فهرست مطالب

فصلنامه امنیت پژوهی
پیاپی 55 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس خورشیدی، غلامرضا جلالی فراهانی، مهدی خواجه امیری * صفحه 7

    ج.ا. ایران ازجمله کشورهایی است که در سه دهه اخیر بیشترین و گسترده‌ترین تحریم‌ها را متحمل شده است. عصر پر چالش کنونی که تهدیدات اقتصادی ویژه‌ای را یدک می‌کشد، نظام اقتصادی کشور را ناگزیر به اتخاذ یک نظام اقتصاد متناسب با این تهدیدات و چالش‌های خاص، فرامی‌خواند. درواقع، حیات نظام اقتصادی کشور در گرو مقاومتی علیه آماج تهدیدات اقتصادی و سیاسی بیرونی و شوک‌ها و تهدیدات داخلی است که علاوه بر کارآمدی در اداره معیشت جامعه، بتواند حضور فعال کشور را به‌عنوان الگویی الهام بخش در تحولات جهان میسر سازد. این پژوهش با هدف شناسایی مولفه‌ها و شاخص‌های تهدیدهای اقتصادی ایالات متحده و متحدانش علیه ج.ا.ا انجام شده است. سوال اصلی این پژوهش این است که: «تهدیدهای اقتصادی ایالات متحده آمریکا و متحدانش علیه ج.ا.ا در بیانات مقام معظم رهبری کدام‌اند؟» نوع تحقیق توصیفی و از روش تحلیل محتوا با استناد به بیانات رهبر معظم انقلاب استفاده شده است. تحلیل بیانات معظم له بازگوکننده آن است که مولفه‌های تهدید اقتصاد از دیدگاه ایشان اقدامات سخت علیه اقتصاد کشور، توطیه علیه اقتصاد کشور، تهدید منابع، قدرت‌های برتر اقتصادی و تهدید شاخص‌های ملی اقتصاد هستند. همچنین برای مولفه‌های ذکر شده 36 شاخص ارایه گردید که نتایج این پژوهش هستند.

    کلیدواژگان: تهدید اقتصادی، مقام معظم رهبری، آمریکا و متحدانش
  • محمد عباسی، مجتبی جامعی * صفحه 35

    نظام‌های سیاسی در طول تاریخ، نهادهایی را برای تامین امنیت عمومی پایه‌ریزی نموده‌اند. در جمهوری اسلامی ایران، قوه قضاییه به‌وسیله سازمان بازرسی کل کشور و دیوان عدالت اداری، این مهم را با افزایش کارآمدی دستگاه های اجرایی و بهره مندی حاکمیت از سرمایه ی اجتماعی به عهده دارد. از طرفی، این امر، سبب جلوگیری از بروز تخلفات، جرایم و نیز تضمین سلامت امور، تسریع فرایند خدمات‌رسانی دستگاه‌های اجرایی دولت به عموم مردم را فراهم می‌کند و نهایتا منجر به ارتقای امنیت عمومی خواهد شد. این پژوهش ازنظر نوع، کاربردی است و به روش توصیفی انجام گرفته است. گردآوری داده ها به‌صورت میدانی و کتابخانه ای با فیش برداری انجام گرفته و ابزارهای گردآوری مصاحبه با صاحب نظران دستگاه‌های نظارتی قوه قضاییه و حوزه امنیت عمومی بوده و تجزیه و تحلیل داده‌ها براساس روش تحلیل محتوا صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: امنیت عمومی، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان عدالت اداری، نظارت، قوه قضائیه
  • قدیر نصری، فاطمه مرسلی * صفحه 59

