغییرات رنگ دندان یاماهاچی در بین روزهای 14 و 28 برابر با 38/. ±59 /. ودر دندان اپل تغییرات رنگ 47/. ±../1 بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که با گذشت زمان تغییرات رنگ دندان اپل نسبت به یاماهاچی بیش تر بوده است
    کلیدواژگان: دهان شویه، لیسترین، تغییر رنگ، دندان مصنوعی، اسپکتروفتومتر
  • سپیده بانوا، سعیده آخوندان * صفحات 84-92
    سابقه وهدف
    یکی از رایج ترین فاکتورهای خارجی کاهش دهنده ریزسختی مینای دندان، نوشیدنی های اسیدی مانند نوشیدنی های انرژی زاست. این نوشیدنی ها pH محیط دهان را کاهش می دهند و می توانند مینای دندان را حل کنند. مطالعه حاضر، نقش اثر ماده CPP-ACPF بر ریزسختی مینای دمینرالیزه تحت تاثیر نوشیدنی های انرژی زا را نشان می دهد.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه تجربی، 30 قطعه مینایی سالم از دندان های پرمولر انسانی انتخاب شدند و سختی سنجی اولیه بر روی کلیه نمونه ها توسط دستگاه Microhardness Tester (Vickers) انجام شد. نمونه ها به سه گروه تقسیم شدند. نمونه های گروه کنترل در 30 میلی لیتر نوشیدنی red bull برای 5 ثانیه و سپس در 30 میلی لیتر بزاق مصنوعی برای 5 ثانیه غوطه ور شدند. این پروتکل به مدت 7 روز انجام گرفت. نمونه های گروه دوم همانند گروه 1 در نوشیدنی انرژی زا غوطه ور شدند. بلافاصله پس از هر بار قرارگیری نمونه ها در نوشیدنی انرژی زا ، خمیر CPP-ACPF روی نمونه ها قرار داده شد . در گروه 3 ابتدا خمیر CPP-ACPF بکار رفت. یکساعت پس از استعمال خمیر، نمونه ها در نوشیدنی انرژی زا قرار گرفتند. در پایان 7 روز ریز سختی ثانویه (H2) از تمامی نمونه ها اندازه گرفته شد. از آزمون Repeated Measure ANOVA برای بررسی وجود تفاوت در داخل هر گروه قبل و بعد از مداخله استفاده شد. از آزمونPost Hoc برای بررسی معنادار بودن اختلاف ریز سختی بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    تغییرات در هر گروه قبل و بعد از مداخله با هم اختلاف معناداری نشان داد (001/0>P). در مقایسه میانگین ریزسختی ثانویه سه گروه مشخص شد گروه 2 با میزان ریزسختی ثانویه 316 و گروه 3 با میزان ریزسختی ثانویه 318 تفاوت معناداری با گروه 1 با میزان ریزسختی 277/2 نشان دادند (001/0>P). ولی دو گروه 2 و 3 تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند.326/.=Pیعنی کاربرد خمیر CPP-ACPF سبب رمینرالیزیشن مینا می شود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف نوشیدنی انرژی زای ردبول سختی دندان را کاهش می دهد.کاربرد خمیر CPP-ACPF قبل یا بعد از نوشیدنی انرژی زا سبب افزایش ریزسختی مینای دندان می شود.
