فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 17 (زمستان 1387)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 17 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد واعظی صفحه 1
    تحولات قرن بیستم در حوزه هرمنوتیک و نظریه تفسیری به نتایجی منتهی شده است که علم کلام به عنوان دانشی متن محور و دارای پیوند عریق با تفسیر متون مقدس را در حوزه هایی به چالش می-کشد. مقاله حاضر با بررسی تاثیر تحولات هرمنوتیک معاصر در هر دو ساحت «نظریه تفسیری به مثابه نظریه قرائت» و «نظریه تفسیری به مثابه هرمنوتیک فلسفی و فرا تفسیر» بر حوزه کلام سنتی و با تاکید بر اینکه هر رویکرد کلامی لاجرم بر نظریه تفسیری خاصی تکیه زده است می کوشد تعامل میان هرمنوتیک و کلام را در سه محور اصلی بررسی نماید. این سه محور اصلی عبارت اند از:الف. چالش انتقادی هرمنوتیک معاصر با کلیت کلام سنتی؛ب. بررسی مسئله آفرینی و خلق پرسش های نوین کلامی توسط هرمنوتیک معاصر؛ج. واکاوی تاثیر باورهای کلامی در هرمنوتیک.
    کلیدواژگان: کلام سنتی، هرمنوتیک نظریه تفسیری، نظریه متن، اخلاقیات معنا، تکثرگرایی معنایی، هرمنوتیک واقع گرا، تاریخ مندی متن، تاریخ، مندی فهم
  • سیدمحمدعلی دیباجی، محمدتقی جان محمدی صفحه 21
    جایگاه عقل فعال در فلسفه مشاء مسئله ای بغرنج است. یکی از مطالبی که درباره آن وجود دارد این است که ارسطو از عقل فعال سخن نگفته، اما شارحان اسکندرانی و نوافلاطونی وی آن را ساخته و پرداخته اند. ابن سینا به عنوان فیلسوفی مستقل-که به اشتباه وی را نماینده مشاء در حکمت اسلامی معرفی کرده اند و خود وی این مسئله را رد می کند- درباره عقل فعال دیدگاهی دارد که ضمن تلائم با فلسفه خود او متفاوت با دیدگاه شارحانی چون اسکندر افرودیسی و تامستیوس است. توماس آکوئیناس، فیلسوف و الهی دان مسیحی، که در نقاط مهمی از اندیشه فلسفی-کلامی خویش متاثر از ابن سیناست، در این مسئله به تبع از موضع مسیحی- ارسطویی خود با برخی از مسائل مربوط به عقل فعال سینوی به مخالفت پرداخته است. پرسشی که در این مقاله مطرح می شود این است که آیا مخالفت وی از موضع هستی شناختی است یا معرفت شناختی؟
    پاسخی که این مقاله داده می شود عبارت از آن است که آکوئیناس با اعتماد فلسفی به ارسطو به مخالفت هستی شناختی با عقل فعال سینوی پرداخته و از نظر معرفت شناسی نیز نتوانسته است با گستره معنای عقل فعال ابن سینا کاملا همراه شود.
    کلیدواژگان: عقل، عقل فعال، عقل منفعل، قوه و فعل، تومیسم، حکمت سینوی
  • حامد شیوا صفحه 43
    در این مقاله، ابتدا در بحث از مدل های گوناگون در تبیین انسان محورانه وحی که به ویژه در آثار خاورشناسان مطرح شده به هفت مدل اشاره شده است. نویسنده درصدد است نشان دهد که بنیاد مشترک در همه این تبیین ها نوعی از رویکرد سلبی در الهیات در دوره جدید است. بر اساس این رویکرد، خداوند موجودی به کلی متعالی از انسان و جهان است و در کار تاریخ و طبیعت دخالتی ندارد. در این صورت، وحی نیز که عبارت از رابطه ای خاص میان خدا و انسان است توجیهی الهی نخواهد داشت و تبیینی انسان محورانه جای آن را خواهد گرفت. در این مقاله، همچنین رابطه خداباوری سلبی و تبیین انسان محورانه وحی با توجه به برخی از آیات قرآن بررسی شده است؛ سپس به ادعای اصلی این مقاله یعنی پیوند تبیین های انسان محورانه از وحی با نوعی از نگرش سلبی در الهیات دوره جدید پرداخته شده و سرانجام نشان داده شده است که اعتدال میان تشبیه و تنزیه در معارف اسلامی به چنین نتایجی منجر نمی شود.