    در قرن 21 این پاردایم فرهنگ است که با کاربست مفاهیم نوپدیدی مانند سبک زندگی، خودابرازی، نافرمانی مدنی، هویت جنسی، برابری‌خواهی کیفی و مواجهه مسیولانه، درصدد توضیح روندهای ممکن در آینده پیش روست. به باور او گروه‌های زنان و خوشه‌های تمایزطلب، موتور محرکه‌ این نظم نوپدید هستند. بر مبنای سخن بوردیو، مقوله‌ شکاف‌های نوپدید و اصل تفاوت، به مفهومی دوران‌ساز در جهان معاصر بدل شده‌اند و با دگردیسی شدن جامعه از تهدیدپذیری خارجی به آسیب‌پذیری داخلی، می‌توان ادعا کرد که رکن موثر امنیت پایدار و ثبات قابل اتکا، موقعی حاصل می‌شود که افراد جامعه، به جای این که جزء منفعل جامعه باشند به عضو مولد آن بدل شوند. بر این مبنا، مبحث مدیریت شکاف‌ها و پیشگیری از تبدیل شدن شکاف عادی به گسست خسارت‌بار، نخستین دستورکار سیاست‌ورزی مدرن خواهد بود.مقاله‌ حاضر با اتکا به پارادایم تورن، مقام فرهنگ در تمهید تحولات را بنیادین می‌بیند و با تمرکز روی اشکال نوپدید شکاف اجتماعی (مانند شکاف نسلی، شکاف اقتصادی مبتنی بر شان، شکاف قومیتی فرهنگ‌گرا به جای شکاف قومیتی خشونت‌خواه و تجزیه‌طلب و خودابرازی جنسیت‌پایه) در پی آزمون این فرضیه است که: شکاف‌های کلاسیک، تغییر نقش داده و به جای معارضه‌جویی عمودی، در قالب نفوذ فراگیری افقی ادامه حیات می‌دهد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که شکاف‌های نوپدید نسلی، سبک زندگی و جنسیتی، با بهره‌گیری از پتانسیل‌های دموکراتیزاسیون و نیز اقتصادی شدن حیات اجتماعی، در پی خودابرازی فزاینده و سهم‌خواهی استراتژیک، رشد مداوم و موثری را پشت‌سر می‌نهد.

    کلیدواژگان: شکاف اجتماعی، تمایزخواهی اجتماعی، شکاف های نوپدید، سبک زندگی، رسانه های نوین، همبستگی افقی
  • جمشید شریفیان*، حسین عبدالله پور، مجتبی درفشان صفحه 85

    در دهه اخیر کشورهای غرب آسیا با چالش‌های امنیتی و نظامی پیچیده‌ای روبه‌رو بوده است. آمریکا و متحدانش راهبردهای خود در غرب آسیا را به صورت های مختلف پیگیری نموده‌اند. بی ثبات سازی محیط امنیتی پیرامونی رژیم صهیونیستی از مهم‌ترین اهداف برای آمریکا بوده است. راهبرد آمریکا و غرب برای تولید بحران داخلی و بی ثباتی در سوریه متناسب با تحولات غرب آسیا برای تاثیرگذاری بر محور مقاومت از سال 1390 آغاز شد و در این راستا کشورهایی همچون ترکیه، قطر و عربستان سعودی همراه آمریکا و غرب در بحران سوریه مداخله کرده و حمایت های مالی و تسلیحاتی از مخالفین سوریه به عمل آورده‌اند. این مقاله به بررسی نقش ترکیه در بحران سوریه بر مبنای نظریه واقع‌گرایی تهاجمی پرداخته و به این فرضیه رسیده است که تداوم این نقش علاوه بر تاثیرگذاری بر روابط دوجانبه ترکیه و ایران، امنیت ملی خارجی ایران شامل مقاومت اسلامی، نفوذ و قدرت منطقه‌ای، عمق راهبردی و امنیت نظامی ج.ا.ایران را تهدید می‌کند. مقاله با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری کتابخانه‌ای است و با طرح عوامل داخلی و خارجی بحران سوریه و کمک‌های آموزشی و تسلیحاتی ترکیه برای مخالفان سوریه و سیاست خارجی ایران و ترکیه، آثار این بحران را بر امنیت ملی خارجی کشورمان تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، روابط ایران و ترکیه، امنیت ملی خارجی ج.ا.ایران، عمق راهبردی
  • زینب طولابی*، محمد زارع کار، علی اکبر قیاسی کرمانی صفحه 123

