فهرست مطالب

حقوق اسلامی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1396)

فصلنامه حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی فضائلی صفحات 7-40
    حقوق اتباع خارجی و بیگانگان، از کهن ترین مسائلی است که در عرصه روابط فراملی و بین المللی مطرح بوده است. دراین میان کسانی که برای مقاصد علمی، فرهنگی و مذهبی به کشورهای دیگر سفر می کنند، حرمت و احترام خاصی خواهند داشت؛ همچنان که مراکز علمی، فرهنگی و مذهبی نیز که مرجع و ملجا آدمیان از نقاط گوناگون جهان اند، شان ویژه ای می یابند و مورد تعلق خاطر فراملی و بین المللی قرار می گیرند و بدین سبب جایگاهی بین المللی می یابند. امروزه برخی اماکن همچون بیت المقدس و مسجدالاقصی، از چنان موقعیتی برخوردارند که پیروان همه ادیان آسمانی نسبت به آن احساس علقه معنوی دارند. مکه مکرمه نیز نزد همه ادیان ابراهیمی، مکانی قدسی شناخته می شود و امنیت، آرامش و آسایش ساکنان و زائران آن، موضوع دعای ابراهیم و اراده خداوند بوده است. چنین موقعیتی برای دولتی که این اماکن در قلمرو آن واقع شده است، تعهداتی به بار می آورد؛ هم در پاس داری و نگاه داری از آن و هم در تامین دسترسی ایمن و مطمئن برای افراد و اشخاص ذی نفع از هر قوم و ملتی. بررسی تعهدات اولیه دولت عربستان سعودی دربرابر زائران و حج گزاران از منظر شریعت، حقوق داخلی و بین المللی، موضوع نوشتار حاضر است.
    کلیدواژگان: تعهدات عربستان سعودی، حج، شریعت، حقوق داخلی، حقوق بین الملل
  • جلیل قنواتی، سید ذبیح الله مسعودیان صفحات 41-68
    توثیق ها و تضمین های شخصی، تعهداتی فرعی و تبعی اند که درضمن تعهدات اصلی قرار می گیرند و به دنبال ایجاد توثیق و اطمینان در متعهدله نسبت به اعتبار متعهد و نیز نسبت به عدم تخلف او در انجام تعهدند. برای نیل به این هدف، آنها برای اعسار مدیون و همچنین تخلف متعهد از انجام تعهد گرو یا به عبارت دیگر تضمین و ضمانت اجرایی مضاعف بر ضمانت های اجرایی قانونی مهیا می کنند.
    گاهی تضمین کنندهبه منظور ایجاد ضمانت اجرا برای تخلف متعهد از انجام تعهد، خودش تعهد را بر عهده می گیرد؛ نمونه شایع این تضمین ها را می توان در انواع گوناگون تضمین های پرداخت دین دیگری یافت. گاهی نیز خود تعهد تضمین شده قابلیت عهده گیری را ندارد؛ بنابراین ضامن ناچار است برای تضمین چنین تعهدی، عواقب تخلف متعهد از انجام تعهد را عهده دار شود. ضمان عهده، ضمانت از تعدی و تفریط امین و تضمین حسن انجام قرارداد از این گونه اند.
    انتقال دین و تضمین تعهد دیگری، دو نهاد حقوقی متفاوت اند که هر یک در جای خود قابل استفاده اند وهیچ یک منعی نسبت به کارکرد دیگری ندارد. همچنین تضمین های شخصی متفاوت از تضامن قراردادی است. بستانکار در تضامن قراردادی، نه به دنبال ایجاد گرو و ضمانت اجرا، بلکه به دنبال ایجاد دو محل برای اجرای تعهد است.