    کلیدواژگان: وحی، تبیین های انسان محورانه، مستشرقان، الهیات سلبی
  • علیرضا خواجه گیر صفحه 67
    در عرفان اسلامی، انسان، موجودی ذومراتب با ساحت های وجودی مختلف است که هر یک از آنها دریچه ای به وجود پر رمز و راز این معمای هستی است. در میان عارفان مسلمان، چهره مولانا جلال-الدین رومی در کشف رازهای درونی انسان و گشودن اسرار وجودی او بسیار برجسته است. مولوی با بهره گیری از تعالیم عمیق دینی و تجربیات عارفان پیش از خود و آمیختن آنها با تجربیات عرفانی خویش توانست انسان شناسی عرفانی بسیار متعالی و عمیقی را در آثار منثور و منظوم خویش به بشر عرضه کند.
    تعالی معنوی انسان در تفکر مولانا را باید از دو جنبه نگریست: یک جنبه آن مانع زدایی و آسیب شناسی روحی انسان و جنبه دیگر، چگونگی پرورش روحانی اوست. مولوی با تفکیک خود حقیقی و خود مجازی انسان و شناخت آثار زیانبار غفلت انسان از ساحت الهی خویش، موانعی را که باعث این غفلت و دوری انسان از گوهر حقیقی خود می شود، در مکتب عرفان عشقی خویش به بهترین وجهی به تصویر کشید و همچون طبیبی روحانی توانست با کشف علل واقعی درد و رنج انسان غذاهای حقیقی روح انسان را شناسایی و عرضه کند.
    کلیدواژگان: خود حقیقی، خود مجازی، ایمان، عشق، حجاب ظلمانی، حجاب نورانی
  • صالح حسن، زاده صفحه 97
    در تاریخ اندیشه بشری، برای اثبات وجود خدا راه ها و شیوه های گوناگونی ارائه شده است. در میان براهین اثبات وجود خدا، برهان وجودی بحث برانگیز ترین آنها بوده است.
    برهان وجودی با تحلیل مفهوم خداوند، وجود واقعی او را اثبات می کند. این برهان از هر گونه مفهوم تجربی فراتر رفته است. سابقه تاریخی برهان وجودی به ارسطو می رسد، اما این آنسلم بود که در فلسفه غربی آن را در کتاب پروسلوگیون (proslogion)]گفت و گو با غیر[به صورت برهان بیان کرده است. از زمان خود آنسلم، مخالفان و موافقان این برهان برای اثبات عقیده خود قلم فرسایی کرده اند. در این میان، دفاع دکارت از این برهان در قرن هفدهم با تقریر جدید، توجه متفکران را به نحو ویژه به آن جلب کرد.
    آراء متفاوت برخی فیلسوفان مسلمان معاصر در اعتبار و عدم اعتبار منطقی این برهان نیز جالب توجه است. به هر حال به نظر دقیق، برهان وجودی دلیلی مبهم، نامعتبر و مبتنی بر مغالطه ای از نوع خلط میان مفهوم وجود و مصداق آن است.
