فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1395)

نشریه راهبرد توسعه
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1395)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن سردبیر
    حسن سبحانی صفحه 5
  • مریم ملایی*، شیوا پروایی هره دشت، کاظم رحیمی صفحه 7
    با توجه به اهمیت فهم چیستی توسعه و مزایای متعدد این فهم، در متن حاضر به بررسی چیستی توسعه یا به عبارت دیگر مفهوم توسعه پرداخته خواهد شد. برای تحقق این منظور در ابتدا به بیان موضوع پرداخته و مفهوم توسعه را همانند یک مثلث در نظر گرفته که موارد سه گانه زیر، اضلاع این مثلث را تشکیل می دهند: سیر تطور توسعه در طول زمان، تعاریف توسعه و اهداف توسعه و انتخاب یک هدف عمده که شامل مجموعه ای از اهداف باشد. در اصل می توان گفت بدون موارد بیان شده امکان فهم توسعه وجود ندارد. به منظور بیان ضلع اول، یعنی بررسی سیر تطور توسعه در طول زمان، رهیافت های توسعه را از 1950 تا 2000 از منظر ویلیس (2005) بیان نموده و چگونگی تغییر این رهیافت ها را از اشکال اقتصادی، کلان و بالا به پایین به اشکال اجتماعی-فرهنگی، مردمی، مشارکتی (از پایین به بالا) و خرد توضیح داده شده است. در مورد تعاریف توسعه به نظر صاحبنظران رجوع کرده و تعاریف مختلف توسعه را از نظر تعداد کثیری از دانشمندان بیان نموده ایم، بدیهی است که تعاریف موجود در بسیاری از موارد دارای وجوه تشابه بوده و افتراق تعاریف در اکثر موارد ذکر شده، اندک می باشد. در آخر به منظور بررسی آخرین ضلع، یعنی اهداف توسعه، ابتدا به ذکر اهداف توسعه هزاره پرداخته و با شرح بسیار به این نتیجه رسیده ایم که ارتقا کیفیت زندگی، عمده ترین و کامل ترین هدف توسعه می باشد که مجموعه ای از اهداف دیگر را نیز در برمی گیرد. بعد از بیان موارد ذکر شده، به ترسیم مثلث یعنی بیان مفهوم توسعه پرداخته و این مفهوم در غالب یک تعریف کلی توضیح داده می شود. در بخش نتیجه گیری، به جمع بندی کلی مطالب ذکر شده پرداخته و با تشریح هرچه بیشتر تعریف مورد نظر را تفسیر کرده و مهم ترین مولفه های آن را ذکر نموده ایم. لازم به ذکر است که در مطالعه حاضر به تناسب موضوع، از روش اسنادی و کتابخانه ای بهره برده ایم.
    کلیدواژگان: چیستی توسعه، رهیافت های توسعه، تعاریف توسعه، اهداف توسعه، کیفیت زندگی، حکمرانی خوب
  • ابراهیم رحمانی*، سیامک موذنی صفحه 24
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بر اساس ماهیت انقلاب اسلامی، برای کرامت انسانی، بهای ویژه ای قائل شده است تا جایی که می توان گفت: در مقایسه با قانون اساسی کشورهای دیگر، یک قانون اساسی «ارزشی» محسوب می شود؛ بدین معنا که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر شالوده کرامتی که از ناحیه اعتقادات دینی حاصل می شود، بنا شده و هدف آن ایجاد بستر مناسب برای شکوفایی استعدادها و نیروهای مثبت در وجود آدمی برای نزدیک شدن به خدا می باشد؛ چرا که خواست عمومی مردم ایران تدوین قانون اساسی براساس موازین اسلامی بود و همچنین کرامت انسانی نیز یکی از اصول غیرقابل انکار اسلام است. اما پرسش اساسی این است که «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که مبین حقوق اساسی ملت ایران است، تا چه میزان خود را متعهد به تضمین و رعایت کرامت انسانی نموده است؟» به نظر نگارنده کرامت ذاتی به عنوان بن مایه کرامت انسانی به صورت یک قاعده حقوق اساسی، در قانون اساسی جمهوری اسلامی، پذیرفته شده و در اصول متعددی از آن تجلی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، قانون اساسی جمهوری اسلامی، کرامت انسانی، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی
  • ایمان فدایی، مهدی حسینی دهاقانی* صفحه 41
    کیفیت زندگی، مفهومی نسبتا نوین در علوم اجتماعی است که همواره در پی تعریف و بازتعریف شرایط آرمانی زندگی برای نوع بشر و سنجش وضعیت موجود برای ترسیم راه رسیدن به آرمان ها، می باشد. این مفهوم با استقبالی چشمگیر از سوی نظریه پردازان و اندیشمندان رشته های مرتبط مواجه شده است و همان طور که انتظار می رود این شرایط نوعی سردرگمی در میان انبوه نظریات و تعاریف گوناگون را با خود به همراه داشته است. این پژوهش سعی کرده است تا با جمع بندی نقطه نظرات مختلف در این زمینه، راهی به سوی تعریفی و تا حد امکان جامع و شامل از کیفیت زندگی و شاخص های آن ارائه دهد و به نوعی فراتحلیل دست یازد. در این مسیر ابتدا پژوهش های مرتبط و منتشر شده در ایران تا سال 1391 جمع آوری شده، شاخص ها استخراج شده و داده ها ترکیب شده و آماده تجزیه در مرحله بعد می شوند. در آخر دسته بندی صورت گرفته و نتیجتا بازتعریفی از مفهوم کیفیت زندگی ارائه شده است و نقدی کلی بر شاخص های به دست آمده، با توجه به سلسله مراتب نیازهای مازلو صورت گرفته است که نتیجه حاکی از آن بود که به طور جالب توجهی میزان تکرار و احتمالا تاکید پژوهشگران گوناگون به دسته های مختلف شاخص ها، بر چیدمان سلسله مراتب نیازها در نگاه مازلو منطبق است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مقالات فارسی، سنجه، فراتحلیل، سلسله مراتب نیازهای مازلو
  • یوسف قنبری*، حمید برقی، نفیسه قطبی نژاد صفحه 62
    ارتقای حضور زنان در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی و برنامه ریزی جهت گسترش مشارکت آنان بویژه در زمینه های اقتصادی، شرطی لازم برای توسعه پایدار است. این امر در نواحی روستایی که زنان از دیر باز و بطور سنتی در کارهای اقتصادی خانواده مشارکت داشته اند، از ضرورت بیشتری برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر فعالیت های کشاورزی زنان روستایی در توانمندسازی اقتصاد خانوار می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و مطالعه ای پیمایشی است که داده های آنان از طریق پرسشگری از زنان روستایی منطقه مورد مطالعه تهیه گردیده است. جامعه آماری مورد نظر شامل 6300 نفر زنان روستایی و تعداد 320 زن روستایی بعنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران مشخص شده اند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد پرسشگری قرار گرفته اند. از ضریب آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شد. توصیف و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام گردید. برای آزمون فرضیه ها از آزمون t تک متغیره و ضریب همبستگی اسپیرمن و روش دو جمله ای استفاده شده است. یافته-های پژوهش نشان می دهد که بین سن، بعد خانوار و میزان تحصیلات زنان روستایی با بهبود وضعیت اقتصاد خانواده رابطه معنی داری برقرار است. همچنین فعالیت های اقتصادی زنان روستایی در توسعه پایدار منطقه موثر است. این رابطه از نظر مسئولین منطقه با در نظر گرفتن سه بخش آموزش زنان روستایی، حمایت از فعالیت های اقتصادی آنها و تشکیل تعاونی های زنان روستایی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زنان کشاورز، مشارکت زنان، بخش کشاورزی، اقتصاد خانواده، اقتصاد روستایی، بخش برزک
  • پروانه سلاطین*، سمانه محمدی صفحه 77
    هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری ارزش افزوده بخش صنعت بر ضریب جینی به عنوان شاخص نشان دهنده توزیع درآمد در ایران می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش حداقل مربعات معمولی در دوره زمانی 1390-1363 نشان می دهد ارزش افزوده کارگاه های صنعتی دارای 10 نفر کارکن تاثیر منفی و معناداری بر ضریب جینی به عنوان شاخص نشان دهنده توزیع درآمد در ایران دارد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده صنعت، توزیع درآمد، حداقل مربعات معمولی
  • سنجش سطح توسعه و نابرابری های ناحیه ای در جنوب شرق ایران / نمونه موردی: شهرستان های استان سیستان و بلوچستان
    محمدتقی معبودی*، هادی حکیمی صفحه 103
    نابرابری های فضایی در توزیع درآمد، خدمات بهداشتی، آموزشی و شاخص های فقر؛ چالش های گسترده اقتصادی و سیاسی را برای دولت های بسیاری از کشورهای در حال توسعه بوجود آورده است. اصولا نابرابری های منطقه ای از دو زمینه اصلی نشات می گیرند. نخست شرایط طبیعی هر منطقه جغرافیایی و دوم تصمیمات سیاستگذاران و برنامه ریزان اقتصادی. نکته قابل ذکر در این مورد این است که با پیشرفت تکنولوژی از اهمیت عامل اول کاسته شده و به اهمیت عامل دوم اضافه شده است. بنابراین در ایجاد نابرابری های منطقه ای بیشتر تصمیمات سیاستگذاران و برنامه ریزان تاثیر می گذارد. هدف تحقیق حاضر در راستای ارزیابی و تحلیل نابرابری های منطقه ای بین شهرستان های استان سیستان و بلوچستان بوده که بر اساس 29 شاخص منتخب انجام یافته است. از این رو ابتدا 29 شاخص منتخب اقتصادی- اجتماعی، بهداشتی- درمانی، آموزشی، زیربنائی در مقیاس شهرستان از اطلاعات مربوط به سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 استخراج گردید و در ادامه با استفاده از چهار روش، ویکور(vikor) ، تحلیل مولفه های اصلی(PCA)، روش موریس و روش امتیاز Z استاندارد به تحلیل وضعیت شهرستان های استان با توجه به شاخص های مذکور پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که به جزء روش موریس، در سه روش دیگر شهرستان های زاهدان و زابل با شاخص ترکیبی بالا در سطح برخوردارتر قرار گرفته اند و تقریبا در هر چهار مدل شهرستان های زابلی، دلگان و سرباز به تناوب در رتبه های پایین تر سطح برخورداری قرار دارند.
    کلیدواژگان: نابرابری های منطقه ای، توسعه، روش های رتبه بندی، استان سیستان و بلوچستان
  • سیروس احمدی* صفحه 122
    هدف پژوهش حاضر این است که جایگاه صنعت را در ایران در دوره های مختلف تاریخی مورد بررسی قرار دهد. براساس یافته های تحقیق، قبل از شکل گیری انقلاب صنعتی، ایران در دوره صفویه گام های بلندی به ویژه در صنعت نساجی برداشته بود اما در دوران افشاریه و زندیه، پیشرفتی در فعالیت های صنعتی در ایران به وجود نیامد. در دوره قاجاریه که کارآمدی آشکار اقتصاد صنعتی انگلستان باعث شده بود کشورهای مختلف به دنبال تکرار تجربه انگلستان باشند، اقداماتی در گسترش صنعت در حوزه های مختلف اتفاق افتاد، اما ایران در این دوره اساسا فاقد سیاستی مشخص در صنعتی شدن بود و مقدار ناچیزی از تولید ناخالص داخلی آن از فعالیت های صنعتی به دست می آمد. در دوره پهلوی، اولین قدم های واقعی در جهت صنعتی کردن ایران برداشته شد و سرمایه گذاری های کلانی در بخش صنعت صورت گرفت. این روند در دوره جمهوری اسلامی نیز تداوم یافت و سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی و اشتغال، به میزان زیادی افزایش پیدا کرد. اما صنعت ایران در دو دوره اخیر اساسا مصرفی، وابسته به درآمدهای نفت و فاقد رقابت پذیری در عرصه بین المللی بوده است.
