فهرست مطالب

انتظار موعود - سال هفدهم شماره 56 (بهار 1396)

فصلنامه انتظار موعود
سال هفدهم شماره 56 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 5
    یکی از دلایل امامت امامان دوازدهگانه اهل بیت آیه مودت؛ آیه 23 سوره شوری:  قل لا اسالکم علیه اجرا إلا الموده فی القربی و روایات مربوط به آن است. بر اساس این روایات، مقصود از «قربی» در آیه شریفه، امیرالمومنین علی ، فاطمه زهرا و دیگر امامان از ذریه امیرالمومنین هستند.
    این مطلب مورد اجماع شیعه امامیه است. شماری از عالمان اهل سنت نیز آن را به ویژه درباره اهل کسا پذیرفته اند. در این آیه شریفه، مودت خویشاوندان پیامبر به منزله اجر رسالت آن حضرت به شمار آمده است. این مطلب گویای آن است که مقام و منزلت معنوی آنان با مقام و منزلت رسالت، محک می خورد. لذا با توجه به این که افضلیت و عصمت از شرایط مهم امامت است، امامت امامان اهل بیت ثابت می شود.
    امامت دارای ابعاد ظاهری و باطنی، علمی و عملی، اخلاقی و سیاسی است. از منظر اسلام، مرد بودن یکی از شرایط امامت سیاسی است. لذا عدم اعتقاد به امامت سیاسی فاطمه زهرا، بر دلالت آیه مودت بر امامت اهل بیت خدشه ای وارد نمی سازد. همچنین، اعتقاد به امامت امیرالمومنین در زمان پیامبر و امامت امام حسن در زمان امیرالمومنین - به مقتضای آیه مودت- با اعتقاد به وحدت امام در هر زمان ناسازگار نیست؛ زیرا مقصود از وحدت امام در هر زمان این نیست که دارنده مقام امامت یکی است؛ بلکه مقصود این است که امام علاوه بر داشتن مقام امامت، حق اعمال ولایت و امامت به صورت مستقل داشته باشد. به عبارت دیگر، دو امام در عرض هم، در طول یکدیگر، مانند نبوت و امامت موسی و هارون در یک زمان.
    کلیدواژگان: آیه مودت، اهل بیت، مودت، افضلیت، عصمت، امامت
  • عزالدین رضانژاد، رحمان عشریه، محمد علی پرهیزگار* صفحه 33

    تاویل گرایی و تفسیر به رای نسبت به آموزه های اسلامی، از کژاندیشی هایی است که دامنگیر برخی از فرقه ها و جریان های انحرافی شده است.
    «قیامت» در قرآن کریم و آموزه های مسلمانان، مفهوم روشنی دارد. از این رو، در این زمینه شک و شبهه ای برای قریب به اتفاق آنان وجود ندارد.
    در دو سده اخیر، با پیدایش دو جریان بابیت و بهائیت، ادعاهای نادرستی مطرح گردیده که تاویل آموزه «قیامت موعود» مسلمانان از رستاخیز و جهان پس از مرگ؛ به معنای «قیام قائم» و نسخ شریعت گذشته و ظهور دین جدید؛ یکی از آن هاست.
    نوشتار حاضر با روش پژوهش توصیفی – تحلیلی از طریق جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای به طرح این دیدگاه پرداخته و سپس آن را مورد تحلیل و نقد قرار داده است. نتایج حاکی از آن است که نه تنها هیچ دلیل عقلی و نقلی بر تاویل قیامت به قیامت قائم نیست، بلکه با مدعیات این فرقه ها در تناقض است.
