فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1398)

نشریه راهبرد توسعه
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن سبحانی صفحه 5
    توسعه یافتگی که به تجربه بشر در یکی دو قرن اخیر، برای خروج از وضعیتی توام با فقر و ناکارآمدی و اسیر قوانین ناشناخته طبیعی بودن، اطلاق می شود؛ از وجوه و جنبه های مختلفی قابل مطالعه و بررسی است. به خصوص که در این «صیرورت» توانسته است جهانی از فراوانی و وفور، توام با کارآمدی و تخصص و دانش پشتیبان فهم قواعد و سنت های حاکم بر طبیعت را، به ارمغان بشریت بیاورد.
    بدیهی است شناخت توسعه یافتگی مستلزم شناخت غرب است. آن هم نه غرب جغرافیایی و مصطلح، که غرب مستظهر به یک موقعیت جغرافیایی یعنی اروپا و به یک دین یعنی مسیحیت و به یک فلسفه یعنی نهضت روشنگری و به یک نژاد یعنی نژاد سفید و بالاخره به یک نظام اقتصادی یعنی کاپیتالیسم است(سرژ لاتوشه، غربی سازی جهانی، 45). از این روی گستره مباحث بنیادین در فهم توسعه بسیار متنوع و عمیق می گردد. در عین حال مطالعه تغییرات حاصله در سبک زندگی و بینش و دیدگاه های انسان توسعه یافته، از آن حیث که ریشه دار و تعیین کننده بوده است، هم قابلیت بررسی و هم ضرورت انکارناپذیر دارد. در صعوبت ادراک توسعه یافتگی همین بس که عده ای بسیار، از توسعه مقوله ای جدای از مثل غربی ها شدن، ادراک نکرده اند و همین درک، سرنوشت تلخ «انفعال» و «شیفتگی» را برای آنان و جوامعشان به ارمغان آورده است. بدین سبب شناخت «توسعه»، هم برای فهم آن و هم برای نقد آن، از بایسته های دوران ما می باشد.
    راهبرد توسعه این هر دو مهم را، از اهداف خود می پندارد و بر آن است تا آئینه ای برای انعکاس مطالعات و پژوهش هایی باشد که در فهم توسعه یافتگی و تجارب مبتنی بر مفاهیم منجر به توسعه، مددرسان می باشند. در عین حال نقد توسعه از وجوه مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن، و جستجوی راهکارهائی که توسعه را نه مثل دیگران شدن، که برآمدن و ارتقاء بر حیات ارزش ها و هنجارهای خود می داند، از اهداف فصلنامه راهبرد توسعه است. ما از پذیرش مقالاتی که پژوهشی است اما در عین حال، ترویجی و کاربردی از تئوری های توسعه و مسائل و نظرات مرتبط با آن است، استقبال می کنیم. قاعدتا محدوده موضوعی مقالاتی که «علمی- ترویجی» باشند باید به توسعه در وجوه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن معطوف باشد و صد البته باید این مهم در مقالات دیده شود که توسعه یک کل غیر قابل تجزیه به وجوه آن است و تقسیم بندی ها، صرفا نوعی قرارداد برای سهولت مطالعه و پژوهش است.آرزوی ما آن است که از طریق فصلنامه «راهبرد توسعه» و به وسیله مقالات علمی- ترویجی دریافتی، به فضای محتاج به عمیق بررسی شدن توسعه در کشورمان، چنان کمک نمائیم که در ادامه راه، و مشخص و واضح تر شدن اهداف توسعه ای کشور، به اهداف سند چشم انداز نزدیک و ان شاء الله در مسیر فهم الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت قرار گرفته باشیم.