    کلیدواژگان: وثیقه های شخصی، توثیق، تضمین، ضمان، انتقال دین
  • امین حسنوند، محمد مولودی، بیژن حاجی عزیزی صفحات 69-95
    موضوع «تعهد تخییری» ازجمله اقسام تعهد است. در این قسم تعهد، دو یا چند موضوع در عرض یکدیگر وجود دارند که فقط انجام یکی از موضوعات مدنظر است و با انجام یکی از آنها وفای به عهد صورت می گیرد و متعهد بری الذمه می شود. این نهاد حقوقی در بسیاری از نظام های حقوقی ازجمله فرانسه و مصر پذیرفته شده، احکام و قواعد آن بیان شده است. مسئله مهمی که درباره تعهد تخییری در نظام حقوقی ایران مطرح می شود، بررسی صحت و اعتبار این گونه تعهدات است که آیا این قسم تعهد در حقوق ایران مشروع و معتبر است؟ این پرسش ازآنجا سرچشمه می گیرد که مطابق ماده 190 قانون مدنی ایران، مورد معامله باید معین باشد و ممکن است این تلقی پیش آید که تعهد تخییری، مغایر شرط مذکور بوده، به دلیل مرددبودن موضوع تعهد و وقوع غرر، باطل است. مطالعه و دقت بیشتر موضوع نشان می دهد که تعهد تخییری با تعهد مردد، متفاوت است و غرر در آن جریان ندارد. علاوه براین بررسی پیشینه فقهی بحث مذکور بیانگر این است که تخییر در اجرای تعهد هرچند به عنوان نظر غیرمشهور قائلان بزرگی از فقهای امامیه دارد که به صحت آن معتقدند.
    پژوهش حاضر به شناسایی مفهوم و بررسی مبانی صحت و اعتبار تعهد تخییری در حقوق ایران با دقت در منابع معتبر فقهی می پردازد و احکام، اوصاف، ویژگی ها و چگونگی اجرای این تعهد را با مطالعه تطبیقی در حقوق مصر بیان می کند.
    کلیدواژگان: تعهد تخییری، معین بودن، تعدد موضوع، حق انتخاب، ایفاء تعهد
  • سید فرید الدین افضل، علیرضا آذربایجانی صفحات 97-126
    هرچند بسیاری از فقها دریافت مبلغی بیش از اصل طلب را، به سبب شبهه ربا، حرام دانسته اند؛ اما برخی نیز شرط دریافت مبلغی به عنوان جریمه تاخیر در پرداخت دین را مجاز دانسته و منصرف از ادله ربا تلقی نموده‏اند. موضع مقنن شفاف نیست، هرچند منعی منطقی جهت توافق بر دریافت این خسارت، اگرچه بیش از نرخ تورم، وجود نداشته است؛ زیرا هدف از این راهکار اصولا الزام مدیون به پرداخت به‏موقع دین و نه تمدید مهلت پرداخت می باشد و حتی در برخی نظریات شورای نگهبان نیز به جواز دریافت خسارت مزبور از طریق شرط اذعان گردیده است؛ اما اعتبار توافق مزبور از رویکرد مقنن، مورد اشکال و حداقل محل چالش است؛ زیرا سوابق قانونگذاری، برخورد استثنائی با موضوع و به‏ویژه تبصره 2 ماده 515 ق.آ.د.م، که با تفکیک خسارت تاخیر تادیه از احکام کلی سایر خسارات، امکان مطالبه آن را به‏عنوان یک حکم خاص، به موارد قانونی محدود نموده، موید آن است که مفهوم و روح قانون، هنوز دریافت وجهی مازاد بر نرخ تورم را تحت هر عنوان و جز در موارد مصرح، مجاز نمی داند؛ موضعی که نیازمند اصلاح و شفافیت است.