    واژگان کلیدی: قیامت موعود، قیام قائم، تاویل، بابیت، بهائیت

  • رضا حاجی ابراهیم، سید عبدالله میراحمدی صفحه 55
    مقاله حاضر عهده دار بررسی این مسئله است که بودونبود کثرت ادیان در آینده، در تعیین سرنوشت ادیان ونجات پیروان آن ها چه نقشی دارد. به علاوه می کوشد به بررسی کثرت ادیان و نجات بخشی امام مهدی در آموزه های مهدویت بپردازد. این پژوهش، نخست، از منظر عقلی به تحلیل و بررسی کثرت حقانیت، با توجه به واقعیت غایی(خدای فلسفی) و کثرت نجات، مبتنی بر تحول در کثرت گرایی دینی «جان هیک»پرداخته؛ آن گاه ازمنظر نقلی و عقلی برخی آیات و روایات درباره نجات بر پایه شئون وجودی امام مهدی را موردبررسی قرار داده است و به این نتیجه می رسد که کثرت گرایی دینی هیک با ساختار متناقض، در توجیه مدعای کثرت حقانیت ادیان و نجات بخشی یکسان آن ها ناتوان است.
    از طرفی، بر اساس آموزه های مهدویت، از یک سو شان هدایت گری و نور امامت امام مهدی سبب تحقق هدایت کامل و ظهور سیطره اسلام می شود و از سوی دیگر، آن حضرت با داوری میان پیروان ادیان با نفی کثرت ادیان حقانیت اسلام را اثبات می کند. همچنین با هدایت همه حق طلبان سبب نجات همگانی می گردد و نجات بخشی امام مهدی با کارکردهایی مانند؛ جمعی، فردی، مادی، معنوی و کی هانی به انجام می رسد.
    کلیدواژگان: پلورالیسم دینی، حقانیت، نجات، مهدویت، عصر ظهور
  • حسین الهی نژاد صفحه 75
    در این نوشتار، دو مقطع زمانی «غیبت» و «ظهور» به تصویر کشیده شده است. مقطع غیبت تداعی کننده جامعه عصر غیبت به سرپرستی ولی فقیه و مقطع ظهور، بیان گر جامعه عصر ظهور به سرپرستی امام مهدی است. جامعه عصر ظهور به عنوان «جامعه منتظر» و جامعه عصر غیبت به عنوان «جامعه منتظر»؛ از نظر غایت شناختی و کارکرد شناختی همپوشانی دارند. یعنی جامعه منتظر که جامعه ولی فقیه باشد، در جهت رسیدن به غایت و هدف جامعه مهدوی نظیر عدالت، معنویت، انسانیت، دیانت خدامحوری و اخلاق محوری حرکت می کند. پس، از جمله اهداف و غایات مهم نظام جهانی مهدوی، تحقق عدالت در گستره جهانی در همه ساحت ها و ابعاد زندگی بشر است. تحلیل مبنایی اجرای عدالت مهدوی در عصر غیبت، به واسطه ترابط و نسبتی که میان دو جامعه عصر ظهور و عصر غیبت بر قرار است، توجیه می شود. بر این اساس، جامعه عصر ظهور، جامعه الگو و جامعه عصر غیبت، جامعه الگو پذیر معرفی می شود. در این نوشتار، رابطه لزومی میان جامعه عصر غیبت با جامعه عصر ظهور با روش عقلی و متد نقلی توجیه پذیر شده و داده های عقلی، همراه با تحلیل نظری، همراهی جامعه ولی فقیه با جامعه مهدوی را در تحقق عدالت مبرهن می سازد.
