فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد دیلمی * صفحات 7-32
    نهادهای ضمان و مسئولیت مدنی محصول فرایندی هستند که از مراحل متعددی (وجود حق، ایجاد تکلیف، نقض تکلیف) تشکیل می گردد. قواعد حقوقی و فقهی که در حوزه این نهادها نقشی بر عهده دارند، در یکی از این مراحل نقش خود را ایفاء می کنند؛ و بر اساس این که در چه مرحله ای تاثیر گذار باشند ماهیت و کارکرد آنها متفاوت خواهد بود؛ و فقط تاثیر در مرحله سوم به معنی دخالت مستقیم در مسئولیت مدنی است. یکی از قواعد فقهی و حقوقی که در فرآیند ضمان و مسئولیت مدنی نقش مهمی دارد، قاعده «احترام» است. درحالی که نسبت به اصل دخالت آن در این فرآیند اتفاق نظر وجود دارد، نوع و ماهیت آن مورد اختلاف واقع شده است: آیا این قاعده به تنهایی شرط کافی برای اثبات مسئولیت مدنی و ضمان است یا تنها شرط لازم را فراهم می کند؟ برخی آن را به تنهایی از موجبات ضمان و مسئولیت مدنی می دانند؛ و بعضی دیگر نقش آن را تنها جعل یک تکلیف عمومی می پندارند که به تنهایی نمی تواند موجب ضمان و مسئولیت مدنی گردد. در این نوشتار از نظریه تکلیف انگاری این قاعده جانبداری شده است.
    کلیدواژگان: قاعده احترام، ضمان، مسئولیت مدنی، تکلیف، حقوق امامیه
  • علی اصغر گل محمدی *، علی تولایی، سیدجعفر هاشمی صفحات 33-56
    قاعده اغتفار (یغتفر فی التوابع ما لایغتفر فی غیرها) که در فقه اسلامی با عبارت های گوناگونی بیان گردیده، جزء قواعد فقهی است که در بین فقی هان امامیه و اهل سنت، به عنوان قاعده ای مشهور و مقبول مورد لحاظ واقع شده است. این قاعده که مبنای اصلی آن بنای عقلا می باشد، رابطه میان تابع (فرع) و متبوع (اصل) را تشریح می نماید، به این ترتیب که آنچه رعایت آن در متبوع الزامی است، ممکن است در تابع ضروری نباشد.
    قاعده اغتفار در ابواب مختلف فقه و حقوق، به ویژه مبحث شروط ضمن عقد قابل استناد است؛ زیرا شروط ضمن عقد، تابعی از عقد اصلی بوده و برخی از اموری که رعایت آنها در عقد (متبوع) لازم می باشد، در شرط ضمن آن (تابع) قابل چشم پوشی است. به همین دلیل، قاعده مذکور در بعضی از شرایط صحت شروط ضمن عقد از جمله منجز بودن، علم به موضوع و جهت مشروع شرط و نیز در حکم شروط ضمن عقد، قابلیت اعمال دارد. از این رو، هر چند در صورت فقدان شرایط صحت شرط می توان شرط را به راحتی باطل اعلام نمود، اما این امر قابل تسری به عقد نمی باشد یعنی اصولا بطلان شرط در عقد تاثیری نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: قاعده اغتفار، متبوع، تابع، شروط ضمن عقد
  • حمزه اشکبوس *، فیروز اصلانی صفحات 57-76
    یکی از کارویژه ‏های مهم قوه مقننه نظارت این نهاد بر امور جاری کشور و اجرای قوانین توسط قوه مجریه است. در این راستا، قانونگذار اساسی برخی ابزارهای نظارتی را برای مجلس شورای‏ اسلامی به‏ رسمیت شناخته است. مطابق اصل (89) قانون اساسی، «استیضاح» وزرا یکی از سازکارهای نظارتی مهم مجلس بر قوه مجریه است که به‏ موجب آن مجلس می‏تواند از وزرا در برابر اعمال خود توضیح خواسته و درصورت عدم اقناع، رای به‏ برکناری ایشان دهد. علی‏رغم دغدغه تدوین‏ گنندگان قانون اساسی در خصوص نظارت مجلس بر عملکرد مقامات قوه مجریه از طریق استیضاح، تجربه عملی در طول سالیان حکومت اصل مذکور نشانگر آن است که این ابراز نظارتی نتوانسته نقش موثری در نظارت مجلس شورای‏ اسلامی بر قوه مجریه ایفا نموده و در عمل نیز به اختلال در عملکرد قوه مجریه و خلل در روابط دو قوه منجر شده است. پرسش مطرح در این خصوص این است که اصول و ایرادات حاکم بر استیضاح وزرا که باعث ناکارآمدی ابزار مذکور شده است، چیست؟ در این راستا به‏ نظر می‏رسد، تحدید دامنه شمول استیضاح به وظایف قانونی وزرا، لزوم اصلاح نصاب حاکم بر استیضاح و طی روش‏های نظارتی دیگر مانند تذکر و سوال پیش از طرح استیضاح و جلوگیری از ابزاری شدن آن جهت اعمال فشارهای سیاسی در راستای کارآمدی، جهت منتظم و منصفانه نمودن فرایند استیضاح، امری لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: مسئولیت سیاسی، نظارت، مجلس شورای اسلامی، استیضاح، وزرا
  • مجمد عرب صالحی *، سعید متقی فر صفحات 77-106
    کنار زدن عناصر رهزن و منحرف کننده از یک سو و بررسی مولفه های دخیل در فهم صحیح تفاوت های حقوقی زن و مرد نقش بسزایی در فهم درست فلسفه تفاوتها و پاسخ به منتقدین دارد.
    عناصر رهزن که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته عبارتند از: پیش فرض های اشتباه، جهل به تفاصیل احکام، عدم آشنایی با علم تفسیر، نگاه تاریخ مند به دین یا آموزه های آن و نیز تصور اصلاحپذیری دین بدست بشر؛ ابتدا باید این عناصر که مانند عینکی دید منتقدین را تحت تاثیر قرار داده زدوده شود و در مرحله بعد، با بررسی مولفه های دخیل در فهم صحیح تفاوت های حقوقی زن و مرد نگاه صحیح و واقع گرایانه ای در اختیار قرار داد؛ لحاظ ویژگی های ذاتی زن و مرد در نظام حقوقی اسلام، توجه به حکمت عدالت محور الهی در این تفاوت ها، توجه به اینکه اصل و قاعده در تشریع، شمولیت آن نسبت به همه زمانها و مکانها و شرایط است، دقت در تاکیدات اسلام بر اجتماع سالم و پاک و سرانجام نگاه به نتیجه تجربه ی سختی که بشر در طول تاریخ پشت سر گذارده و سرنوشت تلخ زنان غرب در نتیجه دوری از نظام حقوقی الهی، از مولفه هایی هستند که توجه به آنها می تواند فهم صحیح و منصفانه ای از تفاوت های حقوقی زن و مرد در اسلام بدست دهد.
    کلیدواژگان: حقوق زن و مرد، دیه، ارث، شهادت، تاریخ مندی
  • ابراهیم شریفی *، حسن پوربافرانی صفحات 107-130
    حقوق کیفری امروزی بنا به ضروریاتی، نیازمند اعتبار بخشی به حکم کیفری خارجی البته با رعایت شرایط و محدودیت های قانونی است. اعتبار بخشی به حکم کیفری خارجی در تمام مراحل دادرسی کیفری لازم است و نادیده گرفتن آن علاوه بر آن که حقوق متهم را در مرحله تحقیقات مقدماتی به نحو جدی در معرض خطر قرار می دهد، در مرحله صدور حکم نیز باعث تحمیل مجازات مضاعف بر محکوم شده و در مرحله اجرا ی کیفر نیز دارای آثاری است. با این حال اثربخشی به حکم کیفری خارجی با چالش های جدی روبروست که در این میان چالش های فقهی مطرح شده بیشتر قابل توجه است. با این حال از منظر فقهی نیز امکان فائق آمدن به تردیدها در اعتباربخشی به حکم کیفری خارجی با توجه به معیارهای قضایی بودن طبیعت امر، پرونده ای و خاص بودن موضوع و تعامل محور بودن اقدام، وجود دارد که با بررسی مبانی آن می توان به پاسخ مثبت رسید.