    کلیدواژگان: اروژن، نوشیدنی انرژی زا، ریزسختی، خمیر CPP، ACPF، بزاق مصنوعی
  • سهراب طور سوادکوهی، احسان اثناعشری، افسانه شاهزیدی، مهتا فضل یاب، امیر عباس مشاری* صفحات 93-98
    سابقه و هدف
    خروج دبری از اپکس از عوامل بروز flare up (تورم، درد یا ترکیبی از هر دو) می باشد. تحقیقات مختلفی در رابطه با میزان خروج دبری در سیستم ها و فایل های مختلف صورت گرفته است، ولی تحقیقی در مورد مقایسه دو سیستم One Shape و Xp-endo–Shaper در کانال های خمیده گزارش نشده است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان خروج دبری از فورامن اپیکال به دنبال آماده سازی با دو سیستم چرخشی One – Shape و Xp-endo-Shaper در کانال های خمیده مزیو باکال مولرهای اول فک پایین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با روش تجربی-آزمایشگاهی روی 34 دندان مولر اول فک پایین واجد شرایط با کانال های مزیو باکال با خمیدگی 30 تا 40 درجه که به طور تصادفی به2 گروه تقسیم شدند انجام شد،در یک گروه از فایل های سیستم چرخشیOne -Shape و در گروه دوم از سیستم Xp-endo-Shaper برای اماده سازی کانال ها استفاده شد.ریشه دندان ها تا ناحیه سرویکال در ویالهای شیشه ای که قبلا وزن شده بودندقرار گرفتند بطوریکه دبری های خارج شده از فورامن اپیکال در ویالها جمع شده و پس از مراحل خشک نمودن دوباره وزن ویالها اندازه گیری شد.تفاوت وزن اولیه ویالها با وزن ثانویه حاوی دبری به عنوان وزن دبری خارج شده در نظر گرفته شد، یافته ها توسط آزمون T-test آنالیز آماری شدند .
    یافته ها
    میزان خروج دبری در سیستم One-Shape برابر 014/0±018/0 در سیستم Xp-endo-Shaper برابر 007/0±01/0 بود که اختلاف از لحاظ آماری معنی دار است. (01/0=P)
    نتیجه گیری
    با توجه به شرایط و محدودیت های این تحقیق که سیستم چرخشی Xp-endo-Shaper میزان خروج اپیکالی دبری کمتری را نسبت به سیستم چرخشی One-Shape دارد.
    کلیدواژگان: دبری خارج شده، One، Shape، Xp، endo، Shaper، حرکت چرخشی کامل
  • عزت الله جلالیان، کیمیا عطار، نازنین سمعیی، مرجان گل میرزایی، هادی کاسب قانع صفحات 99-104
    سابقه وهدف
    عوامل متعددی بر گیر پست و کور تاثیرگذار است که ازجمله آن ها می توان به زمان آماده سازی تاجی بعد ازسمان کردن پست اشاره کرد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر زمان آماده سازی تاجی بر استحکام کششی پست و کورریختگی است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی و آزمایشگاهی انجام گرفت.دراین تحقیق30دندان پرمولرفک پایین سالم، تک کاناله از16 میلی متری اپکس قطع شدند و پس از انجام درمان ریشه و آماده سازی کانال ها، پست های ریختگی ازجنس آلیاژ نیکل-کروم ساخته و با استفاده ازسمان زینک فسفات ، سمان شدند. نمونه هابه سه گروه: 1)کنترل، (بدون آماده سازی) تاجی2 آماده سازی تاجی بعدازستینگ 3) آماده سازی تاجی 24ساعت بعد ازسمان کردن، تقسیم و سپس تست استحکام کششی توسط دستگاه zwick roell برروی آن ها انجام ودرنهایت داده ها با استفاده از آزمون way ANOVA One تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین استحکام کششی درسه گروه مورد مطالعه تفاوت معناداری داشت. میزان استحکام کششی درگروه اول:43/15±176/83در گروه دوم:24/27±120/06 و در گروه سوم :44/61±186/76 بود تفاوت معناداری بین گروه 1 وگروه 2وجود نداشت. (000/1=P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آماده سازی تاجی بلافاصله بعدازستینگ وسمان کردن پست وکورهای ریختگی باسمان زینک فسفات،تاثیرمعناداری براستحکام کششی آن ها دارد ولی آماده سازی تاجی 24 ساعت بعد از ستینگ سمان، تاثیری براستحکام کششی پست وکورهای ریختگی ندارد.
