فهرست مطالب

انتظار موعود - سال شانزدهم شماره 52 (بهار 1395)

فصلنامه انتظار موعود
سال شانزدهم شماره 52 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 5
    در روایات اسلامی، هویت و شخصیت مهدوی موعود4 که از باورهای مسلم نزد عموم مذاهب اسلامی است؛ دقیق و روشن بیان شده است. او مردی است از عترت و اهل بیت پیامبر اکرم (ص)، همنام با آن حضرت، علوی، فاطمی و حسینی و نام پدر گرامی اش، «حسن» است.
    با این حال، در برخی از روایات، مهدی موعود (ص)، از خاندان عباس، عموی پیامبر اکرم (ص) و از نسل امام حسن مجتبی (ع) و نام پدرش، «عبد الله » عنوان شده است. این نوشتار، ضمن بررسی این دسته روایات با روش توصیفی تحلیلی؛ به این نکته راه یافته که این روایات به دلیل نا سازگاری با روایات معتبر و متواتر و نیز ضعف سند، قابل استناد نیستند. در عین حال، تاویلات و توجی هاتی برای آن ها بیان شده است که با فرض صحت این توجی هات، این دسته از روایات با روایات دیگر ناسازگار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، تبار علوی، تبار عباسی، اسمه اسمی، اسم ابیه اسم ابی
  • عبد الحسین خسروپناه، محمد زارعی صفحه 21
    یکی از مسائل مهم مرتبط با مهدویت، موضوع «عدالت جهانی و چگونگی اجرای آن» است که دلایل عقلی و نقلی فراوان بر ضرورت تحقق آن وجود دارد. شیوه های متداول قضایی که بر شاهد و بینه و امارات تکیه دارند، نتوانسته است عدالت واقعی را به ارمغان آورد. لذا وجود روایات دال بر تحکیم (داوری) امام مهدی (عج) به باطن در منابع شیعی، شیوه قضایی جدیدی مبتنی بر «علم و فراگیر امام معصوم» را تایید می کند.
    در این تحقیق که با روش کتابخانه ای، در استناد و منبع به روش اسنادی و در تجزیه و تحلیل به شیوه توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است؛ ضمن طرح یکی از مهم ترین اشکالات وارد بر این گونه داوری، از سوی امام مهدی (عج) در برخی منابع شیعی(یعنی عدم قطعیت و ضعف راویان این احادیث)؛ به پاسخگویی و دفاع از آن ها پرداخته شود.
    مجموع روایات، مربوط به تحکیم امام مهدی (عج) به باطن از نظر اعتبار، به دو دسته می توان تقسیم کرد: الف) روایاتی که راویان زنجیره سند آن تماما ثقه و مسند و متصل به معصوم بوده و روایات مذکور به لحاظ سند و دلالت محتوایی قابل استنادند:. ب) روایات مرسل، مجهول یا ضعیف هستند؛ که البته به دلیل تعاضد مضمونی و عدم امکان داعیه دروغ گویی در این موضوع، می توان آن ها را مورد توجه قرار داد.
    در نتیجه با توجه به این که سند ده روایت، متصل وصحیح و موثق است و دیگر اخبار مربوط نیز موید این دیدگاه است؛ می توان اذعان کرد که اخبار باب تحکیم امام مهدی (عج) و اسانید روایات، مستفیض است و مستند روایی باب را تامین می کند.