    کلیدواژگان: عدالت مهدوی، ولایت فقیه، اصل الگو پذیری، اصل سنخیت، قانون تضایف، عصر غیبت، عصر ظهور
  • محمد شهبازیان، عبدالرضا حسناتی نجف آبادی صفحه 91
    فهم دین و شناخت آسیب های ناشی از تحریف در معارف دینی به تخصص نیاز درد و در واقع پس از شناخت ناسخ و منسوخ ، مطلق و مقید، عام و خاص ،محکم و متشابه و مغالطه و شبهه امکان پذیر است. اما پرسش این جاست که آیا همه مردم به این علوم تسلط کامل دارند؟ آیا صرف آشنایی اولیه می تواند در فهم روح دین و قوانین حاکم بر آموزه ها راهگشا باشد؟ بنابر حکم عقل و دین ، برای جلوگیری از انحراف در دین و فهم صحیح از آن، باید از عالمان دینی که میراث دار ائمه اطهار هستند، بهره برد . در بیان اهل بیت، مراجعه مردم به «روات احادیث» و دستور «تقلید عوام از فقها»، اصلی انکار ناپذیر است. از طرف دیگر، مدعیان دروغین، در برابر جایگاه رفیع و عملکرد موفق و موثر این پاسبانان و حافظان، تمام تلاش خود را صورت داده تا جایگاه نهاد مرجعیت و فقاهت را با دست آویز هایی باطل، خدشه دار کنند و چون فقی هان عالم و وارسته را سد راه خود می دانند، تلاش کرده اند اتهاماتی، مانند تقابل گروه فقها با امام مهدی، کشته شدن فقها در دوران ظهور، سنتی و کهنه گرا بودن را به این مرزداران دین نسبت دهند. در این نوشتار با روش توصیفی –تحلیلی، به نقد روایت هایی پرداخته است که جریان های انحرافی جهت اثبات ادعای باطل خود بدان ها تمسک کرده و نتیجه این که برخی روایت های مورد استناد جعلی بوده و تعدادی دیگر علاوه بر ضعف، به تحریف در معنا و مصداق گیری ناصحیح دچارند.
    کلیدواژگان: باز نگرش، مذمت، روایات، فقها، آخرالزمان
  • سید مجتبی معنوی صفحه 113
    پژوهش پیش رو، به «سبک شناسی ائمه در مقابله با شبهه های شبهه کنندگان بر مسئله مهدویت» پرداخته و هدف از اجرای آن، ارائه الگویی مناسب از تعامل اهل بیت با شبهه های وارده بر مهدویت، به منظور رویارویی هوشمندانه با آن ها در زمان معاصر است. مفروض این تحقیق آن است که تعامل اهل بیت به جهت معصوم بودن و علم و دانش آنان در رویارویی با بحران های معرفتی، راهبردی برای مقابله هوشمندانه با شبهات مهدویت با خود به همراه دارد. روش تحقیق در مقاله از نوع توصیفی تحلیلی بر پایه مطالعات کتاب های حدیثی و تاریخی است. بررسی سیره اهل بیت نشان می دهد، ائمه در مواجهه با شبهه های وارد شده نسبت به مسئله مهدویت، در اقدامی هوشمندانه در سه مرحله وارد عمل شده اند: در مرحله اول قبل از شکل گیری شبهه ها با ترویج معارف مهدویت و بازنمایی مفاهیم این مسئله رویکردی پیشگیرانه نسبت به وقوع شبهه ها داشته اند. در مرحله دوم با مقاومت و مخالفت نسبت به شبهه های وارد بر مهدویت، در مقام رفع آن ها برآمدند و در مرحله سوم با زدودن خاستگاه شبهه ها و ریشه کنی آن ها، مانع تجدید و تشدید شبهه شده اند.