    یکی از گام های موثر برای حفظ جمعیت و ایجاد اشتغال در مناطق مرزی، ایجاد پایانه مرزی (تجارت مرزی) است. با توجه به این که سطح قابل توجهی از نیاز مردم مرزنشین از طریق مبادلات مرزی است، پایدار نمودن امنیت در مناطق مرزی به تقویت معیشت مرزنشینان و توسعه این مناطق کمک می کند. سوال مطروحه: "عوامل تاثیرگذار بر امنیت پایانه مرزی مهران کدامند و کدام عامل از بیشترین اهمیت برخوردار است؟" و فرضیه اصلی: "عامل سیاسی بر امنیت پایانه مرزی شهر مهران تاثیر داشته و نسبت به سایر عوامل اثرگذاری بیشتری دارد." روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان پایانه مرزی مهران است که تعداد آن ها 240 نفر هستند؛ با توجه به کم بودن حجم جامعه همه اعضای جامعه به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامه محقق ساخته بوده که روایی آن را خبرگان متخصص تایید کرده و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0.88 به‌دست‌آمده است که نشانگر تایید پایایی پرسش‌نامه موردنظر است. نهایتا مجموعه داده ها به کمک نرم افزار لیزرل مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که از بین عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی که مورد بررسی قرار گرفتند، عامل سیاسی تاثیرگذارترین عامل بر امنیت پایانه مرزی است.

    کلیدواژگان: امنیت، مناطق مرزی، پایانه مرزی، عوامل اقتصادی، مرز مهران
  • جعفر حق پناه، هادی رحمانی ساعد*، علیرضا تنهایی، عبدالمجید شکیبا صفحه 151

    هدف از انجام این تحقیق شناسایی مولفه‌های فرهنگی- تاریخی موثر در هم‌گرایی این قوم با حاکمیت و میران تاثیر آنان بر امنیت اجتماعی استان است. جامعه آماری پژوهش 200 نفر از مسیولان و کارشناسان امنیتی و فرهنگی مستقر در استان تشکیل داده و با استفاده از فرمول کوکران 131 نفر به‌عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شده. با تکیه بر منابع کتابخانه ای و پرسش‌نامه ای تلاش شده ابتدا اشتراکات فرهنگی– تاریخی قوم بلوچ با حاکمیت شناسایی و سپس به این سوال پاسخ داده شده که مناسب ترین مولفه‌ها در اشتراکات فرهنگی– تاریخی موثر در هم‌گرایی قوم بلوچ با حاکمیت کدام است. پس از جمع آوری و تجزیه‌وتحلیل داده‏ ها مشخص شد که به ترتیب ایمان آوردن همزمان قوم بلوچ با سایر ایرانیان به دین اسلام با ورود اسلام به ایران، قرار داشتن قوم بلوچ در حوزه سرزمینی ایران در ادوار مختلف تاریخی، اعتقاد به آداب، رسوم و باورهای مشترک مانند جشن نوروز، اعتقاد به شورچشمی و بدنظری، پرسه و...، وجود ترانه‌ها و منثورات بلوچی با مضامین ملی و میهن‌دوستانه، نژاد مشترک آریایی، برخورداری زبان بلوچی و فارسی از ریشه مشترک به‌عنوان مهم‌ترین اشتراکات، بیشترین تاثیر در هم‌گرایی قوم بلوچ با حاکمیت و ارتقاء امنیت اجتماعی استان سیستان و بلوچستان دارند.

