فهرست مطالب

مطالعات قرآنی نامه جامعه - پیاپی 121 (بهار 1396)

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 121 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بتول سادات امینی* صفحه 7
    «رضا» از بهترین فضایل اخلاقی و از بالاترین مقامات مومنین است که در نتیجه محبت کامل انسان به باریتعالی به وجود می آید. رضا به معنای بیرون آمدن بنده از رضای خویشتن و داخل شدن به رضایت محبوب است و در یک کلام، هر آنچه که محبوب اراده کند. این فضیلت معنوی قابلیت بررسی و دقت از منظرهایی چون دین پژوهی، اخلاق، کلام، جامعه شناسی و روان شناسی را داراست و در این مجال سعی شده است ذیل بعد اخلاقی و با مویداتی از آیات، روایات و کلام حکما و رویکرد توصیفی تحلیلی به این مقام پرداخته شود. این جستار، پس از واکاوی واژه رضا و مقایسه آن با مفاهیم مرتبط و بررسی ریشه ها و آسیب شناسی آن، به شناخت مهمترین راه های کسب این فضیلت اخلاقی از دو بعد نظری و عملی خواهد پرداخت. توجه به قضا و قدر الهی، شناخت ماهیت دنیا و مثبت اندیشی از جمله راه های نظری و یاد مرگ، عبادت و قناعت از راه های عملی کسب این فضیلت اخلاقی است.
    کلیدواژگان: رضا، تسلیم، ناخشنودی، کسب فضیلت
  • فرشته زارعی*، طاهره ماهروزاده صفحه 33
    از بنیادی ترین نظریات موجود در انسان شناسی اسلامی «فطرت» است. اسلام با معرفی فطرت به عنوان امری غیراکتسابی، عمومی و ثابت که بر محور توحید قرار دارد، یکی از اصلی ترین مبانی مورد نیاز انسان شناسی را تبیین کرده است که می تواند پایه و اساس سایر نظریات باشد. در مقاله حاضر، امکان ثبات یا تغییر فطرت در قالب سه فرض بررسی شده است: تغییر فطرت، ثبات فطرت و بالفعل بودن آن و ثبات فطرت و بالقوه بودن آن. هر یک از مفروضات گفته شده، مبانی مختلفی با خود به همراه خواهد داشت و اصول، هدف و روش متفاوت و به تبع آن، سهم مسوولیت متفاوتی بر شانه نظام تعلیم و تربیت قرار خواهد داد. هرچند فطرت به عنوان امری ذاتی انسان شناخته می شود، اما ارتباط و تاثیرپذیری آن از محیط قابل انکار نیست، به صورتی که برای بروز و شکوفایی فطرت نیاز به محیطی موافق با آن است و محیط مخالف فطرت نیز می تواند امکان خاموشی آن را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: فطرت بالفعل، فطرت بالقوه، ثبات فطرت، تربیت، عمومیت فطرت
  • محترم قوی*، طاهره امیراحمدی صفحه 49
    سرگذشت پر فراز و نشیب قوم بنی اسرائیل که از نعمتهای فراوان مادی و معنوی برخوردار بودند و معجزات بزرگی را به چشم دیدند، دارای نکات تربیتی مهمی است. نوشتار حاضر به تحلیل عملکرد این قوم در برابر نعمت های الهی با توجه به آیات قرآن و منابع روایی و تفسیری اختصاص یافته است. این پژوهش با واکاوی زوایای مختلف زندگی این قوم، تصویر روشنی از چگونگی برخورد آنها با نعمت های الهی و علل و زمینه های ناسپاسی آن ارائه میدهد. نعمتهایی مانند نجات از بردگی فرعون، برخوردارشدن از امکانات زندگی، جاری شدن چشمه های دوازدهگانه، سایه افکن شدن ابرها، غذاهای رنگارنگ، رها شدن از بن بستها و وارد شدن به بیت المقدس از نعمتهای مادی و نزول تورات، اتحاد، عفو الهی و ارسال انبیای متعدد از مهمترین نعمتهای معنوی بنی اسرائیل است. پیامدهای ناسپاسی این نعمتها نیز صاعقهزدگی، سرگردانی در بیابان، تحریم طیبات، طاعون، قساوت قلب، تحت سلطه قرار گرفتن، ذلت و خواری، لعن الهی و حبط اعمال است که در این جستار با روش تحقیق تحلیلی توصیفی مورد واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بنی اسرائیل، نعمت های مادی، نعمت های معنوی، کفران نعمت
  • طاهره محقق* صفحه 75
    اشتغال زنان در جوامع در حال توسعه پدید های اجتنابناپذیر است. دغدغه یک بانوی مسلمان که وظیفه خود را حفظ نظام خانواده میداند، چگونگی ایجاد هماهنگی و انطباق وظایف اصلی خود، اعم از وظیفه همسری و مادری، با مقوله اشتغال است. این مقاله میکوشد راه کارهایی برای کمک به زنان شاغل ارائه دهد تا بتوانند اشتغال و خانواده را در کنار هم حفظ نمایند. تعامل بانوان شاغل با خانواده از این جهت اهمیت دارد که موجب ایجاد صمیمیت میان اعضای خانواده شده و آنان را افرادی با گذشت، منطقی و خردمند تربیت می کند و این تربیت، به ارتقای اخلاق در جامعه نیز کمک خواهد کرد. بر اساس دستاورد تحقیق حاضر، ارتقای تعامل در سه حیطه شناختی، اخلاقی و رفتاری صورت میگیرد. بدین منظور راهکارهایی جهت ارتقای تعامل و نحوه به کارگیری این روش ها در سه حوزه شناختی، اخلاقی و رفتاری عملی ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: زنان شاغل، خانواده، مسوولیت، تعامل
