فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

نشریه راهبرد توسعه
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

  • 296 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سخن سردبیر
    حسن سبحانی صفحه 5
  • سیداحسان خاندوزی، زهرا فاضل فرد، محسن فتح الله بیاتی صفحه 22
    تولیدمحوری و انعطاف تولید در برابر تکانه ها، شرط لازم برای مقاوم شدن اقتصاد ایران است. از سوی دیگر تحقق سرمایه گذاری در بخش های تولیدی، بیش از متغیرهای اقتصاد کلان، به اقتصاد سیاسی ایران بستگی دارد. در بستر کنونی اقتصاد ایران، گروه های ذی نفع با رونق بخشیدن به بخش های نامولد، مانع هدایت سرمایه به بخش های مولد می شوند، پدیده هایی چون بی ثباتی راهبرد توسعه صنعتی کشور، نقش آفرینی گروه های ذی نفع در بخش های نامولد و به کارنگرفتن ابزارهای سیاستی برای کاستن از بازده بخش غیرمولد موجب نهادینه شدن اقتصاد سیاسی بیمار در کشور شده است. در این مقاله، تاثیرات اقتصاد سیاسی در سرمایه گذاری به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی بررسی و برخی راهبردهای پیشنهادی برای برون رفت از وضعیت کنونی به منظور رونق پایدار سرمایه گذاری در بخش های مولد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، سرمایه گذاری، اقتصاد سیاسی، گروه های ذی نفع، بخش های نامولد
  • مجید عباس زاده مرزبالی صفحه 46
    هدف این مقاله، بررسی چگونگی تاثیر افزایش درآمدهای نفتی در فروپاشی رژیم پهلوی دوم می باشد. بدین منظور نیز از الگوی تئوریک دولت رانتیر بهره برده می شود. مقاله بر این باور است که مفهوم سازی دولت محمدرضاشاه به عنوان یک دولت رانتیر، می تواند ما را در فهم ساختار این دولت و چگونگی سرنگونی آن یاری دهد. طبق نظریه دولت رانتیر، هر دولتی که میزان قابل توجهی از درآمدش از رانت های خارجی باشد و آن ها را بدون هیچ گونه ارتباطی با فرایندهای تولید داخلی به شکلی منظم دریافت نماید، دولت رانتیر به حساب می آید. این گونه دولت ها تاثیرات منفی ای بر عرصه های اقتصاد، سیاست و جامعه از خود برجای می گذارند، که این مسئله می تواند موجب بحران مشروعیت و فروپاشی آن ها گردد. دولت پهلوی دوم نیز از اواخر دهه 1330 و در نتیجه افزایش درآمدهای نفتی، به یک دولت رانتیر تبدیل شده بود. رانتیری شدن این دولت، به طور کلی تاثیراتی بر عرصه های اقتصاد، سیاست و جامعه ایران برجای گذاشت که نمی توانست به نفع ثبات رژیم باشند. از جمله مهم ترین این تاثیرات می توان به تسلط هرچه بیشتر دولت بر اقتصاد، افزایش سهم نفت در نظام بودجه و برنامه های توسعه، افزایش خودکامگی شاه، گسترش دستگاه های امنیتی و سرکوب سیاسی، تسلط دستگاه دیوان سالاری بر جامعه، گسترش فساد مالی و ترویج روحیه رانتی، و ترویج فرهنگ رسمی از سوی رژیم، اشاره کرد. این وضعیت در مجموع موجب ایجاد شکاف بیشتر میان حکومت و مردم و بی اعتمادی آن ها نسبت به رژیم گشت و به فروپاشی آن در سال 1357 کمک نمود. لازم به ذکر است که در این مقاله، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: دولت رانتیر، رژیم پهلوی دوم، درآمدهای نفتی، افزایش خودکامگی، فروپاشی
  • پروانه سلاطین، ملورین دانش پناه، سمانه محمدی صفحه 84