  • هدف گذاری توسعه متکی بر اسلام سیاسی / دکتر فیروز اصلانی، دکتر علیرضا صدرا و دکتر سید مرتضی نبوی در میزگرد علمی راهبرد توسعه با عنوان:
    صفحات 7-43
  • علیرضا تمیزی * صفحات 45-69
    در طول چند دهه اخیر، مباحث مربوط به سرمایه انسانی و تاثیر آن بر رشد اقتصادی از اهمیت خاصی برخودار بوده است. در همین راستا، هدف این مطالعه بررسی رابطه میان شاخص های توسعه انسانی بر رشد اقتصادی با رویکرد بین کشوری می باشد. و سرمایه انسانی که به عنوان یکی از ارکان اساسی یک کشور و همچنین یکی از اهداف توسعه محسوب می شود، نقش مهمی دراین میان ایفا می کند. در این تحقیق از الگوهای اقتصادی و مدل داده های پانلی برای تعیین میزان تاثیر گذاری سرمایه انسانی بر  رشد اقتصادی در کشورهای هدف استفاده شده است. شاخص توسعه انسانی با در نظر گرفتن مولفه های اساسی چون : سلامتی، آموزش و درآمد سرانه که در برخی متون بعنوان نرم افزار رشد از آن یاد می شود  و بدون بهبود آنها توسعه انسانی استمرار نمی یابد و پیش نیاز رشد پایدار است. نتایج مطالعه نشان می دهد که درآمد سرانه و نرخ امید به زندگی بر رشد اقتصادی در بین کشورهای اسلامی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین بررسی نشان می دهد نرخ تحصیلات تاثیر منفی بر رشد اقتصادی در بین کشورهای اسلامی دارد. و در نهایت می توان بیان کرد که شاخص های توسعه انسانی بر رشد اقتصادی در بین کشورهای اسلامی تاثیر مثبت دارد. و این پژوهش براساس گزارش توسعه انسانی برنامه سازمان ملل از سال 2000- 2015 انجام شده است. و سه شاخص اصلی برای محاسبه شاخص توسعه انسانی: امید به زندگی در بدو تولد،  نسبت باسوادی دربزرگسالان و استاندارد زندگی با GNI سرانه، درهریک از کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه بوده است.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه انسانی، رشد اقتصادی، کشورهای اسلامی، رویکرد بین کشوری
  • رضا احمدی * صفحات 70-97
    در پژوهش حاضر جنبه های اقتصادی بازیافت پسماندهای شهری به منظور تامین مواد اولیه، تولید کود کمپوست و انرژی، مطالعه شده است. در این راستا تحقیقات جامعی در مورد نحوه مدیریت پسماند در کشورهای پیشرفته صنعتی به عنوان الگوهای مناسب، جهت استفاده از دانش و تجربیات آنها و میزان درآمد اقتصادی حاصل از آن صورت گرفت؛ اطلاعات کاملی در مورد وضعیت موجود جمع آوری، نحوه تفکیک، بازیافت و دفع پسماندهای کلان شهر اراک، جمع آوری شده و با مسئولین مرتبط در حوزه شهرداری، حفاظت محیط زیست و پسماندهای شهر اراک ملاقات های حضوری و مصاحبه انجام شد. همچنین بازدیدهای میدانی از کارخانه فرآوری و محل دفع زباله های شهر اراک صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهند که بهترین کشورها در زمینه مدیریت پسماند، در غرب و شمال اروپا قرار دارند که کمتر از 5 درصد زباله های خود را دفع می کنند. همچنین براساس آمارهای معتبر بین المللی، بیشترین درصد بازیافت زباله های شهری در حدود 63 درصد مربوط به کشور اتریش است. در مورد زباله های کلان شهر اراک نیز علیرغم آنکه حدود 20 درصد از ابتدا قابل بازیافت و حدود 70 درصد قابل تبدیل به کمپوست است، به دلیل عدم مدیریت درست پسماند، از مزیت اقتصادی بسیار ناچیزی برخوردار است. در حال حاضر درآمد اقتصادی مواد بازیافتی در کارخانه بازیافت زباله شامل ظروف فلزی، پلاستیک ها و بطری های پلاستیکی، پسماندهای کاغذی و کارتن ها ناچیز و دارای صرفه اقتصادی چندانی نبوده و تنها هزینه های جاری مرکز دفن زباله را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، بازیافت، اقتصاد، کلان شهر اراک