  • سیده زهرا موسوی* صفحه 103
    تربیت فرزندانی که دارای شخصیتی سالم و باثبات بوده و در آینده بتوانند در جامعه نقش پیشبرنده و مفیدی ایفا کنند، از مهمترین دغدغه های والدین و برنامه اساسی خانواده است. روشن است که دستیابی به این مهم نیازمند الگویی قابل اطمینان و تضمینی است، به گونهای که ضمن سازگاری با شرایط روحی و جسمی کودک، نتیجه خوب و مناسبی را نیز به همراه داشته باشد. برای رسیدن به چنین الگوی تربیتی بهترین و نزدیکترین راه، استفاده از سرچشمه وحی و خاندان پاک عصمت و طهارت((ع)) است. از این رو این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی سیره حضرت زهرا(س) در کتب روایی اختصاص یافته است. آنچه از این پژوهش میتوان دریافت این است که حضرت زهرا(س) در روش تربیتی خود به نیازهای مادی و معنوی فرزندان توجه داشته و به تربیت در دو بعد مادی و معنوی اهتمام ورزیدهاند؛ چرا که در تربیت کودک نه تنها جسم، بلکه سایر ابعاد عبادی، عاطفی و اعتقادی و... فرزندان باید مورد توجه قرار گیرد و نقطه آغاز دامان مادر است.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا (س)، سبک زندگی، تربیت، فرزند پروری
  • زینب مشهودی* صفحه 123
    امروز با تحول در شیوه زندگی شهری، ورزش برای زنان امری جدی تلقی می شود که به سلامت جسم، نشاط روح، انجام صحیح نقش مادری- همسری و تربیت نسل آینده کمک می کند. در دین اسلام نیز هر عمل مشروعی که موجب نیرومندی و تقویت جسم و روح افراد و به طور کلی سبب نشاط و نیرومندی جامعه شود، مطلوب بوده و مورد تایید قرار گرفته است. از این رو هدف اصلی این تحقیق، شناخت ماهیت ورزش بانوان بر اساس معیارهای اسلامی و مطابق با منزلت زن مسلمان است. در این جستار برای بیان مسائل مربوط به ورزش بانوان، با رجوع به حوزه فقه اسلامی و جستجو در مصادر و منابع فقهی شیعه، اصول کلی ورزش بانوان مورد بررسی قرار گرفته است و این نتیجه به دست آمده است که با توجه به سیره عقلا و اصل برائت، ورزش برای بانوان مباح است و موید آن آیات و روایاتی است که در زمینه تندرستی و تقویت جسم وجود دارد. محدوده این امر نیز تا آن جا که برای آنان ضرری نداشته باشد و مستلزم فعل حرامی نگردد، مجاز شمرده شده است.
    کلیدواژگان: ورزش بانوان، پوشش، فقه شیعه، نظام خانواده، اختلاط زن و مرد
|
  • Batul Sadat Amini* Page 7
    Riḍā (contentment) is one of the best moral virtues and one of the highest status of the true believers, which is achieved as a result of complete love of man for the Almighty. Riḍā means that a servant does not think about his own desire and satisfaction and just seeks the consent and satisfaction of his Beloved and, in a word, in content with what the Beloved wishes. This spiritual virtue can be examined from religious, ethical, theological, sociological and psychological perspectives. Using the descriptive - analytical approach and by referring to the verses, narrations, and the words of the philosopher, the present paper seeks to expound on the ethical dimension. After examining the word “Riḍā”, comparing it with the related concepts and studying its origins and pathology, this research studies the most important ways of obtaining this moral virtue from the two theoretical and practical aspects. Attention to divine fate and destiny, knowing the nature of the world and positive thinking are among the theoretical aspects, and thinking of death, worship and contentment are some of the practical ways of achieving this moral virtue.
