فهرست مطالب

مطالعات قرآنی نامه جامعه - پیاپی 119 (پاییز 1395)

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 119 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی حسنی نسب* صفحه 7
    نیجریه یکی از مهم ترین کشورهای شمال غرب آفریقا است که دو گروه سلفی جهادی جماعه اهل السنه للدعوه و الجهاد (بوکوحرام) و جماعه انصار المسلمین فی بلاد السودان، عهده دار حرکت سلفی جهادی در این کشورند. بیشترین تمرکز بوکوحرام بر دشمن نزدیک، یعنی مسلمانان نیجریه و به خصوص شیعیان است. در مقابل انصار المسلمین بر مقابله با دشمن غربی و دولت فاسد و نیز غیرمسلمانان این کشور تاکید دارد؛ اختلاف رویه ای که در تفاوت بین اربابان این دو گروه یعنی داعش و القاعده نیز به وضوح مشاهده می شود. رواج افراط گرایی در میان مسلمانان در اواخر قرن بیستم، نگرانی مسلمانان از تبلیغات گسترده مسیحیت ، رشد مذاهب و فرق مختلف ، گسترش تبلیغات و اقتدار آمریکا و دیگر قدرت های جهانی در این منطقه و تاثیرپذیری از تبلیغات فرقه های انحرافی مانند وهابیت و حمایت دولت های ثروتمند عرب ، از مهم ترین علل شکل گیری این گروه ها معرفی شده است. نوشتار پیش رو، با هدف جریان شناسی سلفیه تندرو در نیجریه، به روند شکل گیری و گسترش دو گروه اصلی سلفیه جهادی در این کشور پرداخته است. روش تحقیق در این جستار، جمع آوری اطلاعات از طریق جستجو در منابع مکتوب و پایگاه های اینترنتی است . نخست به بررسی گروه جماعه اهل السنه للدعوه و الجهاد پرداخته شده و پیشینه، اقدامات، برخورد آنان با شیعیان و ایدئولوژی آن اشاره شده است و سپس گروه انصار المسلمین فی بلاد السودان مورد بررسی قرارگرفته و پیشینه، اقدامات، ایدئولوژی و ارتباط آن با گروه القاعده و بوکوحرام آمده است.
    کلیدواژگان: سلفیه جهادی، نیجریه، بوکوحرام، انصار المسلمین
  • سید محمد حسینی* صفحه 27
    براساس قانون اساسی جمهوری فدرال نیجریه، امنیت و آرامش هدف اصلی حکومت است و نباید هیچ گونه برتری میان افراد ایالات و یا اقوام وجود داشته باشد . بر اساس قانون اساسی این کشور، هرگونه تبعیض ممنوع است و همه افراد جامعه دارای حق حیات اند و شکنجه و بازداشت بدون دلیل ممنوع است. در قانون نیجریه، بردباری مذهبی و عدالت جزو اخلاق ملی است و با تاکید بر حرمت وکرامت انسان، بر اقدامات انسان دوستانه دولت تصریح شده است . براین اساس دولت نیجریه و مسئولین ایالتی ، موظف به حفظ امنیت برای تمامی اقوام از جمله شیعیان این کشورند.
    در این نوشتار کوشش شده است با استناد به قوانین حقوقی نیجریه و در راس آن قانون اساسی این کشور و با تکیه بر مبانی فقهی اسلامی و دیدگاه برخی علمای اهل سنت، به مسئولیت های دولت نیجریه در قبال حفظ جان شیعیان مانند آزادی در انجام اعمال مذهبی ، ممنوعیت هرگونه شکنجه و بازداشت ، برقراری عدالت و برابری میان شیعیان و دیگر گروه ها و مذاهب ، بردباری مذهبی ، ضرورت حفظ جان شیعیان از سوی دولت و برخورد با عناصری که امنیت جانشان را به خطر می اندازد، پرداخته شود.در مقابل نمونه هایی از ناکارآمدی دولت نیجریه در حفظ امنیت و جان شیعیان نیجریه آمده است.