    کلیدواژگان: خسارت، تاخیر تادیه، توافق، وجه التزام، نرخ تورم
  • عبدالرضا علیزاده، ریحانه صالحی صفحات 127-162
    نیاز به معاشرت و همدلی با افراد دیگر جامعه، از اساسی ترین نیاز های بشر است. خداوند عزوجل «آزادی» را در انسان به ودیعه گذاشت تا انسان بتواند با اختیار خود، در هر زمان و مکانی به انسان های دیگر بپیوندد. قانونگذار اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز این حق را برای ایرانیان به رسمیت شناخت تا بتوانند برای تبادل دیدگاه ها و بیان مطالباتشان، اجتماعات قانونی موقتی تشکیل دهند. بر اساس اصل 27 قانون اساسی ایران، برای تشکیل اجتماعات موقتی یا عمومی، دو شرط «عدم حمل سلاح» و «عدم اخلال به مبانی اسلام» ضروری است. شاید به همین دلیل باشد که با وجود عدم تصریح قانون اساسی به ضرورت اطلاع وزارت کشور، این امر برای تشکیل راهپیمایی که روشن ترین مصداق تشکیل اجتماعات موقتی در کشور ماست الزامی بیان شده است تا بر حصول این دو شرط نظارت شود. به نظر می رسد قانونگذار و مجریان قانون برای تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها نباید خلاف صریح قانون اساسی، اطلاع یا دریافت مجوز از وزارت کشور را الزامی کنند و اگر هدف عدم اخلال به نظام و مبانی اسلام را دنبال می کنند، شایسته است از راه وضع اصل جدید در این باره یا از راه تفسیر قانونی شورای نگهبان، یا حتی تغییر این اصل، راه را بر ایجاد موانع قانونی اعمال آزادی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها ببندند.
    کلیدواژگان: اجتماعات، مجوز، اخلال، مبانی اسلام، راهپیمایی، آزادی
  • مهدی معلی، سیدنیما حسینی صفحات 163-199
    با توجه به کاربردهای متعدد و بی بدیل اصلاح ژنتیک حیوانات، این مسئله از مهم ترین دستاوردهای زیست فناوری به شمار می آید. با وجود این تولید چنین حیواناتی به این دلیل که احساس و ادراک دارند، باید در چهارچوب هنجاری مشخصی صورت گیرد. مهم ترین رویکردهای اخلاقی در حوزه حقوق حیوانات را می توان ذیل سه عنوان «بهره برداری آزاد»، «رویکرد منع مطلق بهره برداری» و «رویکرد بهره برداری مشروط از حیوانات» برشمرد. محور اصلی ملاحظات اخلاقی در رویکرد اخیر، ازیک سو توجه به دو عنصر اتلاف و ایذاء حیوانات (تحمیل درد و رنج جسمانی روانی) در فرایند اصلاح ژنتیک و ازسوی دیگر به برقراری توازن میان این دو عنصر و غرض عقلایی مهندسی ژنتیک حیوانات است. حضور دو عنصر ایذاء و اتلاف در دو سطح روش های تولید و کاربردهای حیوانات تراریخته قابل بررسی است. در سطح روش ها ازآنجاکه به ناچار ناگزیر به پذیرش حضور هر دو عنصر در انتقال ژنتیک هستیم، بر لزوم دستیابی به روش هایی تاکید شده است که حتی المقدور ایذاء و اتلاف کمتری را به دنبال داشته باشد. در سطح کاربرد حیوانات تراریخته نیز به عنوان رویکرد عمومی، به رعایت شرایط رفاه آزمایشگاهی حیوان و در کاربردهای خاص ایذائی همچون مدل بیماری، مدل علمی و کشت عضو، استفاده از شیوه های کارآمد به کشی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مهندسی ژنتیک، حیوانات تراریخته، رویکردهای اخلاقی، اتلاف و ایذاء، فقه
|
  • Pages 7-40
    Protection of rights of foreigners and aliens is one of the oldest issues in transnational and international relations, and those who travel to other countries for scientific, cultural and religious goals, are more respectful and protected and so the cultural and religious places and centers which are aimed at by peoples from different places, nations and religions. Nowadays, some sacred places like Beyt al Maghdess and Al Aqsa Mosque are of that status which spiritually belong to the followers of all divine religions. Mecca also has the same character in the sight of all Abraham religions and it's security, peace and welfare in this place for it's residents and visitors has been asked by prophet Abraham and the divine will. Such a position of these places raises some obligations on the government within it's territory these centers are located. Saudi Arabia's primary obligations in this respect, from Sharia, municipal and international law perspective with some references to Islamic jurisprudence , are under discussion in this essay.
    Keywords: Saudi Arabian Obligations, Haj, Sharia, Municipal Law, International Law
  • Jalil Ghanavati, Seyyed Zabihollah Masoudian Pages 41-68
    Sureties are subsidiary guarantees which are subordinate to the principal ones and seek to gain obligees trust on obligor’s credit and his/her lack of infringement in fulfilling the obligation. To achieve this purpose, they provide a guarantee or, in other words, an extra sanction in addiction to legal sanctions for the debtor’s insolvency and obligor’s infringement of fulfilling a guarantee.