    Keywords: Riḍā_submission_dissatisfaction_achieving a virtue
  • Fereshteh Zarei*, Tahereh Mahroozadeh Page 33
    "Fitrat” (innate nature) is one of the most fundamental theories in Islamic anthropology. Introducing innate nature as a nonacquired, universal and constant issue based on monotheism, Islam regards it as one of the necessary foundations of anthropology that could be the basis for other theories. The present paper investigates the possibility of the stability or variability of nature in the form of three hypotheses: the variability of innate nature, the stability of innate nature and its actuality, and the stability of innate nature and its potentiality. Each of these hypotheses will have different foundations, principles, goals and methods, and will consequently assign a different responsibility to the educational system. Although nature is perceived as an intrinsic quality in human being, its connection and influence from the environment cannot be denied. The manifestation and development of innate nature requires a favorable environment and an unfavorable environment may lead to its extinguishment.
    Keywords: actual nature, potential nature, stability of innate nature, education, generality of nature
  • Mohtaram Qavi*, Tahere Mirahmadi Page 49
    The eventful story of the Israelites who enjoyed many material and spiritual blessings and saw great miracles has important educational implications. The present paper refers to the Quranic verses and narrative and interpretive sources to analyze the reaction of these people to the divine blessings. Investigating the different aspects of the Israelites’ life, this study presents a clear picture of how they dealt with divine blessings and the causes and reasons for their ingratitude. Salvation from Pharaoh's slavery, enjoying living facilities, the twelve springs, the shadowing of clouds, colorful food, being released from entanglements and entering Jerusalem are among material blessings. The descent of the Torah, unity, divine forgiveness, and the messenger ship of numerous prophets are among the most important spiritual blessings for the Israelites. The consequences of their ungratefulness for these blessings include the thunderbolt, wandering in the wilderness, prohibition of pure women, plague, cruelty of heart, being dominated and humiliated, divine cursing, and refutation of good deeds, that are dealt with in this descriptive -analytical research method.
    Keywords: Israelites, material blessings, spiritual blessings, ingratitude for blessings
  • Tahereh Mohagheghm* Page 75
    In developing societies, women’s working is an inevitable phenomenon. For a Muslim woman, who regards maintaining the family as her main duty, coordinating the outside job with the main duties i.e. her responsibilities as a wife and mother is a great concern. The present paper seeks to present some strategies to help working women keep their job and family at the same time. The interaction of working women with their families is important because it promotes intimacy among family members and helps them raise forgiving, rational, and wise children, which will in turn contribute to the promotion of ethics in society. Based on the research findings, promoting the interaction of working women with their families takes place in three cognitive, ethical and behavioral domains. To this end, some strategies for promoting interaction and the practical ways of using these methods in the three cognitive, ethical and behavioral domains will be proposed.
    Keywords: working women, family, responsibility, interaction
  • Seyyedeh Zahra Mousavi* Page 103
    Raising children who have a healthy and stable personality and can play a productive and useful role in society is one of the most important concerns of parents and the basic program of families. Obviously, achieving this important goal requires a reliable and guaranteed model which is well-matched with the child's mental and physical conditions and can lead to favorable and satisfactory results. In order to achieve such educational pattern, the best and nearest way is to use the source of Revelation and the pure and infallible household of the Prophet. Hence, using a descriptive-analytical method, this paper investigates the life of Hazrat Zahra (sa) in the books of tradition. What can be learned from this research is that in her style of child rearing, Hazrat Zahra (pbuh) focused on the material and spiritual needs of her children and their upbringing in both material and spiritual dimensions, because in child-rearing, not only the physical, but also the devotional, affectional and doctrinal aspects should be considered and the starting point is mother's lap.
    Keywords: Hazrat Zahra (S), lifestyle, upbringing, parenting
  • Zainab Mashhoodi* Page 123
    Today, with the developments in the urban lifestyle, women’s sports is considered to be an important issue that contributes to their physical health, vitality of spirits, proper fulfillment of their role as a mother and a wife, and better upbringing of the next generation. In Islam, any legitimate act that strengthens individuals’ body and soul and, in general, increases vitality and vigor in society is accepted and approved. Therefore, the main aim of this research is to study the nature of women's sports based on the Islamic criteria and in accordance with the dignity of Muslim women. Referring to the field of Islamic Fiqh and searching in Shiite jurisprudential sources, the present study explains and investigates women's sports issues and its general principles. The research results show that according to the biography of the wise and the principle of acquittal, sport is allowable for women, and this is confirmed by the verses and narrations about body's health and well-being. Sports is permissible insofar as it does not harm women and does not entail the practice of illegal acts.
    Keywords: women's sports, Hijab, Shiite jurisprudence, family system, mixing of women, men