    کلیدواژگان: حکم کیفری خارجی، صلاحیت سرزمینی، قاعده نفی سبیل، اعتبارحکم خارجی
  • غلامرضا پیوندی *، سید علیرضا میربد صفحات 131-166
    قانون گذار در مرحله جرم انگاری باید براساس اصول و معیارهای موجود، کیفر مناسب را برای جرم موردنظر انتخاب کند. این انتخاب کیفر مناسب بر پایه ها و اصولی استوار می شود؛ از طرفی درباره انسان دو نکته قابل توجه است: الف) وجود و حقیقت انسان که به کرامت و شرافت الاهی آراسته است؛ ب) فعل انسان که می تواند فعلی ممدوح یا مذموم باشد؛ در مقاله پیش رو کوشش بر تبیین این نکته می باشد که تعیین کیفر مناسب در مرحله قانون گذاری (کیفرگذاری) در پرتو اصل کرامت انسان چگونه قابل توجیه است و این امر مبتنی بر این اصل پایه ای و اساسی در حقوق کیفری می باشد که چه ارتباطی میان تناسب کیفر، مرتکب و رفتار وی وجود دارد. سرانجام با توجه به این اصل، معیارهایی برای انتخاب کیفر از نظر نوع و میزان، پدید می آید مانند معیار تناسب جرم و کیفر که در مکتب های گوناگون می تواند نمودهای متفاوتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفر، کیفرگذاری، فلسفه کیفری، کرامت انسانی، کیفرهای اسلامی
|
  • Ahmad Deylami * Pages 7-32
    Daman and civil responsibility are outcomes of a process that get perfected through a series of acts. Fight and legal principles and rules that perform certain functions within these institutions exert their effects within those processes. Their identity and function depend on the specific phase wherein they are effective. One of the Fiqh and legal rules that is certainly effective in the process of Daman and civil responsibility. While there is a consensus on the origin of this effect, its type and nature have been subject to various interpretations. Some scholars regard it as a basis of Daman and civil responsibility, while others regard it devising a public duty which in itself cannot cause Daman and civil responsibility. Yet, according to other formulations, this rule fulfills both functions. The present paper delves into detailed discussions made by outstanding. Twelver Shiite ulema in support of the duty-bound framework of this rule, hence their arguments proved tenable.
    Keywords: The Rule of Respect, Daman, Civil Responsibility, Duty, Twelver Shiite Law
  • aliasghar golmohammadi *, Ali Tavallaei, Seyed Jafar Hashemi Pages 33-56
    Condonation (Eghtefar) rule that has been mentioned in Islamic jurisprudence with various phrases is the part of the jurisprudential rules that between the Shiite and Sunni jurists considered as a known and accepted rule. This rule that its main base is the rationalists’ decision describes the relation between the subsidiary (subordinate) and followed (origin). So that what is obligatory its observance in followed, It may not be necessary in the subsidiary.
    The condonation rule in different fields of jurisprudence and law, especially in the stipulations topic can be cited; because the stipulations are the subsidiary of the main contract and some things that are required its observance in contract (followed) can be ignored in stipulations (subsidiary). So, above-mentioned rule in some of the correctness conditions of stipulations including incontrovertible, knowing the subject matter and the legitimate cause condition and also in stipulations commandment can be applied. Therefore, the stipulations can easily void in lack of the correctness conditions, but it is not generalize to contract, it means that basically, stipulations nullity will not affected in contract.