  • احسان درستکار *، سیروس نبیونی، علیرضا عباسی صفحات 98-126
    توسعه یافتگی و درجه بندی یا پهنه بندی آن به عنوان یک مولفه اصلی در برنامه ریزی منطقه ای محسوب شده و توجه برنامه ریزان به این مورد بسیار بالا می باشد. برای دستیابی به سطح بالای کیفیت زندگی، توجه به توسعه یافتگی استان یک امر ضروری است. به هر میزان که توسعه یافتگی استان بیشتر باشد، شاهد بالا رفتن سطح زندگی ساکنان استان خواهیم بود. دستیابی به سطح توسعه یافتگی استان بسط به شاخص های مورد ارزیابی می باشد. بررسی و ارزیابی توسعه یافتگی استان سیستان و بلوچستان می تواند یک مولفه اصلی در جهت برنامه ریزی صحیح استان برای میل به رسیدن رفاه بیشتر و در نتیجه رضایتمندی ساکنان استان شود. هدف کلان پهنه بندی توسعه یافتگی استان سیستان و بلوچستان، هدف خرد ارزیابی توسعه یافتگی استان در ابعاد اجتماعی – فرهنگی، اقتصادی و زیربنایی، مورد توجه در این پژوهش می باشد. سوال تحقیق نیز، میزان توسعه یافتگی استان سیستان و بلوچستان در چه وضعیتی است؟ می باشد. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از نوع تحقیقات علمی می باشد و بر اساس ماهیت و روش از روش توصیفی – تحلیلی استفاده شده است. ماهیت داده های مورد استفاده کمی است و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات میدانی و اسنادی می باشد. چارچوب نگارش را می توان بر پایه رابطه متقابل شاخص های توسعه در ابعاد اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و زیربنایی، جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی (مصاحبه) و تهیه پرسشنامه صورت پذیرفته است. با بررسی مجموع ضرایب شاخص ها برای هر شهرستان، شهرستان های زاهدان، ایرانشهر، خاش، دلگان، زابل به لحاظ اولویت دارای بیشترین میزان توسعه و بالاترین رتبه می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، سیستان و بلوچستان، تاکسونومی عددی، پهنه بندی استان
  • حبیب الله سالارزهی، باقر کرد، احسان نامدار جویمی * صفحات 127-153
    در این پژوهش به دنبال شناسایی و دسته بندی ذهنیات مختلف بر اساس ادبیات پژوهش و اجماع نظرات خبرگان برای آینده نگاری رخدادها و مشکلات احتمالی پیش روی نسل آتی پیر با توجه به دیجیتالی شدن امور رفاهی در نظام جمهوری اسلامی ایران در آینده هستیم. در این پژوهش از فن دلفی که فنی آینده نگرانه و بر اساس نظرات خبرگان و اجتماع است، استفاده شده است. تصاویر آینده شامل ساختارهای ذهنی است. رویکرد این مقاله عمدتا توصیفی و اکتشافی است. در این پژوهش از نظرات 38 متخصص در راندهای دلفی استفاده شده است که در ابتدا 12 نفر از اعضا انتخاب شدند و توسط نمونه گیری گلوله برفی نفرات بعدی معرفی شده اند و در فرایند پژوهش مشارکت کرده اند. به دلیل ماهیت عملکردی فن آوری های رفاهی، برجسته کردن نقاط کور و خلاهای مطالعاتی را در شیوه ها، مشکلات مربوط به چگونگی ساخت فن آوری های رفاهی روشن می کند. ورای دیدگاه های خوش بینانه (مانند فن آوری به زندگی بهتر منجر می شود) و دیدگاه های بدبینانه (مانند فناوری زندگی را کنترل می کند)، این پژوهش به دنبال بررسی همه جانبه آینده نگاری آتی نسل پیر در ایران با رویکرد دیجیتالی شدن رفاه و فناوری های مربوطه به آن است به طورکلی چهار دسته سناریو در این پژوهش بر اساس ادبیات و اجماع نظرات خبرگان و در نهایت بر اساس ذهنیات مختلف شکل گرفته است که عبارت اند از: 1- دیدگاه خصوصی، 2- دیدگاه دولتی، 3- دیدگاه چشم انداز آکادمیک، 4- دیدگاه دستاورد اجتماعی- مادی شناور در مکان و زمان.