    کلیدواژگان: نیجریه، شیعه، امنیت، قانون اساسی، فقه اهل سنت
  • علیرضا توحیدی* صفحه 47
    در قلمرو حقوق بین الملل معاصر، توجه به حقوق اقلیت ها و یا حقوق فرهنگی و دینی گروه های انسانی به رسمیت شناخته شده و بر لزوم احترام به آنها تاکید شده است، اما مشکل تمام نهادهای ناظر بر منع تبعیض نسبت به اقلیت ها این است که سازوکارهای پیش بینی شده آیا در حد توصیه های غیرالزام آور است و یا در نهایت به نهادی سیاسی محول می شود. این درحالی است که نگرش جهانی در میان حقوقدانان نسبت به مفاهیم سنتی حمایت از اقلیت ها تغییر یافته است. یکی از مهمترین گروه های قومیتی و دینی در کشور نیجریه، تشیع است که از گسترش قابل توجهی برخوردار بوده است و در کنار شکوفایی امیدها و آرزوهای حق طلبان، موجب بروز و تشدید مخالفت مخالفان علیه شیعه و رهبران آنها شده است. بررسی دقیق این مخالفت ها از جمله ترور ناکام شیخ زکزاکی، حمله به تظاهرات مسالمت آمیز روز قدس 2014 م و حمله به حسینیه شیعیان، مغایر با حقوق مندرج در حقوق بین الملل بشر و حقوق اقلیت های دینی است. براین اساس در این جستار، به تبیین حقوق فرهنگی اقلیت ها در انجام مناسک دینی و آزادی های مختلف آن ها پرداخته شده و بر نقض حقوق اقلیت های دینی در نیجریه تاکید شده است.
    کلیدواژگان: حقوق اقلیت، حقوق مذهبی، نیجریه، تشیع
  • نازنین غیبی حاجی پور*، مهدیه نامدار صفحه 69
    تاثیر و گسترش انقلاب اسلامی ایران بر فضای امروزی نیجریه، بزرگترین جامعه مسلمان نشین آفریقا، انکارناشدنی است. به نظر می رسد فراوانی جمعیت مسلمانان در نیجریه، گرایش های مذهبی انحرافی، دشمنان مشترک مسلمانان ایران و نیجریه، تشابه در عملکرد حکومت پهلوی و حکومت نیجریه از جمله عوامل تاثیرگذار انقلاب اسلامی بر نیجریه است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مردم اقصی نقاط جهان بویژه آفریقا، پیام های انقلاب را دریافت نمودند و حرکت هایی انقلابی در پیش گرفتند. از بازتاب های این انقلاب در نیجریه، شروع موج اسلام خواهی و احیای آموزه های اسلامی به تاسی از انقلاب اسلامی، گسترش تشیع و گرایش به آرمانگرایی مهدوی است. همچنین انقلاب اسلامی موجب شکل گیری جنبش های اسلامی در این سرزمین شد که تاثیر بر جنبش اسلامی شمال نیجریه، تاثیر بر دانشگاه های نیجریه و پیدایش جنبش دانشجویان مسلمان و تاسیس مجمع علمای نیجریه از آن جمله است . در نوشتار پیش رو، تحلیل این تاثیرات و بازتاب ها با رویکردی تحلیلی- توصیفی آمده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نیجریه، شیعه، جنبش اسلامی
  • سید حمید حسینی* صفحه 93
    نیجریه پرجمعیت ترین کشور آفریقایی و سومین کشور مسلمان جهان است . مرکز تجمع مسلمانان درشمال این کشور واقع شده است. درباره زمان و چگونگی ورود اسلام به نیجریه دو نظر عمده وجود دارد؛ برخی آن را پس از وفات پیامبر (ص) و شماری قرن هفتم هجری از طریق شمال این کشور با ورود بازرگانان و تجار مسلمان دانسته اند . در بررسی زمینه های گسترش تشیع در نیجریه عواملی مانند مهاجرت امام زادگان، تشکیل حکومت ادریسیان و فاطمیون در خور توجه است . پژوهشگران ، حضور تشیع در نیجریه را در سه مقطع تاریخی دانسته اند که مقطع سوم از سال 1999میلادی آغاز شده و همچنان ادامه دارد، با تاثیرپذیری از امواج بیداری و انقلاب اسلامی مردم ایران بوجود آمد و تشیع مورد استقبال فراوان مسلمانان و مردم نیجریه قرار گرفت . شیعیان خوجه، شیعیان لبنانی، حضور بازرگانان مسلمان و صوفیان فرقه های گوناگون از دیگر عوامل شکل گیری و گسترش تفکر شیعی در نیجریه است که در این نوشتار با رویکردی تحلیلی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: نیجریه، اسلام، شیعه، تصوف، آفریقا
  • علیرضا حداد* صفحه 105
    اسلام از دیر باز در بسیاری از کشورهای آفریقایی گسترش پیدا کرده است و مردم این قاره با وجود تمامی آداب، رسوم و سنت های قبیله ای، اسلام را به عنوان آیینی الهی پذیرفته اند. با وجود حضور دولت فاطمیان در شمال آفریقا و نقش تصوف با گرایشات شیعی، اما این تفکر درشکل سیاسی و فقهی آن هیچ گاه مجال طرح نیافت و تنها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران که توجه به معارف اهل بیت ((ع)) وارد مرحله جدیدی شد، مسلمانان کشورهای آفریقایی مانند بنین به تشیع روی آوردند . قبل از پیروزی انقلاب، بین ایران و کشور بنین روابط سیاسی برقرار نبود و مسلمانان این کشور نمی توانستند به صورت مستقیم در جریان مسائل ایران قرار گیرند. پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی، طلاب زیادی از کشورهای آفریقایی و از جمله بنین برای تحصیل وارد حوزه های علمیه قم شدند و به فراگیری علم و دانش پرداختند و با اعزام مدیران و مبلغین به این کشور آفریقایی و تاسیس مراکز و مدارس دینی برای نشر معارف اهل بیت ((ع)) ، اقدامات قابل توجهی در رشد تشیع صورت گرفت. تعامل و ارتباط سازنده با ائمه جمعه و جماعات تیجانی و برخی مدیران مدارس منطقه، ارتباط با مبلغین و فارغ التحصیلان منطقه و رابطه با دانشگاه های بنین از جمله مواردی است که در پژوهش حاضر به عنوان عوامل توسعه دهنده معارف ناب اهل بیت ((ع)) در بنین از بستر تحقیقات کتابخانه ای و مطالعات میدانی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: ایران، تشیع، بنین، داهومی