    کلیدواژگان: شبهه های غیرعلمی، ائمه، مهدویت، سبک شناسی، سوال، پاسخ
|
  • Ali Rabbani Golpayegani Page 5
    One of the reasons for the Imamate of the twelve Imams of the Household is the affection verse, verse 23 of the Surah al-Shūrā: “Say, I do not ask you any reward for it except love of [my] relatives” and the traditions related to it. Based on these traditions, the intended meaning of the “Ghorba” in the holy verse is Amir al-Muminin Ali (A.S), Fatima al-Zahra (A.S), and the other Imams from Amir al-Muminin’s descendants. Imami Shi’ite has agreed on this issue. Some of the Sunni scholars have also accepted it especially about the People of the Cloak. In this holy verse, the kindness for the kinsfolk of the Holy Prophet (PBUH) is considered as the reward for his mission. This issue suggests that their spiritual status is measured by the status of the prophecy. Thus, considering that erudition and infallibility are the important conditions of Imamate, the Imamate of the Imams is proven. Imamate has the inward and outward, scientific and practical, moral and political dimensions. From Islam’s perspective, being a man is one of the requisites of political Imamate. Thus, not believing the political Imamate of Fatima al-Zahra (A.S) does not do any damage to the implication of the affection verse on the Imamate of the Household. Moreover, believing the Imamate of Amir al-Muminin (A.S) at the time of the holy Prophet (PBUH) and the Imamate of Imam Hasan (A.S) at the time of Amir al-Muminin (A.S)- according to the affection verse, is not incompatible with the unity of Imam at any time; because the purpose of the unity of Imam at any time is not that only one holds the position of Imamate; rather, it means that in addition to having the status of Imamate, Imam has the right to practice vicegerency and Imamate independently. In other words, having two Imams at one time, one follows the other like the prophecy and Imamate of Moses and Aaron at one time.
    Keywords: the affection verse, the Household, affection, erudition, infallibility, Imamate
  • Ezzodeen Rezanezhad, Rahman Oshriyeh, Muhammad Ali Parheezgar Page 33

    Interpretation-orientation and subjective interpretation of the Qur’anic texts in relation to the Islamic teachings is the mal-reflections entangling some of the deviational sects and flaws. “Resurrection” has a clear meaning in the Holy Quran and Muslim teachings. Therefore, there is no doubt about them in most cases. In the last two centuries, with the emergence of the two flaws of Babite and Baha’is, false allegations have been raised that among them is the interpretation of the teaching of the Muslim “promised Judgment Day” from the resurrection and the world after death to the “uprising of Qa’im” and the abolition of the previous religion and the emergence of the new one. The present paper, with a descriptive-analytic method of research, and by collecting library-based data has presented this view and then analyzed and criticized it. The results indicates not only is no rational and transcendental reason for interpreting the resurrection to the uprising of Qa’im, rather it contradicts the claims of these sects.

    Keywords: promised Judgment Day, Qaim uprising, interpretation, Babite, Bahais
  • Reza Haji Ebrahim, Seyyed Abdollah Mir Ahmadi Page 55
    The present paper is responsible for investigating what role the presence and absence of abundance of religions in future plays on the determination of religions’ fate and the salvation of their followers. Moreover, it tries to investigate the plurality of religions and the rescuing feature of Imam Mahdi (A.S) in the Mahdism teachings. At first, this research analyzes and investigates the plurality of rightfulness from the rational point of view, and by considering the Ultimate Reality (philosophical God) and the plurality of salvation, based on the evolution in the religious pluralism of “John Hick”; then, it examines some of the verses and traditions about the salvation based on a narrative and rational point of view and based on the existential status of Imam Mahdi (A.S) and it concludes that the religious pluralism of Hick with a contradictory structure is incapable of justifying the claims of plurality of rightfulness of religions and their equal salvation.
    At one side, according to the Mahdism teachings, the guidance status and the light of Imamate of Imam Mahdi (A.S) leads to the realization of complete guidance and the emergence of dominance of Islam and at the other hand, Imam proves the legitimacy of Islam by judging among the followers of other religions by denial of the plurality of religions. Also, he is the cause of all the devotees’ salvation by guiding them and this rescuing feature of Imam Mahdi (A.S) is carried out with the collective, individual, material, spiritual and cosmic functions.
