فهرست مطالب

مدلسازی اقتصاد سنجی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، زمستان 1395)

نشریه مدلسازی اقتصاد سنجی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر باجلان، سعید کریمی پتانلار، احمد جعفری صمیمی صفحات 9-32
    هدف این پژوهش بررسی اثرات غیرخطی تمرکززدایی مالی بر تورم در ایران در چارچوب منحنی فیلیپس هیبریدی کینزین های جدید است. بدین منظور، با استفاده از آمار و اطلاعات مربوط به 30 استان کشور برای دوره زمانی 1384 الی 1391 و الگوی رگرسیون انتقال هموار تابلویی، ارتباط بین تمرکززدایی مالی و تورم مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اثر تمرکززدایی مالی بر تورم نامتقارن است و به سطوح تمرکززدایی مالی بستگی دارد؛ به طوری که، با افزایش سطح تمرکززدایی مالی، نرخ تورم ابتدا کاهش و سپس افزایش می یابد. همچنین، نتایج برآورد سایر پارامترهای الگو نشان دهنده تاثیر مثبت و نامتقارن متغیرهای شکاف تولید، انتظارات تورمی آینده نگر و انتظارات تورمی گذشته نگر بر نرخ تورم دوره جاری است.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، تورم، منحنی فیلیپس هیبریدی کینزین های جدید، الگوی رگرسیون انتقال هموار تابلویی
  • سعید راسخی، سید پیمان اسدی، مائده کیانی صفحات 33-58
    در این مطالعه انواع و عوامل موثر بر شدت انرژی صنایع کارخانه ای ایران با استفاده از داده های قابل دسترس برای حدود 75 هزار کارگاه صنعتی در سطوح سه و چهار رقم طبقه ‏بندی ISIC مدلسازی شده است. بر اساس نتایج حاصل از شاخص‏های عددی مختلف برای تجزیه شدت انرژی، در مجموع عوامل تعیین کننده شدت انرژی در شاخص‏های غیر دیویژیایی (انواع لاسپیرز، پاشه و فیشر) به شکل مناسب تری عمل می کنند. در میان شاخص‏های دیویژیایی، مدل بکاررفته برای شاخص ضربی کل، بیشترین قابلیت توصیف‏کنندگی را داراست. نتایج برآورد الگوی تحقیق نشان می دهد که شدت نیروی کار اثر معنا‏دار و مثبت و در مقابل، شدت سرمایه، شدت سود، نسبت مصرف انرژی دسته (کد چهار رقمی) به گروه (کد سه رقمی)، درجه جانشینی سوخت و فناوری اثر معنا‏دار و منفی بر شدت انرژی دارند. همچنین، شدت تحقیق و توسعه و اندازه‏ بنگاه به شکل غیرخطی اثر معنا‏داری بر شدت انرژی دارند.
    کلیدواژگان: مدلسازی، تجزیه شدت انرژی، اثرات شدتی و ساختاری، صنایع کارخانه ای، ایران
  • محسن ابراهیمی، مجید بابایی آغ اسمعیلی، وحید کفیلی صفحات 59-79
    مطالعات اولیه پیرامون منحنی کوزنتس، بر یک مدل ساده (آلودگی تابعی از سطح توسعه) متکی بودند. طبق مطالعات جدید، عوامل دیگری به غیر از درآمد بر میزان آلودگی زیست محیطی اثر دارند. یکی از متغیرهای اقتصادی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته، توزیع درآمد است. در این تحقیق در قالب داده های سری زمانی اقتصاد ایران (1357تا 1391) به بررسی تاثیر توزیع درآمد بر میزان انتشار گاز دی اکسید کربن پرداخته شده است. از ضریب جینی مناطق شهری و نسبت درآمد 10درصد ثروتمندترین به 10درصد فقیرترین افراد مناطق شهری به عنوان شاخص نابرابری درآمد استفاده شده است. با توجه به ویژگی های پایایی متغیرها، از روش ARDL برای برآورد معادلات رگرسیونی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که با بهبود توزیع درآمد، میزان انتشار سرانه دی اکسید کربن کاهش می یابد. به عبارتی، بهبود توزیع درآمد ضمن اثرات مثبت اقتصادی و اجتماعی که بسیاری از مطالعات برشمرده اند، باعث بهبود کیفیت محیط زیست خواهد شد. گسترش شهرنشینی و مصرف سرانه انرژی نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر انتشار سرانه دی اکسید کربن دارد. همچنین در کوتاه مدت و بلندمدت درآمد سرانه هیچ تاثیری بر انتشار سرانه گاز CO2 در کشور ندارد.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، کیفیت محیط زیست، ARDL
  • زهرا نصراللهی، ام البنین جلالی، مجید هاتفی مجومرد صفحات 81-111
    در اقتصاد جهانی معمولا با بروز بحران های اقتصادی، توجهات به سمت خرید و نگهداری طلا افزایش می یابد؛ چراکه فلز طلا دارای ارزش ذاتی است و در بحران های اقتصادی علاوه بر حفظ ارزش خود، به دلیل ایجاد تقاضای زیاد با افزایش ارزش نیز مواجه خواهد شد. با افزایش تقاضای طلا، امکان حبابی شدن این بازار نیز افزایش می یابد؛ بنابراین عدم تشخیص حباب های قیمتی موجب اثرات زیان باری بر دارندگان طلا می شود. ابزارهای اقتصادی جدید، نه تنها تحلیل رفتار انفجاری ملایم حباب را ممکن کرده؛ بلکه امکان تعیین تاریخ شروع و خاتمه آن ها را نیز مهیا می کند. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر کشف حباب های قیمت در بازار طلا و تعیین تاریخ های شروع، انفجار و محو کامل حباب از ابتدای ژولای 2000 تا پایان دسامبر 2015 است. روش تحقیق برای کشف حباب مبتنی بر آزمون های دیکی فولر تعمیم یافته استاندارد، دیکی فولر پنجره غلطان، سوپریموم ADF و سوپریموم ADF تعمیم یافته است. همچنین برای تاریخ دهی حباب نیز از آزمون های دیکی فولر غلطان، SADF و GSADFاستفاده شده است. نتایج نشان می دهند قیمت طلا در حداقل 39% بازه مورد مطالعه حبابی بوده است. همچنین وجود حباب های چندگانه در این بازار نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: طلا، حباب های یگانه و چندگانه، رفتار انفجاری ملایم، دیکی فولر پنجره غلطان
  • حبیب انصاری سامانی، ربابه خیل کردی صفحات 113-134
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین اندازه دولت و نرخ بیکاری بر اساس منحنی آبرامز است. برای این منظور از داده های سالانه 2013-2000 برای تعدادی از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه و روش اقتصاد سنجی پانل دیتا و مدل تصحیح خطا استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین بلند مدت در هر دو گروه از کشورها حاکی از معنادار بودن رابطه اندازه دولت با نرخ بیکاری می باشد؛ این رابطه در کشورهای در حال توسعه منفی و معنادار است، یعنی کاهش بیکاری مستلزم افزایش اندازه دولت است. طبق نتایج تحقیق، در کشورهای توسعه یافته اندازه دولت با نرخ بیکاری رابطه مثبت و معنادار دارد که این نتیجه نشان می دهد منحنی آبرامز در کشورهای توسعه یافته برقرار است و برای کشورهای درحال توسعه تایید نمی شود. همچنین نتایج مدل تصحیح خطا بیانگر آن است که در کشورهای درحال توسعه در هر دوره 0.07 عدم تعادل تعدیل شده و متغیر نرخ بیکاری به سمت تعادل بلندمدت حرکت خواهد کرد. ضریب تعدیل برای کشورهای توسعه یافته 0.17 به دست آمده است.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، اندازه دولت، منحنی آبرامز، داده های تابلویی، مدل تصحیح خطا
  • محمد علیزاده، معصومه مطلبی صفحات 135-156
    با توجه به تاثیر منفی درآمدهای نفتی بر مخارج دولتی و به دنبال آن افزایش اندازه دولت، مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یک مالیات جدید که دارای تنوع پایه مالیاتی گسترده است، می تواند نقش مهمی در جایگزینی درآمدهای مالیاتی با درآمدهای نفتی و تاثیر مثبت در کاهش اندازه دولت داشته باشد. برای بررسی تاثیر مالیات بر ارزش افزوده بر اندازه دولت از نسبت هزینه کل به تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص اندازه دولت کل، نسبت هزینه جاری به تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص اندازه دولت جاری، نسبت هزینه عمرانی به تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص اندازه دولت عمرانی استفاده شده است. برای این منظور از آمار سری زمانی به صورت فصلی طی دوره 1387:4 تا 1395:2 و از مدل ARDL استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بین مالیات بر ارزش افزوده و اندازه دولت کل، اندازه دولت جاری و اندازه دولت عمرانی رابطه مثبت و معنادار برقرار است. نتایج برآورد الگو با استفاده از روش خودتوضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) و آزمون کرانه ها در هر سه مدل نشان می دهد که الگوی پویا به سمت الگوی بلندمدت حرکت می کند.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، مالیات بر ارزشافزوده، مدل ARDL
  • پروانه سلاطین، سمانه محمدی صفحات 157-182
    نیروی انسانی عامل بسیار مهمی در پیشرفت جوامع محسوب می شود. در کنار سایر منابع و سرمایه های تولیدی، توجه به سرمایه انسانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. افراد هرچه بیشتر آموزش دیده و تربیت شده تر باشند و از سلامت بیشتری برخوردار باشند، بهره وری بیشتر و تولید بالاتری را خواهند داشت. از سوی دیگر اهمیت رویداد اجتماعی ازدواج در توسعه اقتصادی و نوسازی جوامع مختلف همیشه مورد توجه بوده است. چراکه تغییر در زندگی و نیازهای جدیدی که در طول موجب تغییراتی در کیفیت رفتارهای انسانی ایجاد می کند و به نوبه خود موجب تغییراتی در جنبه های مختلف زندگی خانوادگی نظیر زمان ازدواج و تداوم زندگی زناشویی می شود؛ این امر ضرورت مطالعه مستمر و دقیق این واقعه حیاتی را در هر دوره زمانی در جوامع مختلف می طلبد. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری سرمایه انسانی بر خالص ازدواج در استان سمنان می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش حداقل مربعات معمولی در دوره زمانی 1393-1366 نشان می دهد تعداد پذیرفته شدگان بومی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان به عنوان شاخص سرمایه انسانی تآثیر مثبت و معناداری بر خالص ازدواج دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، خالص ازدواج