    کلیدواژگان: سالمندی، پیری، آینده، نظام جمهوری اسلامی ایران، سناریو، ذهنیت
  • مجید یاسوری*، مریم سجودی صفحات 154-182
    توسعه فضایی به چگونگی و کیفیت قرارگیری اجزا منطقه- خطوط، سطوح و نقاط شکل دهنده سازمان فضایی می پردازد. بر اساس مستندات موجود توسعه فضایی یکی از بازوان قوی و قدرتمند جهت بروز و ظهور قابلیتهای هر منطقه است. استراتژی توسعه منطقه ای (RDS) به منظور از بین بردن اختلاف ساختاری منطقه ای و ایجاد فرصت برابر برای تمامی مناطق و اصلاح سازمان فضایی طرح گردیده است. هدف این پژوهش بررسی وضعیت توسعه فضایی شهرستان رشت با تاکید بر الگوی راهبرد توسعه منطقه ای می باشد. دستیابی به هدف مد نظر از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف درونی و بیرونی شهرستان در زمینه توسعه فضایی صورت گرفت. مهم ترین قوت، حوزه نفوذ و کارکردهای منطقه ای گسترده برخورداری از شبکه های زیربنایی نسبتا قوی با امتیاز 0.45؛ مهم ترین ضعف، وجود رقابت شدید و نابرابر برای کاربری های مسکونی، کشاورزی، صنعتی، خدماتی و وجود محدودیت های اکولوژیکی در جهت توسعه ی فعالیت های صنعتی، مسکونی و... با امتیاز 0.23؛ مهم ترین فرصت، فراهم بودن بستر مناسب برای فعالیت های تجاری و خدمات بازرگانی و نقش پذیری در اقتصاد ملی و به لحاظ نزدیکی مسافت به پایتخت به عنوان بزرگ ترین بازار مصرفی کشور با امتیاز 0.58 و نهایتا مهم ترین تهدید، آشفتگی فضایی ناشی از استقرار نامناسب جمعیت و فعالیت در منطقه با امتیاز 0.32 بوده است. با مطالعه اسناد بالادست و نظرات کارشناسی با استفاده از مدل سوات و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) به ارائه اولویت راهبردی توسعه منطقه پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که؛ شهرستان رشت به شدت دچار تمرکزگرایی و رشد ناموزون و عدم توسعه فضایی متناسب و متعادل در استان می باشد که این امر در سلب توان رقابت پذیری مناطق اطراف و واگذاری برخی از وظایف و اختیارات شهرستان به نواحی اطراف بسیار موثر است. همچنین با توجه به قرارگیری منطقه مورد مطالعه در موقعیت رقابتی، استراتژی توسعه روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای حاشیه خزر بیشترین امتیاز را بین استراتژی های برآمده از موقعیتهای چهارگانه کسب کرده است.