    کلیدواژگان: صنعت، صفویه، افشاریه، زندیه، قاجار، پهلوی، جمهوری اسلامی ایران
  • جواد یوسفی*، محمد شریفی تهرانی صفحه 137
    موضوع اثرات گردشگری در سه حیطه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، و زیست محیطی مورد توجه می باشد. آنچه در این تحقیق مورد بحث است اثرات اجتماعی و فرهنگی توسعه صنعت گردشگری در شهرستان بیرجند می باشد. تحقیق از نظر روش شناسی توصیفی – تحلیلی و از نوع پژوهش های پیمایشی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و همچنین منابع کتابخانه‏ای و اینترنتی گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون T تک نمونه ای صورت پذیرفته است. بر اساس نتایج استخراج شده از آزمون باید گفت توسعه صنعت گردشگری به تقویت اثرات مثبت آن در شهرستان بیرجند کمک خواهد کرد ولی از سوی دیگر این توسعه اثرات منفی را نیز در پی خواهد داشت. از جمله راهبردهایی که می توان برای خنثی نمودن اثرات منفی توسعه گردشگری به کار برد، می توان به جلب مشارکت بیشتر مردم در فعالیت های گردشگری، آموزش مردم جهت برقراری ارتباط موثر و حل تعارضات، و دادن اطلاعات و آگاهی به گردشگران از طرق مختلف و... اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اثرات گردشگری، پیامدها و عوارض، توسعه، اثرات اجتماعی و فرهنگی، بیرجند
  • محمدصادق علمی سولا*، مهدی قائمی اصل، جواد یعقوبی، مهسا مسگرانی صفحه 156
    انفاق به عنوان یکی از راه های از بین بردن اختلافات طبقاتی غیرعادلانه ناشی از بی عدالتی های اجتماعی در اسلام تلقی شده که باعث کم رنگ تر شدن این اختلافات در تمام طبقات می گردد. گسترش فرهنگ وقف، به عنوان بارزترین مصداق احسان، انفاق، صدقه جاریه، تعاون و...، یکی از عمده ترین فاکتورهای انهدام تراکم ثروت در جامعه و ایجاد بستر مناسب برای رشد ارزش های معنوی و الهی، در شکل توزیع عادلانه ثروت، محسوب می شود. در این مقاله با بررسی جایگاه وقف در منابع اسلامی، موقوفاتی که سبب ارتقاء سطح تحصیلات، به خصوص در سطوح بالاتر دانشگاهی می باشد، مورد توجه قرارگرفته است. این مسئله با استفاده از مدل داده های ترکیبی و روش بوت استرپ برای محاسبه خطای استاندارد مدل، طی سال های 1390-1382 برآورد شده که نتایج آن بیانگر اثر معنادار و مثبت هزینه های مذهبی به عنوان شاخصی از انفاق، بر ترویج علم در مدل مورد بررسی است.
    دستاورد این تحقیق تلاشی در جهت کاهش آسیب های اجتماعی از طریق تشویق به انفاق و افزایش آگاهی از پیامدهای عدم انفاق در جامعه اسلامی است.