    کلیدواژگان: پست وکور ریختگی، استحکام کششی، سمان زینک فسفات
  • کتایون سالم، شادی حمیدی اول، پردیس اعتضاد کیهانی *، گیتی لطفی، سبا آقایی صفحات 105-111
    سابقه و هدف
    هیپومینرالیزاسیون مولراینسایزور(( Hypomineralization of the molar incisor،نوعی نقص مینایی با زمینه سیستمیک است که اتیولوژی آن بدرستی مشخص نشده است. یکی از عواملی که در ایجاد این ضایعه مطرح گردیده ،احتمال همراهی آن با مشکلات تنفسی و ابتلابه آسم در سال های اول زندگی است.هدف از انجام مطالعه حاضر،نقش ارتباط بیماری آسم و ضایعه هیپومینرالیزاسیون مولراینسایزور و پوسیدگی دندان کودکان بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش همگروهی تاریخی انجام گرفت.شرکت کنندگان در این مطالعه،شامل 73کودک شش تا دوازده ساله مبتلا به آسم (با شروع بیماری قبل از سن سه سالگی) و73نفرگروه شاهدآنان درشهر رشت بودند. معاینات توسط یک عمل کننده در محل کلینیک آسم و مدارس،با استفاده از آینه و سوند بدون خشک کردن سطح دندانی انجام شد.
    وجود و شدت) Hypomineralization of the molar incisor (MIHمطابق استاندارد انجمن دندانپزشکی اطفال مشخص شده و یافته ها از نظر کمی و کیفی مورد آزمون آماری من-یو-ویتنی و کای دو قرار گرفت.
    یافته ها
    3/29% کودکان گروه آسم MIHداشتند درحالیکه تنها 1/17% کودکان گروه شاهد دارای این نقص بودند.(P<0.001) میانگین شاخص DMFS در کودکان مبتلا به آسم 34/0±87/0 و در گروه شاهد32/0±87/0 بود.(p<0.9)
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد در کودکان مبتلا به آسم قبل ازسه سالگی، وقوع ضایعه هیپومینرالیزاسیون مولراینسایزور بیشتر است و باید تحت مراقبت های دندانپزشکی زودرس قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آسم، هیپومینرالیزاسیون مولر، اینسایزور، کودکان
  • دکنر لادن حافظی، شیرین سخدری، مهندس ناصر ولایی، هاله زمانی * صفحات 112-118
    سابقه و هدف
    دانش کامل ازآناتومی دندان و مورفولوژی کانال ریشه برای موفقیت درمان اندو لازم است و پیچیدگی سیستم کانال ریشه در دندان های تحت درمان ریشه و یا جراحی پری اپیکال را نشان میدهد. هدف از این مطالعه تعیین میزان قرینگی دندان های کانین فک پایین از نظر مورفولوژی کانال و ریشه در یک جمعیت ایرانی با استفاده از CBCT بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق توصیفی به روش Cross sectional و بر روی فایل تصویر CBCT 200 نفر بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی انجام شد فایل هایی که ازکیفیت مناسب برخوردار بوده ودارای دندان های کانین فک پایین با ریشه و اپکس بالغ وسالم، بدون تحلیل داخلی و خارجی ویا پرکردگی تاج و ریشه در دوسمت فک پایین بودند ، انتخاب شده و پس از بررسی دندان کانین دوسمت در سه پلن کرونال ، ساجیتال واگزیال از لحاظ قرینگی تعداد کانال ،تعداد ریشه، مورفولوژی کانال ، تعداد اوریفیس و تعداد فورامن و عوامل مرتبط نظیر سن و جنس مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها با آزمون کای- دو تحلیل شد.