|
  • Morteza Hasaninasab* Page 7
    The presence and interference of some western countries caused to grow, develop, and strengthen the Jihadi-Takfiri movements beside the Islamic movements. In Nigeria, one of the most important North-West African countries, two Salafi-Jihadi groups of the Society of Ahl al-Sunna for the Invitation & Jihad (Boko Haram) and the Society of Ansar al-Moslemin in the country of Sudan are responsible for Salafi-Jihadi movements. The Boko Haram mostly concentrates on the near enemy, the Nigeria's Muslims, especially the Shiites. By contrast, the Ansar al-Moslemin focuses on confronting the west enemy, corrupt government, and non-Muslims in Nigeria. This procedural difference can be clearly seen between two groups of ISIS and al-Qaeda as the leaders of those two societies. The most important factors in the formation of these groups are the following: Islamic radicalism in the late of twentieth century, the concerns of Muslims about widespread propaganda of Christians, the growth of different religions, the extension of propaganda and authority of America and other world powers in this region, being affected by the propaganda of deviant sects such as Wahhabism, and the support of rich Arab governments. This study, with the aim of identifying the stream of radical Salafism in Nigeria, tries to discover the process of formation and extension of two main Salafi-Jihadi groups of the Society of Ahl al-Sunna for the Invitation & Jihad (Boko Haram) and the Society of Ansar al-Moslemin in the country of Sudan in Nigeria. In this study, data gathering was done by searching in written sources and Internet sites and first, the Society of Ahl al-Sunna for the Invitation & Jihad (Boko Haram), its history, its activities, its confrontation with the Shiites, and its ideology are discussed and then, the Society of Ansar al-Moslemin in the country of Sudan, its history, its activities, its ideology, and its relations with al-Qaeda and Boko Haram are discussed.
    Keywords: Salafi-Jihadi, Nigeria, Boko Haram, Ansar al-Moslemin
  • Seyed Mohammad Husseini* Page 27
    According to the constitution of the Federal Republic of Nigeria, the government's main purpose is the security and peace and there should never be the superiority among different people and ethnic groups. According to the constitution of this country, any discrimination is prohibited, all people in the society have the right to life, and the torture and arrest are prohibited. In the Nigeria's constitution, the religious patience and justice are a part of the national ethics and the constitution clarifies the government's human actions with emphasis on the human sanctity and munificence. The Nigerian government and state officials are obliged to maintain the security of all ethnic groups including the Shiites. This study tries to point out the Nigerian government's responsibilities to protect the Shiite's life such as their freedom in doing religious practices, the prohibition of any torture and arrest of Shiites, the establishment of justice and the equality among Shiites and other groups and religions, religious patience, the importance of protecting the Shiite's life by government, and dealing with the elements that endanger their safety according to the Nigeria's legal rules, especially its constitution, Islamic juridical fundamentals, and the view of some Sunni scholars. This study also provides some instances of the Nigerian government's inefficiency in keeping the Shiite's security and life.
