فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 14 (بهار 1387)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 14 (بهار 1387)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی شجاری صفحه 1
    ملاصدرا برخلاف فیلسوفان پیش از خود علم را غیر از وجود ذهنی می داند. از نظر وی علم، وجودی بدون ماهیت است و وجود ذهنی سایه ای از حقیقت علم است. این تمایز، نتایج متعدد و مهمی در مسائل مربوط به علم، در فلسفه پدید آورد: در حکمت متعالیه، ذهن انسان، منفعل نیست بلکه خود صور علمی را ایجاد می کند و با آنها متحد می شود و از طرفی، نفس انسان در حصول علم با عقل فعال نیز متحد می-شود، لذا تمام اقسام علم، حضوری است و حکایت آن از واقع، ناشی از تطابق عوالم هستی است.
    کلیدواژگان: علم، وجود ذهنی، چگونگی ادراک، اتحاد عالم و معلوم، اتحاد نفس با عقل فعال
  • رضا اکبریان، حسین علی محمدی صفحه 27
    در این مقاله، ابتدا پیرامون تقسیم وجود به مستقل و رابط، توضیحاتی ارائه و بیان شده است که اصطلاح «وجود رابط» در حکمت متعالیه دارای معنای جدیدی، علاوه بر معنای مشهور و متداول خود در حکمت رسمی می باشد.
    از این رو، با بهره گیری از کلام صدرالمتالهین(ره)، به تبیین این معنا که بیانگر نحوه تحقق معلول است، می پردازیم، سپس اثبات می نماییم که برهان بدیع و منحصر به فردی از سوی علامه طباطبایی (ره) بر تحقق وجود رابط در خارج اقامه شده است و برهان ایشان با آنچه مرحوم صدرالمتالهین در آثار خود بدان اشاره نموده است متفاوت می باشد؛ در ادامه پس از تقریر این برهان، به تامل در نتایج حاصل از آن می پردازیم و نشان می دهیم که «وجود رابط» اثبات شده در این برهان، با «وجود رابط» اثبات شده در مباحث علت و معلول متمایز است و یکسان انگاشتن این دو حقیقت صحیح نیست
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود مستقل، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • سیدهدایت سجادی صفحه 49
    مکانیک گالیله ای حداقل از دو جهت دارای اهمیت است: فیزیک را از طبیعیات قدیم جدا می کند و روشی نو در علم تجربی نوین به ارمغان می آورد. در واقع نقطه عطفی در سیر تاریخ علوم است،که با چرخشی فلسفی در مبانی فکری آن دوران میسر می-گردد؛ به گونه ای که بتوان از حرکت شناسی خاصی تحت عنوان حرکت-شناسی گالیله ای نام برد. آنچه در این مقاله آمده است، در باب پاسخ به این پرسش است که آیا در بستر پارادایم فلسفه اسلامی، مکانیک گالیله ای و یا شبه گالیله ای می توانست شکل گیرد؟ در این مقاله نشان داده شده است که پدید آمدن مکانیک گالیله ای عناصر و اصولی ضروری را در حرکت شناسی می طلبد که حرکت شناسی در فلسفه اسلامی گرچه فاقد همه این شرایط و اصول نظری و مفهومی مورد نیاز بوده است؛ در عین حال، مواردی در حرکت شناسی فیلسوفان مسلمان وجود دارد که می توانست لااقل بستر مناسبی برای شکل گیری گونه ای مکانیک شبه گالیله ای – هم ارز تجربی با آن – ایجاد نماید؛ هر چند موانعی جدی از جمله کلی دیدن حرکت، انگیزه های کلامی و الهیاتی طبیعت شناسی در فلسفه اسلامی، عدم باور به ریاضیاتی دیدن و ریاضیاتی نمودن طبیعت نزد فیلسوفان مسلمان و مواردی دیگر از جمله زبان توصیف آنان، در مسیر تحقق این گونه مکانیکی وجود می داشتند.