    کلیدواژگان: انفاق، وقف، تکامل جامعه، توزیع ثروت، علم و دانش
  • سید روح الله موسوی*، مصطفی تیموری، علی شمس الدینی صفحه 184
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تمایل افراد جویای کار به انجام فعالیت های تعاونی و عوامل تاثیرگذار بر آن در شهرستان شیراز بود. جامعه آماری تحقیق، افراد جویای کار مراجعه کننده به مراکز کاریابی شهرستان شیراز بودند که با توجه به زمان و بودجه از بین آنها تعداد 70 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از تکنیک پرسشنامه جمع آوری گردید. روایی محتوایی پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان و استادان مرتبط با موضوع و پایایی ابزار پژوهش نیز با انجام آزمون مقدماتی و از طریق تکمیل 20 پرسشنامه در بین جامعه آماری مورد تائید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ قسمت های مختلف پرسشنامه بین 72/0 تا 81/0 به دست آمد که نشان از قابلیت پایایی پرسشنامه دارد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار spss و روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آمار توصیفی حاکی از آن است که میانگین سن افراد جویای کار 5/29 سال بوده، 3/64 درصد افراد مورد مطالعه مجرد و 7/35 درصد آنها متاهل بوده اند. 55 درصد افراد مورد مطالعه مرد و 45 درصد آنها زن بوده اند. بیشترین فراوانی مربوط به افراد با مدرک تحصیلی فوق لیسانس بوده و کمترین فراوانی به افراد با مدرک لیسانس تعلق داشته است. بر مبنای یافته های تحقیق، در مجموع افراد مورد مطالعه نظر مساعدی نسبت به بخش تعاون و انجام فعالیت های اقتصادی در بستر نظام تعاونی دارند. بین سن پاسخگویان، سطح تحصیلات، نگرش و دانش آنها نسبت به بخش تعاون با تمایل آنها نسبت به انجام فعالیت های تعاونی ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیر سطح تحصیلات، تاثیرگذارترین متغیر بر گرایش پاسخگویان نسبت به انجام فعالیت های تعاونی بوده است.
    کلیدواژگان: استان فارس، اشتغال، تعاون، گرایش، نگرش
|
  • Maryam Mollaei*, Shiva Parvaei, Kazem Rahimi Page 7
    Given the importance of understanding the nature of development and abundant advantages of this understanding, in this text, nature of development or in other words, concept of development are reviewed. For this research, we first dealt with statement of problem and considered development concept a rectangle where following triple cases form sides of the rectangle: Development process along the period, definitions of development and its goals and choosing one general goal include a set of objectives. In principle it can be said without the cases expressed, there is no possibility of the development. In order to express the first side, an examination of the evolution of development over time, approach development from 1950 to 2000 in terms of Willis (2005) state and how to change the approach from forms of economic, social and macro and top-down to forms cultural, popular and participation (from bottom to top) and micro were all explained. As for definitions of development we referred to comments of experts and expressed various development definitions of many scientists. It is evident that the definitions available in are similar in many cases and the segregation of them is little in many cases. Finally, in order to review the last sidedevelopment goals- first we dealt with goals of millennium development and with much explanation we concluded that improving life quality is the most complete development goal which includes a set of other goals. After expressing cases mentioned, we drew a triangle-expressing development concept and the concept is explained within framework of one general definition. In conclusion, the entries expressed were collected in general and we explained the definitions and expressed the most important criteria. It should be noted that in this study we sought to fit the theme and used documentary and library methods.
    Keywords: Nature of development, Strategies of Development, Definitions of Development, Goals of Development, Quality of life, Good Governance
  • Ebrahim Rahmani*, Dr. Siyamak Moazeni Page 24
    Based on the nature of Islamic Revolution, Constitution of Islamic Republic of Iran has given a special magnitude for dignity in its valuably concept, insofar as we can say: In comparison with other countries’ Constitution, It is a “valued” Constitution ; Thus the Constitution of Islamic Republic of Iran Is built on the dignity made by religious beliefs and its purpose is to develop an appropriate circumstances for flourishing talents and positive forces in human nature in order to approaching God; because the public demand of the people of Iran was to codify Constitution based on the Islamic criteria and also human dignity is one of the undeniable principle of Islam , but the main question is : to what extent the Constitution of Islamic Republic of Iran which is an expression of fundamental rights of the nation of Iran is committed to ensuring and considering the human dignity? In the opinion of the author, Inherent dignity as basis of human dignity is adopted as a rule of fundamental rights in the Constitution of Islamic Republic of Iran and has been expressed in a number of its principles.