    امروزه در کنار سرمایه های انسانی، مالی و اقتصادی یک عامل تولید دیگر به نام سرمایه اجتماعی مورد توجه است. این مفهوم به پیوندها و ارتباطات میان اعضای یک شبکه به عنوان منبع با ارزش اشاره دارد که با خلق هنجارها و اعتماد متقابل موجب تحقق اهداف اعضاء می شود. دولت ها در اجرای برنامه های اقتصادی به شدت به همکاری عموم مردم به خصوص نخبگان جامعه نیاز دارند؛ چرا که همراهی نخبگان جامعه و کارگزاران اقتصادی در اجرای سیاست های اقتصادی دولت فرآیند رسیدن به اهداف برنامه را تسریع نموده و بازخوردهایی که نخبگان جامعه به برنامه های اقتصادی دولت نشان می دهند، می تواند منجر به اصلاح نقاط ضعف برنامه های دولت شود و کارآیی عملکرد دولت را افزایش دهد. از سوی دیگر اعتماد مردم به حاکمیت، مشارکت آنها را در اجرای برنامه های دولت و پشتیبانی سیاسی از دولت افزایش می دهد، به طوری که هر چه مشارکت و همکاری مردم با دولت بیشتر باشد، دولت می تواند با اتکا به مردم برنامه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود را با تاثیرگذاری بیشتری به سرانجام برساند. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری همکاری های اجتماعی (به عنوان شاخصی از سرمایه اجتماعی) بر نرخ رشد اقتصادی در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش اثرات ثابت و گشتاور تعمیم یافته در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط در دوره زمانی 2013-1994 را نشان می دهد و همکاری های اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر نرخ رشد اقتصادی در گروه کشورهای منتخب دارد.
    کلیدواژگان: همکاری های اجتماعی، نرخ رشد اقتصادی، پانل دیتا
  • امیرحسین مزینی صفحه 109
    در اکثر تحلیل های بین زمانی با هدف قابل مقایسه نمودن اعداد و ارقام تحقق یافته در آینده با داده های کنونی ناگزیر به بهره گیری از سازوکار تنزیل هستیم. مقوله تنزیل حسب موضوع در محاسبات و تصمیم گیری های بخش خصوصی و دولتی کاربرد دارد. اما با توجه به تفاوت های ذاتی و کارکردی این دو بخش ضرورت دارد میان نرخ تنزیل مورد استفاده در آنها تمایز قائل شویم، چرا که همزمان در بخش خصوصی از نرخ تنزیل استفاده می گردد. در بخش عمومی از اصطلاح نرخ تنزیل اجتماعی استفاده می شود که از نظر ماهیت و سازوکار محاسبه، تفاوت هایی با نرخ تنزیل متعارف دارد. طبق تعریف نرخ تنزیل اجتماعی نرخی است که میزان ارزشگذاری جامعه از رفاه کنونی را در مقایسه با رفاه آینده نشان می دهد و بیان می کند جامعه در چه نرخی حاضر به معاوضه مصرف کنونی با مصرف در آینده است.
    بررسی ماهیت، ابعاد و رویکردهای محاسبه نرخ تنزیل اجتماعی و نیز تجربیات کشورها (از جمله ایران) در این رابطه موضوع مقاله حاضر می باشد. بدین منظور پس از بیان روش های محاسبه نرخ تنزیل اجتماعی به تجربیات موجود در کشورها و ایران در زمینه محاسبه این نرخ پرداخته شده است. سپس تلاش گردیده توصیه های کاربردی در ارتباط با محاسبه و بکارگیری نرخ تنزیل اجتماعی مطرح شود که بصورت نمونه می توان به این موارد اشاره کرد؛ اینکه کشورها باید با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی، نهادی و... خود اقدام به محاسبه نرخ تنزیل اجتماعی نمایند. نکته دیگر اینکه داشتن رویه ای یکسان در سطح ملی در زمینه نرخ تنزیل اجتماعی بسیار توصیه شده و پیشنهاد می شود که دستگاه ها و نهادهای بخش عمومی در یک کشور در ارزیابی طرح های خود از یک نرخ تنزیل اجتماعی واحد استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تاملی بر نرخ تنزیل اجتماعی و رویکردای محاسبه و کاربرد آن