    کلیدواژگان: حرکت شناسی، فلسفه اسلامی، مکانیک گالیله ای، مکانیک شبه گالیله ای
  • سید حسن احمدی، حسن عباسی حسین آبادی صفحه 81
    در این مقاله، به بررسی کتاب اثولوجیا و دیدگاه های مختلف در باب آن پرداخته شده است. اثولوجیا اثر بسیار مهم و تاثیرگذاری در جهان اسلام بوده است؛ به همین علت پژوهش درباره محتوا و سرگذشت آن برای شناخت عمیق فلسفه در جهان اسلام ضروری به نظر می رسد.
    این کتاب به عنوان یکی از منابع فلسفه یونان وارد جهان اسلام شده و همواره مورد توجه متفکران بزرگ جهان اسلام همچون کندی، فارابی، ابن سینا، سهروردی، میرداماد، ملاصدرا، ملاهادی سبزواری، علامه طباطبایی و سایر حکمای مسلمان بوده است. اثولوجیا حداقل از دو جهت در جهان اسلام مؤثر بوده است: 1) منشا پدیدآمدن شروح، تعالیق و رسالاتی بوده است؛ 2) از نظر محتوا بر مباحث الاهیات بالمعنی الاعم، الاهیات بالمعنی الاخص و علم النفس تاثیرگذار بوده است.
    اثولوجیا در جهان اسلام همواره به عنوان اثری از ارسطو با تفسیر فرفوریوس صوری شناخته می شد، اما برخی تحقیقات اخیر نشان می دهد که این کتاب برگرفته از تاسوعات چهارم، پنجم و ششم افلوطین است. آنچه امروزه مسلم است این است که اثولوجیا به لحاظ محتوا برگرفته از آراء افلوطین است. این مقاله درصدد است تا اثبات کند اثولوجیا ترجمه و تالیفی آزاد است و منشئی دوگانه از آراء افلوطین و ارسطو دارد، به نحوی که محتوای آن از افلوطین و روش آن از برهان ارسطویی است و به قصد تدریس گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ائولوجیا، حلقه کندی، نهضت ترجمه، آملیوس، تاسوعات افلوطین
  • احمد علی اکبر مسگری، معصومه سلیمانی صفحه 105
    در مقاله حاضر مبانی اومانیستی آراء مارسیلیو فیچینو، فیلسوف فلورانسی عصر رنسانس، مورد پژوهش، تحلیل و بررسی قرار می گیرد. آموزش و مطالعه زبان و ادبیات کلاسیک و ترجمه متون بسیاری از دو زبان لاتین و یونانی، سبک نوشتاری سلیس و روان و الگو قرار دادن نویسندگان کلاسیکی همچون سنکا در تالیف آثاری از قبیل مجموعه نامه ها، علاقه به شعر و جایگاه ویژه شعرا و انسان محوری از جمله مواردی است که با توجه به آن فیچینو را باید در رده اومانیست ها جای داد. از نظر فیچینو، انسان به دو لحاظ از جایگاه برتری نسبت به سایر موجودات برخوردار است: 1) به لحاظ وجودی و 2) به لحاظ معرفت شناختی. در این مقاله سعی بر این است برتری انسان از هر دو منظر مورد بحث و بررسی قرار گیرد. در خلال تحلیل این مبانی، تبیین موارد حاکی از تاثیر پذیری فیچینو از مکتب ها و نحله های فکری قدیم و ادیان اسرار آمیز از مسائل دیگری است که شایان ذکر می باشد.