    کلیدواژگان: عدالت، علم امام، تحکیم به باطن، سند، توثیق
  • روح الله شاکری زواردهی، زهیر دهقانی آرانی صفحه 45
    با شکل گیری موج جدیدی از اسلام هراسی و اسلام ستیزی در چند دهه اخیر در غرب؛ برخی نویسندگان و مبلغان مسیحی در زمینه شیطانی خواندن دین اسلام و انطباق آن با محور شرارت مذکور در کتاب مقدس تلاش کرده اند. این افراد با طرح نظریه های گوناگون، تا بدان جا پیش رفته اند که از تطبیق منجی اسلامی (امام مهدی) بر ضد مسیح مذکور در کتاب مقدس (آنتی کرایست) سخن گفته اند. دراین زمینه، نظریه «ضد مسیح اسلامی»، با استناد به منابع اسلامی و مسیحی، در اثبات یکی بودن ویژگی های رفتاری و شخصیتی منجی اسلامی با ویژگی های ضد مسیح مذکور در عبارات کتاب مقدس، تلاش می ورزد و در پی آن، دیدگاه «اسلام، ردای ضد مسیح» این موضوع را برجسته و امام مهدی (عج)، به روایت شیعیان را مصداق ضد مسیح معرفی کرده است. از آن جا که این نظریات به کمک تبلیغات رسانه ای قوی در بستر مذهبی غرب معروفیت بالایی پیدا کرده و زمینه مسمومیت فکری عمومی را فراهم کرده اند؛ بررسی و نقد این دیدگاه ها ضروری به نظر می رسد. در این سو، ابتدا به توصیف مقدمات، استنادات و نتایج این دو دیدگاه پرداخته و سپس مبانی و شواهد آن ها بررسی و نقد شده است. نتیجه، این که بسیاری از برداشت های صاحبان نظریه از کتاب مقدس و نیز آموزه های اسلامی ناصحیح است. تطبیق نهایی صورت گرفته نیز اشکالات متعددی دارد که اصل آن را مخدوش می کند.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، ضد مسیح، نظریات ضد مسیح اسلامی، بررسی تطبیقی
  • مهراب صادق نیا، سعید توسلی خواه صفحه 71
    «هزاره گرایی» به معنی اعتقاد به پایان قریب الوقوع نظام کنونی دنیا و پدیدار شدن حکومتی در غایت خوبی، هماهنگی و عدالت پیشگی در جهان، مورد مطالعه دانشمندان علوم مختلفی همچون دانشمندان عرصه الاهیات، جامعه شناسی، روان شناسی، انسان شناسی و علوم سیاسی قرار گرفته است؛ چرا که مهم ترین شاخصه های هزاره گرایان، اول، نارضایتی از وضع موجود و سپس اعتقاد به وقوع دوره ای از جهان است که عدالت، صلح و رفاه در آن فراگیر می شود.
    گرچه ریشه این اصطلاح به قبل از دوران باستان بر می گردد؛ رشد و توسعه این مفهوم در جهان مسیحیت شکل گرفته است و به حکومت هزار ساله ملکوت خداوند بر زمین اشاره دارد.
    به طورکلی گونه شناسی ها نسبت به هزاره گرایی در دو رویکرد «سکولار» و «معنوی» قابل بررسی است که البته در برخی موارد، به رغم تفاوت در رویکرد، مشابه هستند. این تشابه، گویای این واقعیت است که نوع موعود مورد اعتقاد، بر چگونگی جنبش های هزاره گرا تاثیر به سزایی گذاشته است.
    کلیدواژگان: هزاره گرایی، مسیحاگرایی، جنبش های موعودگرا، موعودباوری، منجی گرایی
  • مسلم محمدی، سید محمد مهدی میری رمی صفحه 95
    تحلیل وجود امام در میان پارادیم های فکری و معرفتی تشیع، نقشی اساسی درحوزه مطالعات دینی عهده دار است. تحلیل جامع، خرد ورزانه و اندیشه ورانه، ساحت های گوناگون مسئله امامت، می تواند روی آوردهای هنجاری و معرفت شناختی متعددی را به ارمغان آورد.
    دراین میان، «ضرورت وجود امام از سوی خدا»، به عنوان ضرورتی عقلی در تفکر غالب مکتب امامیه، تحلیلی نظام مند و منطقی را می طلبد.
    این نوشتار، مقوله ضرورت وجود امام را با رویکرد عقلی و برهانی، با محوریت اندیشه و آثار استاد جوادی آملی در قالب براهین و ادله مختلف تبیین و تحلیل کرده است.
    «برهان لطف»، «برهان علت غایی»، «حفظ نظام اجتماعی» ، «قاعده امکان اشرف» و «قاعده الواحد»؛ از اهم براهین عقلی بر ضرورت وجود امام به حساب می آیند که هر یک در صدد ارائه تصویری روشن از یکی از ساحت های مسئله امامت است.