    کلیدواژگان: توسعه فضایی، استراتژی توسعه منطقه ای (RDS)، تکنیک SWOT، شهرستان رشت
  • جواد آقامحمدی * صفحات 183-204
    هدف از انجام این پژوهش تحلیل محتوای کتاب کارگاه کارآفرینی و تولید دوره دوم متوسطه(شاخه نظری) از منظر میزان توجه به ویژگی های شخصیتی کارآفرینی بوده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری پژوهش کتاب کارگاه کارآفرینی و تولید پایه دهم دوره دوم متوسطه شاخه نظری که مشتمل بر 32 بخش و 135 صفحه می باشد، بوده است. ابزار جمع آوری داده ها سیاهه وارسی و تحلیل محتوی بود که روایی آن با استفاده از نظر صاحب نظران و پایایی آن با استفاده از روش اسکات(5/89) که به روش توافق بین صاحب نظران مشهور است بدست آمد. داده های حاصل از تحلیل محتوا یعنی ویژگی های شخصیتی کارآفرینی  با استفاده از منابع و متون معتبر استخراج و سپس در قالب آمار توصیفی و با استفاده از مراحل سه گانه آنتروپی شانون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.  نتایج و یافته های پژوهش بخش کیفی تحلیل محتوی نشان داد که 7 ویژگی شخصیتی کارآفرینی که در اکثر منابع و متون مورد تاکید قرار گرفته است عبارتند از: ریسک پذیری، منبع کنترل درونی، موفقیت طلبی، استقلال طلبی، تحمل ابهام، خلاقیت و خودباوری و در بخش کمی تحلیل محتوی که با آنتروپی شانون صورت گرفته است، از میان 7 ویژگی مورد مطالعه شخصیتی کارآفرینی، ویژگی خلاقیت با میزان بار اطلاعاتی 756/0 و ضریب اهمیت 203/0 بیشترین توجه و ویژگی استقلال طلبی با میزان بار اطلاعاتی 256/0 و ضریب اهمیت 068/0 کمترین توجه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی کارآفرینی، کتاب کارآفرینی و تولید
  • احسان نامدار جویمی *، سید علیقلی روشن، نور محمد یعقوبی صفحات 205-223
    اهداف کشور ایران در سال 1404 تمرکز بر سه هدف اصلی دارد: رشد پایدار، رشد جامع و تبدیل شدن به یک اقتصاددانشی. در ایران، نیروی کار توسط سه روند جمعیت شناختی اصلی در حال شکل گیری است: پیر شدن نسلی که با رشد سریع جمعیت در مدت کوتاهی به وجود آمده اند؛ زنانه شدن نیروی کار؛ و افزایش تنوع فرهنگی با ورود نیروی کار مهاجر. با توجه به این سه منظر در ادامه به تجمیع و اجماع نظرات خبرگان و حذف و اضافات در این زمینه خواهیم پرداخت و درنهایت برای این یافته ها  ذهنیاتی که از این موارد می توان استخراج کرد سناریوسازی می شود. در این پژوهش از نظرات 32 متخصص در راندهای دلفی استفاده شده است که در ابتدا 6 نفر از اعضا انتخاب شدند و توسط نمونه گیری گلوله برفی نفرات بعدی معرفی شده اند و در فرایند پژوهش مشارکت کرده اند.رویکرد این مقاله عمدتا توصیفی و اکتشافی است. درنهایت با توجه به یافته های پژوهش دو سناریو ساخته شده است که عبارت اند از: در سناریو اول، تعادل کار و زندگی، یک نکته ضروری در زندگی کارکنان است و یک ارتباط نزدیک بین کارکنان و کارفرمایان ایجاد می کند. در سناریوی دوم، تعادل کار و زندگی برای اکثریت کارکنانی که تلاش می کنند شغل خود را حفظ کنند مهم نیست و ازاین رو تنها در دسترس کارکنان ممتاز و دارای مزایا است.
    کلیدواژگان: ایران، نیروی کار، کار، زندگی، سناریوسازی
|
  • Alireza Tamizi * Pages 45-69
    Over the past few decades, human capital issues and its impact on economic growth have been of particular importance. The aim of this study is to investigate the relationship be tween human development indicators on economic growth. Meawhile. Human capital that plays an important role as ane of the main dimentions of available capacity. reason can be access to plenty interests nnd benefits that realice in the process of growth. There fore¸ by studing more هemployment¸ per capita income health and more efficient use of workforce. The human development index does not continue without improving human development with regard to basic components of health¸ education and in the areas of human development that are referred to in some texts as growth soft ware. And human developmend is a prereguistise for sustainable growth. And so human development as a dynamic phenomenon is the process of improving the guality of life. IN this reasearch¸ the collected data are described by descriptive statistics and analysed by using inferential statistics and examined bypotheses. It is also noted that the education level has negative effecton economic growth betwean Islamic countries. And lastly Its noted that human capital index does not make sense for. Economic growth among Islamic countries. In general¸ by considering the study of hypothesizes and confirming the positive and meaningful effects of per cupita income and the rate of life expentancy among Islamic conutries¸ we concluded that the human development index has positive effect on economic growth among Islamic countries. The study was conducted on the basis of the Human Developmen Report of the united nations progrom 2015- 2000. And the statistical community includes the Gulf and middle Eastern countries.