    کلیدواژگان: رنسانس، ادیان اسرار آمیز، نفس، شناخت روحانی و عرفانی، عقل، میل طبیعی
  • قاسم کاکایی، لاله حقیقت صفحه 145
    در منطق ادیان وحیانی، ایمان اساس نجات و رستگاری است. در نتیجه، پرسش از ماهیت ایمان و دغدغه فهم آن، امری مهم و ضروری می نماید. از سوی دیگر، متکلمان در طی تاریخ، رویکردهای متفاوت و گاه متعارضی در مورد آن ارائه کرده اند. از جمله برخی آن را از سنخ معرفت و تصدیق عقلی و در مقابل گروهی آن را امری عقل گریز می دانند، برخی آن را از جنس عمل تعریف کرده و گروهی نیز برای آن ماهیتی از جنس اعتماد و وفاداری قائل شده اند.
    در این مقاله، دیدگاه غزالی در مورد ایمان بررسی شده است که برای این کار بیشتر آثار کلامی ایشان مطالعه شد، اما وی صرفا در موارد معدودی به این مسئله پرداخته است، لذا سعی شده تا با تحلیل گفته ها، ابعاد ناگفته ها را نیز روشن کنیم.
    غزالی به عنوان یک متکلم اشعری، حقیقت ایمان را تصدیق و تسلیم قلبی نسبت به حقایق دین می داند و با فرقی که ایمان را از سنخ طاعات یا تصدیق منطقی (معرفت) می دانند مخالف بوده و با دلایل عقلی و نقلی به رد نظریات آنها پرداخته است و از آنجا که ایمان را تصدیق قلبی می داند و نیز به دلیل گرایشات عرفانی برای تعلیم و تعلم مسائل اعتقادی (کلام) اهمیت چندانی قائل نیست و در بیشتر مواضع، آن را تجویز نمی کند، به نحوی که این رویکرد سبب شده تا ایمان تقلیدی را قابل قبول بداند و تلقی اش از یقین یک یقین روان شناسانه باشد نه یک یقین منطقی.
    کلیدواژگان: ایمان، محمد غزالی، عقل، اراده، معرفت، متعلق ایمان
|
  • Reza Akbarian, Hossein Ali Mohammadi Page 27
    This article first explains the division between the independent and copulative existences and then argues that the term “Copulative Existence” has assumed a new sense in Transcendental Theosophy in addition to its established sense in Formal Philosophy. This new sense which is in fact an expression of the way an effect is realized is then explained through Mulla Sadra’s words. The article then tries to demonstrate that an exclusive novel argument for the objective reality of copulative existence has been made by Allamah Tabataba’i and that this argument is different from what Mulla Sadra has referred to in his works. The explanation of the argument is followed by deliberation on the consequences which would demonstrate that Copulative Existence as explained by this argument is different from the way it is explained in the discussions on cause and effect and that taking them as synonymous is not the right thing to do.
  • Hedayat Sajadi Page 49
    Galilean mechanics is important at least from two different aspects: first, it separates physics from old natural science, and second, it yields a new method for the modern empirical science. It is actually a turning point in the history of science, which is made possible through a philosophical turn in the thinking patterns of that era in a way that we can consider a particular kinematics under the title Galileo’s kinematics. The purpose of the present article is to answer the question whether Galilean or pseudo-Galilean mechanics could take shape in the paradigm of Islamic philosophy. The present paper intends to show that Galilean Mechanics formation required some essential elements and principles in kinematics, that were not all present in kinematics in the context of Islamic Philosophy. However, there were some elements in the kinematics of Muslim philosophers that could provide a basis for the emergence of a pseudo-Galileo’s mechanics- or its empirical equivalent. At the same time, there were serious obstacles such as having a holistic view of motion, having theological motivation in the study of nature in Islamic Philosophy, lacking a mathematical view of nature and lacking the right language of expressing these thoughts which made the development of such a mechanics unfeasible.