  • مریم جعفری مهرآبادی، مریم سجودی صفحه 130
    ظهور رویکرد میان رشته ای، سبب آمیزش و در هم آمیختگی های بسیار متنوع و گسترده ای در حوزه های مختلف شده است. یکی از پدیده هایی که ماهیت میان رشته ای آن آشکار و روشن است، پدیده شهر می باشد. روش انجام این مقاله اسنادی و کتابخانه ای است. یکی از این مفاهیم نوین و مناقشه برانگیز دنیای کنونی اصطلاح «دانش بنیان» است که به تازگی به درون شهرها نیز راه یافته است. مفهوم «شهر دانش بنیان» بسیار وسیع است و ممکن است به تمام جنبه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشیده شود. شهر دانش بنیان طیف وسیعی از علوم چون؛ اقتصاد مکان، طراحی مناسب شهری (فیزیکی) و توسعه دانایی محور (اجتماعی) و بسیاری از حوزه های تخصصی دیگر را در بر دارد. شهر دانش بنیان بر توسعه مبتنی بر دانش متکی است و با ایجاد تشویق مستمر، اشتراک گذاری، ارزیابی، نوسازی و به روزرسانی دانش همراه است. این امر می تواند از طریق تعامل مستمر بین شهروندان و در همان زمان بین آن ها و شهروندان سایر شهرها صورت گیرد. یافته های این مقاله با مطالعه و بررسی منابع معدود داخلی و مطالعات صورت گرفته خارجی؛ منتج به ارائه دسته بندی از ابعاد، مولفه ها و شاخص (تعریف عملیاتی) مربوط به شهر دانش بنیان و به عبارتی شناسایی ابعاد مشترک و میان رشته ای «مفهوم شهر دانش بنیان» بوده است. از نظر مقاله حاضر ابعاد شهر دانش بنیان اقتصاد مکان، طراحی مناسب شهری (فیزیکی)، توسعه دانایی محور (اجتماعی) و مولفه ها و شاخص های مرتبط با هر کدام بوده است.
    کلیدواژگان: شهر دانش بنیان، ویژگی های شهر دانش بنیان، مولفه های شهر دانش بنیان، میان رشته ای
  • علی قلی جوکار، مجید کاشانی، حسین فکرآزاد صفحه 153
    پژوهش حاضر برای شناخت عوامل موثر بر پیامدهای فرهنگی آپارمان نشینی در کلانشهر تهران انجام گرفته است. در بخش مبانی نظری، دیدگاه های مهم ترین صاحبنظران مکاتب مختلف مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه، که با استفاده از طیف لیکرت تدوین گردید، استفاده شد. از تعداد430 پرسشنامه توزیع شده، 386 نفرپاسخنامه خود را عودت دادند. برای تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای مستقلی همچون محدودیت فضا- مکان، نوع معماری بر «کاهش کارکردهای نهاد خانواده آپارتمان نشین»، اشراف پنجره خانه های آپارتمان نشین بر خانه های همسایه و مجاور بر «افزایش روابط اجتماعی خارج از عرف»، افزایش سابقه آپارتمان نشینی بر 4تغییر و تحول «سبک و شیوه زندگی از سنتی به زندگی مدرن»، محدودیت های فضا (متراژ) و تنوع قومیتی و فرهنگی بر «کاهش روابط همسایگی»، تاخیر در ازدواج، کاهش تعداد فرزندان، افزایش تحصیلات، مالکیت ملک، افزایش تراکم جمعیتی و خانواده، همگی بر «کاهش روح دینی در زندگی آپارتمان نشینی»، و مالکیت ملک، تراکم جمعیت و افزایش تعداد بلوک های آپارتمانی بر «کاهش روحیه مشارکت مدنی و مذهبی»، دارای تاثیر مستقیم و معنادار بودند. تاثیر متغیرهای مستقلی چون افزایش سوابق آپارتمان نشینی و معماری مدرن نیز بر «رعایت حقوق شهروندی» مستقیم و معنادار بود و اکثر ساکنان بر رعایت حقوق شهروندی تاکید داشتند. 89 درصد ساکنان آپارتمان نشین نیز از «امنیت زندگی آپارتمان نشینی احساس امنیت خاطر و رضایت» داشتند.