    Keywords: Human development indi cators, Economic growth, Islami countries, Approach between countries
  • Reza Ahmadi * Pages 70-97
    In current research, the economic aspects of municipal wastes recycling in order to supply the raw materials, compost and energy production have been studied. In this regard, the status of waste management in the world’s progressive industrialized countries as suitable patterns has been studied to use their knowledge and experience as well as the returned economic incomes. To achieve the goal, the complete information was collected about the existent status of collection, separation procedure, recycling and disposal of Arak urban wastes through conducting some meetings and interviews with the authorities of the municipality, environmental protection and municipal wastes of Arak city. Also, field visits from recycling plant and disposal site of Arak municipal wastes were performed. The results of the research show that the best countries in the waste management are located in the west and north of the Europe, which land fill less than 5% of their wastes. Also according to valid international statistics, the highest percentage of recycling of municipal wastes is about 63% in Austria. In the case of Arak urban wastes, despite about 20% of them can be recyclable first and about 70% is converted to compost, due to the lack of proper waste management, it has little economic advantage. At present, the economic revenues of recycled materials at the waste recycling plant including metal containers, plastics and plastic bottles, paper wastes and cartons are insignificant with a low economic income, covering only the current costs of the landfill site.
    Keywords: Waste management, Recycling, Economics, Arakmetropolis
  • Ehsan Dorostkar *, Sirous Nabiouni, Alireza Abbasi Pages 98-126
    Its development and ranking or zoning is considered as a major component of regional planning and the planners' attention to this is very high. In order to achieve a high level of quality of life, it is necessary to pay attention to the development of the province. In any case, the development of the province will be higher, we will see a rise in the living standards of the inhabitants of the province. Achievement of the developmental level of the expansion province to the indicators being evaluated. Investigating and evaluating the development of Sistan and Baluchestan province can be a key component in the proper planning of the province for the desire to achieve more prosperity and thus the satisfaction of the inhabitants of the province. The objective of macro-zoning of development of Sistan and Baluchestan province, the aim of the reason is to assess the development of the province in terms of socio-cultural, economic and infrastructural aspects, in this study. Question of the research, what is the development level of Sistan and Baluchestan province? It should be. The present research is based on the purpose of scientific research and is based on the nature and method of descriptiveanalytical method. The nature of the data used is small and is a way of collecting data and information from the field and documents. The writing framework can be based on the interrelationship between development indicators in socio-cultural, economic and infrastructural dimensions, data collection through library studies and field research (interviewing), and preparation of a questionnaire. By examining the sum of coefficients of indicators for each city, Zahedan, Iranshahr, Khash, Delgan, Zabul have the highest development and priority in terms of priority.
    Keywords: Development_Sistan - Baluchestan_numerical taxonomy_zoning of the province
  • Habibullah Salarzehi, Bagher Kord, Ehsan Namdar Jamei * Pages 127-153
    The generation of Iran is aging, that we look at the issue of aging as a crisis, the policies and programs of society for today's young people, who are the elderly, and also for the elderly. Elderly, however, like other periods of life, is an integral part of the lives of many people who have succeeded in reaching this age. This research focuses on the identification and categorization of different mindsets based on the research literature and the consensus of experts for the reflection on the events of the Etienne Generation with the emphasis on the digitization of welfare issues in the Islamic Republic of Iran. In this research, Delphi technique, which is technically elegant and based on expert opinions and community, is used. Future images include mental structures. The approach of this article is mainly descriptive and exploratory. In this research, 38 views of Delphi drivers have been used. At first, 12 members were selected and selected by sampling the snowball of the next and participated in the research process. In general, four scenarios in this research are based on the literature and consensus of expert opinions and ultimately based on different mentalities, which are: 1- Private view, 2- Government perspective, 3- The perspective of the academic perspective, 4- The view Social-material achievement floating in place and time.