    کلیدواژگان: اشتراکات فرهنگی تاریخی، قوم بلوچ، هو گرایی، امنیت اجتماعی، سیستان و بلوچستان
|
  • Abbass Khorshidi, Gholam Reza Jalali Farahani, Mehdi Khaje Amiry * Page 7

    Islamic Republic of Iran is among the countries that has suffered the greatest and the most extensive sanctions in the last three decades. The current challenging period which bears the special economic threats, forces the country's economic system to adopt an economic system tailored to the specific threats and challenges. In fact, the life of the country's economic system, depends on the economic resistance against the external and political threats Vis a Vis internal shocks and threats, which, In addition to efficacy in managing of community living, pave the way for the active participation of the country as an inspiring model in global developments. This study aimed to identify the United States and its allie's factors and indicators of economic threats against the Islamic republic of Iran. The main research question is: "what are the United States and its allies 'economic threats against Iran, in the Supreme Leader's points of view? In this descriptive study, the content analysis method was used to find out the Supreme Leader's points of view regarding the topic. The Analysis of his statements reflected that the economic threats indicators in his perspective are; conducting tough measures against country's economy, conspiracy against the country's economy, threatening resources, major economic powers and a threat to national indicators of the economy, respectively.Furthermore the results of this study listed 36 indicators for the afore mentioned factors.

    Keywords: Economic Threat, Content Analysis, Qualitative Research
  • Mohammad Abbasi, Mojtaba Jameei * Page 35

    Throughout the history, political systems, have established institutions to ensure the public security. In the Islamic Republic of Iran, the judiciary perform this duty through general inspection organization(GIO) and Administrative Justice Court, by increasing the effectiveness of executive agencies and benefiting the country from social capital. On the other hand, it would lead to prevent violations and crimes, ensure the correctness of affairs, and accelerates the process of state executive agencie's serving to the public. And ultimately enhance the public security. The is an applied research in which The descriptive method was used. Data collection was conducted using field and library studies. Collecting tools were interviewing with experts in the judiciary and public security, and data analysis was done based on content analysis.

    Keywords: Public Security, GIO, Administrative Justice Court, Supervision
  • Ghadir Nasri, Fatemeh Morsali Page 59

    Alain Touraine in his book, a new model for understanding the world today (2005: 5), asserts that if, in recent centuries, the two paradigms of politics and economics determined the equations of stability and instability, In the 21st century this paradigm is culture, that by employing new concepts such as lifestyle, assertiveness, civil disobedience, sexual identity, quality egalitarianism and responsibly dealing, seeks to explain the possible future trends . She believes that women's groups and Separatist clusters, are the engine of this emerging order . based On Bordio's words, the issue of emerging gaps and the difference principle , in a sense, have become epoch-making in the contemporary world.And, with the transformation of society from foreign vulnerability to internal vulnerability, it could be argued that effective pillars of security and reliable stability will be obtained when individuals, instead of being passive components of the society ,become productive members of it. Therefore, the management of the gaps and preventing the normal gap from becoming detrimental ones, will be top on the agenda of modern politics.This paper, based on the Thorne paradigm, perceives the cultural stands as fundamental in the provision of changes, and focusing on emerging forms of social gaps (such as the generation gap, status-based economic gap, cultural ethnic gap instead of Violent ethnic gap and separatist, ethnic divide and gender -based self-expression),is trying To test the hypothesis that: classic gaps, change their roles and instead of vertical conflicts ,continue their lives as horizontal pervasive influence .The findings suggest that the emerging generation gaps, lifestyle and gender, using democratization potentials, and also economic orientation of social life, when looking for growing Self- Presentation and strategic sharing, will experience a continued and effective growth.