    Keywords: Human Rights, The Constitution of The Islamic Republic, Human Dignity, Inherent Dignity, Acquired Dignity
  • Iman Fadaei, Mehdi Hosseini Dehaghani* Page 41
    One of the most new concepts in Social Sciences is “Quality of Life”. We can say that this idea is always fallowing two notable goals; first one is to define and redefine the ideal situation for humans to live and the second is to qualify the existing situation in order to show a path to change the condition from what it is to what it should be. Lots of theorists related to this field and so lots of prophesy! This research tries to state a multi-lateral definition of Q.O.L by accumulating different points of view about the context, and somehow to reach a meta-analysis. Meta-analysis is a process which expands the frontiers of knowledge by summing up the results of various researches and achieving a new perspective. The first step in this process is to collect important information sources. Second is to extract the indicators, combine the data and prepare it to decompose in the next session. Third step is to assort the data and redefine the concept of “Quality of Life”. As the last step, there is a critique of indicators considering Maslow Hierarchy. All these steps is what has been traversed in this research and the result was that interestingly, the repetition of indicators found in various categories defined by different thoughtful coincides with the assortment of hierarchy of needs described by Maslow -More the grade goes up, less the repetition is seen. Probably this coincidence is also showing the parallax of their emphasis.
    Keywords: Quality of Life, Persian Articles, Indicator, Metaanalysis, Maslow Hierarchy
  • Dr. Yosof Ghanbari*, Dr. Hamid Barghi, Nafiseh Ghotbinejhad Page 62
    The women as half of population of countries have a decisive role of producing and social working and they have important role in economic and producing activities. The goal of recent researches are survey effect of women's participation agronomy part as an improve family’s economy and recognizing of effective factors on communion them in agronomy part of Barzok. This research is a kind of descriptive- analytical researches and the given information gathering from asking question from rural women. This statistic society contain on 6300women that are active in agronomy part in that region. In this research use 320 rural women as a contact of sample with using Cochran formula meaningful Sample. Using of coefficient Cronbach's alpha nomination perpetuity questionnaire that quantity of this is 71/5. Description and data analysis of via SPSS software, using one variable t test and spearman correlation coefficient and binomial style for testing hypothesis. The results of research show that exist meaningful household dimension and education rate with improve family economy. Also rural women activities has an effective role in local constant development this respect in local's responsible opinion by attention, three parts such as education rural women, protection of them economics activities and organization rural women cooperative are under of supervision and according to this education of rural women with 3/60 average has a maximum amount between the option.
    Keywords: Farmer Women, Women Participation, Agronomy Part, Family Economics, Barzok Section Rural Economy
  • Dr. Parvaneh Salatin*, Samaneh Mohammadi Page 77
    The main goal of this paper is to survey the rate of effectiveness of value added of industry on Gini coefficient as an indicator of income distribution in Iran. The results of estimation model at the method of normal least squares in the period of 1363-1390 show that the value added of industrial workshops including 10 negative and significant working on Gini coefficient as an indicator of income distribution in Iran.
    Keywords: Value Added of Industry, Income Distribution, Normal Least Squares
  • Mohammad Taghi Maabodi*, Dr. Hadi Hakimi Page 103
    Spatial disparities in income distribution, health services, educational and poverty indexes have created economical and political challenges for governments in many of the developing countries. Spatial disparities basically resulted from two aspects. The first aspect is physical situation of geographical region and the second is decisions of policy maker and economical planers, while technology progress has significantly decreased the first aspect. The role of second factor has increasingly remained as an important factor. Therefore policy maker's and planers decisions have significant role on the creation of regional disparities. Accordingly, this study was done to analyze and assess the level of regional disparities in the Sistan and Baluchestan province based on the 29 selected indexes. Therefore, In the first step, 29 selected indexes (socio- economic, health, educational and infrastructural) were derived from public census of population and housing in 1390 and the second step analyzed codition of county using the Vikor, PCA, Z- Score and Morris methods. The result showed that exception of Morris method in other three methods, Zahedan and Zabol county are developed and in four methods; Zaboli, Delgan and Sarbaz are location in lower rank.