    کلیدواژگان: چالش های کارکردی نهاد خانواده، روابط همسایگی، مشارکت مدنی و مذهبی، روح دینی در زندگی آپارتمان نشینی، سبک و شیوه زندگی، رعایت حقوق شهروندی، روابط خارج از عرف
  • وحید مهربانی صفحه 195
    پایه های اصلی نظریه سرمایه انسانی بر اهمیت آموزش کشاورزان در افزایش بهره وری آنها بنا شده است. در واقع ادعا این است که کشاورزان با آموزش دیدن می توانند محصولات جدیدتر یا بیشتری را تولید کنند. این مطالعه در پی آن است که موثر بودن آموزش رسمی در کل جامعه، نه فقط در محدوده خانوارهای کشاورزی را بر بهره وری بخش کشاورزی به آزمون بگذارد. برای این منظور، سه نمونه به ترتیب مختص به ایران، خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) و کل جهان (شامل 158 کشور) مورد استفاده قرار گرفتند. ویژگی برجسته این تحقیق در استفاده از شاخص-های متعدد آموزش از جمله به کارگیری معیاری برای کیفیت آن است. یافته ها حکایت از این دارد که در مجموع افزایش کمی و کیفی آموزش به رشد بهره وری کشاورزی کمک می کند. از این رو، هزینه کردن منابع مالی در آموزش به خصوص در قالب ایجاد امکانات آموزشی مرتبط با کشاورزی در مناطقی که خانوارهای شاغل در این بخش در آنجا زندگی می کنند، با بازدهی همراه است.
    کلیدواژگان: اهمیت آموزش رسمی در ارتقای بهره وری نیروی کار در بخش کشاورزی: هواهدی از ایران، منطقه منا (MENA) و جهان
  • ابوالفضل روحانی، عباس کرامتی، امیر مهدی آبادی صفحه 219
    با توجه به نقش برجسته و فزاینده دانش در اقتصاد، تجارت و فرآیندهای مدیریتی، بررسی کارآفرینی سازمانی و نقش آن در اقتصاد مقاومتی و سنجش آن بیش از پیش اهمیت یافته است. این مقاله با توجه به شرایط خاص سیاسی و اقتصادی، تحریم های ناعادلانه و خروج از اقتصاد تک محصولی، به بررسی کارآفرینی سازمانی و نقش آن در اقتصاد مقاومتی در یکی از سازمان های تولیدی معتبر استان سمنان می پردازد. تحقیق از منظر هدف، کاربردی و از منظر جمع آوری داده های تحقیق توصیفی- همبستگی تلقی می شود. برای جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه ای که پژوهشگران ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل بهره برداری شده است. 21 سازه بعنوان شاخص های کارآفرینی سازمانی از نگاه اقتصاد مقاومتی از سوی خبرگان شناسایی و مدل تحقیق شکل گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که اقتصاد ترمیمی با 0.78 دارای بیشترین تاثیر در مدل ساختاری بوده و همچنین تمرکز بر نیروی داخلی، ریسک پذیری و مدیریت مصرف به ترتیب مهمترین زیر شاخص های تاثیرگذار مدل را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد موازی، اقتصاد ترمیمی، اقتصاد دفاعی، اقتصاد الگو
  • حسن دلیری صفحه 244
    دغدغه شغلی یکی از مهمترین معضلاتی است که همواره، همراه با افراد بوده است. اقتصاد ایران نیز به فراخور سال های رونق و رکودی که داشته، همواره با نوساناتی در بیکاری و نرخ اشتغال روبرو بوده است. در سال های اخیر به واسطه تغییرات اساسی در ساختار اشتغال کشور، و همچنین ورود جمعیت دهه شصت به بازار کار از یک سو، و کمبود تقاضای نیروی کار از سوی دیگر، نااطمینانی شغلی و انتظار برای یافتن شغل در کشور افزایش یافته است. این پژوهش با استفاده از روند داده های سری زمانی مربوط به بازار کار کشور، و شاخص سازی موزون، نااطمینانی و ریسک شغلی را برای دسته های مختلفی جنسی و جغرافیایی در دوره 1393-1384 اندازه گیری کرده است. با توجه به نتایج در سال های اخیر نااطمینانی شغلی برای اغلب دسته های مورد بررسی در سطح پایینی قرار داشته است. به گونه ای که به صورت کلی اطمینان و پایداری شغلی در دوره 1389-1384 روند نزولی شدید و پس از آن نسبتا روند صعودی را تجربه کرده است. علاوه براین در سال های اخیر زنان شهری و روستایی سطوح نااطمینانی بالاتری از مردان و متوسط کشور را داشته اند، همچنین نااطمینانی شغلی در روستاها بیش از شهرها بوده است. بررسی نااطمینانی شغلی در استان های ایران نیز نشان از آن دارد که مردان در استان های آذربایجان شرقی، گلستان و هرمزگان و زنان در استان های آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و گیلان بالاترین سطح نااطمینانی شغلی در دوره 1392-1384 را در مقایسه با سایر استان ها داشته اند.