    Keywords: Aging, Future, Islamic Republic of Iran System, Scenario, Mind
  • Majid yasoori *, Maryam sejodi Pages 154-182
    Spatial development to the quality and placement of components in the region lines, planes and points Shaping Space Agency - pays. Based on spatial development documents for the emergence of a strong arm and powerful features of each region. Regional Development Strategy (RDS) in order to eliminate regional differences and create equal opportunities for all regions of structural and spatial organization plan been modified. The aim of this study is to investigate the spatial development of the city of Rasht with an emphasis on the pattern of regional development strategy. To achieve the purpose intended by identifying strengths and weaknesses in terms of developing the inner and outer city area was performed. By studying the documents and expert opinions and using the SWAT model and quantitative strategic planning matrix (QSPM) to provide strategic priority is the development of the region. Research findings indicate that, the city of Rasht severely centralization and uneven development and underdevelopment in the province is a space balanced proportion That it would foreclose on the Competitiveness of the surrounding areas and hand over some of the tasks and powers of the city to the surrounding areas is very effective. Given that the study area as well as competitive position, strategy and business development of economic relations between the Caspian littoral countries most points earned four strategies that emerged from situations.
    Keywords: Spatial Development, Regional Development Strategy(RDS), technique SWOT, city of Rasht
  • Javad Aghamohammadi * Pages 183-204
    The purpose of this research was to analyze the content of the book of the entrepreneurship workshop and to produce the second level of the secondary school (the theoretical branch) in terms of paying attention to the personality traits of entrepreneurship. The research method was descriptive and was a kind of content analysis. The statistical population of the research is the book of the entrepreneurship workshop and the production of the 10th grade of the second grade secondary school of the theoretical branch, which consists of 32 sections and 135 pages. The data gathering tool was a checking and content analysis tool whose validity was determined by expert opinion and its reliability was obtained using the Scott method (89.5), which is known by the agreement of the experts. The data obtained from content analysis, namely, personality characteristics of entrepreneurship, were extracted using valid sources and texts, and then analyzed using descriptive statistics and using the three steps of Shannon entropy. The results and findings of the research showed that the 7 characteristics of entrepreneurship emphasized in most sources and texts are risk taking, internal control source, success, independence, tolerance of ambiguity, creativity and self-confidence and In the quantitative part of content analysis conducted with Shannon Entropy, among the seven characteristics studied, entrepreneurship personality, creativity with information load was 0.766 and the importance coefficient of 20.33, the most attention and independence of independence with information load was 0.256 And the 0.068 importance factor has the least attention.
    Keywords: entrepreneurship_entrepreneurial personality traits_entrepreneurship - production book
  • Ehsan Namdar Joyami *, Seyyed Aligholi Rowshan, Noor Mohammad Yaghoubi Pages 205-223
    The goals of Iran in 2024 are to focus on three main goals: sustainable growth, comprehensive growth and a knowledge economy. In Iran, labor is under development through three main demographic trends: the aging of a generation that has been triggered by rapid population growth in the short term; female laboring; and increased cultural diversity with the arrival of migrant workers. According to these three perspectives, we will continue to consolidate the opinions of the experts and remove the additions in this field, and finally, for these findings, the subtext of which can be extracted scenario. In this research, 32 expert opinions about Delphi tracks were used. Six members were selected at the outset and selected by sampling the snowball of the next and participated in the research process. The method of this paper is mainly descriptive and exploratory. Finally, according to the research findings, two scenarios have been made: in the first scenario, the balance of work and life is an essential element of employee life and creates a close relationship between employees and employers. In the second scenario, the balance of work and life for the majority of employees who try to maintain their jobs is not important and hence is only available to privileged employees with benefits.
    Keywords: Iran, labor, work, life, scenario