    Keywords: Condonation rule, followed, subsidiary, stipulation
  • Hamzeh Ashkboos *, Firouz Aslani Pages 57-76
    One of the important functions of the Parliament, is supervision of it on current affairs and the implementation of laws by the Executive. In this regard, Constitutional legislator is recognized some monitoring tools for The Parliament. According to Article (89) of Constitution, one of the methods of parliamentary oversight of the executive authorities, is »The Interpellation« of ministers on how to implement and carry out their legal duties and The Parliament can ask the ministers to explain their actions and, in case of non-persuasion, vote to dismiss them. Despite Constitutional legislators concern regarding of nation's representatives supervision the performance of executive officials through Interpellation, practical experience over the years of Article (89) reign, shows that this monitoring tool could not play effective role in parliamentary supervision of the executive and In practice, this also leads to disruptions in executive performance and in the relationship between the two powers. The question is that what is the principles and objections governing The Interpellation that caused the ineffectiveness of this tool? In this regard, Limit the scope of The Interpellation to the duties of the ministers, The necessity to reform the quorum to The Interpellation, Use of other supervisory methods, such as The Notification and The Questions before The Interpellation plan, and the prevention of its being used to put political pressure in line with efficiency, are regular and It is necessary and just to make fair The Interpellation plan process.
    Keywords: Political Responsibility, Supervision, Parliament, Interpretation, Ministers
  • mohammad arabsalehi *, Saeed motaghi far Pages 77-106
    The removal of rational and distorted elements on the one hand and the examination of the components involved in the correct understanding of the legal differences between men and women play a significant role in understanding the philosophy of differences and in responding to critics.
    The rationale elements that are discussed in this article are: misconceptions, ignorance of the rules of command, lack of familiarity with the science of interpretation, a historical perspective on religion or its teachings, and the perceived reformability of humanity; first, these elements must be seen as glasses Influenced critics and, in the next step, by examining the components involved in the correct understanding of the legal differences between men and women, gave a true and realistic look; Considering the inherent characteristics of men and women in the legal system of Islam, paying attention to the wisdom of divine justice in these differences, paying attention to the fact that the principle of the law, its inclusion in all times and places and conditions, the accuracy of the emphasis of Islam on a healthy and clean society And finally, looking at the result of the hard experience experienced by human beings throughout history and the bitter fate of Western women as a result of being away from the divine legal system are components that can give them an honest understanding of the legal differences between men and women in Islam.
    Keywords: Rights of men, women, deity, inheritance, martyrdom, history
  • ebrahim sharifi *, Hassan Poorbafrani Pages 107-130
    Accreditation to the foreign criminal verdict and code is the new valave openede to modern criminal law and is agreate challenge to traditional principals. Although , in criminal matters , The principle of territoriality of criminal law ,is a suppressive in reference to the law or foreign sentence , But the modern criminal law , inevitably must to validating to law or foreign sentence (( according to the terms and restrictions.)) that,s necessary validating to the law or foreign sentence , in all trial – procedures , in cluding of preliminary investigation , trial and verdicting , in the case of neglect , The accused rights will be at risk , in the preliminary investigation seriously , And in the time of verdicting makes double impose of penalties against convicted and his reletives .yet,accreditation to the foreign criminal verdict and code,is in faces a seriose challenge that among these the jurisprudential challenges are more significant.nevertheless regarding the legal criteria of the nature of the matter and case to case and intraction—enered action matters,from ajurisprudential point of view, it is possible to overcome doubts.
    Keywords: Foreign verdict, Territorial principle, the rule of mustache refusal, foreign judgment validity
  • gholamreza pyvandi *, Alireza Mirbod Pages 131-166
    At criminalization stage the legislator should choose the appropriate punishment for the desired crime according to the some principles and criteria. One criterion is the existence and reality of man who is endowed with the dignity and honor of God, and the other is a human act that may be favorable or Undesirable.
    In this paper, we try to explain how the appropriate penalty is justifiable in the legislation in light of the principle of human dignity. This is based on the basic principle in criminal law which is the connection between the penalty, criminal and his conduct. In the end, according to this principle, there are criteria for choosing the penalty in terms of type and measure, such as the criteria of proportion for delinquency and punishments in which different schools may have different influences.
    Keywords: Penalty, Punishment Determination, Criminal philosophy, Human dignity, Islamic penalties