    کلیدواژگان: خدا، برهان وجودی، ذهن، عین، آنسلم، دکارت، کانت
  • حسین اترک صفحه 123
    سر ویلیام دیوید راس برجسته ترین چهره اخلاق وظیفه گرا پس از کانت است. در این مقاله، به تبیین نظریه ابتکاری او مبنی بر تفکیک «وظایف اخلاقی در نگاه نخست» از «وظایف در مقام عمل» برای حل مشکل تعارض وظایف، که اخلاق کانت با آن مواجه بود، می پردازیم. همچنین برخی از آراء مهم فرا اخلاقی او را که در دیدگاه هنجاری مؤثر است، بیان خواهیم کرد. راس یک عینیت گرای اخلاقی است که حقایق اخلاقی را اوصاف واقعی مربوط به جهان می داند. او همچنین یک شهودگرای اخلاقی است که مفاهیم اخلاقی بنیادی یعنی خوبی و درستی را غیرقابل تعریف می داند، ولی عقل انسان قادر به شهود درستی و نادرستی برخی قضایای اخلاقی بنیادی است. او در باب ارزش ها و وظایف، کثرت گراست. به عقیده راس، تعارض در وظایف در نگاه نخست امکان دارد نه در وظایف در مقام عمل. وظایف در نگاه نخست اعمالی هستند که به علت داشتن اوصاف درست ساز، در نگاه اول الزامی هستند ولی آنها در صورتی وظیفه در مقام عمل ما خواهند بود که در عین حال وظیفه در نگاه نخست مهم تر دیگری متوجه ما نباشد. در این صورت آن وظیفه مهم تر، وظیفه در مقام عمل خواهد بود و وظیفه در نگاه نخست، الزامی نخواهد بود. بدین ترتیب مشکل تعارض وظایف حل می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، راس، وظیفه گرایی، وظیفه، تعارض، در نگاه نخست، در مقام عمل
  • عبدالرسول کشفی، محمدصالح زارع پور صفحه 151
    آیا باورهای برآمده از تجربه های دینی موجه هستند؟ ویلیام آلستون می کوشد با تکیه بر هم ساختاری تجربه های دینی با تجربه های حسی نشان دهد که باورهای برآمده از تجربه های دینی هم درست به اندازه باورهای برآمده از تجربه های حسی موجه هستند. در این مقاله می کوشیم، با رویکردی متفاوت، از دیدگاه او در این خصوص دفاع کنیم. در این خصوص، ابتدا نظام توجیه معرفتی مبناگرایانه مبتنی بر قابل اعتماد بودن «رویه های معرفتی» را معرفی می کنیم و سپس با برشمردن سه سطح مختلف برای هر رویه معرفتی، قابل اعتماد بودن هر رویه را به قابل اعتماد بودن این سه سطح فرو می کاهیم و در نهایت نشان می دهیم که رویه معرفتی مبتنی بر تجربه های دینی، درست به اندازه رویه معرفتی مبتنی بر تجربه های حسی قابل اعتماد است؛ تنها به این دلیل که هر یک از سطوح آن به اندازه سطح متناظر خود در رویه معرفتی مبتنی بر ادراک حسی قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: ویلیام آلستون، معرفت شناسی تجرب، ه دینی، معرفت شناسی تجربه حسی، نظریه آشکارگی، رویه های معرفتی، قابل اعتماد بودن رویه های معرفتی
|
  • Ahmad Vaezi, Ph Page 1
    The new developments in the field of hermeneutics and exegetic theory has, in certain areas, presented challenges to theology as a text-based field of knowledge with deep connections with the exegesis of holy scriptures. The present article intends to examine the effect of contemporary hermeneutics in both aspects of ‘exegesis as a theory of reading’ and ‘exegesis theory as philosophical hermeneutics and meta-exegesis’ on the field of traditional theology and to put emphasis on this point that each theological approach necessarily relies on a specific exegetic theory and to study the interaction between hermeneutics and theology in the following three domains:a.The critical challenge which contemporary hermeneutics presents to theology as a wholeb.The study of the new theological problems posed by contemporary hermeneuticsc.Re-examination of the effect of theological beliefs in hermeneutics
  • Seyed Mohammad Ali Dibaji , Mohammad Taghi Jonmohammadi Page 21
    The position of active intellect in peripatetic philosophy is an intricate issue. One problem round this notion is that while Aristotle himself did not say anything about active intellect his Alexandrian and Neo-platonic commentators theorized this notion. Avicenna, as an independent philosopher, who has been introduced as the representative of peripatetic philosophy while he himself has rejected this claim, has a view of active intellect, consistent with his own philosophical system, which is different from the views of commentators like Alexander of Aphrodisias and Themistius. Thomas Aquinas, a philosopher and Christian theologian, who has been influenced by Avicenna in his theologian-philosophic thoughts, because of his Christian-Aristotelian position on this issue, disagrees with Avicenna on some aspect of Avicenna’s active intellect theory. What the present article intends to achieve is to answer to the question whether Aquinas’s opposition has an ontological or epistemological origin.