    Keywords: Nigeria, Shia, security, constitution, Sunni jurisprudence
  • Ali Reza Tohidi* Page 47
    In the realm of contemporary international law, paying attention to the rights of minorities and/or to the cultural and religious rights of human groups is known as a formal realm and there is an emphasis on the significance of observing the minimum behavioral standards in behaving with them. But there is a problem with all institutes observing the prohibition of discrimination against the minorities. The problem is that their predicted mechanisms are either limited to some non-binding recommendations or finally turned to those of a political institute. However, the world viewpoints about the traditional concepts of supporting the minorities have been changed in the world of rights. Shia, one of the important religious and ethnic groups in Nigeria, has been incredibly spread and at the same time, with the growth of the hopes and wishes of the people seeking the truth, the opposition of opponents against the Shiites and their leaders has been increased. Investigating these oppositions precisely such as the failed assassination of Sheikh Zakzaky, the attack on the peaceful Quds day protests in 2014, the attack on the Shiite's Hussainia are contrary to the international human rights law and the rights of religious and ethnic minorities. For decreasing such assaults, the following are recommended: intervention, official and diplomatic practices in supporting the support groups of human rights consciously and integratedly, using information and communication tools such as independent news networks and/or cyberspace for media coverage, declaring and illustrating the Shiite's innocence and human rights violation in Nigeria. Therefore, this research first explains both the cultural rights of minorities in doing religious practices and their different freedoms and then focuses on the human rights violation of religious minorities in Nigeria.
    Keywords: rights of minorities, religious rights, Nigeria, Shia
  • Nazanin Gheibi Hajipour*, Mahdieh Namdar Page 69
    No doubt, the effect and development of Islamic revolution of Iran is obviously seen in Nigeria, as the greatest Muslim country in Africa. It seems that the abundance of Muslim population in Nigeria, deviant religious tendencies, the common enemies of the Iran's and Nigeria's Muslims, and the similarity between the functions of Pahlavi and Nigerian governments are some effective factors of Islamic revolution on Nigeria. After the victory of Islamic revolution of Iran and sending its revolutionary messages about the revival of Islamic identity and the resistance against oppression and colonialism, the people all around the world, especially Africa, received these messages and began to do revolutionary actions. Therefore, the beginning of movements seeking Islam and reviving Islamic teachings by following Islamic revolution, the spread of Shia, and the tendency to Mahdavi idealism are some reflections of Islamic revolution in Nigeria. In addition, Islamic revolution caused some Islamic movements to be formed in Nigeria that they had some effects on Islamic movement in Northern Nigeria, Nigerian universities, movement of Muslim students, and the establishment of Nigerian scholar's association. In this research, they are analyzed with the library method and with a descriptive approach.
    Keywords: Islamic revolution, Nigeria, Shia, Mahdaviat, Islamic movement, Ibrahim Zakzaky
  • Seyed Hamid Husseini* Page 93
    The most populous African country and the third Muslim country in the world is Nigeria and the community of Muslims is in the North of this country. There are two important and different ideas about the when and how of the entrance of Islam to Nigeria. Some believe that it happened after the Prophet Muhammad's death and some believe that it happened after the Muslim merchants entered this country through the North in the seventh century A.H. The remarkable point about the entrance of Islam to Nigeria is that although at the beginning, the Muslim's population was low until the era of Usman dan Fodio, Muslims entered this country with the love of Ahl al-Bayt. The different Sufi sects such as Tijanieh and Qaderieh have been spread with the love of Ahl al-Bayt. The most important factors of growth of Shia in Nigeria are the following: the immigration of Imamzadegan and the establishment of Edrissian and Fatimid governments. The scientists divide the presence of Shia in Nigeria into three historical sections. The third section is related to the year 1999 when Nigerian people and Muslims were mostly affected by the waves of Islamic awakening and Islamic revolution of Iran and most of them turned to Shia. Other factors of why and how of the formation and extension of Shia thought in Nigeria, which have been discussed in this research with the library method and with a descriptive approach, are the following: Khoja and Lebanese Shiites and the presence of Muslim merchants and different Sufi sects.
    Keywords: Nigeria, Islam, Shia, Tasavof, Africa
  • Ali Reza Hadad* Page 105
    Since several years ago, Islam has been spread in many African countries and the people in this continent, with different customs and tribal traditions, have accepted Islam as a divine religion. In spite of the presence of Fatimid government in the north of Africa and the role of Tasavof with its Shiite tendencies like the issue of Imamat, the African Muslim's limited awareness of Shiite thought was not proposed in the political and juridical level and after the victory of Islamic revolution of Iran, the topic of Islamism and paying attention to the Ahl al-Bayt's knowledge have been entering a new phase and African countries like Benin have turned to Shia. Before the victory of revolution, there are no political relations between Iran and Benin and the Benin's Muslims could not be directly aware of the current issues in Iran. After the establishment of Islamic Republic of Iran, many people from African countries including Benin came to Qom Seminary and began to learn Islamic knowledge. In addition, for spreading the Ahl al-Bayt's knowledge in Benin, a number of managers and missionaries have been sent to there and some Islamic centers and schools have been established there. In this research, the constructive relations with Friday prayer Imams, Tijani communities, some regional principals, missionaries, regional graduates, and University of Benin are introduced as the developer factors of the Ahl al-Bayt's knowledge in Benin.
    Keywords: Iran, Shia, Benin, Dahomey