    کلیدواژگان: بیکاری، نااطمینانی شغلی، ترس از دست دادن شغل، نااطمینانی، بازار کار
  • سیدعلی بنی هاشمی، جواد یوسفی صفحه 266
    امروزه کشورهای درحال توسعه و نوظهور صنعتی می کوشند تا با استفاده از مزیت های نسبی و رقابتی در هر رشته فعالیت، سیاست های روشن و اثربخشی را در مسیر صنعتی شدن تدوین و به کارگیرند. شاخص بهبود فضای کسب وکار یکی از مهم ترین شاخص های اقتصادی است که وضعیت فضای فعالیتبخش خرد اقتصاد را به تصویر می کشد. این پژوهش با هدف تحلیل راهبردهای رشد و توسعه کسب وکار در صنایع و معادن استان خراسان جنوبی انجام گرفته است. با بررسی ادبیات پژوهش و نظارت خبرگان، تعداد 5 عامل (عامل مالی و سرمایه ای، عامل انسانی، عامل مواد اولیه، عامل فناوری تولید، عامل بازار فروش) و 20 مولفه شناسایی گردید. در ادامه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 125 نفر از مدیران حوزه صنعت و معدن انتخاب شده و پرسش نامه تحقیق در میان آن ها توزیع گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و آزمون فریدمن، نتایج نشان داد که مولفه های وجود ارز خارجی، سرمایه موجود و بازار فروش محصول، به ترتیب دارای اهمیت بیشتری در رونق کسب-وکار در استان هستند.
    کلیدواژگان: سیاست های صنعت، رونق و توسعه کسب و کار، رشد اقتصادی، استان خراسان جنوبی
|
  • Dr. Sayyed Ehsan Khandoozi, Zahra Fazelfard, Mohsen Fathollah Bayati Page 22
    The productiveness and flexibility of production against impulses is a prerequisite for the resilience of the Iranian economy. On the other hand, the realization of investment in manufacturing sectors depends more on the political economy of Iran than macroeconomic variable. In the current context of the Iranian economy, interest groups, by expanding the immortal sectors, impede the directing of capital to productive sectors. The phenomenon such as the instability of the industrial development strategy, the role of the interest groups in the immature sectors, and the failure to take policy tools to reduce the unproductive sector's returns has led to the institutionalization of the patient's political economy in the country. In this paper, the effects of political economy on investment in order to realize the strength of the economy are examined and some suggested strategies are proposed to exit from the current situation in order to boost investment in productive sectors.
    Keywords: Iranian Economy, Investment, Political Economy, Interest Groups, Non-Productive Sectors
  • Majid Abbaszadeh Marzbali Page 46
    Aiming to survey how the increase in oil revenue influenced on the collapse of the second Pahlavi regime, the present article is formed based on the theory of “rentier state”. In this regard, the paper maintains that considering Mohammad-Reza`s government as a rentier state would allow to conceive its structure and the ultimate decay. According to the theory, such description might be applicable to those states which a large majority of their overall revenue comes from regular foreign revenue rather than national production cycle. Such performance, negatively affecting the economic, social and political realm of the society, is much likely to end up in the legitimacy crisis and the collapse of the state itself. Accordingly, having become a rentier state from late1950s on, due to the rise in oil revenue, the second Pahlavi reign encountered some negative impact of such situation on its economy, politics, and society, which, all in all, had de-stabilizing effects on regime. Ever-increasing governmental domination over the economy, rise in the proportion of oil-driven revenues in governmental budget and development policies, a more autocrat king, extension of security/ intelligence services and, consequently, a more political oppression, taking control the society by bureaucracy, prevalence of financial corruption and promotion of rent-seeking ethos, and propagating the formal/ government-run culture by the regime are some of the most significant such effects. Hence, this situation caused to a gap between government and the people, their distrust in regime as an illegitimate one, and, consequently, contributed to its collapse in 1979. To explain the data, the present paper takes advantage of a descriptive-analytic method.