    Keywords: Regional Disparities, Development, Ranking Methods, Sistan, Baluchestan County
  • Dr. Siros Ahmadi* Page 122
    The purpose of this study is to investigate the situation of industry in different historical periods in Iran. Based on the findings, before the industrial revolution, Iran in Safavids dynasty had taken great strides, especially in the textile industry but during the Afsharid and Zand, there was no improvement in the industrial activities in Iran. During the Qajar era that the efficiency of the Britain's industrial economy had been apparent different countries were looking to replicate the experience in England, Some measures for expansion of various fields of industry occurred. But Iran had no a clear policy for industrialization and a negligible amount of the gross domestic product was obtained by industrial activities. In the Pahlavi period, the first real steps for industrialization of Iran were taken and substantial investments in the industrial sector took place. This trend continued during the Islamic Republic and the share of industry in GDP and employment, significantly increased. But the industry in two recent periods is consumer, dependent on oil incomes and the lack of competitiveness in the international arena.
    Keywords: Industry, Safavid, Afsharid, Zand, Qajar, Pahlavi, Islamic Republic
  • Javad Yoosofi*, Mohammad Sharifi Tehrani Page 137
    Tourism development impacts on communities are generally categorized into three main subdivisions of economic, socio-cultural and environmental. The present paper brings the socio-cultural impacts into discussion with the case study of Birjand city, Iran. The data collected by self-reported questionnaires are analyzed using one-sample T-test. According to the results, tourism development in the city brings about both negative and positive socio-cultural impacts. Among the strategies to control and reduce the negative impacts are attracting more local people to involve in tourism activities, training local people for effective communications with tourists, and providing tourists with more information regarding the city and its community.
    Keywords: Tourism Socio, cultural Impacts, Local Community, B irjand City
  • Dr. Mohammad Sadegh Elmi Savala*, Dr. Mahdi Ghaemi Asl, Javad Yaaghobi, Mahsa Mesgarani Page 156
    Spending has been encountered as a way of eliminating unfair class distinctions, due to social injustices in Islam and has been faded these distinctions among different classes. Devotion culture development , as the most sensible form of benefaction, spending, charity, cooperation and etc., is one of the most significant factors in destructing wealth aggregation in part of a society and create a proper basis for moral and divine values growth, in form of justly distribution of wealth. In this paper by studying the position of devotion in Islamic resources, ones which caused educationpromotion, particularly in graduated levels of universities, has been considered. This issue has been estimated by taking benefit of panel data model and bootstrap approach for calculating model’s standard error, during 1382 – 1390, and results indicate the significant and positive effect of religious expenditures, as an indicator of spending, on education promotion in our model. The outcome of this research is an attempt in order to reduce social damages through spending encouragement and enhancing people awareness in absence of spending consequences in an Islamic society.
    Keywords: Spending, Devotion, Society Evolution, Wealth Distribution, Knowledge, Science
  • Seyed Rohollah Mosavi*, Dr. Mostafa Teimori, Dr. Ali Shamsodini Page 184
    The purpose of this study was Assess the willingness of the unemployed to undertake cooperative activities and Factors affecting in the city of Shiraz. The Statistical population was jobseekers that referred to job centers in Shiraz city due to time and budget, among them 70 people selected as sample and the data were collected by using a questionnaire. Data were collected with interviews and proportional stratified sampling. The data were analyzed by SPSS, The questionnaire was reviewed by experts to determine its validity. After that some minor changes was implemented in the questionnaire. The Cronbach Coefficient Alpha was determined between 0.72 and 0.81 which is an indication of reliability of instrument. Results of descriptive statistics show that the age mean of the sample group was 29.5 years. 64.3% of the subjects were single and 35.7 percent were married. 55 percent were male and 45 percent were women. The lowest frequency belonged to individuals with a bachelor's degree and the most frequent are those with a bachelor's degree. The results of Analytical statistics show that there is a significant relationship between age, level of education, knowledge and attitude toward cooperation with their desire to cooperative activities. The results of multiple regressions showed that education level, main influential factors on tendency of respondents to the cooperative's activities.
    Keywords: Cooperation, Employment, Tendency, Attitude, Fars Province