    یافته ها
    قرینگی ریشه و کانال در 176 نفر یا 88 درصد وجود داشته و در 12 درصد وجود نداشت . 17 نفر یا (8/70 درصد ) از افرادی که در آن ها قرینگی ریشه وجود نداشت و 93 نفر یا (8/53 در صد) از افرادی که قرینگی ریشه داشتند زن بودند. (09/0 >P ) قرینگی ریشه ارتباط معنی داری به سن نداشت. (9/0 >P ) دندان های کانین مورد بررسی در 87 درصد موارد تک کانال و 13 درصد موارد دو کاناله بود. 96/70 درصد آنها تک ریشه و در 3 درصد باقی مانده موارد دو ریشه ای بودند. در 99/2 درصد موارد دارای یک اوریفیس و 8/. موارد دارای 2 اوریفیس بودند. تعداد فورامن د ر97 درصد موارد یکی و در 3 درصد موارد دو تایی بود و کانین سمت چپ و راست مشابه بود. (9/0>P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد میزان قرینگی ریشه دندان های کانین فک پایین قابل توجه بوده و درصورت مواجهه دندانپزشک با پیچیدگی های آناتومیک در حین درمان یک سمت ،باید با آگاهی نسبت به احتمال وجود همین شرایط اقدام به درمان دندان مشابه در سمت مقابل کند.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری Cone Beam، مندیبل، مورفولوژی کانال ریشه، دندان های کانین مندیبل
  • سیدجواد قاضی میرسعید، محمد اسماعیل پور بندبنی، مهشید لطفی، آرزو غمگسار * صفحات 119-124
    سابقه و هدف
    کتابخانه های دیجیتال بسترهای مناسب را در زمینه استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیک مهیا می کنند. فراهم آوری و پس از آن معرفی منابع اطلاعاتی الکترونیک به گروه های هدف از چالش های پیش روی مسئولان مربوطه است؛ بنابراین مطالعه ای با هدف تعیین آگاهی، استفاده و رضایت دستیاران دندانپزشکی از منابع اطلاعاتی در کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی بود. جامعه آماری شامل تمامی 267 دستیار بالینی دندانپزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و شاهد بود. نمونه گیری از نوع سرشماری بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی آن توسط اعضای هیات علمی اطلاع رسانی پزشکی و پایایی با ضریب Cronbach`s alpha معادل 88 /. تایید شد. برای تحلیل داده ها از آمارتوصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    180نفر از دستیاران دندانپزشکی از وجود کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران آگاهی داشتند. بیشتر پاسخ دهندگان از منزل از آن استفاده می کردند. دلیل استفاده از کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران انجام تحقیق بود. بیشتر دستیاران دندانپزشکی بین 1-2 منبع در هفته مطالعه می کردند. میزان رضایت از آن در حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی از کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران در حد مطلوبی بود. برگزاری دوره های آموزشی در بخش های بالینی دندانپزشکی، می تواند سهولت دستیابی به مقالات و منابع الکترونیکی را تسریع بخشد، همچنین می تواند آن تعداد از 20 درصد دستیاران دندان پزشکی که از این منابع اطلاع نداشته و استفاده نمی کردند را نیز به استفاده بیشتر این منابع ترغیب نماید. میزان استفاده و رضایت از آن پایین تر از حد متوسط بود.
    کلیدواژگان: آگاهی، استفاده، دستیاران دندانپزشکی، رضایت، کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران
|
  • Sh Aghayan Dr *, S. Hemmatpoor Dr, S. Sadat Mansori Dr, Z. Mahmoudi Dr Pages 56-62
    Background and Aim
    Although it is shown that chlorhexidine can have a positive effect on periodontal indices, the resulting stains, prevent it to be prescribed for long term use. Therefore, we studied the effect of low concentration chlorhexidine on the periodontal indices and the level of staining in orthodontic patients.
    Methods & materials: This study was conducted in a single blind randomized clinical trial with 20 patients (aged 14-30) undergoing fixed orthodontic treatment. Subjects were divided into two groups of 10, with group 1 on the Orthokin 0.06% chx mouthwash, and group 2 on the Orthokin 0.08% chx mouthwash.This three month study was divided into two phases.In each session, PI, GBI, GI and SI indices were measured. The cross over between the groups took place after 3 weeks wash out. Wilcoxon sign Rank test, Mann-Whitney test, Paired T-test and Independent T-test were performed for statistical analyzing.
    Result
    A significant decrease in both GI and GBI compared to baseline was observed in both phases. (p
    Conclusion
    The results of this study suggest that Orthokin oral health products with low concentration of chlorhexidine play an important role in reducing PI, GI and GBI indicators in patients undergoing fixed orthodontic treatment. However, further studies with larger patient populations are recommended.