    In order to provide the sanction regarding obligor’s infringement of his/her obligation, sometimes the guarantor himself undertakes the obligation. Such guarantees are commonly exemplified by different types of guaranteeing someone else’s debts. In some cases, the guaranteed obligation itself cannot be undertaken and the guarantor has to undertake the consequences of obligor’s infringement to guarantee such obligation. Security against fault in title, guarantee of trustee’s encroachment and waste, and good performance bond are the examples of aforementioned case.
    Transfer of debt and guarantee are two distinct legal institutions which are not mutually exclusive. Moreover, personal guarantee is different from joint and several liability. In the latter, the creditor does not solely seek a sanction, but he/she aims at having two place of performance for the obligation.
    Keywords: personal surety, securitize, guarantee, assignment of debt
  • Amin Hasanvand, Mohammad Molodi Pages 69-95
    One of the types of obligations that due to the multiplicity of the issue are mentioning is alternative obligation. Alternative obligation is an obligation that its issue is two or more things in within each other and just doing one of the issues is considered and by doing one of them, fulfill that promise is taken place and committed is absolve. An important question arises regarding the alternative obligation in the Iranian legal system verify the authenticity and validity of this obligations. Whether this kind of obligation in the law of Iran is legitimate and valid? This question arises in accordance with Article 190 of the Civil Code of Iran the deal must be determined and may be regarded as contrary to the provisions of this law there is an alternative obligation and for being indecisive issue of obligation and Gharar is void. More careful study indicates that different wavering obligation alternative obligation Gharar it does not flow. Moreover, the legal background of the above discussion indicates that the selection in implementing the obligation accepted by some great Shiah scholars and many scholars believe it to be true. This study aimed to identify the concept and principles of authenticity alternative obligation in the law of Iran carefully studied the sources of Islamic law and provisions, attributes, features and how to implement this type of obligation is expressed with comparative study of and Egypt.
    Keywords: alternative obligation, determinate, multiplicity of issue, right of choice, comply obligation
  • Seyed Farid Eddin Afzal, Alireza Azarbaijani Pages 97-126
    Many jurists consider receiving money more than the real debt as usury and haram; nevertheless, some of them allow the condition of receiving money as late payment penalty and treat it apart from usury. The legislator’s viewpoint is not clear; however, there is no logical limit for the agreement on receiving such damage, even over inflation rate, since the purpose of this solution is mainly to force the debtor to pay the debt on time without extending the payment. Even some of the viewpoints of Guardian Council allow receiving the foregoing damage conditionally. The credit of such an agreement of the legislator’s viewpoint is problematic and at least challenging because the legislation records, exceptional treatment of the matter specially note 2 article 515 Civil Procedure Code, authorize claiming the late agreement damage as a specific rule by separating late payment damage from general rules for other damages. This indicates that the concept and nature of law still do not allow receiving money over the inflation rate under any title but the stipulated cases, a position which needs correction and clarification.
    Keywords: agreement, late payment damages, inflation rate
  • Abdorreza Alizadeh, Reihaneh Salehi Pages 127-162
    One of man’s most fundamental needs is to be sociable and communion towards other members in the society. The Islamic republic of Iran’s legislators, based on the call of the people, accepted Islamic principles as the principles and rules of the society so that they would be able to form legal and temporary gatherings to express their opinions and demands. The 27th constitution, to form temporary or public gathering, two conditions – absence of any weapons and no disruption to the principles of Islam – are necessary so that no disorder to the religion that is the basis of this country and no harm to the security of the country which is the citizens fundamental right is inflicted. It seems that legislators and law executors shouldn’t oblige previous notice or permit, which is clearly contrary to law, from the ministry of interior for uprising assemblies and march. If they do wish to continue on this path – to not permit disorder to the system and Islamic principles – it is worthy (whether through the principles of this matter or legal interpretation of the guardian council in connection with this principle or even changing of this principle) that they should just close the door to legal oppositions to exert freedom and forming assemblies and marchs.
    Keywords: Assemblies, Permit, Islamic principles, March, Freedom