    هر کدام از براهین پنج گانه مذکور، به صورت مورد پژوهانه به ضرورت وجود امام از سوی خداوند متعال پرداخته و در مواردی اشکالات احتمالی را پاسخ گفته است.
    کلیدواژگان: امام، رویکرد عقلی، ضرورت وجود امام، برهان عقلی، استاد جوادی آملی
  • رحیم کارگر، امید درویشی صفحه 113
    «جهانی شدن» ضمن به وجود آوردن تحولاتی عمیق و ایجاد مرحله ای نوین از زندگی برای بشر، آثار متعددی برجای گذاشته است. با توجه به این که یکی از مباحث مهم اندیشه مهدویت، بررسی زمینه های انقلاب جهانی امام زمان (عج) می باشد؛ در این پژوهش تلاش شده است بیان شود که جهانی شدن چگونه به لحاظ سیاسی، می تواند زمینه ساز انقلاب جهانی امام زمان (عج) باشد. این نوشتار، ضمن اشاره به برخی آثار سیاسی جهانی شدن، با روشی توصیفی تحلیلی، به فرصت هایی اشاره می کند که بسترهای مثبت یا منفی شکل گیری قیام و انقلاب امام زمان را به وجود می آورند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی سازی، سیاست، زمینه سازی، قیام، حکومت، انقلاب، امام زمان
|
  • Ali Rabbani Golpayeganie Page 5
    In Islamic traditions, the promised Mahdi’s identity and personality who is one of the indisputable beliefs among all Islamic sects is clearly and precisely stated. He is a man of the Prophet’s progeny and the Household, with the same name as of the Prophet, Alavi, Fatemi and Hussayni, and “Hassan” is his father’s name. However, in some traditions, the promised Mahdi (A.S) is from the House of Abbas, the Prophet’s uncle, and from the descendant of Imam Hasan Mojtaba and his father’s name is “Abdollah”. Meanwhile, this paper investigates this group of traditions with a descriptive-analytic approach, it has found that these traditions cannot be invoked due to their incompatibility with authentic and frequent traditions and because of the weakness of their documentation. At the same time, some interpretations and justifications have been stated for them that assuming the validity of these justifications, these traditions are not incompatible with the other ones.
    Keywords: genealogy, Alvi Origin, Abbasi Origin, his name is my name, his father's name is my father's name
  • Abdol Husseyn Khosro Panah, Muhammad Zareie Page 21
    One of the important issues related to Mahdism is the topic of “global justice and the how of its implementation” for which there are a lot of rational and traditional reasons on the necessity of its realization. Conventional judicial methods which rely on the witness, evidence and hints have failed to bring about the true justice. Therefore, the presence of the traditions indicating the Imam Mahdi’s judgment based on his spiritual inner knowledge in Shiite sources proves a new judicial method based on the comprehensive knowledge of the Infallible Imam.
    In this research, which is done with the library method, in the documentation and source with a documentary method, and in the analysis part with a descriptive-analytic method; while we set forth one of the most important objections made against this judgment by Imam Mahdi (A.S) in some of the Shiite sources (i.e the uncertainty and the weakness of such hadiths), we respond to and defend them.
    The total of narrations related to the judgment of Imam Mahdi (A.S) based on the spiritual inner knowledge can be divided into two categories in terms of reliability: A) traditions that its narrators of the chain of document are all reliable, supported and connected to the Infallible Imam and such narrations are provable in terms of their documentation and content signification; B) traditions which either lack the first transmitter or has poor or unknown narrators, which of course can be considered due to their thematic cooperation and the impossibility of lying claims in this regard.
    Therefore, considering the fact that the document of 10 narrations is continuous, authentic, and valid and other such news also verify this view, we can admit the news about the Imam Mahdi’s (A.S) judgment and the documents of the traditions are equivalent and provide the validity of the documents.