    Keywords: toothpaste, mouthwash, gingivitis, periodontal index, orthodontics
  • E. Lasemi Dr, M. Sezavar Dr, Ar Moddaresi Dr *, A. Taghvaee Dr, M. Nazari Dr, P. Khodadadzadeh Dr Pages 63-67
    Background And Objectives
    Injection is common in almost all patients. Considering the limited study in this field, this research was conducted for comparison of articaine and lidocaine on pain during inferior alveolar nerve block on patients referred to the facial and maxillofacial surgery department of Islamic Azad University dentistry in Tehran, 2017.
    Methods and Materials: A randomized, single blind split-blind clinical trial was conducted. All patients requiring double-sided jaw injection were studied. Each side of the jaw was randomly assigned to control (lidocaine 2%) and case (Articaine 4%). An injection was performed for each person and the pain level during injection was measured with a 10-point VAS scale, in which zero means as no pain and ten as most pain, with a patient questionnaire. Then, in the next week, injection was performed on the other side of the jaw and the pain was recorded through the above. The solutions used were lidocaine 2% with epinephrine 1/80000, manufactured by the Pharmaceutical Company and Articaine 4% with epinephrine 1/100000, made of septodent factory in France. The needle used was 27-gauge long-shaft manufactured by the NRK factory in Iran. Each cartridge was injected during 60 seconds and was performed by one person on both sides of the anesthetic. Finally the results were evaluated by MANN_U_WHITNEY test.
    Results
    This study were conducted on 20 subjects (40 specimens) with lidocaine (1.9± 0.85) and articaine (1.1±0.71), respectively. The pain was 0.8 scale or 42% lower than that of lidocaine.(p
    Conclusion
    Articaine seems to have less pain during inferior alveolar nerve block.
    Keywords: inferior alveolar nerve block, Articaine, Lidocaine, local anesthesia
  • F. Sayar Dr*, Bahare Hatamy Dr., N. Akhondi Dr Nazari Dr, S. Mehralizadeh Dr, N. Valaee, M. Tavousi Dr Pages 68-74
    Background and Aim
    oral hygiene instruction is usually done by hygienist mentors at schools via artificial models. Today, use of animation films is considered. The goal of this research was to compare new method with the traditional method to assess knowledge among students at the last elementary class in one of the schools in Tehran.
    Materials And Methods
    a multiple choice questionnaire with 6 questions was given to the students and the score was recorded as “pre-test” score. Then the students were randomly divided to the control and test groups (learning by educational film or artificial models). After 3 weeks of teaching, the questionnaire was answered again by the students and the score was recorded as “post-test” score. Mcnemar and Chi-squared statistical analysis were used to interpret the results.
    Results
    Knowledge before learning in the artificial models & animation film was 48.2% and 33.3% respectively and after learning these percentage changed to 64.3% & 59.7%. Both learning methods showed positive result to promote knowledge (P
    Conclusion
    the two learning methods showed the same improved knowledge among the test groups. It could be suggested the animation film could be assumed as a good method due to its repeatability and cost effective advantage.
    Keywords: education, oral hygiene, animation, primary school, student
  • H. Ansari Lari Dr_M. R Mobayeni Dr *_Sh Dehghani Dr_Y. Rostami Dr_P. Bolandian Dr Pages 75-83
    Aim &
    Background
    One of the problems in removable dentures is gradual color changes of the teeth. Which could results in patient dissatisfaction. This study designed to investigate the effect of without alcohol listerin mouth wash (Johnson & Johnson ) on two types of composite resin teeth (YAMMAHACHI & APPLE).
    Methods & Materials: This experimental in-vitro study has been done on upper central incisor : 15 samples of artificial tooth APPLE( Ideal Makoo -Iran :A1,17) and 15 samples of artificial tooth (yammahachi: A1,S8).Color measurements of teeth were performed by using spectrophotometer and recorded before immersion. Color change values were determined after 14 and 28 days. Color differences were characterized using the CIE lab color space. Statistical analysis was performed with T-Test for each dental group and eventually the PAIRED T-TEST was used for comparing the results of two groups.