    Keywords: religious pluralism, rightfulness, salvation, Mahdism, the Age of Appearance
  • Hussein Elahinezhad Page 75
    In this paper, two time periods of “Occultation” and “Appearance” has been depicted. The juncture of Occultation associates the society at the age of Occultation led by a qualified faqih and the Appearance time represents the society of the age of Appearance led by Imam Mahdi (A.S). The society at the age of Appearance as the “expected society” and the society at the time of Occultation as the “waiting society” overlap each other in terms of cognitive goal and function. That is the waiting society which is the society of the qualified faqih moves in the direction to reach the ultimate goal of Mahdavi society such as justice, spirituality, humanity, God- and ethics-centered religiosity. Therefore, among the important goals and objectives of the Mahdavi world system is the realization of justice in the global context in all aspects and dimensions of human life. The fundamental analysis of implementation of Mahdavi justice at the Occultation period is justified by the ties and relations between the two societies of the time of Appearance and the time of Occultation. Accordingly, the society of the time of Appearance is introduced as the modeling society and the society of the Occultation period is introduced as the model-accepting society. In this paper, the necessity relation between the societies of the Occultation period with that of Appearance era is justified with a rational-transcendental method and the rational data, along with the theoretical analysis, makes the accompanying of the qualified faqih’s society with Mahdavi society in the realization of justice obvious and clear.
    Keywords: Mahdavi justice, the authority of the qualified faqih, the principle of model-acceptance, the principle of similarity, the law of mutual correlation, the Occultation period, the Appearance period
  • Muhammad Shahbaziyan, Abdoreza Hasanati Najaf Abadi Page 91
    Understanding the religion and recognizing the damages caused by the distortion in the religious sciences demands the expertise and is actually possible after knowing the abrogating and abrogated, unconditioned and conditioned, general and specific, explicit and implicit and logical fallacy and judicial error. But the question is whether all people have a complete mastery of these sciences? Can mere primary acquaintance in understanding the spirit of religion and the rules governing the teachings be the solution? According to the wisdom and religion in order to prevent any deviations in the religion and its correct comprehension, it is necessary to benefit from the religious scholars who are the legacies of the Imams. In the People of the House’s words, the referring of the people to the “transmitters of the traditions” and the order of “following the faqihs by common people” is indisputable. On the other hand, the false claimants have made their every effort against the high status and successful and effective performance of these watchers and guardians to undermine the status of religious authority and expertise with invalid excuses. And because they have considered the learned and virtuous scholars as the barrier of their own way, they have tried to attribute accusations such as the confrontation of the faqihs with Imam Mahdi (A.S), the killing of the faqihs at the time of Appearance, being traditional and old-fashioned to these religious frontiers. This paper, with a descriptive-analytic approach, has criticized the traditions which have been resorted to by the deviated flaws in order to prove their false claims and it concludes some of the used traditions are fictitious and in addition to weakness, some of them suffer the distortion in meaning and wrong applicability.
    Keywords: review, aspersion, traditions, faqihs, Apocalypse
  • Seyyed Mojtaba Manavi Page 113
    The present research addresses the “stylistics of Imams in confronting the doubts of the doubt-creators on the issue of Mahdism” and the purpose of its implementation is providing an appropriate model of Ahl al-Bayt’s interaction with the imposed doubts on the Mahdism in order to confront intelligently in the contemporary times. The assumption of this research is that the interaction of Ahl al-Bayt because of their infallibility and their knowledge and cognition in dealing with the epistemical crises, is accompanied by a strategy for intelligently confronting the Mahdism’s doubts. The research method in the article is a descriptive-analytic type based on the studying of historical and hadith books. Studying the life story of Ahl al-Bayt shows that Imams have intelligently acted in three stages in confrontation with the imposed doubts in relation to the issue of Mahdism. At the first stage, before the formation of any doubts, they have had a preventive approach toward the occurrence of the doubts by the promotion of the teachings of Mahdism and representation of the concepts of this issue. At the second stage, they have resolved the doubts with resistance and opposition toward the imposed doubts on Mahdism, and at the third stage, by eliminating the origins of the doubts and eradicating them, they have hindered the renewal and exacerbation of the doubts.
    Keywords: unscientific doubts, Imams, Mahdism, stylistics, question, answer