    Keywords: justice, Imam's knowledge, judgment based on the spiritual inner knowledge, document, authorization
  • Rouh Allah Shakerie Zavardehie, Zoheyr Dehghani Arani Page 45
    With the formation of the new wave of Islamophobia and Islam-fighting in the recent decades in the West, some writers and Christian missionaries have endeavored to call Islam satanic and compare it to the axis of evil mentioned in the Bible. By presenting various theories, these people have gone so far as they have compared the Islamic savior (Imam Mahdi (A.S)) to the Antichrist mentioned in the Bible. In this context, the theory of “Islamic Antichrist” tries to prove the behavioral traits and the character of the Islamic Savior is the same as the characteristics of the Antichrist mentioned in the words of the Scripture by referring to the Islamic and Christian sources, and then, they have raised the view of “Islam, the robe of Antichrist” and introduced Imam Mahdi (A.S) in Shia narrations as the example of Antichrist. Since these theories have become quite well-known in the West with the help of media promotion in the religious grounds of the West, it has paved the ground for general intellectual poisoning. It seems necessary to review and criticize these theories. From this direction, at first we describe the preliminaries, documentation and results of these two viewpoints and then we consider and criticize the fundamentals and evidences. The result is many of the interpretations of the owners of the theory from the Bible and the Islamic Teachings are incorrect. The final realization of the comparison has also several flaws which falsifies its origin.
    Keywords: Imam Mahdi (A.S), Antichrist, Islamic Antichrist theories, comparative investigation
  • Mehrab Sadegh Nia, Saeid Tavassoli Khah Page 71
    “Millennium orientation”, meaning believing in the imminent end of the current system of this world and the emergence of the government in its extreme goodness, harmony and justice in the world, has been the subject of study for the scholars of various sciences such as scholars in the field of theology, sociology, psychology, anthropology and political sciences, because the most important indicators of the Millennium orientists at first is the dissatisfaction with the status quo and then believing in the course of the world where justice, peace and prosperity is inclusive.
    Although the origin of the term dates back to the period before the ancient times, the growth and the development of this concept has formed in the Christianity and refers to the thousand-year Government of the Kingdom of God on earth. In general, the typologies related to the Millennium can be investigated in the two approaches of “secular” and “spiritual” which of course are similar to each other in some cases in spite of the difference in approach. This similarity indicates the fact that the type of the believed promised has had a significant impact on the millennium-oriented movements.
    Keywords: millennium, orientation, Christ, orientation, the promised, orientation movements, belief in the promised, Saviorism
  • Moslem Muhammadi, Seyyed Muhammad Mahdi Miri Rami Page 95
    Analysis of the presence of Imam among the Shiite thought and knowledge paradigms has been responsible for the essential role in the field of religious studies. A comprehensive, reasonable, and thoughtful analysis of various aspects of the issue of Imamate can bring about several normative and epistemological achievements. In the meantime, “the necessity of the presence of Imam from God’s viewpoint” as a rational necessity in the prevailing thought of Imamate school demands for a systematic and rational analysis.
    The current article explains and analyzes the issue of necessity of the existence of the Imam with a rational and logical approach with a focus on the ideas and works of Master Javadi Amoli in the form of various arguments and evidences. “Favor reasoning”, “the final reason” reasoning, “social order maintenance”, “the rule for possibility of the noblest”, “the rule for Oneness” are considered to be the most important rational arguments on the necessity of the existence of the Imam, each of which intends to provide a clear picture of the aspects of the issue of Imamate. Each of the five above-mentioned arguments deals with the necessity of the existence of Imam from the Almighty God’s viewpoint in the caseworks and responds to the possible problems in some cases.
    Keywords: Imam, rational approach, the necessity of the existence of Imam, rational argument, Master Javadi Amoli
  • Rahim Kargar, Omid Darvishie Page 113
    While “globalization” has brought profound changes and created a new stage of life for mankind, it has left numerous effects. Considering the fact that one of the important discussions of Mahdism thought is investigating the grounds of global revolution of Imam Mahdi (A.S), in this study, we explain that how globalization can politically pave the ground for the world-wide revolution of Imam Mahdi (A.S). While this article discusses some of the political effects of globalization, it points to the opportunities which create the either positive or negative contexts of the formation of Imam Mahdi’s uprising and revolution with a descriptive-analytic approach.
    Keywords: globalization, globalizing, politics, preparation, uprising, government, revolution, Imam of the Time