    Keywords: Rentier State, the Second Pahlavi Regime, Oil Revenue, Autocracy, Collapse
  • Dr. Parvaneh Salatin, Melorin Danesh Panah, Samaneh Mohammadi Page 84
    Nowadays there is another producing element beside the human, financial and economic capitals, named social capital, which is an aspect of social cooperation. This concept refers to connections and communications of members of a network as a valuable source which cause achievement of goals by creating norms and mutual trust. The governments need the cooperation of public, specially the elites, in execution of economic plans because the cooperation of elites and economic brokers in execution of economic policies of the government shall facilitate the achievement of goals and the feedbacks of the elites to the economic plans of the government may amend the weak points of the government plans and increase the efficiency of the performance of the government. On the other hand the trust of the people to the government may increase their partnership in execution of government plans and political support from the government in such a way that the government may perform its economic, political and social plans more effectively in case of partnership and cooperation of people.
    the main objective of this paper is analyzing the effect of social cooperation on economic growth in selected middle income countries.
    The results of the model using fixed effects and Generalized Method of Moments in selected countries in the 2013-1994 shows that the social cooperation has a positive and significant effect on economic growth in selected countries.
    Keywords: Social Cooperation, Economic Growth, Panel Data
  • Dr. Amir Hosein Mozayeni Page 109
    In most inter temporal analysis in order to make current and future figures comparable, discounting is inevitable. It is applicable not only in private sector analysis but in public ones. But due to intrinsic differences among these two sectors (such as projects time horizon and intergeneration affairs, externalities, market failure and …) discount rate would be different in public sector as it is known as Social Discount Rate. It defined as the rate in which society evaluate current welfare/ consumption regarding to future one.
    The nature, scope and approaches to the social discount rate calculation and the countries experiences (including Iran) is the main theme of this article. Finally we led to some applied recommendations, as follows:Countries should take into account their own economic, social, institutional and social conditions in calculating discount rate. Finally, having the unique procedure at the national level in the field of choosing social discount rate is highly recommended for public sector institutions and organizations.
    Keywords: Discounting, Social Discount Rate, Public, Private Sector
  • Dr. Maryam Jafari Mehr Abadi, Maryam Sejodi Page 130
    The emergence of interdisciplinary approach, caused very diverse and wide composing and commingling of different areas. One of the phenomena that it’s interdisciplinary nature is clear, is phenomenon of the city. The concept of "knowledge based city" is very broad and may include all aspects of social, economic and cultural dimensions. knowledge based city with the aim of developing based on knowledge, by creating continuous encouragement, sharing, evaluating, modernization and update knowledge. knowledge based city involved diffrent range of sciences such as economy, geography and urban planning and social sciences and many other areas of expertise. knowledge based city is depend on knowledge based development to create continuous encouragement, sharing, evaluating, modernization and update knowledge. This can be achieved through continuous interaction between citizens and at the same time take place between them and citizens of other cities. The method of this article is documentary and library research related method with aims to explore and analyze the concept of knowledge based city. The findings of this research with study few internal And external studies resources, resulting in the presentation of dimensions, elements and indicators category that related to knowledge based city and in other words, identify collaborative and interdisciplinary dimensions of "knowledge based city" concept. In terms of this paper, dimensions of knowledge based city was place economy, sustainable urban design (physical), the development of knowledge based (social) and components and indicators that have been associated with each other. This means that the economic location; components of access to skilled and diverse labor, access to developed infrastructure and location direct costs, appropriate urban design (physical), component of access to scientific and academic environment and the existence of local consumer market and ultimately the development of knowledge based (social) components of culture, have been covered sharing of the knowledge.
    Keywords: Knowledge Based City, Place Economy, Knowledge Based Development, Urban Planning, Interdisciplinary
  • Ali Gholi Jowkar, Dr. Majid Kashani, Dr. Hosein Fekrazad Page 153
    Coincide with the development of modern urban life and to bring one's own culture in community life, culture and traditional life has undergone many change and evolution in come. Development of appartement,s life as an important symbols and indication of new urban life, with its cultural implications of intentionally or unintentionally income a lot. This may suggest a positive from the perspective of us or not, but what is definite this kind of life, a lot of impact in the sphere of the culture of the people's lives from the apartment, sometimes accepted by some segments of society is also. This research sought to explain the cultural implications of community life apartment life. In part of theoretical basics, the most important principles of the different schools of scholars studied sociology. In this study, the method of collection, and the questionnaire using the likert range has been formulated, is used. For the analysis of the findings as well as SPSS software was used.