    Result
    This study performed on 30 spicies.
    color changes for YAMAHACHI and APPLE were equal to 1.60±0.83and 1.65± 0.96 respectively (p
    Keywords: mouth wash, listerine, discoloration, artificial tooth, spectrophotometer
  • S. Banava Dr, S. Akhoundan Dr * Pages 84-92
    Background
    One of the most regular extrinsic factors that decreases microhardness of the enamel is acidic beverages such as energy drinks. These beverages reduce the pH of the oral environment and could solve dental enamel. This in vitro study demonstrates the effect of CPP-ACPF paste on enamel microhardness, demineralized by energy drinks.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 intact enamel pieces of human premolars were selected and primary microhardness was measured and recorded on all samples by Microhardness Tester (Vickers). Then divided into three groups. Control group was immersed in 30 ml Red Bull drink and artificial saliva. This procedure was for 7 days. Group 2 were immersed in Red Bull drink like group1, but samples were coated with 0.3 gr CPP-ACPF for 3 minutes after immersing in energy drink. Then the paste was mixed with artificial saliva for 2 minutes. In group 3, first, CPP-ACPF was applied similar group 2, then after one hour, the samples were immersed in Red Bull drink as mentioned before. At the end of 7 days, the secondary microhardness was measured. The data were analyzed with repeated-measure ANOVA and Post Hoc analysis.
    Results
    The microhardness was significantly different before and after the interventions in each group (P
    Conclusion
    According to this study, Red Bull energy drink decreases enamel hardness. Using CPP-ACPF paste before or after drinking energy beverages could increase the hardness and improve remineralization.
    Keywords: erosion, energy drink, microhardness, CPP, ACPF paste, artificial saliva
  • S. Savadkouhi Dr, E. Esnaashari Dr, A. Shahzaidi Dr, M. Fazlyab Dr, Aa Moshari Dr Pages 93-98
    Background and Aim
    Extrusion of debris from apex is one of the main factors of flare up (inflammation, pain or combination of both). Various studies have been conducted toward the amount of debris extrusion but no one compared this drawback on one – shape and xp-shaper system in curved root canals. So, this study aimed to determine the amount of apical debris extrusion following preparation of canal by one-shape or xp-shaper in curved canals of mesiobuccal root in mandibular first molars.
    Method & Matherial: This experimental study was done on 34 mandibular first molars with 30 to 40 degree curved mesiobuccal root canal. The samples were randomly divided in two groups. First group had one – shape for root canal preparation while the other had xp-shaper. Roots of the teeth were fixed in pre weighted fluxes till cervical area so that all apical debris were collected in vials. After desiccation process, the vials were weighted again. The difference between original and secondary weight of vials containing debris is considered as weight of debris extrusion .Data were analyzed using T-test.
    Results
    Amount of debris extrusion in one – shape group was 0/018±0/014 and in xp-shaper group was 0/01±0/007 and the difference was statistically significant ( 0/01).
    Conclusions
    Considering the situation and limitation of this in vitro study, xp-shaper rotary system was associated with less debris extrusion compared to one – shape systems.
    Keywords: Extrusion debris_One – Shape_Xp_endo_Shaper_full rotation
  • E. Jalalian Dr, K. Attar Dr, N. Samiee Dr, M. Gol Mirzee Dr, H. Kaseb Ghane Dr Pages 99-104
    Background and Aim
    Several factors are affect retention of post and core. One of the most common problem is time of core preparation after post cementation. The purpose of this in vitro study was evaluate the influence of timing of coronal preparation on the tensile strength of cast post and cores cemented.
    Method and material: In this in vitro study 30 extracted intact human premolars were selected. Each tooth was sectioned 16 mm from the root apex. After endodontic treatment of teeth the root canals were prepared for post fabrication. post and cores were cast in Ni-Cr alloy and cemented with zinc phosphate cement then divided into 3 groups: 1) core preparation immediately after cementation 2) core preparation 24 hours after cementation 3)control (without preparation).The tensile strength test was performed by a universal testing machine (zwick roell) with speed of 0.5 mm/min .The obtained data statically analyzed using one-way ANOVA test.
    Result
    Significant differences were found in tensile strength between 3 groups. Tensile strength were, 176.83±43.15 for group1, 120.06±24.27 for group2 and 186.76±44.61 for group3. There is no significant difference between groups 1 and 2.(p=1.000)
    Conclusion
    It concluded that core preparation immediately after setting and cementation with zinc phosphate has significant influence the tensile strength of post and cores but core preparation 24 hours after setting has not significant effect on the tensile strength of post and cores.