  • Hamed Shiva Page 43
    In the present article, through a discussion on the different models of humanistic explanations of revelation which are specifically referred to in the Orientalists’ works, seven models are presented. The author tries to show that the common origin in all these explanations is a kind of negative approach in theology in the new era. According to this approach, God is a transcendental being beyond man and the world with no interference in history and nature. With this explanation, revelation which is a special kind of relationship between man and God would receive a humanistic justification instead of a divine one. The article also examines the relationship between negative theology and humanistic explanations of revelation with reference to verses from the holy Quran. Then the major argument of the article which is the relationship between humanistic explanations of revelation and a special kind of negative theology in the new era is presented and finally it is shown that the moderation between anthropomorphism and deanthropomorphism (purification) in Islamic knowledge reach at no such conclusions.
  • Ali Reza Khajehgir Page 67
    In Islamic mysticism, man is considered a multi-staged being that possesses different existential realms each of which is a window to the mysterious being of this puzzle of creation. Among Muslim mystics, Mawlana Jalalaldin Rumi is significant for his unveiling of the inner secrets of human life. Through his grasp of the deep religious teachings and the experiences of the former mystics and mixing them with his own mystical experiences, Mawlavi was able to present to the world in his works in prose and verse a very deep and transcendental mystical anthropology. The human spiritual transcendence in Mowlana’s thought has two stages; one is barrier-removal and the pathology of human spirit and the other is the how of his spiritual breeding. Mawlana, with his distinction between the real self and the virtual self, has depicted in the best way possible through his school of love mysticism the devastating consequences of man negligence of his divine realm and the barriers which make him negligent of his real essence. He has, as a spiritual physician, been able to present to the world the remedies of human soul illnesses through identifying the true causes of human spiritual pain and suffering.
  • Saleh Hassanzadeh Page 97
    In the history of human thought, various ways have been proposed for proving the existence of God. Among the proposed arguments, the most controversial one is the ontological argument. The ontological argument tries to prove the existence of God through analyzing the concept of God. This argument goes beyond any empirical concept. Historically speaking, this argument dates back to Aristotle, but, in western philosophy, it was Anselm who introduced it as an argument for the first time in his Proslogion. Since Anselm’s time, pros and cons have written in detail to prove their position. Among them, Descartes’ defence of this argument in the 17th century has attracted the attention of thinker in a special way. The different views expressed by some of the contemporary Moslem philosophers on the validity or lack of validity of this argument are also interesting. Altogether, with close attention, the ontological argument provides an invalid ambiguous reason which is based on a fallacy confusing the concept of existence with its denotation.
  • Hossein Atrak, Ph Page 123
    Sir David Ross is considered the most prominent figure of deontological ethics after Kant. The present article aims at explaining his ingenious theory of distinguishing between ‘prima facie ethical duties’ and ‘practical ethical duties’ to resolve the conflict which was a problem with Kantian ethics. It further intends to present some important meta-ethical views which have been influential in the normative view of ethics. Ross was an ethical objectivist who believed that moral properties are factual attributes of the world. He was also an ethical intuitionist who believed that the fundamental moral concepts of goodness and rightness are indefinable but human intellect is capable of intuitional understanding of the right and wrong of certain fundamental moral concepts. With regard to values and duties, Ross was a pluralist. In his view, conflict can be detected in prima facie duties and not in practical ethical duties. A prima facie duty is an action which, due to its right-making properties, may seem obligatory but it will become an obligatory practical duty only if there was no other prima facie duty which would have priority over this one. If that is the case, the prioritized duty would become an obligatory practical duty and the prima facie duty would not be obligatory. This way the problem of conflict is resolved.
  • Abdolrasool Kashfi , Mohammad Saleh Zarepour Page 151
    Are the beliefs founded on religious experiences justified? William Alston tries, through postulating a similarity between religious experiences and sensory experiences, to show that the beliefs founded on religious experiences are as justified as the beliefs founded on sensory experiences. In this article, we try to defend Alston’s claim using an approach which is to some extent different from the one adopted by Alston. At first, we introduce an epistemic justification system by means of the concept of reliability of epistemic practices; then by introducing three steps/levels for each epistemic practice we reduce the reliability of epistemic practices to the reliability of these steps/levels. Finally, we will show that an epistemic practice founded on religious experiences is as reliable as practices founded on sensory experiences for the basic reason that each step/level of this experience is as reliable as its corresponding step/level in an epistemic practice founded on sensory experiences.