|
  • Ali Akbar Bajelan, Saeed Karimi Potanlar, Ahmad Jafari Samimi Pages 9-32
    The aim of this study is to investigate nonlinear effects of fiscal decentralization on inflation in the Hybrid New Keynesian Phillips curve framework in Iran. To meet this end, using the data of 30 provinces during 2005 to 2012 and Panel Smooth Transition Regression (PSTR), the relationship between fiscal decentralization and inflation has been examined. The results show that the effect of fiscal decentralization on inflation is asymmetric and depends on the fiscal decentralization level; So that, by increasing the level of fiscal decentralization, the inflation rate was first reduced and then increased. The results of other parameters estimation also show that output gap, inflation lag and inflation expectations have a positive and asymmetric impact on the current inflation rate.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Inflation, Hybrid New Keynesian Phillips curve, Panel Smooth Transition Regression
  • Saeed Rasekhi, Seyed Peyman Asadi, Maede Kiani Pages 33-58
    The main purpose of this paper is to model the types of energy intensity in Iranian manufacturing industries. For this, by using the very last micro data, we have decomposed the energy intensity into its types at the 3 and 4 digit aggregate level of ISIC classification. After that, we have modeled the energy intensity types by employing a panel data model. Based on the results obtained from the different methods of measuring the numerical index of decomposition, the factors influencing energy intensity are more fitted when employing non-Divisian indices (Laspeyres, Paasche, and Fisher). Among non Divisian indices, the model with the multiplicative Divisia index has the most explanation power. The results from the model estimated also indicate the intensity of labor has a significant and positive effect on energy intensity in the manufacturing industries. In contrast, capital intensity, profit intensity, energy consumption ratio, energy substitution ratio and technology have a significant and negative effect on energy intensity. Furthermore, R&D intensity and firm size influence on energy intensity non-linearly and significantly.
    Keywords: Modeling, Energy Intensity Decomposition, Structural, intensity effects, Manufacturing Industry, Iran
  • Mohsen Ebrahimi, Majid Babaei Agh Esmaili, Vahid Kafili Pages 59-79
    Preliminary studies of the Kuznets curve, on a simple model (pollution function of the level of development) relied. Recent studies argue that other factors except the income could be decisive in the environmental pollution. One of the economic variables that have been considered in recent years is income inequality. In this study, using time series data from Iran (1978 to 2013), the effect of income distribution on carbon dioxide emissions has been discussed. The Gini coefficient in urban areas and the income of the richest 10 percent to 10 percent of the poorest members of society has been used as an indicator of income inequality. Due to the characteristics of the variables, regression analysis was used to estimate the ARDL method. The results show that by improving the distribution of income, per capita carbon dioxide emissions are reduced. In other words, improving income distribution, while positive economic and social effects that many studies have enumerated, will improve the quality of the environment. Urbanization and per capita energy consumption, carbon dioxide emissions per capita is positive and significant impact. Also in the short term and long-term per capita income has no effect on CO2 gas emissions per capita in the country.