    Keywords: Cast post, cores¸ tensile strength¸ zinc phosphate cement, time
  • K. Salem Dr, Sh Hamidiaval Dr, P. Etezadkeyhani Dr *, G. Lotfi Dr, S. Aghaee Dr Pages 105-111
    Backgroundand aim: Hypomineralization of the molar incisor (MIH) is a malformation with a systemic background whose etiology is not well defined. One of the factors contributing to the development of this lesion is the likelihood of its association with respiratory problems and asthma in the first years of life. The purpose of this study was to investigate the association between MIH and asthma.
    Materials And Methods
    This historical cohort study was conducted on 73 six to twelve years old children with asthma and the control group in Rasht. Dental examinations were carried out by a practitioner at the site of asthma clinic and schools, with the use of mirrors and syringes without drying the dental surfaces. Presence and intensity of MIH were determined due to Pedodontics standard criteria. Chi-square test, Mann-Whitney test and were used to analyze the relationship between different factors.
    Results
    29.3% of asthmatic children had MIH, while only 17.1% of the control group had it.
    (P
    Conclusion
    Based on the results of this study, children who had symptoms of asthma before the age of three have a high risk of having MIH and should be gone under early dental care.
    Keywords: Asthma, Molar incisor Hypomineralization, Children
  • L. Hafezi Dr, Sh Sakhtari Dr, N. Valaee Eng, H. Zamani Dr * Pages 112-118
    Background and Aim
    Knowledge about tooth anatomy and root canal morphology is necessary for success of endodontic treatment and present complexity of root canals during endodontic treatments and periapical surgery. The aim of this study was to evaluate the mandibular canine roots and canals symmetry and related factors in CBCT images of Iranian patients.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 200 CBCT scans of the Mandible of patients with sound bilateral mandibular canines . The files with acceptable quality and contain bilateral mandibular canines with mature and normal apexes and without internal and external resorption and filling of roots and crowns were chosen. Then, they are evaluated through three plans of coronal, sagittal and axial due to symmetry of canal and root numbers and morphology, foramen and orifice numbers and also related factors as age and sex. Data was analyzed using K square test.
    Results
    Symmetry of roots and canals was present in 176 samples (88%) and not appeared in 12%. 17 samples (70.8%) without root symmetry and 93 ones (53.8%) with root symmetry were female. (p
    Conclusion
    It seems, symmetry of mandibular canine roots are notable. So, in cases with complex anatomical challenges during endodontic treatments, dentists should be approached for tooth treatment leading to another side.
    Keywords: Cone Beam Computed Tomography, Mandibli, Root Canal Morphology, Cannine tooth mandible
  • Sj Ghazimirsaeed Dr, M. Esmaeelpourbandini Dr, M. Lotfi, A. Ghamgosar * Pages 119-124
    Back ground and Aim: Digital libraries provide suitable substrates for use in the field of electronic information resources. Obtain and introduce of electronic resources to targets may be challenging for operators. Thus, the objective of this study is to determine awareness, use and Satisfaction of dental assistants of Iranian Medical Digital Library.
    Materials and Methods
    This is a descriptive study conducted among 267 dental assistants at Tehran, Shahid Beheshti and Shahed Universities of Medical Sciences used census to recruit participants used a self-designed questionnaire to collect data. Validity of the study instrument was investigated by faculty members in Medical Information Sciences and its reliability was assessed by Cronbach's alpha of.88.
    Results
    180 (80%) of dental assistants were aware of Iranian Medical Digital Library. A majority of respondents used it from home and the library of college. Most of them used Iranian Medical Digital Library for their research work. The largest number of them studied 1-2 resources per week. The level of satisfaction was moderate.
    Conclusion
    Level of awareness from Iranian Medical Digital Library was suitable. Educational courses in clinical dentistry could be accelerate to achievement of articles and digital sources. Also, encourage students to use these resources for those did not aware and use them. Level of usage and satisfaction were lower than moderate.
    Keywords: Awareness, Dental Assistants, Iranian Medical Digital Library, Use, Satisfaction