    Keywords: Culture, Apartment Lifing, Relations between Neighborhood Apartment, Civic, Religious Contributions, The Religious Spirit of Participation in the Life of the Apartment Life
  • Dr. Vahid Mehrbani Page 195
    The basic pillars of human capital theory have been based upon the importance of farmer's education in increase of their productivity. In effect, the argument is that educated farmers can produce new or more products. The purpose of this paper is to investigate and test the impact of formal education in the whole of society, not exclusively in farm households, on productivity of agriculture sector. To do this, three samples including Iran, Middle East and North Africa (MENA) and whole of the world (158 countries) have been used respectively. The prominent feature of current research is use of various measures of education including its quality. Findings, as a whole, suggest that quantitative and qualitative increase of education helps to the rising of agricultural productivity. Therefore, spending resources in education particularly as constructing educational equipment relevant to agriculture in farm regions is an investment with return.
    Keywords: Education, Productivity, Agriculture
  • Abolfazl Rohani, Dr. Abbas Keramati, Amir Mahdi Abadi Page 219
    According to the significant and increasing role of knowledge in economy, business, and managerial processes, studying organizational entrepreneurship and its role on resistance economy and its measurement are getting increasingly important. Realizing the supreme leader’s orders, considering the special political and economic conditions and unjust sanctions as well as avoiding mono-product economy, this paper aims at studying organizational entrepreneurship and its role on resistance economy in a reliable manufacturer in Semnan province. The research goal is applied and the gathering method is descriptive-correlational. Gathering the data, a researcher-made questionnaire was used and in analyzing them, Lisrer software and structural equations were used. In this regard, 21 factors as indices of organizational entrepreneurship were formed from the views of experts and the research design. The findings show that restorative economy with 0.78 has the most influence in this model and focusing on the internal manpower, risk-taking and use management have been the most effective indices in the model.
    Keywords: Resistance Economy, Parallel Economy, Restorative Economy, Defense Economy, Model Economy
  • Dr. Hasan Daliri Page 244
    Occupational concern is one of the most important problems that ever exists. Iran's economy has always faced fluctuations in unemployment and employment rates. In recent years, labor market uncertainty has increased. The main reasons for this increase are as follows: Changes in the structure of the economy, the entry of the 60s into the labor market, Reduce labor demand and intensify the recession, this study measured the uncertainty and occupational risk of various categories of sex and geography in the period 1384-1393 using time series data from the labor market. According to the results, labor market uncertainty has been at a low level for most of the categories. In such a way, the certainty of the labor market in the period of 1384-1389 was descending but then increasing. In addition, in recent years urban and rural women have had higher levels of uncertainty than men and women in the Iran. Also, job uncertainty in villages has been more than cities. The study of job insecurity in Iranian provinces also shows that men in the provinces of East Azarbaijan, Golestan and Hormozgan and women in the provinces of East Azarbaijan, Khorasan Razavi and Guilan have the highest level of job uncertainty compared to other provinces.
    Keywords: Unemployment, Job Uncertainty, Fear of Job Loss, Labor Market Uncertainty
  • Seyed Ali Banihashemi, Javad Yosofi Page 266
    Today, developing and industrial emerging countries attempt to apply effective policies in industrialization process using comparative and competitive advantages in each field of activity. Improvement index of business space is one of the most important indexes, which draws the status of micro-economy activity space. This study is aimed to investigate the factors affecting business growth and development in South Khorasan industries and Mines. By literature review and experts monitoring, 5factors (financial and capital factor, human factor, raw materials factor, production technology factor, sales market factor) and 20 components were identified. Then, using simple random sampling method, 125 managers of industries and Mines sphere were selected and study questionnaire was distributed among them. After data analysis using single-sample t tests and Friedman test, the results showed that external exchange, available capital and product sales market are the most important components in business development is South Khorasan.
    Keywords: Industry Policies, Business Development, Economic Growth, South Khorasan.