  • Seyyed Hassan Ahmadi, Hassa Abassi Hosseinabadi Page 81
    The present paper is concerned with the historical background of Othologia and the different views expressed about it. Othologia has been a significant and influential treatise in the Islamic world so examination of its content and its historical background is considered as necessary for a thorough understanding of philosophy in the Islamic world. This book entered the Islamic world as a major source of Greek philosophy and since then it has caught the attention of the great thinkers of the Islamic world including Kandi, Pharabi, Avicenna Sohravardi, Mirdamad, Mollasadra, Molla Hadi Sabzevari. Othologia has been influential in the Islamic world for at least two of its aspects: (1) It has originated a lot of commentaries, complementary notes and treatises. (2) Its content has had an impact on issues in theology in its general and specific sense and in theological psychology. Othologia has been known to be the work of Aristotle with a commentary by Porphyry, but recent studies show that it is taken from the fourth, fifth and sixth Plotinean Enneads. Today the fact is that the content of Othologia includes Plotinus’s views. This paper intends to show that Othologia is a free translation from two sources: Plotinus’s and Aristotle’s views. Its content is taken from Ploinus and its method from Aristotelian argument compiled for the purpose of teaching philosophy.
  • Ahmad Ali Akba Mesghari, Massoumah Soleimani Page 105
    The present article is intended to study, analyze and evaluate the humanistic foundations of views expressed by Marsilio Ficino; the Florentine Philosopher of Renaissance. Teaching and Studying classic languages and literature and translating many texts from both Latin and Greek Languages, easy and fluent writing and also following the writing style of classic authors like Seneca in the majority of his works including Letters Corpus, interest in poetry and the specific position of poets in his works and Anthrocentrism are cases which put Ficino among Humanists. According to Ficino, man has occupied a superior position among all beings considering the following viewpoints: 1) the existential viewpoint, 2) the epistemological viewpoint. In this article, an attempted is made to evaluate and discuss man’s superiority form these two viewpoints. Throughout the analysis, the cases which show the impact of ancient intellectual schools and occult religions on Ficino are also explained.
  • Abdolreza Mazaheri Page 123
    Imam Khomeini has criticized Qeysari’s division of the stages of the world, and considered it as consequents of quiddity not existence. He considers the name “All- compassionate” as the place of manifestation, and the name “the Merciful” as the place of depression, and the name “Allah” as the composite of the two. Therefore, he, as the other philosophers, does not consider “the compassionate” as the Master of the First Intellect and the Merciful as the Master of the Universal Soul. Imam Khomeini considers the Making as the object of quiddity and in relation to the Omniscience Presence and the rest he does not make any distinction between existence and quiddity. He, in the subject of Thingness pertaining to existence, mentions that the archetype of a being does not acquire the place of existence at all, and that the individual unified Existence is an ascription which is multiplied due to the names, attributes and name images. He also attributes the differences between differential substances to differentia and not to being-a- universal phenomena. With regard to kinds of Praise, Imam Khomeini considers the agent praise as a manifestation of the perfection of the praiseworthy with action and Allah’s praise in His descriptive realm. He takes all kinds of praise as a whole which only differ by their plurality of names and attributes.
  • Ghasem Kakaie, Laleh Haghighat Page 145
    According to the religions of revelation, salvation is based on faith. So it is a legitimate concern to ask about the nature of faith. Different theologians have assumed different approaches toward the study of the nature of faith which in some cases are contradictory. Some have considered it as the object of rational knowledge; some others as something beyond the scope of reason and some as a matter of trust and devotion. In this paper, Ghazali's viewpoint on this issue is discussed based on a thorough study of all his theological works. As he has dealt with the issue in very few cases, the purpose is to show the non-mentioned through discussing what is mentioned in his works. As an Asharite theologian, Ghazali sees faith as an object of admission of and devotion to the religious truths by heart. He opposes the theologians who think that faith is an object of obedience or of logical confirmation and raises objections to their attitudes through rational and narrative arguments. Based on this and also because of his mystical approach, he does not insist too much on teaching and learning of theology to reach a kind of faith, even we can say that he insists on a kind of imitative faith which is based on psychological not logical certitude.