    Keywords: social gap, social Separatism, the emerging gaps, lifestyle, new media, horizontal solidarity
  • Jamshid Sharifian *, Hossien Abdollah Pour, Mojtaba Dorfeshan Page 85

    In the recent decades the West Asian countries have faced with complicated military and security challenges. The United States and its allies followed their interests and strategies in West Asia in different ways. Destabilize the security environment surrounding Israel is one of the most important U.S goals in this region. The U.S and the West's strategy to generate internal crisis and instability in Syria, began in 1390, in accordance with changes in the West Asia for influencing the resistance groups. And in this regard, countries such as Turkey, Qatar and Saudi Arabia accompanied the U.S and the West in intervention in Syria, and provided the Syrian opposition with weapons and financial support. This study was an attempt to examine the role of Turkey in the Syrian crisis on the basis of the offensive realism theory, and hypothesized that The continuation of this role, in addition to the impact on bilateral relations, between Turkey and Iran, threaten Iran's national security, including the Islamic Resistance, influence and regional power, strategic depth and military security of the Islamic Republic of Iran .The research is conducted using descriptive-analytic and library collection techniques. By Bringing up the Syrian crisis's internal and external factors, Turkey weaponry and educational aid to the Syrian opposition, and Iran and Turkey foreign policies, the stud analyzed the effects of this crisis on Iranian foreign national security.

    Keywords: Syria, Iran-Turkey Relations, Iran's Foreign National Security, Strategic Depth
  • Zeinab Toolabi*, Aliakbar Ghiasi Kermani, Mohammad Zarekar Page 123

    One of the effective steps to protect the population and creating jobs in the bordering areas, is to stablish bordering terminals (bordering trade).Given that a significant level of bordering people's needs is through cross-border transactions, sustaining security in the border areas helps to strengthen the livelihoods of frontiers and development of the regions. The question is: "What are the factors affecting the security of Mehran border terminal and which factor is of the utmost importance?" The main hypothesis is that; "The political factor has had an impact on the security of the city of Mehran border terminal and it is more effective than the other factors. The methodology used in this study was descriptive and correlational. The population of this study were the personnel of Mehran border terminal which are 240 employees, and due to the small size of the population, all the population was used as the sample study. The data collection tool was a researcher- made questionnaire which its validity was approved using expert validity, and its reliability was also obtained as 0.88 using Cronbach's alpha formula. Finally, the data sets were analyzed using LISREL software.The results of the study indicated that among the studied factors like economic, social, cultural and political, the political factor is the most influential factor in the security of the bordering terminal.

    Keywords: Security, Borders Areas, Bordering Terminal, Economic Factors, Mehran Border
  • Jaafar Haghpanah, Hadi Rahmani Saed*, Alireza Tanhaei, Abdolmajid Shkakiba Page 151

    One of the very important components in the convergence of Baluch people with sovereignty and promoting the social security in Sistan and Baluchistan, is cultural and historical commonalities of Baloch people.This study aimed to identify the historical and cultural factors contributing to the convergence of the Baloch people with the governing system, and their impact on the degree of social security in the province. The population of the study consisted of a number of 200 officials and cultural and security experts in the province.Among them, a number of 87 members were selected as the sample of the study using Cochran formula. Moreover, a questionnaire consisting of 11 items , relevant to the variables of the study was developed.And after distributing and collecting the questionnaire forms, the responses were analyzed using SPSS software.Relying on library and questionnaire resources, as the first step the cultural and historical commonalities of Baluch people with governing system were extracted. After that the researcher tried to answer the question that;What are the most appropriate cultural and historical commonalities of Baluch people in convergence with the governing system? the result of the study indicated that, simultaneous converting of Baloch to Islam with other Iranian people, Baloch people Being in Iranian territorial borders in different historical periods, believing to customs, traditions and common principles, such as Nowruz, believing to omen things and evil eyed,….the existence of national and patriotic songs and prose among Balochi people, common Aryan race ,Baluchi and Persian languages having a common root, are the most important commonalities, which play the most effective roles in the integration of Baloch ethnic to sovereignty, and ,consequently promote the social security in Sistan-Baluchistan province .

    Keywords: Cultural-Historical Commonalities, Baluch Ethnic, Convergence, Social Security, Sistan, Baluchistan Province