    Keywords: Income inequality, environmental quality, ARDL
  • Zahra Nasrollahi, Omolbanin Jalali, Madjid Hatefi Madjumerd Pages 81-111
    Usuallyattention to the buying and keeping gold will increase with economic crises in the global economy, because gold has intrinsic value and in the economic crisis not only maintain its value but also high demand of it cause increase in its value. With increasing demand for gold, the possibility of existence of bubbles in its market will increase; therefor gold holders will tolerate destructive effects because of not identifying of the price bubbles.
    New economic tools not only make possible the analysis of middle explosive behavior of the bubble but also provide the possibility of identifying origination and termination date of that. According to this, the aim of this study is to explore price bubbles in gold market and to determinate date stamping of origination, explosion and complete deletion of them in the period of 01/07/2000 t0 30/12/2015. The methodologies that use for detection of bubbles are standard ADF, Rolling Window ADF, Supremum ADF and Generalized Supremum ADF tests. The results indicate that gold price is bubbling in at least 39% of sample period. The existence of the multiple bubbles is also confirmed in this market.
    Keywords: Gold, Single, Multiple bubbles, Middle Explosive Behavior, Rolling Window ADF
  • Habib Ansari Samani, Robabeh Khilkordi Pages 113-134
    The aim of this study is to investigate the relationship between government size and the unemployment rate based on Abrams curve. For this purpose, a number of developed and developing countries data during 2013-2000, using error correction model in panel data method is used. Long-term model results in both groups of countries shows a significant relationship between the size of government and unemployment rate. But this relationship is negative and significant in developing countries; this means that the decline in unemployment will require increasing the size of government. While in developed countries the size of government has a significant positive relation with the unemployment rate. This result confirms that the Abrams curve is true in developed countries. But in developing countries cannot be confirmed. The error correction model results show that in developing countries the imbalance modified 0.07 per period and unemployment rate will move towards equilibrium.
    Keywords: Unemployment rate, Government Size, Abrams curve, Panel data method, Error correction model
  • Mohammad Alizadeh, Masoumeh Motallebi Pages 135-156
    Given the negative impact of oil revenues on government spending and followed by an increase in government size, value-added tax can play an important role in replacing tax revenues with oil revenues. As a new tax that has a wide tax base variation, and also have a positive impact on reducing government size. To examine the impact of VAT on government size, the ratio of total cost has been used to gross domestic product as an indicator of the size of the total government, and the ratio of current expense has been used to gross domestic product as indicator of the size of the current government, and also the ratio of the cost of construction has been used to gross domestic product as the indicator of the size of the state of development. For this purpose, time series statistics model have been used seasonally during the period 2009:1 to 2016:2 by the ARDL model. The results of this study show that there is a positive and significant relationship between Value Added Tax with the size of the total government, and the size of the current government and the size of the state of development. Model estimation results using self-explanatory Autoregressive Distributed Lag (ARDL) and Bound Testing approach show that dynamic model moves towards a long-term pattern in all three models.
    Keywords: Government Size, Value Added Tax, ADL Model
  • Parvaneh Salatin, Samaneh Mohammadi Pages 157-182
    Human resources is a key factor in the development of societies. Along with other productive resources and capital, the human capital is also important. The People are more educated and better trained and have better health, greater efficiency and higher production have. On the other hand the importance of economic development and modernization of social event marriages in communities always been considered.Because changes in lifestyle and new needs created over time can lead to changes in the quality of human behavior is Which in turn changes in various aspects of family life, such as marriage and make the continuation of marital life and this requires continuous and detailed study of this crucial event in each time in different societies. In this regard, the main objective of this thesis examines the impact of human capital on the net marriage in Semnan province. The results of the model estimation by OLS for the period 1393-1366 shows that the number of native admitted to universities and higher education institutions as an indicator of human capital has a positive and significant influence on the net Marriage province.
    Keywords: Human capital, net of marriage